فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 10 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی ممتحن، الهام خادمی صفحات 11-38
    لالائی ها نخستین نمونه ی ادبیات شفاهی زنانه اند. یکی از درون مایه های لالائی ها، مذهب است که مادران به وسیله ی آن، تعالیم دینی و اخلاقی را به طور ناملموس به فرزندانشان می آموزند. برآنیم تا این تعالیم را در لالائی های پارسی و تازی را مورد بررسی قرار دهیم. می توان از جمله نقاط اشتراک لالائی های مذهبی پارسی و تازی از: در پناه خداوند قرار دادن فرزند، در پناه قرآن قرار دادن فرزند، دعا برای خواب خوش فرزند و تعلیم واجبات اسلامی نام برد. برخی از مضامین مختص لالائی های مذهبی پارسی شامل: دعا برای خدمت فرزند به آستان حضرت رضا(ع)، حضرت معصومه(س) و یا شاهچراغ(ع) می باشد. برخی از درونمایه های ویژه ی لالائی های مذهبی تازی عبارتند از: ذکر نام مکه یا کعبه، به کاربردن دو جمله لا اله الا الله و محمد رسول الله
    کلیدواژگان: مادر، لالائی های مذهبی پارسی، لالائی های مذهبی تازی، دعا
  • داریوش کاظمی، نجمه اعظم پور صفحات 39-64
    شکوائیه، عنوانی است برای اشعاری که مضمون و محتوای آنها شکوه و شکایت از درد و رنج های سراینده آنهاست. این گرایش در آثار تمام بزرگان و به طور کلی در اشعار همه شاعران به نوعی یافت می شود. در آثار برخی از بزرگان شعر فارسی، استخوان بندی آثار را می سازد و یا بخش اصلی اشعار را تحت تاثیر قرار می دهد.
    اهمیت شکوائیه ها بیشتر در شناساندن اوضاع روزگار سرایندگان آنهاست، زیرا علاوه بر آشکار ساختن وضع نامطلوب زندگی شاعر، از جامعه آرمانی او و تضاد ایده های وی با حاکمیت و وابستگی های عوام مردم نیز تصویر روشنی به دست می دهد.
    وقار شیرازی نیز از جمله شاعرانی است که بخش وسیعی از دیوان خود را به این موضوع اختصاص داده؛ به طوری که می توان از خلال این شکوائیه ها به اوضاع اجتماعی،سیاسی،اقتصادی و فرهنگی عصر او پی برد.
    موضوع این پژوهش «بررسی شکوه در دیوان وقار شیرازی» است. در پژوهش حاضر سعی شده است که شکوائیه های دیوان وقار شیرازی مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد و سپس با دسته بندی آنها از لحاظ محتوایی و تجزیه و تحلیل و استنباط آنها،نگرانی ها و دغدغه های شاعر را مورد تحلیل قرار دهیم و به این ترتیب، نه تنها به احوال و رفتار شخصی وی، بلکه با وضعیت جامعه عصر او بیشتر آشنا شویم.
    کلیدواژگان: دیوان، وقار شیرازی، شکوائیه
  • محبوبه خراسانی، فائزه هدایی، اکبر اخلاقی صفحات 65-86
    از آن جایی که مرزبان نامه، یکی از امهات آثار تعلیمی کهن پارسی است، به سبب شیوه ی روایت گری و بعد تعلیمی از جایگاه ویژه، برخوردار است. این مقاله سعی دارد به تحلیل جایگاه راوی در روایت و داستان های مرزبان نامه بپردازد. در این مبحث، نشان داده شده که روایت گری در مرزبان نامه با یک راوی صورت نگرفته است. راوی کسی است که قصه از زبان او نقل می شود. این راوی می تواند به طور آشکار یا پنهان در قصه حضور داشته باشد. راوی هر روایت در سطحی ویژه قرار می گیرد، در نتیجه برای روایت-شنو نیز می توان سطوحی را در نظر گرفت (در حقیقت روایت شنوها در هر روایت متفاوت اند). زیرا هر روایت همان طور که راوی دارد، ناگزیر در مقابل روایت شنو (مخاطب) نیز دارد. روایت شنو با خواننده-ی داستان متفاوت است. همچنین راوی نسبت به چگونگی حضور در داستان، می تواند درون داستانی یا برون داستانی باشد و از طرف دیگر راوی بر اساس نسبتی که با داستان دارد، دخیل در داستان یا جدا از داستان است.
    کلیدواژگان: مرزبان نامه، راوی، روایت شنو
  • سیداحمد حسینی کازرونی صفحات 87-104
    یکی از پیشینیان محققان ادبی، یعنی ارسطو در خصوص نحوه تاثیر بیان شاعر در مضامین ادبی و عاطفی گفته است: عظمت بیان شاعر در این است که اصل تقلید و محاکات را ماهرانه نشان دهد، گروهی دیگر بر این عقیده اند که: شیوه طرح مطالب را از محتوای موضوع، مهم تر جلوه داده اند، چنان که فرمالیست های روسی، بحث ادبیات کلام (Literatiness) را مطرح کرده اند.
    پس زبان ادبی، جز ظاهر الفاظ، شباهتی به زبان عادی ندارد، بنابراین شاعران در بیان ادبی خود به آرایه های ادبی از جمله تشبیه، استعاره، کنایه، مجاز و همانندهای آن متوسل شده اند تا بدین وسیله بتوانند مضامین را با تمسک به صور خیال و نکته آفرینی ها در سروده های خود با نازک اندیشی نمایان سازند و رباعی نیز یکی از ناب ترین قالب های شعر فارسی و یکی از اصیل ترین و کهن ترین انواع آن...
    کلیدواژگان: فهلویات، دوبیتی، رباعی، شعر، نوع ادبی
  • مسعود سپه وندی صفحات 105-128
    هفت پیکر(هفت گنبد)، که چهارمین منظومه از پنج گنج حکیم نظامی است، حاوی داستانک های رمزی و به ظاهر مجزایی است که مهم ترین ویژگی و عنصر این داستان ها جنبه ی پندآموزی آن ها و تحول تدریجی خصوصیات قهرمان اصلی داستان(بهرام گور) است. در این منظومه ی بدیع، دو جریان موضوعی به یکدیگر پیوند خورده اند، یکی زندگی «بهرام»که براساس ترتیب زمان حوادث آن است و دیگر داستان هایی که دربرابر قهرمان منظومه، ناپایداری و بی اعتباری این جهان را آشکار می سازند وخواننده را وا می دارند تا درباره ی معنای زندگی و نقش خود، در آن بیندیشد. در حقیقت این داستان ها بهانه ای است تا نظامی، به بیان حقایقی حکمت آمیز از شیوه ی درست زندگی بپردازد. داستان روز شنبه، یکی از این داستان های حکمت آمیز است که می تواند تمثیلی از سلوک عارفانه و ماجرای عبرت آمیز هبوط آدم از بهشت باشد.
    کلیدواژگان: هفت پیکر، روز شنبه، گنبد سیاه، تمثیل، سیر و سلوک
  • میراسماعیل قاضی شیراز صفحات 129-152
    زنان، همان خواهران و مادران و دختران و همسران ما هستند که از دیدگاه ما، مردان، پاک ترین و نجیب ترین و زیباترین و دوست داشتنی ترین انسان های روی زمین اند و هیچ گونه بد گمانی یا بد اندیشی درباره ی آنها را بر نمی تابیم، امااز زمان های باستان، دیدگاه های متفاوتی درباره ی برابری حقوق و آزادی زن ومرد مطرح است. متاسفانه، بنیاد این بحث ها وداوری ها بر نوعی کج اندیشی استوار است که همان تصور نادرست برتری مرد بر زن است وچون خشت اول کج نهاده شده است، حاصل تمام این مباحث هم نادرست بوده است و اگر این تصور باطل اصلاح نشود، سخن هم به جایگاه اصیل خود بر نمی گردد. خوشبختانه درآثار ادبی ما به این مهم توجه شده است، در شاه نامه ی فردوسی، بسیاری از چهره های حماسی زنان، بر مردان پیشی می گیرند و تدبیر و چاره اندیشی آنان، شگفت انگیز و کارساز است.
    گروهی بی هیچ دلیلی مرد را مظهر کمال انسانیت می دانند وزنان را از لحاظ جنسی و فکری کمتر می بینند، بی آنکه به این نکته ی مهم بیندیشند: چه کسی گفته است، مرد انسان کامل است؟ ! و زن نمی تواند با او برابر باشد!
    نظامی در دو مثنوی معروف خود، جایگاه های اجتماعی متفاوت زنان را به تصویر کشیده است. لیلی که اسیر سنت های خانوادگی و قبیله ای عرب است و شیرین که در جامعه ی نسبتا آزاد ایران و ارمن پرورش یافته است، هر یک اصالت و نجابت خود را به گونه ای دیگر به نمایش می گذارند.
    کلیدواژگان: لیلی، شیرین، زن، آزادی، اسارت
  • فریدون طهماسبی صفحات 153-172
    سعدی شیرازی، شاعر شیرین کلام قرن هفتم، جامعه ای آرمانی را در بوستان طراحی کرده است که جامعه ای توحیدی است. و در آن از خداوندی متعال، بخشنده، دستگیر، کریم، خطا بخش و پوزش پذیر سخن به میان می آورد که دو جهان در برابر علم او قطره ای بیش نیست. در این جهان مطلوب، پروردگار محبوب و معبود بندگان صادق است و آنان همواره در ایمان و عشق به او پایدار و با ثبات هستند. به نظر سعدی، یاد چنین خداوندی در همه ی احوال می بایستی بر زبان انسان جاری باشد و فرد نباید از ذکر حق غافل شود تا بر صراط مستقیم بماند و از جامعه ی آرمانی بیرون نرود. این فکر سعدی در بوستان، شباهت فراوانی به بیانات امام علی (ع) دارد، چون اندیشه ی سعدی در بوستان بر مبنای اندیشه ی ناب اسلامی است که از کلام الهی گرفته می شود و امام علی (ع) نیز آن را بخوبی و با تسلط کامل در نهج البلاغه، پرورش داده است.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، سعدی، بوستان، جامعه ی آرمانی، خداوند
  • حسین بهزادی اندوهجردی، مریم شادمحمدی صفحات 173-202
    جلال آل احمد از نویسندگان پرکار دهه ی چهل (ه‍.ش) در آثار خود، بارها مسائل اجتماعی، سیاسی و عقیدتی را به چالش کشیده است؛ انتقاد از مسائل جامعه نه تنها در مقالات و سایر نوشته های او، بلکه در داستان های کوتاهش نیز نمود دارد.
    از پنج مجموعه ی داستان کوتاه چاپ شده از وی، چهار مجموعه، دارای داستان هایی بهره مند از عناصر طنز هستند؛ آل احمد در این مجموعه ها فلاکت و عقب ماندگی عوام، رواج باورهای خرافی، بی اعتنایی افراد نسبت به اجتماع و شهروندان، سیاست بازی و روش های نامطلوب مبارزه برای رسیدن به شهرت، از بین رفتن اصالت های فرهنگی و تعصبات دینی را در قالب داستان مورد انتقاد قرار می دهد و برای مطرح کردن این موضوعات، مانند بسیاری از آثار انتقادی دیگر از قالب طنز استفاده می کند.
    آل احمد، افزون بر بهره گیری از طنز در درون مایه ی داستان هایش، از طنز کلامی (طنز در بیان راوی داستان یا شخصیت های اصلی آن) نیز استفاده می کند و برای این منظور، سازوکارهای طنزآفرینی را در خدمت داستان قرار می دهد.
    کلیدواژگان: جلال آل احمد، طنز، داستان کوتاه، دیدوبازدید، زن زیادی
  • کتایون مزداپور، صبا لطیف پور صفحات 203-226
    هوم، گیاهی است که از آن عصاره ای گرفته می شود و بیش ترین کاربرد آن در آیین های دینی است. گیاه مذکور در هند سومه نامیده می شود و در ایران باستان نیز هئومه نام داشته است؛ به جهت شباهت در نام و کاربردهای این گیاهان، می توان به ریشه قدیمی تر آن، یعنی زمان هندوایرانی پی برد. به جهت اهمیت و رازآمیز بودن گیاه و خواص مختلفی که داشته است از جمله سکرآوری و نیروبخشی، با گذشت زمان، ویژگی های خاصی به این گیاه نسبت داده شد و حتی به صورت خدایی تجسم یافت. این گیاه و عصاره گرفته شده از آن اهمیت خاصی در شکل دهی به اندیشه های انسان اولیه ساکن سرزمین های هندی- اروپایی داشته است. لازم به ذکر است که مشابه این گیاه و نوشیدنی حاصل از آن، با کمی تفاوت در جزئیات و کاربردها، نزد تمامی اقوام کهن ساکن زمین دیده می شود
    کلیدواژگان: هوم، هندوایرانی، آیین، ایزد، عصاره
  • ناصرالدین شاه حسینی صفحات 227-255
    وطن پرستی در معنای وسیع کلمه، یکی از شاخص های اصلی شعر عصر مشروطیت محسوب می شود. این مهم با آنکه در ایران مسبوق به سابقه بود اما پس از یک فترت چند صد ساله، مجددا در این دوره احیا گردید. تجاوزات پی درپی همسایگان و دخالت های منافع طلبانه ی فرنگی ها که با تحقیر و تخفیف ملت ایران همراه بود از یک سو و ضعف و زبونی دولتمردان در مدیریت جامعه وصیانت از تمامیت ارضی کشور از سویی دیگر، غرور هر ایرانی وطن خواهی را جریحه دار می کرد. لذا شعرا نظر به رسالت اجتماعیشان، به عزم برانگیختن شور و شعور مردم از حس مقدس وطن خواهی، تیغ دو لبه برای کوتاه کردن دست درباریان و بریدن پای بیگانگان ساختند. البته وطن پرستی آنان عموما عاطفی و عاری از نضج و عمق فکری و فلسفی بود. به همین منظور، رویکردشان به وطن، ترکیبی از تمامی باورهای مختلف وطن خواهی اعم از: ناسیونالیسم، انترناسیونالیسم، شوونیزم و حتی در معنای مسقط الراس و زادگاه بوده است. در این نوشتار به جهت در آمیختگی نگاه وطن پرستانه ی شعرا، و با توجه به پیشینه ذهنی و زبانی آنان سعی بر این است که انگیزه ها و سطوح وطن دوستی در شعر شاعران برجسته وتاثیر گذار این برهه بررسی شود.
    کلیدواژگان: مشروطیت، شعر، وطن، ناسیونالیسم
|
  • Dr.Mahdi Momtahen, Elham Khademi Pages 11-38
    Lullabies are first symbol of women’s literature. Some of them have religious content. Mothers by them instruct religious & moral teaching to their children. we want to consider this teaching in Persian & Arabic lullabies. Of participation points in Persian and Arabic religious lullabies are: mothers want help of God for their children, pray for sweet dream for them and teach main Islam orders to them. Some of contents in Persian religious lullabies are: prayer for service their children to Imam Reza, Hazrat Massome and Shahe cheragh. Main contents in Arabic religious lullabies are: mothers use name of Mecca and Kaaba and sentences La Elaha Ella Allah and Mohammad Rasol Allah
    Keywords: mother, Persian religious lullabies, Arabic religious lullabies, pray
  • Dr. Dariush Kazemi, Najmeh Azampour Pages 39-64
    Claims is a title for verses that including claims of sores and suffers of the poet. This inclination can be found generally in all of the verses.In the works of some premium Persian poets that make the structure of poem or affect the main portion of the poems.The importance of claims is mostly to present the social and other aspects of the time of the poetry, because more than reveating the undesireable conditions of thepoet.that would present the blessed society and his contradications with the governer and the public dependents would be presented.Vegharshirazi is one of the poets that has considered a condidelable portion of his poems for this matter.So we can find many social.political.economical and cultural aspects of his time.The matters of they survey is studing claims in the verse book of vegharshirazi.We have efforted that study the claims in the verse book of vegharshirazi and then by binding them amaly zing and interpreting the sorrines and sores of the poet.and so not only to become familiar whith his characters and behaviors.but also be familiarized whith the conditions of society in his period of time
    Keywords: Vegharshirazi.versebook.claims
  • Dr. Mahboubeh Khorasani, Faezeh Hodaee Pages 65-86
    Since the letter of Marzbannameh is one of the most significant ancient Persian works and because narrative style of story has special relevance for this paper is to analyze the position of the narrator and the narrated stories Marzbannameh pay letter. In this topic shows that the narrator Marzbannameh has been done with a narrator. Who is the narrator of the story quoted his language is. The narrator is may hide or present in the story. Narrator of each story in put special surface is, therefore, for the narratee the surfaces can be considered (in fact narratee are different in each story.) As each story because the narrator is forced against the narratee (respondent) as well. narratee with readers the story is different. The narrator to the story of how the presence of can be intradiegetic narrator or extradiegetic narrator and the other based on the proportion that is homo diegetic narrator or hetrodiegetic narrator.
    Keywords: Marzbannameh, Narrator, narratee
  • Dr. Seyed Ahmad Hosseini Kazerooni Pages 87-104
    One of the predecessors of literary researchers i.e. Aristotle has stated about way of influencing poet’s interpretation in literary and emotional implications that grandeur of poet’s interpretation lies in that to reflect imitation and representation principle adroitly; while other group believes in that they have manifested topics presentation technique more important than subject content so as Russian formalists had purposed subject of Speech Literature (Literariness). Thus, literary language is not similar to vernacular language except for physical lexicons, so that poets have resorted to literary terms in their literary interpretation, including simile, allusion, allegory and metaphor and the like thereby they might parochially display such concepts by recourse to fantasies and hinting implications in their verses. So quatrain is one of the purest frames of Persian verses and deemed as the most original and archaic types.
    Keywords: Parthian Couplets (Fahlaviat), Couplet, Quatrain, Verse, Literary Type
  • Dr, Masood Sepahvandi Pages 105-128
    The seven figures(seven firmament)which is the fourth poems from the five poems of the philosopher Nezami contains the allegorical short stories in which the most important characteristics and element is advice and the gradual change of the main hero of story (Bahram Goor).In this dipody poems,two topics are connected with each other.one of them is the life of Bahram that is in the order of the happenings of his life, and the other stories, which are in the contrast of hero, show unstability and unreliability of the world, and incite the reader to think about the meanings of life.In fact,these stories are fetch in wich Nezami expresses the wise thuths of correct style of life.the story of Saturday is one the wise stories which shows figure of mystical behaviours and the cautionary adventures of the fall of Adam from paradise.
    Keywords: seven figures, Saturday, the black firmament, figurative, paradise, the fallof ADAM
  • Dr. M.E.Ghazi Shiraz Pages 129-152
    Women are actually our sisters, mothers, daughters and our “spouses”. From our perspectives (men), they are considered as the noblest, loveliest, most attractive and most “decent” humans on Earth. We, thus, accept no miss-conception, mistrust regarding them.Since very old days, there have existed different opinions as regards women’s liberation and their equality of “Rights” with men. Unfortunately the origin of this misjudgment, and misinterpretation have been based on, somehow, unjust evaluation, in other words the misconception of so-called superiority of “man over women”. If this very ill-supposed implication is not justified, all men’s endeavor will presumably be misguided, and lead to social ambiguities.Nezami, in two of his Mathnavi’s works has successfully illustrated woman’s social status. He believes that Leily suffers from her family’s unfair and Arab ethnic tradition; while Shirin was trained and grown in fairly liberal, Iranian and Armenian culture. The conflicting characters of these Two women have been illustrated the Iranian poetry.Nezamy, has artistically illustrated the Iranian woman’s life; specially her freedom to select her spouse (husband) this is the most fundamental right for each person.
    Keywords: Leily, Shirin, women, freedom, slavery
  • Dr. Fereidoon Tahmasbi Pages 153-172
    Utopia is a part of scientists’ thoughts about an ideal life. Plato is the oldest designer of such societies. In Islamic world, Farabi is considered as a pioneer in this area who established his utopia based on Islamic and especially Shiid believes. Persian poets have also reflected such idea in their works. For example Sadi, a seventh century poet, has founded a desirable society in his work, Boostan, which is indeed a monotheistic society. He discussed an exalted, generous, helpful and forgiving God which his knowledge is more than the two worlds. In this desirable world, God is the true believers’ beloved, and they are always his true believers. Sadi thinks that a human should always remember this God and never forget him even for a moment to keep always on the correct path and never get out of utopia. This idea is too much similar to Imam Ali’s idea in Nahjolbalaghe. Because Sadi’s thought are based on pure Islamic ideas which are derived from God statements, and Imam Ali has developed them in Nahjolbalaghe, which is considered as Quran’s brother.
    Keywords: Imam Ali, Sadi, Boostan, Utopia, God, God memory
  • Dr. Hossein Behzadi Andoohjerdi Maryam Shadmohamadi¹ Pages 173-202
    One of the industrious Iranian authors in 1340s (1960s) is Jalal Al-E-Ahmad, who has challenged social, political and ideological issues in his works for several times, and criticism against social problems could be observed not only in his essays and other writings, but also in his short stories. Of five published collections of his short stories, four are the stories which are benefited from epigrammatic elements. At all these collections, Al-E-Ahmad has criticized public affliction, retardation, prevalence of superstitious beliefs, individuals’ indifference toward community and citizens, backdoor policy and inappropriate methods for campaign against fame-longing, vanishing cultural originalities and religious dogmas within these stories and to purpose such themes, he has adopted satiric framework like many other critic works. In addition to benefiting from satire as themes of his stories, Al-E-Ahmad utilizes verbal epigram (Satire in tale narrative’s interpretation or its main characters) and for this purpose, he employs epigrammatic mechanisms to serve on the given story.
    Keywords: Jalal Al E, Ahmad, Satire (Epigram), Short Story, Get, together, Spare Spouse
  • Katayoun Mazdapour, Saba Latifpour Pages 203-226
    Hom is a plant from which procures a juice and its widest usage is in the religious ceremonies. The plant is called Saoma in India, and was called Haoma in ancient Iran; the similarities of the names and usages of two plants, leads us to one Indo-Iranian root for both of them. Because of its importance and being numinous, many properties have been attributed to the plant, and even it has been personalized as a God. This plant and its juice were important elements in shaping the mentality of primitive Indo-European human beings. It should be noted that similar plant and beverage, which was procured from it, can be seen among primitive people, all around the world.
    Keywords: Hom, Indo, Iranian, ceremonies, God, juice
  • Naser Al Din Shah Hosseini Pages 227-255
    Patriotism, in its general sense, is considered as one of the main characteristics of poems in Constitutionalism period. While patriotism was of a long tradition in Iran, after its several-hundred-year recess, it was revived in Constitutionalism period. Frequent intrusions by neighboring countries and profit-seeking interventions of Europeans which resulted in humiliation of Iranians, as well as the weakness of the authorities in managing national affairs and maintaining Iran’s territorial integrity wounded the pride of all Iranian patriots. As a result, poets, as their social mission, aimed to incite passion and understanding of the people regarding patriotism, and at the same time, cut short the hands of courtiers and foreigners. However, their patriotism was generally emotional and lacked an intellectual and philosophical depth. So, their attitude toward their country was the a combination of various patriotic beliefs including nationalism, internationalism, chauvinism, and even in the sense of birthplace. Considering the mixture of poets’ patriotic attitudes and also their mental and linguistic background, this paper attempts to study the intensions and levels of patriotism in the poems of prominent and influents poets of Constitutionalism period.
    Keywords: Constitutionalism Poetry, Nationalism, poem, Homeland