فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال دهم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهندس محمد صادق سهرابی *، مجید معتمدزاده، رستم گلمحمدی، عباس مقیم بیگی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    مهمترین عامل در تصادف با خودروی مقابل عوامل انسانی می باشند. راننده با توجه به چراغ های ترمز متوجه خطر شده و اقدام به عکس العمل می نماید. زمان انجام این عکس العمل می تواند از بروز تصادف جلوگیری کند. مطالعه با هدف ارزیابی زمان واکنش راننده به چراغ ترمز استاندارد و چراغ ترمز چشمک زن پویا با استفاده از دستگاه شبیه ساز رانندگی انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه پژوهشی مداخله ای از نوع تجربی می باشد که بر روی 46 راننده (10 زن و 36 مرد) انجام گرفته است. هر یک از شرکت کنندگان به مدت 1 ساعت با دستگاه شبیه ساز با چراغ ترمز استاندارد و چراغ ترمز چشمک زن در شرایط روز و شب به رانندگی پرداختند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادکه بازای هر سال افزایش سن رانندگان، زمان واکنش 585/11 میلی ثانیه کاهش می یابد. زنان زمان واکنش آهسته تری نسبت به مردان داشتند. رابطه معنی داری بین شرایط رانندگی و زمان واکنش ترمز مشاهده نشده و زمان سپری شده از تاریخ اخذ گواهینامه اثر معنی داری روی زمان واکنش نگذاشته است.
    نتیجه گیری
    در مجموع این تحقیق نشان داد که استفاده از چراغ قرمز چشمک زن پویا با فرکانس 7 هرتز زمان واکنش ترمز را بطور معنی داری کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: ارگونومی، تصادفات رانندگی، چراغ ترمز چشمک زن
  • شهرام وثوقی، علی خوانین *، مژده صالح نیا، حسن اصیلیان مهابادی، وحید اسماعیلی صفحات 11-22
    زمینه و هدف
    فرمالدئید (H2C=O) عضوی از خانواده آلدئیدها با ساده ترین مولکول آلی است که به صورت گسترده در صنایع استفاده می شود. هدف این مطالعه تجربی بررسی اثرات زیان آورفرمالدئید بر بافت بیضه و کیفیت اسپرم موش های سوری نر بود.
    روش بررسی
    36 موش نربالغ نژاد NMR I به صورت تصادفی به سه گروه مساوی (n=12)تقسیم شدند گروه F1 باغلظت پائین و گروه F2 با غلظت بالای بخارات فرمالدئید در اتاقک مواجهه تنفسی به ترتیب با غلضت هایی معادل با ppm 10 ppm20 به مدت 10 روز، هر روز به مدت 8 ساعت مواجهه داشتند، گروه کنترل در این مدت هوای تازه دریافت می کرد. در پایان دوره مواجهه، نیمی از موش های هر گروه 24 ساعت پس از مواجهه (ب برای بررسی اثرات کوتاه مدت) و بقیه 35 روز بعد از پایان مواجهه (برای بررسی اثرات بلند مدت) کشته شدند بیضه موش ها برای آزمایشات بافت شناسی و بافت اپیدیدیم برای انجام آنالیز اسپرم برداشته شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از بررسی بلند مدت نشان دادکه در هر دو گروه تجربی تعداد اسپرم های گرفته شده از اپیدیدیم و درصد اسپرم ها با تحرک پیشرونده به صورت معنادار کمتراز گروه کنترل (01/0 >P) ودرصد اسپرم های غیرطبیعی بصورت معنی دار بیشتراز گروه کنترل بود (01/> P).مطالعه بافت شناسی بیضه (35 روز پس از مواجهه) نشان داد که فرمالدئید موجب آتروفی لوله های اسپرم ساز و ایجاد واکوئل دربافت اپیتلیال می گردد.
    نتیجه گیری
    استنشاق فرمالدئید می تواند اثر تخریبی بر بافت بیضه داشته و کیفیت اسپرم را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: فرمالدئید، بیضه، پارامترهای اسپرم، تغییرات بافتی، موش
  • پروین نصیری، محمدرضا منظم، سمیه فرهنگ دهقان * صفحات 23-32
    زمینه و هدف
    صدا خطر شغلی معمول در گستره وسیعی از محیط های کاری بخصوص صنایع نفت و گاز و شرکتهای مرتبط محسوب می شود.
    روش بررسی
    در فاز اول این مطالعه، صداسنجی محیطی طبق متد استاندارد ISO9612 انجام و در فاز بعدی آن دزیمتری کوتاه مدت بمدت دو ساعت بهنگام حضور افراد در سایت صورت گرفت. سپس مقدار حاصله به دز 4 ساعت تبدیل و در نهایت از عدد حاصله بهمراه تراز معادل اندازه گیری شده در اتاق استراحت استفاده گردید تا تراز معادل 8 ساعته تعیین شود.
    یافته ها
    با مقایسه نتایج بدست آمده مشخص گردید که واحد هوا ازمجموع سه واحد آب، هوا و نیروگاه با میانگین تراز فشار صوت 88.89 دسی بل Aو بخش فشرده سازی آن با میانگین تراز فشار صوت 93.28 دسی بل Aدر بین سایر قسمتهای این مجتمع از تراز لحظه ای بالاتری برخوردار هستند. نتایج حاصل از دزیمتری این واحد نیز موید همین مطلب است که واحد هوا یکی از حادترین شرایط را از دیدگاه آلودگی صوتی در بین واحد های دیگر دارا می باشد.
    نتیجه گیری
    در کل مجتمع حدود 8.8 % از مجموع ایستگاه های اندازه گیری در محدوده خطر و بیش از 74% از آنها در محدوه احتیاط قرار داشت که همگی این مطالب ضرورت شناسایی منابع اصلی صدا ساز و اولویت بندی بخشهای مختلف این مجتمع جهت اجرای طرح های کنترل آلودگی را تایید می نماید
    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، صدا سنجی عمومی، دزیمتری، صنعت پتروشیمی
  • محسن گل پرور *، زهرا جوادیان، زهرا ادیبی، محمدرضا مصاحبی، اکرم احمدی صفحات 33-42
    زمینه و هدف
    استرس شغلی در محیط های کار عاملی موثر بر رضایت شغلی، ترک خدمت و عملکرد وظیفه است. این پژوهش با هدف مطالعه رابطه بین استرس شغلی با ترک خدمت و عملکرد وظیفه با توجه به نقش واسطه ای رضایت شغلی به مرحله اجرا درآمد.
    روش بررسی
    پژوهش از نوع توصیفی و به روش همبستگی اجرا گردید. جامعه آماری پژوهش کارکنان یک از سازمان دولتی بودند که از میان آنها 187 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه استرس شغلی، عملکرد وظیفه و ترک خدمت از باباکاس و همکاران (2009) و پرسشنامه رضایت شغلی از اسپکتور (1985) بود. داده ها از طریق الگو سازی معادله ساختاری (SEM) مورد تحلیل قرار گرفت
    یافته ها
    نتایج نشان داد که: 1. استرس شغلی با رضایت شغلی و عملکرد وظیفه دارای رابطه منفی و معنی دار و با ترک خدمت دارای رابطه مثبت و معنی دار (01/0 >P) است. 2. رضایت شغلی نیز با ترک خدمت دارای رابطه منفی و معنی دار، ولی با عملکرد وظیفه دارای رابطه مثبت و معنی دار است. 3. رضایت شغلی نقش متغیر واسطه ای پاره ای را در رابطه استرس شغلی با ترک خدمت و عملکرد وظیفه ایفا می نماید.
    نتیجه گیری
    شواهد حاصل از این پژوهش نشان داد که برای کنترل اثرات استرس شغلی بر ترک خدمت و عملکرد وظیفه، لازم است در محیط های کار بر آموزش مدیریت استرس و تقویت رضایت شغلی تمرکز نمایند.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، ترک خدمت، عملکرد وظیفه، رضایت شغلی
  • مسعود نقاب *، لیلا عابدینی، احمد سلطان زاده، عبدالمجید ایلون کشکولی، محمدعلی قیومی صفحات 43-50
    زمینه و هدف
    تا به امروز اطلاعات کافی درباره اثرات سمی دولومیت وجود ندارد. هدف از انجام این مطالعه تعیین میزان مواجهه کارگران حفار یکی از سدهای در حال احداث استان فارس با گرد و غبار دولومیت و ارزیابی اثرات احتمالی این ماده بر پارامترهای فونکسیون ریه و همچنین شیوع علائم اختلالات تنفسی و اختلالات رادیوگرافیک ریه بود.
    روش بررسی
    این مطالعه یک بررسی مقطعی (cross sectional) است که در سایت حفاری یکی از سدهای در حال احداث استان فارس صورت گرفت. جمعیت تحت مطالعه را 39 نفر کارگر مرد دارای مواجهه با دولومیت و 40 نفر کارگر مرد فاقد مواجهه (مرجع) تشکیل می داد. در این مطالعه از پرسشنامه استاندارد بررسی علائم تنفسی برای تعیین میزان شیوع علائم تنفسی استفاده گردید. میزان مواجهه کارگران با گرد و غبار دولومیت نیز با استفاده از پمپ نمونه بردار فردی تعیین گردید. همچنین از کارگران اسپیرومتری و رادیوگرافی ریه بعمل آمد.
    یافته ها
    غلظت گرد و غبار دولومیت بسیار بیش از حد مجاز مواجهه شغلی با این ماده برآورد گردید. فراوانی کلیه علائم تنفسی در افراد مواجهه یافته بیشتر از گروه مرجع بود و این تفاوت ها از نظر آماری نیز معنی دار بود (05/0> P). بعلاوه اکثر پارامترهای عملکرد ریه در گروه دارای مواجهه کمتر از گروه مواجهه بود. هر چند که این تفاوتها تنها در مورد نسبت FEV1/FVC معنی دار بود (05/0> P). هیچگونه تفاوت معنی داری بین دو گروه از نظر میزان بروز اختلالات رادیوگرافیک ریه و بروز Opacity در کلیشه های رادیوگرافی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان می دهد که مواجهه میان مدت با غلظت های بسیار زیاد گرد و غبار دولومیت با بروز علائم اختلالات تنفسی ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: گرد و غبار دولومیت، مواجهه شغلی، علائم تنفسی، اختلالات عملکردی ریه
  • سعید دهستانی اطهر، حسن اصیلیان *، احمد جنیدی جعفری، غلامرضا موسوی صفحات 51-59
    زمینه و هدف
    در این مطالعه اکسیداسیون کاتالیتیکی مونوکسید کربن بر روی نانوذرات اکسید مس تثبیت شده بر روی بستر دیاتومیت بررسی گردید و نشان داده شد که چگونه دیاتومیت ارزان قیمت می تواند به عنوان پایه کاتالیست استفاده گردد.
    روش بررسی
    ویژگی های کاتالیست های آماده شده توسط روش های میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، BET، تخلخل سنجی (porosimetry) و آنالیز EDX مورد بررسی قرار گرفت. تاثیر متغیرهای دمای واکنش، دمای کلسیناسیون و میزان بارگذاری نانوذرات اکسید مس بر روی فعالیت کاتالیستی نانوذرات اکسید مس تثبیت شده بر روی بستر دیاتومیت در شرایط مختلف در یک راکتور لوله ای با جریان مداوم مطالعه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که دیاتومیت به خاطر دارا بودن ویژگی های بی نظیر، گزینه مناسبی برای پایه کاتالیست می باشد. این کاتالیست دارای فعالیت کاتالیستی و پایداری حرارتی بالایی می باشد. فعالیت و رفتار کاتالیتیکی به اندازه نانوذرات، دمای واکنش، زمان تماس و مقدار نانوذرات بستگی دارد. کاتالیست دارای CuO با غظت 4 درصد وزنی، در دبی 0.5 لیتر بر دقیقه و در دمای 400 درجه سانتیگراد بیشترین فعالیت کاتالیتیکی را نشان داد.
    نتیجه گیری
    دیاتومیت که نوعی از مواد متخلخل طبیعی فراوان است می تواند به عنوان یک پایه کاتالیست مناسب عمل نماید. ویژگی های شیمیایی و فیزیکی بی نظیر دیاتومیت مانند منافذ میکروسکوپی فراوان با قابلیت جذب خوب، دانسیته کم، نفوذ پذیری زیاد، مساحت سطح مناسب و مقاومت حرارتی بالا و تثبیت خوب نانوذرات اکسید مس بر روی آن منجر به فعالیت کاتالیستی پایدار و بالای این کاتالیست برای اکسیداسیون مونوکسید کربن می گردد.
    کلیدواژگان: مونوکسید کربن، اکسیداسیون کاتالیتیکی، نانوذرات اکسید مس، دیاتومیت
  • محمد امین فقیه، مجید معتمدزاده، حیدر محمدی *، مجید حبیبی محرز، هادی بیات، مازیار ارسی، سعید موسوی، ایرج نوری جوادی صفحات 60-69
    زمینه و هدف
    قرارگیری کارگران ریخته گری درمعرض خطرات ارگونومیکی ازجمله وزن بیش ازحد در وظایف حمل دستی بار (MMH) می تواند آنها را درمعرض ریسک ابتلا به ناراحتی های اسکلتی-عضلانی قرار دهد. برای تعیین وزن مجاز بار روش های مختلفی وجود دارد که جداول اسنوک یکی از قدیمی ترین آنه است. لذا این مطالعه باهدف ارزیابی شیوع این ناراحتی ها و بررسی وضعیت حمل دستی بار کارگران ریخته گری با استفاده از جداول اسنوک صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی برروی 50 کارگر ریخته گری شاغل در تمامی 5 وظیفه حمل دستی بار شامل بلند کردن/پایین آوردن، حمل کردن، هل دادن/کشیدن انجام گرفت. پرسشنامه نوردیک و جداول فشرده اسنوک برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 16) صورت پذیرفت.
    یافته ها
    ناراحتی های مچ دست (%84)، کمر (%74) و گردن (%72) متداولترین ناراحتی های اسکلتی عضلانی در یک سال گذشته بودند. یافته های حاصل از جداول اسنوک حاکی از وجود اختلاف معنی دار بین وزن مجاز و وزن اعمال شده در وظایف بلند کردن و پایین آوردن بار (05/0> p) و همچنین بین نیروی مجاز و نیروی اعمال شده در وظایف کشیدن و هل دادن بار بود (05/0> p). در مجموع در اغلب موارد وزن اعمال شده از وزن توصیه شده بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج این مطالعه، مداخلات ارگونومیکی می بایست برروی طراحی مجدد وظایف حمل دستی بار، بهبود شرایط فیزیکی محیط کار و فراهم نمودن ابزارهای ارگونومیکی معطوف شود
    کلیدواژگان: حمل دستی بار، جداول اسنوک، ناراحتی های اسکلتی، عضلانی، کارگران ریخته گری
  • محمد علی مروتی شریف آباد، مهدی میرزایی علویجه *، محمد تقی قانعیان، حمیده عباسی، سمن گل شیرزادی، مرضیه کرم زاده صفحات 87-95
    زمینه و هدف
    حیات روی کره زمین به واسطه لایه ازن در مقابل پرتوهای زیانبار فرابنفش خورشید محافظت می شود. با توجه به اثر تخریبی کلروفلوروکربن ها بر لایه ازن مبردهای دیگری چون HFC134a جانشین مناسبی برای این مواد خصوصا CFC 12 می باشد. این پژوهش با هدف تعیین اعتقادات تعمیرکاران یخچال در زمینه پیشگیری از مخاطرات بهداشتی و محیط زیستی کلروفلوروکربن ها در چهاچوب الگوی اعتقاد بهداشتی انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی بود که اد 43 تعمیرکار یخچال به روش سرشماری از سه شهر طبس، نورآباد و رفسنجان وارد . ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته 48 سوالی دارای روایی و پایایی معتبر بود که بر اساس سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی در دو بخش شامل: اطلاعات دموگرافیک مشتمل بر پنج سوال و سوالات و گویه های مربوط به سازه های الگو اعتقاد بهداشتی شامل، نه سوال آگاهی، هشت گویه حساسیت درک شده، پنج گویه شدت درک شده، شش گویه منافع درک شده، پنج گویه موانع درک شده، چهار سوال راهنما برای عمل و عملکرد با چهار سوال تهیه و تنظیم شده د.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی 85/2 ± 77/10 (دامنه نمره 18-0)، حساسیت 95/3 ± 32/28 (دامنه نمره 40-8)، شدت 38/2 ± 12/17 (دامنه نمره 25-5)، منافع 79/2 ± 49/20 (دامنه نمره 30-6)، موانع 26/1 ± 41/12(دامنه نمره 25-5)، راهنماها برای عمل 19/1 ± 61/0 (دامنه نمره 8-0) و عملکرد 08/1 ± 76/0 (دامنه نمره 8-0) بدست آمد. میان میانگین نمره آگاهی و حساسیت (001/0= p< 0/67 r)، منافع (001/0=p< 0/61 r) و شدت (001/0 =p=0/5 r) همچنین میان حساسیت و شدت (001/ 0 = p<0/66 r)، حساسیت و منافع (001/0 =p<0/84 r)، حساسیت و عملکرد (018/0 =p=0/366 r)، شدت و منافع (001/0= p< 0/58 r)، منافع و عملکرد (033/0 =p=0/32 r)، همبستگی مستقیم و میان میانگین سابقه کار افراد با میانیگن نمره آگاهی آن ها (005/0 = p= 0/419- r)، همبستگی منفی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی در سطح قابل قبولی قرار نداشت و از آنجایی که با افزایش میزان آگاهی شرکت کنندگان در مطالعه میزان حساسیت، شدت و منافع نیز افزایش یافت، اهمیت آموزش تعمیرکاران به جهت اتخاذ رفتار پیشگیرانه مورد توجه قرار می گیرد. در این راستا تاکید بر روی پیامدها حاصل از عدم توجه و منافع به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر روی عملکرد آنان در این زمینه از اهمیت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: الگوی اد بهداشتی، کلروفلوروکربن، تعمیرکاران یخچال
|
  • Mohammad Sadeagh Sohrabi *, Dr Majid Motamedzade, Dr Rostam Golmohammadi, Dr Abbas Moghimbeigi Pages 1-10
    Background And Aims
    Human factors are significant factors causing car accident s. The driver when noticed by brake lights will pay attention to the danger and react appropriately. An appropriate reaction time can prevent car accidents. The aim of this study was to assess driver's reaction time to dynamic flashing and standard brake lights using a driving simulator.
    Methods
    This experimental study was done on 46 volunteer drivers (10 female, 36 male). Participants drove for an hour under day and night conditions on a driving simulator system with standard brake lights and dynamic flashing brake lights.
    Results
    Results showed that as the age of drivers increased one year, the brake reaction time was decreased 11.585 ms. Women had slower brake reaction time than men. There was no significant relationship between driving condition and brake reaction time. The time elapsed since taking driving license has not any significant effect on reaction time.
    Conclusion
    In general, this research showed that using dynamic flashing brake light with a flashing frequency of 7 Hz reduced the brake reaction time significantly.
    Keywords: Ergonomics, Car accidents, Flashing brake light
  • Shahram Vosoughi, Ali Khavanin *, Mojdeh Salehnia, Hassan Asilian Mahabadi, Vahid Esmaeili Pages 11-22
    Background And Aim
    Formaldehyde (H2C = O), is a member of aldehyde family with the simplest organic molecules, used in various industries. The aim of this experimental study was to investigate the detrimental effects of formaldehyde on testicular tissue and sperm quality in mice.
    Methods
    Thirty six mature male NMRI mice were randomly divided into three equal groups (n=12). Group F1 (low concentration) and group F2(high concentration) were exposed to formaldehyde vapour corresponding to inhalation chamber concentration of 10 and 20 ppm respectively for 10days(8 hours per day),while the third group received fresh air as the control group. Following exposure, half of the experimental animals in each group (n=6), were sacrificed after 24 h to detect short-term effects and the other animals (n=6) after 35 days to detect long term effects,, the epididymal tissues were taken for sperm analysis as well as testes removed for histological examination.
    Results
    The results of long-term effects study showed that the epididymal sperm concentration and the percentage of progressive sperm motility significantly decreased (P < 0/01), the abnormal sperm rate significantly increased(P < 0/01) in both experimental groups compared to the control group. Testicular histology analysis, 35days after exposure showed that formaldehyde induces alterations such as epithelial vacuolization and seminiferous tubles atrophy.
    Conclusion
    The inhaled formaldehyde can destroy testicular tissue and decrease sperm quality.
    Keywords: formaldehyde, testis, histological changes, sperm parameters, mouse
  • Dr Parvin Nassiri, Dr Mohammadreza Monazzam, Mrs Somayeh Farhang Dehghan Pages 23-32
    Background And Objective
    Noise is considered as a common occupational health hazard in a wide range of occupational settings including oil and gas industries and related companies. This research aimed to assess the environmental noise and personal exposure in a petrochemical plant.
    Method
    First, environmental noise measurement was performed as recommended by ISO9612 (1997) and next, short-term dosimetery was conducted for a 2-hour sampling period, during which individuals worked at Site. Then 4-hour dose was calculated based on 2-hour dose, and finally 8-hour equivalent level was estimated by 4-hour dose and equivalent sound levels were measured in the resting rooms.
    Results
    The results showed that 8.8% of total stations measured have been in the danger zone and more than 74% of them were in the caution zone. It was found that the Air unit has the higher sound pressure level than the other units and Compression part of Air unit with a mean of 93.28 dB A and the peak level of 101.2 dB A has the highest noise level recorded. According to personal noise dosimetry results, the 8-hour equivalent level in Water, Air and Powerhouse was 81.7, 89.2. and 82.5. dB A respectively.
    Conclusion
    The results of environmental and personal noise monitoring suggested that Air unit has the most noise pollution in the petrochemical plant. Therefore, it is necessary to identify the dominant sources of noise and prioritize different units to control the noise pollution of the industry.
    Keywords: Noise Pollution, Environmental Noise Measurement, Dosimetry, Petrochemical Industry
  • Mohsen Golparvar *, Zahra Javadian, Zahra Adibi, Mohhamad Reza Mosahebi, Akram Ahmadi Pages 33-42
    Background And Aim
    Job stress at workplaces is an effective factor on job satisfaction, turnover and task performance. This research was administered with the aim of investigating the relationship between job stress with turnover and task performance considering the mediating role of job satisfaction.
    Methods
    The research method was descriptive which administered in the form of co-relational. Research statistical population was the employees of a public sector organization, among them, 187 persons were selected via simple random sampling. Research instruments consisted of: Babakas et al ’ s (2009) turnover, task performance and job stress questionnaires, and Spector ’ s (1985) job satisfaction questionnaire. Data were analyzed using Structure Equation Modeling (SEM).
    Results
    Results revealed that: 1. There are negative significant relationship between job stress with job satisfaction and task performance, and positive significant relationship with turnover (P<0.01). 2. Job satisfaction has negative significant relationship with turnover, but it has positive significant relationship with task performance. 3. Job satisfaction was partial mediator variable on the relationships between job stress with turnover and task performance.
    Conclusion
    The results of this research showed that to control the effects of stress on turnover and task performance, organizations must concentrate on the stress management training and reinforcement the job satisfaction.
    Keywords: Job stress, Turnover, Task performance, Job satisfaction
  • Masoud Neghab *, Leila Abedini, Ahmad Soltanzadeh, Abdolmajid Iloonkashkooli, Mohammadali Ghayoomi Pages 43-50
    Background And Aims
    To date, there is not enough information about the toxic effects of dolomite. The purpose of this study was to assess the extent to which digging and excavating workers involved in constructing a dam in Fars province were exposed to dolomite dust and to evaluate the possible effects of this exposure on the prevalence of respiratory symptoms, functional impairments and radiographic abnormalities of the lungs.
    Methods
    This cross sectional study was carried out at the constructing site of a dam in Shiraz, south of Iran. The study population consisted of thirty nine male workers with current exposure to dolomite dust and 40 healthy male unexposed employees. To determine the prevalence of respiratory symptoms, respiratory symptoms questionnaire were used. Personal dust samplers were used to assess the exposure concentrations. Additionally, subjects underwent lung function tests and chest X-ray.
    Results
    Atmospheric concentrations of dolomite dust exceeded current permissible levels. Exposed workers had significantly higher prevalence rates of respiratory symptoms than their referent counterparts (P<0.05). Similarly, decrements were noted in most parameters of pulmonary functions of exposed workers, although the difference was only significant for FEV1/FVC ratio (P<0.05). No significant differences were noted between exposed and referent subjects as far as their chest radiographs were concerned.
    Conclusions
    The findings of this study indicate that medium term exposure to very high concentration of dolomite dust is likely to be associated with respiratory symptoms.
    Keywords: Dolomite dust, Occupational exposure, Respiratory symptoms, functional impairments of the lungs
  • Saeed Dehestani Athar, Hasan Asilian *, Ahmad Jonidi, Gholamreza Moussavi Pages 51-59
    Background And Aims
    Carbon monoxide (CO) is a highly toxic, colorless, and odorless gas with a density close to the air, which is produced by natural processes and anthropogenic sources and is well known for its potential harmful and poisonous effects on humans. Inhalation of carbon monoxide gas can impair the heart and central nervous system. Diatomite supported nano copper oxide catalyst was used to investigate the catalytic oxidation of carbon monoxide. In this study, it was shown that how a low cost diatomaceous earth can be used as catalyst support.
    Methods
    The required amount of copper oxide nanoparticles placed into 200 ml deionized water to prepare different concentrations (1wt%, 2wt%, 3wt%, 4 wt% and 5wt%) of nanoparticle, next the suspension liquid stirred for 30 min at pH of 7 at room temperature, and then 100g diatomite was added to the above solution. The nano CuO coating was implemented under sonication conditions in ultra sound bath for 20 min at room temperature, and gently stirring was then carried out for 2h.The prepared catalysts were characterized by Brunauer-Emmett-Teller (BET) surface area, scanning electron microscopy (SEM), X-ray diffraction (XRD) and porosimetry. The influence of reaction temperature, CuO loading, and calcination temperature on the catalytic activity of copper oxide nanoparticle supported on diatomite have been studied. Their catalytic behavior for CO oxidation was studied at different conditions in a tubular reactor packed with catalyst using a multi-component NDIR gas analyzer (Delta 1600 S-IV).
    Results
    The catalytic behavior of catalyst was dependent on the nano copper oxide content, reaction temperature, retention time and the particle size of the catalysts. The results show that diatomite is the promising candidate for catalytic support due to its high surface area, high porosity, low thermal conductivity, very low cost and good sorption ability of its porous media. The catalyst with 4wt % CuO content, in 0.5 l/min and at 400 ºC exhibited the highest catalytic activity.
    Conclusion
    Diatomite, which is a type of widespread natural porous material, provides a suitable support. Chemical and physical characteristics of this support are similar to cordierite. Due to the numerous fine microscopic pores, cavities and channels good sorption ability, chemical inertness, low density, high surface area, unique combination of physical and chemical properties, high permeability and excellent thermal resistance of diatomite, there is a possibility to use it as a support in automotive catalytic converters and as a cost-effective substitute of noble metals for carbon monoxide oxidation. In addition, these unique properties of diatomite can prevent sintering and agglomeration of atoms.
  • Mohammad Amin Faghih, Majid Motamedzadeh, Heidar Mohammadi *, Majid Habibi Mohraz, Hadi Bayat, Maziyar Arassi, Saeid Musavi, Iraj Noori Javadi Pages 60-69
    Background And Aim
    Casting workers are facing with ergonomics hazards such as overload in Manual Material Handling (MMH) tasks which expose them to risk of work-related musculoskeletal disorders (WMSDs). There are several methods to determine acceptable weight among which, Snook table is one of the oldest one. The aim of the study was to assess prevalence of WMSDs and to investigate MMH tasks by Snook tables among casting workers.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted among 50 casting workers occupying in all of the five MMH tasks including lifting, lowering, carrying, pushing and pulling. Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ) and concise Snook tables were used to gathering required data. Statistical analyses were done using SPSS 16.0.
    Results
    The most common musculoskeletal disorders in one year prior to the study were hand wrist disorders (84%), low back pain (74%) and neck disorders (72%), respectively. The Snook tables results indicated that significant differences were found between acceptable weights and workers exerted load in lifting and lowering tasks (p<0.05) and also between acceptable forces and workers exerted force in pushing/pulling tasks (p<0.05). Overall, in most of cases exerted loads exceeded suggested weights.
    Conclusion
    Regarding to results of the study, ergonomics interventions should focus on redesign of MMH tasks, improvement of workplace physical conditions and providing ergonomics instruments
    Keywords: Manual Material Handling, Snook tables, Musculoskeletal Disorders, casting workers
  • Dr Mohammad Ali Morowatisharifabad, Mehdi Mirzaei Alavijeh *, Dr Mohammad Taghi Qhaneyan, Hamideh Abbasei, Saman Goolshirzadi, Marziyeh Karamzadeh Pages 87-95
    Background And Aim
    life on Earth protected by ozone layer against harmful ultraviolet sun rays. Due to the destructive effects of chlorofluorocarbons (CFCs) on the ozone layer, other refrigerants were suggested such as HFC134a which is as an appropriate replacement for CFCs particularly CFC12. The aim of this study was determining the beliefs of refrigerator craftsmen to prevent health and environmental hazards of chlorofluorocarbons using of health belief model.
    Method
    This research was a descriptive- analytical and cross-sectional study. A number of 48 Refrigerator craftsmen from the cities of Tabas, Rafsanjan and Noorabad were studied by census method. The data collection tools in this study was a valid and reliable researcher made questionnaires consisting two parts: A- five demographic questions, B- questions and items about HBM: eight items Perceived susceptibility, five items Perceived severity, six items Perceived benefits, five items Perceived barriers, four questions Cues to action and Performance with four questions.
    Results
    The mean score of knowledge 10.77 ± 2.85 (score range 0-18), susceptibility 28.32 ± 3.95 (score range 8-40), severity 17.12 ± 2.38 (score range 5-25), benefits 20.49 ± 2.79 (score range 6-30), barriers 12.41 ± 1.26 (score range 5-25), Cues to action 0.61 ± 1.19 (score range 0-8) Performance 0.76 ± 1.08 (score range 0-8) were determined. Between the average score of knowledge and susceptibility (p<0.001, r=0.67), benefits (p<0.001, r=0.61) and severity (p=0.001, r =0.5) also between susceptibility and severity (p<0.001, r=0.66), susceptibility and benefits (p<0.001, r=0.84), susceptibility and performance (p=0.018, r=0.36), severity and benefits (p<0.001, r=0.58), and the benefits and performance (p=0.033, r=0.32), direct correlation and between the average score of work experience and knowledge (p=0.005, r= -0.419) an inverse correlation were obtained.
    Conclusion
    The overal knowledge was not in acceptable level, and seeing that by increasing the knowledge of participants, the level of susceptibility, severity and benefits were also increased, the importance of education of Craftsmen need to be considered in order to improve preventive behaviors.
    Keywords: Health Belief Model, Chlorofluorocarbons, Refrigerator craftsmen