فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 2 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکترمحمد بهنام فر صفحه 17
    دوره ی مشروطیت، سرآغاز ورود بسیاری از اندیشه های نو درحوزه ی شعر ونثر فارسی است. اندیشه هایی که از این دوره، وارد شعر فارسی شده اند، اگرچه بعضا در سابقه-ی ادبیات به نوعی یافت می شوند، اما در ادبیات مشروطه شکل خاص خود را دارند.
    یکی از مهم ترین این اندیشه ها، اندیشه ی وطن یا شعر وطنی است که به طور خاص در بحبوحه ی دوران مشروطه و سال های پس از آن به طور چشمگیری فضای شعر ایران را در بر گرفت و اکثر شاعران این دوره، سروده های وطنی و استفاده از این مفهوم را سرلوحه ی اندیشه ی خود قرار دادند.
    در این مقاله با نگاهی گذرا به مفهوم قدیم و جدید وطن، جایگاه این اندیشه در شعر دوره ی مشروطیت نشان داده شده و ضمن معرفی بزرگ ترین شاعران وطنیه سرا، ویژگی های عمده ی این نوع ادبی خاص، تجزیه و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات مشروطه، شعر وطنی، وطن
  • کاووس حسن لی، شهین حقیقی صفحه 40
    نمایش نامه ی «ندبه» از جمله نمایش نامه-های بهرام بیضایی است که در آن، نقش زن به گونه ای آشکار، برجسته شده است. رویدادهای این نمایش نامه به سال های انقلاب مشروطه مربوط می شود و به گونه ای تلخ و رقت انگیز، نابسامانی های اجتماعی و فرهنگی ایران را در آن زمان نشان می-دهد. با نگاهی گذرا به متن این اثر و بررسی گفتار و رفتار شخصیت های نمایش-نامه، موقعیت تاسف بار زن و تحقیر بی وقفه ی او در نظام مردسالار آشکار می شود. اما این تحقیرها و تهدیدها نمی تواند شعله ی آگاهی و چراغ اعتراض زن را به کلی خاموش گرداند.
    سخن دیگر آن که، نمایش نامه ی ندبه به سادگی تن به تاویل می دهد؛ می توان از سطح ظاهری گذشت و همه ی شخصیت ها، گفت و گوها، کنش و واکنش ها و مکان های این اثر را به گونه ای رمزی، در معنای غیر ظاهری آن بازخوانی کرد
    کلیدواژگان: بهرام بیضایی، نمایش نامه ی ندبه، زن، نظام مردسالار، انقلاب مشروطه، اعتراض اجتماعی
  • معصومه خدادادی مهاباد صفحه 77
    در مقاله ی حاضر تلاش شده است با دقت در آثار نظم و نثر مولانا (مثنوی، فیه ما فیه و مکتوبات) و نیز آثار مرتبط با زندگی و سلوک وی همچون مناقب العارفین به دیدگاه های مولانا در خصوص زنان بپردازد.با توجه به آن که مولانا در مثنوی معنوی، از جماد و نبات و حیوان تا شخصیت های گوناگون انسانی را به عرصه-ی داستان ها می کشاند تا شاه کارهای فکری و عرفانی خود را خلق کند، بررسی شخصیت-های زن در این داستان ها، مدخلی است برای رسیدن به اندیشه های ژرف این عارف و بلکه مصلح اجتماعی در باب زنان، زنانی که صاحب نامی شایسته اند همچون مریم وآسیه و... و یا در پرده ی خمول و گمنامی، اما دارای مقامات عارفانه اند، در فیه ما فیه نیز مطالب متنوعی در زمینه ی زنان است که با دقت در آنها به سرانجام فکری مولانا راه گشا می شویم. حسن و قبح سیرت زن در فیه ما فیه قابل بررسی است. مکتوبات به عنوان یکی از مهم ترین آثار در زمینه ی شناخت اندیشه ی مولوی هم از نظر پنهان نمانده است و با توجه به این که مکتوبات، همان نامه-های مولانا است که هر کدام مستند به خاطرات و اتفاقات و زندگی اجتماعی و خصوصی او است، رازهای بسیاری را برای شناخت واقعیات زندگی مولانا بازگو می کند.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، فیه ما فیه، مکتوبات، زن
  • فرهاد طهماسبی صفحه 101
    هدف مقاله ی حاضر به کار گرفتن روش جامعه شناسی ادبی در تحلیل جامعه شناختی غزل سنائی، شاعر بزرگ و تاثیرگذار بر روند کلی غزل فارسی در قرن ششم است.
    پس از توضیحات کوتاهی پیرامون «جامعه شناسی ادبیات» و «جامعه شناسی ادبی» و «جامعه شناسی غزل» کوشش شده است جهان نگری سنائی که متاثر از جهان نگری انسان عام در عصر اوست، با تکیه بر متن غزل هایش نشان داده شود، سپس به تحلیل روابط متقابل زندگی فرهنگی انسان ایرانی و بازتاب زیبایی شناسانه ی آن در غزل سنائی پرداخته شود، در مسیر پژوهش، مسائل اقتصادی، روان شناسی اجتماعی، عشق، معشوق، عاشق، تصاویر شعری و مسائل ادبی به عنوان متغیرهای پژوهش، بررسی و تحلیل شده است
    کلیدواژگان: جامعه شناسی ادبی، غزل، جهان نگری، سنایی، فرهنگ
  • محمد غلامرضایی صفحه 125
    تاریخ بیهقی، یکی از متن های مهم زبان فارسی است که به جز اهمیت های تاریخی و جغرافیایی و ادبی و اجتماعی، از نظر شیوه نویسندگی نیز اهمیتی خاص دارد. نثر بیهقی که دنباله نثر استادش ابونصر مشکان است ویژگی هایی دارد که از یک سو با نثر دوره سامانی مرتبط است و از سوی دیگر، حلقه واسطه ای است که به نثرهای فنی می پیوندد. علاوه بر این، ویژگی هایی در آن هست که آن را از مشابهات خود ممتاز می سازد. به جز کهنگی-های زبانی، اطناب به صورت های گوناگون، بعضی مختصات شعری، علی الخصوص کنایه و تشبیه، تاثیرپذیری از زبان و ادب عربی به گونه های مختلف در نثر بیهقی نمود دارد. شیوه های خاص بیهقی بیشتر در جمله بندی، پاره ای تقدیم ها و تاخیرها، واژه-سازی و استعمال تعابیرات خاص کنایی و پاره ای تخیلات شاعرانه نمود یافته است.
    کلیدواژگان: نثر بیهقی، کهنگی های زبانی، اطناب، عناصر شعری، اصطلاحات دیوانی
  • غلام محمد صفحه 151
    مقاله حاضر درباره معنی و مفهوم خاصی است که «حریت، قرآن، عبد و حر» را در اشعار و افکار اقبال لاهوری برای خوانندگان گرامی شرح می دهد. کلمات ظاهرا به شکل واژه هایی هستند و لیکن هر کدام، جای خودش موضوعی است و دارای «پیام اقبال»، این پیام اقبال در زمان خودش پیامی بود که برای به دست آوردن استقلال و آزاد کردن کشور از چنگال حکمران انگلیس برای هندیان، به ویژه مسلمانان هند و تشکیل یک کشور جداگانه جدید، برای مسلمانان هند به نام «پاکستان» بود. پیام اقبال فقط برای مسلمانان هند نبود، بلکه برای نسل های آینده و نبرد تمامی آزادی خواهان جهان بوده است. در پایان باید گفت که پیام اقبال، در حقیقت همین فرمایشات حضرت امام حسین (ع) و گفته های تیپوسلطان، برای نجات بشریت و ملت ها و نسل های آینده است. اقبال گفته است:در جهان نتوان اگر مردانه زیستهمچون مردان جان سپردن زندگی است
    کلیدواژگان: حریت، قرآن، عبد و حر، تیپوسلطان
  • عباس کی منش صفحه 161
    در این مقاله، نگارنده بر آن است که سخنی هر چند کوتاه در احوال و آثار حضرت شیخ بهایی در قلم آورد و جمال دلارای عروس شعر و کلام بهایی، آن فرزانه را در ترازوی موسیقی کلام برسنجد و هنر شاعری فقیهی را که مقام شیخ الاسلامی دربار شاه عباس صفوی را برعهده داشت در حوزه ی گزینش واژگان و تلفیق آنها با پرده های موسیقی در آیینه ی خیال بنگرد و آفرینش معانی رنگین دلپذیر وی را در اوزان عروضی، مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: شیخ بهایی، جاذبه ی موسیقی، عروس سخن، صراف معنی آرا، سحرانگیزی
  • عبدالرضا مدرس زاده صفحه 189
    باباطاهر همدانی، شاعر نام آشنای ادب فارسی در قرن پنجم است که به دلیل متصل نشدن به جریان شعر درباری روزگار خود، و عریان مانند از همه تعلقات دنیوی، آن گونه که بایست در نظام پژوهش های ادبی ما به او توجه نشده است، هرچند که عامه مردم، شعرهای بسیاری را از او به یاد و خاطر خویش دارند.
    در مقاله حاضر، میزان تاثیرگذاری این شاعر را در شعر شاعران پس از خود- به ویژه در دوره سبک عراقی- از سه زاویه ترکیب سازی، شباهت های لفظی و همانندی های معنایی نشان داده ایم.
    اگر حتی این همانندی ها از روی «توارد» هم باشد، باز نشان می دهد که فکر و بیان باباطاهر از گونه ای است که در شعر دوره بعد، مورد توجه و به کارگیری شاعران دیگر هست
    کلیدواژگان: باباطاهر، سبک عراقی، تاثیرگذاری ادبی
|
  • Dr. Mohammad Behnamfar, Associate Professor Page 17
    Constitution era is the beginning of the arrival of new ideas in Persian poetry. The ideas that appeared in Persian literature have a particular form in this era.One of these main ideas was the thought of fatherland that filled most of the literary works.Reviewing the classic and modern concept of fatherland, this article tries to show the situation of this idea in the constitution-era literary works by introducing the greatest fatherland poets, along with analyzing the characteristics of this special genre.
    Keywords: constitution era poetry, fatherland poetry, fatherland (country home)
  • Dr. Kavoos Hasanli, Shiraz Universiy, Shahin Haghighi Candidate Page 40
    Nodbe is the one among Beyzaee's plays in which the women's role has clearly been distinguished. The events of this play are related to the Constitution-Revolution years and, in an afflicted and touching way, it shows the social and cultural disorders of that era.Browsing through the work and surveying the characters’ dialogs and behavior, one can get an idea about the women's regrettable position and their constant humiliation in a patriarchal society. But these humiliations and treats can not prevent the women's awareness and protest. On the other hand, Nodbe is easily paraphrased. One can pass its superficially and restate all the characters, dialogs, actions and reactions, and locations of the work in a mysterious way, that is, based on its connotative meaning.
    Keywords: Bahram Beyzaee, Nodbe, women, patriarch society, Constitution Revolution, social protest
  • Dr. Masoume Khodadadi Mahabad Page 77
    This paper tries to study Molana's views about women both in his prose and poetry (Masnavi, Fihmafih and Maktoobat or Letters), in his life- and behavior-related works, such as his Managheb- Ol- Arefin. In Masnavi Maanavi, Molana employs every possible thing, including objects, vegetation, animals, and different human characters in order to create intellectual and mystical creatures in his stories. Examining women’s characters in these stories paves the way to figure out his ideas about women. Some of these women are universally known, such as Saint Mary and Asiya, and so on. Some of them are unknown but of mystical importance. In Fihmafih, one can find a lot about women based on which Molana’s view on women can be figured out. Goodness and badness of women’s character can be a subject of study in Fihmafih. Maktoobat (Letters) is regarded as one of the most important works to help get familiar with Molana’s thoughts and ideas. It should be noted that Maktoobat (Letters) is indeed Molana’s book of letters, including his memories and his private and social life. All these reveal lots of mysteries to understand Molana’s realities of life.
    Keywords: Molavi, Masnavi, Fihmafih, Maktoobat, woman
  • Dr. Farhad Tahmasbi Page 101
    Sanai is one of the greatest and most influential poets on the overall process of the Persian Sonnet in the sixth century. The aim of this paper is to offer a sociological analysis of Sanai’s Sonnets through a literary-sociological approach. After giving a short explanation about “sociology of literature,” “literary sociology,” and “sociology of sonnet,” this study, based on Sanai’s sonnets, attempts to offer his ideology, influenced by that of general public’s in his age. Then the Iranians’ cultural life and its aesthetic reflection in Sanai’s Sonnets are analyzed. Besides, this study examines economic factors, social psychology, love, lover and beloved, poetic images, and literary elements as its research domain.
    Keywords: literary psychology, sonnet, ideology, Sanai, culture
  • Dr Mohammad Gholamrezayi Page 125
    Besides its historical, geographical, literary, and social significance, Tarikh Beihaghi, an important Persian literature work, particularly enjoys its writing style. Following Abu Nasr Moshkan’s (Beihaghi’s teacher) prose style, Beihaghi’s prose shares certain characteristics with those of the Samani era. On the other hand, these same features relate the work to technical prose works. Moreover, it owns features that distinguish it from other similar works. Besides archaism, one can see different forms of periphrasis and circumlocution, poetic features, especially allusion and simile, and various influences of Arabic literature, in Beihaghi’s prose. Beihaghi’s styles are more revealed in sentence structures, some transpositions, word coining, using specific allusive statements, and certain poetic images.
    Keywords: Beihaghi's prose, archaism, periphrasis, circumlocution, poetic elements, Divan's expressions
  • Dr. Ghulam Mohammed Page 151
    The present article describes "The Concept of "Freedom, Holly Quran, Slave & Liberal;” in the thoughts and poems of Iqbal-e- Lahore-ri to the readers. Each word of the above-said itself is a topic indicating Iqbal's message. This was a message at Iqbal's time for the Indian Muslims and Indian people to make India free from the British rulers. The words of Iqbal represent also a message for the coming generations and to all freedom fighters of the world. It should be mentioned that a quoted line of Iqbal’s poetry: در جـهـان نـتـوان اگر مـردانـه زیسـت همچون مردان جان سپردن زندگیست- “If you can not lead a manly life, / To die like a man is itself life” -contains the famous words of Imam Hussein (Peace Be Upon Him) and Tipu Sultan of Mysore-India.
    Keywords: Freedom, Holy Quran, Slave, Liberal, Tipu Sultan, Mysore
  • Dr. Abbass Kaymanesh Page 161
    In this Article, the author is about to present a summary of the life and works of Sheikh Bahaei and to evaluate the fabulous poem and Bahaei (i.e. valuable) words of him in the scale of word's music and art of versification of a jurisprudent poet who obtained the position and title of Sheikh-al-Eslam (i.e. Elder of Islam) in the Court of Abbas Safavy, the King, and in the realm of terminology and combination of them with the music frets and in the Mirror of Fantasy and creation of colorful concepts by him in prosody swing.
    Keywords: Sheikh Bahaei, Music Attraction, Bride of Speech, Meaning Decorator Critic, Fabulous
  • Dr Abd, Ol, Reza Modarres Zadeh Page 189
    Baba Taher Hamadani is one of the most well-known Persian poets of the fifth century. Researchers have not paid attention to him and his poetry as much as he really deserves. This is due to the fact that his poetry does not share anything with the courtly poetry of his age, and thus, was bereft of all materialistic possessions. Despite this, one should not forget that general public recite and remember a lot of his poems.The aim of this paper is to study three aspects of this poet’s influence on the succeeding poets, particularly those belonging to the Iraqi style era: incorporation, verbal, and semantic similarities. Even if we accept that these similarities are “connotative,” they indicate that Baba Taher’s thoughts and ideas have affected, and been employed by, other succeeding poets.
    Keywords: Baba Taher, Iraqi style, literary influence