فهرست مطالب

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال چهارم شماره 12 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آزیتا جهانشاد، محمدرضا عسگری، وحید اسدی کلی صفحه 1
    بررسی تاثیر درصد تغییرات سود سهام پرداختی بر رشد سود آتی در بورس اوراق بهادار تهران هدف اصلی این تحقیق است. از ضروریات و اهداف دیگر این پژوهش، ایجاد آگاهی در سرمایه گذاران، تحلیل گران مالی و مدیران در ارتباط با تغییرات سود سهام پرداختی شرکت ها در جهت تصمیم گیری و انجام پیش بینی های مناسب تر، کمک به مسئولین بازار سهام در شناسایی یک متغیر مهم (درصد تغییرات سود سهام پرداختی) و اعتباردهندگان و سایر استفاده کنندگان برای پیش بینی سود واحد تجاری تا بتوانند نسبت به وضعیت واحد تجاری قضاوت نمایند.. این پژوهش دارای یک متغیر مستقل (درصد تغییرات سود سهام پرداختی) و یک متغیر وابسته (رشد سود آتی) و 5 متغیر کنترلی شامل سایز شرکت، اهرم مالی، بازده دارایی ها، نسبت سود به قیمت و رشد 1384 می باشد. برای آزمون فرضیه تحقیق از - سود با وقفه زمانی است. دوره زمانی این پژوهش از 1388 روش رگرسیون چند متغیره استفاده شده و نتایج پژوهش نشان داد که تاثیر درصد تغییرات سود سهام پرداختی بر رشد سود آتی دارای رابطه مثبت (مستقیم) و معناداری می باشد.
    کلیدواژگان: درصد تغییرات سود سهام پرداختی، رشد سود آتی، رشد سود با وقفه زمانی، نسبتQتوبین
  • مریم خلیلی عراقی، کمبیز پیکارجو، لیلا جراحی صفحه 15
    در این تحقیق، میزان اثربخشی شاخصهای بازار که میتوان از آن برای پیش بینی نابسامانی مالی بانکی استفاده نمود مورد سنجش قرار گرفته است. همچنین یک مدل لوجیت برای پیش بینی نابسامانی مالی بانکی در کشور ایران طراحی و مورد آزمون قرار گرفته است. از سوی دیگر، قدرت ارتباط میان اطلاعات بازارو تنزل مالی یک بانک نیز مورد مطالعه قرار گرفته است. نهایتا مطرح گردیدهاست که برخی از شاخصهای مرتبط با بازار را میتوان برای پیش بینی نابسامانی مالی بانکی در کنار شاخص های مالی مورد استفاده قرار داد. سایر نتایج بیانگر این مطلب است که صحت و درستی قدرت پیش بینی نابسامانی مالی به میزان تعهدات بانکی در مقابل بازاری که در آن به فعالیت میپردازد بستگی دارد. به این مفهوم که چون این تحلیل بر مبنای داده های بانکها انجام گرفته است، در صورتیکه بانک تعهد نماید داده های صحیح و شفاف به بازار ارائه نماید، می توان به نحو مناسبتری پیش بینی را انجام داد.
  • فاطمه شمس الاحرارفرد، اسفندیار جهانگرد صفحه 33
    نوشتارهایی که در آنها رابطه بین نظام مالی و رشد اقتصادی مورد بحث قرار می گیرد به دو گروه متمایز تقسیم می گردند، آزادسازی مالی و سرکوب مالی. درنوشتارهایی که از آزادسازی مالی حمایت می گردد پول یا نظام مالی باعث رشد اقتصادی در یک کشور می گردد، در حالی که در نوشتارهایی که از سرکوب مالی حمایت می گردد پول یا نظام مالی یک مانع در نظر گرفته می شود. یافته های نظری و تجربی اخیر بین المللی تاکید روزافزونی بر نظام مالی در توضیح رشد اقتصادی دارند. آنان از این بحث حمایت می کنند که یک بخش مالی پرقدرت باحداقل بحران های مالی، برای رشد اقتصادی ضروری می باشد. در شواهد بین المللی نشان داده شده که ارتباط بین بخش مالی و رشد هم مستقیم و هم از طریق افزایش در نرخ سرمایه گذاری و بهره وری کل عوامل غیرمستقیم می باشد. از این گذشته شواهدی در مورد دو جهتی بودن رابطه بین بخش مالی و بخش واقعی اقتصاد نیز وجود دارد. در این مقاله، امکان وجود اثرات مستقیم و غیر مستقیم و بازخورد نشان داده می شود، بنابراین از روش مناسب رویکرد الگوی حداکثر درستنمایی با اطلاعات کامل یوهانسن استفاده می گردد و همچنین برای (VECM) بردار تصریح خطای بررسی جهت رابطه میان متغیرها و تعیین جهت ارتباط میان بخش مالی و بخش واقعی اقتصاد از روش پسران شین 1350 در ایران میباشد. این مقاله معرف پیشرفت - استفاده می شود. دوره زمانی مورد مطالعه 80 ARDL) و اسمیت هایی نسبت به قبل می باشد: اول برای تخمین از دو الگو استفاده می گردد. در الگوی اول تنها اثرات مستقیم و غیرمستقیم بخش مالی بر بخش واقعی اقتصاد بررسی می گردد، در حالیکه در الگوی دوم الگوی اول با در نظر FIML گرفتن امکان وجود اثرات بازخور بین بخش های مالی و واقعی کاملتر می گردد. دوم، در این مقاله از روش استفاده شده که امکان وجود روابط چندگانه بین بخش مالی و بخش واقعی را بررسی می کند. نتیجه VECM 1350 رابطه مثبت و معنی داری میان توسعه مالی و رشد - بدست آمده این می باشد که در ایران، طی سالهای 85 اقتصادی وجود ندارد چرا که رابطه بدست آمده نشان می دهد که تولید ناخالص داخلی سرانه تاثیر منفی بر حجم نقدینگی (به عنوان یکی از شاخص های توسعه مالی) دارد و همچنین جهت رابطه میان توسعه مالی و رشد اقتصادی دو طرفه نمی باشد و چون رابطه دو طرفی بین متغیرهای توسعه مالی و سرمایه گذاری وجود ندارد، از اینرو امکان اثرات بازخور نیز در این مدل وجود ندارد.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، عمق مالی، اثر مستقیم، اثر غیر مستقیم، آزاد سازی مالی، سرکوب مالی
  • منصور گرگز، حمیدرضا وکیلی فرد، اکتای یمرعلی صفحه 53
    در این تحقیق عوامل احتمالی موثر بر بازدهی غیرعادی شرکتهای جدیدالورود به بورس تهران را برای بازه زمانی 1378 لغایت 1386 مورد بررسی قرارمی دهیم؛ برای این منظور تعداد 73 شرکت واجد شرایط را طبق روش حذفی انتخاب و برای دوره های 12 و 24 ماه پس از ورود به بورس مورد بررسی قرار دادیم، از میان شش متغیر مستقل اندازه شرکت، نوع مالکیت، خطای پیشبینی سود هر سهم، بازده حقوق صاحبان سهام، نسبت حاشیه سود خالص و نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام، متغیرهای نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام (به طور مستقیم) و بازده حقوق صاحبان سهام (به طور معکوس) رابطه معناداری با بازدهی غیرعادی را داشتند، اما به طور کلی تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که هر شش متغیر مستقل به طور همزمان توانایی توجیه کنندگی 13/7 درصدی بازده غیرعادی را دارند.
    کلیدواژگان: بازده غیرعادی سهام، عرضه اولیه سهام، رگرسیون چندگانه
  • فروغ رستمیان، المیرا اسلامی برجلو صفحه 71
    یکی از اولین دغدغه های سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در بازارهای مالی، ریسک سرمایه گذاری است، چرا که مشارکت کنندگان بازار در اولین مواجه با هرگونه ورقه بهاداری از سطح ریسک آن می پرسند. از سویی دیگر در بورس اوراق بهادار، نقدشوندگی سهام به عنوان یک عامل اثرگذار بر میزان ریسک و بازدهی حائز اهمیت است. به دلیل طبیعت ریسک گریزی، سرمایه گذاران همواره به دنبال سهام کم ریسک تر با قدرت نقدشوندگی بالا می باشند، تا از این طریق امنیت مالی بیشتری را برای خود فراهم آورند. با توجه به بررسی ها و مطالعات انجام شده، به نظر می رسد میزان سهام شناور می تواند بر میزان نقدشوندگی و ریسک تاثیرگذار باشد. بنابراین توجه به سهام شناور و تغییرات آن می تواند در تحلیل شرایط بازار و بهبود روند تصمیم گیری سرمایه گذاران کارساز باشد. در این پژوهش سعی بر بررسی چگونگی ارتباط بین سهام شناور آزاد با ریسک نامطلوب و نقدشوندگی و تاثیر پذیری آنها بر هم در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. با در نظر گرفتن فاصله زمانی از تاریخ 83/6/31 تا 87/6/31 به تعداد 233 شرکت برای آزمون فرضیه ها رسیدیم. با استفاده از نرم افزارSPSS و Eviews به بررسی روابط بین متغیرها در طول شانزده دوره فصلی پرداختیم که نتایج به دست آمده وجود ارتباط معنی دار و مثبت بین سهام شناور آزاد با ریسک نامطلوب و نقدشوندگی سهام را تایید کرده است.
    کلیدواژگان: سهام شناور آزاد، ریسک نامطلوب، نقدشوندگی، نظریه مدرن پرتفوی(MPT)و نظریه فرا مدرن پرتفوی، (PMPT)
  • دنیا احدیان پور پروین صفحه 89
    هدف این مقاله بررسی رابطه بین شاخ صهای مختلف ارزیابی عملکرد در رابطه با ارزش ایجاد شده سهامداران در شرکت های رشدی و ارزشی با توجه به اندازه شرکت ها در فاصله زمانی سال های 1382 الی 1388 در شرکت های تولیدی پذیرفته شده فعال در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نتایج آزمون فرضیات مقاله بیانگر این امر است که در شرکت های رشدی ارزش افزوده اقتصادی پالایش شده (66 %) و در شرکت های ارزشی ارزش افزوده بازار (38 %) دارای بیشترین توان توضیح دهندگی تغییرات ارزش ایجاد شده سهامداران می باشند. همچنین با بررسی معیارهای ارزیابی عملکرد در سطح اندازه شرکت ها می توان به این نتیجه رسید که در سطح شرکت های رشدی متوسط ارزش افزوده بازار (16 %)، بزرگ ارزش افزوده اقتصادی پالایش شده (66 %) و در سطح شرکت های ارزشی کوچک ارزش افزوده بازار %22) و متوسط ارزش افزوده بازار (32 %) قادر به توضیح دهندگی ارزش ایجاد شده سهامداران می باشند) و در سطح شرکت های رشدی کوچک و ارزشی بزرگ هیچ یک از معیارهای مورد بررسی قادر به توضیح ارزش ایجاد شده سهامداران نمی باشند.
    کلیدواژگان: سهام رشدی، سهام ارزشی، معیارهای ارزیابی عملکرد، ارزش ایجاد شده سهامداران
  • شمس الله شیرین بخش، ندا یوسفی، جهانگیر قربان زاد صفحه 111
    این تحقیق با هدف شناسایی عوامل موثر بر ریسک اعتباری مشتریان حقوقی بانک توسعه صادرات ایران و تدوین مدلی جهت سنجش میزان احتمال نکول آنها با استفاده از روش رگرسیون لوجیت انجام گرفته است. به این منظور نمونه تصادفی 330 تایی شامل 265 مشتری خوش حساب و 65 مشتری بد حساب، از میان شرکتهایی که طی سال 1387 تسهیلات دریافت نموده اند، انتخاب شدند. از میان 13 نسبت مالی انتخاب شده به عنوان متغیرهای توضیحی اثرگذار بر احتمال نکول، بر اساس شاخصهای آماری و با استفاده از نظریه های اقتصادی و مالی، 7 متغیر دارای اثر معنی دار بر ریسک اعتباری شرکت ها شناسایی شده و پس از بررسی معنی داری کل رگرسیون با استفاده از آمارهLR در سطح معنی داری 5 % مدل نهایی بوسیله آنها برازش گردید. نتایج نشان دادند متغیرهای نسبت جریان نقدینگی به بدهی کل، نسبت گردش دارایی ها، نسبت جاری و نسبت نقدی دارای اثر معکوس بر ریسک اعتباری هستند و نسبت جریان نقدی آزاد، نسبت کل بدهی ها، نسبت بدهی جاری به ارزش ویژه، دارای اثر مستقیم بر ریسک اعتباری می باشند.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، نسبت های مالی، مدل رگرسیون لوجیت، روش حداکثر درست نمایی، احتمال نکول، نقدینگی، جریان نقدی آزاد
  • ناصر حمیدی، رضا کشاورز جهانی، پروانه سنمویی صفحه 139
    امروزه بسیاری از سازمان ها حد اعلای ارزش آفرینی موسسات خویش را در رضایت مخاطبان معنا می کنند. در این میان بانک ها در زمرهی سازمان هایی محسوب می شوند که جذب، ایجاد و افزایش رضایتمندی مشتریان نقش بسیار مهمی را در موفقیت عرصه ی رقابتی ایفا می کند. در این راستا یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار، نحوه ی توزیع شعب بانکها در سطح شهر می باشد. این در حالیست که بانک ها معمولا با کمبود منابع مالی و انسانی جهت توسعه ی شعب و ارائه ی خدمات بیشتر و متمایزتر به مشتریان خود مواجه هستند. از سوی دیگر بانکهای خصوصی در کشور ما تازه شکل گرفته اند و در حال رشد میباشند. لذا یافتن مکان بهینه جهت احداث شعب آنها برای آنها بسیار حیاتی می باشد. از سوی دیگر رقابتی که میان بانکداری بخش خصوصی و دولتی وجود دارد، باعث شده است که ضمن بررسی نحوه ی تعامل و همکاری میان اجزای مختلف بخش خصوصی، روشی ارائه شود که به انتخاب مکان بهینه ی احداث شعب این بانک ها بپردازد. به کارگیری این روش توسط بانک های خصوصی باعث می شود ضریب دستیابی آنها به اهدافی چون جذب مشتری و در اختیار گرفتن سهم بیشتری از بازار در عرصه رقابت با بخش دولتی و همچنین پراکندگی یکنواخت شعب در سطح شهر جهت ارائه ی خدمات به شهروندان افزایش یابد.
    کلیدواژگان: انتظارات مدیران، ویژگی های منطقه، فرایند تحلیل شبک های، برنامه ریزی آرمانی صفر و، یک
|
  • Page 1
    This research investigates the effect of changes percentage in dividend payout on future earnings growth in Tehran stock exchange. This investigation contains an independent variable that is called percentage changes in dividend payout and a dependent variable future earnings growth in one and three years period and 5 variable controller variables such as firm size, leverage, return on assets, E/P Ratio, lagged earnings growth(one and three years period).This research is based on yearly observations period from 1384-1388. the result of this research shows that changes percentage in dividend payout has positive effect and significant relationship on future earnings growth, it means when the changes percentage in dividend payout is increased the future of earnings growth is increased although this increase is low.
    Keywords: Percentage Changes in Dividend Payout, Future Earnings Growth, Tobin Q, Lagged Earnings Growth
  • Page 15
    In this research, we assessed the extent to which stock market information can be used to predict leading indicators of the bank financial distress. Likewise, we specified and tested a logit early warning model of bank financial distress, designed for Iranian banks, which tests if market-based indicators add predictive value to models relying on accounting data obtained from stock market. On the other hand, we studied the robustness of the link between market information and financial downgrading of a bank in the light of the safely net and asymmetric information hypotheses. In the end, we concluded that some of the results of accomplished studies, support the use of market-related indicators in order to predict the financial distress. Other results, however, show that the accuracy of the predictive power of the financial distress depends on the extent to which bank liabilities are market traded. It means that if the bank undertakes to offer accurate data to the market, then a much better prediction can be made based on the bank data.
    Keywords: Predict, Financial Indicator, Failure, Distress, Logit model
  • Page 33
    Emergence of a group of countries with the same growth path and divergence increasing augmentation between growth performance of different groups of countries cause ever increasing interest to review the effect of financial sector on the process ofeconomic growth in texts in an international level.Texts in which the relationship between financial system and economic growth is discussed are divided into two distinct groups. Financial liberalization and financial repression. In texts whichfinancial liberalization is being supported, currency or financial system make economic growth in a country, while in texts which the financial repression is being supported currency or financial system is considered as an obstacle. Recent international theoretical and practical findings emphasis on ever increasing financial system in explaining economic growth. They support the necessity of a strong financial sector with minimum financial crisis for economic growth. International evidences show the indirect relation between financial sector and growth of both direct and by increase in investment rate and productivity of total factors. Moreover there are evidences about bilateral relationship between financial sector and real sector of economy. This thesis shows possibility of existence of direct and indirect effects and feedback. So from the appropriate approach of vector error correction model, the maximum likelihood with complete information of Johansen is used and also for reviewing the direction of relationship between variables and determination of direction of relationship between financial sector and real sector of economy the method of Shins sons’ and smith Autoregressive Distributed Lag Model is used. In Iran the period which is being studied is1350-85. This thesis represents the progress compared to the past. First two models are used for estimating. The first model only reviews the effects of direct and indirect financial sector on real sector of economy. While in the second model the first model is completed with considering the possibility of existence of effects of feedback between financial and real sector. second, in this paper the model of (FI ML VECM Full Information Maximum Likelihood vector error correction model) is used to review the possibility of existence of multiple relationships between financial sector and real sector. The result is that in Iran during 1350-85 there is a positive and significant relationship between financial development and economic growth because obtained relationship shows that gross domestic product per capita has positive influence on volume of liquidity(as one of the index of financial development) and also the direction of relationship between financial development and economic growth is unilateral. And since there is a unilateral relationship between variables of financial developments and investment, there is no possibility of feedback effects in this model.
    Keywords: model of FI ML VECM
  • Page 53
    In this research, the effective factors on abnormal return of IPO companies inTehran Stock Exchange from 1990 until 2007 have been studied. So, for this westudied 73 qualified companies according to elimination method and studied them forperiods pf 12 and 24 months after entrance to stock exchange. Amazing six variablesof firm size, ownership type forecast error of earnings per share return on equity netprofit margin ratio and debt to net assets ratio, just return on equity (adversely) anddebt to net assets ratio (directly) had a meaning full relationship with abnormal return.But, in general, the analysis of multivariate regression showed that every sixindependent variable have the ability of justifying the 13.7 percent of abnormal returnat the time.
    Keywords: Abnormal Return, initial public offering, Multivariate regression
  • Page 71
    The risk of investing in financial market is one of the investor's major concerns, as market participants, confronting any kind of bonds will ask about the risk level. on the other hand, liquidity as an effective element in risking rate and return is considerably important on the stock exchange. Avoiding risk gets investors look for lower risk stocks with high liquidity to provide more financial security. According to studies and researches, it sees that free float stocks rate can affect on liquidity and stocks risk. Therefore, regarding free float and their changes can be efficient in analyzing market conditions and help investors make better decisions. The research is tried to study the relationship between Free Float with Downside Risk and Liquidity on Tehran Stock Exchange (TSE). Considering the years 2004 to 2008, we had 233 companies to test theories. We used Eviews and SPSS softwares to deal with the relationship between variables during 16 quarterly terms. The results confirm the significant relationship between Downside Risk and Liquidity with Free Float.
    Keywords: Free float_Downside Risk_Liquidity_Modern Portfolio Theory (MPT)_Post – Modern Portfolio Theory (PMPT)
  • Page 89
    The aime of this study is to analyze the Relationship Between created shareholder value (csv) and Internal Performance Measurement in Growth and Value Companies considering to size during 2003-2009 in Exchange Tehran Stock. The results show that there was significant correlation between the refined economic value added in the growth companies and market value added in value company and shareholder wealth was more than the other variables and in classification of company in size, in growth companies coefficient between MVA in medium companies and REVA in large companies and in value companies coefficient between MVA in small and medium companies and shareholder wealth was more than the other variables.
    Keywords: Growth Stock, value stock, Performance measurement, Created Shareholder Value
  • Page 111
    The aim of this research is to verify effective factors of legal counterparty credit risk of Export Development Bank of Iran (EDBI), and design a probability of default measurement model using logit regression. 330 probability samples were selected from companies that took loans in year 1387 (2008-2009) including 256 good pay bank customers and 65 bad pay bank customers. Seven variables have been recognized which have significant influence at companie's credit risk among 13 selected financial ratios as effective explanatory variables in default probability based on statistics indexes and economic and financial theories. after significant examining total of the regression with LR statistic final model in 5% level of significance created by them. The results expressed that cash flow on total debt ratio (CSDT), assets turnover ratio (SATA), current ratio (CACD) and liquidity ratio (LR) have a reverse effect on credit risk. Free cash flow ratio (RETA), total debt ratio (TDTE) and current debts to net worth ratio (CDTE) have a direct effect on credit risk.
    Keywords: Credit Risk, Financial ratios, logit regression model, maximum likelihood method, default probability, Liquidity, Free Cash Flow
  • Page 139
    Nowadays, customer satisfaction has been considered as the most significant subject in value production by many organizations. Among these, banks can be highlighted in which customer attraction, attainment and improvement of customer satisfaction are the essential factors of success in their competitive environments. Distribution method of branches is also an important issue which has considerable effect on customer satisfaction. On the other hand, the resource shortage is a significant concerns of customer oriented organizations which may occur on various times and organizational structures. Relating to banks, it can be mentioned that they have continuously faced human and financial resource shortage for developing further branches and providing distinctive services. This research deals with finding a desirable approach for selecting optimized locations of new branches for private banks to achieve customer satisfaction and market dominance in competition with their governmental counterparts. Meanwhile, the cooperation of various departments in private organizations will also be considered. In order to harmonize the dispersion of branches, this thesis was aimed to find new methodology for future development of branches which can remarkably increase the market share of private banks compared to the governmental section if used by all components of private sector.
    Keywords: Expectations of managers, Regional characteristics, Analytic Network Process, Zero One Goal Programming