فهرست مطالب

دین و ارتباطات - سال هفدهم شماره 1 (بهار، تابستان، پاییز و زمستان 1389)

نشریه دین و ارتباطات
سال هفدهم شماره 1 (بهار، تابستان، پاییز و زمستان 1389)

  • 208 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمجید امامی صفحه 5
    پیوند و تعامل ورزش و فرهنگ، موضوع مطالعه بسیاری از نظریه پردازان اجتماعی در قرن گذشته بوده است. در این تعامل رسانه، به عنوان طرف سوم به شکل بسیار فعال و اثرگذار وارد شده است. رسانه از آن جهت که قدرت بالایی در تصویرسازی و تثبیت هژمونی فرهنگی دارد، همواره کانون توجه ورزش قهرمانی بوده است. مسابقات المپیک، نقطه عطف ورزش قهرمانی در دوره معاصر است که توانایی اثرگذاری جهانی آن، تردیدناپذیر است و حضور موفقیت آمیز در آن، کم کم به شاخصی برای توسعه پایدار، ثبات سیاسی و اقتصادی و تحرک و امید اجتماعی تبدیل شده است. با این مفروضات، المپیک 2008 پکن، با توجه به عزم جدی نظام چین برای حضور فعال در نظام بین الملل، گذشته از توفیق یا عدم توفیق در کسب وجهه، می تواند یکی از زمینه های مهم برای مطالعه نسبت فرهنگ، ورزش و رسانه و جایگاه تصویرسازی فرهنگی- ورزشی و رسانه ای در سیاست و قدرت بین المللی در شرایط کنونی باشد. در بخشی از این مقاله عزم و برنامه ریزی متفاوت چین برای بازی ها یا مقاومت هایی که با برگزاری مطلوب این مسابقات صورت گرفت، به عنوان شاهدی بر اهمیت خاص المپیک در بازی قدرت بین المللی بررسی شده و در نهایت سعی شده است با روش و شیوه توصیفی- اکتشافی اهمیت المپیک به عنوان یک «صنعت فرهنگی» در ارتباطات بین الملل فرهنگی عصر حاضر برای سیاست گذاران فرهنگی- رسانه ای ایران تبیین گردد.
    کلیدواژگان: ارتباطات بین الملل فرهنگی، المپیک پکن، تصویرسازی، کالایی شدن فرهنگ، اقتصاد ورزش، ارتباطات ورزش، چین، نشانه شناسی المپیک
  • سیده مطهره حسینی صفحه 35
    تاریخ مصر، به دلایلی چند این کشور را همواره مهد چالش ها و کانون رویدادهای تاریخ ساز کرده است. رویدادهای تاریخی، مصر را به کانون جریان های نظری و عملی تبدیل کرده است. تشکیل خلافت نیرومند فاطمی، فعالیت و حیات شیعیان، فرهنگ تشیع، تاریخ معاصر حضور شیعیان در مصر، وضعیت کنونی شیعیان مصر، شخصیت های همسو با تشیع و سازمان های شیعی در این مقاله بررسی شده اند تا به پرسش اصلی مقاله پاسخ داده شود که می پرسید: شمار (فراوانی) شیعیان مصر چقدر است و جامعه مصر تا چه میزان پذیرای فرهنگ تشیع است؟
    کلیدواژگان: مصر، شیعیان، اهل بیت (ع)، مجمع تقریب مذاهب، الازهر، الدرینی، الوردانی، انقلاب اسلامی ایران
  • بشیر خالقی پور صفحه 63
    مقاله حاضر سعی در تعریف ادبیات عامه پسند و ویژگی های آن داشته و نویسنده در تلاش است تا ادبیات عامه پسند را با توجه به ویژگی های آن به مثابه یک گونه ادبی معرفی نموده و ویژگی ها و تمایزات ادبیات عامه پسند ایرانی را مشخص نماید. در این مقاله ضرورت بررسی ادبیات عامه پسند توسط محققان علوم اجتماعی به عنوان گونه ادبی متاثر و اثرگذار بر فرهنگ جامعه، بیان شده و نویسنده با تبیین این ادبیات در چارچوب نظری مفهوم فرهنگ عامه پسند و فرهنگ متعالی، به معرفی دو دیدگاه مرسوم در قبال این نوع ادبی می پردازد و با توجه به موارد سلبی و ایجابی نسبت به وجود و گسترش ادبیات عامه پسند به معرفی رویکرد سومی برای رفع نواقص و کاستی های موجود ادبیات عامه پسند و شناسایی و تقویت نقاط قوت و کاربردی آن در جهت بهره گیری از ظرفیت های این نوع ادبی اشاره می کند. همچنین، گونه ادبی ادبیات عامه پسند را پیشنهاد داده و تبیین می شود که وجود تعهد به ارزش های دینی و انسانی در تمامی گونه های ادبی و از جمله ادبیات عامه پسند امکان پذیر بوده و با داشتن این ویژگی، ترویج ادبیات عامه پسند ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ادبیات عامه پسند، ادبیات متعهد، فرهنگ مردپسند، فرهنگ متعالی، ادبیات ایران
  • محمود رئوفی صفحه 91
    مفهوم «هویت دینی»، برخلاف مفاهیم «هویت اجتماعی» و «هویت ملی»، مفهومی نوپا و جدید است و متاسفانه علی رغم اهمیت فوق العاده آن، کمتر بدان پرداخته شده است. گرچه در این زمینه معدود مقالات و پژوهش هایی نوشته شده است، اما اغلب این پژوهش ها بدون ارائه تعریفی از مفهوم «هویت دینی»، مستقیما به سراغ مبحث مولفه های «هویت دینی» رفته اند که این امر آثار موجود را از حیث نظری دچار کاستی و نقصان کرده است. مقاله حاضر تلاش دارد تا پس از ارائه تعریفی از مفهوم «هویت دینی»، به این پرسش پاسخ دهد که عناصر و مولفه های «هویت دینی» کدامند؟ مولفه های پیشنهادی «هویت دینی» در مقاله حاضر عبارتند از: 1. مولفه شناختی 2. مولفه عاطفی 3. مولفه اجتماعی 4. مولفه فرهنگی. پایان این مقاله، به تبیین مولفه های مذکور اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: هویت، تعاریف هویت، دین، تعاریف دین، هویت دینی، مولفه های هویت دینی
  • محمدرضا عشوری مقدم صفحه 113
    وقوع خیزش ها و انقلاب های سیاسی در کشورهای عربی خاورمیانه و شمال آفریقا به مثابه جنبش های نوین اجتماعی در آغاز قرن بیست و یکم، از موضوعاتی است که به شدت مورد توجه محققان و پژوهشگران قرار گرفته است. در این نوشتار، تلاش شده است تا نقش رسانه ها و شبکه های اجتماعی مجازی در آغاز و انجام این قیام ها و انقلاب ها مورد بررسی قرار گیرد. آنچه در اینجا پیش فرض قرار گرفت آن است که اگرچه این تحولات ریشه در نارضایتی عمومی دارد، اما نمی توان نقش رسانه های اجتماعی را در برانگیختن و سازماندهی مردم برای حضور در خیابان ها و میادین و ابراز نارضایتی ها نادیده گرفت. بر این اساس، رسانه ها در این تحولات، نقشی تعیین کننده داشته و بنا بر اقتضای جنبش های نوین اجتماعی، در راستای تحریک، برجسته سازی و حتی ساماندهی حرکت های اعتراضی ایفای نقش نموده اند. رسانه ها از چنان نفوذی برخودار بوده اند که علاوه بر اطلاع رسانی، به الگوسازی در جهت اهداف مورد نظر خود در جوامع انقلابی نیز می پرداخته اند.
    کلیدواژگان: رسانه، شبکه های اجتماعی، جنبش های اجتماعی، جهان عرب، بیداری اسلامی
  • کاظم عظیمی صفحه 141
    دین یکی از ارکان مهم فرهنگ ساز است که در طول تاریخ در ساختار و تکامل فرهنگ جوامع نقش مهمی ایفا نموده است. فرهنگ مهدویت می تواند به عنوان یکی از اصول مهم مذهب شیعه، در عرصه فرهنگی- اجتماعی جامعه شیعی- اسلامی مورد طرح و بسط قرار گیرد. این باور مترقی شیعه، آموزه دینی همه جانبه ای است که ظرفیت گسترده ای برای هدایت دینی- فرهنگی انسان معاصر دارد. امروزه مکاتب منحرف نوظهور در غرب مانند لیبرال- دموکراسی، جهانی سازی، دهکده جهانی، پست- مدرنیسم، پایان تاریخ و... تلاش دارند که همه امور سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جهان را در راستای تامین اهداف استعماری خود، طراحی نمایند و امکانات مادی و سرمایه معنوی جامعه بشری را در جهت نیل به اهداف خود مصادره نمایند. فرهنگ مهدویت می تواند ضمن خنثی سازی تلاش های پیدا و پنهان ابرقدرت های نوین جهان، سعادت و تکامل همه آحاد بشر را در سراسر کره زمین در زیر پرچم توحید و برابری محقق سازد و زمینه تحقق وعده های تخلف ناپذیر الهی را فراهم نماید. این مقاله تلاش دارد که اصول علمی- عملی فرهنگ مترقی مهدویت، یعنی اندیشه و اعتقادات، ارزش ها، هنجارها و نماد های آن را در راستای اصول علمی شناخته شده فرهنگ، مورد طرح و بسط قرار دهد.
    کلیدواژگان: مهدویت، فرهنگ، باورها، ارزش ها، هنجارها، نمادها
  • ابراهیم فیاض، مهدی یوسفی صفحه 169
    با گذشت بیش از نیم قرن از شروع مطالعات ارتباطی نوین، این دانش کماکان با چالش ها و مسائل هویتی روبه روست. چالش هایی که به دلیل سیالیت بسیار زیاد رشته در دوره های تاریخی مختلف در چارچوب ها و ادبیات متفاوتی بازتولید شده است. مطالعه نظام مند این چالش ها و فراهم آوردن چارچوب های نظری لازم برای پاسخ به آن ها اهمیتی حیاتی برای رشته ارتباطات دارد؛ درحالی که چنین چارچوب هایی هنوز شکل نگرفته و این سوالات کمتر مورد توجه بوده است. مقاله حاضر پس از بررسی دقیق ضرورت های پرداختن به مسائل هویتی مربوط به رشته ارتباطات و نیز دشواری های چنین تحلیل هایی، دو موضوع تمامیت خواهی علمی – به معنای گستردگی بیش از اندازه حوزه موضوعی ارتباطات- و رشد رشته – مختصات رشد فزاینده رشته و تبعات آن- را به عنوان موضوعات محوری هویتی برای رشته ارتباطات مورد بحث قرار می دهد. نهایتا تاریخ نگاری دانش ارتباطات (به عنوان یکی از اجزای اصلی هویت هر رشته دانشگاهی) مورد تمرکز قرار گرفته و جریان های اصلی آن مشخص می گردد. دستاورد این مطالعه، مورد توجه قرار گرفتن هویت ارتباطات به عنوان یک رشته دانشگاهی و روشن شدن مسائل اساسی هویتی چالش برانگیز آن است.
    کلیدواژگان: هویت رشته ارتباطات، ارتباطات به عنوان یک رشته، تابع نگاری دانش ارتباطات، رشد رشته ارتباطات
|
  • Seyyed Majid Emami Page 5
    Sport and culture interaction has been given a place in most social studies in recent century, and the media has been dedicated an active and effective role as a third party. The media is actually at the core of sport championship attention due to its high image cultivation potential and cultural hegemony stabilization. The Olympic Games mark a turning point in the contemporary sports championship era due to their international impact and their being recognized as an index of sustained development political and economic stability, and social hope and liveliness. Thus, The Beijing Olympics (2008), at a time when the Chinese government endeavored to prove an active part in the international arena, whether or not it could manage to obtain such a prestige, can be considered as one of the most important areas for studying the media and sport and culture image status in politics and international power relations in present time. In one of the article sections there is a study of the Chinese determination for launching a distinctive plan for the games on the one hand and their meeting with resistance in the way of holding the event on the other. This is in itself some evidence of the significant role the Olympic Games have played in the international power relations. A descriptive and exploratory method has been used by the article to illustrate this aspect of the Olympics as a "cultural industry" in the international cultural communication in the present time, some valuable information to be presented to Iranian media and cultural policy making officials for consideration.
    Keywords: International cultural communication, the Beijing Olympics, image cultivation, commercialization of culture, sports economics, sports communication, China, Olympics semiotics
  • Sayyedeh Motahareh Hosseini Page 35
    Egyptian history has often shown challenges and epoch-making events. It has been the center of theoretical and practical movement. The article discuss topics such as Fatimid Caliphate, Shia's activities, Shia culture, Shias contemporary presence, Shia's present condition, Shia-oriented personalities, and Shia organizations. These can help us gain a vivid picture of Shia community in Egypt and the degree of the acceptance of Shia culture by Egyptian people,
    Keywords: Egypt, Shias, Ahl-ol-bait (God's blessing be upon them), Islamic Schools Proximity Assembly, Al-Azhar, Aldarini, Alvardani, The Islamic Republic of Iran
  • Bashir Khaleqipour Page 63
    This article tries to offer a definition of popular literature and its characteristics, with the purpose of distinguishing it as a separate genre. The necessity of surveying this genre, which is both affecting and being affected by society’s culture, is then emphasized, and by defining the subject within the broader theoretical framework of popular culture and sublime culture, two typical views about this kind of literature are introduced, and by considering the positive and negative attitudes towards the existence and expansion of that in the society, a third attitude is presented which aims at eliminating the existing shortcomings on the one hand, and recognizing and stimulating the strong and practical features of it on the other, in order to benefit from its capacities. Furthermore, a new dimension is proposed to be added to this type of literature i.e. commitment in its human and religious meaning which could contribute further to the necessity of propagating it in the society.
    Keywords: popular literature, committed literature, popular culture, sublime culture, Iranian literature
  • Mahmood Raoofi Page 91
    “Religious identity” is a new concept as compared to “social identity” and “national identity”, but despite its high significance, less time has been allocated to it. The few articles and researches dealing with the issue are lacking in a clear definition of the concept. Instead, they have directed their attention to the components of religious identity, a situation that has negatively affected the theoretical basis of those works. This article, on the contrary, tries to offer a definition of the subject prior to answering about its components. The proposed components are as follows: 1) epistemological components, 2) emotional components, 3) social components, 4) cultural components. These are explained in their own turn in the final section of the article.
    Keywords: identity, definition of identity, definitions of religion, Religious Identity, religious identity components
  • Mohammad Reza Ashoori Moqadam Page 113
    The occurrence of revolutionary movements in Arabic Countries, as the modern movements in the countries of South Africa and Middle East, at the beginning of the 21st century has been many researchers’ central focus. In this article, the media role from the outset of these revolutionary movements to the end of them is studied. The hypothesis of the study is that although the underlying cause of these changes is the public dissatisfaction, media have played an important role in provoking the protests and organizing people. It can be said that the media have played a key role in exaggeration, provocation and organization of protests. The media were so influential that they could invent models for pursuing their aims in the revolutionary societies.
    Keywords: media, social networks, social movements, arab world, Islamic Awakening
  • Kazem Azimi Page 141
    Religion has been one of major culture-making pillars of societies throughout history. Among these, Mahdaviat culture as one of the most important Shiite principles can be elaborated in the socio-cultural arena of Islamic-Shiite societies, this is in fact a progressive Shiite belief and a comprehensive religious doctrine that has a high potential for guiding contemporary humanity. Today, the newly-emerged western schools such as liberal-democracy, globalization, global village, post-modernism, and the end of history are trying to organize the world's political, economic and cultural affairs in accordance with their own colonial objectives and exploit both material and spiritual possessions of the world in that direction. Mahdaviat culture has the potential to neutralize these and instead lead mankind towards perfection and bliss under the banner of monotheism and equality, thus actualizing the inviolable divine promises. The article has therefore attempted to elaborate both the theoretical and practical aspects of Mahdaviat culture by relying on its pertinent beliefs, values, norms and symbols in accordance with the recognized scientific principles of culture.
    Keywords: Mahdaviat, cultures, beliefs, values, norms, symbols
  • Ebrahim Fayyaz, Mahdi Yousefi Page 169
    After more than half a century of modern communication studies, this science is still facing identity challenges, the ones reproduced in a variety of forms due to the fluidity of the discipline in different historical phases. In the absence of necessary frameworks, a systematic study of these challenges for the purpose of providing the theoretical frameworks together with their answers is of a vital importance. This article first expounds on the necessity of dealing with these identity challenges and the subsequent difficulties of such types of analysis. It then discusses the extreme expansion of communication issue and its consequences as a pivotal identity challenge in the field, finally, the communication historiography, as one of the major parts of an academic discipline's identity is focused upon and its major trends are explained.
    Keywords: communication disciplinary identity_communication as a discipline_communication science historiography_expansion of communication discipline