فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 10 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمود عباسی صفحات 7-10
  • محمود عباسی، مهدی زمانی، مجید گنج بخش صفحه 11
    عدالت یکی از ضروری ترین مفاهیم حوزه های مختلف علوم و به عنوان یک ارزش در تاریخ بشر مورد توجه اکثر مکاتب و جوامع بشری بوده است. اسلام به عنوان آخرین دین الهی و راه نجات بشریت، اصل عدالت را از اصول و سنت های تغییرناپذیر الهی می داند. براساس بینش اسلامی، جهان واقعیتی است که برپایه عدالت بنا نهاده شده است. بر این اساس هر فرد انسانی حق دارد که در تمام طول عمر خود از امکانات بهداشتی و درمانی برای رسیدن به حد اعلای سلامت برخوردار گردد و به عنوان موجودی الهی لایق بهترین، کارآمدترین و ایمن ترین خدمات سلامت است. عدالت به عنوان یکی از مولفه های اساسی و از اصول مهم چهارگانه اخلاقی و از عمده ترین مباحث اخلاق پزشکی نوین می باشد. از طرفی پیچیدگی موضوع عدالت و مطالعات متعدد در زمینه عدالت در اخلاق پزشکی و نظام سلامت حاکی از آن است که تنوع رسیدن به آن، برپایه فلسفه و ارزیابی مفهوم اخلاق متفاوت خواهد بود.
    عدالت در معنای قدیمی آن، معادل دادن هر چیز به کسی است که استحقاق آن را داردکه این معنا با آنچه که معمولا در تخصیص منابع پزشکی به بیماران از آن سخن می رود سازگارتر است. در معنای امروزی تر، عدالت مبتنی است بر برابر شناختن افراد جامعه در برخی از حقوق خاص، و این دیدگاه بیشتر با عدالت اجتماعی سازگار است. عدالت نه فقط تخصیص منابع درمانی به بیماران، بلکه تامین شرایط برای زندگی تمام مردم است که تا حد ممکن آنها را بر مدار سلامت و دور از بیماری نگه دارد. بنابراین منظور از عدالت اجتماعی توجه به نیازهای سلامت همه افراد و اقشار جامعه، بدون توجه به موقعیت جغرافیایی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی آنها است.
    کلیدواژگان: عدالت، انصاف، برابری، اخلاق پزشکی، عدالت در سلامت
  • مرتضی خاقانی زاده، حسن ملکی، محمود عباسی، عباس عباسپور، علیرضا پیروزمند صفحه 35
    اخلاق از دیرباز، جزء لاینفک پزشکی بوده است. اخلاق در حوزه پزشکی از دیدگاه اسلام با توجه به جایگاه علوم پزشکی که با شرافت وجود و اهمیت حفظ نفس انسانی در ارتباط است از اهمیت دو چندانی برخوردار است.
    هدف
    هدف از این مقاله تبیین اصول اخلاق اسلامی و ارائه مصادیق کاربرد این اصول در حرف پزشکی است و تلاش شده است یک چارچوبی برای بیان ویژگی های اخلاق پزشکی اسلامی ارائه شود.
    مواد و
    روش
    این تحقیق یک مطالعه کتابخانه ای است که به مطالعه عمیق متون مرتبط با مبانی و اصول انسان شناسی و ارزش شناسی اخلاق اسلامی پرداخته است و برمبنای اطلاعات حاصله از مبانی و اصول انسان شناسی و ارزش شناسی اخلاق پزشکی اسلامی تدوین شده است.
    یافته ها
    نتایج آنچه در این تحقیق به عنوان مبانی اخلاق پزشکی اسلامی شناسایی شده است، شامل مبانی انسان شناسی و ارزش شناسی است و توصیفی است از اینکه در اخلاق پزشکی اسلامی، انسان را چگونه توصیف می کند و چه ظرفیت ها و امکانات وجودی برای او قائل است و چه هدفی را برای انسان تعیین می کند که هیچ چیز ارزشمندتر از آن نمی توا ن تصور کرد. در این مطالعه اصول اخلاق اسلامی، در چهار محور ارائه شده است: اصول ارتباط با خدا، اصول ارتباط با خود، اصول ارتباط با جامعه، اصول ارتباط با جهان آفرینش و طبیعت. این اصول ابعادی دارد که در این مقاله به آنها اشاره خواهد شد.
    بحث و نتیجه گیری
    در تحقیقات اخلاق پزشکی باید ضمن بازنگری در نگاه سنتی به مقوله اخلاق پزشکی، در عین حال باید نگاهی عمیق به سابقه تمدن ایرانی اسلامی خود داشته باشیم و می بایست با رویکردی جدید و با بهره گیری از آخرین دستاوردهای علمی و زیست فناوری در حوزه اخلاق پزشکی، با تکیه بر اصول و مبانی اخلاق اسلامی، زمینه تحول اسلاسی در این حوزه را فراهم آوریم. در این مقاله بطور مبسوط به این موضوع پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق اسلامی، اخلاق پزشکی، اصول اخلاق اسلامی، مبانی اخلاق اسلامی
  • سید ماجد غروی نیستانی، محمدرضا یکتایی صفحه 57
    «با دیگران آنگونه رفتار کن که دوست داری با تو رفتار کنند». این جمله ساده، یکی از کهن ترین اصول اخلاقی پذیرفته شده بشر در غالب فرهنگ هاست. این قدمت در کنار محوریتی که همواره در بحث های فلسفه اخلاق داشته، تا بدانجا پیش رفته که به عنوان «قاعده زرین» در اخلاق، شهرت جهانی یافته است. اکنون سوال اینجاست: «آیا می توان اخلاق پزشکی را با محوریت قاعده زرین از آموزه های دینی استنباط کرد؟» در این مقاله ابتدا تعریفی از قاعده زرین بدست خواهیم داد و سپس ارکان آن (شامل: وجدان، معرفت، عدالت، قوه تخیل و اراده قوی) را طرح خواهیم کرد. سپس جلوه های این قاعده اخلاقی را در متون اسلامی بررسی می کنیم و در نهایت آثار آن را بر نظام نوین پزشکی به بحث خواهیم نشست.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، قاعده زرین، تواضع، عدل
  • زینب خادم الحسینی، ساناز جوکار، مریم زاهدی، فرزاد محمودیان صفحه 75
    زمینه و هدف
    رازداری یکی ازمهم ترین اصول اخلاقی مطرح در اخلاق پزشکی است که هم تامین کننده منافع فردی است و هم مصالح اجتماعی را به دنبال دارد. بیشتر قوانین اخلاقی در موارد معدودی از جمله بیماری های مقاربتی اجازه افشای اطلاعات را می دهند. یکی از چالش های جهان امروز بیماری ایدز است. با توجه به اینکه این بیماری از بیماری های واگیردار محسوب می شود، می تواند تمام افراد جامعه را در معرض ابتلا قرار دهد با توجه به قطعیت رازداری از یک طرف و لزوم جلوگیری ازآسیب جامعه از طرف دیگر، درصدد برآمدیم نظرسنجی ازگروه پزشکان در مورد حفظ و افشای بیماری مبتلایان به HIV انجام دهیم.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مقطعی بود و با استفاده از پرسشنامه صورت گرفت.
    نتیجه گیری و بحث: طبق بررسی انجام شده اکثر دانشجویان (7/78%) رازداری را حق بیمار می دانند اما در شرایطی مثل بیماری ایدز آنها بر این عقیده اند که همسر بیمار و کادر درمانی باید از بیماری فرد مطلع باشند. به نظر می رسد بهترین استراتژی برای حفظ رازداری و قداست حرفه پزشکی از یک طرف و جلوگیری از سرایت و ابتلای سایر افراد غیربیمار از طرف دیگر، متقاعد ساختن بیمار برای افشای بیماری، از طرف خود می باشد. البته ایجاد آگاهی می تواند به روش های مختلفی از جمله اتاق مشاوره صورت پذیرد. همچنین وجود یک قانون که تمام جنبه های اخلاقی، عقلانی و شرعی را درنظر گیرد، تا حد زیادی می تواند راهگشای حل این مساله باشد.
    کلیدواژگان: رازداری، اخلاق پزشکی، ایدز، بیماری های مقاربتی، افشای بیماری
  • شبنم بزمی، مهرزاد کیانی، سودابه رضوانی صفحه 87
    در طول تاریخ همواره بشر به امکان پیوند عضو و بافت از فردی به فرد دیگر می اندیشیده است، با توجه به پیشرفت علوم از جمله علم پزشکی در قرون اخیر، در زمینه پیوند اعضاء نیز پیشرفت های شگرفی حاصل گردیده است و به تبع آن مسائل اخلاقی و قانونی پیرامون آن نیز خود را نمایان تر ساخته است، از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:میزان اختیار فرد در برابر اعضای خود و اهدای آن به دیگرانپیوند از فرد زنده و جسد و مسائل اخلاقی مربوط به آنمرگ مغزی (به عنوان یکی از منابع تامین بافت پیوندی) و مسائل اخلاقی مرتبط با آناخذ رضایت از دهنده عضونحوه انتخاب فرد گیرنده و اولویت بندی آنحقوق مادی و معنوی فرد دهنده و تامین سلامت ویکمبود عضو و بافت پیوندی و راه های اخلاقی حل این معضلارتباط مالی فرد دهنده و گیرنده و راه های قانونی کنترل آن با توجه به آنکه در مکاتب اخلاقی نوین به شیوه های مختلفی مجاز بودن پیوند عضو مورد بحث قرار می گیرد در این مقاله برآنیم علاوه بر بررسی مسائل فوق الذکر، به دیدگاه مکاتب فلسفی اخلاقی (عمدتا نتیجه گرا و وظیفه گرا) در این زمینه پرداخته و همچنین با بررسی قوانین موجود در زمینه پیوند اعضاء در ایران و برخی کشورهای مسلمان و غیرمسلمان به صورت اجمالی، مسائل و مشکلات موجود در این زمینه را بیان نموده و تا حد امکان راهکارهای مناسبی در این زمینه ارائه نماییم.
    کلیدواژگان: اعضاء، پیوند، اهداء، اخلاق، حقوق
  • مژده رمضانی، لیلا کیکاوسی آرانی، پرستو عابدینی صفحه 103
    با توجه به اهداف چشم انداز 20 ساله و برنامه های توسعه ای کشور، حرکت به سمت ارتقای کیفیت و تامین ایمنی بیماران و رعایت حقوق آنان از اولویت های اساسی نظام سلامت می باشد. ضرورت رعایت حقوق بیماران تا به حدی است که به عنوان یکی از مهمترین وظایف مراکز ارائه دهنده خدمات سلامت مورد تایید صاحبنظران عرصه ملی و بین المللی می باشد اما چالش اصلی در روش اجرا و شیوه کسب اطمینان از رعایت حقوق مذکور می باشد. مطالعه حاضر با هدف حمایت از حقوق بیماران در مراکز ارائه دهنده خدمات سلامت از طریق تدوین استانداردهای اعتباربخشی حقوق بیمار برای بیمارستان های ایران انجام شد. این پژوهش از نوع مطالعات مدیریت سلامت کاربردی بود. پس از طی مراحل مروری جامع بر استانداردهای اعتباربخشی و منشورحقوق بیمار و تطبیق آنها، تهیه پیش نویس استانداردهای اعتباربخشی حقوق بیمار در ایران، تدوین فرم نظرسنجی برمبنای آن، نظرسنجی مکاتبه ای طی برگزاری سمپوزیوم های متعدد جهت گروه های مختلف صاحبنظران از سراسر کشور صورت گرفت که با انجام مطالعه پایلوت و نظرسنجی حضوری از صاحبنظران مراکز و دفاتر مرتبط وزارت بهداشت، دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان تهران و بیمارستان های پایلوت، در کارگروه های متعدد ادامه یافت و در نهایت استانداردهای اعتباربخشی حقوق بیمار پس از تطبیق کامل با منشور جامع حقوق بیمار تدوین گردید. حقوق بیمار در استانداردهای اعتباربخشی بیمارستانی ایران در قالب 15 محور کلی و 46 بند استاندارد تنظیم گردید که عناوین محورهای کلی مشتمل بر تعداد بندهای استاندارد ذیل هر یک از محورها، به ترتیب عبارتند از: دریافت اطلاعات (10 بند)، مطلوبیت خدمات سلامت (3 بند)، گروه های آسیب پذیر (1 بند)، بیمار در حال احتضار (2 بند)، محرمانه بودن اطلاعات (2 بند)، حفظ حریم خصوصی (6 بند)، همراه بیمار (1 بند)، پاسخ به نیازهای عبادی و اعتقادی بیمار (1 بند)، آموزش (1 بند)، انتخاب آزادانه و مشارکت (5 بند)، رضایت آگاهانه (5 بند)، نحوه دریافت هزینه خدمات (3 بند)، نظام کارآمد رسیدگی به شکایات (3 بند)، سنجش رضایت بیمار (2 بند) و خط مشی ها و روش های اجرایی (1 بند). لذا تامین حقوق بیماران نیازمند ترویج فرهنگ مناسب و سیستماتیک می باشد؛ اعتباربخشی به عنوان یک مدل ارزیابی خارجی، با ارائه استانداردهایی که بیمارستان را به سمت استقرار نظام جامع و سیستماتیک مدیریتی و ترویج فرهنگ بیمار محور، ایمن و با کیفیت هدایت می نماید، روش مناسبی است که بهره گیری از آن موجب اطمینان از رعایت حقوق بیماران، تامین ایمنی بیماران و ارتقای مستمر کیفیت خواهد شد.
    کلیدواژگان: حقوق بیمار، استانداردهای اعتباربخشی، بیمارستان، ایران
  • فریبرز غلامی صفحه 127
    اختلالاتی که امروزه با عنوان «اسکیزوفرنیا» شناخته می شوند، در گذشته با عنوان «جنون» از آنها نام برده می شد. از زمان های قدیم سوء برداشت هایی از این اختلال وجود داشته است.
    به هر حال امروزه معلوم شده است که اختلال اسکیزوفرنی نوعی اختلال شدید روانی است که در هر سنی و در هر دو جنس و در تمامی فرهنگ ها و طبقات اجتماعی امکان بروز دارد. نشانه های آن غالبا در دوران نوجوانی یا اوایل بزرگسالی بروز می کند. افراد مبتلا به این اختلال روانی به فشارهای وارده بر زندگی خود حساس هستند. نشانه های مهم اسکیزوفرنی در همه ابعاد جسمی، روانی و رفتاری بیمار ایجاد می شود. عواطف، نحوه تفکر، احساسات و حواس بیمار (بینایی، شنوایی، بویایی، چشایی و لامسه) و رفتار وی تحت تاثیر بیماری قرار می گیرند. مهمترین علایم و نشانه های بیماری توهم و هذیان است.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، اختلال روانی، توهم، هذیان
  • رقیه نوری زاده صفحه 155
    ناباروری یکی از مشکلاتی است که بر رابطه زناشویی زوجین نابارور و نیز روابط اجتماعی و خانوادگی آنان تاثیر عمیقی می گذارد. نازایی، سومین عامل طلاق در کشور محسوب می شود که مطرح کننده نیاز به استفاده از فناوری های کمک باروری (ART) می باشد. در این میان، روش درمانی رحم جایگزین که در آن شخص ثالث نیز حضور دارد، از جمله راهکارهای رفع ناباروری در برخی زوجین است که باعث بروز مباحث فقهی، اجتماعی، اخلاقی و حقوقی به ویژه حقوق خانواده شده است بطوری که بدون پاسخگویی به آنها نمی توان به مثبت بودن پیامدهای آن اطمینان داشت.
    هدف و روش ها
    این پژوهش، مطالعه ای مروری است که براساس مطالعه کتابخانه ای، ترجمه مقالات و پایان نامه های لاتین و بهره گیری از تجارب دیگر کشورها گردآوری شده است و هدف آن، بررسی موضوع رحم جایگزین در ایران و چالش های موجود می باشد تا با رفع موانع موجود در استفاده از رحم جایگزین و ارائه راهکارهایی در موارد ممکن، زمینه تغییر نگرش فراهم گردد و بتوان در ترویج آن اقدام نمود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اینکه فقهای شیعه توانسته اند همگام با تحولات پزشکی، فتاوای مناسبی برای حل مشکلات مربوط به ناباروری تدارک ببینند، نظام حقوقی کشور نیز باید نسبت به قانونمند و نظام مند شدن رحم جایگزین اقدام نماید تا در صورت بروز مشکلات احتمالی پاسخ صریح حقوقی وجود داشته باشد. جایگاه کمیته های اخلاق بعنوان مرجع مناسب برای احراز روایی و نظارت بر استفاده از رحم جایگزین در فرایند بارداری غیر قابل انکار است.
    کلیدواژگان: رحم جایگزین، جنبه های اخلاقی و حقوقی، مشاوره
|
  • Mahmoud Abbasi, Mahdi Zamani, Majid Ganjbakhsh Page 11
    Justice is one of the most essential areas of science concepts and as a human's value has most attention in human societies, Religions and divinity. Also health and health living is one of the basic human needs and is a endowment from god, And as a natural right of human and And is one of the fundamental human rights. This critical is a responsible for Health and is desired and agreed all governments and countries. In Islamic Republic of Iran, according to backgrounds and rich national culture and religious beliefs, Human dignity As a divine creature That deserve The best, most efficient and safest Health service's attention is regarded. Justice One of the four major ethical And is the most important issues of modern medical ethics And as a proven fact Immortal and has been ruling the whole of creation And human task is Understanding and discovering of it and Establish systems are based on principles of behavior.This research, study the effective components of health and global health from the perspective of justice and the teachings of Islam and different perspectives in this field has been discussed.Results of studies suggest that There are different approaches regarding justice in health care systems such as: Appropriate distribution of resources, equitable access of people to services, increasing people's enjoyment of health services, distribution based on income. . And although we have movement towards justice in the health areas Despite some problems But yet not all our activities, based on justice. So everyone should have a reasonable chance to take advantage of the health And most important step to solving health problems is that the society Priorities has been providing public health And for those who are decision-makers society providing public health And equity in health Be their main concern.
    Keywords: justice, fairness, equality, medical ethics, Justice in Health
  • Morteza Khaghanizadeh, Hasan Maleki, Mahmoud Abbasi, Abbas Abbaspoor, Alireza Piroozmand Page 35
    Introduction
    Since a long time ago, ethics was an inseparable part of medicine. From the view point of Islam, ethics in medicine extent _ in respect of the place of medicine which has relation to the dignity and importance of keeping the humanistic soul _ has two fold importance.Amis: The purpose of this article, explaining the principles of Islamic ethics and apply these principles in the medical profession and an attempt to provide a framework of characteristics of the Islamic Medical Ethics.Means and Ways: This investigation is a library study which proceed with deep study of related contexts to the principles and essentials of anthropology and rating of Islamic ethics.
    Findings
    whatever which recognized as essentials of Islamic medical ethics, consist of the essentials of anthropology, and rating and is a description of this matter that in Islamic medical ethics how describe humane and consider what kinds of entity ‘s capacities and possibilities for him and determine which aims for humane which can’t imagine anything more valued than it. In this study the principles of Islamic ethics, is presented in four domains: Principles associated with God,Principles associated with self,Principles associated with community, Related principles of nature. In this article, the dimensions of these principles is mentioned.Discussion and
    Conclusion
    In the research of Islamic ethics, we must meantime the revision of medical ethics, we should take a good look at the precedent of the civilization of Islamic Iran and it is necessary to avail the field of a fundamental change by a new look and with partake of last scientific yield and biotechnology in the medical ethics’ field and with reliance on principles and essentials of Islamic ethics. In this discourse proceed with this subject in detail.
    Keywords: Ethics, Islamic ethics, Medical Ethics, Principles, Essentials of Ethics
  • Mohammad Reza Yektaee, Seyyed Majed Gharavi Neiestani Page 57
    "Treat others the way you love they behave you". This simple sentence is one of the oldest principles accepted in most human cultures. Antiquity and simplicity, give a significant role to this sentence so it has gained a reputation: "Golden Rule" in ethics. Now the question is: "Does the golden rule in medical ethics be inferred from religious teachings?" In this article we will first define the Golden Rule and its organs (including conscience, wisdom, justice, imagination and strong will). Then we Analyze Islamic texts and the effect of Golden Rule on modern medical ethics.
    Keywords: Medical Ethics, Golden Rule, Justice
  • Zeinab Khademalhosseini, Sanaz Jowkar, Maryam Zahedi, Farzad Mahmoodian Page 75
    Background and
    Purpose
    secrecy is considered one of the most important ethical principles in medical ethics that causes individual interests and social interests. More moral laws permit to disclose information in a few cases like sexually transmitted diseases. One of the challenges of the today world is AIDS. Considering this disease a contagious disease, all people in the community are at risk. According to the certainty of secrecy on one hand and the necessity to prevent damage to the society on the other hand, we decided to doing a survey from physicians about the maintaining and disclosing the disease of patients with HIV.
    Methods
    This was a cross sectional study that had been used a questionnaire. Discussion and
    Conclusion
    This study shows that majority of students (78 / 7%) know secrecy as a right for patient, but in conditions like AIDS They believe that patient's wife and health staffs must know about his disease. It seems that, the best strategy for maintaining secrecy and sanctity of medical practice on one hand and to prevent transmission of infection to healthy individuals on the other hand is: convincing the patient to disclose his disease by itself. It means that he must be fully justified if he hides his disease; it will have negative and devastate effects. Of course, awareness can be created by different methods including counseling room. Also a law considering all aspects of moral and intellectual can greatly help in solving this problem.
    Keywords: Confidentiality, medical ethics, AIDS, sexually transmitted disease, disease disclosure
  • Shabnam Bazmi, Mehrzad Kiani, Soodabeh Rezvani Page 87
    Human beings always have considerate organ and tissue transplantation from one person to another as an impressive progress in medical science. Nowadays, along with other scientific fields, medicine is progressed considerably (especially in transplanting organ and tissues) And consequently ethical and legal issues around this is peered. Among them the following can be mentioned: Authority of a person about his body organs and donating it to others Brain death (as a source for providing the transplanting organs and tissues) and its related ethical issues Donor consent How to select and prioritize the recipient Deficiency in transplanting organ and tissues and how to solve this ethical dilemma Financial relationship between donor and recipient and legal ways to control it There are different ethical view points about permissibility of organ transplantation. In this article, we mention this points and also review ideas from ethical philosophical view (mainly utilitarianism and consequality) and see what law says about it and introduce views in Muslim and non- Muslim countries.
    Keywords: Organ, transplantation, donation, Ethics, Legal
  • Mozhdeh Ramezani, Leila Keikavoosi Arani, Parastoo Abedini Page 103
    According to the 20-year vision and goals of development programs in Iran, Moving toward improving patient safety and quality are basic priorities of health system. The necessity to respect the rights of patients as one of the most important duties of health care services was approved by the arena of national and international experts but the major challenge is in the run method and manner to ensure that these rights are observed. This study carried out for supporting the rights of patients through the Accreditation Standards of Patient rights in Iranian hospitals. This study was an applied health management research after a systematic review about accreditation standards and patient rights statements, drafting standards Accreditation Patient Rights in Iran, developing an attitude checklist based on it, a corresponding attitude assessment was held during the symposium for several different groups of experts from around the country. It continued with the pilot study and face to face attitude assessment of experts from related offices of Ministry of Health, medical universities of Tehran province, and pilot hospitals and ultimately, Accreditation standards of patient’s rights after the full matching with comprehensive Bill of patient rights, were developed. Accreditation standards of patient rights in Iran, was arranged through 15 Heading standards and 46 subheading standards which include: Information (10subheadings), desirability of health services (3 subheadings), vulnerable groups (1 subheading), the patient being at the end of life (2 subheadings), confidentiality of information (2subheadings),privacy (6 subheadings), patient’s family (1 subheading), respond patient’s need of worship and belief (1subheading), education (1subheading), free will and participation (5 subheadings), informed consent (5 subheadings), how to get cost of services (3 subheadings), efficient complaining system (3 subheadings), Measuring patient satisfaction (2 subheadings) and the policies and procedures (1 subheading). So, Providing patient rights, require to spread appropriate and systematic culture; accreditation as an external assessment model, giving the hospital the standards that establish a comprehensive and systematic management and promoting patient centered, safe and qualitative culture and it is an appropriate method.
    Keywords: Patient rights, accreditation standards, hospital, Iran
  • Fariborz Gholami Page 127
    The disorders that are known today as Schizophrenia, in the past they named insanity, so There has been misunderstanding of this disorder from ancient times.Nowadays it has been clear that Schizophrenia is a kind of severe mental disorder and it occurs at any age and in both sexes and in all caltures and Social classes. It’s Symptoms occurs inadolescence or early adult life. The persons, who suffere from this mental disorder, are sensitive to the difficulties of life.The main Symptoms of this disorder appear in all patient’s physical, mental and behavioral aspects. So that their emotions, thinkings, feelings, senses (vision, hearing, smell, taste and touch) and attitudes are affected by this disorder. the most symptoms of schizophrenia is illusion and delirium.
    Keywords: Schizophrenia, mental disorder, illusion, delirium
  • Roghaiyeh Nourizadeh Page 155
    Introduction
    One of the disorders, which has worried couples, is the issue of infertility that totally would have deep effect on social and family relationships. It is the third reason of divorce in Iran, demands to use ART. Surrogacy is one of the most challenging methods in this regard with some religious, social, ethical and legal issues that should not be ignored to achieve successful outcomes.
    Objective(s)
    The objectives of this article are: 1) To address the challenges of surrogacy in Iran 2) To reduce problems relating to surrogacy 3) To suggest some solutions in this regard.
    Method
    In this paper, we review the current state of the health literature on surrogacy and its challenges, and also translate English papers and thesis and benefit the experiences of other countries regarding surrogacy to change attitudes and pave the way.
    Discussion
    Recently, accommodating towards medical progresses, Most Shiite scholars have issued jurisprudential decrees (fatwas) that allow surrogate motherhood as a treatment for infertility, albeit only for legal couples that permit new law passed by the Iranian Parliament to meet needs in access to ART. It is undenyable that Ethical committees have an important role in supervision of surrogacy to confirm its validity.
    Keywords: Surrogacy, Ethical, legal issues, consultation