فهرست مطالب

نشریه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات
سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ژاله نریمیسایی، بیتا شادگار، علیرضا عصاره صفحات 1-30
    رشد سریع اینترنت روش جدیدی برای سیستم های آموزشی ایجاد کرده است بهطوریکه دانش ورزان و معلمان فعالیت های آموزشی خود را با صرف هزینه، زمان و تلاش کمتر به انجام می رسانند. امروزه دانش ورزان از هر کجای دنیا میتوانند با ورود به این سیستمها، به مواد آموزشی دلخواه خود دستیابند. بحث مدلسازی دانش ورز برحسب اولویت ها، اهداف و علایق یکی از بحث های مهم در آموزش الکترونیکی است. بسیاری از دروس مبتنیبر وب مواد آموزشی ثابتی دارند، بهطوریکه متناسب با تنوع دانشورز تغییر نمیکنند. لذا در سالهای اخیر تلاش زیادی برای شخصی نمودن مواد آموزشی متناسب با دانشورز انجام شده است. باافزایش محتوا در وب حوزهی کاربرد تکنیکهای داده کاوی و وبکاوی در کاربردهای آموزش الکترونیکی بهطرز قابل ملاحظهای افزایش یافته است. این مقاله کاربرد مهمترین و محبوبترین تکنیکهای داده کاوی را به منظور بهبود آموزش و ایجاد آموزش شخصیشده روی داده های موجود از سیستمهای آموزش سنتی و آموزش از راهدور (شامل دروس مبتنیبر وب، سیستمهای مدیریت محتوای یادگیری و سیستمهای آموزش مبتنیبر وب هوشمند وسازگار) در سالهای اخیر دسته بندی و بررسی میکند.
    کلیدواژگان: داده کاوی، سیستمهای آموزشی، سیستمهای آموزشی مبتنی بر وب، پیشکارهای هوشمند، آموزش شخصی شده
  • محمد امین عرفان منش صفحات 31-54
    پژوهش حاضر از نوع علمسنجی است که با رویکردی پیمایشی به بررسی تولیدات علمی کشور در پایگاه استنادی اسکوپوس طی سالهای 1999 تا 2008 میلادی میپردازد. جامعه پژوهش را تعداد 64826 مدرک تشکیل میدهند که در مجموع 210724 استناد دریافت کردهاند و حداقل یکی از پدیدآورندگان آن دارای وابستگی سازمانی به دانشگاه ها و موسسات پژوهشی کشور بوده. میانگین استنادهای دریافتی برای هر مدرک 25/3 و میانگین خوداستنادی 4/1 بوده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مقالات مذکور و سهم کشور در تولیدات علمی خاورمیانه در سال 2008 میلادی 37 درصد و در تولیدات جهانی کمتر از 1 درصد بوده است. این تعداد تولیدات در سال 2008 رتبه دوم در خاورمیانه، ششم در آسیا و بیست و دوم در جهان را برای ایران به همراه داشته است. حدود 23 درصد از تولیدات علمی کشور حاصل همکاری های بین المللی بوده است. همچنین، حوزه های موضوعی پزشکی، شیمی و مهندسی پرتولیدترین حیطه های موضوعی کشور بودهاند. از سوی دیگر، بر اساس نتایج آزمون رگرسیون نمایی، تولیدات بیوشیمی، ژنتیک و بیولوژی مولکولی با نرخ رشدی معادل 4/59 درصد، بیشترین میزان رشد طی دوره ده ساله را دارا بودهاند. از نظر عملکرد، مجله آرشیو پزشکی ایران با 638 مقاله نمایه شده، برترین مجله از نظر تعداد مقالات، و مجله پلیمر ایران با 753 استناد دریافتی، پراستنادترین مجله کشور در این پایگاه بودهاند. همچنین پژوهشگران کشور تنها 23/11 درصد از تولیدات خود را در مجلاات ایرانی نمایه شده در اسکوپوس منتشر کرده اند.
    کلیدواژگان: تولیدات علمی، مشارکت علمی، اسکوپوس، علم سنجی
  • غلامرضا حیدری، سمانه عباسیان صفحات 55-70
    در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل استنادی وضعیت استناد در پایاننامه های تحصیلات تکمیلی رشته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید چمران اهواز در سالهای 1388-1372 مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش 102 عنوان پایاننامه ی کارشناسی ارشد و دکتری رشته ی زبان و ادبیات فارسی بوده است. داده ها از طریق فیشنویسی از منابع و مآخذ پایان نامه ها گردآوری شده و سپس در نرم افزار اکسل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج بیانگر آن بود که میانگین تعداد استنادها 2/61 درصد بوده و از مجموع 6482 استناد به انواع منابع اطلاعاتی، بیشترین استناد به کتابها با 97/92 درصد بوده اس نیمعمر کتابهای فارسی مورد استناد 30 سال، مجلات 20 سال، کتابهای انگلیسی و عربی نیز 20 سال برآورد شد. بیشتر پایان نامه ها یعنی 21 درصد درباره ی «فرهنگ و فرهنگنامه ها» است. در موضوع «طنز» پایاننامهای وجود نداشت. پراستنادترین منبع «لغتنامه دهخدا» با بسامد 53 است. «نظامی» با بسامد 116 پراستنادترین مولف به شمار میآید. در نهایت پراستنادترین مجلات معرفی شدند.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، پایاننامه، تحصیلات تکمیلی، زبان و ادبیات فارسی
  • فریبرزکمالی تبریزی، زهره غلامحسین زاده صفحات 71-84
    هدف از انجام پژوهش حاضر، سنجش وضعیت آمادگی پژوهشگاه جهت پیادهسازی مدیریت دانش در سازمان میباشد. اطلاعات این طرح از طریق پرسشنامه محقق ساخته که شامل 51 سوال میباشد گردآوری شده است.نمونه آماری این پژوهش را 130 نفر از محققین پژوهشگاه تشکیل دادهاند و با توجه به اطلاعات مربوط به شاخصها که از طریق پرسشنامه جمعآوری شده، وضعیت آمادگی پژوهشگاه برای پیادهسازی مدیریت دانش سنجیده شده است. در این پژوهش از دو منظر به سنجش وضعیت آمادگی پژوهشگاه پرداخته شده است، که عبارت است از 1-ابعاد فرهنگ سازمانی، پشتیبانی فناوری اطلاعات و ساختار سازمانی و فرآیندهای مرتبط با آنها 2-باور کارکنان از منظر سودمندی و سهولت اجرای فرآیندهای مدیریت دانش. نتایج پژوهش بیانگر آن است که پژوهشگاه از منظر اول، در زمینه تعریف فرآیندهای مناسب کاری دارای آمادگی نبوده ولی از منظر دوم دارای آمادگی لازم می باشد.
    کلیدواژگان: آمادگی سازمانی، پژوهشگاه صنعت نفت، مدیریت دانش
  • پیمان جلیل پور، آتوسا کوچک صفحات 85-102
    پژوهش حاضر با هدف بررسی امکان بهکارگیری مدل بازاریابی 4P در کتابخانه های دانشگاه شهید چمران انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی و روش اجرای آن پیمایشی است. در این پژوهش، برای گردآوری داده ها از پرسشنامه مبتنی بر پژوهش بصیریان جهرمی (1387) استفاده شد. جامعه پژوهش، شامل 38 نفر از مدیران و کتابداران کتابخانه های دانشگاه شهید چمران در سال 1390 بودند. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون فریدمن استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که میزان آشنایی مدیران و کتابداران کتابخانه های دانشگاه شهید چمران با مفهوم بازاریابی در کتابخانه ها در سطح «نسبتا متوسط» است. نیمی از مدیران و کتابداران این کتابخانه ها با ضرورت وجود واحدی مجزا تحت عنوان واحد بازاریابی در کتابخانه های دانشگاهی اعلام مخالفت نمودند. در کتابخانه های دانشگاه شهید چمران، توجه به ارائهی «محصول»، توجه به «بها»، توجه به «فعالیتهای تشویقی و ترغیبی» و در نهایت، توجه به «مکان» به ترتیب اولویتهای اول تا چهارم را به خود اختصاص دادند. در مجموع، این نتایج گویای امکانپذیر بودن استفاده از مدل بازاریابی 4P در این کتابخانه هاست.
    کلیدواژگان: مدیران، کتابداران، کتابخانه های دانشگاهی، مدلهای بازاریابی، مدل بازاریابی 4P
  • زاهد بیگدلی، سیمین مومن زاده صفحات 103-126
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی وضعیت موجود کتابخانه های بیمارستانی استان خوزستان و مقایسه نتایج حاصل از این بررسی با «استانداردهای کتابخانه های بیمارستانی 2007» است. پژوهش حاضر با استفاده از روش پیمایشی انجام گرفت و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از سیاهه وارسی گردآوری شد. نتایج این پژوهش نشان داد که هیچ یک از 17 کتابخانه بیمارستانی مورد مطالعه از نظر سطح تحصیلات و رشته تحصیلی مسئولین خود استاندارد نیستند و تمام کتابخانه ها به کتابدار متخصص و یا کارمند فنی و کتابدار مشاور نیاز دارند. از نظر ساعات ارائه خدمات هیچ یک از کتابخانه ها به صورت شبانهروزی باز نیست، و بیشترین میزان ساعت کاری مربوط به6 تا 8 ساعت کار در روز است. حدود 70 در صد از کتابخانه ها به اینترنت متصل هستند اما کمتر از نیمی از آنها امکان دسترسی به مجلات الکترونیکی پیوسته دارند. بیشترین اشتراک پایگاه های اطلاعاتی مربوط به مدلاین با 47 در صد وکمترین متعلق به اکسرپتا مدیکا با 8/11 در صد بود. نزدیک 30درصد از کتابخانه ها دارای ساختمان مناسب کتابخانه هستند و بیشتر کتابخانه ها (5/76%) فضای کافی برای ایستگاه های کاری و فناوری اطلاعات نداشتند. بیشترین تجهیزات سختافزاری فناوری اطلاعات به خط تلفن با صد در صد تعلق دارد، اما هیچ یک از کتابخانه ها از فهرست پیوسته برخوردار نیستند.
    کلیدواژگان: کتابخانه های بیمارستانی، ارزیابی، خوزستان، استانداردها
  • رضا مختارپور صفحات 127-146
    فرهنگستان زبان و ادب فارسی، به عنوان مرجعی ملی و معتبر در زمینه معادلیابی واژگان بیگانه، ضمن انتشار فهرستی از واژگان مصوب فرهنگستان، به منظور رفع تشتت و ایجاد هماهنگی در فعالیت های مراکز فرهنگی و پژوهشی در حوزه زبان و ادب فارسی، کلیه سازمان های دولتی را به پیروی و استفاده از واژگان یادشده فراخوانده است. در این بین، نقش کتابخانه ملی، نه صرفا به عنوان کتابخانه مادر، که به دلیل نقشی که در تدوین و انتشار فهرست سرعنوانهای موضوعی فارسی در کشور عهدهدار است، در مقایسه با دیگر سازمانها، اهمیت ویژهای دارد. نگارنده بر آن است تا در نوشتار حاضر، در قالب نمونه هایی چند، ضمن تعیین میزان تاثیرپذیری فهرست سرعنوانهای موضوعی فارسی از واژگان مصوب فرهنگستان زبان ایران، برخی تناقضهای موجود میان رویکرد فعلی کتابخانه ملی و اصول تدوین فهرست سرعنوانهای موضوعی فارسی را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: سرعنوانهای موضوعی، فرهنگستان زبان و ادب فارسی، واژگان مصوب
|
  • Jalehnarimisaei, Bitashadgar, Alirezaosareh Pages 1-30
    Fast growth of the Internet has triggered creation of new methods for educational systems through which knowledge workers and teachers can do their jobs with less cost, time and energy. Nowadays, knowledge workers can reach their favorite educational materials through these systems. The issue of creation of models according to priorities, goals and interests is one of the significant issues in electronic education. At present, many of the Web-based courses have fixed educational materials so that do not vary with different users. Therefore, a lot of attempts have been made in recent years to make possible personalization of educational materials according to knowledge worker needs. Increase of the web content has boosted application of data mining and web mining techniques remarkably. This article classifies and examines application of the most important and famous techniques of data mining to improve education and to establish personalized education based on the available data in the traditional system of education and distance learning (including web-based courses, learning content management systems, and intelligent and compatible web-based educational systems).
    Keywords: data mining, educational systems, Web, based educational systems, intelligent servers, personalized educational systems
  • Mohammad Amin Erfanmanesh Pages 31-54
    This research aimed to identify scientific production of Iran in Scopus database during 1999 to 2008. The research population consisted of 64826 documents which at least one of their authors was affiliated to Iranian universities or research institutions, and had been indexed in Scopus during the period studied. The results revealed that Iran's contribution to scientific production in the Middle-East in 2008 was 37 percent, while compared globally, it was less than 1%. These figures established the place of the Country in 2008 as the Second in the Middle-East, the Sixth in Asia, and the 22nd worldwide. The findings of the research showed that about 23% of the Country's scientific production available in Scopus is the result of international collaboration of Iranian researchers with other countries. Also, on the one hand,it was revealed that among others, the fields of Medicine, Chemistry, and Engineering have been the most productive branches in Iran. On the other hand, based on the results of a test of Regression, Bio-chemistry, Genetics, and Molecular Biology productions with 59.4 percent increase rate, had the highest level of increase during the decade studied. Further, examination of Iranian journals indexed in Scopus showed that Iranian Journal of Medical Archives with 638 indexed articles, had the maximum number of articles, and Journal of the Iranian Polymer with 753 citations received, was the most-cited Iranian journal in the Scopus database.
    Keywords: scientific production, scientific collaboration, Scopus, Scientometrics
  • Gholamrezaheidari, Samanehabbasian Pages 55-70
    The present research aimed at identification of the state of citations in dissertations of Persian Language and Literature in ShahidChamran University of Ahvaz during 1372 to 1388h. (1993-2009c.). 102 masters and doctoral dissertations formed the research population. The required data were collected by taking notes from bibliographies provided at the end of each dissertation. The collected data were input in Excel and analyzed. Results of the analysis revealed that the mean number of citations in each dissertation was 61.2. From 6482 citations, the majority (92.97%) referred to books. The half-life of Persian cited books calculated as 30 years, and that of Persian journal articles cited was 20 years. The half-lives of English and Arabic books were calculated 20 years each. Most of the examined dissertations (21%) were on encyclopedic dictionaries. There were no dissertations on humor. The highly cited source was Dehkhoda Encyclopedia with 53 citations, and the highly cited author was Nezami with 116 citations. The highly cited journals were also identified in this study.
    Keywords: citation analysis, dissertations, higher education, Persian Language, Literature, ShahidChamran University
  • Fariborzkamalitabrizi, Zohrehgholamhosseinzadeh Pages 71-84
    The present research aimed at investigation of the feasibility of implementation of Knowledge Management in the Research Institute of Petroleum Industry. Data was gathered by means of a researcher-made questionnaire consisting of 51 items. The research sample consisted of 130 researchers. Preparedness of the institute was investigated from two angles: 1. The Organizational Culture, consisting of the organizational structure and its IT support; 2. The personnel belief in usefulness and ease of implementation of KM processes. Results of the study revealed lack of preparedness in the RIPI regarding the first viewpoint; however, it seems that the RIPI is prepared in regards with the second viewpoint.
    Keywords: Knowledge Management, Organizational Preparedness, RIPI, Research Institute of Petroleum Industry
  • Peymanjalilpour, Atousakoochak Pages 85-102
    This research aimed to examine the application of marketing model 4P in ShahidChamranUniversity libraries. As a descriptive survey type of research, the authors employed a questionnaire made by BasirianJahromi (2008) for data collection. The population of this research included 38 managers and librarians of ShahidChamran university libraries in 2011. Some descriptive statistical methods as well as the Freedman Test were used for the analysis of the collected data. The results of the study showed that the degree of familiarity of managers and librarians of ShahidChamranUniversity libraries with marketing concept was at anaverage level. About half of managers and librarians disagreed with having a separate unit for marketing. According to the results of the study, in ShahidChamranUniversity libraries, attention to “products” gained the first priority, while“price”, “promotion” and “place” proved to be the second, third and fourth priorities, respectively. Altogether, the results of the studyindicate that application of the 4P model of marketing seems to be feasible in SCU libraries.
    Keywords: marketingmodels, 4P, libraries, ShahidChamran University, academic libraries.
  • Zahedbigdeli , Siminmomenzadeh Pages 103-126
    This study attempted to evaluate hospital libraries in Khuzestan province against the standards issued by Medical Library Association (MLA 2007) of America. The data was collected through a checklist.The results showed that none of the 17 hospitals studied could be considered "standard" with the MLA Standards. Libraries suffered non-librarian managers and almost all were in need of specialist librarians or professional staff, and consulting librarians. Approximately 71% of the libraries are connected to the Internet, however, only 41.9% of the libraries have access to electronic journals. None of the libraries works 24 hours a day, and mostly work 6-8 hours daily. The results also showed that the most frequent services were publishing "Library News" and "What's New in the Library"; on the other hand, publishing "subject bibliographies" and holding "conferences, seminars, etc." were the least library/information services offered. 29.4 % of hospital libraries have buildings exclusively pre-planned for library, and 76.5% of them did not have enough space and facilities for work stations and other new information technology equipment. None of the libraries enjoys having online public-access catalog (OPAC). Most of the libraries are subscribed to MEDLINE (47%), whereas subscription to EXCERPTA MEDICA database with 11.8% stands on the lowest step of the ladder.
    Keywords: hospital libraries, evaluation, Khuzestan province, standards
  • Reza Mokhtarpour Pages 127-146
    The Academy of Persian Language and Literature as a national and authentic source for finding Farsi equivalents for Foreign words, while publishing a list of words approved by the Academy, has obliged all governmental institutions to follow its approved words in order to prevent inconsistency and provide consistency for the activities performed by cultural and research centers. Compared to other related institutions, the role of National Library and Archive of the Islamic Republic of Iran (NLAI), not merely as the most important library in Iran, but as the organization responsible for the preparation and publication of List of Persian subject headings (LPSH) is especially more important in this regard. Presenting some examples, the present paper aims to illustrate how influential the Academy has been on LPSH. Some contradictions between the present approach of NLAI, and the principles governing the preparation of LPSH have also been exemplified.
    Keywords: Persian Subject Headings, Academy of Persian Language, Literature, approved