فهرست مطالب

رسانه - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 88، پاییز 1391)

فصلنامه رسانه
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 88، پاییز 1391)

  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/05/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدسعید ذکایی صفحه 5
    این مقاله با مرور رویکردهای نظری درباره مصرف و سبک زندگی و خوانش های متفاوت از مقوله مصرف در متن نظریه پردازی های متفکران اجتماعی و فرهنگی مانند وبلن، بوردیو، داگلاس و ایشروود، بودریار، بومن و... به مطالعه موردی درباره آثار رواج فرهنگ مصرفی در ایران و تحلیل آسیب شناسانه آن به ویژه در میان جوانان می پردازد و این گونه نتیجه می گیرد که مصرف جوان ایرانی فقط لحظه ای برای مصرف کردن، استفاده از موقعیت برای انطباق، همنوایی، لذت و سرخوشی است. مصرف نوعی استراتژی برای پر کردن زمان، شریک شدن در تجربه دیگران، خود ابرازی و تمایز است.
    کلیدواژگان: مصرف، سبک زندگی، تمایز، خودابرازی، فرهنگ رسانه ای، سیاست بدن، لذت، هویت
  • حسینعلی افخمی، محمد مهدی مولایی، حامد طالبیان صفحه 35
    هدف مقاله حاضر، ارائه سناریو های مختلفی است که در پی واقعیت یافتن هر یک از این سناریو های آینده نگرانه درباره فناوری های اطلاعات، در مصرف و سبک زندگی شهروندان ایرانی پیامدهایی خواهد داشت. با اتکا به نتایج پژوهش ملی”پایلوت آینده نگاری مناسب ترین فناوری های ایران 1404“(پامفا)، پیامد های وقوع چهار سناریوی آینده نگرانه محصولات جهانی، بزرگراه فناوری اطلاعات، محصولات محلی و اینترانت ملی بر مصرف و سبک زندگی شهروندان تحلیل شده است تا بتوان با استناد به فضا های سناریو نگارانه موجود، سناریو هایی درباره سبک زندگی شهروندان ایرانی ارائه کرد. این مقاله نتیجه می گیرد که تحقق سناریو های اول و سوم، شکاف در سبک های زندگی را تشدید می کند. همچنین تحقق سناریو های دوم و چهارم به شرایطی مختلط دامن می زند که در آن با مجموعه ای از سبک های زندگی جهان وطنانه و محلی مواجه خواهیم شد. در این شرایط به نظر می رسد که سیاست گذاری مناسب، حمایت از سبک های زندگی محلی و فراهم کردن امکان تعامل سبک های زندگی مختلف با یکدیگر باشد.
    کلیدواژگان: مصرف، سبک زندگی، فناوری های اطلاعات، آینده پژوهی، سناریونگاری
  • نعمت الله فاضلی، اقبال خالدیان صفحه 55
    این مقاله در پی روایت تلویزیون ایران از سبک زندگی طبقه متوسط و یا به عبارتی زندگی رسانه ای طبقه متوسط با اتکا به تلویزیون است. برای رسیدن به این هدف، به بررسی بازنمایی سبک زندگی طبقه متوسط در سریال”مرگ تدریجی یک رویا“پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد، در سریال”مرگ تدریجی یک رویا“سبک زندگی طبقه متوسط با قطبی سازی همراه با سوءگیری و کلیشه سازی هایی بازنمایی شده است. بر این مبنا طبقه متوسط جدید به مثابه”دیگری غرب زده“تصویر و متفاوت از طبقه متوسط سنتی”سنت گرا“نشان داده می شود. دیدگاه مسلط سریال،”بازگشت به خویشتن اصیل و بومی“طبقه متوسط سنتی، در مقابل طرد طبقه متوسط جدید”غرب زده“است. در واقع سریال”مرگ تدریجی یک رویا“، مرگ تدریجی سبک زندگی طبقه متوسط جدید است.
    کلیدواژگان: بازنمایی، تحلیل گفتمان انتقادی، طبقه متوسط جدید، طبقه متوسط سنتی، سبک زندگی، سریال مرگ تدریجی یک رویا
  • کمال خالق پناه، کامل دلپسند، آوات رضانیا صفحه 75
    امروزه سرمایه داری متاخر بیش از هر شکلی به مثابه یک امر فرهنگی در جهان حضور دارد و تداوم آن در گرو استفاده از رسانه ها است. بورژوازی رسانه ای حوزه استثمار خود را به دایره وسیع تری کشیده است و کل خرده بورژوازی جهانی را در بر می گیرد. الگوی فرهنگی سرمایه داری متاخر مبتنی بر رواج مصرف گرایی و ایجاد اسطوره هایی است که ردپای خود بورژوازی را در ترویج اشکال مصرف گرایی می پوشاند. ما در این مقاله بر آن هستیم تا با استفاده از نظریه اسطوره شناسی های بارت و روش شناسی خاص آن، اسطوره های مصرف گرایی را برملا کنیم و به اشکال مختلف طبیعی سازی امر مصرف گرایی در ایران بپردازیم. در این مقاله از روش اسطوره شناسی استفاده شده است تا اسطوره های موجود در تبلیغات ماهواره ای تله شاپینگ 2 فارسی مشخص شود.
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که رواج مصرف گرایی در تله شاپینگ ها، مبتنی بر اسطوره هایی است که فرد را با مصرف کردن خشنود می کند و حس یکپارچه بودن با دیگران را به او می بخشد. کالا به شکلی جذاب، جانشین ایده آل های مصرف کننده برای تجربه های هنری، مذهبی و خانوادگی از دست رفته می شود. مصرف کننده، میل خود را برای ارضای فرهنگی، با پاداش هایی که از خریدن و تملک کالاها نصیبش می شود، تعالی می بخشد و انواع اسطوره پردازی های رسانه ای در شکل یک الگوی اجتماعی را جایگزین نیازهای معنوی می کند.
    کلیدواژگان: اسطوره شناسی، مصرف گرایی، تله شاپینگ، تبلیغات، خرده بورژوازی، سرمایه داری متاخر
  • علی اکبر کیا، کیوان لطفی صفحه 89
    این پژوهش با هدف شناخت نحوه بازنمایی الگوهای سبک زندگی در سریال های تلویزیونی و میزان همخوانی پیام های تولید شده با سیاست های صداوسیما، انجام شد. برای دستیابی به این اهداف، دو سریال”ترانه مادری“و”دلنوازان“به شیوه نمونه گیری غیراحتمالی و هدفمند انتخاب و با روش تحلیل محتوا، مورد بررسی قرار گرفتند. یافته های تحقیق نشان می دهد که سریال های مورد بررسی، الگوی سبک زندگی”ترکیبی“را بازنمایی می کنند و در اغلب موارد، معانی و مضامین تولید شده در این سریال ها با سیاست های مورد نظر سیاست گذاران همخوانی ندارد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سریال تلویزیونی، نظریه کاشت، جامعه پذیری، الگوی ترکیبی
  • عبدالله گیویان، امید کریمی صفحه 109
    استفاده از سریال های عامه پسند ماهواره ای امروزه به جزئی از زندگی روزمره بسیاری از مردم، از جمله جوانان تبدیل شده است. این تحقیق در چارچوب مطالعات فرهنگی و با رویکردی مردم نگارانه به دنبال تحلیل مصرف و دریافت مخاطبان جوان شهر مریوان از این گونه سریال هاست. روش این پژوهش کیفی است و در این راستا از سه تکنیک مصاحبه عمیق، مشاهده، و مشاهده مشارکتی برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. با 25 نفر از مخاطبان جوان مریوانی، مصاحبه های عمقی انجام گرفته است، و همراه با تعدادی از مخاطبان، سریال ها تماشا شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که افراد به صورت فعالانه سریال ها را گزینش و تماشا می کنند. سریال های دو کانال فارسی وان و پی ام سی فامیلی بیش از همه مورد مصرف قرار می گیرند. جوانان براساس گفتمان های در دسترس، مفصل بندی هویتی خود، و موقعیت های اجتماعی شان، رمزگشایی های متفاوتی از سریال ها دارند. آن ها با مصرف این سریال ها نوعی سبک زندگی را به وجود می آورند که از افراد دیگر متمایز می شوند. بسیاری از مصاحبه شوندگان بر این باورند که کارکرد اصلی این سریال ها، طبیعی سازی امور و هنجارشکنی است.
    کلیدواژگان: سریال های عامه پسند ماهواره ای، شهر مریوان، مخاطبان جوان، مصرف، دریافت
  • علیرضا حسینی پاکدهی، مریم یارقلی صفحه 133
    این مقاله به تحلیل نشانه شناختی سریال های دو شبکه تلویزیونی ماهواره ای فارسی زبان یعنی”فارسی وان“و”پی ام سی فمیلی“با هدف شناخت”سبک زندگی“نمایش داده شده، می پردازد. مسئله اصلی پژوهش حاضر این است که سریال های شبکه های تلویزیونی ماهواره ای چه الگوهایی از سبک زندگی را به مخاطبان ارائه می دهند؟
    مبانی نظری این پژوهش، رویکردهای مفهومی و نظری سبک زندگی است. یافته های تحقیق نشان می دهد که سبک زندگی نمایش داده شده در سریال های این دو شبکه دارای ویژگی هایی چون رفتارهای غیراخلاقی، روابط نامشروع خارج از عرف، بارداری پیش از ازدواج، تمایل به زندگی مرفه و دوری از ساده زیستی و... است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، کاشت، مصرف رسانه ای، تلویزیون ماهواره ای، فارسی وان، پی ام سی فمیلی، نما
|
  • Mohammad Saeedzokaei Page 5
    This article have investigated the theoretical approaches has been utilized in the consumption and lifestyle issues as well as it have tried to study different views of some social and cultural theorists about consumption such as Thorstein Veblen, Pierre Bourdieu, Douglas, Isherwood, Jean Baudrillard, Zygmunt Bauman and so on. Also the case study which has been done in the article has indicated the prevalence of consumption culture and pathological analysis of it especially among youth. The results have shown that the consumption among Iranian youth has been just a moment for consuming and the consumption has been seen as an opportunity for compliance, conformity, pleasure and euphoria. The consumption is a kind of strategy for wasting time, sharing the experience with others, self-expression and being distinctive.
    Keywords: Consumption, Lifestyle, Distinctness, self, expression, Media Culture, Body Politics, Pleasure, Identity
  • Hoseynali Afkhami, Mohammad Mehdi Moolaei, Hamed Talebiyan Page 35
    In this article we have tried to introduce different scenarios. These scenarios have been about Information Technologies (IT) which may have an impact on the consumption and lifestyle of Iranian citizens. The results of the national research “Pilot of Foresight of the best Technologies in Iran 1404” (PAMFA) and the effect of four main future study scenarios including world products, IT highway, local products and national intranet and consumption on the lifestyles of citizens. We have tried to indicate some scenarios about the lifestyle of Iranian citizens. This article have defined the first and the third scenarios as two scenarios which have intensified the gaps in lifestyles. The second and forth scenarios may create some collections of global and local lifestyles. In these circumstances, supporting local lifestyle and interacting different lifestyles could be the best policy making.
    Keywords: Consumption, Lifestyle, Information Technology, Future Study, Writing Scenario
  • Nematolah Fazeli, Eghbal Khalediyan Page 55
    This paper has investigated the IRIB narrative of middle-class lifestyle in Iran indeed we have tried to study media life of middle-class emphasizing on T.V. For this purpose the “Creeping Death of a dream” has been chosen as a series for studying the middle-class lifestyle. The results have shown that the series have shown the lifestyle of middle-class with Bias and stereotyping. In this series the modern middle-class introduced as a people with west scurry mind who adopt and imitate of the western models; hence they are different from the traditional middle class as "traditionalist" people. The main idea of this series has been” returning to the traditional and indigenous roots” of the traditional middle class also in this series the west scurry of the modern middle-class has been rejected. Therefore the Creeping Death of a dream indeed indicates the creeping death of the modern middle-class lifestyle.
    Keywords: Representation, Critical Discourse Analysis, the Modern Middle Class, Traditional Middle Class, lifestyle
  • Kamal Khaleghpanah, Kamel Delpasand, Avat Rezaniya Page 75
    Capitalism is seen as a kind of cultural affair in the world, and the existence of the capitalism may depends on the usage of media. Media bourgeois have become more authoritarian and it includes all the Petite bourgeoisie in the world. The cultural models of capitalism are related to the consumption. In this article the theory of Roland Barthes about mythology and the especial method of it have been investigated. Therefore this study has utilized the mythology method; also the myths which are existed in Tele Shopping advertising have been determined. The results have indicated that the popularity of the consumption in the Tele Shopping advertizing has been related to the myths which satisfy people upon their consumption as well as it helps them to feel they have been integrated together. The religious, artistic and family experiences which may be lost during the time have been replaced with the pleasure of consumptions and goods. The consumers exalt their cultural satisfaction with the pleasure of buying and the ownership of goods. The religious, artistic and family experiences- which may be lost during the time- have been replaced with the pleasure of consumptions and goods. The consumers exalt their cultural satisfaction with the pleasure of buying and the ownership of goods.
    Keywords: Mythology, Consumption, Tele Shopping, Advertizing, Petite Bourgeoisie, Late Capitalism
  • Ali Asgharkiya, Keyvan Lotfi Page 89
    The main goal of this article has been the representation of the lifestyle patterns in T.V Series. Also we have tried to investedgate how much the messages of the series matched up with IRIB policies. Two series named “TaranehMadari” (Mother Song) and “Delnavazan” (Uplifting) has been chosen, the non-probability sampling method as well as the content analysis method has been used in this article.the results indicated that these two series represented the combined lifestyle. In most cases, the meaning and the content of these series do not match up with the policies of the IRIB.
    Keywords: Lifestyle, Television Series, Cultivation Theory, Socialization
  • Abdollah Giviyan, Omid Karimi Page 109
    People especially youth use the soup operas every day and it has become the part of their life. This research analyzes the consumption and usage of these soup operas satellite series among youth of the city of Marivan. The qualitative method has been used in this research as well as three techniques such as In-depth interviews, observation and participant observation for collecting data. The In-depth interviews with 25 youth lived in Marivan has been done for this research as well as the researcher watching the soap opera with some of the people. The results have indicated that people watching and selecting TV series actively. The soap operas which have been aired on Farsi 1 and PMC Family satellite TV channel are more popular between the people. The youth decoded the series according to their available discourses as well as their identity and social situations. They create a new kind of lifestyle according to these soap operas so they can be distinguished from other people. Most of the people believe the main function of these soap operas have been deconstruction of the norms.
    Keywords: Soap Operas, Marivan, Youth Audience, Consumption, Receiving
  • Alireza Hosseinipakdehi, Maryam Yargholi Page 133
    This article analyzes the semiotics of the series which have been aired on two Persian TV satellites including “Farsi 1” and “PMC Family” the main purpose of the article is to introduce the lifestyle also the main problem of this research is: “hat kind of the lifestyle is presented to the audiences of the satellite television series?” Theoretical and conceptual approaches to lifestyle have been used in this paper as the theoretical study. The finding indicaed that these two TV channels have presented some characters such as immoral behavior, illicit relations, pregnancy before marriage, the desire to live in an affluent life and the avoidance of simple living.
    Keywords: Lifestyle, Cultivation Theory, Media Usage, Satellite TV, Farsi 1, PMC Family