فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 47 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/15
  • تعداد عناوین: 17
|
  • پریسا شجاعی، حسین ملک افضلی، مسعود کریملو، حمیرا سجادی، آمنه ستاره فروزان، فرحناز محمدی صفحات 7-28
    مقدمه
    در بسیاری از کشورها سیاست های خارج بخش سلامت از نظر اثراتشان بر سلامت ارزیابی می شوند. «ارزیابی اثرات بر سلامت» روشی است که به شناسایی و پیش بینی و ارزشیابی تغییرات احتمالی، هم مثبت و هم منفی، در سلامت جمعیت تعریف شده که ناشی از سیاست یا برنامه یا اقدامی توسعه ای است، کمک می کند. این تغییرات ممکن است مستقیم و فوری یا غیرمستقیم و با تاخیر باشد.
    مرور انتقادی: این مطالعه به روش مروری و با مرور مدل های ارزیابی اثرات بر سلامت انجام شده است. از بین مدل های موجود، به هشت مدل اصلی از دیدگاه بسته تا وسیع اشاره شده است. از بین هشت مدل بررسی شده، چهار مدل دیدگاه بسته و چهار مدل دیدگاه باز دارند. از نظر مراحل فرایند ارزیابی اثرات بر سلامت، نوع ابزارهای استفاده شده در این فرایند و توجه به نابرابری های سلامت، بین این مدل ها تفاوت هایی وجود دارد.
    بحث: با وجود تفاوت بین مدل ها، در تمام آن ها به اهمیت در نظر گرفتن مسائل سلامت در تصمیم گیری و برنامه ریزی بخش های خارج از سلامت اشاره شده است. در این مدل ها بیان شده است که ارزیابی اثرات بر سلامت باید بر حوزه هایی تمرکز کند که در آن ها امکان ایجاد تغییر وجود دارد و سیاست گذاران و تصمیم گیرندگان، به اجرای هر گونه پیشنهاد برای بهبود تمایل دارند.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات بر سلامت، مدل، مرور
  • بتول احمدی، سعیده بابا شاهی صفحات 29-59
    مقدمه
    سلامت زنان یکی از اولویت های اساسی سلامت جامعه و اهداف توسعه هزاره سوم است. عوامل مختلفی طی دوره های زندگی زنان بر سلامت آن ها تاثیر گذار هستند. این مقاله، ضمن بررسی پیشینه تاریخی سیاست ها و برنامه های سلامت زنان در سطح بین المللی و ملی و رویکردهای مهم و تاثیرگذار در زمینه تحقیقات، شاخص های ارزیابی و اطلاعات سلامت زنان را در شناخت نیازها و خدمات و مراقبت های سلامت زنان و امر مشارکت آنان در تصمیم گیری را بررسی و پیشنهادهایی در جهت بهبود عملکرد نظام سلامت و مدیریت آن در ارتقای سلامت و نقش زنان ارائه می کند.
    روش
    این مطالعه مروری، با استفاده از مقالات موجود در پایگاه های اطلاعاتی، مجلات، کتاب ها و گزارش های داخلی و خارجی و با در نظر گرفتن کلید واژه های منتخب انجام شده است. همچنین، از آمار و گزارشات بین المللی و ملی در بخش هایی از مقاله استفاده شده است. علاوه بر آن، پژوهشگر از نظرات تخصصی و تجربیات علمی و اجرایی خود نیز در این زمینه استفاده کرده است.
    یافته ها
    پژوهش، به عنوان ابزاری برای تامین اطلاعات مبتنی بر جامعه برای هرگونه تصمیم گیری در سیاست گذاری و برنامه ریزی و رفع موانع و تنگناهای سلامت زنان از اهمیت خاصی برخوردار است. همچنین تعامل مفید بین ساختارهای رسمی علمی پژوهشی و برنامه ریزی و اجرایی موثر بر سلامت زنان با هدف آگاهی از برنامه ها و شناخت نیازهای اطلاعاتی و خلاهای پژوهشی اولویت دار، موجب ارتقای مدیریت و تصمیم گیری ها درباره سلامت زنان در سطح ملی خواهد شد. ارزیابی مستمر وضعیت سلامت زنان و شناسایی عوامل موثر بر بهبود آن نیز نیازمند طراحی و استقرار نظام جامع اطلاعاتی در حوزه سلامت زنان است.
    بحث: با وجود برگزاری کنفرانس ها و تحولات به وجود آمده در خط مشی ها و سیاست های سلامت زنان در سطح بین الملل، هنوز کاستی های زیادی نسبت به این قشر آسیب دیده و آسیب پذیر، به خصوص در کشورهای فقیر نسبت به کشورهای توسعه یافته یا در بین مناطق مختلف جغرافیایی یا طبقات مختلف اجتماعی در کشورها دیده می شود. هدف این مطالعه بررسی عوامل مرتبط با سلامتی زنان و همچنین ارائه پیشنهاداتی در جهت ارتقا مدیریت، تحقیقات و پایش سلامت زنان می باشد
    کلیدواژگان: تحقیقات سلامت زنان، خدمات سلامت زنان، شاخص های سلامت
  • وحید مهربانی صفحات 61-83
    مقدمه
    سلامت یکی از اشکال سرمایه انسانی به حساب می آید که می تواند از طرق مختلف، عواید نیروی کار را تحت تاثیر قرار دهد. در مناطق روستایی، افراد در قالب نیروی کار یدی و عمدتا در مشاغلی از قبیل کشاورزی، دامداری، دامپروری، صنایع دستی و... فعالیت می کنند و دسترسی کمتری به امکانات بهداشتی دارند؛ بنابراین مسئله بهداشت و سلامت روستاییان در مقایسه با شهرنشینان اهمیت بیشتری دارد.
    روش
    در این مقاله، با استفاده از روش شناسی قیاسی و تحلیل اثباتی نظری سعی شده است که رابطه میان بهداشت و سلامت روستاییان و سطح درآمد آن ها شناسایی شود. ازآنجاکه این قشر از جامعه از لحاظ میزان دسترسی به فرصت ها و امکانات اقتصادی، محروم تر از قشر شهری اند، می توان براساس معیار بهبود رفاه جان رالز، به طور ضمنی درباره تاثیر بهداشت و سلامت روستاییان بر رفاه اجتماعی نیز سخن گفت.
    یافته ها
    با استفاده از روش استفاده شده در تبیین مساله، این فرضیه به دست آمد: بهبود بهداشت و سلامت خانوارهای روستایی در ایران، رفاه اجتماعی را بهبود می بخشد.
    بحث: نتایج این مطالعه با استفاده از تحلیل رگرسیونی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) حاصل شده است. این نتایج نشان می دهد در دو دهه اخیر، بهداشت و سلامت روستاییان که براساس شاخص های هزینه و تعداد مراکز بهداشت و درمان در دسترس اندازه گیری می شود، تاثیر مستقیم و معنی داری بر درآمد آن ها گذاشته است. این عامل به خودی خود، مجرایی برای بهبود رفاه اجتماعی در ایران بوده است
    کلیدواژگان: بهداشت و سلامت، توسعه از پایین، درآمد روستاییان، رفاه اجتماعی رالزی
  • عباس عسگری ندوشن، سید علیرضا افشانی، سمیه عسگری ندوشن صفحات 85-110
    مقدمه
    به رغم تحقیقات فراوان در زمینه باروری، زمان آغاز و سرعت کاهش باروری تاکنون کمتر مطالعه و تحلیل شده است. مقاله حاضر، ارتباط میان سرعت تغییر شاخص های توسعه را با آغاز و سرعت کاهش باروری مطالعه می کند.
    روش
    براساس گزارش های بانک جهانی، اطلاعات سری زمانی شاخص های اقتصادی و اجتماعی و جمعیتی نود کشور در حال توسعه استخراج و تحلیل شده است.
    یافته ها
    رابطه معکوس و ضعیفی بین زمان آغاز انتقال و سرعت کاهش باروری وجود دارد؛ ولی سطوح توسعه در بدو ورود به مرحله گذار باروری با سرعت سالانه کاهش باروری به شدت هم بسته اند. بحث: این فرضیه رایج که روابط باروری و توسعه، در بستر زمان دچار تغییر می شود و انتقال باروری هرچه دیرتر آغاز شود، با سرعت بیشتری کاهش می یابد، تایید نمی شود. کشورهایی که در سطوح پایینی از توسعه به مرحله انتقالی وارد شده اند، آهسته تر به سوی باروری پایین حرکت کرده اند. برعکس، سریع ترین کاهش باروری در کشورهایی بوده که در سطوح بالایی از توسعه، وارد مرحله انتقالی شده اند
    کلیدواژگان: انتقال جمعیتی، باروری، توسعه، سرعت کاهش باروری، کشورهای در حال توسعه
  • محسن بیاتی، رضا اکبریان، زهرا کاوسی، احمد صدرایی جواهری، مصطفی امینی رارانی، سجاد دلاوری صفحات 111-130
    مقدمه
    وضعیت سلامت و سطح توسعه یافتگی کشورها رابطه متقابل و تنگاتنگی با یکدیگر دارند. انسان سالم، اساس توسعه پایدار است و افزایش رشد و توسعه اقتصادی، یکی از عوامل اصلی و موثر بر وضعیت سلامت کشورهاست.
    روش
    در این مطالعه، عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر امید به زندگی در کشورهای واقع در منطقه غرب اقیانوس آرام، سازمان بهداشت جهانی، با استفاده از مدل رگرسیون خطی چندگانه و با بهره گیری از داده های ترکیبی (1995 تا 2007) بررسی شد. سپس روش اثرات ثابت (حداقل مربعات با متغیرهای مجازی) براساس نتایج آزمون هاسمن به منظور برآورد مدل انتخاب گردید.
    یافته ها
    نتایج برآورد مدل برای منطقه غرب اقیانوس آرام، نشان دهنده اثرات مثبت و معنادار متغیرهای درآمد سرانه، آموزش، اشتغال، مخارج سلامت، ایمنی سازی در برابر سرخک (01/0 p<) و شهرنشینی (05/0 p<) بر امید به زندگی بود.
    بحث: توجه به سیاست های مربوط به توسعه اقتصادی و اجتماعی و برنامه های تثبیت اقتصادی مثل افزایش تولید، کاهش بیکاری و افزایش سطح آموزش و همچنین سیاست های مربوط به ارتقای کارایی سیستم های مراقبت سلامت به ویژه اصلاح شیوه های تامین مالی و ارائه خدمات سلامت راه گشای افزایش طول عمر در کشورهای این مناطق خواهد بود
    کلیدواژگان: امید به زندگی، تعیین کننده های اجتماعی سلامت، داده های ترکیبی، منطقه غرب اقیانوس آرام
  • اصغر ضرابی، مصطفی قدمی، محمدرضا کنعانی صفحات 131-151
    مقدمه
    به دنبال رشد و گسترش بی رویه شهرها، رویکردهای متعددی برای تامین وضعیت مطلوب زندگی برای نسل های امروز و آینده مطرح شد که یکی از این رویکردهای مهم، رویکرد شهر سالم است؛ اما ارزیابی اینکه چه شهری سالم است یا اینکه در مقابل سایر شهرها در چه سطحی از سلامت قرار دارد، هنوز مساله ای پیچیده و مبهم است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی سکونتگاه شهری با رویکرد شهر سالم، در استان مازندران، صورت پذیرفته است.
    یافته ها
    در این پژوهش، پس از بررسی ادبیات تحقیق، معیارهای شهر سالم با روش دلفی و میانگین برتری نسبی آن ها با روش آنتروپی تعیین شد. سپس به منظور ارزیابی سکونتگاه های شهری، از مدل های تصمیم گیری چندمعیاره و روش های SAW و TOPSIS و LA استفاده شد. همچنین برای رسیدن به اجماع کلی، از روش کپ لند استفاده گردید.
    بحث: ارزیابی سکونتگاه های شهری استان مازندران با رویکرد شهر سالم، در این پژوهش، حاکی از آن است که سکونتگاه های شهری شهرستان بابل رتبه اول و سکونتگاه های شهری شهرستان های گلوگاه، نکا و سوادکوه رتبه آخر را دارند.
  • جمال محمدی، مهدی احمدیان، جابر علیزاده، داوود جمینی صفحات 153-180
    مقدمه
    در هر جامعه ای، بهبود وضعیت بهداشت و سلامتی شهروندان یکی از نشانه های ارتقا و توسعه انسانی است. با توجه به اهمیت و نقش توسعه و توزیع مطلوب امکانات و شاخص های بهداشتی درمانی در بهبود کیفیت زندگی و توسعه پایدار مناطق، در پژوهش حاضر توزیع و توسعه این شاخص ها در سطح شهرستان های استان آذربایجان غربی ارزیابی مقایسه ای شده است.
    روش
    در این تحقیق، روش مطالعه توصیفی تحلیلی بوده و از روش های کمی همچون شاخص Z، ضریب هم بستگی اسپیرمن، روش تصمیم گیری چندمعیاره تاپسیس، AHP و روش تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی استفاده شده است.
    یافته ها
    محرومیتی کلی در سطح کل استان از نظر برخورداری از شاخص های بهداشتی و درمانی حاکم است و توزیع امکانات موجود نیز چندان متناسب با توان و نیاز جمعیتی شهرستان ها انجام نشده است. بحث: شهرستان ارومیه، به عنوان مرکز اداری سیاسی و اقتصادی استان، برخوردارترین شهرستان از نظر توسعه شاخص های بهداشتی درمانی بوده و اختلاف نسبتا چشمگیری با سایر شهرستان ها دارد. شهرستان های شاهین دژ، مهاباد، ماکو، تکاب و نقده، به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفته و شهرستان های نیمه برخوردار استان را تشکیل می دهند. بقیه شهرستان ها نیز محروم شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: استان آذربایجان غربی، تحلیل فضایی، توسعه، شاخص های بهداشتی درمانی
  • سعید سلطانی بهرام، محمد باقر عیزاده اقدم، کمال کوهی صفحات 181-205
    مقدمه
    بدن نه تنها پدیده ای زیستی و فرهنگی و اجتماعی است، بلکه امروزه به عنوان نشانگانی از هویت فردی و فرهنگی افراد به شمار می رود که به صورت اجتماعی ساخته می شود و ساخت و کارکرد آن حالتی از باورهای اجتماعی و فرهنگی است. پژوهشگران بر این باورند که بدن و فرهنگ جدای از یکدیگر وجود ندارند. افراد فرهنگ و جامعه ای را که در آن زندگی می کنند، در بدن خود «تجسم» می نمایند. در فهمی کلی، بدن یک فرهنگ بوده که بیانی از موضوع های اساسی درون آن فرهنگ و جامعه است.
    روش
    در این پژوهش ارتباط بین مدیریت بدن و سرمایه فرهنگی به کمک روش پیمایشی بررسی می شود. در این مطالعه توصیفی تحلیلی از پرسش نامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. حجم نمونه 235 نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز هستند که با استفاده از نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده اند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد سطح مدیریت بدن در میان دانشجویان در حد متوسط است و بین مدیریت بدن و سرمایه فرهنگی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان می دهد که از میان متغیرهای مستقل و شناسایی، دو متغیر سرمایه فرهنگی و سن توانسته اند حدودا 1/18 درصد پراکنش مدیریت بدن (متغیر وابسته) را تبیین کنند.
    بحث: سرمایه فرهنگی یکی از مولفه های تبیین کننده مدیریت بدن در میان دانشجویان است و افزایش در سطح سرمایه فرهنگی دانشجویان، به بهبود مدیریت بدن آن ها منجر می شود
  • حسین رحیمی، حمیرا سجادی * صفحات 207-224
    مقدمه

    بحث درباره ارتباط تبعیض جنسیتی و سلامت، موضوع تازه ای نیست. نابرابری و تبعیض جنسیتی تاثیر چشمگیری بر سلامت دارد؛ لذا توجه کافی به تعیین کننده های جنسیتی اساسی است. این تحقیق با هدف بررسی ارتباط نابرابری جنسیتی در چهار حوزه اقتصاد، آموزش، سیاست و سلامت با درصد شیوع HIV انجام گرفته است.

    روش

    در این تحقیق از تحلیل ثانویه استفاده شده است. داده های این پژوهش از دو منبع «گزارش سالانه مجمع اقتصاد جهانی از شاخص شکاف جنسیتی» و آمار بخش ایدز سازمان ملل متحد برداشته شده است. نمونه تحقیق شامل 115 کشور از مناطق مختلف جهان است که اطلاعات آن ها وجود داشت.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده حاکی از این است که از میان چهار زیرمقیاس شاخص شکاف جنسیتی، فقط زیرمقیاس دسترسی به آموزش و نشانگرهای آن، به جز نشانگر نسبت خالص ثبت نام زنان در سطوح ابتدایی به مردان، ارتباط منفی معناداری با درصد شیوع HIV دارد و در این میان، نشانگر نسبت ناخالص ثبت نام زنان در تحصیلات عالیه به مردان، بیشترین هم بستگی را با متغیر ملاک دارد (351/0- r=).
    بحث: می توان نتیجه گرفت که دسترسی بیشتر زنان به آموزش، به ویژه تحصیلات بالاتر از ابتدایی، عامل مهمی در کاهش میزان شیوع HIV است

  • منصور فتحی، رضا عجم نژاد، مریم خاک رنگین صفحات 225-243
    مقدمه
    در این پژوهش مهم ترین عوامل مرتبط با سلامت اجتماعی معلمان شهر مراغه، شناسایی و تجزیه و تحلیل شده است. سپس بر آن مبنا، راهکارها و پیشنهادهای کاربردی، برای برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های کلان، به منظور ارتقاء سلامت اجتماعی آنان ارائه شده است.
    روش
    روش پژوهش حاضر، پیمایش و جامعه آماری آن، تمام معلمان مقاطع مختلف تحصیلی شهر مراغه است. روش نمونه گیری از نوع تصادفی طبقه ای است. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه استاندارد اندازه گیری سلامت اجتماعی کیز و خودساخته استفاده شده است. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون های تحلیل پراکنش یک طرفه (ANOVA) و T و ضریب هم بستگی پیرسن تجزیه و تحلیل شده است.
    یافته ها
    ارتباط متغیرهای مستقل جنسیت، سن، طبقه اجتماعی و رضایت از شغل با متغیر وابسته سلامت اجتماعی در میان معلمان شهر مراغه بررسی شد. براساس یافته ها، بین متغیرهای رضایت از شغل و سن و طبقه اجتماعی با سلامت اجتماعی افراد مطالعه شده رابطه معناداری با ضریب اطمینان 99 درصد اطمینان به دست آمد، درحالی که بین دو جنس زن و مرد از نظر سطح سلامت اجتماعی تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    بحث: این بررسی نشان می دهد بین سلامت اجتماعی معلمان و میزان رضایت از شغل و نوع طبقه اجتماعی و سن رابطه وجود دارد. افرادی که از شغل خود راضی بودند، وضع سلامت اجتماعی آن ها در حد بالایی بود. همچنین بین میزان سلامت اجتماعی و طبقه اجتماعی معلمان رابطه مستقیم وجود داشت. جنسیت افراد در میزان سلامت اجتماعی آن ها تاثیر گذار نبود. با توجه به نمرات کسب شده، بیش از 85 درصد از معلمان شهر مراغه از سلامت اجتماعی در حد متوسط و بالایی برخوردار بودند
    کلیدواژگان: جنسیت، رضایت از شغل، سلامت اجتماعی و طبقه اجتماعی
  • آذر پاکدامن ساوجی، کامران گنجی، محمود احمدزاده صفحات 245-265
    مقدمه
    پژوهش های پیشین اغلب، اثر آموزش مهارت های زندگی بر متغیرهای روان شناختی را بررسی کرده اند و به اثر این آموزش ها بر متغیرهای تحصیلی کمتر توجه کرده اند. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر انگیزش پیشرفت و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان کلاس سوم راهنمایی شهرستان پیرانشهر انجام شده است.
    روش
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. از بین دانش آموزان کلاس سوم راهنمایی شهرستان پیرانشهر در سال تحصیلی 89-1388، 145 نفر شامل 77 پسر و 68 دختر، به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب و در دو گروه شامل 74 نفر آزمایش و 71 نفر کنترل جایگزین شدند. پیش و پس از آموزش، هر دو گروه به پرسش نامه «انگیزش پیشرفت هرمنس» (1970) پاسخ دادند؛ سپس مداخله آزمایشی یعنی ارائه آموزش مهارت های زندگی، به گروه آزمایشی ارائه شد. معدل نمرات نوبت اول و دوم دانش آموزان به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل هم پراکنش تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مهارت های زندگی بر انگیزش پیشرفت و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تاثیر معنادار داشته (01/0P<) و تاثیر این آموزش ها بر دانش آموزان دختر و پسر یکسان است.
    بحث: با توجه به نقش و اهمیت مهارت های زندگی، آموزش این مهارت ها باید به یکی از مولفه های برنامه درسی در مدارس و در کل دوره های تحصیلی تبدیل شود.
    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت، پیشرفت تحصیلی، مهارت های زندگی
  • محمدعلی یزدان پناه، اصغر حضرتی، ستار کیانی، مسعود اشرف آبادی صفحات 267-279
    مقدمه
    تعارضات والدین و نحوه حل آن ها نقش عمده ای در شکل گیری رفتارهای نامناسب اجتماعی در فرزندان دارد. سازگاری اجتماعی و حل مساله اجتماعی از جمله این رفتارها هستند که در این مقاله موضوع بررسی و بحث قرار گرفته اند.
    روش
    به منظور بررسی تاثیرسبک های حل تعارض والدین بر دو رفتار یاد شده 300 نفر از دانشجویان سال های اول و دوم کارشناسی دانشگاه علامه طباطبایی و تهران انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بود از پرسش نامه های سبک های حل تعارض والدین، حل مساله اجتماعی و سازگاری اجتماعی. تحلیل داده ها با استفاده از روش هم بستگی پیرسون و رگرسیون انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سبک های حل تعارض والدین، سبک های حل مساله و سازگاری فرزندان (118/0=2R) را پیش بینی می کند.
    بحث: یافته ها تایید می کنند که سبک های مثبت حل تعارض در والدین با برخورد موثر فرزندان با مسائل اجتماعی رابطه دارند. در مقابل سبک های منفی حل تعارض با برخورد ناموثر با مسائل اجتماعی در فرزندان و ناسازگاری آنان ارتباط دارند. این نتایج همسو با پژوهش های پیشین و مفروضات نظریه شناختی اجتماعی یادگیری نقش رفتارهای والدین در رفتارهای اجتماعی فرزندان را تایید می کند
    کلیدواژگان: سبک های حل تعارض، سازگاری اجتماعی، حل مساله اجتماعی
  • ثریا سیار، غنچه راهب، مصطفی اقلیما صفحات 281-295
    مقدمه
    ازدواج و گزینش همسر از مهم ترین شاخص های تحرک اجتماعی در هر جامعه است. امروزه با توجه به تغییر شیوه های همسرگزینی و الگوهای نوین ازدواج از شکل سنتی به مدرن، کارکرد خانواده نیز از این امر تاثیر می پذیرد و به نظر می رسد کارکرد خانواده در این ازدواج ها نیز متفاوت است. این پژوهش به شناخت تفاوت کارکردهای خانواده در ازدواج های سنتی و مدرن از دید زنان متاهل می پردازد که هر یک از این دو نوع ازدواج را داشته اند.
    روش
    این مطالعه از نوع علی مقایسه ای است. جامعه آماری در این پژوهش زنان متاهل شهر تهران است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی، 384 نفر از زنان متاهل شرق و غرب تهران با مراجعه به پارک های موجود در این مناطق به طور تصادفی انتخاب شده اند. پرسش نامه سنجش کارکرد خانواده براساس مدل مک مستر در اختیار آن ها قرار داده شده و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون تی و خی دو استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهد که بین زنان با ازدواج سنتی و زنان با ازدواج مدرن به لحاظ توانایی حل مساله تفاوت معناداری وجود ندارد. بین زنان با ازدواج سنتی و زنان با ازدواج مدرن به لحاظ توانایی برقراری ارتباط، ایفای نقش، پاسخ دهی عاطفی، آمیختگی عاطفی و کنترل رفتار تفاوت معناداری وجود دارد.
    بحث: بین زنان با ازدواج سنتی و زنان با ازدواج مدرن به لحاظ توانایی برقراری ارتباط، ایفای نقش، پاسخ دهی عاطفی، آمیختگی عاطفی و کنترل رفتار تفاوت معناداری وجود دارد. زنانی که ازدواج مدرن کرده اند، در این ابعاد از کارکرد خانواده امتیاز بیشتری گرفته اند. بنابراین ازدواج مدرن و آشنایی زوجین پیش از ازدواج، در تقویت کارکرد خانواده و ثبات و استحکام بنیان خانواده می تواند موثر باشد
    کلیدواژگان: ازدواج سنتی، ازدواج مدرن، کارکرد خانواده
  • علی فرهودیان، آفرین رحیمی موقر، سعید صفاتیان، فهیمه محمدی صفحات 297-317
    مقدمه
    عرضه مواد غیرقانونی نقش تعیین کننده ای در ابتلا به موارد جدید و عود پس از درمان و بعضی از معیارهای بهداشتی دارد. اخیرا، ایران با ماده غیرقانونی جدیدی به نام کراک مواجه شده است که عمدتا از دسته اوپیوئیدهاست. مقاله حاضر با هدف بررسی وضعیت عرضه کراک در بازار خرده فروشی شهر تهران ارائه شده است.
    روش
    این مطالعه، با استفاده از روش های مطالعات کیفی و در سال های 86 تا 87، در شهر تهران انجام شده است. برای دستیابی به اطلاعات، با فروشندگان کراک، مصرف کنندگان، درمانگران و افراد کلیدی و با استفاده از پرسش نامه با سوالات باز و چند چک لیست مصاحبه شد.
    یافته ها
    تهیه کراک، از نظر همه افراد، خیلی راحت ذکر شد و مشکلات تهیه آن، بی پولی و حضور ماموران انتظامی بود. اکثر پاسخ گویان معتقد بودند که قیمت کراک، نوسان داشته، رنگ و خلوص آن طی زمان تغییر کرده و کیفیت آن بدتر شده است و عمده ترین ناخالصی کراک را اضافه شدن دارو به آن دانستند. فروش کراک، پرسودتر از فروش سایر مواد و در سطح خرده فروشی ناشی از نیاز و فقر حاصل از اعتیاد ذکر شد. به طورکلی، ابهام و اختلاف نظر زیادی درباره کیفیت و ترکیب کراک و نحوه تولید آن وجود داشت.
    بحث: این مطالعه نشان داد که با توجه به افزایش قابل توجه عرضه کراک در کشور، طی سال های اخیر، تغییرات سریعی نیز در کیفیت این ماده و نحوه تهیه آن رخ داده است. اولویت دادن به مقابله با عرضه این ماده، در مقابل مواد سبک تری مانند تریاک، تولید اطلاعات صحیح درباره کراک و آموزش آن به درمانگران و عموم مردم توصیه می شود
  • مهدی منتظرقائم، کبری الهی فر صفحات 319-355
    مقدمه
    هدف از این مقاله، مطالعه چگونگی تاثیر وبلاگ نویسی بر مشارکت جویی و افزایش قدرت کنترل معلولان جسمی و خویشان دسته اول آنان، در حوزه های مختلف زندگی، در دو سطح فردی و اجتماعی، است.
    روش
    مصاحبه عمقی با پانزده تن از وبلاگ نویسان فعال حوزه معلولیت و وبلاگ نویسان دارای معلولیت های متفاوت جسمی صورت گرفت. روش نمونه گیری، هدفمند و به طریقه گلوله برفی بود.
    یافته ها
    وبلاگ نویسی در میان افراد معلول، باعث افزایش احساس قدرت در کنترل زندگی شخصی و دستیابی اطلاعات و تغییر تصورات دیگران از فرد معلول می شود و در ایجاد کنترل نسبی بر زندگی فردی این عده کمک می کند. همچنین وبلاگ نویسی به افزایش احساس مشارکت اجتماعی به واسطه حضور آنلاین در میان افراد هم فکر و مشارکت در تجارب و اطلاع از نیازهای افراد دیگر و نیز دریافت حمایت و تشویق دیگران، کمک می کند. هرچند مشاهده شد که جماعت های آنلاین این افراد، حول سرگرمی و دریافت حمایت اجتماعی بوده و در ایران، کارکرد نقادی و مباحثه حول مسائل معلولان را نداشته است.
    بحث: وبلاگ ابزاری است که فرد معلول، بعد از کاربرد آن، در مسائل فردی و اجتماعی نسبت به قبل توانمندتر می شود؛ اگرچه وبلاگ نویس توانایی تغییر در جماعت در پیوند با خود را ندارد.
    کلیدواژگان: افراد دارای معلولیت جسمی، تجربه زیسته، توانمند ی فردی و اجتماعی، جذب اجتماعی، وبلاگ نویسی
  • حمید محمدی، ذکریا فرج زاده، وحید دهباشی، علیرضا کیخا صفحات 357-383
    مقدمه
    در این تحقیق اثرات کاهش مخارج دولت از طریق مدل تعادل عمومی قابل محاسبه بر متغیرهای کلان مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    پایه آماری الگوی تعادل عمومی ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1378 می باشد.
    یافته ها
    بررسی حاصل از الگوی تعادل عمومی نشان داد با کاهش مخارج دولت تحت نظام ارزی شناور (غیرشناور) تولید ناخالص داخلی به میزان اندکی کاهش (افزایش) می یابد. درحالی که قیمت ها نیز تنها تحت نرخ ارز شناور مقدار ناچیزی افزایش می یابد. افزون بر این مشخص گردید با کاهش مخارج دولت تحت نظام ارزی غیرشناور، صادرات کل و به ویژه صادرات کشاورزی افزایش می یابد.
    بحث: نتایج نشان داد با کاهش مخارج دولت، تولید بخش کشاورزی افزایش و تولید بخش غیر کشاورزی کاهش می یابد
    کلیدواژگان: مخارج دولت، سیاست مالی، سیاست ارزی، تعادل عمومی قابل
  • آرش نخعی، اوژن کریمی، شهرام هاشمی نیا، فاطمه بهنیا صفحات 385-398
    مقدمه
    ازآنجاکه ارزیابی سازمان از نظر مولفه های تشریک مساعی دانش و تجربه، پیش نیازی برای برنامه ریزی و پیاده سازی آن در سازمان به شمار می رود، بررسی درجه مقبولیت زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری، با هدف پیدایش قوت ها و ضعف ها در فرایند های اجرایی سازمان و بهبود آن ها، می تواند بسیار سودمند باشد.
    روش
    در این پژوهش، پنج فرضیه درباره زمینه سازمانی و تکنولوژی، ویژگی های تیمی، ویژگی های فرهنگی و رقابتی، ویژگی های فردی و فاکتور های انگیزشی بررسی شد. ابزار تحقیق، پرسش نامه است که پایایی آن با روش آلفای کرونباخ 919/0 محاسبه شد و 108 نفر از مدیران دانشگاه مذکور و مراکز درمانی تابع، آن را تکمیل کردند. سپس، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون تی تحلیل شد.
    یافته ها
    اغلب مدیران بر این باورند که ساختار سازمانی برای به اشتراک گذاری دانش و تجربه با توجه به تکنولوژی روز موجود مناسب نیست. همکاری بین گروه ها بر به اشتراک گذاری دانش و تجربه چندان تاثیرگذار نیست و فرهنگ سازمانی در به اشتراک گذاری دانش و تجربه میان مدیران کمتر کمک می کند؛ اما اغلب مدیران عنوان کردند که ویژگی های فردی، برای انتقال دانش و تجربه زمینه مناسب را فراهم کرده و عوامل انگیزشی و اعتماد مناسب، به انتقال دانش و تجربه کمک بسیاری می کند.
    بحث: ساختار سازمانی با توجه به تکنولوژی روز برای تشریک مساعی دانش میان مدیران، به بازبینی نیاز دارد. همچنین افزایش همکاری گروه ها و توسعه فرهنگ سازمانی ضرورت تاز های را می طلبد.
    کلیدواژگان: تشریک مساعی دانش و تجربه، ساختار سازمانی، فاکتور های انگیزشی، فرایند های اجرایی، مدیریت دانش
|
  • Parisa Shojaei, Hossein Malekafzali, Masud Karimloo, Homeira Sajjadi, Amene Setareh Forouzan, Farahnaz Mohammadi Pages 7-28
    Introduction
    Consideration of Health Impacts of Non-Health Sector Policies has been Developed in Many Countries. Health Impact Assessment is a Methodology which Enables the Identification، Prediction and Evaluation of the Likely Changes in Health، Both Positive and Negative، of a Policy، Programmer or Development Action on a Defined Population. These Changes may be Direct and Immediate or Indirect and Delayed. Literature Review: This Study is Narrative Review and was Conducted to Review the Health Impact Assessment Models and the Existing Models to Consider Eight Main Models from a Broad and Tight Perspective. The Eight Models Reviewed، Four Models have Tight Perspective and Four Models have Broad Perspective. There are Differences between the Health Impact Assessment Process، Tools Used in this Process and Consideration of Health Disparities.
    Discussion
    It is Noted that HIA should Focus on Areas Where Change is Possible and Partners/ Decision/ Policy Makers are willing to Implement any Recommendations Developed. Despite the Differences between these Models، it is important to Considering the Importance of Health Issues to Planning and Decision-Making Outside the Health Sector.
    Keywords: Health Impact Assessment (HIA), Model, Review
  • Batol Ahmadi, Saeide Babashahy Pages 29-59
    Introduction
    Women''s health is one of the most important public health priorities and one of the Millennium Development Goals. In the life course approach، various factors can influence women''s health. This paper reviews is the historical background of women’s health managerial activities in policy making and planning، and considers some important issues such as women''s health needs and services، women''s health indicators، women''s health information and researches. It also focuses on their role in improving health system performance and responsiveness for women''s health promotion.
    Methods
    This review study is done by literatures got from international and national databases، journals، books and reports using selected keywords. Also in some parts of the article we used the statistics and reports on international sites like WHO and UN at the international level and also some data from Department of Health and Medical Education of Iran.
    Findings
    Women''s research could be helpful for providing community based on information and result in eradicating the women''s health obstacles. Additionally، continue the monitoring of women''s health and mutual interactions of academicals، managerial and planning organizations could be suitable in identification of needs and removing the information gap in this field.
    Discussion
    Despite of holding many conferences and also revolutions took place in this area، there are still several deficiencies. Data shows the remarkable gap between different geographical regions and social classes in various countries especially in developing countries. The aim of this paper is to discuss all aspects of women''s health، and review policies and health situation of women، in order to provide suggestion for women''s health promotion in all aspects، especially in women''s health care management، research and monitoring.
    Keywords: Women's health indicators, Women's health information, Women's Health management, Women's health services
  • Vahid Mehrbani Pages 61-83
    Introduction
    The Health is Regarded as one of the various forms of human capital and affects labor earnings in different ways. since people work as manual labor and remote than industrial equipments in rural regions، the health of rural households is very important. since the aim of development strategies is to augment the social welfare، this paper is organized to study the effect of health on social welfare. For this purpose، the Rawlsian approach to social welfare is selected to investigate the effect of peasants'' health on social welfare in Iran.
    Method
    The relationship between health and those factors which affect the productivity and hence income of peasants is the core of theoretical discussions. deductive reasoning is used to study the effect of peasants'' health on their income and hence on social welfare in Iran. At last، it is tried to present empirical evidence to test hypothesis.
    Findings
    On the basis of above mentioned approach، this hypothesis has Found that improvement of peasants'' health has increased the social welfare in Iran. based on Russet et al. (1981) who estimated the effect of health on income inequality، regression equations are used to test proposed hypothesis. The dependent variable in regressions is annual average income of a typical rural household and the index of health is both monthly expenditures of a rural household in health and the number of medical centers in rural areas. relevant data that is used to estimate regressions have gathered for 1361-82 period. The method of estimation is generalized method of moments (GMM).
    Discussion
    This study is about the effect of rural households'' health on their incomes and by using the regression analysis show that rural households'' health has significantly and positively related with their incomes in last two decades and hence according to Rawlsian welfare improvement measure، has increased social welfare in Iran. This result confirms the proposed hypothesis and so suggests that increase in health of peasants and expansion of medical equipments toward rural regions bring about the level of social welfare and hence development move up. Consequently، the policy implication of this paper implies more attention of policy makers to development of rural regions as providing the basic services such as health
    Keywords: Health, Peasant's Income, Rawlsian Social Welfare
  • Abbas Askari-Nodoushan, Seyed Alireza Afshani, Somayeh Askari-Nodoushan Pages 85-110
    Introduction
    Fertility transition has been a central theme of demographic research in the second half of twenty century. In spite of extensive research on the levels، trends، and determinants of fertility in different regions of the world، few studies undertake to examine the onset and the pace of fertility decline it''s variation and change among developing countries. This paper examines the interrelationships between the pace of change in the socio-economic development indicators and the rapidity of fertility transition in developing world.
    Method
    Time-series data on the socio-economic and demographic indicators taking out from the World Bank reports، has been used for the present analysis. Cross-country data for 90 developing countries analyzed here using Excel and SPSS software programs. Statistical analysis including bivariate and multivariate techniques employed to investigate relationships.
    Findings
    A negative and relatively weak relationships found between the onset of fertility transition and the pace of fertility decline. In other word، the later date a country enter to the fertility transition، the slower will be it''s fertility decline. There are also a high correlation between the levels of economic development (not the pace of development) at the time of entry to the fertility transition stage and pace of annual fertility decline.
    Discussion
    Empirical analysis of data from the developing countries experience does not in support of prevailing hypothesized relations between fertility and development which argues that the association between fertility and development has been changing over time and the later time a country enter to the fertility transition، it experienced the more rapid fertility decline. In contrast، a negative and relatively weak relation appears between the onset of fertility transition and the pace of fertility decline after controlling for the effects of various socio-economic variables in multivariate models. This implies that those countries which were undergone their fertility transition later (and the most of them are sub-Saharan African countries)، have experience slower fertility decline. Another important result of the study provide empirical supports for the hypothesis that those countries which enter the fertility transition at the very low level of socio-economic development experienced a relatively slower pace of fertility transition. In contrast، the most rapid fertility decline has been occurred in those countries which enter their transition stage at the relatively high level of socio-economic development. When the pace of fertility decline is examined in connection with the pace of changes in the development indicators، a significant relationships could be find only for those socio-economic variables that reflect human capital. Our results show that there is a positive and significant association between the pace of fertility decline and the rate at which such indicators as child mortality، life expectancy at birth، and the proportion of illiterate population shift over time. On the contrary، there are not significant relationships between the rate of increase in urban population and the economic growth with the pace of fertility decline. This can be an important result especially for effective policymaking concerning the population growth in developing countries
    Keywords: Demographic Transition, Development, Developing Countries, Fertility, Pace of fertility decline
  • Mohsen Bayati, Reza Akbarian, Zahra Kavosi, Ahmad Sadraei Javaheri, Mostafa Amini Rarani, Sajad Delavari Pages 111-130
    Introduction
    An important priority in society is attention to health and longevity، and trying for its maintenance and improvement. In current study the effects of social، economic، and environmental determinants of life expectancy were estimated for West Pacific Region (WPR) based on the Grossman (1972) theoretical model.
    Method
    Multiple long-linear regression model and Panel data of 1995-2007 periods for WPR countries was used. Based on Hausman test، Parameters were estimated by fixed effect model (Least Squares Dummy Variable).
    Findings
    The results of WPR estimated model have shown a positive and significant relationship between per capita income، education، employment rate، One-year-old immunized with Measles-Containing Vaccine (p<0. 01)، urbanization (p<0. 05) and life expectancy.
    Discussion
    The economic stabilization policies such as increasing productivity and economic growth، and reducing unemployment، play a significant role in people’s health in these regions. On the other hand، policies related to improving health system efficiency، particularly revision on financing and health services provision systems، are keys for health and longevity improvement
    Keywords: Life Expectancy, Social Determinants of Health, Panel Data, Western Pacific Region
  • Asghar Zarrabi, Mostafa Ghadami, Mohammad Reza Kanani Pages 131-151
    Introduction
    Due to Irregular Growth and Expansion of cities, especially in developing countries, various issues and difficulties have arisen in different Economic, Social and Ecological Fields and various measurements and approaches in order to supply desirable conditions for today and future generations. Healthy City Approach is one these approaches as today it’s a new mechanism proposed by the World Health Organization and running of course, but assessing that what city is healthy or when comparing to other cities in what level of healthy is located, still remains as a complicated and ambiguous affair.
    Method
    In this study, using Delphi Method and Entropy Method, the criteria and indicators of Healthy City Approach and Proportional Priority Rate of parameters mentioned above are determined, respectively. Then, in order to prioritize the urban settlements through Healthy City Approach, the methods of SAW, TOPSIS and LA have been applied. Considering that the results obtained by methods mentioned above didn’t have consistency in cases, therefore, in order to reach a general consensus, integration of Breda and Cap Land Methods were used for final prioritization.
    Findings
    Evaluation and prioritization of urban settlements with healthy city approach in cities of Mazandaran indicating the city of Babol in Mazandaran province has allocated the first rank and city of Galoogah, Neka and Savadkoo have also allocated final rank to themselves. Next ranks, cities like Sari, Babol, and Noshahr after Babol enjoy more desirable condition, respectively, but instead cities of Joybar, Amol and Mahmood Abad, enjoy more undesirable conditions before cities of Galoogah, Neka and Savadkoo, respectively.
    Discussion
    Thus, this study aimed to evaluate and prioritize urban settlements in city with Healthy City Approach in cites of province of Mazandaran has been developed.
    Keywords: Healthy City, Integration Method, Mazandaran Province, Multi, Criteria Decision Making Model, Urban Settlements
  • Jamal Mohammadi, Mehdi Ahmadian, Jaber Alizadeh, Davood Jamini Pages 153-180
    Introduction
    Improvement citizens` health and sanitary statue is a sign of human development in any society. In this study the importance of fair sanitary – treatment facilities and indexes distribution were considered، besides، the role of health and sanitary indicators in improving the citizens’ life quality and sustainable development of the region، the distribution and development play a very important role comparatively among the cities of Azerbaijan Province.
    Method
    In this study the descriptive-analytic one and quantitative data analysis techniques such as، Z score index، Spearman coefficient correlation، Topsis multi attribute decision making technique، AHP and clustered hierarchal data analysis method were used.
    Findings
    There is widespread deficiency regarding the distribution of sanitary-treatment indexes throughout the province and the allocation of facilities is not in line with the cites’ population needs.
    Discussion
    As the administrative، political and economic center of Azerbaijan، -Orumiyeh city - is outstandingly the most developed one regarding health-treatment indicators compared the other cities. Shahin-dej، Mahabad، Maku، Takaab، Naghade are ranked next to Orumiye respectively and thus are known as semi-developed cities in this regard. The remaining cities were identified as deprived
    Keywords: Development, Health, Sanitary Indicators, Spatial Analysis, Western Azerbaijan
  • Saeed Soltani Bahram, Mohammad Bagher Alizadeh Aghdam, Kamal Koohi Pages 181-205
    Introduction
    Body is a phenomenon not only biological، but social and cultural and today as signs of personal and cultural identity، that can be socially built so its construction and function are a state of social and cultural beliefs. Researchers believe that the body and culture do not exist apart from each other، and the embodiment of body goes to people`s culture and society in which live. General understanding of the body in a culture is a fundamental issue within the culture and society.
    Method
    In this study، the relationship between body management and cultural capital by survey and case study has been investigated. in this descriptive- analytic study، questionnaires have been used. Sample size، contains 235 Tabriz University students which have been selected by using stratified sampling.
    Findings
    findings show that the rate of body management among students is average، and there is a positive and significant relationship between body management and cultural capital. Regression analysis results show that among the independent variables two variables have been identified. 18/1 percent of variance in body management (dependent variable) to explain.
    Discussion
    Cultural capital is one of the factors that explain body management among students، and increasing the cultural capital of students. it will lead to improving student''s body management
    Keywords: Body Management, Cultural capital, Students
  • Hossein Rahimi, Homeira Sajjadi Pages 207-224
    Introduction

    Controversy over the relationship of gender inequality with health and its dimensions is not new concept for many years researchers have been discussing whether inequality could determine different levels of health in men and women. This paper examined the linkage between gender inequality in four key domains، economy، education، politics، and health and prevalence of HIV.

    Method

    In this study secondary analysis as a basic method was used، related data were available in “The Global Gender Gap Report 2006” and UNAIDS statistics unit، the sample contains 115 nations from all around the world.

    Findings

    Findings have shown that out of four sub indexes of gender gap index، only education attainment and its indicators، exception female net primary level enrolment over male value، have statistically significant correlation with HIV prevalence. Female gross tertiary level enrolment over male value showed the strongest correlation with criterion variable (r= -0. 351).

    Discussion

    Consequently، women more attainment to education، especially higher than primary education، might significantly predict reduce of prevalence of HIV

    Keywords: Economic Participation, Education, Gender Inequality, Health, Prevalence of HIV, Political Participation
  • Mansor Fathi, Reza Ajamnejad, Maryam Khakrangin Pages 225-243
    Introduction
    The aim of this research is to study the relation between sexuality، age، social class and job satisfaction as predictor variables with social health among teachers of Maraghe city. So in this research، the effective factors on social Health are identified. Then، on this basis an enhanced outlook، scientific and applied tactics are presented.
    Method
    In this study survey was used. The statistical society of this research includes the teachers (male & female) of Maraghe city. Samples were 310 teachers who were selected through cluster random sampling. Methodology of the research is based on descriptive analysis. A part of needed information and documents have been collected from libraries. The tools of research was a standard questionnaire (Social Health Scale، Keyes، 2004). Reliability of questions was confirmed through Cronbach Alpha coefficient. This information is gathered by systematic interviews. For data analysis and testing the hypothesis F،T & Pierson correlation، for describing the study population and from descriptive statistics، were used. SPSS software type 15. 0 was used for data''s reductions.
    Findings
    Effect of independent factors، sexuality، age، social class and job satisfaction on the dependent factors of social health in teachers of Maraghe city have been studied. According to statistical analysis of the data، the main result was obtained by using T test، there wasn’t a significant difference between two groups male & female teachers in rate of social health variables such as Age، social class and job satisfaction factors also there was a meaningful and direct relation to the social health in teachers of Maraghe city.
    Discussion
    There wasn’t a significant difference between two groups male & female teachers in rate of social health. The finding also have shown that there was statistically significant correlation between factors of social class، age and job satisfaction as independent variables and rate of social health in teachers، in fact، they are effective main factors for the social health. Teaching social skills and raise the awareness can be very effective in enhancing the social health for the teachers. We also need to identify and protect the vulnerable teachers
    Keywords: Job Satisfaction, Sexuality, Social health, Social Class
  • Azar Pakdaman Savoji, Kamran Ganji, Mahmod Ahmadzadeh Pages 245-265
    Introduction
    Previous research studied the effect of Life Skills Training (LST) on psychological variables، and its effect on academic variables has been neglected. The purpose of this research is to study the effectiveness of Life Skills Training (LST) program on achievement motivation and academic achievement in the third grade high school students in Piranshar city.
    Method
    The research method is experimental with pre-test، post-test and control group. The Population of research is comprised of all third grade high school students in Piranshar city (academic year 1388-89) and 145 of them (77 boys and 68 girls) were selected through cluster random sampling and were placed into two (74 experimental and 71 control) groups. The Hermans achievement motivation test (1970) was administered for all students before and after the training. The experimental group received the LST program as treatment. The averages of semester were used as academic achievement of students. Data were analyzed by descriptive statistics methods and covariance.
    Findings
    The findings showed that the LST program have effect on achievement motivation and academic achievement of students (P<0. 001) and its effect on girl and boy was similar.
    Discussion
    According to the role and necessity of Life Skills Training (LST)، training of these skills must include in all educational levels as main component of curriculum of schools
    Keywords: Academic Achievement, Achievement Motivation, Life Skills
  • Mohammadali H. Yazdanpana, Asghar Hazrati, Satar Kiani, Masoud Ashrafabadi Pages 267-279
    Introduction
    parents conflicts and the way of it’s resolution has main role in inconvenient social behaviors in children. Social adjustment and social problem solving are two cases of it. We inspect these in this article.
    Method
    W e selected 300 students in grade one and two from Tehran and Alame Tabatabaei universities as a research sample. Research instruments were conflict resolution، social problem solving، and social adjustment questionnaires. Data analysis methods were Pierson correlations and regression method.
    Findings
    Results showed that conflict resolution styles predict problem solving styles and children social adjustment (R2=0/118).
    Discussion
    Results verify that parent’s positive conflict resolution styles related to children’s effective problem solving. As another result we can mentioned that negative conflict resolution styles related to inappropriate problem solving in children. These findings are similar to another researches and assumptions of cognitive social theory، so it verifies the important role of parent’s behaviors on children’s social behaviors
    Keywords: Conflict Resolution Styles, Social Adjustment, Social Problem Solving, Role of Sex
  • Soraya Sayar, Ghonche Raheb, Mostafa Eghlima Pages 281-295
    Introduction
    Matrimony and finding a life partner is one of the most important elements of the social dynamic in a society. This research aims to compare the family functionality both in a modern style marriage and a traditional marriage.
    Method
    In one study a comparative questioner، evaluates the functionality of the family based on McMaster technique. The other study includes demographic information and also the marriage scheme (traditional or modern) between 384 married women in the Tehran. This information is analyzed by using T and CHI2 models.
    Findings
    The research shows that in problem solving there is no meaningful difference between women in modern style marriage compared to women in traditional marriage though a modern marriage proves a success when it comes to good communication، role playing، emotional response، Affective involvement and behavior control.
    Discussion
    The research clearly shows pre-marriage familiarity between the couples and consequently a modern marriage will massively improves the functionality of the family and also the greatly stabilizes the foundation of the family
    Keywords: Functionality of the Family, Modern Marriage, Traditional Marriage
  • Ali Farhoudian, Afarin Rahimi Movaghar, Saeed Sefatian, Fahime Mohammadi Pages 297-317
    Introduction
    Supplies of illegal drugs play determinant roles in developing new cases، relapse after treatment and some health criteria. Recently، Iran has encountered an illicit new coming drug which belongs to Opioids. This article presents the crack supply in retail market in Tehran.
    Method
    This qualitative study was conducted in 2009 in Tehran. In-depth interviews with drug dealers، drug users and key informants were performed by using open questionnaires as well as some checklists.
    Findings
    Accessibility to crack was expressed as “very easily” Lack of money and police presence are the most problems of obtaining crack. Most of informants believed that the price، purity، and color had changed during time and the quality had decreased. The major impurity added to crack was pills. Crack dealing is more beneficial in comparison with other drugs and it was due to poverty and need of the users resulting from addiction. In general، there was a wide variety of controversial opinions regarding the method of production as well as quality of crack in respondents.
    Discussion
    Regarding the recent considerable increase in crack availability in Iran، rapid changes in crack quality and production has happened. Considering the top priority for the battle against this hard drug supply in comparison with softer drugs like opium، providing proper information and teaching it to clinicians and mainstream is highly recommended
    Keywords: Crack, Iran, Opioid, Purity, Qualitative, Quality, Retail Market, Supply, Tehran
  • Mehdi Montazerghaem, Kobra Elahifar Pages 319-355
    Introduction
    Considering people with disabilities needs to empowerment in today’s society of Iran، the main object of this article was to study how blogging expands social network and social participation people with disabilities، and as a rule brings about a sense of control over different aspects of their personal and social lives. Premised on the empowerment literature found، themes and sub themes of individual and social empowerment of people with disabilities’ blogging experiences were detected in this study.
    Method
    In-depth-interviews with 15 bloggers، both disability activists and the disabled، were conducted by using the snow ball sampling technique.
    Findings
    Blogging had helped people with disabilities feel the power to make changes in their personal lives، access necessary information، and change people’s image of disability and thus، had helped them have more control over their personal lives.
    Discussion
    Online presence had also provided them with the opportunity to meet with like-minded people، share experiences، acknowledge about other people’s needs and receive of give social support، and thus، had enriched disabled bloggers’ social lives and expanded their world views
    Keywords: Blogging, Disabled Bloggers, Individual, Social Empowering, Like Minded, Life Experience
  • Hamid I. Mohammad, Zakaria Farajzadeh, Vahidi Dehbash, Alireza Keikha Pages 357-383
    Introduction
    This study investigated the impact of decrease in government expenditure on macroeconomic variables using Computable General Equilibrium (CGE).
    Method
    The applied CGE model is based on the Iranian Social Accounting Matrix (SAM) of 1378
    Findings
    The obtained results from CGE model revealed that decrease in government expenditure، under floating (fixed) exchange rate regime results in GDP reduction (increase) a little. While prices increase insignificantly only when floating exchange rate regime is considered. In addition، it was found that reduction in government expenditure under fixed exchange rate regime may lead to increase in exports especially agricultural exports.
    Discussion
    The results also showed that reduction in government expenditure contributes to agriculture output expansion while it shrinks non -agriculture output
    Keywords: Computable General Equilibrium, Exchange Policy, Fiscal Policy Government Expenditure
  • Arash Nakhai, Ozhan Karimi, Shahram Hashemnia, Fateme Behnia Pages 385-398
    Introduction
    Assessment of the organization in the case of indices of knowledge and experience sharing is counted as a base of programming and implementation in every organization. In other words، assessing of utility of hardware and software infrastructures with the aim of finding weakness and strength in executive processes and improvement in organization could be more beneficial.
    Method
    In this study five hypotheses in relation to organizational context، considering existing technology، team characteristics، cultural characteristics، competitive characteristics، individual characteristics، motivational factors and confidence were investigated. The research scale was a questionnaire that its reliability was calculated 0. 919 by Cronbach’s Alpha method. 108 managers of the mentioned university and its followed medical centers participated in this research. Then، data Was analyzed by SPSS and T-test.
    Findings
    Most managers believed that organizational structure of the mentioned university was not suitable for knowledge and experience sharing among them، considering the existing technology. Also contributions among teams were not adequate for knowledge and experience sharing among them. Also، organizational culture didn''t help the knowledge and experience sharing among managers. But most managers believed that managers'' individual characteristics provided a suitable context for knowledge and experience transfer. Also، motivational factors and confidence help knowledge and experience sharing among managers.
    Conclusion
    Organizational structure for knowledge and experience sharing among managers، considering existing technology، and organizational culture should be improved. Also level of the contributions among teams should be increased
    Keywords: Executive Processes, Knowledge, Experience Sharing, Knowledge Management, Motivational Factors, Organizational Culture