فهرست مطالب

International Journal of Behavioral Sciences
Volume:7 Issue: 2, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/06/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاتح رحمانی، محمد علی کیانی، فرزین رضاعی، مرضیه نصوری صفحه 91
    مقدمه
    اختلالهای هیجانی در زیربنای علائم اختلال شخصیت مرزی قرار دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نیمه-آزمایشی واکنشهای هیجانی به موقعیتهای آزارنده، در بیماران دارای اختلال شخصیت مرزی، و آزمون تاخیر در بهبود وضعیت هیجانی، پس از تجربه هیجانهای ناخوشایند صورت گرفت.
    روش
    از میان بیماران مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر سنندج، که با تشخیص روانپزشکان، دارای اختلال شخصیت مرزی بوده و همکاری در پژوهش حاضر را پذیرفتند، 30 نفر انتخاب، با اجرای آزمون میلون 3، ارزیابی شدند و وضعیت هیجانی خط پایه آنها، با استفاده از پرسشنامه وضعیت هیجانی، مشخص شد. سپس، وضعیت هیجانی آزمودنی ها طی اجرای متغیر آزمایشی (آزمون واکنش هیجانی به شکست، با هدف ایجاد موقعیتی آزارنده)، 2 مرتبه و بعد از آن، با فاصله 90 دقیقه ای از اتمام آزمایش، مجددا ارزیابی شد. گروه همتا نیز همان سیر را طی کردند.
    یافته ها
    تحلیل داده ها، بیانگر تفاوت معنادار دو گروه، در نتایج آزمونها بود. اما، در مورد بازگشت به خط پایه، تنها احساسهای افسرده وار، تاخیری طولانی داشتند.
    نتیجه گیری
    گروه بیماران دارای اختلال شخصیت مرزی واکنش پذیری هیجانی شدیدتری به موقعیت های آزارنده دارند و واکنشهای هیجانی افسرده وار آنها، پایداری بیشتری از خود نشان می دهند. این نتایج، تایید کننده پیوند اختلال شخصیت مرزی و اختلالهای خلقی است.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، وضعیت هیجانی، موقعیتهای آزارنده
  • نادر حاجلو، ناصر صبحی قراملکی، عیسی محمدی صفحه 101
    مقدمه
    افراد کمال گرا غالبا به ارزیابی رفتارهای خود می پردازند و به واسطه آن غرور و عزت نفس متفاوتی را تجربه می کنند. هدف پژوهش حاضر، بررسی آزمایشی تاثیرکمال گرایی بر روی تجربه غرور و عزت نفس در دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی بود.
    روش کار
    در پژوهش حاضر 80 دانشجوی دانشگاه محقق اردبیلی برای شرکت در مطالعه بطور تصادفی انتخاب شدند. در جمع آوری داده های پژوهش ابتدا مقیاس کمال گرایی تری- شورت و همکاران جهت انتخاب کمال گرایان سالم و ناسالم استفاده شد و از مقیاس عاطفه خودآگاهی و مقیاس عزت نفس روزنبرگ برای پیش آزمون استفاده شد. سپس از صفحه انگیزش چندگانه برای دستکاری آزمایشی استفاده گردید و در نهایت برای پس آزمون از مقیاس حالت شرم و گناه و مقیاس عزت نفس روزنبرگ استفاده شد. داده های بدست آمده از طریق روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری، تحلیل کوواریانس چند متغیری و آزمون تعقیبی HSD توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کمال گرایان سالم بیشتر از کمال گرایان ناسالم احساس غرور و عزت نفس می کنند. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که پس از دریافت پسخوراند موفقیت، غرور کمال گرایان سالم بیشتر از کمال گرایان ناسالم بود.
    نتیجه گیری
    بطور کلی می توان نتیجه گرفت که کمال گرایان سالم – خواه در صورت دریافت پسخوراند خواه در صورت عدم دریافت پسخوراند- غرور و عزت نفس بیشتری نسبت به کمال گرایان ناسالم تجربه می کنند.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، غرور، عزت نفس
  • مرضیه حسن زاده، فریده یوسفی صفحه 109
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده (گفت و شنود و همنوایی) و خلاقیت اجتماعی دانش آموزان می باشد. نمونه پژوهش حاضر شامل 392 دانش آموز پایه اول تا سوم راهنمایی (148 پسر و 244 دختر) بود. به منظور انتخاب آزمودنی ها از بین فهرست مدارس راهنمایی شهرستان شیراز دو مدرسه دخترانه و دو مدرسه پسرانه به صورت تصادفی انتخاب و از هر پایه تحصیلی نیز به صورت تصادفی یک کلاس انتخاب گردید. سپس کلیه دانش آموزان کلاس ها، مقیاس تجدید نظر شده الگوهای ارتباطی خانواده و تکالیف حل مساله خلاقیت اجتماعی را تکمیل نمودند. پایایی و روایی این ابزارها برای استفاده در فرهنگ ایرانی احراز گردید. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه به روش همزمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که جهت گیری گفت و شنود خانواده پیش بینی کننده مثبت و معنادار خلاقیت اجتماعی است. جهت گیری همنوایی خانواده نیز پیش بینی کننده منفی و معنادار خلاقیت اجتماعی می باشد. نتیجه اینکه، ارتقاء گفت و شنود خانواده، پیش بینی کننده خلاقیت اجتماعی در فرزندان است در حالی که تاکید بر همنوایی در خانواده، از میزان خلاقیت اجتماعی فرزندان می کاهد.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، خلاقیت اجتماعی، گفت و شنود، همنوایی
  • خدیجه ابوالمعالی*، مینا مجتبایی، ندا رحیمی صفحه 117
    مقدمه

    هدف از انجام این پژوهش پیش بینی رضایت مندی از زندگی زناشویی بر اساس مهارت های حل مسئله اجتماعی(در دو بعد سازگارانه و ناسازگارانه) و هوش معنوی در بین افراد متاهل مراجعه کننده به خانه های سلامت شهر تهران بود.

    روش

    این مطالعه از نوع همبستگی بود. به منظور انتخاب گروه نمونه از روش تصادفی چند مرحله ای استفاده شد و در آن از هر یک از مناطق جغرافیایی شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز 1 خانه سلامت به صورت تصادفی انتخاب شد. سپس از هر خانه سلامت تعداد 50 نفر به صورت تصادفی انتخاب شد که در مجموع 240 نفر(120 مرد و 120 زن) نمونه مورد مطالعه این پژوهش را تشکیل داد. افراد گروه نمونه آزمون های مهارت حل مساله اجتماعی، هوش معنوی و رضایت از زندگی زناشویی را تکمیل کردند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها آزمون رگرسیون چندگانه به کار گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که جهت گیری مثبت مساله به تنهایی 32.9% واریانس مربوط به رضایت مندی از زندگی زناشویی را تبیین می کند. همچنین مولفه زندگی معنوی با اتکا به هسته درونی هوش معنوی نیز سهم معنی داری در معادله پیش بینی داشت و ضریب تبیین را به 34.5% افزایش داد. متغیر حل منطقی مساله نیز سهم معنی داری در پیش بینی رضایت از زندگی زناشویی داشت و میزان ضریب تبیین را به 36.2% افزایش داد. همچنین نتایج نشان داد پیش بینی رضایت از زندگی زناشویی بر اساس مهارت های حل مساله اجتماعی و هوش معنوی در هر دو جنس به گونه متفاوت صورت می گیرد. به این صورت که در معادله رگرسیون مربوط به زنان در گام اول جهت گیری مثبت مساله 32.7% واریانس مربوط به رضایت مندی از زندگی زناشویی را تبیین کرد. در گام دوم مولفه زندگی معنوی با اتکا به هسته درونی وارد معادله شد و میزان ضریب تبیین به 37.2% افزایش پیدا کرد. همچنین در گام سوم متغیر جهت گیری منفی مساله وارد معادله پیش بینی شد و میزان ضریب تبیین به 39.6% افزایش پیدا کرد. در خصوص مردان نتیجه متفاوت بود. به این صورت که در گام اول جهت گیری مثبت مساله 32.7% واریانس مربوط به رضایت مندی از زندگی زناشویی را تبیین کرد و در گام دوم سبک حل منطقی مساله وارد معادله شد و میزان ضریب تبیین به 37.5% افزایش پیدا کرد).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از این بود که جهت گیری مثبت مساله بیشترین سهم را در پیش بینی رضایت از زندگی زناشویی مردان و زنان دارد. همچنین پیش بینی رضایت از زندگی زناشویی بر اساس مهارت های حل مساله اجتماعی و هوش معنوی در هر دو جنس به گونه متفاوت صورت می گیرد

    کلیدواژگان: رضایت از زندگی زناشویی، مهارت حل مساله اجتماعی در دو بعد سازگارانه و ناسازگارانه، هوش معنوی
  • جعفر حسنی، المیرا آریانا کیا صفحه 123
    مقدمه
    تنظیم هیجان در طی امتحان نقش اساسی در کمک به نشان دادن دانش و مهارتهای واقعی فراگیران در خلال موقعیتهای امتحان دارد. هدف پژوهش حاضر تهیه نسخه فارسی مقیاس تنظیم هیجانی در طی امتحان و بررسی ساختار عاملی، اعتبار و روایی آن بود.
    روش
    نسخه فارسی مقیاس تنظیم هیجانی در طی امتحان پس از آماده سازی بر روی 350 نفر (175 نفر دختر) از شرکت کننده ها اجرا شد. بعد از تجزیه و تحلیل ماده، اعتبار نسخه فارسی مقیاس تنظیم هیجانی در طی امتحان بر اساس همسانی درونی، همبستگی های مجموعه ماده و بازآزمایی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین علاوه بر ارزیابی ساختار عاملی مقیاس از طریق تحلیل عاملی اکتشافی، روایی آن توسط همبستگی بین خرده-مقیاس ها و روایی ملاکی بررسی شد.
    یافته ها
    پس از حذف یک ماده از مقیاس اصلی 38 سوالی، ضرایب همسانی درونی قابل قبولی برای کل مقیاس (71/0) و خرده مقیاس های آن (دامنه آلفای کرونباخ 52/0 تا 80/0 بود) به دست آمد. نمره های ماده و نمره های کلی خرده مقیاسهای مربوطه به صورت معنادار همبسته بودند (35/0 =r تا 75/0 =r) و ارزش ضرایب همبستگی بازآزمایی (66/0 تا 79/0) بیانگر ثبات مقیاس بود. تحلیل مولفه اصلی با چرخش واریماکس از الگوی 8 عاملی اصلی مقیاس حمایت کرد. روابط درونی بین خرده مقیاس ها مطابق با الگوی نظری بود. در نهایت، الگوی همبستگی خرده مقیاس ها با نمرات اضطراب امحتان بیانگر روایی ملاکی مطلوب مقیاس بود.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی مقیاس تنظیم هیجانی در طی امتحان، ساختار عاملی، اعتبار و روایی مناسبی در جامعه ایران دارد و ابزار مناسبی برای استفاده در موقعیت های آموزشگاهی، بالینی و پژوهشی می باشد.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، اضطراب امتحان، تنظیم هیجانی در طی امتحان، تحلیل عاملی، اعتبار، روایی
  • عارفه منجم، علیرضا آقایوسفی، حسین زارع صفحه 133
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر مقایسه طرح واره های ناسازگار اولیه و ریشه های والدینی و تله های زندگی ببن زنان متاهل و مطلقه بود.
    روش
    برای این منظور آزمودنی های پژوهش 400 نفر، 200 نفر زن مطلقه، و 200 نفر زن متاهل شهر تهران بودند. زنان خواهان طلاق از میان مراجعه کنندگان به مجتمع قضایی خانواده به روش در دسترس و نمونه عادی به روش تصادفی خوشه ایاز چند دبستان شهر تهران انتخاب شدند. همه زنان نمونه به کمک پرسشنامه های طرح واره های ناسازگار اولیه، سبک فرزندپروری و تله های زندگی ارزیابی شدند. برای تحلیل داده ها افزون بر روش های آمار توصیفی، مانوا، آنوا و مان ویتنی یو و تحلیل تشخیص نیز به کار رفت.
    یافته ها
    دو گروه زنان در حوزه های بریدگی /طرد، خودگردانی و عملکرد مختل، دیگرجهت مندی و گوش به زنگی بیش ازحد و بازداری، سبک فرزند پروری، تله های زندگی با یکدیگر تفاوت داشتند (P<0.05).
    نتیجه گیری
    می توان به کمک طرح واره های ناسازگار اولیه، تله های زندگی طلاق را پیش بینی نمود و بر پایه این الگو می توان یک رویکرد پیش گیری از طلاق و درمان زناشویی بر پایه رویکرد طرح واره درمان گری تدارک دید و یافته های این پژوهش را در محیط های بالینی و مشاوره ای برای کمک به همسران مشکل دار و در آستانه طلاق به کار گرفت.
    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، ریشه های تحولی، تله های زندگی، طلاق، زنان
  • جمیله محمدی، رسول روشن، محمدرضا رجبی، محمود ثالثی، محسن جلالی صفحه 143
    مقدمه
    بیماری های قلب و عروق شایع ترین علت مرگ و ازکارافتادگی در سراسر دنیا را تشکیل می دهند. بیشتر از 50 درصد از عوامل موثر بر بیماری های قلبی را فاکتور های روانی تشکیل می دهد. با وجود این مطالعات اندکی تاثیر عوامل روانی و بخصوص فاکتورهای شخصیتی را به عنوان عامل خطر در بیماری های قلبی مورد بررسی قرار داده اند. در راستای شناسایی این تاثیرات روانی، پژوهش حاضر با هدف مقایسه بیماران کرونر قلبی با گروه سالم از لحاظ شخصیت نوع D و کیفیت زندگی انجام شد.
    روش
    تحقیق حاضر از نوع پس رویدادی است. در همین راستا تعداد 99 نفر از افراد مبتلا به کرونر قلبی (به تشخیص متخصص قلب) که در محدوده زمانی فروردین تا خرداد 1390 به بخش آنژیوگرافی بیمارستان مصطفی خمینی مراجعه داشته اند، به روش در دسترس انتخاب شدند. تعداد 91 نفر هم از همراهان بیماران که فاقد بیماری قلبی بودند و از لحاظ برخی متغیر های جمعیت شناسی با گروه آزمایش به صورت گروهی همسان شده بودند، انتخاب گردیدند. پرسشنامه های کیفیت زندگی ((SF-36 و شخصیت D DS22)) به همراه خصوصیات دموگرافیک برروی آنها اجرا گردید. تحلیل داده ها در نرم افزار spss و توسط آزمون MANOVA انجام پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد بیماران کرونر قلب دارای ویژگی های شخصیتی نوع D بالاتری نسبت به افراد سالم هستند، اما این تفاوت مورد انتظار تنها در بخش عواطف منفی است. به عبارت دیگر بیماران کرونری، اضطراب و افسردگی، خشم و زودرنجی بیشتری دارند. همچنین کیفیت زندگی بیماران نسبت به افراد سالم پایین تر است.
    نتیجه گیری
    بنابراین با شناخت تیپ شخصیتی D و نحوه تاثیر آن بر بیماری CHD، می توان شخصیت های مستعد این بیماری را جهت انجام اقدامات پیشگیرانه و کمک در درمان شناسایی کرد. تغییردر شیوه زندگی این بیماران نیز می تواند از شدت بیماری و اثرات آن بکاهد و آثار درمانهای پزشکی را پایاتر کند.
    کلیدواژگان: شخصیت D، کیفیت زندگی، بیماران کرونر قلب
  • فیروزه سپهریان، جواد امانی ساری بگلو، حجت محمودی، افسانه کتابی صفحه 151
    مقدمه
    پژوهش حاضر، با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری در پی وارسی رابطه میان سبک های فرزندپروری و عزت نفس نوجوانان با توجه به نقش واسطه ای برآورده شدن نیازهای روانی اساسی است.
    روش
    238 دانش آموز سال اول دوره متوسطه شهر ارومیه به پرسشنامه های سبک های فرزندپروری؛ نیازهای روانی اساسی و عزت نفس پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری مبتنی بر کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج به طور کلی نشان دادند که برآورده شدن نیازهای روانی نقش واسطه ای را در رابطه میان سبک های فرزندپروری و عزت نفس دارند: سبک فرزندپروری آسانگیر از طریق برآورده شدن نیازهای روانی اثر غیرمستقیم و مثبت بر عزت نفس دارد. سبک تربیتی مستبدانه از طریق برآورده شدن نیازهای روانی اثر غیرمستقیم و منفی بر عزت نفس دارد.
    نتیجه گیری
    برآورده شدن نیازهای روانشناختی اساسی می تواند در ارتباط بین سبک های فرزندپروری با عزت نفس نوجوانان میانجی گری کند.
    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، برآورده شدن نیازهای اساسی، نظریه خودتعیین گری، عزت نفس
  • مهدیه ملیانی، عباسعلی الهیاری، پرویز آزادفلاح، علی فتحی آشتیانی، آزاده طاولی صفحه 159
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت (MBCT) و درمان شناختی رفتاری (CBT) بر نشانه های باقیمانده در مبتلایان به افسردگی اساسی عود کننده انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش شاهد اجرای طرح پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه هستیم. بدین منظور 40 زن مبتلا به افسردگی مزمن دارای نشانه های باقی مانده با استناد به ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند و به تصادف در دو گروه درمان شناختی رفتاری گروهی و درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت اختصاص داده شدند. کلیه آزمودنی ها بواسطه پرسشنامه های: سیاهه افسردگی بک – II (BDI-II)، مقیاس پاسخ های نشخواری (RRS) و مقیاس نگرش های ناکارآمد (DAS) در پیش و پس از مداخله مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد که تفاوت معناداری در میان دو شیوه درمان شناختی رفتاری گروهی و درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت در سه متغیر افسردگی، نگرش های ناکارآمد و نشخوار ذهنی وجود دارد. چنانچه درمان شناختی رفتاری گروهی در کاهش افسردگی باقی مانده و نگرش های ناکارآمد کارآمدتر است حال آن که درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت در کاهش نشخوار ذهنی اثربخش تر است. با بررسی مولفه های افسردگی نیز مشخص شد که درمان شناختی رفتاری گروهی در تعدیل نشانه های شناختی افسردگی که بواسطه سیاهه افسردگی بک – II (BDI-II) سنجیده شد، کارآمد است.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می گردد که می توان با تلفیق دو شیوه درمانی، درمان شناختی رفتاری و درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت، برای مبتلایان به افسردگی اساسی با نشانه های باقی مانده، نشانه های باقی مانده افسردگی را بطور قابل ملاحظه ای کاهش داد و متغیرهایی چون نگرش های ناکارآمد و نشخوار ذهنی را تعدیل کرد.
    کلیدواژگان: درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت، درمان شناختی رفتاری، افسردگی اساسی عود کننده، نشانه باقیمانده
  • جعفر انیسی، خدابخش احمدی، اسفندیار آزادمرزآیادی، محمد جواد احمدی زاده، مهدی ملکی، فائزه ابراهیمی، حسین کشاورز افشار صفحه 167
    مقدمه
    هوش معنوی به فرد دیدی کلی در مورد زندگی و همه تجارب و رویدادها می دهد و او را قادر می سازد به چارچوب بندی و تفسیر مجدد تجارب خود پرداخته، شناخت و معرفت خویش را عمق بخشد. مقاله با با هدف بررسی ارتباط هوش معنوی با میزان التزام عملی به اعتقادات دینی درکارکنان دولت تهیه شده است.
    مواد و روش ها
    روش مطالعه در پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری شامل کارکنان یکی از سازمان های دولتی در تمامی استان های کشوردر سال 1390 بود که 10389 نفراز با روش نمونه گیری دردسترس موردبررسی قرارگرفتند.ابزارهای پژوهش شامل 1- پرسشنامه محقق ساخته برای سنجش میزان التزام عملی به اعتقادات دینی و2- پرسشنامه هوش معنوی.داده هابااستفاده از نرم افزار SPSS15 و با آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته اند.
    نتایج
    نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که همبستگی و رابطه بین التزام عملی به اعتقادات دینی وابعاد هوش معنوی کارکنان از نظر آماری در سطح (01/0>P) معنادار است.همچنین ضریب رابطه بین بین التزام عملی به اعتقادات دینی کارکنان با نمره کل هوش معنوی آنان برابر با (r= 0/74) بدست آمد.
    نتیجه گیری
    ضریب رابطه نسبتا بالا بین هوش معنوی با میزان التزام عملی به اعتقادات دینی درکارکنان دولت حاکی از این است هوش معنوی با اعتقادات دینی همپوشی زیادی وجود دارد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، اعتقادات دینی، کارکنان
  • عاطفه عبدالمنافی، محمد علی بشارت صفحه 173
    اهداف
    خشم هیجانی است که در پژوهش های مختلف، رابطه آن با افسردگی نشان داده شده است. همچنین، در ادبیات پژوهشی بر نقش نشخوار خشم در افسردگی تاکید شده است. پژوهش حاضر، با هدف بررسی نقش واسطه ای نشخوار خشم در رابطه بین خشم و اختلال افسردگی اساسی در بیماران با کانون کنترل بیرونی انجام گرفت.
    مواد رو
    روش ها
    صد و هفده بیمار مبتلا به اختلال افسردگی اساسی (82 مرد و 35 زن) در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان مقیاس افسردگی بک (BDI)، مقیاس خشم چند بعدی (MAI)، مقیاس نشخوار خشم (ARS) و مقیاس کانون کنترل راتر (L-E) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین خشم، افسردگی، ونشخوار خشم رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. نتایج معادلات ساختاری نیز حاکی از نقش واسطه ای نشخوار خشم در رابطه بین خشم و اختلال افسردگی اساسی در افراد با کانون کنترل بیرونی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر حاکی از این است که رابطه بین خشم و افسردگی با توجه به نقش واسطه ای نشخوار خشم دقیق تر و جامع تر تبیین خواهد شد. یافته های پژوهش ضمن اشاره به پیچیدگی طبیعت افسردگی، به شناخت و مفهوم پردازی متغیرهای مختلف موثر بر افسردگی تاکید می کند.
    کلیدواژگان: اختلال افسردگی اساسی، خشم، نشخوار خشم، کانون کنترل
  • نصیرالدین جاویدی، علی اکبر سلیمانی، خدابخش احمدی، منا صمدزاده صفحه 181
    مقدمه
    این پژوهش جهت بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای مدیریت هیجان بر افزایش عملکرد کلی خانواده طراحی شده است.
    روش
    این پژوهش از نوع آزمایشی است و حجم نمونه شامل 60 نفر(30زوج)می باشد که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند.ابزار پژوهش شامل: پرسشنامه 60 جمله ای عملکرد خانواده و اجرای طرح آموزشی راهبردهای مدیریت هیجان می باشد.در این پژوهش وضعیت سن،طول عمر ازدواج و میزان تحصیلات زوجین بررسی شد و نتایج با آزمون کوواریانس توسط spss تحلیل شد.یافته ها نشان دادند که بین میانگین تمام خرده مقیاس های عملکرد خانواده گروه کنترل و آزمایش تفاوت معناداری وجود دارد.بنابرای نتیجه می گیریم که عامل آموزش باعث ایجاد این تفاوت شده و به عبارتی آموزش راهبردهای مدیریت هیجان باعث بهبود عملکرد خانواده شده است.
    کلیدواژگان: راهبردها، مدیریت هیجان، عملکرد خانواده
|
  • Fateh Rahmani, Mohammad Ali Kiani, Farzin Rezaei, Marzie Nasuri Page 91
    Introduction
    Emotional disorders are at the base of the borderline personality disorder [BPD]. The present study was an attempt to investigate reactive negative emotions provoked against aversive situations and the delayed emotional recovery in patients with BPD.
    Method
    It was a quasi-experimental study with pretest-posttest design. The population of the study included all the patients with BPD visiting psychiatric offices and counseling centers in Sanandaj in 2011. Participant selection was done using purposive sampling. 30 patients with BPD accepted to take part in the study. They were assessed using MCMI-III and emotional state questionnaire to prepare a baseline for later evaluations of their emotional state. Then, they underwent the experimental factor (Emotional Reaction to Failure, which prepares an aversive situation). Their emotional state was assessed twice during the experiment and once after with a 90 minutes delay in order to determine their delayed emotional recovery. The results were compared with their fallow, non-patient group.
    Results
    The results showed significant differences between the two groups. Depressive feelings remained high in the BPD group during the delayed emotional recovery.
    Conclusion
    The BPD group had a higher negative emotionality against the aversive situation and depressive feelings showed a longer delay in recovery. These results support the close relationship between BPD and mood disorders.
    Keywords: Borderline Personality Disorder, Emotional State, Aversive Situations
  • Nader Hajloo, Naser Sobhi Gharamaleki, Isa Mohammadi Page 101
    Introduction
    Perfectionists often evaluate their own manners and as a result, they have a different experience of pride and self-esteem. The aim of the present study was the investigation of perfectionism effect on university student's experience of pride and self-esteem.
    Method
    80 students, selected using random multistage cluster sampling, took part in this experimental study. To select healthy and unhealthy perfectionist, Terry-Short et al perfectionism scale was used. In addition, Self-Conscious Affect test and Rosenberg Self-esteem Scale were used at pretest. For experimental manipulation, the Multi-Motive Grid was used, and finally at the posttest, the State Shame and Guilt Scale and Rosenberg Self-esteem Scale were used. The gathered data was analyzed using ANCOVA and Tukey HSD test.
    Results
    The results showed that healthy perfectionists experienced more pride and self-esteem than unhealthy perfectionists. It was also observed that healthy perfectionists experienced more pride than unhealthy perfectionists after receiving feedback on their success.
    Conclusion
    Regardless of the presence or absence of feedback, healthy perfectionists were observed to experience more pride and self-esteem in comparison with unhealthy perfectionists.
    Keywords: Perfectionism, Pride, Self, Esteem
  • Marzieh Hassanzadeh, Farideh Yousefi Page 109
    Introduction
    The aim of the present study was to investigate the relationship between family communication patterns (conversation and conformity) and social creativity in students.
    Method
    The sample of the study included 392 junior high school students from first to third grades (148 males and 244 females), selected using multi-stage‌ cluster sampling. The revised version of Family Communication Patterns Scale and social creativity problem-solving tasks were used for data collection. The validity and reliability of used tools were at a satisfactory level for use in an Iranian context. Data analysis was done using multiple regression analysis.
    Results
    The obtained results showed that family conversation orientation had a positive and significant contribution to the prediction of social creativity. The family conformity orientation was found to be a negative and significant predictor of social creativity.
    Conclusion
    As a result, it can be concluded that high conversation orientation in family can increase social creativity in children whereas emphasis on conformity in family decreases the children’s social creativity.
    Keywords: Family Communication Patterns, Social Creativity, Conversation, Conformity
  • Khadije Abolmaali, Mina Mojtabaei, Neda Rahimi Page 117
    Introduction

    The present study was an attempt to predict marital satisfaction based on social problem-solving skills and spiritual intelligence in couples visiting health centers in Tehran.

    Method

    It was a correlational study carried out on 120 couples selected using random cluster sampling. Participants completed social problem-solving skills, spiritual intelligence, and marital satisfaction questionnaires. Data analysis was done using a multiple regression test.

    Results

    Results showed that a positive problem-solving orientation along with, a spiritual lifestyle relying on the inner core, and rational problem solving could directly predict life satisfaction in couples. In men, marital satisfaction was predicted by positive problem-solving orientation and a rational problem solving style. In women, however, marital satisfaction was predicted by positive problem-solving orientation and spiritual lifestyle relying on the inner core. A negative problem-solving orientation could negatively predict marital satisfaction in women.

    Conclusion

    These results revealed that a positive problem solving orientation had the amount of contribution to the prediction of marital satisfaction in couples. Also marital highest satisfaction was differently predicted by social problem solving and spiritual intelligence among men and women.

    Keywords: Marital Satisfaction, Social Problem, Solving Skills, Spiritual Intelligence
  • Jafar Hasani, Elmira Ariana Kia Page 123
    Introduction
    Emotion regulation during test sessions has an essential role in helping students to demonstrate their actual skills and knowledge. The aim of the present study was to develop a Persian version of the Emotional Regulation During Test-Taking Scale and assess its factor structure, reliability, and validity.
    Method
    The Persian version of this scale was administrated to 350 participants. After item analysis, its reliability was assessed via internal consistency, item-total correlations and test-retest methods. In addition to evaluating the factor structure of the scale through exploratory factor analysis, its validity was investigated using correlations between subscales and the criterion validity.
    Results
    After the removal of one item from the 38 items in the original scale, an acceptable internal consistency coefficient for the total scale (0.71) and its subscales (Cronbach’s alpha ranging from 0.55 to 0.80) was obtained. Item scores and the total scores of the corresponding subscales were significantly correlated (r ranging from 0.35 to 0.75). The test-retest correlation value ranged from 0.66 to 0.79, suggesting a stable scale. Principal Component Analysis with Varimax rotation supported the original eight factor model. The internal relations among the subscales were consistent with the theoretical model. Finally, the subscales’ correlational pattern with test anxiety scores indicated a good criterion validity of the scale.
    Conclusion
    The Persian version of the emotional regulation during test-taking scale has a suitable factor structure, reliability, and validity in the Iranian society and is an appropriate tool for use in the educational, research, and clinical settings.
    Keywords: Emotion Regulation, Test Anxiety, Factor Analysis, Reliability, Validity
  • Arefeh Monajem, Alireza Aghayousefi, Hossein Zare Page 133
    Introduction
    The present study was an attempt to assess the early maladaptive schemas, parenting style, and life traps in married and divorced women in Tehran.
    Method
    Towards this end, 148 divorced applicants and 202 married women (350 in total) took part in the present study. Divorced applicants were selected from among the court clients using convenience sampling, and the normal group was selected using random cluster sampling from a number of elementary schools in Tehran. Data collection was done using Early Maladaptive Schemas (EMSs), Young Parenting Inventory (YPI), and the Life Trap questionnaire. For data analysis, MANOVA and path analysis were used.
    Results
    The two groups significantly differed from each other in the schemas of Disconnection and Rejection, Impaired Autonomy and Performance, Other-Directedness and Over-vigilance/Inhibition, Parental Origins, and life traps.
    Conclusion
    It is possible to predict divorce life traps using early maladaptive schemas and develop a model of divorce prevention and marital therapy based on the schematic therapeutic approach. The findings of this study can also be applied to clinical and counseling environments to help couples on the threshold of divorce.
    Keywords: Early Maladaptive Schemas, Parenting Styles, Life's Traps, Divorced, Women
  • Rasool Roshan, Jamile Mohammadi, Mohammadreza Rajabi, Mahmood Salesi, Mohsen Jalali Page 143
    Introduction
    Cardiovascular diseases are most frequent cause of death and disability around the world. More than 50 percent of factors that influencing on heart disease are psychological factors. However, few studies of psychological factors and especially personality factors, as a risk factor in heart disease were studied. In order to identify some of the psychological impact, This study performed to survay components of D personality and quality of life in Patients of coronary heart disease.
    Methods
    The current survey is a retrospective study. For this, 99 cases with coronary heart disease are selected from angiography unit of Mostafa Khomeini Hospital in 2011conveniencely. Also 91 cases healthy from the accompanying non-cardiac patients that were matched with disease group for some demographic factors, were selected. The SF36 and DS22 questionnaires were performed. Data analysis was performed by MANOVA test. Results&
    Conclusion
    The study showed that coronary patients have a higher type D personality. But this difference is only in negative emotions expectedly. In other words, in the patients with CHD, anxiety and depression, anger and irritability are more. On the other hand has a lower quality of life than healthy individuals. Thus, with identify individuals with type D personality, can be identified susceptible coronary heart disease to preventive procedures. Lifestyle changes for this patients can also reduce the severity of the disease and its effects and provide a s table the effects of medical treatments
    Keywords: D personality, quality of life, coronary heart patients
  • Frouzeh Sepehrian, Javad Amani Saribagloo, Hojjat Mahmoudi, Afsaneh Ketabi Page 151
    Introduction
    Using Path analysis, the present study was an attempt to investigate the relationship between parenting styles and adolescent's self-esteem with regard to the mediatory effects of basic psychological needs satisfaction
    Method
    238 first grade high school male students in Urmia city took part in this study by answering the following questionnaires: parenting styles, basic psychological needs, and self-esteem.
    Results
    Findings showed that basic psychological needs satisfaction had a mediatory role in the relationship between parenting styles and self-esteem: permissive and authoritative parenting style exerted an indirect positive influence on male student's self-esteem through basic psychological needs satisfaction. In addition, authoritarian parenting style had an indirect negative influence on self-esteem through basic psychological needs satisfaction.
    Conclusion
    Basic psychological needs satisfaction can mediate the relationship between parenting styles and self-esteem.
    Keywords: Parenting Styles, Basic Psychological Needs Satisfaction, Self Determination, Self, Esteem
  • Mahdiyeh Melyani, Abas Ali Alahyari, Parviz Azad Falah, Ali Fathi Ashtiani, Azadeh Tavoli Page 159
    Introduction
    The present study was carried out to examine the effectiveness of Mindfulness-based Cognitive therapy versus Group Behavioral therapy on residual symptoms in Recurrent Depression.
    Method
    It was a pretest-posttest study in which 40 patients suffering from recurrent major depression with residual symptoms were randomly assigned to either MBCT or CBT groups. Data collection was done using Beck Depression Inventory-II (BDI-II), Ruminative Responses Scale (RRS), and Dysfunctional Attitude Scale (DAS).
    Results
    The results of MANCOVA supported the effectiveness of Cognitive Behavioral therapy in residual depression, dysfunctional attitudes, and the cognitive subscale in BDI-II. On the other hand, Mindfulness-based cognitive therapy was shown to be more effective in reducing rumination.
    Conclusion
    In sum, it is proposed that a combination of CBT and MBCT could be more effective in the case of residual depression, dysfunctional attitudes, and rumination than each of them alone.
    Keywords: Mindfulness, Based Cognitive Therapy, Cognitive Behavioral Therapy, Recurrent Major Depression, Residual Symptoms
  • Jafar Anisi, Khodabakhsh Ahmadi, Esfandiae Azad.Mrazabadi, Mohammad, Javad Ahmadi, Zadeh, Mehdi Maleki, Faezeh Ebrahimi, Hossein Keshavarz, Afshar Page 167
    Introduction
    Spiritual intelligence gives an individual a broad perspective regarding her life, religion, and all their experiences. It enables them to reanalyze life experiences and gain a deeper understanding. The present study was an attempt to examine the relationship between spiritual intelligence and commitment to religious beliefs in civil servants.
    Methods
    It was a correlational study, with the research population consisting the staff of Defense Ministry thoughout Iran in 2011. The sample included 10,389 individuals selected using random cluster sampling. Data collection was done using a researcher-made questionnaire to measure participants’ practical commitment to religious beliefs and another questionnaire to examine their spiritual intelligence. Data analysis was done using Pearson correlation coefficient and a multiple regression test.
    Results
    A significant relationship was observed between commitment to religious beliefs and participants’ spiritual intelligence in the subscales of Self-awareness, Spiritual experience, Patience, and Generosity. The relationship between the total score of spiritual intelligence and commitment to religious beliefs was found to be 0.74. The results of the regression analysis showed that 55 percent of the variance in spiritual intelligence could be explained by participants’ commitment to religious beliefs.
    Conclusion
    The direct relationship between the two variables shows that employees with higher spiritual intelligence are more practically committed to religious beliefs.
    Keywords: Spiritual Intelligence, Religious Beliefs, Military of Defence
  • Atefe Abdolmanafi, Mohammad Ali Besharat Page 173
    Introduction
    Anger is an emotion whose relationship with depression has been demonstrated in many studies. In addition, the literature emphasizes on the role of anger rumination in depression. The aim of the current study was to explore the mediating role of anger rumination in the relationship between anger and major depressive disorder in patients with external locus of control.
    Method
    In a descriptive study, 117 patients with major depressive disorder (82 males, 35 females) were selected through purposive sampling. Participants completed Beck Depression Inventory (BDI), Multidimensional Anger Inventory (MAI), Anger Rumination Scale (ARS), and Rotter΄s Locus of Control Scale (I-E). The data were analyzed using Structural Equation Modeling.
    Results
    The Results showed that there is positive and significant relationship between anger, depression and anger rumination. The Structural Equation Model revealed that anger rumination played a mediatory role in the relationship between anger and major depressive disorder in patients with external locus of control.
    Conclusions
    Findings of the present study suggest that the relationship between anger and depression can be explained more accurately and comprehensively through the mediatory role of anger rumination. The obtained results also indicate the complicated nature of depression, and emphasize the understanding and conceptualization of various influencing variables in depression.
    Keywords: Major Depressive Disorder, Anger, Anger Rumination, External Locus of Control
  • Nasirudin Javidi, Ali Akbar Soleimani, Khodabakhsh Ahmadi Page 181
    Introduction
    The aim of this study was to examine the efficacy of teaching emotion management strategies in improving family functioning of couples.
    Method
    It was a quasi-experimental study with 60 participants (30 couples) who were selected using convenience sampling and were randomly assigned to control and treatment groups. All participants completed the Family Assessment Device (FAD) Inventory, and the treatment group underwent an eight session instructional program on emotion management strategies. In addition, couples’ age, educational degree, and length of marriage were checked. Data analysis was done using Covariance analysis.
    Results
    The variables of Time and Group were found statistically significant. In other words, the results showed that teaching emotion management strategies could improve family functioning.
    Conclusion
    The training program on how to manage emotions can play a significant role in improving family functioning in couples.
    Keywords: Emotion Management, Couples Therapy, Family Functioning