فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 14 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • داریوش کاظمی، مصطفی صابری صفحات 11-26
    بررسی شکوه و آموزه های تعلیمی نهفته در اشعار طالب آملی به عنوان یک شاعر عارف، جدا از شناخت اوضاع سیاسی و اجتماعی، به شناخت افکار، عقاید و زبان خاص او وابسته است. بدین منظور در این گفتار ابتدا به توضیحی اجمالی پیرامون زبان خاص عرفا پرداخته می شود تا از زبان رمزی عرفانی اطلاعاتی به دست آوریم. سپس از میان اشعار مختلفی که طالب در آنها شکوه و شکایتی را مطرح ساخته است به شکوه او از مردم خواهیم پرداخت و تعلیم مورد نظر او را که به شکل شکوائیه بیان گردیده با ذکر شواهد جستجو خواهیم کرد. بررسی شکوائیه های طالب، ما را به این نتیجه می رساند که شکایت از مردم در حقیقت، شکایت از نابخردی، ظلم، نفاق، ریا و همه آن چیزی است که با نوع ایدئولوژی و جهان بینی عرفانی در تضاد است و بیان شکوه نوعی اعتراض و مبارزه است. از سوی دیگر طالب در بیان شکوه و شکایت، نه تنها مردمان عصر خویش بلکه همه انسان ها را از اندیشه ها، رفتارها و کردارهای ناشایست برحذر می دارد.
    کلیدواژگان: طالب آملی، شکوه، مردم، آموزه، تعلیمی
  • مهدی شریفیان صفحات 27-46
    «نوستالژی» یک اصطلاح روان شناسی است که وارد ادبیات شده است و در فارسی به حسرت سروده یا دل تنگی ترجمه شده است. نوستالژی رفتاری است ناخودآگاه، که در شاعر یا نویسنده بروز کرده و متجلی می شود. ناخودآگاه جمعی (collectiveunconscious) در روان شناسی یونگ عبارت است از: تجربه های اجداد ما در طی میلیون ها سال که بسیاری از آنها ناگفته مانده است. و یا انعکاس رویدادهای جهان ما قبل تاریخ که گذشت هر قرن تنها مقدار بسیار کمی به آن می افزاید. این مقاله، پژوهشی است درباره «زمینه های دل تنگی در شعر قیصر امین پور»که به عنوان یکی از رفتارهای ناخودآگاه فرد، در شعر «قیصر امین پور» بررسی شده است. در بخش خاطره فردی به غم غربت و دوری از وطن به عنوان حسرت برگذشته و در بخش نوستالژی اجتماعی، تحت عنوان شاعران و خاطره جمعی به دل تنگی شاعر برای آرمان شهر اسلامی با ذکر شواهدی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: نوستالژی، غم غربت، شعر معاصر فارسی، قیصر امین پور
  • فاطمه ابوحمزه، احمد احمدی صفحات 47-64
    ادبیات تعلیمی، گستره وسیعی از ادبیات را در بر می گیرد. بسیاری از شاعران ادوار مختلف شعر فارسی که اشعار تعلیمی سروده اند؛ با علوم مختلف رایج در زمان خود آشنا بوده اند و بدین گونه بر غنای ادبیات تعلیمی افزوده اند. از جمله این علوم، علم کلام است. شاعران اشعار خود را با توجه به مباحث مطرح در حوزه کلامی که بدان معتقد بوده اند؛ سروده اند. در واقع می توان شعر را نموداری از اعتقادات شاعر دانست که به تعلیم مخاطب در آن حوزه کلامی می پردازد. این موضوع کمتر در ادبیات فارسی مورد توجه و بررسی قرار گرفته است. بدین منظور برای بررسی تاثیر علم کلام در ادبیات فارسی ابتدا به معرفی علم کلام پرداخته، عوامل پیدایش و حوزه های اصلی علم کلام را بررسی می شود. سپس برخی از آرای کلامی که در ادبیات مورد توجه قرار گرفته است؛ مطرح می شود. در ادامه، تاثیر علم کلام بر فلسفه و جریان ایجاد شده در ادبیات مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: کلام، حوزه های کلامی، شعر، فلسفه
  • غلام رضا داوودی پور، اصغر دادبه صفحات 65-80
    در این مقاله که بر مبنای کارکرد تمثیلات تعلیمی در شرح رباعبات جامی - که رساله ای در شرح وحدت وجود و آرای ابن عربی است- سامان یافته و موضوع با تکیه بر جنبه تعلیمی آن در ترازوی بحث و نظر سنجیده شده است. ابتدا درباره تمثیل؛ وحدت وجود و تجلی به کوتاهی توضیحاتی داده شده، سپس تمثیل های موجود در متن، در زیر هشت بخش جداگانه شامل تمثیل «نور و خورشید، آتش، آیینه، شیشه، جریان آب، دریا و بحر، حروف و اعداد» طبقه بندی و تشریح و توضیح شده است و در پایان جمع بندی و نتیجه گیری مباحث صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: تمثیلات تعلیمی، وحدت وجود، تجلی، حروف، اعداد
  • سید احمد حسینی کازرونی، محمدرضا کمالی بانیانی صفحات 81-100
    دین اسلام دینی است جهانی و برخوردار از یک سلسله عناصر تعلیمی، امور اعتقادی و مقررات اخلاقی و عملی است که به کار بستن آنها سعادت و نیک بختی انسان را در دنیا و آخرت تامین می کند. مقررات تعلیمی دین اسلام که از جانب آفریدگار جهان فرستاده شده به گونه ای است که هر فردی از افراد بشر و هر جامعه ای از جامعه های انسانی که آنها را به کار بندد، بهترین شرایط زندگی و مترقی ترین کمال انسانی برایش فراهم خواهد شد. جلال آل احمد یکی از برجسته ترین روشن فکرانی است که در زمینه های گوناگون از جمله غرب زدگی، دین، حقوق زنان، دولت، روشن فکری و... صاحب نظر بوده و قلم فرسایی کرده است. این مقاله می کوشد تا دیدگاه و تلقی جلال آل احمد را از دین، علل و ریشه های پدیدار تاریخی آن و نیز فهم وی از بنیان های تعلیمی آن که نقشی اساسی در شکل گیری پاردایم فکری جامعه آن روز ایرانیان داشت مورد نقد و بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: آل احمد، دین اسلام، عناصر تعلیمی، وحدت کلمه، زمینه تاریخی
  • زهراالسادات موسوی، احمد خاتمی صفحات 101-118
    در این مقاله تلاش نگارندگان، تحلیل مفهوم ابتلاء و امتحان، و بررسی آثار و لوازم آن در منظومه خسرو و شیرین نظامی است. مقصود از ابتلاء و امتحان، آزمودن است و در فرهنگ قرآنی نیزبه مجموعه ای از برنامه های مستمر و مداوم که درباره انسان و عملکرد و رفتار وی اطلاق می شود، می باشد. نظامی در این منظومه، خسرو «و» شیرین را در معرض امتحانات و ابتلائات گوناگون قرار می دهد؛ ابتلاء به عشق، دوری، قدرت. این مقاله ابتدا پیشینه ابتلاء و امتحان را در قرآن و روایات معصومین و متون عرفانی پی می گیرد و ضمن تلخیص داستان خسرو و شیرین، ابتلائات موجود در این داستان را بررسی می کند. و سرانجام نتیجه می گیرد که نظامی در این منظومه با پرورش این دو شخصیت، و در سایه ابتلاء و امتحان، عشق آنان را خالص نموده، و از عشق زمینی و هوس آلود به عشق والای پاک و خالصانه رسانده است.
    کلیدواژگان: خسرو و شیرین، ابتلاء و امتحان، عشق، ادبیات غنایی
  • محمدرضا رضاییان صفحات 119-138
    با بررسی و دقت در آثار ادبی، به خصوص اشعارتعلیمی و عرفانی، می توان دریافت که ادبیات وعرفان به نوعی هم زادند وزبان ادبیات را، نسخه بدلی اززبان دین دانست که هر دو سرزمینی آسمانی دارند.
    صوفیه همواره درجهت تبیین عقاید و ترویج اعتقادات خویش- چه دربعد تعلیمی و چه در بعد توجیدی (به وجد آوردن)- از ادبیات، به خصوص شعر و به ویژه رباعی بسیار بهره برده اند. آن ها برای تبیین تجربیات عرفانی و مفاهیم کاملا مجرد و ماورایی و نیز حالات خویش، به زبان رمزی سخن گفته اند. در این راستا، عین القضات همدانی نیز به عنوان یک نویسنده والبته شاعرعارف، درآثار منثورش، از شعر، خصوصا رباعیاتی بهره جسته که خود سروده است. وی به عنوان یکی ازپیش گامان عرصه رمز، با استفاده از شبکه های رمزی موجود، به ویژه رمزینه های اندامی انسان، در رباعیاتش که درواقع مکمل مباحث عرفانی اویند، زبان رمزی را درعالی ترین سطح به کاربسته است.
    کلیدواژگان: ادبیات عرفانی، تعلیمی و غنایی، رباعی، زبان رمزی، رمزینه های اندامی انسان
  • امیدوار مالملی صفحات 139-158
    مقاله حاضر با هدف مطالعه «مختصری از تعالیم رجعت و تناسخ در مثنوی مولوی» است. مثنوی مولوی، شعری تعلیمی است و مولویه عقیده دارند که نفوس جمله آدمیان در عالم علوی موجودند، هریک به وقت خود به این عالم سفلی نزول می کنند، بر مرکب جسم سوار می شوند و کمال خود را حاصل می نمایند. و باز عروج کرده و به عالم علوی باز می گردند. در این پژوهش سعی بر آن است تا با مرور بر مثنوی مولوی این مساله مورد توافق عرفا و فلاسفه، مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تعالیم رجعت، مثنوی، مولوی، شعر تعلیمی، عرفان و معرفت، تناسخ
|
  • Daryush Kazemi, Mostafa Saberi Pages 11-26
    The study of the complaint in Taleb-e- Amoli’s poetry and the pedagogic teachings hidden in them is not only dependant on an understanding of the social and political situation, but on his particular language and ideas as well. As a result, the present study aims at a brief study of the mystic’s particular language in order to shed light on the coded language used by the mystics. Then, there will be the analysis of Taleb-e- Amoli’s complaints of the people and consequently, the intended teaching which is manifested through complaint by relying upon the evidences from the text of his poems. The final result is that his complaint of the people is due to ignorance, tyranny, discord and all the other traits which stand in opposition to the mystic ideology. Furthermore, it is indicated that Taleb warns not only the people of his time, but also the whole human beings of every age from the vice thoughts and behavior.
    Keywords: Taleb, e, Amoli, complaint, people, pedagogic
  • D.M. Sharifian Pages 27-46
    This article is a research concerning Nostalgia in the contemporary poetry. The recent topic has been worked on as one of the unconscious behaviours in the poems of four contemporary poets: ghisar aminpor. After searching for etymology and defining this term a cording to the culture as well as the psychologists, ideas, I concentrated on the relationship between the mentioned topic and literature. In its continuation I dealt with the relationship between Nostalgia and memory and the topic has been evaluated based on this fact.In personal memories of people, I have used Nostalgia as homesickness and in social Nostalgia, the poet Feels sorrow when he refers to the Iranian mytheology. In this concern, I have mentioned some poems from different poets as a reason to prove it.
    Keywords: ghisar aminpor, contem porary Persian poems, Nostalogia
  • Ahmad Ahmadi, Fatemeh Aboohamzeh Pages 47-64
    Didactic literature covers a wide range of literature. Many poets that had written Persian didactic poetry Have been familiar with the various sciences. thus have enriched the literature. Among this sciences the arguments of kalam is Considerable. poets written their poem influence of theology region that believed them and discussed about them. This issue has received little attention in literature. Therefore this easy identify the areas of theology and theological opinions, which have been discussed in the literature. Finally the impact on science, theology and philosophy developed in the literature are discussed
  • Gholamreza Davoudipour, Asghar Dadbeh Pages 65-80
    This article has done based on allegory usage in description quatrains of Jammi - which is a thesis on pantheism description and votes of Ebn Arabi- and the subject of this article is relayed on its educational aspect and has measured on discussion and opinion scale. At first it is briefly explained about allegory, pantheism and expression, then present allegories in text have categorized to eight sections include: ‘’light and sun, fire, mirror, glass, water flow, sea and desert, letters and numbers’’ whole of them have explained and describe. And finally results of research have conclude.
    Keywords: Allegory, Pantheism, Expression, Light, Educational, Letters, Numbers
  • Sayyed Ahmad Hosseini Kazerouni, Mohammad Reza Kamali Baniani Pages 81-100
    Jalal Ahmed is one of the most prominent intellectuals Has spoken in various fields such as Westernization, religion, women's rights, government, intellectual, intellectuals, and. .. The owner of the pen is tough.This paper tries to view and regarded the Jalal Al-Din Ahmad, causes and its historical roots emerge And understanding of the reasons for his escape religious and religion-oriented paradigm of thought that it's a fundamental role in shaping Iranian society, - But its effect is already visible- The review will be.
    Keywords: Al, Ahmad, Educational element, Unanimity, Historical background
  • Zahrasadat Mousavi, Ahmad Khatami Pages 101-118
    In this paper, we (the writers) try to analyse the concept of ''examination and trial'' in ''Khosrow'' & ''Shirin'' literary work of Nezami, together with effects and requirements. The examination and trial means to test or; and in Quran culture it refers to sets of continuous programmes which are about human being and his function and behaviour. In this literary work; Nezami causes ''Khosrow'' and ''Shirin'' to be exposed to several examinations, such as love, separation, power and etc. This paper starts; with presentation of the background of examination and trial,. Then it goes by citing the history of examination and trial in Quran, and anecdotes of Innocents and philosophical texts dealing with the studying the examination and trials existing in literary work of ''Khosrow'' & Shirin''. And with purifying ''Khosrow'' & ''Shirin'' story we study the present examination and trials. Ultimately, we, conclude that in this literary work (Khosrow & Shirin), Nezami has purified their loves through examination and trial, Nezami fosters these two characters and purify their loves by changing their lustful loves to a heavenly and purely love.
    Keywords: 'Khosrow', 'Shirin', examination, trials, love, lyric literature
  • Mohammad Reza Rezaeiyan Pages 119-138
    By study and consideration in literary Traces especially in mystic poem we can understand that literature and mystic is twin (Wraith) and Know that literature language is a substitution of religion language which is earthly and heavenly.Sophie always Profit by literature especially poetry and surely quatrain to made clear and advanced his belief – in didactic dimension and in enrapture dimension and he speaks in secret¬¬ language. Einolghozat Hamedani also use poetry especially quatrain in his prose traces that he himself compose. He uses secret language in the best stage by using available secret net work in his quatrain especially human symbol in which they are his subject complementary.So In this research they try to pay attention to the subjects like: how literature and mystic are related mystic literature in didactic- lyrical Form quatrain place in Sophie/ Sophie secret language and human symbol in Einolghozat Hamedani quatrain.
    Keywords: mystic literature, didactic, lyrical, quatrain, secret language, human symbol
  • Omidvar Malmoli Pages 139-158
    This article aims to study a gist of teachings related to resurrection and metemsychosis in Masnavi-e- Molavi. Masnavi-e- Molavi is an instructional poetry book and the Molavian believe that all human spirits exist in the eternal world and each of them descends to this inferior world whenever they wish, and possess their own bodies in order to take excellency and perfection then elevate again to the eternal world. Through this research I found an opportunity to review Masnavi and examine a fact that all philosophers and gnostics agreed on.
    Keywords: Masnavi: The most famous poem book written by Molavi, an Iranian poet. Resurrection: To rise from the dead. Metemsychosis: The passing of the soul at death into another body