فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 11 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود عباسی صفحات 7-10
  • محمود عباسی، احسان شمسی گوشکی صفحات 11-37
    اطلاعات ژنتیک انسانی جایگاه و اهمیت ویژه ای دارند؛ چرا که قادرند ویژگی های ژنتیک افراد را نشان دهند و تاثیرات عمده ای بر خانواده، فرزندان، نسل ها و گاه گروه های اجتماعی خاص، داشته باشند و نیز ممکن است حاوی اطلاعاتی باشند که اهمیت آنها لزوما حین جمع آوری نمونه ها شناخته شده نیست. امکان سوءاستفاده از اطلاعات ژنتیکی در حیطه های مختلف (سیاسی، اجتماعی و...) وجود دارد که می تواند زمینه ساز تبعیض های فردی و اجتماعی و حتی تبعیض نژادی گردد.
    این مقاله تلاش می کند با مرور جنبه های مختلف اخلاقی مطرح در پژوهش های ژنتیکی در جهان امروز، به نوعی الزام کشورهای در حال توسعه، از جمله جمهوری اسلامی ایران را برای پرداختن دقیق به جنبه های اخلاقی، فقهی و حقوقی این پیشرفت ها گوشزد کند و لزوم تبیین مبانی، تدوین استانداردها و دستورالعمل های اخلاقی، تصویب قوانین و طراحی سازوکارهای اجرایی لازم برای تاسیس، اداره و نظارت بر نهادهای علمی، پژوهشی و اجتماعی فعال در این عرصه را بازگو نماید.
    کلیدواژگان: پژوهش ژنتیک، جنبه های اخلاقی، اطلاعات ژنتیکی
  • مهرزاد کیانی، شبنم بزمی، اردشیر شیخ آزادی صفحات 39-52
    ژن درمانی عرصه ای جدید از دانش بشری است که در آن با استفاده از قابلیت های دانش مهندسی ژنتیک می توان تدبیر درمانی مناسبی برای شماری از بیماری های سرطانی و قلبی عروقی ارائه کرد. این روش درمانی بسیار جوان بوده و بیش از دو دهه از بکارگیری آن نمی گذرد. ژن درمانی در عین موثر بودن و تحولات چشمگیری که داشته است، در ارتباطی متقابل و پیچیده با پزشکی، زیست شناسی، اخلاق، حقوق، فلسفه، مذهب، سیاست و مسائل اجتماعی قرار داشته و هنوز در مراحل آغازین مسیر پویای علمی خود است. مواردی از جمله احتمال بسط عفونت های ویروسی، هزینه های مالی مترتب بر آن و نیاز به تکرار مراحل ژن درمانی، امکان سوءاستفاده از ژن درمانی به عنوان سلاح، امکان سوء استفاده از آن برای بهسازی نژادی و ایجاد پدیده ای به نام کودکان سفارشی و سایر ملاحظات اخلاقی پایه و بنیادی که نسبت به ژن درمانی بعنوان یک روش درمانی مطرح است (به شرحی که در مقاله اشاره شده است) همگی مواردی هستند که کنترل دقیق روند ژن درمانی، از نظر اخلاقی و حقوقی و نیز نظارت مستمر و قانونمندکردن آن را الزامی می نماید. با توجه به اثرات مفید و متعددی که این روش درمانی جدید داراست و تجربه تلخی که از بهره گیری نادرست از این روش های نوین در تاریخ پزشکی داشته ایم توجه هرچه بیشتر به ملاحظات اخلاقی و حقوق پزشکی موجود در این عرصه، خواهد توانست زمینه ای مناسب جهت بهره گیری هرچه بیشتر از ژن درمانی را فراهم آورده و از بروز لغزش ها، خطاها و سوءاستفاده های احتمالی ممانعت نماید.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، ژن درمانی، اخلاق، ژنتیک
  • عبدالحسن کاظمی، محمود عباسی، نجات فیض اللهی، مهرزاد کیانی صفحات 53-82
    با توجه به قطعیت، اختصاصی و انحصاری بودن اطلاعات ژنتیکی هر فرد برای خود آن فرد، تاسیس بیوبانک ها، قبل از تاسیس عمومی آنها برای همه شهروندان، توسط ارتش های کشورهای دارای امکانات لازم سریعا عملیاتی شد زیرا اطلاعات این بیوبانک ها، برای شناسایی پرسنل نظامی بسیار ارزشمند و خدشه ناپذیر است. بدنبال ارتش ها و سازمان های نظامی، امنیتی و مشاغل پرخطر مانند آتش نشانی و...، تشکیلات انتظامی و پلیس کشورهای مختلف نیز، تمایل و علاقمندی بسیار زیادی برای تاسیس بیوبانک ها از شهروندان نشان دادند زیرا اطلاعات آرشیوی این بانک ها، ابزاری بسیار دقیق، موثر و کاربردی برای ردیابی، شناسایی، تعیین هویت و... افراد شرور، هنجارشکن، دارای سوء سابقه، مظنونین و... را در اختیار نیروهای پلیس قرار می دهد. این تمایل برای تاسیس بیوبانک ها به سرعت در میان سازمان های متولی حفظ سلامت و بهداشت و درمان ملت ها نیز آشکار گردید اما در این میان وجود موضوعات بسیار حیاتی و اساسی مانند «تمامیت جسمانی» و «خلوت ژنتیکی»[i]، این چالش اخلاقی عمده را بوجود آورد که اطلاعات ژنتیکی هر فرد، جزو حریم خصوصی مسلم و قطعی افراد جامعه تلقی می شود و بنابراین اخذ و آرشیوبندی این اطلاعات، شیوه های حفاظت از آنها، سطح و نوع دسترسی به آنها، نوع و اهداف استفاده از این اطلاعات، تعیین افراد مجاز برای دسترسی به این اطلاعات، دوره نگهداری آرشیوی این اطلاعات، ضرورت وجود تفاوت و یا عدم تفاوت در آرشیوبندی و استفاده از اطلاعات ژنتیکی افراد عادی، شهروندان هنجارشکن، مظنونین و متهمین، افراددارای سوء سابقه و... مناقشات اخلاقی و ابهامات حقوقی و اجتماعی دامنه داری را بوجود آورده است که این ابهامات نه تنها با گذشت زمان کاهش نمی یابند بلکه ابعاد و زوایای جدیدی هم با گذشت زمان بر آنها افزوده می گردد.
    کلیدواژگان: بیوبانک، ابهامات اخلاقی، خلوت ژنتیکی، حریم خصوصی
  • امید آسمانی صفحات 83-106
    اگرچه ارتباط پزشک صنایع می تواند فرصتی استثنائی در ارتقای دانش پزشکی و مراقبت از بیمار باشد، اما فرصتی برای ایجاد تورش های مختلف نیز هست؛ تورش هایی که اغلب، زیان های احتمالی آن متوجه بیماران می شود نه طرفین درگیر در ارتباط (پزشک و صنایع). عوارض بالقوه ناشی از ارتباطات کنترل نشده فرد حرفه ای صنایع، جوامع علمی سراسر دنیا را به سمت اعمال کنترل، از طریق تدوین کدهای الزام آور حرفه ای اخلاقی سوق داده است.
    روشی بررسی: در این مقاله ماهیت ارتباط پزشک صنایع به صورت توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته و با مرور تعدادی از دستورالعمل ها و کدهای حرفه ای اخلاقی موجود در دنیا، دستورالعملی متناسب با جامعه ایران پیشنهاد گردیده است.
    یافته ها
    حالت ایده آل در ارتباط پزشک صنایع، عدم وجود هرگونه ارتباط مالی یا معنوی و نپذیرفتن هرگونه پیشنهاد و یا هدیه است. اگرچه اغلب پزشکان، منکر هرگونه تاثیرپذیری ناشی از این ارتباط هستند، اما بررسی ها نشانگر وجود ارتباطی قوی بین دریافت مزایا از طرف صنایع و علاقه مندی به محصولات آنها است. از طرف دیگر، عدم اعلام این ارتباط به بیمار، می تواند به اعتماد او نسبت به جامعه درمانی و شایستگی علمی پزشک خدشه وارد کند. بنابراین الزام ناشی از کدها و دستورالعمل های حرفه ای اخلاقی می تواند در حفاظت از حقوق بیماران و ممانعت از ایجاد تعارض منافع در رفتار و تصمیمات حرفه ای پزشکان، نقش بسزایی داشته باشد.
    نتیجه گیری
    غالب مفاد کدهای اخلاقی موجود، به سبب عقلانی بودن، در مورد صنایع مرتبط با نظام سلامت در ایران نیز قابل اجرا هستند. نکته مهم در تضمین رسمیت یافتن این کدها، استفاده از نظرات پزشکان درگیر در این نوع از ارتباطات و برگزاری آموزش های مداوم در قالب تحلیل اخلاقی موارد واقعی است.
    کلیدواژگان: حقوق بیمار، ارتباط پزشک، صنایع، ارتباط فرد حرفه ای با صنایع، تعامل با صنایع، دستورالعمل تعامل با صنایع
  • محسن شیراوند، محمد بیدهندی صفحات 107-133
    نظریه پردازان حوزه اخلاق زیست محیطی با مشاهده تاثیر فناوری های جدید در تخریب محیط زیست می کوشند قواعد اخلاقی کارآمدی جهت تعامل انسان با محیط زیست ارائه دهند. در این بین نظام فلسفی حکمت متعالیه با ارائه نظریه اصالت وجود و وحدت شخصیه وجود تصویر واحدی از هستی که توجیه گر کثرات عالم و تشکیک مظاهر وجود است ارائه می دهد. در پرتو این نظریه هر موجود تجلی خداست و همه ویژگی های وجود از قبیل علم، قدرت و ادراک را دارا می باشد. هدف این پژوهش پرداختن به مبحث جدید اخلاق زیست محیطی در نظام واره فلسفی حکمت متعالیه و ارائه مبانی نوینی برای آن است. تحلیل اخلاق زیست محیطی در حکمت متعالیه، ورود فلسفه صدرایی در تبیین مسائل نوین و ارائه راه حل های فلسفی برای مسائل و مشکلات دنیای معاصر را می توان از نتایج این پژوهش محسوب کرد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، حکمت متعالیه، اصالت وجود، محیط زیست، اخلاق زیست محیطی
  • مهسا شیروی صفحات 135-166
    یکی از موضوعات مهمی که در دهه های اخیر در ژنتیک پزشکی ظهور یافته و علاوه بر پیشرفت های چشمگیر و ایجاد فرصت های تازه مباحثات متعدد حقوقی و چالش های اخلاقی زیادی را بدنبال داشته، تولد نوزادانی است که در خارج از رحم و به وسیله لقاح مصنوعی در محیط آزمایشگاهی شکل می گیرند و پا به عرصه هستی می گذارند که اصطلاحا جنین آزمایشگاهی نامیده می شوند. نطفه این نوزادان در خارج از رحم مادر بارور می شود و مراحل اولیه رشد و تکامل خود را در محیط آزمایشگاهی طی می کنند. بحث در خصوص این که اساسا جنین انسان، چه حاصل از لقاح طبیعی و در رحم مادر باشد و چه حاصل از لقاح مصنوعی و در محیط آزمایشگاه، آیا همانند یک انسان کامل که متولد شده از کرامت انسانی و حق حیات برخوردار است یا خیر مورد مناقشه در میان اندیشمندان اخلاق، پزشکان، حقوق دانان و فلاسفه می باشد. این موضوع به ویژه درخصوص جنین آزمایشگاهی توجه بسیاری از تئوریسین های اخلاق زیستی را به خود جلب کرده است. باید اذعان داشت که امروزه با توجه به بحران های نهفته در پیشرفت های ژنتیکی در سطح بین المللی و جهانی، اسناد، کنوانسیون ها و میثاق هایی با موضوع حفظ رویکردهای اخلاق زیستی تنظیم گردیده است که زیربنا و شالوده اصلی همه آن ها حفظ و حمایت از کرامت ذاتی انسان و حق زیستن او می باشد. در این مقاله سعی شده که با استفاده از آموزه های دینی و اخلاقی و نظام نامه های منطقه ای و بین المللی، به موضوع کرامت زیستی جنین آزمایشگاهی پرداخته و به نتیجه ای قابل اتکا دست یافته شود.
    کلیدواژگان: جنین آزمایشگاهی، تلقیح مصنوعی، کرامت انسانی، حق حیات، اخلاق زیستی
  • جمشید گودرزی صفحات 167-187
    فارماکوژنتیک و فارماکوژنممیک از شاخه های بین رشته ای هستند که با ابداع و ترویج فناوری پی.سی.ار.[i] در طول سال های اخیر رشد چشمگیری داشته است. در بررسی ها و مطالعات فارماکوژنتیک چگونگی تاثیر ژن بر متا بولیسم داروها مورد مطالعه قرار می گیرد. مطالعه برروی آنزیم های سیتوکروم 450 که نقش مهمی در حوزه داروشناختی، تغذیه، و سم شناسی دارند، از جمله شاخه های مورد بحث در این حوزه هستند. روش های نوین علم ژنتیک این امکان را به محققان داده تا تغییرات تک نوکلئیدی ژن ها، را تشخیص، و مورد ارزیابی قرار دهند. استفاده از دانش فارماکوژنتیک می تواند ما را در تهیه و توسعه داروها با اثربخشی بیشتر و به دور از صدمات بالینی، جلوگیری از آزمون و خطا در تجویز دارو و همچنین کاهش هزینه های تحقیقاتی در تولید دارو یاری دهد. با این وجود رشد، توسعه و شناسایی این رشته و شاخه های مرتبط در میان پزشکان و سازمان بهداشت جهانی از یک سو و چالش ها و بحث های مطرح از سوی مدافعان حقوق فردی، در کشورهای توسعه یافته از سوی دیگر، کاربرد این رشته ها را با تنگنا های حقوقی و اخلاقی مواجه ساخته است. هر چند چار چوب قانونی برای استفاده از این آزمون ها در کشورهای در حال توسعه باید مشخص شود، در عین حال استفاده از این فناوری در کشورهای در حال توسعه نه تنها باید برای بر طرف ساختن چالش های پزشکی مرتبط باآن جامعه مورد استفاده قرار گیرد، بلکه باید در عین حال موازین حقوقی برای جلوگیری از سوء استفاده از عدم وجود قوانین را به چالش های خود اضافه کند. بنابراین سرمایه گذاری در خصوص تحقیقات و کاربرد این فن آوری اهمیت بسیار دارد. این سرمایه گذاری باید در چارچوب قوانین و مقرراتی باشد، که اطلاعات ژنتیک فردی را محفوظ داشته و سوء استفاده از اطلاعات ژنتیک فردی را محدود سازد. بحث حفاظت از اطلاعات فردی شاید در این مرحله از رشد فناوری پر واضح نباشد ولی دیری نخواهد گذشت که حفاظت از اطلاعات فردی در ابعاد امنیت ملی مطرح خواهد شد.
    کلیدواژگان: فارماکوژنتیک، اخلاق، قانون، تحقیقات، پزشکی
|
  • Mahmoud Abbasi, Ehsan Shamsi Gooshki Pages 11-37
    Human genetic information and data considered as very importantresources because of their ability to show genetic characteris of people and their ability of great influence on family, children, and also social groups. Also they may include information that their values are not completely recognized by the time of data gathering and sampling. Although the possibility of data misuse (Political, social,…) may lead to social, individual and even racial discrimination. This review article tries to consider different ethical aspects of genetic researches in the new world condition and recall, the need for more activities in developing countries such as Islamic Republic of Iran in exploring ethical, legal and jurisprudential underpinnings of such developments and also the need for developing standards and ethical codes, passing laws and national acts, and planning executive and procedural approaches for implementation, assessment and management of social, scientific and research bodies and organization which are active in this field.
    Keywords: Genetic research, Ethical aspect, Genetic information
  • Mehrzad Kiani, Shabnam Bazmi, Ardeshir Sheikh Azadi Pages 39-52
    Gene therapy is a new arena in which the treatment of many human diseases like cancer and cardiovascular disease can be achieved by using knowledge of genetic engineering. This kind of treatment is very young and its use goes back to about two decades before. It is in close communication and interaction with other fields like medicine, biology, ethics, law, philosophy, religion, politics and social issues and is still in its early stages of progress. Along with therapeutic effectiveness and the significant developments in this field of science, there are some problems in using this method like as developing viral infections, the financial costs, the need for repeating procedures, possible misuse of gene therapy as a weapon, allowing it to exploit a phenomenon called eugenics and custom children. Gene Therapy as a treatment is introduced (as described in the article) and close observation of gene therapy from Medical, ethical and legal view points are necessary and require continuous monitoring and legitimating it. The beneficial effects of this therapy and bitter experience of improper use of these methods in medical history shows how much we need ethical and legal attention in this field.
    Keywords: Medical ethics, gene therapy, ethics, genetics
  • Abdolhassan Kazemi, Nejat Feizollahi, Mahmoud Abbasi, Mehrzad Kiani Pages 53-82
    Biobanks are an essential and important tool of genetic epidemiologyand screening. Biobanks cacould investigates the roles, effects and influences of genetic factors and their interaction with environmental factors such as nutrition, stress, etc (in a broad meaning) for the occurrence of behaviors, health conditions, diseases, and quality of life in human populations. Biobanks aims are to understand the influence and impact of genetics parameters on the development of behaviors, health conditions, diseases, and quality of life, their courseand the clinical implications, with the final goal to improve prevention, diagnostics and therapy. The unexpected progress of genetics fields in the last two decades - with respect to the understanding of the meaning of genes for human health, as well as the availability of cost-effective high throughput methods in the laband techniques, has opened massive opportunities to study geneticfactors and their influence in human health condition. In addition, forestablishment of a effective biobank access to large cases and samples of patients or from the population is needed. This can be realized via collaboration of several biobanks. Large biobanks with 500,000 or more participants are being established or planned in the UK, Japan, Iceland, Taiwan, Canada, Australia, Italia, Sweden and the US. However, in Germany only two smaller activities are ongoing, KORA-gen in the south and POPGEN in the north. Possibilities to reach larger numbers for Germany, based on existing cohorts or disease networks, are discussed between scientist and government. For the implementation and use of biobanks, stringent ethical, social and legal boundary circumstances have to be taken into account. The opinion of the German National Ethics Council on Biobanks for Research as well as the new advices of the Telematic Platform (TMF), which has been developed in close collaboration with the Data Protection Officers, improve transparency and legal security.
    Keywords: Biobank, Ethics issue, Privacy Policy, Genetic privacy
  • Omid Asemani Pages 83-106
    Introduction
    Physician-industry relations could provide an exceptional chance for medical sciences and patients’ care developments though, is also a place of potential different biases; those which their probable harms affect patients instead of whom they are in direct relationship (physician & industry). Regardingly, the probability of these potential worrisome issues, in addition to occurrence of many challenging cases, was eventually led to the production of a number of compulsory controlling guidelines.
    Method
    In this paper have been tried thorough a descriptive-analytic study the nature of the physician-industry relations is investigated. Moreover, have been attempted an Iran’s compatible code of conduct is also proposed, basically by the reviewing of a few existing related guidelines on the interaction of physician and industry.
    Findings
    ideally, every interaction with industry and acceptance of any kind of industry-related gift and offering is forbidden. In spite of physicians’ claim, lots of studies have proven strong correlations between receiving industry advantages and physicians’ desire towards the industry products. Additionally, not declaring the relationship, could damage the patients’ trustworthiness toward the physician and medical profession as a whole. Conclusively, professional-ethical guidelines might be considered as an effective tool in the protection of the patients’ rights and also blocking potential conflicts of interests in professionals’ decisions and conduct.
    Conclusion
    most of the content of the existing guidelines are rational and thus implementable on Iran’s health industry. Strategically, applying professionals’ viewpoints is important for the guideline acceptance. In this way, structuring continuing medical education programs, analyzing real ethical cases is proposed to be essential.
    Keywords: Patient rights, Health professional, industry relationship, Physicianindustry relations, interaction with industry, guidelines for interaction with industry
  • Mohammad Bidhendi, Mohsen Shiravand Pages 107-133
    Observing Bio-environmental ethics the influence of new technologies in destroying environment, theorists of this knowledge attempt to represent the efficient principles of ethics for human's interaction with environment. The philosophical system of transcendent theosophy originated in principles of Islam illustrates a unique picture of entity that justifies plurality of the universe and graded properties of entity through the theory of principality of existence and individual oneness of existence. Under the light of this theory each entity is epiphany of God and it has all characteristics of other entity such as knowledge, capability, and understanding.This research is going to study the new subject of bioethics in philosophical system of transcendent theosophy and represent new principles for it. Analyzing bioethics in transcendent theosophy, using philosophy of Sadra for explanation of new and applied subjects and representing philosophical solutions for modern problems are among results of this research.
    Keywords: MollaSadra, transcendent theosophy, principality of existence, environment, bio environmental ethics
  • Mahsa Shiravi Pages 135-166
    One of the important issues that have emerged in recent decades and the progress in medical genetics and Discussion of legal and ethical challenges of the new opportunities that have followed Infants born outside of the uterus and by in vitro fertilization in vitro formed and Feet to leave the field being so-called in vitro embryos. These babies are fertilized outside the womb and early stages of their growth and development during their in vitro. Talk about what's basically a human embryo in the womb And from in vitro fertilization and in vitro, whether as a full human being who was born Of human dignity and right to life is no dispute among Scholars in ethics, doctors, lawyers and the philosophers. This particular focus on the embryo laboratory has attracted many theoreticians to bioethics. Today should be acknowledged that the crisis lies in the development of genetic in the International and global level, documents, conventions and Mysaqhayy approaches to the subject of bioethics has been set. Shelved the infrastructure and major maintenance and support of all the inherent dignity and right, he is living. In this paper the use of religious teachings and moral and Regional and international letters and ethical system, to the dignity of the embryo in vitro biological and reliable results to be achieved.
    Keywords: embryo in vitro, artificial insemination, human dignity, right to life, bioethics
  • Jamshid Goodarzi Pages 167-187
    Pharmacogenetic and pharmacogenomics are interrelated branches of medicine, genetics, and pharmacology which have witnessed a rapid development and progress with the advancement of molecular biology and in particularly PCR techniques and allied technologies. The core of these branches of science deals with group of enzymes involved in metabolism of drugs namely cytochrome p450 nevertheless these group of enzymes are key enzymes in metabolism of all endogenous and exogenous substances in human. This implies how wide could be application of the studies involved in cytochrome p450, as it could be extended into other branches of metabolism of exogenous and endogenous substances including toxicology, nutrition, .The application of these two interrelated branches of medical science finds its importance when we have been able to extend the study of single nucleotide polymorphism. Advantageous associated with these branches of science could help us to prevent trial and error in doses of drugs and increase the effectiveness of drugs, moreover we could avoid many of unwanted adverse drug reactions. Inspite of these applications and advantages its use has not gone without criticism and warnings. As medical professions and world health organization are advocating the very advantage and benefits derived from pharmacogenetics and genomics, there is opposition to the same demanding strict rules to observe exceptionalism in medicine. Drafting rules and regulation to observe and protect human dignity by virtue of safe guarding their personal genetic information should be considered as an urgent need prior to expansion of personal medicine. Protection of personal genetic data could have its importance yet to be realized but should be treated as an urgent need.
    Keywords: Pharmacogenetics, Ethics, Law, Research, Medicine