فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال ششم شماره 3 (امرداد 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حنان حاجی محمودی، فرزانه زاهدی * صفحات 1-16

    عدالت از مبانی اساسی اخلاق در نظام سلامت محسوب می شود و برقراری آن در سطح کلان جامعه در گرو اتخاذ سیاست های مناسب از سوی سیاست گذاران و متولیان سلامت است. در این میان، سیاست های سلامت و نظام های دریافت و پرداخت تاثیر بسیار مهمی بر کارآیی نظام سلامت و کنترل مطلوب هزینه ها دارند. آنچه در این مقاله خواهد آمد مروری است بر نظام های تامین مالی و بازپرداخت به ارائه کنندگان خدمات که اثرات هر یک بر افزایش یا کاهش هزینه ها ذکر شده است. هم چنین، سیاست های مالی در نظام سلامت کشور و چالش های مرتبط با آن نیز به اختصار بیان خواهد شد. واضح است که هیچ یک از نظام های دریافت و پرداخت هزینه های سلامت کامل و بدون نقص نیست و هر یک به نحوی خطر مالی را به سوی گیرندگان یا ارائه کنندگان خدمت سوق خواهد داد. لذا از متولیان سلامت انتظار می رود با توجه به شرایط اجتماعی -اقتصادی، ترکیبی از بهترین گزینه ها را در راستای پوشش هرچه بیش تر خدمات و برقراری عدالت در نظام سلامت انتخاب کنند. بدیهی است نظام های دریافت و پرداخت کارآ و مثمرثمر در جامعه باید به طور معقول و عادلانه حقوق همه ی طرف ها را لحاظ کنند. آنچه نظام فعلی کشور نشان می دهد درصد بالای سهم مردم در تامین هزینه های سلامت است که باید با اتخاذ سیاست های مناسب، در راستای کاهش آن تلاش شود. با توجه به روند پرشتاب اجرایی شدن طرح پزشک خانواده در شهرهای بزرگ، این مقاله برای بسیاری از مدیران نظام سلامت، پزشکان و سایر همکاران مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: نظام سلامت، عدالت، اقتصاد سلامت، پزشک خانواده، اخلاق پزشکی
  • سید مهدی صالحی، فاطمه فرامرزی رزینی، نازآفرین قاسم زاده * صفحات 17-29

    در فقه شیعه در باب مسوولیت پزشک با عنوان «ضمان طبیب» دو نظریه ی عمده مطرح است. اکثر فقها (مشهور) پزشک حاذق و ماهر را اگر چه مرتکب تقصیری نشده باشد، ضامن می دانند؛ در مقابل، اقلیت فقها (غیرمشهور) وی را ضامن نمی دانند که عمده ی دلیل آن ها اصل برائت است. قانون مجازات اسلامی نیز به پیروی از نظر مشهور، مسوولیت مطلق را پذیرفته است. این در حالی است که اصل برائت به علت دارا بودن مبانی دینی، اخلاقی و انطباق با سرشت انسان ها به عنوان یکی از اصول اساسی و بنیادین حقوق جزا پذیرفته شده و به دلیل عنایت خاصی که دین مبین اسلام به آن مبذول داشته، در قانون اساسی کشور ما هم چون قوانین اساسی و عادی دیگر ملل متمدن دنیا گنجانده شده است. هم چنین، امروزه، با ابداع روش های جدید درمانی و تخصصی شدن اعمال پزشکان برای جزء جزء بیماری های مرتبط با جسم و روان افراد، ضمن حساس تر شدن اعمال پزشکی، حوادث پزشکی نیز به تبع آن افزایش یافته و مفهوم تقصیر پزشکی جنبه ی خاص به خود گرفته است که تامل بر اصل برائت را ضروری تر می کند. از این رو، پژوهش حاضر برآن است با تکیه بر اندیشه های اندیشمندان حقوقی و تالیفات فقها و اصول و قواعد فقهی، اصل طلایی برائت را در مورد پزشکان که مظهر شفابخشی خدا هستند، بیش از پیش مورد توجه قرار دهد.

    کلیدواژگان: اصل برائت، فقه و حقوق اسلامی، فقه شیعه، مسوولیت پزشک
  • لیلی صفاییان، شیوا علوی، علیرضا عابد صفحات 30-41
    تصمیم گیری اخلاقی در حرفه ی پزشکی به اقتضای حرفه ای از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این اهمیت با پیشرفت های اخیر در علوم پزشکی و طرح موضوعات اخلاقی جدید در اخلاق پزشکی نوین دوچندان شده و تصمیم گیری اخلاقی را با پیچیدگی هایی خاص توام کرده است. در این مقاله برآنیم که در جهت نهادینه کردن تصمیم گیری اخلاقی در جامعه ی پزشکی و ارائه ی الگویی اسلامی، از دیدگاه امیرمومنان در نهج البلاغه، به بسط مولفه ی تصمیم گیری در مبحث اخلاق پزشکی بپردازیم. بدین منظور موضوع تصمیم گیری اخلاقی به روش کتابخانه ای در کتب و مقالات فارسی و لاتین مورد بررسی قرار گرفت و مصادیق تصمیم گیری اخلاقی در طب و پزشکی نوین، مولفه ها و عوامل موثر بر آن در نهج البلاغه و تفاسیر مربوطه جست وجو و تحلیل شد. در کلام امام، مولفه های تصمیم گیری اخلاقی شامل دانش، بصیرت، توکل، مشورت، پایبندی به ارزش های اخلاقی، واقع گرایی و بی طرفی، امانت داری، عدالت گرایی، حق مداری، انجام وظیفه، رازداری، محرم بودن، قانون مداری، نگرش توحیدی و توجه به کرامت انسانی هستند. هم چنین، آفات تصمیم گیری اخلاقی از منظر نهج البلاغه عبارتند از: ناتوانی در پیش بینی و ارزیابی پیامدهای احتمالی، شتابزدگی، غلبه ی احساسات و منافع مادی. در آموزه های علوی، زمانی تصمیم گیری پزشک اخلاقی خواهد بود که رعایت عدالت، حقوق الهی و انسانی را در عملکرد حرفه ای خود مد نظر قرار دهد و نگرش وی به کار و حرفه نه صرفا وسیله ای جهت کسب منافع اقتصادی بلکه به عنوان یک امانت باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، تصمیم گیری اخلاقی، نهج البلاغه
  • مسعود امید، میلاد نوری صفحات 42-53
    در این مقاله در پی آنیم تا مفهومی از مفاهیم بنیادی پزشکی را مورد بررسی و پ‍‍ژوهش فلسفی قرار دهیم. معمولا هدف از چنین مطالعاتی که در حوزه ی مطالعات فلسفه ی پزشکی جای می گیرند، ایجاد تصوری واضح و متمایز از اصول فلسفی پزشکی است تا عمل پزشک را بر اساس درکی روشن از بنیادهای دانش خویش تنظیم کند. در این مقاله مفهوم علیت در پزشکی را با رویکرد فلسفی و تحلیل تاریخی مورد ارزیابی قرار می دهیم و در پی آن هستیم تا محوریت چنین مفهومی را در تصمیم گیری های بالینی به وضوح برسانیم. پزشکی به عنوان یک شاخه ی علمی دانشگاهی در پی فهم بیماری ها و کشف علت آن ها و رفع بیماری و برقراری سلامت فردی و اجتماعی است. به طور کلی، در عالم پزشکی با چهار الگوی کلی (پارادایم) و معادل با آن، چهار تعریف و رویکرد درباب مفهوم علیت مواجه ایم. هم چنین، متناظر با پارادایم های چهارگانه، با اندیشه های فلسفی فلاسفه ی مدرن از عقل گرایان و تجربه گرایان و فلاسفه ی پست مدرن مواجه هستیم. پارادایم بقراطی با نمایندگانی چون بقراط، ابن سینا و جالینوس، نخستین پارادایم در دانش پزشکی بود که تفکر واقع گرایانه و عقل گرایانه-ای را در باب مفهوم علیت پیش فرض می گرفت. پارادایم زیست پزشکی با رویکردی شبیه به موضع پوزیتیویست های منطقی علیت را مفهومی واقعی می داند که مصادیق آن نه از طریق عقل که از راه تجربه اثبات پذیر است. در درون این پارادایم رویکرد ابطال گرایانه ی مکتب انتقادی بالینی مورد توجه ویژه ای است که در آن علیت نه مفهومی واقعی و ضروری در خارج که مفهومی ذهنی و غیرقابل اثبات است که از طریق تجربه ی تداعی های مبتنی بر تقارن، تکرار و آمار به دست می آید. در پارادایم پست مدرن - هرمنوتیکی بحث از علیت علمی و مباحث زیستی و مکانیکی جای خود را به بحث اخلاقی در باب انسانی که دارای شان اخلاقی و فهمانی است می دهد و به این ترتیب بحث از علیت در حاشیه قرار گرفته و موضوعیت خود را از دست می دهد.
    کلیدواژگان: پارادایم های پزشکی، واقع گرایی، جزءگرایی، کل گرایی، اخلاق پزشکی
  • لیلا افشار، سودابه جولایی، خورشید وسکویی، علیرضا باقری صفحات 54-63
    تلاش برای ارائه ی مراقبت های سلامتی مبتنی بر اصول اخلاقی بدون در نظر گرفتن آرا و نظرات کلیه ی دست اندرکاران نظام سلامت ممکن نیست. پرستاران به عنوان یکی از اجزاء این نظام و با توجه به نقش کلیدی که به طور مداوم در مواجهه با بیمار ایفا می کنند در معرض تصمیم گیری های اخلاقی قرار دارند. اتخاذ چنین تصمیماتی بدون دانش کافی از یک سو منجر به عدم تامین نیازهای گیرندگان خدمات خواهد شد و از سوی دیگر ارائه کنندگان خدمات از جمله پرستاران را دچار استرس و تنیدگی اخلاقی خواهد کرد. از آنجا که تلاش در جهت تقویت مبانی اخلاقی نظام سلامت باید با در نظر گرفتن نیاز ها و انتظارات مخاطبان این حوزه باشد ضروری است که به تدوین اولویت ها با روشی علمی در این خصوص توجه شود. در این مطالعه ابتدا با استفاده از تکنیک دلفی نسخه ی پیشنهادی موضوعات اخلاقی در حوزه ی پرستاری تدوین و در قالب پرسشنامه ای حاوی بیست موضوع مطرح شده برای پرستاران بیمارستان های آموزشی و سازمان تامین اجتماعی در سراسر کشور ارسال شد و بر این اساس اولویت های اخلاق پرستاری از دیدگاه آنان تعیین شد. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش ده اولویت اول اخلاق پرستاری از دیدگاه پرستاران به ترتیب عبارت بودند از: ارزش های اخلاقی در پرستاری، آموزش اخلاق پرستاری، اخلاق در مدیریت پرستاری، حقوق ارائه دهندگان خدمات سلامت (پرستاران)، رابطه ی پرستار با بیمار و خانواده ی او، حقوق گیرندگان خدمات سلامت (بیماران)، تصمیم گیری های اخلاقی در پرستاری، حقیقت گویی و رازداری، اخلاق در آموزش پرستاری و در نهایت رابطه ی پرستار با همکاران.
    کلیدواژگان: اولویت های اخلاق پرستاری، ارزش های اخلاقی در پرستاری، آموزش اخلاق
  • مرجان مردانی حموله، احترام ابراهیمی، مهرداد مستغاثی، ترانه تقوی لاریجانی صفحات 64-71
    توجه به عدالت سازمانی برای کارکنان بیمارستان ها حائز اهمیت فراوان است و از سوی دیگر استرس شغلی می تواند سلامت آن ها را به مخاطره اندازد. این مطالعه با هدف تعیین رابطه ی بین عدالت سازمانی و استرس شغلی در کارکنان یک بیمارستان منتخب دولتی در شهر اصفهان انجام شده است. در این مطالعه همبستگی، نمونه شامل 150 نفر از کارکنان یک بیمارستان منتخب در شهر اصفهان بود. نمونه گیری به روش در دسترس در 3 ماه اول سال 1391 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مشخصات فردی، پرسشنامه عدالت سازمانی و پرسشنامه استرس شغلی بودند. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته شد. مطابق یافته ها، میزان استرس شغلی کارکنان به ترتیب 12 درصد (18 نفر) در سطح شدید، 4/39 درصد (59 نفر) در سطح خفیف و 6/48 درصد (73 نفر) در سطح متوسط بوده است. هم چنین، نتایج تحقیق نشان داد بین عدالت سازمانی در حیطه ی عدالت تعاملی با استرس شغلی رابطه ی منفی و معنی دار وجود داشته است (18/0r=- و 03/0P=). با توجه به یافته ها توجه به مفهوم عدالت سازمانی جهت کاهش میزان استرس شغلی کارکنان بیمارستان ها ضروری است.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، استرس شغلی، بیمارستان
  • محمدرضا امیر اسماعیلی، محمود نکویی مقدم، عاطفه اسفندیاری، فاطمه رمضانی، هدایت سالاری صفحات 72-83
    در سال های اخیر بحث رابطه ی مالی پزشک و بیمار و مسائلی هم چون پرداخت های غیررسمی به عنوان کاری غیراخلاقی ولی جاری در بخش سلامت اکثر کشورهای جهان از جمله جمهوری اسلامی ایران مطرح شده است که تهدیدی برای اعتبار حرفه ی پزشکی محسوب می شود. این پرداخت ها در نقاط مختلف جهان می تواند علت های خاص خود را داشته باشد. هدف این پژوهش بررسی علل و چگونگی پرداخت های غیررسمی در بیمارستان های شهر کرمان در سال 1390 بود. این مطالعه با استفاده از روش پژوهش کیفی و از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند انجام شده است. مصاحبه های هدفمند با استفاده از یک نمونه ی هدفمند متشکل از 45 نفر از بیماران، پزشکان و سیاست گذاران در شهرستان کرمان در ایران در سال 1390 انجام شد. این مطالعه با مجوز کمیته ی اخلاق پزشکی دانشگاه و تکمیل فرم رضایت از مصاحبه شوندگان انجام شد. در این مطالعه در خصوص دلایل پرداخت های غیررسمی از مصاحبه شوندگان سوالاتی پرسیده شد و داده ها با استفاده از تحلیل محتوا مورد آنالیز قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که دلایل متعددی برای پرداخت های غیررسمی وجود دارد که شامل عوامل فرهنگی، عوامل مرتبط با کیفیت و عوامل قانونی است. دلایلی نیز برای دریافت های غیررسمی توسط پزشکان کشف شد که شامل عوامل مربوط به تعرفه ها، عوامل ساختاری، عوامل اخلاقی و هم چنین نشان دادن مهارت و شایستگی ارائه کنندگان خدمات است. مطالعه ی حاضر منتج به ارائه ی دلایلی برای پرداخت های غیررسمی شد و اکثر دلایلی که کشف شد، شباهت زیادی با نتایج مطالعات سایر کشورهای جهان دارد؛ به این ترتیب که نشان داد که بودجه ی ناکافی نظام سلامت و پرداخت های رسمی ناکافی به پزشکان، از مهم ترین عوامل مرتبط با عرضه هستند که منجر به پرداخت های غیررسمی می شوند. اما با توجه به این که مطالعات کیفی معمولا دلایل احتمالی را کشف می کنند، بنابراین، برای بیان قطعی علل به مطالعات بیش تر نیاز است.
    کلیدواژگان: پرداخت های غیررسمی، اخلاق پزشکی، خدمات سلامت، نظام سلامت ایران
  • جمیله مختاری نوری، عباس عبادی*، فاطمه الحانی، ناهیده رژه صفحات 84-93

    یکی از راهبردهای مهم در یادگیری دانشجویان پرستاری، تاثیرپذیری از الگوهاست. شناخت راهبردهای معنوی مربیان الگو در شرایطی که دانشجویان پرستاری در معرض تهدیدات و موانع رشد معنوی هستند، می تواند مربیان پرستاری را برای مقابله با آن ها تقویت کند. مطالعه ی حاضر با هدف «درک تجربیات دانشجویان پرستاری از راهبردهای معنوی مربیان الگو در فرایند الگومحوری» انجام شد. در این مطالعه ی کیفی، 22 دانشجوی پرستاری به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف در سال1390 انتخاب شدند. آنالیز داده ها از طریق تحلیل محتوی انجام شد. داده ها از طریق 3 بحث گروه متمرکز (20n=) و دو مصاحبه ی انفرادی با دانشجویان پرستاری از 5 دانشکده ی پرستاری شهر تهران گردآوری شد. راهبردهای معنوی مربیان الگو در قالب دو طبقه ی اصلی: 1. ایجاد باورهای مذهبی 2. پایبندی به اخلاقیات مشخص شد. به کارگیری راهبردهای آموزش مبتنی بر معنویت توسط مربیان پرستاری الگو در قالب کوریکولوم پنهان بیانگر اعتقادات مذهبی آنان در مقابله با تهدیدات و موانع رشد معنوی دانشجویان پرستاری بود و با این راهبردها به ارتقای رشد معنوی دانشجویان پرستاری کمک می کردند. از این رو، توصیه می شود که برای توسعه ی معنویت در آموزش دانشجویان پرستاری، از راهبردهای معنوی مربیان الگو برای ارتقای معنوی دانشجویان که سلامت افراد جامعه در دست های آن هاست، استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش، معنویت، الگومحوری
|
  • Hannan Hajimahmoudi, Farzaneh Zahedi Pages 1-16

    Justice is one of the main principles of ethics in the healthcare system، and its establishment at macro level depends on formulation of appropriate policies by policy-makers and healthcare providers. Health care policies and payment and reimbursement systems have a significant impact on health systems’ efficiency and cost control. In this paper، payment and reimbursement policies and their impact on financial incentives will be reviewed; moreover، financial policies in the national health care in Iran and related challenges will be mentioned in brief. There is no doubt that none of the payment and reimbursement policies is perfect and each of them has the potential to put caregivers or health care providers financially at risk. Therefore، policy-makers should select a combination of the best approaches، considering socioeconomic factors، in order to provide a maximum coverage of health services and ensure fairness in the health system. Efficient payment and reimbursement approaches should undoubtedly preserve the rights of all parties in a fair and logical manner. Current national policy shows that a high percent of health care expenditures are financed through out-of-pocket payments، and therefore appropriate policies should be adopted to lighten this burden. Considering the accelerated trend toward the Family Doctor Plan in big cities in Iran، the present paper would be helpful for many health care providers، physicians and other health care professionals.

    Keywords: healthcare system, justice, health economics, family physician, medical ethics
  • Seyyed Mahdi Salehi, Fatemeh Faramarzi Razini, Nazafarin Ghasemzadeh Pages 17-29

    Presumption of innocence is one of the fundamental principles of criminal law that has its roots in moral and religious principles. Presumption of innocence is consistent with human nature، and special attention has been paid to it in Islam. For this reason it has been included in our constitutional law as well as in the constitutions and ordinary laws of other nations، and this indicates its significance. In Shiite jurisprudence there are two major theories on the responsibility of physicians as “daman al-tabib”. Most jurists (famous) consider the physician responsible even if he or she has committed no fault. Only a minority of jurists (less-known) consider the physician to have no responsibility. Islamic criminal law believes the physician to have absolute liability، although medical practices have become more sensitive than in the past and medical incidents have increased as a result of new technology and new methods of treatment. The present study intends to adopt a new approach to rules and principles of jurisprudence، and study the necessity of using them according to the requirements of time in solving everyday problems. Moreover، the study seeks ways to prevent the regression of those rules. Therefore، it seems essential that the golden principle of presumption of innocence be applied to physicians as the manifestation of God''s healing، and more attention be paid to it.

    Keywords: presumption of innocence, Islamic jurisprudence, Shiite, physician responsibility
  • Leila Safaeian, Shiva Alavi, Alireza Abed Pages 30-41
    Ethical decision making is an important issue in medical professional ethics. Recent advances in medical sciences and development of new ethical issues in medical ethics have added to the importance and specific complexities of this issue. In fact، ethical decision making is a manifestation of moral values in practical work. In this study، the ethical decision making process in medical ethics has been reviewed in Amir al-Mu''minin Ali (A. S.) ’s views in Nahj al-Balagha. Therefore، the issue of ethical decision making in various scientific articles and resources were studied and examples of ethical decision making، its components and its determinants in Nahj al-Balagha were analyzed. In Ali (A. S.) ’s word، the ethical decision-making components include knowledge and insight، trust، counseling، adherence to moral values، objectivity، commitment to justice، responsibility، privacy، confidentiality، obedience to law، monotheistic belief and human dignity. In Nahj al-Balagha، the barriers to ethical decision making include: the inability to predict and evaluate the probable consequences، hastiness، being overcome by feelings and financial incentives. In conclusion، according to Ali (A. S.) ’s views، physicians’ decisions can be ethical when they perceive their profession not as a means of financial gain، but rather as a moral responsibility، and consider both human and divine rights in their professional practice.
    Keywords: medical ethics, ethical decision making, Nahj al Balagha
  • Masood Omid, Milad Noori Pages 42-53
    In this article، we aim to discuss one of the essential concepts of medicine. As a rule، such studies attempt to clarify the philosophical principals of medicine، whereby the act of medic can be regulated based on his clear perceptions of the principles of his knowledge. In this article، we will evaluate the concept of causation in medicine from a philosophical point of view and through historical review، and we aim to clarify the significance of such concepts in clinical decisions. Medicine is an academic discipline dedicated to learning about illnesses and their causes، curing ailments and promoting social as well as individual health. There are four general paradigms in the world of medicine، and accordingly four definitions of causation. Along the line of these thaughts are the views of modern philosophers such as rationalists، empiricists and post-modern philosophers. In this article we will look at these four medical paradigms and consequently the four definitions of causation. Hippocratic paradigm، with reprsentatives such as Hippocrates، Ibn Sina and Galen، was the first paradigm in medicine to presuppose a rationalistic and realisitc view about causation. Biomedical paradigm aquires an attitude similar to logical positivism، seeing causation as a real concept that is true and is provable not through intelect، but by experience. Within this paradigm، a critical clinical approach is specially noticable according to which causation is not a real and necessary concept، but a mental، unprovable concept that is abtained through symmetry-based association، repetition and statistics. Finally، in the post-modern hermenutical paradigm، discussions of scientific causation and biological and mechanistic topics are replaced by ethical discussions about humans; thus the causation is marginalized and loses its relevance.
  • Leila Afshar, Soodabeh Joolaee, Khorshid Vaskouei, Alireza Bagheri Pages 54-63
    Organizational justice is of great importance particularly for hospital personnel، and job stress has the potential to put their health at risk. The purpose of this study was to determine the relationship between organizational justice and job stress among the personnel of a hospital in Isfahan. In this correlation study، the samples consisted of 150 personnel that were working in a governmental hospital in Isfahan. Samples were selected through convenience sampling in 2012. Data were gathered by personal data questionnaire، Niehoff organizational justice questionnaire and job stress questionnaire. Data were analyzed by descriptive and analytical statistics. Results showed that job stress among hospital personnel varied from 48. 6% (moderate) to 39. 4% (mild) and 12% (severe). Moreover، findings showed there was a relationship between organizational justice in the domain of interactional justice and job stress among hospital personnel (r = - 0. 18، P = 0. 03). According to the findings، it is essential to pay attention to the concept of organizational justice in hospitals in order to decrease job stress among the personnel.
    Keywords: nursing ethics priorities, ethical values in nursing, teaching ethics, ethical education
  • Marjan Mardani Hamooleh, Ehteram Ebrahimi, Mehrdad Mostaghasi, Taraneh Taghavi Larijani Pages 64-71
    Organizational justice is of great importance particularly for hospital personnel، and job stress has the potential to put their health at risk. The purpose of this study was to determine the relationship between organizational justice and job stress among the personnel of a hospital in Isfahan. In this correlation study، the samples consisted of 150 personnel that were working in a governmental hospital in Isfahan. Samples were selected through convenience sampling in 2012. Data were gathered by personal data questionnaire، Niehoff organizational justice questionnaire and job stress questionnaire. Data were analyzed by descriptive and analytical statistics. Results showed that job stress among hospital personnel varied from 48. 6% (moderate) to 39. 4% (mild) and 12% (severe). Moreover، findings showed there was a relationship between organizational justice in the domain of interactional justice and job stress among hospital personnel (r = - 0. 18، P = 0. 03). According to the findings، it is essential to pay attention to the concept of organizational justice in hospitals in order to decrease job stress among the personnel.
    Keywords: organizational justice, job stress, hospital
  • Mohammadreza Amiresmaili, Mahmood Nekoeimoghadam, Atefeh Esfandiari, Fatemeh Ramezani, Hedayat Salari Pages 72-83
    In recent years، the financial relationship between the physician and the patient and some issues such as informal payments for health care have arisen as an unethical but common problem in many countries، including the Islamic Republic of Iran. Such issues are a threat to the professional reputation of physicians، and can have their own causes in different parts of the world. This study attempts to assess the causes of informal payments and the manners in which they are done in the hospitals of the Kerman Province in Iran in 2012. This study was carried out using qualitative research methods، and semi-structured interviews. Structured interviews were conducted on a purposeful sample of 45 participants including patients، providers and policy makers in the Kerman province in Iran in 2012. This study was authorized by the ethics committee of Kerman University of Medical Sciences، and the consent form was completed by all participants. In this study the participants were asked questions regarding reasons for informal payments، and data were analyzed using content analysis. There are several reasons for making informal payments، which include cultural، legal and quality factors. A number of reasons for asking informal payments by providers were discovered، including those related to tariffs، structural factors and ethical factors as well as to demonstrate the skill and competence of service providers. Most of the reasons discovered for informal payments in Iran are similar to other countries in the world. They showed that inadequate funding of the health systems and inadequate formal payments to providers are the most important supply-side factors leading to informal payments. Given that qualitative studies usually cover potential reasons only، further studies are needed to investigate the matter more extensively.
    Keywords: informal payments, medical ethics, health services, Iran's health system
  • Jamileh Mokhtari Noori, Abbas Ebadi, Fatemeh Alhani, Nahideh Rejeh Pages 84-93

    One of the key strategies in the students’ process of learning is being affected by role models. Recognition of the spiritual strategies of role model instructors for when nursing students are exposed to threats and obstacles to spiritual growth can enable nurses to deal with such situations. This study was conducted to investigate the experiences of nursing students about the spiritual strategies of role model instructors in the role modeling process. In this qualitative study، 22 nursing students were selected based on purposive sampling in 2012. Data were analyzed through content analysis. Data from three focus group discussions (n=20) and two individual interviews with nursing students were collected from five nursing schools in Tehran. Spiritual strategies for role modeling were classified in two main categories: religious beliefs establishment and commitment to ethics. The use of teaching strategies based on spirituality by role model instructors in hidden curriculum was an expression of their religious beliefs in the face of the challenges and obstacles that nursing students confront in their profession، and these strategies helped the spiritual growth of nursing students. It is therefore recommended to promote spiritual development in nursing education، and employ the spiritual strategies of role model instructors to encourage the spiritual growth of nursing students، on whom public health depends.

    Keywords: education, spirituality, role model instructor, qualitative study