فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال نهم شماره 27 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کامران گنجی، ابوالقاسم یعقوبی، رضا لطفعلی صفحه 1
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مهارت های پرسشگری به معلمان بر میزان تفکر انتقادی دانش آموزان پسر دوره متوسطه بود. طرح پژوهش حاضر شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون باگروه کنترل است. جامعه آماری راکلیه دانش آموزان پسر دوره متوسطه شهرستان ملایر تشکیل می دادند، از این جامعه 219 دانش آموز سال دوم و سوم رشته های علوم انسانی و الکتروتکنیک به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه (113کنترل، 106 آزمایشی) در قالب 8 کلاس مورد بررسی قرار گرفتند. دبیران 4 کلاس (درس های فلسفه، منطق، دینی، الکترونیک کاربردی) به عنوان گروه آزمایشی دوره مهارت های پرسشگری را دریافت و دبیران 4 کلاس دیگر به عنوان گروه کنترل در این دوره شرکت نکردند. برای گردآوری اطلاعات پژوهش از آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم«ب» (فاشیون و فاشیون، 1997) استفاده شد. داده ها با آزمون های t و تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که دانش آموزان هردوگروه از نظر سن، معدل، بهره هوشی و تفکر انتقادی و زیر مقیاس های آن باتوجه به نمره های پیش آزمون همگن بودند. تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مهارت های پرسشگری به معلمان باعث افزایش 12 درصدی تفکر انتقادی دانش آموزان شده است. در پنج زیر مقیاس تفکر انتقادی؛ تحلیل 9 درصد، ارزیابی 12درصد، استنتاج 4 درصد، استدلال قیاسی 6 درصد واستدلال استقرایی 5 درصد افزایش یافته بود. تفاوت میانگین نمره مهارت های تفکر انتقادی به طور کلی و پنج زیر مقیاس آن در دانش آموزان رشته های الکتروتکنیک وعلوم انسانی معنادار نبود.
    کلیدواژگان: مهارت های پرسشگری، تفکر، تفکر انتقادی، آموزش معلمان
  • علیرضا کاکاوند، زهرا لبادی، شکرانه زارعی صفحه 27
    هدف این پژوهش بررسی رابطه ی کمال گرایی با سبک های چندگانه شناختی شامل؛ تفکر سازنده، مقابله عاطفی، مقابله رفتاری، تفکر خرافاتی، تفکر طبقه بندی شده، تفکر اسرارآمیز و خوش بینی ساده لوحانه بود. در این مطالعه 330 دانش آموز دختر دبیرستانی در شهر کرج به روش نمونه گیری خوشه ای- چند مرحله ای انتخاب شدند، پرسش نامه های کمال گرایی (تری شورت، 1995) و تفکر سازنده (اپستین و می یر، 1994) برای نمونه انتخاب شده اجرا گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش رگرسیون چند متغیره به روش همزمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که بین کمال گرایی مثبت با سبک های شناختی رابطه مستقیم و معنادار و بین کمال گرایی منفی با سبک های شناختی رابطه معکوس معنادار وجود دارد. در کمال گرایان مثبت بین مقابله عاطفی با مشکلات، مقابله رفتاری با مشکلات و خوش بینی رابطه مستقیم معنادار و بین تفکر اسرارآمیز و تفکر طبقه بندی شده رابطه معکوس معنادار وجود داشت و بین تفکر کلی سازنده و تفکر خرافاتی رابطه معنادار وجود نداشت. کمال گرایی منفی با تفکر کلی سازنده و تمام زیرمقیاس های آن رابطه معکوس معنادار و با خوش بینی رابطه معنادار نداشت. یافته های پژوهش نشان داد که کمال گرایان مثبت از تفکر مثبت برخوردار بوده و به شکل فعالانه در قالب روش های رفتاری و عاطفی به حل مشکلات خود می پردازند و از تفکرات منفی دوقطبی، خرافاتی و اسرارآمیز پائین و خوش بینی بالایی برخوردارند و در مقابل کمال گرایان منفی از تفکر مثبت برخوردار نبوده و از روش های عاطفی و رفتاری در مقابله با مشکلات استفاده نمی کنند. اما از تفکرات مخرب هم خود را دور نگه می دارند و میزان خوش بینی آن ها بسیار پائین است. در کل نتایج بدست آمده در کمال گرایان منفی نشان دهنده ناسازگاری هایی در روش های مقابله با مشکلات و الگوهای فکری بوده و کمال گرایان مثبت به شیوه ای مناسب با مشکلات خود رویارویی می کنند.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، سبک های شناختی، تفکر سازنده، تفکر اسرارآمیز، تفکر خرافاتی
  • ناهید محمدی درویش بقال، حمیدرضا حاتمی، حسن اسدزاده، حسن احدی صفحه 49
    این پژوهش به منظور ارتقای باورهای انگیزشی دانش آموزان با تاکید بر نقش راهبردهای خود تنظیمی انجام شده است. پژوهش، نیمه آزمایشی و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر سال اول دبیرستان شهرستان اسلامشهر بودند که 56 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. در ابتدا هر دو گروه به پرسشنامه های خودکار آمدی، اضطراب آزمون و انگیزش تحصیلی پاسخ داده سپس گروه آزمایش ده جلسه تحت آموزش راهبردهای خودتنظیمی قرار گرفت اما گروه کنترل از این آموزش ها بهره مند نبود در نهایت هر دو گروه مجددا پرسش نامه های فوق را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که آموزش راهبردهای خودتنظیمی سبب ارتقای انگیزش درونی، احساس خودکارآمدی شده و اضطراب آزمون را کاهش می دهد
    کلیدواژگان: خودتنظیمی، خودکارآمدی، انگیزش درونی، اضطراب آزمون
  • بهرام جوکار، مهدی رحیمی صفحه 67
    هدف از پژوهش حاضر بررسی مکانیسم فرایند تصمیم گیری از منظر شناخت داغ می باشد. در همین راستا، نقش خشم به عنوان یک هیجان (همراه با نیمرخ شناختی) و سبک های شناختی (نیاز به شناخت، نیاز به ساختار و نیاز به قطعیت) به عنوان شاخص انگیزش بر تصمیم گیری تحلیلی مبتنی بر مدل پردازش دوگانه کلازینسکی (2004) مورد بررسی قرار گرفت. در این مدل تمایلات فراشناختی نقش واسطه متغیرهای پیش بین را با تصمیم گیری ایفا می کند. تفکر فعال روشنفکرانه نیز شاخص تمایلات فراشناختی می باشد. گروه نمونه پژوهش حاضر را 223 دانشجوی دختر و پسر مقطع کارشناسی دانشگاه شیراز شکل دادند. مقیاس نیاز به شناخت (کاچیوپو و همکاران، 1996)، نیاز به ساختار و نیاز به قطعیت (تامپسون و همکاران، 1992)؛ خشم (لرنر و کلتنر، 2000)، ارزیابی شناختی (اسمیت و الزورت، 1985)، تفکر فعال روشنفکرانه (استانوویچ و وست، 2007) و تصمیم گیری (کلازینسکی، 2001) مورد استفاده قرار گرفتند. روایی و پایایی مقیاس ها مورد تایید قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهند که خشم به صورت مستقیم و غیر مستقیم (از طریق تفکر روشنفکرانه) تصمیم گیری تحلیلی را به صورت منفی پیش بینی می کند؛ نیاز به شناخت نیز به همین شکل اما در جهت مثبت پیش بینی کننده تصمیم گیری می باشد؛ نیاز به ساختار تنها با واسطه تفکر روشنفکرانه تصمیم گیری تحلیلی را به صورت منفی پیش بینی می کند و نیاز به قطعیت پیش بینی کننده نمی باشد. ارزیابی های شناختی قطعیت و مسئولیت/کنترل فردی نیز نیمرخ شناختی هیجان خشم را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: خشم، ارزیابی شناختی، سبک های شناختی، تفکر فعال روشنفکرانه، تصمیم گیری تحلیلی
  • فریبرز درتاج صفحه 97
    مقدمه
    اضطراب امتحان مسئله ای است که با عملکرد تحصیلی ارتباط دارد و شدت آن به عملکرد فرد آسیب زده و منجر به افت تحصیلی می شود و ارزش تکلیف به عنوان یک عامل مهم در رشد تحصیلی می تواند به واسطه جهت گیری هدفی بر اضطراب امتحان اثر داشته باشد. این پژوهش با هدف ارزیابی اثر مستقیم و غیر مستقیم ارزش تکلیف از طریق جهت گیری هدفی بر اضطراب امتحان انجام شد.
    روش
    این مطالعه در سال 91 روی 350 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه شهر کرمان که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند انجام شد. واحدهای پژوهش به پرسشنامه های ارزش تکلیف پینتریچ و دی گروت، جهت گیری هدفی الیوت و مک گریگور و اضطراب امتحان فریدبن پاسخ دادند. به منظور ارزیابی روابط بین متغیرهای مکنون و اندازه گیری شده در مدل پیشنهادی، از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد و داده ها با نرم افزار لیزرل8.7 تحلیل شد.
    یافته ها
    مدل ارزیابی شده از شاخص های برازندگی خوبی برخوردار بود. متغیر مکنون ارزش تکلیف به طور مستقیم و غیر مستقیم از طریق جهت گیری هدفی بر اضطراب امتحان اثرگذار بود. جهت گیری هدفی نیز بر اضطراب امتحان اثر مستقیم داشت. همچنین در این الگو، تمام وزن های رگرسیونی از نظر آماری در سطح 0.05 معنی دار هستند.
    نتیجه گیری
    ارزش تکلیف بر اضطراب امتحان اثر مستقیم و غیر مستقیم دارد. نتایج همچنین اثر مستقیم جهت گیری هدفی بر اضطراب امتحان را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ارزش تکلیف، جهت گیری هدفی، اضطراب امتحان، مدل یابی معادلات ساختاری
  • علی عبدی، حبیب سلیمانی، بیژن رضایی صفحه 113
    هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیرآموزش مبتنی بر هوش چندگانه بر پیشرفت یادگیری و نگرش به درس زبان انگلیسی عمومی دانشجویان دانشگاه آزاد کرمانشاه در نیم سال دوم تحصیلی 90 -89 بود. در مجموع 61 دانشجو دختر و پسر در دو کلاس مختلف که درس زبان انگلیسی عمومی را انتخاب کرده بودند در این پژوهش مشارکت داشتندکه از طریق روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند که از این تعداد32 نفر در گروه آزمایش و 29 نفر در گروه کنترل بودند. روش مورد استفاده در این تحقیق روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. گروه آزمایش از طریق آموزش مبتنی بر هوش چندگانه و گروه کنترل از طریق روش تدریس سنتی آموزش دیدند. مدت این دوره هشت هفته بود. برای مشخص کردن اثربخشی آموزش مبتنی بر هوش چندگانه در مقایسه با روش سنتی از یک آزمون محقق ساخته پیشرفت یادگیری شامل 30 سوال استفاده شد. همچنین مقیاس15 سوالی نگرش به یادگیری درس زبان به منظور سنجش نگرش یه یادگیری زبان مورد استفاده قرار گرفت. جهت تحلیل داده های آماری از تحلیل کوواریانس یک متغیری (ANCOVA) و t مستقل استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که بین پیشرفت یادگیری زبان دوگروه آزمایش (آموزش مبتنی برهوش چندگانه) و کنترل(روش سنتی) تفاوت معنی دار وجود دارد. به عبارتی دیگر دانشجویانی که از طریق آموزش مبتنی بر هوش چندگانه آموزش دیدند پیشرفت یادگیری بالاتری به طور کلی و در هر یک از سطوح یادگیری زبان (دایره واژگان، درک مطلب، گرامر) نسبت به دانشجویانی که به روش سنتی آموزش دیده بودند، داشتند. همچنین نتایج تحقیق نشان دادکه در گروه آزمایش، نگرش دانشجویان نسبت به یادگیری درس زبان بعد از عمل آزمایش به طور چشم گیری بالا رفته است.
    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر هوش چندگانه، نگرش به یادگیری درس زبان، پیشرفت یادگیری زبان
  • محبوبه خسروی، کورش فتحی واجارگاه، حسن ملکی، داریوش نوروزی صفحه 135
    این مقاله ضمن ارائه مدل مناسبی برای بررسی نوآوری های برنامه درسی، به آسیب شناسی نوآوری در مدل های مختلف پذیرش نوآوری در برنامه درسی می پردازد. هدف پژوهش بررسی و واکاوی وضعیت نوآوری های برنامه درسی در مرحله اجرا است. برای این منظور پس از بررسی عوامل و عناصر موثر بر پذیرش نوآوری در برنامه درسی نظام آموزش عالی ایران با استفاده از روش پیمایشی، مدل پذیرش نوآوری در برنامه درسی را در میان 179 نفر از اعضاء هیات علمی دانشگاه های مختلف تهران که در اجرای آئین نامه بازنگری برنامه درسی مشارکت داشته اند، اجرا شد. تحلیل داده های گردآوری شده از پرسشنامه مذکور نشان می دهد که آئین نامه بازنگری برنامه درسی دانشگاه های کشور در عمل مورد پذیرش قرار نگرفته است. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد که نوآوری های برنامه درسی در آموزش عالی برای اجرا باید به مولفه های متعددی توجه داشته باشند
    کلیدواژگان: برنامه ریزی درسی، نوآوری های برنامه درسی، مدل پذیرش نوآوری در برنامه درسی، آئین نامه بازنگری برنامه درسی
|
  • Kamran Ganji , Abolghasem Yaqoubi , Reza Lotfali Page 1
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of teaching questioning skills to teachers on critical thinking of male high school students. The design of the research was quasi-experimental, involving pretest-posttest and control group. The population consisted of all male high school students and teachers of Malayer, out of which 219 2nd and 3rd year students of humanities and electronics were randomly selected and analyzed in two groups (113 in control group and 106 in experimental group) and 8 classes. The experimental group consisting of 4 teachers (philosophy, logic, religious studies, and applied electronics) attended the questioning skills course, while the control group did not take part in the course. Form B of the California Critical Thinking Skills Test (Facione and Facione, 1997) was used for data collection. The collected data were analyzed using analysis of covariance and t tests. The findings and pretest scores showed that the students of both groups were equal with regards to age, course averages, IQ, critical thinking ability, and its subscales. The analysis of covariance showed that teaching questioning skills to the teachers increased the students’ critical thinking ability by 12%. Moreover, the five subscales of critical thinking ability increased as the following: analysis 9%, evaluation 12%, inference 4%, deductive reasoning 6%, and inductive reasoning 5%. The differences between the mean scores of critical thinking skills and its five subscales among students of humanities and electronics were not significant.
    Keywords: Keywords: Questioning Skills, Thinking, Critical Thinking, High School Students
  • Alireza Kakavand, Zahra Lebadi, Shokraneh Zarei Page 27
    The aim of the research was to examine the relationship between perfectionism and multiple cognitive styles including constructive thinking, emotional coping, behavioral coping, superstitious thinking, categorical thinking, esoteric thinking, and naive optimism. In this study, 330 female high school students in Karaj were selected using multistage cluster sampling. Positive and Negative Perfectionism Scale (Terry-Short, 1995) and Constructive Thinking Inventory (Epstein and Meier, 1989) were used. The collected data were analyzed using simultaneous multiple regression procedure. Results showed a positive significant relationship between positive perfectionism and cognitive styles and a negative significant relationship between negative perfectionism and cognitive styles. In positive perfectionists, there were positive significant relationships among emotional coping with problems, behavioral coping with problems, and optimism. There was also a negative significant relationship between esoteric thinking and categorical thinking. Moreover, the relationship between constructive thinking and superstitious thinking was not significant. Negative perfectionism had negative relationships with constructive thinking and all its sub-categories. It had no significant relationship with optimism. The research findings indicated that positive perfectionists have positive thinking, are actively involved in solving their problems using behavioral and emotional methods, and have high levels of optimism and low levels of bipolar (categorical) negative thinking, superstitious thinking and esoteric thinking. On the contrary, negative perfectionists do not have positive thinking and do not use behavioral and emotional methods to overcome their problems. They have low levels of optimism; however, they keep themselves away from destructive thinking. In general, the obtained results revealed inconsistencies in the process of overcoming problems and thought patterns in negative perfectionists, whereas it revealed the use of appropriate methods in overcoming the problems in positive perfectionists.
    Keywords: Perfectionism, Cognitive Styles, Constructive Thinking, Esoteric Thinking, Superstitious Thinking
  • Nahid Mohammadi Darvish Baqal, Hamidreza Hatami, Hassan Asadzadeh, Hassan Ahadi Page 49
    The present study aims to promote the students’ motivational beliefs with an emphasis on the role of self-regulation strategies. The type of research was quasi-experimental. 56 subjects were selected from among the female first-grade high school students in Islamshahr and were randomly assigned to experimental and control groups. Both groups completed questionnaires of self-efficiency, test anxiety, and educational motivation. Then, the experimental group was given ten sessions of teaching self-regulation strategies, but the control group was not. At the end, post-tests were administrated to both groups. The results showed that teaching self-regulation strategies led to increase in internal motivation and self-efficacy as well as decrease in test anxiety.
    Keywords: Self, Regulation, Self, Efficacy, Internal Motivation, Test Anxiety
  • Bahram Jowkar , Mehdi Rahimi Page 67
    The present study aims to investigate the mechanism of decision making process from the hot cognition perspective. The effect of anger, as an emotion (with cognitive profile),as well as cognitive styles (need for cognition, structure, and certainty), as a motivational parameter, on analytical decision making process were examined based on Klaczynski’s Dual-Process Model (2004). In this model, metacognitive dispositions are the mediators sitting between predictor variables and decision making. The Actively Open-Minded Thinking Scale was considered as an index of metacognitive dispositions. The research subjects included 233 female and male bachelor students of Shiraz University. The Need for Cognition (Cacioppo, et. al., 1996), the Need for Structure and the Need for Certainty (Thompson et. al., 1992), Anger (Lerner & Keltner, 2000), Cognitive Appraisal (Smith & Ellsworth, 1985), Actively Open-Minded Thinking (Stanovich & West, 2007) and Decision Making (Klaczynski, 2001) Scales were used. Validity and reliability of the scales were confirmed. The results indicated that anger predicted analytical decision making negatively and in direct and indirect (through open-minded thinking) ways. The need for cognition predicted decision-making positively. The need for structure predicted decision making negatively only through Open-Minded Thinking Variable. The need for certainty did not predict decision making. Cognitive appraisal of certainty and self-responsibility/control explained cognitive profile for anger.
    Keywords: Anger, Cognitive Appraisal, Cognitive Styles, Actively Open, Minded Thinking, Analytical Decision Making
  • Fariborz Dortaj Page 97
    Test anxiety is related to academic performance and if sever, it damages performance and leads to academic failure. The homework value as an important factor in academic achievement can affect test anxiety by goal orientation. This research aims at evaluating the direct and indirect effect of homework value through goal orientation on test anxiety. The study is conducted in 2012 on 350 high school students in Kerman city who are selected through multi-stage random clustering method. The participants answered questionnaires of homework value by Pintrich and DeGroot, goal-orientation by Elliot and McGregor and Friedben test anxiety. In order to evaluate the relations between latent variables and the ones measured in the suggested model, structural equations modeling is used. The findings show that the latent variable of homework value has a direct and indirect effect on test anxiety through goal orientation. Also, all regression weights in this model are significant. The results are also indicative of direct effect of goal orientation on test anxiety.
    Keywords: homework value, goal orientation, test anxiety, structural equations modeling
  • Ali Abdi , Habib Soleymani , Bijan Rezai Page 113
    The present study aims to investigate the effect of Multiple-Intelligence-Based Instruction (MI) on learning process and attitude towards General English course among students of Islamic Azad University of Kermanshah in the second semester of the educational year 2010-2011. 61 male and female students in two different General English classes were selected using random cluster sampling. The experimental group consisted of 32 students, and the control group included 29 students. A quasi-experimental research method with a pretest and posttest design was used. The experimental group was taught in accordance with the theory of MI and the control group was instructed using the classical method of teaching General English. The course duration was eight weeks. A 30-item researcher-made survey was used to determine the effectiveness of Multiple-Intelligence-Based Instruction compared with the classical method. Besides, a 15-item questionnaire was used to assess the learners’ attitude towards General English course. The multivariate analysis of covariance (ANCOVA) and the independent sample t-test were used to analyze the statistical data. The results of the study showed that there was a significant difference in the level of General English learning progress between experimental and control groups. In other words, the students taught applying MI theory exceeded those taught using classical methods both in general and separate levels of learning English (vocabulary, reading comprehension, and grammar). The results also indicated that the attitude of experimental group students towards learning English improved significantly after the test course
    Keywords: Keywords: Multiple, Intelligence, Based Instruction, Attitudes towards English Course, Progress in Learning English
  • Mahboubeh Khosravi , Kourosh Fathi Vajargah , Hassan Maleki , Darioush Norouzi Page 135
    The present study presents an appropriate model for examining curriculum innovations and provides pathology of innovation in different models of curriculum innovation. This research aims to investigate curriculum innovations at the stage they are implemented. For this purpose, the factors effective on acceptance of curriculum innovations in the higher education system in Iran were examined. Then, 179 faculty members of different universities in Tehran, who involved in higher education curriculum revision program, were surveyed. Analysis of the data indicated the National Curriculum Revision Bylaw was not accepted in practice. Moreover, the research results showed that in implementation of higher education curriculum innovations, several factors should be considered.
    Keywords: Curriculum, Curriculum Innovation, Curriculum Innovation Model, Curriculum Revision Bylaw