فهرست مطالب

پژوهشنامه مدیریت اجرایی
سال پنجم شماره 9 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید یعقوب حسینی*، رضا مغدانی صفحه 13
    سرعت فزاینده انتقال اطلاعات و محیط به سرعت در حال تغیر باعث شده است که مدیریت اطلاعات در سازمان، اهمیت دوچندانی یابد. یکی از موضوعات مرتبط با اطلاعات، چگونگی کسب و نگهداشت آن و فراموشی آن در شکلی آگاهانه و غیرآگاهانه است. مسئله مورد بررسی در این پژوهش، تعیین اهمیت عوامل موثر بر فراموشی سازمانی است، از این رو، هدف اصلی این پژوهش اولویت بندی عوامل موثر بر فراموشی سازمانی می باشد.
    مورد مطالعه یکی از شرکت های نفت و گاز مستقر در منطقه اقتصادی انرژی پارس است. برای اولویت بندی عوامل موثر بر فراموشی سازمانی در این پژوهش از مدل تحلیل شبکه ای فازی با رویکرد برنامه ریزی استفاده شده است. استفاده از این روش در مقایسه با سایر روش های اولویت بندی، به دلیل داشتن مفروضاتی است که با شرایط واقعی تصمیم گیری هم خوانی بیشتری دارد.
    در این پژوهش، 16 عامل به عنوان عوامل موثر بر فراموشی سازمانی شناسایی شدند که در چهار گروه، عوامل محیطی، باورها، فرایندها و رویه های فیزیکی دسته بندی شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که در بین چهار معیار کلی مورد بررسی، رویه های فیزیکی و شرایط محیطی دارای بیشترین اهمیت در فراموشی سازمانیهستند و پس از آن ها فرایندهای عملیاتی و باورها قرار دارند
    کلیدواژگان: فراموشی سازمانی، حافظه سازمانی، فرایند تحلیل شبکه ای فازی، برنامه ریزی غیرخطی
  • سعید خدامرادی*، حسن خلیلی صفحه 37
    هدف تحقیق بررسی فرآیند جذب و انتقال دانش در شرکت های هولدینگ و تاثیر آن بر عملکرد است. تحقیق از نظر هدف، کاربردی و به روش پیمایشی صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق مدیران عالی و میانی ستاد مرکزی و شرکت های تابعه شرکت تعاونی خاص کارکنان ایران خودرو است. برای گردآوری داده هاازپرسشنامه استفاده شد،که برای روایی سنجی از روایی سازه و تحلیل عاملی تاییدی وبرای پایایی سنجی ازآلفای کرون باخ استفاده شد. برای آزمون فرضیه های تحقیق از مدل معادلات ساختاری و تحلیل مسیر وشاخص های کیفی مدل ساختاری استفاده شده است. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که جریان ورودی برجریان خروجی دانش تاثیرندارد. از سوی دیگر، توانایی کارمندان برجریان خروجی دانش تاثیرمنفی دارد؛ به علاوه ظرفیت جذب بر انتقال دانش و عملکرد تاثیر مثبت و معنی داری دارد. اما در عین حال عملکرد انتقال دانش با نقصان مواجه است. خروجی های برازش مدل حاکی از برازش مطلوب مدل است.باتوجه به یافته های تحقیق؛ ظرفیت جذب،انتقال دانش وعملکردشرکت های هولدینگ باتاکیدبررشدسهم بازار،رشدسودآوری ورشدفروش شرکت می توانندبه عنوان عناصرکلیدی موفقیت شرکت های هولدینگ محسوب شوند.
    کلیدواژگان: دانش، ظرفیت جذب، انتقال دانش، عملکرد، شرکت هولدینگ
  • محمدرضا شجاعی *، محمدرضا ابراهیمی، سیده سروناز سلیلی صفحه 59
    در دنیای کسب و کار پیچیده و پر رقابت امروزی دیگر صحبت از یک کسب و کار سود آور و موفق بدون وجود یک نقشه راه و روش شناختی مشخص، چیزی بیش از یک شوخی نیست. شناخت ماموریت و اهداف سازمان، خصوصیات محیطی و سازمانی، منابع و توانایی های سازمان و سرآخر قدرت و توانایی رقبا، برای نیل به موفقیت کسب وکار اجتناب ناپذیر، بلکه حیاتی است. این مهم در قالب برنامه ریزی استراتژیک امکانپذیر است. امروزه چالش اصلی مدیران ارشد سازمان ها، تدوین درست استراتژی ها و پیاده سازی صحیح آن ها می باشد. تجربه نشان داده است که بسیاری از استراتژی های درست تدوین شده، در مرحله عمل با شکست مواجه می شوند و از دلایل آن عدم انتقال درست استراتژی در سرتاسر سازمان و نیز محدودیت بودجه و زمان و تخصیص ناکارای منابع به انجام پروژه ها و اقداماتی است که بعضا از اولویت استراتژیک و اهمیت بالایی در جهت دستیابی به اهداف برخوردار نیستند، اما قسمت اعظم منابع بهبود را به خود اختصاص می دهند. این مقاله چارچوبی مبتنی بر SWOT، BSC، QFD و EFQM را برای حل مشکل اولویت بندی برنامه های استراتژیک و فرموله کردن استراتژی در موسسه آموزش عالی آزاد راشد تشریح می نماید.
    کلیدواژگان: تحلیل SWOT، کارت امتیازی متوازن، مدل تعالی کیفیت اروپایی، مدیریت استراتژیک
  • عبدالحمید صفایی قادیکلایی*، علی زارع شاهی صفحه 83
    تکنیک های اندازه گیری کارایی در دو حوزه ی مرزهای پارامتریک و مرزهای ناپارامتریک توسعه یافته و هر یک دارای توانمندی ها و محدودیت های ویژه ای هستند. تحلیل پوششی داده ها مرسوم ترین روش در اندازه گیری کارایی می باشد. رویکرد دیگری که اخیرا در برخی مطالعات مطرح شده؛ تخمین مرز کارایی با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی می باشد. شبکه های عصبی به دلایلی چون دقت بالا در تخمین توابع تولید، توانایی عمل در محیط های غیر خطی و در نظر گرفتن مفروضات اندک در مورد شکل تابع تولید، توجه ویژه ای را به خود جلب داشته است.
    در این مطالعه؛ با استفاده از دو روش شبکه های عصبی مصنوعی و تحلیل پوششی داده ها به اندازه گیری کارایی شعب بانک تجارت استان مازندران در دی ماه سال 1388 پرداخته شد. نتایج شبکه های عصبی نشان داد که از بین 85 شعبه مورد ارزیابی؛ تنها شعبه ی مرکزی آمل به صورت کارا عمل می کرد. از طرفی شعب کارا در روش تحلیل پوششی داده ها 7 شعبه ی مرکزی آمل، تنکابن، خدمات درمانی، طبرستان، امام بهشهر، فریدونکنار و قائمشهر بودند. مقایسه نتایج نشان داد که دو روش واحدهای تقریبا مشابهی را به عنوان واحدهای قوی و واحدهای ضعیف معرفی کرده اند؛ ضمن اینکه رابطه ی قوی بین رتبه بندی ها و نمرات کارایی ارائه شده توسط دو روش وجود داشت.
    کلیدواژگان: اندازه گیری کارایی، صنعت بانکداری، شبکه های عصبی مصنوعی، تحلیل پوششی داده ها
  • حسن قلاوندی *، وحید سلطانزاده، رقیه بهشتی راد صفحه 107
    پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی علی روابط بین رهبری خدمتگزار، معنویت در محیط کار و سرمایه اجتماعی انجام شده است. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد، جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شرکت ملی پخش فرآوردهای نفتی ایران منطقه ارومیه می باشد که با استفاده روش نمونه گیری تصادفی ساده 153 نفر به عنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد رهبری خدمتگزار بر اساس مدل لاب، معنویت در محیط کار بر اساس مدل میلمان و همکاران و سرمایه اجتماعی بر اساس مدل ناهاپیت و گوشال استفاده شده است. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده نرم افزارهای آماری LISREL، SPSS تحلیل شدند. نتایج الگویابی معادلات ساختاری نشان داد که: اثر مستقیم رهبری خدمتگزار بر روی سرمایه اجتماعی (39/0) مثبت و معنادار است، اثر مستقیم معنویت در محیط کار بر روی سرمایه اجتماعی (58/0)مثبت و معنادار است. اثر مستقیم رهبری خدمتگزار بر روی معنویت در محیط کار (76/0) مثبت و معنادار است. اثر غیر مستقیم رهبری خدمتگزار بر روی سرمایه اجتماعی با میانجیگری معنویت در محیط کار (27/0) مثبت و معنادار است و اثر کل رهبری خدمتگزار بر روی سرمایه اجتماعی (76/0) مثبت و معنادار است.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، معنویت در محیط کار، سرمایه اجتماعی، کارکنان
  • داود کیاکجوری* صفحه 129
    سرمایه اجتماعی و چرخه حیات سازمان مفاهیم اساسی در سازمان هستند که در دهه های اخیر مورد توجه صاحبنظران حوزه های مختلف علوم قرار گرفته است که سازمان ها می توانند با بهره گیری از آن به اهداف مرحله رشد راحت تر دست یابند. هدف از اجرای پژوهش، تبیین تاثیر سرمایه اجتماعی بر چرخه حیات سازمانی با تکیه بر مدل معادلات ساختاری در جامعه هتل داری غرب استان مازندران می باشد. روش جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه بوده، که ضریب پایایی آن 79% بوده است و با استفاده از آزمون های تحلیل عاملی و مدل معادلات ساختاری به آزمون فرضیات تحقیق پرداخته شده است. یافته ها نشان داده است که متغیرهای مشارکت، احترام متقابل و انسجام اجتماعی همبستگی بیشتری با متغیر سرمایه اجتماعی خواهند داشت. همچنین از بین مقیاس ها، مقیاس پیچیدگی دارای همبستگی بیشتری با نمرات بوده و وزن بیشتری در محاسبات مربوط به متغیر پنهان رشد سازمان خواهند داشت. در پایان مقاله موارد مذکور جمع بندی شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سازمان، هتل، مازندران
  • مرتضی ملکی مین باشی رزگاه*، محمد علی سیاه سرا نی کجوری صفحه 149
    در محیط نامطمئن امروزی، شرکت ها بایستی به طور مدوام راه حل های را جهت مواجه با رقابت جهانی توسعه دهند و به سرعت تقاضاهای مشتریان را برآورده سازند. هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر سرمایه های ناملموس بر قابلیت های بازاریابی و عملکرد شرکت ها می باشد. بدین منظور ما با توجه به اینکه حجم جامعه آماری تحقیق حاضر محدود می باشد با استفاده از روش تصادفی ساده، 143 شرکت واقع در شهرک صنعتی شهر سمنان را از طریق پرسشنامه مورد بررسی قرار دادیم و به منظور تحلیل روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی و جهت بررسی فرضیات نیز از تحلیل ماتریس کوواریانس بهره بردیم. نتایج تحقیق نشان داد سرمایه انسانی و سرمایه اطلاعاتی تاثیر مثبت و معناداری بر قابلیت های بازاریابی شرکت دارند و همچنین بهبود در قابلیت های بازاریابی شرکت ها می تواند به ارتقا عملکرد شرکت ها منجر شود. نتیجه ای دیگری که تحقیق حاضر در برداشت تاثیر غیرمستقیم سرمایه اطلاعاتی بر عملکرد شرکت ها از طریق متغیر میانجی قابلیت های بازاریابی شرکت ها می باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه های ناملموس، قابلیت های بازاریابی، عملکرد شرکت ها
|
  • Seyedyaghoubhosseini*, Reza Moghdani Page 13
    Increasing the speed of data transfer and rapidly changing environment caused enterprises to pay more attention to Information management. One of the issues related to information is how to receive, maintain, and forget it in a conscious and unconscious form. So, the main objective of this research is identifying the importance of effective factors on organizational forgetting, hence the main purpose will be prioritization of effective factors on organizational forgetting. One of the oil and gas companies in Pars Special Economic Energy Zone has been studied. Fuzzy analytical network process with the non-linear programing approach was used to prioritize the effective factors on organizational forgetting. Comparing to other prioritizing methods this method is used because the assumptions were more compatible to the real situations of decision making. In this research, 16 factors were identified as effective factors on organizational forgetting that categorized in four groups i.e. environmental factors, believes, processes, and physical procedures. The research results show that among these four categories, physical procedures and environmental conditions have a more important effect on organizational forgetting and then operational processes and believes follow respectively.
    Keywords: organizational forgetting, organizational memory, fuzzy analytical network process, non, linear programing
  • Saeed Khodamoradi*, Hassan Khalili Page 37
    This research tries to study the absorptive capacity and knowledge transfer concern and its influence on the performance of holding companies. The research is an applied one, using the correlation method. The population comprises executives and middle managers of TKHK-IKCO corporate headquarter and affiliated companies. The questionnaire is used to collect data. We used confirmatory factor analysis, structural equation modelling, path analysis and qualitative indicators of structural model for data analysis and hypothesis testing. The results indicate that the absorptive capacity has a significant and positive effect on knowledge transfer and performance, but knowledge transfer performance is faced with a deficit. The model outputs indicate good fitness of the model. Finally, recommendations for improving knowledge transfer performance are presented.
    Keywords: knowledge, absorptive capacity, knowledge transfer, performance, holding company
  • Mohammad Reza Shojaei *, Seyedeh Sarvenaz Salili, Mohammad Reza Ebrahimi Page 59
    In the complex and competitive world of business, appropriate strategies are essential for the success of a company. Understanding the organization's mission and objectives, environmental and organizational characteristics, organizational capabilities and resources and evaluationg the powers and abilities of competitors are all inevitably important for a business to succeed. The main challenge for organizations’ managers is to develop and implement the right strategies..Findings indicate that, in spite of proper formulation, a gteat number of strategies fail in the implementation phase due to the limitations of resources and lack of companywide understanding. On the other hand, a large portion of resources are inefficiently allocated to the activities which are not strategically important. This article, based on SWOT, BSC, QFD and EFQM techniques, presents a solution for the problem of prioritizing strategic plans and then develops a framework for strategy formulation in the Rashed Institute of Higher Education.
    Keywords: SOWT analysis, BSC, EFQM, Strategic Management
  • Abdolhamid Safaei Ghadikolaei*, Ali Zareshahi Page 83
    Modern techniques for measuring performance have divided into two areas of parametric and non-parametric borders and each of them has special capabilities and limitations. Meanwhile, DEA, i.e. data envelopment analysis, is the most common and most widely used approach. However, this technique has some shortcomings such as complexity in determining the type of returns to scale and the deviation of the border if there are random effects. To deal with these problems, the approach of using neural networks to estimate the efficiency frontier is helpful. Because this view requires no special default, and estimates the production functions with high precision and has the ability to operate in non-linear contexts. Therefore, in this study, the neural network capability in estimating the efficiency frontier compared to the DEA efficiency frontier. For this purpose the performance of 85 branches of Tejarat Banks, in Mazandaran province, were calculated and compared using neural network and data envelopment analysis (CCR and BCC models). Based on neural networks, just the performance of the central Amol branch was 100 percent and DEA also recognized this unit as efficient. Comparisons revealed that a similar way exists in both strong and weak units and there is a strong correlation relation between rating and performance scores provided by the two methods. At the end, Improvements in the efficiency of inefficient branches based on the border of the neural network were introduced.
    Keywords: Efficiency Measurement, Banking Industry, Artificial Neural Network, Data Envelopment Analysis
  • Hassan Galavandi*, Vahid Soltanzadeh, Roghayhe Beheshtirad Page 107
    This present research has been done to analyze the causal model of the relationship between servant leadership, spirituality in the workplace and social capital. The method of the research is descriptive corelational. The population includes the whole national oil products distribution company in Iran, Urmia, district staff, a sample of 153 staff was chosen randomly. The data has been collected using three standard questionnaires i.e. the servant leadership according to Organ models, the spirituality in the workplace questionnaire according to Milliman et al. model and the social capital dimensions questionnaire according to Ghoshal & Nhabiet models. The research data have been analyzed by LISREL and SPSS softwares. The result of structural equations showed that the direct effect of servant leadership on social capital (0/39) is positive and significant, the direct effect of spirituality in the workplace on social capital (0/58) is positive and significant, the indirect effect of servant leadership on social capital mediated by spirituality in the workplace (0/27) is positive and significant and the total effect of servant leadership on social capital (0/76) is positive and significant.
    Keywords: Servant Leadership, Spirituality in The Workplace, Social Capital, Staff
  • Davood Kia Kojori* Page 129
    Social capital and life cycle of organization are the fundamental concepts in organization which in recent decades has been of interest to scholars in various fields. Organizations can more easily achieve the targets of growth stage by using these two concepts. The aim of the study is to determine the influence of social capital on the life cycle based on model equations structure in the hospitality society in the west of Mazandaran province. Method of data collection was a questionnaire, which had the 79 % reliability factor. Using the factor analysis test and structural equation modeling the hypotheses were tested. The results show that partnership, mutual respect and social solidarity variables have more cohesion with social capital. Also among all the scales, the complexity scale has a higher correlation with grades and has a greater weight in the calculation for the hidden variable of organization growth. At the end of the paper the above mentioned cases are summarized.
    Keywords: Social Capital, Organization, Hotel, Mazandaran
  • Morteza Maleki Minbashi Razgah*, Mohammad Ali Siyahsarani Kajoori Page 149
    In today’s uncertain environment, Companies must continually offer solutions for dealing with global competition and quickly meet customer demands. The purpose of this research is to investigate the effect of intangible capital on marketing capabilities and firm's performance. In this regard, considering that the research population size is limited, using simple random sampling, questionnaires distributed among 143 companies in the industrial town of Semnan were examined. To examine the validity, confirmatory factor analysis and to investigate the hypothesis, covariance matrix analysis was used. Results reveal that human capital and information capital have a positive effect on marketing capabilities and thus improvement of marketing capabilities can improve a firm's performance. Another result of the research was an indirect effect of information capital of firm's functionality through intermediary variable of firm's marketing capabilities.
    Keywords: Intangible capital, marketing capabilities, firm's performance