فهرست مطالب

بوم شناسی کشاورزی - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1392)

نشریه بوم شناسی کشاورزی
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سرور خرم دل، پرویز رضوانی مقدم، افسانه امین غفوری، جواد شباهنگ صفحه 93
    به منظور بررسی اثر کودهای بیولوژیک و حجم های مختلف آب بر برخی خصوصیات رویشی و عملکرد دانه کنجد (Sesamum indicum L.) آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1388 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار انجام شد. در این آزمایش سه کود بیولوژیک (نیتراژین، نیتروکسین و بیوفسفر) و شاهد به عنوان فاکتور اول و سه حجم آب در هر نوبت آبیاری (100، 200 و 300 میلی لیتر) به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر ساده کود بیولوژیک و حجم آب بر ارتفاع بوته، فاصله اولین میانگره از سطح خاک، تعداد و وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه، عدد کلروفیل متر، درصد رطوبت نسبی برگ و عملکرد دانه کنجد معنی دار (05/0≥p) بود. بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب در نیتراژین و شاهد با 4/204 و شاهد با 0/100 کیلوگرم در مترمربع مشاهده شد. بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب در حجم آبیاری 100 و 300 میلی لیتر با 1/202 و 1/170 کیلوگرم در مترمربع حاصل شد. همچنین اثر متقابل کود بیولوژیک و حجم آب بر ارتفاع بوته و محتوی آب نسبی برگ کنجد معنی دار (05/0≥p) بود. تلقیح با کودهای بیولوژیک بدلیل بهبود توسعه سیستم ریشه ای و همچنین تولید انواع هورمون ها و مواد بیولوژیکی محرک رشد گیاه باعث فراهمی رطوبت و افزایش دسترسی به عناصر غذایی گردید. افزایش حجم آب از 100 به 300 میلی لیتر احتمالا به دلیل نیاز آبی نسبتا پایین کنجد باعث کاهش خصوصیات رشدی این گیاه گردید. بنابراین چنین به نظر می رسد که کاربرد کودهای بیولوژیک مناسب در مناطق خشک و نیمه خشک، می تواند در بهبود خصوصیات رویشی و عملکرد دانه این گیاه مقاوم و موثر باشد.
    کلیدواژگان: عناصر غذایی، گیاه دانه روغنی، نیاز آبی، نیتراژین
  • پرویز رضوانی مقدم، افسانه امین غفوری، سارا بخشایی، لیلا جعفری صفحه 105
    باکتری های محرک رشد گیاه و کودهای آلی از روش های مختلف از جمله افزایش میزان جذب و دسترسی به آب و عناصر غذایی می توانند رشد گیاه را بهبود بخشند. در این تحقیق به منظور ارزیابی اثر کودهای بیولوژیک و ورمی کمپوست بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی مرزه (L. Satureja hortensis) آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 88-1387 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل کود بیولوژیک نیتراژین، کود بیولوژیک نیتروکسین، کود بیولوژیک حل کننده فسفات، کود بیولوژیک ورمی کمپوست، نیتراژین+ ورمی کمپوست، نیتراژین+ نیتروکسین، نیتراژین+ حل کننده فسفات، نیتروکسین+حل کننده فسفات، نیتروکسین+ ورمی-کمپوست، حل کننده فسفات+ورمی کمپوست، نیتراژین+ حل کننده فسفات+ ورمی کمپوست، نیتراژین+ حل کننده فسفات+ نیتروکسین، نیتراژین+ نیتروکسین+ ورمی کمپوست، نیتراژین+ نیتروکسین+حل کننده فسفات+ ورمی کمپوست و شاهد (بدون کود) بود. با توجه به دارا بودن دو چین، اطلاعات با استفاده از طرح کرت های خرد شده در زمان تجزیه شد. چین های مختلف به عنوان کرت های فرعی و تیمارهای کودی به عنوان کرت های اصلی در نظر گرفته شد. اضافه کردن ورمی کمپوست به خاک و عملیات تلقیح بذرها با کودهای بیولوژیک با بذر قبل از کاشت انجام شد. نتایج نشان داد که ارتفاع بوته، درصد ساقه، سرشاخه گلدار، عملکرد بیولوژیک، درصد و عملکرد اسانس بین تیمارهای مختلف در هر دو چین تفاوت معنی داری داشت. تیمار ترکیبی نیتراژین، نیتروکسین، ورمی کمپوست و شاهد به ترتیب بیشترین و کمترین ارتفاع بوته (01/51 و 08/32 سانتی متر)، درصد ساقه (80/47 و 10/17 درصد)، درصد سرشاخه گل دار (05/66 و 55/38 درصد) و عملکرد بیولوژیک (5/6730 و 4/2149 کیلوگرم در هکتار) را به خود اختصاص دادند. بنابراین، چنین به نظر می رسد که کاربرد کودهای بیولوژیک و آلی می تواند در بهبود خصوصیات کمی و کیفی مرزه موثر باشند.
    کلیدواژگان: عملکرد بیولوژیک، نیتراژین، ورمی کمپوست
  • محمد یوسفی، عبدالمجید مهدوی دامغانی صفحه 113
    استفاده کارآمد از نهاده ها و منابع انرژی در کشاورزی یکی از اصول مهم و تاثیر گذار برای توسعه پایدار در کشاورزی است. بدین منظور، کارایی مصرف آب و انرژی در سیستم های فاریاب تولید محصولات اصلی استان کرمانشاه شامل گندم، ذرت و یونجه مورد بررسی قرار گرفت. داده های مورد نیاز برای این مطالعه با تکمیل پرسشنامه و در قالب مصاحبه چهره در چهره با 180 کشاورز در سطح استان کرمانشاه بصورت تصادفی در تابستان 1389 جمع آوری شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بهره وری مصرف آب در بوم نظام های تولید یونجه، ذرت و گندم در این استان به ترتیب 06/2، 05/1 و 9/0 کیلوگرم بر مترمکعب بود. همچنین کارایی مصرف انرژی برای این بوم نظام ها 29/4، 08/2 و 78/3 بود. بر این اساس شاخص بهره وری آب-انرژی در بوم نظام های گندم، ذرت و یونجه به ترتیب 08/0، 06/0 و 13/0 گرم بر متر مکعب بر کیلووات ساعت بود. نتایج نشان داد که در بوم نظام های کشاورزی مدیریت انرژی به منظور استفاده کارآمد و پایدار از انرژی و در نهایت کاهش رد پای محیطی امری مهم و تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: بوم نظام کشاورزی، توسعه پایدار، ردپای محیطی، منابع انرژی
  • امیر بهزاد بذرگر، افشین سلطانی، علیرضا کوچکی، ابراهیم زینلی، علیرضا قائمی صفحه 122
    ساماندهی برنامه های مدیریت آفات از دیدگاه محیط زیست و تغییر سمت و گرایش آنها به سوی برنامه های با کمترین مخاطرات زیست محیطی یکی از مهمترین اولویت های متخصصین مرتبط با تولید غذا به ویژه در کشورهای در حال توسعه است. این مطالعه تاثیرات زیست محیطی مصرف آفتکش ها در نظام های مختلف تولید چغندرقند (Beta vulgaris L.) را با استفاده از روش شاخص تاثیر زیست محیطی(Environmental Impact Quotient) یا EIQ در استان های خراسان به عنوان بزرگترین منطقه تولید این محصول استراتژیک در کشور ارزیابی کرده است. در این مطالعه، اطلاعات مربوط به کلیه سموم مورد استفاده در 26 منطقه از 11 ناحیه جغرافیایی در استان های خراسان (استان های خراسان شمالی، رضوی و جنوبی) در سه نظام تولید سنتی، نیمه مکانیزه و مکانیزه چغندرقند جمع آوری شد. بر اساس شاخصEIQ که نشان دهنده متوسط فشار زیست محیطی وارد بر سه جزء کارگران مزرعه ای، مصرف کنندگان وجزء اکولوژیک است، در هر سه نظام تولید چغندرقند در استان های خراسان، بیشترین اثر منفی کاربرد آفتکش ها مربوط به جزء اکولوژیک یعنی اثر بر موجودات زنده بوم نظام بود. این تحقیق نشان داد که افزایش استفاده از آفتکش ها در مزرعه به لحاظ تنوع سموم و مقدار کمی ماده موثره رابطه ای با عملکرد ندارد. همچنین با افزایش مکانیزاسیون در تولید چغندرقند مقدار فشار زیست محیطی وارد شده در مزرعه افزایش می یابد، اما با در نظر گرفتن میزان تولید هر یک از نظام های تولید چغندر، آسیب های زیست محیطی ایجاد شده به ازای یک تن چغندرقند تولید شده در نظام های مکانیزه 33 درصد کمتر از نظام های سنتی بود. بنابراین، به نظر می رسد که امکان بهبود کارکرد زیست محیطی تولید چغندرقند با کاهش مصرف یا جایگزینی سموم شیمیایی همراه با حفظ و یا افزایش عملکرد اقتصادی وجود داشته و تمایل نظام های تولید چغندرقند به سوی نظام های مکانیزه تر و پر تولیدتر می تواند در مقیاس ملی هزینه های زیست محیطی تولید داخلی را کمتر و در مقیاس جهانی نیز از بار زیست محیطی ناشی از حمل و نقل تولید غیر محلی جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: بار زیست محیطی، سمیت اکولوژیک، سمیت انسانی، شاخص تاثیر زیست محیطی
  • الهام عزیزی، محبوبه جهانی کندری، رضا دیوان صفحه 134
    به منظور بررسی اثر سن بنه زعفران و خصوصیات خاک بر عملکرد گل و کلاله و بنه زعفران، تحقیقی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تکرار در دو منطقه از شهرستان نیشابور در سال زراعی 89-1388 انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل سنین مختلف مزرعه زعفران (دو، چهار و شش ساله) در دو منطقه جغرافیایی اسحق آباد و سلطان آباد بود. در این تحقیق خصوصیاتی نظیر وزن تر و خشک بنه، تعداد بنه، تعداد جوانه های روی بنه و عملکرد گل و کلاله زعفران تعیین شد. همزمان با نمونه برداری ها، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک نظیر بافت، هدایت الکتریکی وpH نیز اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که اثر سن مزرعه بر کلیه خصوصیات مورد بررسی در گیاه زعفران از نظر آماری معنی داری بود. همچنین عملکرد گل و کلاله زعفران به طور معنی داری تحت تاثیر منطقه و اثر متقابل منطقه و سن مزرعه قرار گرفت. همبستگی مثبت معنی داری بین سن مزرعه و پارامترهایی نظیر وزن تر بنه، تعداد جوانه های روی بنه، تعداد بنه زعفران و وزن خشک بنه مشاهده شد. با افزایش سن مزرعه تا چهار سال، عملکرد زعفران روند صعودی پیدا نمود و سپس کاهش یافت. این تحقیق نشان داد که تغییرات عملکرد گل و کلاله به طور معنی داری با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی (بافت، EC و pH) خاک مرتبط بود. همبستگی منفی معنی داری بین درصد رس خاک با تعداد بنه، وزن خشک بنه، عملکرد گل و کلاله زعفران در واحد سطح مشاهده شد.
    کلیدواژگان: اسیدیته، عملکرد کلاله، وزن خشک، هدایت الکتریکی
  • فرشته مقامی مقیم، علیرضا کریمی، غلامحسین حق ینا، آرش دوراندیش صفحه 143
    برای استفاده پایدار از اراضی لازم است که اراضی، بر اساس قابلیت هایشان طبقه بندی و استفاده شوند. هدف از این مطالعه، تعیین و درجه بندی ویژگی های موثر برکشت دیم و یونجه در منطقه روئین، استان خراسان شمالی بود. بعد از بازدید صحرایی، کیفیت های اراضی شامل اقلیم، شرایط رشد ریشه، رطوبت قابل دسترس، سهولت کار در مزرعه و تخریب اراضی، عوامل موثر بر تناسب اراضی تشخیص داده و با استفاده از منابع و بازدیدهای صحرایی، درجه بندی شدند. در این مطالعه از تغییرات کربن آلی خاک برای درجه بندی تخریب اراضی استفاده شد. بدین منظور، از شیب های شمالی، جنوبی، شرقی و غربی 84 نمونه خاک از بخش شیب پشتی و 21 نمونه از بخش بدون جهت (در مجموع 105 نمونه خاک)، از هفت نقطه از هر کدام ازکاربری های یونجه دیم، دیم (گندم، جو، نخود و عدس) و مرتع، از عمق 15-0 سانتی متری خاک در تیرماه 1390 برداشت شد. ارزیابی کیفی تناسب اراضی برای کشت دیم به روش محدودیت ساده بر اساس کیفیت های گفته شده انجام شد. نتایج بیانگر آن است که در هر سه کاربری، شیب شرقی و بدون جهت، بیشترین و شیب جنوبی کمترین مقدار کربن آلی را دارد که با توجه به اقلیم منطقه، میزان کربن آلی در همه شیب ها بجز شیب جنوبی در مقایسه با مناطق مشابه اقلیمی در حد قابل قبولی است. در منطقه مورد مطالعه، کیفیت های مربوط به اقلیم و خاک، محدودیتی برای کشت دیم ایجاد نمی کنند و فقط دو کیفیت سهولت کار در مزرعه و تخریب اراضی که کیفیت های وابسته به شیب و جهت شیب بوده، عوامل محدودکننده اصلی هستند. بر این اساس شیب های بیشتر از 20 درصد در کل منطقه و شیب های جنوبی برای دیم نامناسب تشخیص داده شد. براساس نتایج طبقه بندی تناسب اراضی، با حذف شیب های بیشتر از 20 درصد برای دیم و یونجه و شیب های جنوبی برای کشت دیم، سطح زیر کشت از 1186 هکتار به 942 هکتار خواهد رسید. برای جبران پیامدهای اقتصادی حاصل از کاهش سطح زیر کشت، تحقیقات بیشتری در زمینه افزایش عملکرد در واحد سطح و استفاده از الگوهای بهینه کشت با توجه به محدودیت های موجود در منطقه، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تناسب کیفی اراضی، تخریب اراضی، کربن آلی خاک، کیفیت اراضی
  • محمدعلی فرجیان مشهدی، محمد کافی، احمد نظامی صفحه 153
    شوری خاک و آب آبیاری مشکلات عمده ای را برای تولید علوفه بوجود آورده است بنابراین این تحقیق با هدف بررسی کمی و کیفی تولید علوفه در کشت مخلوط کوشیا (Kochia scoparia L.) و ارزن پادزهری (Panicum antidotale Retz.) در شرایط آبیاری با آب شور به اجرا درآمد. هدایت الکتریکی آب آبیاری در طی دوره رشد 9/4 دسی زیمنس بر متر بود. این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 90-1389 در مزرعه تحقیقات شوری قطب علمی گیاهان زراعی ویژه دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمارهای آزمایش متشکل از سه سطح مختلف (25، 50 و 75 درصد) از ترکیب نسبی دو گونه و دو تیمار تک کشتی بود. در بین تیمارهای مخلوط در مجموع دو چین، تیمار 50% ارزن و 50% کوشیا با میانگین 1408 گرم در مترمربع بیشترین عملکرد ماده خشک را داشت و پس از آن تیمار 25% ارزن و 75% کوشیا و تیمار 75% ارزن و 25% کوشیا به ترتیب با میانگین 1317 و 993 گرم در مترمربع قرار گرفتند. به علت رشد کمتر ارزن پادزهری (گیاهی چند ساله) در سال اول، سهم زیادی از عملکرد ماده خشک در هر تیمار، مربوط به کوشیا بود و در تمامی تیمارهای مخلوط، نسبت برابری زمین کمتر از یک بود. در چین اول و دوم، تفاوت معنی داری بین تیمارهای مخلوط از نظر درصد پروتئین خام، خاکستر، فیبر شوینده خنثی (NDF) و فیبر شوینده اسیدی (ADF) وجود نداشت. ولی با توجه به خصوصیات متفاوت کمی و کیفی علوفه این دو گیاه، تحقیقات بیشتر در این زمینه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ارزش غذایی، پروتئین خام، خاکستر، فیبر شوینده خنثی، فیبر شوینده اسیدی، نسبت برابری زمین
  • آرش قلعه گلاب بهبهانی، کورس خوشبخت، لیلی تبریزی، آگرین داوری، هادی ویسی صفحه 161
    تنوع زیستی گستره وسیعی از تنوع ژنتیکی، تنوع گونه ای و تنوع بو م نظام ها می باشد. یکی از مهمترین مفاهیمی که امروزه در زمینه توسعه پایدار در بخش کشاورزی مطرح است، حفاظت از تنوع زیستی کشاورزی است. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی و مقایسه وضعیت تنوع زیستی کشاورزی در سامانه های زراعی، باغی و باغکشتی در روستا های حوزه آبریز جاجرود در بخش شرقی و شمال شرقی استان تهران بود. به علاوه در این مطالعه اهمیت باغکشت ها به عنوان محلی جهت حفاظت درون جا از گونه های مورد استفاده در بوم نظام های کشاورزی مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مورد استفاده در این پژوهش از طریق مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه هایی که به این منظور طراحی گردیده بود، توسط سرپرستان 30 درصد از کل خانوار کشاورزان روستا های مورد بررسی استخراج گردید. نتایج حاصل نشان داد که مقادیر شاخص غنای گونه ای و شاخص شانون تقریبا در باغکشت های تمام روستاهای مورد مطالعه بیشتر از سامانه های زراعی و باغی بود که این موضوع اهمیت سامانه های باغکشتی در حفاظت از تنوع زیستی گونه های کشاورزی را اثبات نمود، همچنین نتایج نشان داد که در روستاهایی مانند سیاهسنگ که به هر دلیل سامانه های زراعی و باغی در آنها از بین رفته است، باغکشت ها به تنهایی مسئول حفاظت از تنوع زیستی گونه های موجود در این سامانه ها می باشند. در این مطالعه روستای مرانک با شاخص غنای گونه ای هفت در سامانه های زراعی و روستای خسروآباد با شاخص غنای گونه ای 12 در سامانه های باغی، بالاترین سطوح تنوع را در هر یک از این سامانه های کشاورزی به خود اختصاص داده بودند.
    کلیدواژگان: بوم نظام، تنوع گونه ای، حفاظت درون جا، شاخص تنوع شانون، شاخص غنای گونه ای
  • بهروز اسماعیل پور، پریسا جلیل وند، جواد هادیان صفحه 169
    تنش کمبود آب به طور دائم یا موقت، در رشد و توزیع پوشش طبیعی گیاهان بیشتر از سایر عوامل محیطی محدودکننده است. به منظور بررسی تاثیر قارچ های آربوسکولارمایکوریزا (AM) و تنش خشکی بر رشد و عملکرد گیاه مرزه (Satureja hortensis L.) (توده بومی شهرری) آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در مزرعه پژوهشی گروه علوم باغبانی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1389 انجام شد. تیمارهای مورد آزمایش شامل دو گونه قارچ مایکوریزا (Glomus etunicatum وG.versiformi) و تنش خشکی در سه سطح (آبیاری بر اساس 100 درصد ظرفیت مزرعه به عنوان شاهد، 30 و60 درصد ظرفیت مزرعه) بود. نتایج حاصل نشان داد که هشت هفته پس از آغاز تیمارهای خشکی، خصوصیات رویشی مانند ارتفاع ساقه، تعداد و مساحت سطح برگ، طول ریشه، وزن خشک برگ، ساقه و ریشه با افزایش خشکی به طور معنی داری کاهش یافتند. روابط آبی تمام گیاهان از جمله محتوای نسبی آب برگ در اثر خشکی به شدت تحت تاثیر قرار گرفت و کاهش یافت. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش تنش خشکی میزان فسفر برگ کاهش و مقدار پتاسیم برگ افزایش یافت. در پاسخ به تنش خشکی، فرآیندهای تنظیم اسمزی در گیاهان مرزه فعال شد و میزان پرولین در برگ ها افزایش یافت. تلقیح با قارچ میکوریزا شاخص های رشد رویشی، محتوای نسبی آب گیاه و محتوای فسفر و پتاسیم برگ گیاه مرزه را در شرایط تنش خشکی در مقایسه با گیاهان تلقیح نشده به طور معنی داری افزایش، ولی میزان پرولین برگ را کاهش داد. به طور کلی، کاربرد قارچ میکوریزا سبب افزایش مقاومت به تنش خشکی در گیاه مرزه شد.
    کلیدواژگان: پتاسیم، پرولین، ظرفیت مزرعه، فراهمی فسفر، گیاه دارویی
  • بهروز اسماعیل پور، منصور اکبری صفحه 178
    کم آبیاری یکی از راهکارهای بهینه سازی مصرف آب در اراضی فاریاب است. این آزمایش به منظور بررسی اثرات کم آبیاری بر رشد، عملکرد و صفات کیفی دو رقم گوجه فرنگی ((Lycopersicon esculentum Mill. به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میاندوآب در سال زراعی 90-1389 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو رقم گوجه فرنگیEarly Urbana111 و Rio grand و چهار تیمار کم آبیاری 60، 80، 100 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A بود. نتایج نشان داد که تاثیر سطوح مختلف آبیاری بر شاخص های ارتفاع بوته، تعداد میوه درجه یک، وزن میوه، طول میوه، عملکرد کل، مواد جامد محلول، کلروفیل، لیکوپن، بتاکاروتن و EC میوه گوجه فرنگی در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. ارقام مورد آزمایش نیز برای شاخص های EC میوه، لیکوپن و رنگ در سطح احتمال پنج درصد تفاوت معنی داری داشتند. بیشترین ارتفاع بوته (8/93 سانتی متر)، طول میوه (65/7 سانتی متر)، تعداد میوه بازارپسند (29/16)، میانگین وزن میوه (/174گرم در بوته) و عملکرد کل (3/8 کیلوگرم) از تیمار 60 میلی متر تبخیر از تشتک آبیاری و بیشترین مقدار بریکس (86/5)، عددکلروفیل متر (78/0) و لیکوپن (10/17درصد) در تیمار 120میلی متر تبخیر از تشتک آبیاری بود. به طور کلی، نتایج این آزمایش بیانگر آن است که کم آبیاری باعث کاهش شاخص های رویشی و افزایش کیفیت پس از برداشت ارقام گوجه فرنگی مورد آزمایش شد.
    کلیدواژگان: بتا کاروتن، تشتک تبخیر، کلروفیل، لیکوپن
  • فهیمه فریدی، محمود رمرودی، محمد گلوی، براتعلی سیاهسر، سعید خاوری خراسانی صفحه 188
    به منظور بررسی تاثیر الگوی کشت بر خصوصیات فنولوژیک، مورفولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد ارقام ذرت (Zea mays L.) شیرین و فوق شیرین در شرایط شور، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. کرتهای اصلی الگوی کشت در سه سطح شامل، کشت تک ردیفه و دو ردیفه روی پشته و کشت در کف جوی آبیاری و کرت های فرعی چهار رقم شامل دو رقم ذرت شیرین (Ksc403su، Merit) و دو رقم ذرت فوق شیرین (Basin و Obsession) بودند. نتایج نشان داد که الگوی کشت تاثیر معنی-داری بر ارتفاع بوته، ارتفاع بلال، طول و عرض برگ، تعداد ردیف دانه، تعداد دانه در ردیف، عملکرد دانه، شاخص برداشت و وزن هزار دانه داشت؛ در حالی که بر تعداد کل برگ، تعداد برگ بالای بلال اصلی، طول تاسل، قطر ساقه، زمان گرده افشانی، کاکل دهی، فاصله بین ظهور دانه گرده تا ظهورکاکل و عملکرد بیولوژیک تاثیر معنی داری نداشت. تاثیر رقم بر کلیه ویژگی های مورد مطالعه بجز تعداد برگ بالای بلال اصلی و قطر ساقه معنی دار شد. بیشترین عملکرد دانه و شاخص برداشت در رقم Obsession (به ترتیب برابر با 10 کیلو گرم و 39 درصد) و کمترین آنها در رقم Basin (به ترتیب برابر با 4 کیلو گرم و 20 درصد) مشاهده شد. نتایج حاکی از آن است که استفاده از روش کشت کف فارو برای ذرت شیرین و فوق شیرین در شرایط شور می تواند منجر به بهبود عملکرد شود.
    کلیدواژگان: الگوی کاشت، عملکرد دانه، ویژگی های مورفولوژیک
|
  • S. Khorramdel, P. Rezvani Moghaddam, A. Aminghafori, J. Shabahang Page 93
    In order to study the effects of biofertilizers and different water volume per irrigation on vegetative characteristics and seed yield of sesame (Sesamum indicum L.), an experiment was conducted at the Research Greenhouse of Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, during 2009. This experiment was conducted as factorial based on randomized complete block design with three replications. The first and the second factors were biofertilizers (Nitragin, Nitroxin, bio-phosphorus and control) and water volume per irrigation (100, 200 and 300 ml), respectively. The results showed that the simple effects of biofertilizer and irrigation volume were significant (p≥0.05) on plant height, the first internode length, number and dry weight of leaves, dry weight of stem, chlorophyll content and relative water content (RWC) of sesame. Also, interaction between biofertilizer and water volume per irrigation was significant (p≥0.05) plant height and RWC. The maximum and the minimum sesame seed yield were observed in Nitragin and control with 204.4 and 100.0 kg.m-2, respectively. The highest seed yield was observed in 100 ml (202.1 kg.m-2) and the lowest was achieved with 300 ml (170.1 kg.m-2) per irrigation water. Application of biofertilizers enhanced root development and hence availability of moisture and nutrients, particularly nitrogen and phosphorus. On the other hand, since these fertilizers are promote of growth regulator and hence in basement of growth and photosynthesis of sesame. With increasing irrigation volume from 100 to 300 ml, growth of sesame was decreased. Therefore, sesame application of biofertilizers could improve its vegetative characteristics in dry and semi-dry regions.
    Keywords: Irrigation volume, Nutrients, Oil seed crop, Water requirement
  • P. Rezvani Moghaddam, A. Aminghafori, S. Bakhshaie, L. Jafari Page 105
    Plant growth promoting bacteria with various mechanisms such as an increase in uptake and availability of nutrients can improve plant growth. In order to evaluate the effects of biofertilizers and Vermicompost on quantitative characteristics and essential oil content of vegetative parts of summer savory, a field experiment was conducted during growing season of 2008- 2009 at Agriculture Research Station, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran. A randomized complete block design with three replications was used. Treatments included: Nitragin, Nitragin+Vermicompost, Nitragin+Nitroxin, Nitragin+Phosphate solublizing bacteria, Nitragin+Phosphate solublizing bacteria+Vermicompost, Nitragin+Phosphate solublizing bacteria+Nitroxin, Nitragin+Nitroxin+Vermicompost and control. Plants were harvested twice at 10% flowering stag. The result showed that biofertilizers and Vermicompost had significant effects (p≤0.01) on plant height, percentage of leaf and stem, biological yield and essential oil contents of leaves in both harvests. The combination of Nitragin + Nitroxin and Vermicompost and control treatments had the highest and the lowest plant height, percentage of stem and leaf, and biological yield. It seems that seed inoculation with biofertilizers enhanced root development and hence availability of moisture and nutrients, particularly nitrogen and phosphorus. Therefore, summer savory inoculation with biofertilizers could improve some quantitative and essential oil contents.
    Keywords: Biological yield, Essential oil, Nitragin, Vermicompost
  • M. Yousefi, A. Mahdavi Damghani Page 113
    Efficient use of inputs and energy resources is one of the most important principals of sustainable agriculture. For this purpose, water and energy productivity of irrigated agroecosystems of major crops in Kermanshah province were evaluated. The Data was collected via questionnaire through face to face interview of 180 farmers of this province during summer 2010. Results showed that water productivity in alfalfa, corn and wheat agroecosystems were 2.06, 1.05 and 0.9 kg.m3, respectively. Furthermore, energy use efficiency for these crops were 4.29, 2.08 and 3.78. Accordingly, water- energy productivity was 0.08, 0.06 and 0.13 g.m3 kWh for wheat, maize, and alfalfa agroecosystems, respectively. In conclusion, results indicated that in these agroecosystems, energy management should be considered as an important task in terms of efficient and sustainable use of energy in order to reduce environmental footprint in agroecosystems.
    Keywords: Energy resource, Environmental footprint, Sustainable development
  • A.B. Bazrgar, A. Soltani, A. Koocheki, E. Zeinali, A. Ghaemi Page 122
    Environmental optimizing of pest management strategies and improving theirs trends towards minimum environmental risks programs is a matter of considerable concern of food scientists particularly in developing countries. This study evaluates the environmental impacts of pesticides consumption based on Environmental Impact Quotient (EIQ) model in different sugar beet (Beta vulgaris L.) production systems in Khorasan provinces as the largest producer of this strategic crop in Iran. For this purpose, information of pesticides used in 26 locations of 11 geographic regions in Khorasan provinces, (North, Razavi and South Khorasan provinces) in three types of production systems was gathered: mechanized, semi-mechanized and traditional. In all three production systems, based on EIQ index which uses three risk components: farm worker, consumer and leaching and environment to estimate the relative potential risk of pesticide, the most negative effect of pesticide consumption was on ecosystem organisms as ecological component. Results showed that there is no relationship between sugar beet yield and increasing both diversity of pesticides types and quantity of active ingredients consumption as well. Moreover, granted that increasing in mechanization in sugar beet production caused more environmental load in farm, considering sugar beet yield, mechanized systems resulted in 33% less environmental damage per 1 ton sugar beet produced. Thus, it is expected that there is a possibility to improve ecological function of Khorasan sugar beet production systems without economic loss by substitution or decreasing the use of pesticides. Also, employing more mechanized and more productive systems may reduce environmental hazards in national scale and decrease environmental load due to transportation of non local production in international scale.
  • E. Azizi, M. Jahani Kondori, R. Divan Page 134
    In order to Investigation some soil characteristics and filed age effects on flower and corm yield of saffron, an experiment was conducted as factorial based on complete randomized design with five replications in two regions of Neyshabur during growing season 2009-2010. Treatments were included different filed ages (2, 4 and 6 years) and two geographical regions (Eshagh abad and Soltan abad). Different characteristics such as fresh and dry weight of corm, corm number, number of corm sprout and flower and stigma yield of saffron were determined. Soil physical and chemical characteristics such as soil texture, pH and EC were measured. Results showed that effect of filed age on all characteristics was statistically significant. Flower and stigma yield were affected by region and filed age and region interaction significantly. Positive significant regression was shown between field age and parameters such as fresh and dry weight of corm, number of corm sprout and corm number. With increasing field age to 4 years, saffron yield increased and then decreased. Results showed that changes in stigma and flower yield was significantly related to physical and chemical soil criteria (soil texture, EC, pH) characteristics. Significant negative correlations were observed between clay percentage of soil with corm number, corm dry weight, flower and stigma in.
    Keywords: Dry weight, EC, pH, stigma, yield
  • F. Maghami Moghim, A.R. Karimi, G.H. Haghnia, A. Dourandish Page 143
    Classification and utilization of lands based on their capability are necessary for sustainable land use management. The purpose of this study was to identify and grade the effective qualities on the rainfed farming in the Roin area, North Khorasan province, during the year of 2011. Based on field observations and literature review the land qualities including climate, rooting conditions, moisture availability, field workability and land degradation hazard were distinguished and rated as the most effective factors on the rainfed land suitability. To evaluate the land degradation hazard, the variations of soil organic carbon content in north-, south-, west- and east-facing slopes as a result of land use change was measured. In seven sites, 84 soil samples were taken from 0-15 cm soil depth of Back Slope with aspect of north- south- west- and east-facing slopes of rangeland, wheat dry farming and alfalfa dry farming. In addition, 21 soil samples were taken from nearly flat areas (Toe slopes and back slopes) of studied land uses. The results indicated that all aspects except the south-face slopes the amount of soil organic carbon suitable for semiarid regions. In the study area, the climate and qualities related to soil, have no limitations for dry farming. Only field workability and land degradation hazard qualities which are affected by slope and slope aspect are main limitation factors. Based on results the slopes more than 20% and the southern slopes were identified non-suitable for dry farming but the southern slopes were partly suitable for alfalfa dry farming. Considering the mentioned limitations, the areas under dry farming cultivation will be decreased from 1186 to 942 ha. More investigation for new land utilization types is necessary to compensate the negative economic consequences of cultivation land reduction.
    Keywords: Land degradation, Land qualities, Qualitative land suitability, Soil organic carbon
  • M.A. Farajian Mashhadi, M. Kafi, A. Nezami Page 153
    Salinity of soil and irrigation water creates major problems for forage production. This study was aimed to evaluate the quality and quantity of forage production in intercropping of kochia (Kochia scoparia L.) with blue panic grass (Panicum antidotale Retz.) under irrigation with saline water (4.9 dS.m-1). The study was performed based on randomized complete block design with three replications during growing season 2010-2011 at Salinity Research Field, of Ferdowsi University of Mashhad. Treatments were five different levels including 100, 75, 50, 25 and 0 percentage of relative composition of the two species. Treatment of 50% blue panic grass and 50% kochia with an average of 1408 g.m-2 produced the highest dry matter yield followed by 25% blue panic grass + 75% kochia and 75% blue panic grass + 25% kochia produced 1317 and 993 g.m-2, respectively. Due to lower growth rate of blue panic grass in the first year, a large proportion of dry matter in the mixture was associated with kochia and land equivalent ratio was less than one in all intercropping treatments. In the first and the second clippings, there was no significant difference between intercropping treatments in terms of crude protein, ash, NDF and ADF.
    Keywords: Acid detergent fiber, Ash, Crude protein, Land equivalent ratio, Neutral detergent fiber, Nutritive value
  • A. Ghalegolab Behbahani, K. Khoshbakht, L. Tabrizi, A. Davari, H. Vaisi Page 161
    Biodiversity consists of wide range diversity such as genetic diversity, species diversity and ecosystem diversity. Nowadays, agrobiodiversity conservation is one the most important aspects of sustainable agriculture. In this research, agrobiodiversity in farmlands, gardens and home garden systems was assessed and compared. In addition the role of home gardens as an effective strategy in In-situ conservation was evaluated. Needed information was obtained by questionnaire method in eight villages in east of Tehran province (Jajrood basin). The questionnaires were completed by 30 percent of households in the area during 2009 and 2010. The result showed that, richness and Shannon indices which were indicators of spices diversity in home gardens were more in farmlands and horticulture ecosystems Results also revealed that in some villages like Siahsang which lots of farmland and garden ecosystems had been disappeared, home gardens were the only conservative systems of species, which indicate the important function of home gardens species conservation. In this study Maranak and Khosroabad villages with 7 and 12 species, respectively in farmland and gardens show had the highest species richness index in agricultural ecosystems.
    Keywords: Species diversity, Ecosystem, In, situ conservation, Species richness index, Shannon index
  • B. Esmaielpour, P. Jalilvand, J. Hadian Page 169
    Water deficit stress permanent or temporary limits the growth and distribution of natural vegetation and performance of plants more than other environmental factors. In order to investigate the effect of drought stress and mycorrhizal-arbuscular fungi inoculation on the growth and yield of savory (Satureja hortensis L.) a factorial experiment based on completely randomized design were conducted in Research Greenhouse of Horticulture Department of Mohaghegh Ardabili University during 2010. Experimental treatments include two species of mycorrhizal-arbuscular fungi, Glomus etunicatum and G. versiformis and three level of drought stress (100 percent of field capacity as control, 30 and 60 percent of field capacity humidity). Result revealed that 8 weeks after start of drought stress treatments growth parameters such as plant height, number and surface area of leaves, root length, of root, stem and leaves dry weight significantly reduced with increase in drought stress severity. Leaf relative water content reduced by drought significantly. Also, result showed that with increase drought stress, phosphorus content of leaves decreased and potassium content of leaves were raised. Proline content of leaves increased in responses to increases in drought stress. Mycorrhizal fungi inoculation significantly (p≤ 0.01) increased vegetative growth indices, relative water content of plants, phosphorus and potassium content of leaf under water deficit condition in comparison to control, but proline content of leaf was decreased. In general, mycorrhizal fungi application improved resistance to drought stress in savory plants.
    Keywords: Available phosphorus, Field capacity, Medicinal plant, Potassium, Proline
  • B. Esmaielpour, M. Akbari Page 178
    Deficit irrigation is an essential optimization method for water consumption in irrigated lands. In order to investigate the effects of deficit irrigation on growth, yield and quality traits of two tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) cultivars a factorial layout based on randomized complete block design with three replications was conducted in Agricultural Research Station of Miandoab during growing season 2010-2011. Experimental treatments included two tomato cultivars such as Early urbana l11 and Rio-grand and four deficit irrigation such as 60, 80, 100, 120 mm evaporation from Pan. Results of analysis of variance revealed that the effect of different irrigation levels were significant (p≤0.05) on plant growth indices such as plant height, number of marketable fruits, fruit weight and length, total yield, soluble solid, chlorophyll, lycopene, Beta carotene and EC of fruits of tomato. The highest value for traits such as plant height (93.7 cm), fruit length (7.65 cm), number of marketable fruit (16.29) fruit weight (174 g) and total yield (8.3 kg) were obtained 60 mm evaporation from pan, while the highest value for postharvest properties such as brix (5.86%) and lycopene (17.10 %) were produced in 120 mm evaporation from pan enhanced post harvest quality of tomato fruits. In general, results of this investigation indicated deficit irrigation led to reduction in vegetative growth parameters and improvement in post harvest quality of assessed tomato cultivars
    Keywords: Beta carotene, Chlorophyll, Evaporation pan, Lycopene
  • F. Faridi, M. Ramroudi, M. Galavi, B.A. Siahsar, S. Khavari Khorasani Page 188
    In order to evaluate the effects of planting pattern on morphological, Phonological, yield and yield components of sweet and super sweet corn (Zea mays L.) varieties under saline conditions, a field experiment was conducted as split plots based on a randomized complete block design with four replications. Planting pattern in 3 levels included one row in ridge, two row in ridge and furrow planting, as a main plot and varieties in 4 levels sweet corn with 2 types (KSc 403 su, Merit) and super sweet with two types (Basin, obsession) as sub plots. The results showed that planting pattern had significant differences on plant height, ear height, leaf length, leaf width, number of kernel per row, number of rows per ear and 1000-kernel weight. but had no significant effects on the length of tassel, number of leaf/plant, number of leaf per plant above ear, stem diameter, time of anthesis, time of silking, anthesis silking interval) ASI), grain yield, biological yield and harvest index. Different varieties had significant effects on the total characteristics studied except number of leaf above ear and stem diameter. Most of the conservable grain yield and harvest index was in Obsession variety (10 kg and 39%, respectively) and the least was seen in Basin (4 kg and 20%, respectively). The result showed that use of furrow planting pattern for sweet and super sweet corn in saline conditions can effects result in higher yield.
    Keywords: Grain yield, Morphological Traits, Planting pattern