فهرست مطالب

مجلس و راهبرد - پیاپی 73 (بهار 1392)

فصلنامه مجلس و راهبرد
پیاپی 73 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عزیز منصوری*، عبدالرضا فاضلی صفحه 5
    یکی از مهم ترین دغدغه های اغلب کشورها و به ویژه کشورهای در حال توسعه اجرای سیاست های عمومی است و از موانع تحقق این خواسته، ضعف دولت افقی و عدم هماهنگی آن در اجرای این سیاست هاست. این مقاله بر نقش روز افزون هماهنگی افقی در عرصه دولت پاسخ گو و حکمرانی خوب در کشورهای مختلف و ایران تاکید دارد و ارزش های دینی و ملی شامل مشورت در امور، امر به معروف و نهی از منکر و نقش قسط و عدل در جامعه اسلامی ایران پشتوانه این نظریه است. فقدان الگوی مدیریت بومی ایرانی اسلامی و مقاومت نظام مدیریت دولتی در مقابل تغییرات بنیادین به عنوان مهم ترین موانع هماهنگی افقی بین ارکان سیاستگذاری های سطح ملی شامل قوای سه گانه مجریه، قضائیه و مقننه نیز شناسایی و مورد تاکید قرار گرفته است. استفاده از اتوماسیون اداری برای شفاف سازی نظام های اداری و تلاش برای عملیاتی کردن اخلاق و وجدان کاری با اتکا به ارزش های دینی و فرهنگ ملی هم به عنوان راهکارهای تقویت هماهنگی افقی در دولت توصیه شده است.
    کلیدواژگان: دولت، دولت افقی، هماهنگی افقی، پاسخ گویی، موانع کلیدی هماهنگی، حکمرانی خوب
  • حسن آقانظری* صفحه 31
    با ابلاغ قانون اجرای سیاست های کلی اصل (44) و واگذاری ثروت های عمومی به بخش خصوصی سوالات جدیدی در این حوزه مطرح است. مقاله حاضر با روش کیفی و تحلیلی توصیفی؛ از طریق جست وجو در منابع و مصادر پیشین به گردآوری اطلاعات درباره ثروت های عمومی از باب انفال پرداخته و سپس با تکیه بر قواعد اصولی، فقهی و روش اجتهادی، موضوع را مورد نقد و بررسی قرار می دهد. ثروت های عمومی (انفال) شامل مواردی است که بشر در پدید آوردن آن نقشی ندارد و همان طور که چیستی انفال تاسیسی نیست و شارع همان نظر عرف عقلا را دارد، در حوزه مصرف نیز شیوه عقلایی مدنظر شارع است. البته فقیه حاکم باید با تنظیم سیاست های شرعی در حوزه تعریف و مصرف، به تدوین و ارائه راهبرد بپردازد. همچنین درباره ضوابط بهره برداری از معادن (که مطالعه موردی این تحقیق است)، تطبیق بسیار کمی بین قوانین موضوعه و فقه امامیه دیده می شود.
    کلیدواژگان: انفال، معادن، مباحات عامه، مشترکات، مالکیت عمومی، مالکیت خصوصی، ضوابط بهره برداری
  • ایمان چراتیان* صفحه 67
    در فصل نهم قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران که به تسهیل رقابت و منع انحصار اشاره دارد، با تعیین شورای رقابت به عنوان بالاترین نهاد ناظر بر عملکرد فعالان اقتصادی و بازارهای گوناگون به دنبال آن است تا با شناخت رویه های ضدرقابتی و جلوگیری از بروز رفتارهای انحصارطلبانه، زمینه را برای دستیابی به شرایط رقابتی سالم و نیل به اهداف متعالی قانون فراهم کند. بررسی عملکرد شورای رقابت بیانگر آن است که نهاد مذکور از بدو تاسیس همواره با مشکلاتی مواجه بوده که به نحوی مانع از عملکرد آن در سطح مطلوب شده است. این مقاله با استفاده از روش تحقیق میدانی، برگزاری جلسات هم اندیشی و گفت وگوهای کارشناسی با خبرگان و صاحب نظران حوزه رقابت و انحصار و اعضای شورای رقابت، چالش های پیش روی این نهاد را در سه حوزه سازمانی، قانونی و مرکز ملی رقابت مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. نتایج تحقیق نشان می دهد هرچند چالش های موجود در نهاد شورای رقابت ضرورتی جدی است، اما با توجه به استقلال شورا و گستره اختیارات قانونی مشخص شده برای آن انتظار می رود با رفع چالش های پیش رو شاهد دستیابی به فضای رقابتی سالم در بازارهای کشور و نیل به توسعه پایدار اقتصادی باشیم.
    کلیدواژگان: شورای رقابت، فصل نهم قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه، تنظیم مقررات، مرکز ملی رقابت، انحصار
  • خدیخه مهدوی*، صمد عزیزنژاد، فتح الله تاری صفحه 103
    هدف اصلی این مقاله، بررسی عملکرد راهبرد سرمایه گذاری معکوس است که راهبردی جدید در خرید و فروش سهام در بورس اوراق بهادار تهران در یک بازه زمانی خاص به شمار می آید. در بازارهای سهام دو راهبرد سرمایه گذاری توالی و معکوس به کار می رود. براساس راهبرد سرمایه گذاری معکوس، سهامی که در گذشته عملکرد موفقی داشته (برنده) فروخته شده و سهامی که عملکرد ضعیف و نا موفقی داشته (بازنده)، خریداری می شود. مقاله حاضر امکان افزایش بازده سرمایه گذاری ها و کسب بازده های غیر عادی را با به کارگیری راهبرد سرمایه گذاری معکوس بررسی می کند و سپس با توجه به میزان بازدهی پرتفوی در بورس اوراق بهادار تهران آزمون می شود. جامعه آماری، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1384 تا 1389 و نحوه نمونه گیری آن روش غربالگری است. آزمون فرضیه ها و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار تحلیلی آماری SPSS و آزمون t انجام شده است. نتایج نشان می دهد میانگین های انباشته بازده غیرعادی پرتفوی برنده فقط در برخی بازه های زمانی مورد بررسی از نوع بازنده آن کمتر بوده که این اختلاف معناداری نیست. ازاین رو به کارگیری راهبرد سرمایه گذاری معکوس در دوره مطالعه شده به کسب بازدهی اضافی منجر نمی شود.
    کلیدواژگان: راهبرد سرمایه گذاری معکوس، سهام برنده، سهام بازنده، مالی رفتاری
  • حسین خلف رضایی* صفحه 125
    در سال 2010 استاکس نت با توجه به کارویژه ها و پیچیدگی هایش مورد توجه کارشناسان قرار گرفت. این بدافزار به گونه ای طراحی شد تا رایانه های خاصی را در ایران مورد هدف قرار دهد. اگرچه استاکس نت از طریق اینترنت در جهان منتشر شد، اما آثار مخرب آن محدود به سیستم های کنترلی خاصی بود که در ایران هدف قرار گرفته بودند. با رمزگشایی کدهای این بدافزار مشخص شد که همانند سلاحی علیه تاسیسات هسته ای کشورمان طراحی و به کار گرفته شده است تا عملیات گازرسانی سانتریفیوژها را در فرایند غنی سازی دچار اختلال کند. اهداف و آثار این بدافزار به گونه ای بود که بسیاری آن را با یک حمله مسلحانه مقایسه کردند.
    کلیدواژگان: حملات سایبری، استاکس نت، حمله مسلحانه، حقوق مخاصمات مسلحانه
  • امیرحسین جلالی فراهانی*، محبوبه منفرد صفحه 155
    یکی از راهکارها و همچنین دستاوردهای برپایی و برقراری نظم در جامعه، جبران زیان های ناشی از بی نظمی هاست. با این کار جامعه نشان می دهد که آسیب دیدگان را در برابر ناهنجاری ها و هنجارشکنی ها تنها نگذاشته و از آنها، چه در هنگام پیشگیری از آسیب ها و چه برخورد با بزهکاران پشتیبانی می کند. این نیاز، به ویژه هنگامی احساس می شود که جامعه در برابر تهدیدها و آسیب های نوین و ناشناخته ای قرار می گیرد که نه می تواند از آنها مصون باشد و نه درصورت واکنش در برابر آنها امید دارد که از پشتیبانی شایسته ای برخوردار شود. دنیای نوپدید سایبر چنین وضعیتی دارد و شاید بیش از هر فناوری نوین دیگری دستاوردها و البته پیامدهایش را به کام کاربرانش چشانیده است. مصون ماندن از آسیب ها و تهدیدهای روزافزون سایبری به پشتیبانی همه جانبه و فراگیری نیاز دارد که سرآغاز آن در اختیار قانونگذار است. قانونگذار با وضع قواعد، سازوکارها و تمهیدات گوناگون و تقسیم حق ها و مسئولیت های مترتب بر این حوزه، به کاربران اطمینان می دهد که جامعه در برابر آسیب ها پاسخ گوست. برای ایفای این وظیفه ملی، قانونگذار باید حیطه کار خویش، تهدیدها و آسیب های پیش رو و تدبیرهای پیشگیرانه و واکنشی آنها را بشناسد، مجموعه احکام الزام آور قانونی را، پیش بینی و به مجریان ابلاغ کند و همواره روزآمد و آگاه باشد. در این صورت می توان امیدوار بود نه تنها از آسیب دیدگان سایبری حمایت شایسته ای به عمل می آید، بلکه اقدام های قانونی در برابر تهدیدهای سایبری، خود برهم زننده نظم و امنیت عمومی نخواهند بود.
    کلیدواژگان: آسیب سایبری، پشتیبانی قانونی، تدابیر جبرانی، تدابیر پیشگیرانه، تدابیر واکنشی
|
  • Aziz Mansouri *, Abdorreza Fazeli Page 5
    Enforcement of public policies is an important concern of most countries, especially developing countries. Weakness of horizontal policy management and lack of coordination in enforcing these policies are obstacles to achieving this purpose. The article emphasizes on the increasing role of horizontal coordination in Iran and other countries in the areas of accountability and good governance in government. Religious and national values, including consultation in matters, promotion of good and prevention of evil, and roles of justice and equity in Iranian Islamic society support this theory. Lacking a native Iranian-Islamic model of management and resistance of the state management system to fundamental changes are recognized as important obstacles to horizontal coordination. The article also emphasizes on coordination between policy-making bodies in the national level, including the executive, judiciary and legislature, in order to achieving horizontal coordination. Using administrative automation for making administrative systems transparent and attempting to operationalize morals and honesty and hard work based on religious values and national culture are suggested as strategies for strengthening horizontal coordination within state
    Keywords: State, Horizontal Policy Management, Horizontal Coordination, Accountability, Key Obstacles to Coordination, Good Governance
  • Hasan Aghanazari* Page 31
    New questions have been raised after the Act of Enforcing General Principles of Article 44 of the Iranian Constitution and transference of mines to the private sector. The article collects data about the Spoils (Anfal) by a qualitative, analytical and descriptive method through searching in previous sources and resources and then reviews the topic on the basis of principles and rules of Islamic theology and jurisprudence and the Ijtihad method. The Spoils (Anfal) include things that humans have no roles in creating them. As the Spoils are among the pre-Islamic prescripts, and the legislator of Islam has accepted the customs of reasonable persons, their utilization is also based on reasonable methods. The Islamic ruling must, of course, design strategies through organizing Islamic policies on definition and utilization of the Spoils. There is very little consistency between positive laws and Imamite jurisprudence upon utilization of mines.
    Keywords: The Spoils (Anfal), Mines, Public Resources, Common Resources, Public Property, Private Property, Criteria
  • Iman Cheratian* Page 67
    Chapter 9 of the Act of Amending Articles of the Act of the Fourth Economic, Social and Cultural Development Plan of Islamic Republic of Iran, which addresses competition facilitation and prohibition of monopoly, has designated the Competition Council as the highest regulatory body on functioning of economic actors and diverse markets to provide access to healthy competition and achieving high purposes of the Act through identifying anti-competitive practices and preventing monopolistic conducts. Functioning of the Competition Council indicates that the body has been faced with difficulties ever since its establishment in a way that prevent its optimal performance. Using field research, seminar sessions and expert dialogue with scholars and experts of competition and monopoly and with members of the Council, the article analyses its organizational and legal challenges as well as its challenges in relation to National Competition Center. The findings of the research show that although the current challenges of the Council must be seriously addressed, it is expected, due to independence and legal powers of the Council, to witness access to healthy competition in Iranian markets and achieving sustainable economic development after overcoming the challenges
    Keywords: Competition Council_Chapter 9 of the Act of Amending Articles of the Act of the Fourth Development Plan_Regulation_National Competition Center_Monopoly
  • Khadijeh Mahdavi *, Samad Aziznejad, Fathollah Tari Page 103
    The main purpose of the article is to examine performance of the contrarian investing strategy, which is a new strategy in buying and selling stocks in Tehran Stock Exchange in a specific time frame. Momentum and contrarian investing strategies are two strategies used in stock markets. According to the contrarian investing strategy, stocks having successful performance in past (winner stocks) are sold and stocks having poor and unsuccessful performance (loser stocks) are bought. The article examines the possibility of increasing returns on investment and earning abnormal returns using the contrarian investing strategy and tests it on the basis of returns of portfolios in Tehran Stock Exchange. Statistical population of the research is the companies accepted in Tehran Stock Exchange during the period 2005 to 2010 and its sampling method is screening. Hypotheses testing and data analysis are conducted by SPSS and t-test. The findings show that the average cumulative abnormal returns of winner portfolios are less than those of loser portfolios only in certain points of the mentioned time frames, which is not significant. Therefore, using the contrarian investing strategy in the mentioned time frame has not led to earning excess returns.
    Keywords: Contrarian Investing Strategy, Winner Stocks, Loser Stocks, Behavioral Finance
  • Hossein Khalaf Rezaee* Page 125
    Stuxnet was addressed by experts in 2010 due to its functions and complexities. This malware was designed to target special computers in Iran. Although Stuxnet was released via the internet in the world, its destructive effects were limited to certain control systems targeted in Iran. Decoding this malware revealed that it had been designed and used as a weapon against Iran’s nuclear facilities to disrupt gas operation of centrifuges in the process of uranium enrichment. Due to purposes and effects of this malware, many compared it with an armed attack.
    Keywords: Cyber Attacks, Stuxnet, Armed Attack, Law of Armed Conflicts
  • Amir Hossein Jalali Farahani *, Mahboubeh Monfared Page 155
    Providing reparation for harms resulting from disorders is one of the strategies and achievements of establishing and maintaining order. Through this, societies show that they do not leave alone the injured against abnormalities and norm-breakings and support them while preventing the harms as well as dealing with criminals. This is especially necessary when societies are faced with new and unknown threats and vulnerabilities to which they neither could be immune nor could hope to be properly supported in the case of reacting to them. The new-emerging cyber world has such a situation and has maybe made its users to experience and suffer its achievements and consequences more than any other new technology. Being immune to increasing cyber vulnerabilities and threats necessitates comprehensive and pervasive support, which its beginning is with the legislature. By enacting laws and provisions, providing diverse mechanisms and measures as well as determining rights and responsibilities related to this area, the legislature assures users in the cyber world that the society is accountable for their harms. To perform this national duty, the legislature must identify the scope of its work, threats and vulnerabilities facing with as well as the preventive and reactive measures against them, enact laws and provisions and notify them to law enforcement officials, and always be aware and updated. In this case, it can be hoped that not only cyber victims will be properly supported, but public order and security would not be violated by legal measures against cyber threats
    Keywords: Cyber Vulnerability, Legal Support, Compensatory Measures, Preventive Measures, Reactive Measures