فهرست مطالب

مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا - سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 41، تابستان 1392)

مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 41، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره اشک تراب، صفورا یداللهی*، زهرا صفوی بیات، فرید زایری صفحه 5
    مقدمه

    رفتارهای خود مدیریتی در بیماران مصروع برای مدیریت مناسب بیماری ضروری است.نقش این رفتارها در رعایت رژیم دارویی این بیمارانمشخص نیست. لذااین مطالعه با هدف تعیین میزان همبستگی رفتارهای خود مدیریتی با پذیرش دارو در بیماران مصروع انجام شد.

    روش کار

    در این پژوهش توصیفی-تحلیلی، 120 بیمار مبتلا به صرع، بر اساس معیارهای ورود و با استفاده از روش نمونه گیری مبتنی بر هدف، از بین بیماران مصروع عضو انجمن صرع ایران انتخاب گردیدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناسی، رفتارهای خود مدیریتی صرع و پذیرش داروی تعدیل یافته موریسکی،استفاده گردید.

    یافته ها

    بین میانگین نمرات رفتارهای خود مدیریتی و همه ابعاد آن (مدیریت اطلاعات، ایمنی، دارو، تشنج و سبک زندگی) با نمره پذیرش دارو ارتباط آماری معنی داری وجود داشت. ضریب همبستگی بین نمره رفتارهای خود مدیریتی و پذیرش دارو،5/0-= r و (0.001>p) بود.
    نتیجه نهایی:یافته های این پژوهش بیانگر وجود همبستگی بین رفتارهای خود مدیریتی و پذیرش دارو در بیماران مبتلا به صرعمی باشد. بنابراین با تاکید بر رفتارهای خود مدیریتی در بیماران مصروع، پذیرش دارویی آنها نیز افزایش یافته و به دنبال آن با کاهش حملات تشنج، کیفیت زندگی بالاتری خواهند داشت.

    کلیدواژگان: پذیرش دارو، رفتارهای خود مدیریتی، صرع
  • سپیده پورنامداریان، بهروز بیرشک، علی اصغر اصغرنژاد فرید صفحه 12
    مقدمه
    مطالعه حاضر با توجه به چشم انداز فراشناختی (1997) Wells به بررسی نقش باورهای فراشناختی در تبیین علائم افسردگی، اضطراب و استرس پرداخته است.
    روش کار
    تحقیق حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد.حجم نمونه شامل 120 پرستار شاغل در مرکز آموزشی درمانی تخصصی و فوق تخصصی بعثت همدان می باشد، شرکت کنندگان با استفاده از فرم کوتاه پرسشنامه فراشناخت (30-MCQ) و فرم کوتاه پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس (21-DASS)، مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    پژوهش نشان داد که در مجموع بین باورهای فراشناختی و علائم افسردگی، اضطراب و استرس رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد (0.05>P). همچنین نتایج بررسی همبستگی نشان می دهد که بین ابعادکنترل ناپذیری، اطمینان شناختی و خود آگاهی شناختی با افسردگی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد(0.05>P) بین ابعاد باورهای مثبت و نیاز به کنترل افکار با افسردگی رابطه معنی داری مشاهده نمی شود(0.05>P) وبین کلیه ابعاد باورهای فراشناختی (باورهای مثبت، کنترل ناپذیری، اطمینان شناختی، نیاز به کنترل افکار وخود آگاهی شناختی) با استرس رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (0.05>P). همچنین بین کلیه ابعاد باورهای فراشناختی (باورهای مثبت، کنترل ناپذیری، اطمینان شناختی، نیاز به کنترل افکار و خودآگاهی شناختی) با اضطراب رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (0.05>P).
    نتیجه نهایی: یافته های این پژوهش نشان می دهد باورهای فراشناختی مثبت و منفی در ایجاد علائم افسردگی، اضطراب و استرس، موثرند. نمره کلی باورهای فراشناختی نقش مهمی در پیش بینی علائم افسردگی، اضطراب و استرس دارند.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، استرس، باورهای فراشناختی، پرستاران
  • افسانه کرامت، سیده زهرا معصومی*، فاطمه شبیری، مهدی راعی، مهدی اندرزگو، راحله بابازاده صفحه 21
    مقدمه

    امروزه مادران تحت تاثیر عوامل متعددی تمایل به شیردهی را از دست داده و شیردهی مصنوعی را شروع می کنند که صدمات بیشماری را بر کودکان، خانواده ها و جامعه تحمیل می کند. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده در انتخاب روش شیردهی مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر شاهرود بوده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات مداخله ی است که بر روی 60 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر شاهرود در سال 1390 انجام شده است. پس از انجام آزمون اولیه با استفاده از پرسشنامه، در گروه مداخله، آموزش اختصاصی بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده، انجام گردید. و یک ماه بعد آزمون مجدد در هر دو گروه انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تفاوت معنی داری در میانگین نمره آگاهی، ارزیابی از نتایج و نگرش و کنترل رفتاری درک شده، هنجارهای انتزاعی، قصد رفتاری بین زنان باردار گروه های مداخله و شاهد بعد از انجام مداخله آموزشی وجود داشته است (0.05>P).
    نتیجه نهایی: نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش مادران باردار درزمینه ی ترغیب به شیردهی از پستان موثر بوده است. بنابراین استفاده از تئوری تغییر رفتار برای تشویق مادران به شیردهی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، تئوری رفتاربرنامه ریزی شده، شیردهی، مادران باردار
  • الهه احمدنیا، اعظم ملکی، نورالدین موسوی نسب صفحه 28
    مقدمه
    سبک زندگی در سنین نوجوانی نقش اصلی در پیشگیری از پوکی استخوان در سنین سالمندی دارد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی سبک زندگی پیشگیری کننده از پوکی استخوان در دانش آموزان دختر زنجانی انجام شد.
    روش کار
    در یک مطالعه توصیفی– تحلیلی سبک زندگی864 نفر ازدانش آموزان مقاطع راهنمایی ودبیرستان شهر زنجان به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای بررسی شد. ابزار گرد آوری داده ها شامل 2 بخش بود: بخش اول مربوط به مشخصات دموگرافیک و بخش دوم مربوط به ابعاد مختلف سبک زندگی شامل شاخصهای تن سنجی، تغذیه، فعالیت بدنی و ورزش، عادات بود. آنالیز داده ها با استفاده از روش های آماری t-test، chi-square و جداول فراوانی با سطح اطمینان95 درصد صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد بیش از 80 درصد دانش آموزان دارای نمایه توده بدنی مطلوب بودند، 46 درصد انان فعالیت فیزیکی مناسب داشتند، و حدود 32 درصد از نظر برخورداری از نور خورشید از سبک زندگی مطلوب برخوردار بودند. بیش از یک سوم آنها در معرض دود سیگار محیطی بودند و کمتر از 4 درصد از نظر تغذیه سبک زندگی مطلوب داشتند.
    نتیجه نهایی: با توجه به این که سبک زندگی در زمینه ی تغذیه و برخی عادات در اکثر دانش آموزان نامناسب بود، آموزش در جهت اصلاح سبک زندگی در سطح مدارس وجامعه و برنامه ریزی درخصوص بهبود تغذیه نوجوانان و ترویج فعالیتهای فیزیکی آنان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، پوکی استخوان، پیشگیری، سبک زندگی
  • محبوبه سجادی هزاوه ای، محسن شمسی صفحه 37
    مقدمه
    تشنج ناشی از تب، شایع ترین تشنج در کودکان زیر 5 سال است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی به مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک در خصوص رفتارهای پیشگیری کننده از تشنج ناشی از تب در کودکان صورت پذیرفته است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی از نوع مقایسه قبل و بعد می باشد که در آن 100 نفر از مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک شرکت داشته اند. روش گردآوری اطلاعات پرسشنامه تنظیم شده بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بوده است. قبل از انجام مداخله آموزشی پرسشنامه برای هر دو گروه مداخله و کنترل تکمیل و در نهایت 3 ماه پس از مداخله آموزشی در هر دو گروه اطلاعات مجددا گردآوری و تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    قبل از مداخله آموزشی میزان آگاهی، حساسیت و شدت درک شده مادران در زمینه ابتلای کودک خویش به تشنج ناشی از تب کمتر از متوسط و میزان موانع درک شده بیش از حد متوسط بود اما پس از مداخله آموزشی موانع درک شده مادران در زمینه پیشگیری از تشنج ناشی از تب کاهش و همچنین عملکرد آنان در این زمینه افزایش یافت. (05/0 > P).
    نتیجه نهایی: یافته های این بررسی تاثیر و کارایی مدل اعتقاد بهداشتی را در افزایش عملکرد مادران در زمینه پیشگیری از تشنج ناشی از تب در کودکان خویش نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تشنج ناشی از تب، مادران، مدل اعتقاد بهداشتی
  • غلامحسین فلاحی نیا، محمد ولی کیان، فرشید شمسایی، محسن صلوانی، علیرضا سلطانیان صفحه 47
    مقدمه
    بیماران دچار ضایعات مغزی- نخاعی به میزان زیادی در معرض خطر ابتلا به زخم فشاری قرار دارند. این مطالعه با هدف بررسی عوامل خطرزای زخم فشاری در بیماران با ضایعات مغزی- نخاعی بستری در منزل انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی با نمونه گیری در دسترس بر روی 60 بیمار بستری در منزل در سال 91 در همدان انجام شد. بیماران از نظر عوامل خطرزای زخم فشاری با مقیاس استاندارد برادن و چک لیست عوامل زمینه ای به فاصله هر 48 الی72 ساعت به مدت سه هفته مورد پایش قرار گرفتند. جهت تعیین رابطه ابتلا به زخم فشاری و نمره مقیاس برادن و وجود عوامل زمینه ای از رگرسیون لوجستیک، ضریب همبستگی گاما استفاده گردید.
    یافته ها: از60 بیمار مورد مطالعه 7/51% مرد بودند، 3/83% دچار سکته مغزی، 7/6% ضربه به سر، 5% قطع نخاع، 5% ترومای ستون فقرات بودند. میزان ابتلا به زخم فشاری 25% بود. بین میزان هموگلوبین و ابتلا به زخم فشاری (05/0p<) و معیارهای مقیاس برادن با ابتلا به زخم فشاری ارتباط معنی دار وجود داشت(001/0p<).
    نتیجه نهایی: کاهش درک حسی، افزایش رطوبت بستر، تغذیه نامناسب، کاهش فعالیت و تحرک، افزایش اصطکاک و سائیدگی، کاهش هموگلوبین و کاهش نمره مقیاس برادن از عوامل خطر ابتلا به زخم فشاری در بیماران با ضایعات مغزی - نخاعی بستری در منزل می باشد که برخی از این عوامل قابل پیشگیری هستند.
    کلیدواژگان: زخم فشاری، ضایعات مغزی نخاعی، عوامل خطرساز، مقیاس برادن
  • علی بیک مرادی، شراره کاظمی، غلامحسین فلاحی نیا*، فرشید رحیمی بشر صفحه 56
    مقدمه

    تمرینات تنفسی غیر فعال به منظور جلوگیری از تجمع ترشحات، کلاپس ریه و بروز پنومونی مرتبط با ونتیلاتور در بخش مراقبت ویژه استفاده می شوند. مطالعه ای با هدف مقایسه اثر روش دق دستی و ارتعاش مکانیکی از تمرینات تنفسی غیر فعال بر عملکرد قلبی و ریوی بیماران تحت تهویه مکانیکی انجام گرفته است.

    روش کار

    کارآزمایی بالینی تصادفی شده متقاطع با نمونه گیری در دسترس بر روی 21 بیمار تحت تهویه مکانیکی بستری در بخش مراقبت ویژه اجرا گردید. هر دو روش دق دستی و ارتعاش مکانیکی برای بیماران انجام و پارامترهای عملکرد قلبی و ریوی قبل و در چهار نوبت بعد از مداخله ارزیابی گردید. داده ها با نرم افزار Stata 11 و آمار توصیفی و آزمون t زوجی تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    بین تاثیر دق دستی و ارتعاش مکانیکی بر روی تعداد ضربان قلب، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، متوسط فشار خون شریانی، مقاومت راه هوایی و میزان اشباع اکسیژن خون شریانی پس از مداخله تفاوت معنی داری وجود نداشت. بین تاثیر دق دستی و ارتعاش مکانیکی تنها بر روی کمپلیانس ریوی در دقیقه 15 پس از مداخله تفاوت معنی دار مشاهده گردید (044/0p=)، بطوریکه دق دستی کمپلیانس ریوی را بیشتر افزایش می داد.
    نتیجه نهایی: روش دق دستی و ارتعاش مکانیکی عملکرد قلبی و ریوی را بهبود و عوارضی برای بیمار ایجاد نمی کنند. از هر دو روش با توجه به شرایط بیمار و امکانات بخش می توان استفاده نمود. هر چند ارتعاش مکانیکی از نظر افزایش کمپلیانس ریوی نمی تواند بطور کامل جایگزین دق دستی گردد.

    کلیدواژگان: ارتعاش مکانیکی، تمرینات تنفسی غیرفعال، دق دستی، عملکرد قلبی و ریوی
  • تحلیل تاثیر آموزش پرستاری مبتنی بر شواهد بر مراحل پنجگانه فرآیند پرستاری
    حسین حبیب زاده، نسرین خواجه علی، حمیدرضا خلخالی، یوسف محمدپور صفحه 67
    مقدمه
    فرآیند پرستاری یک روش اندیشمندانه برای تعیین و حل مشکلات سلامتی به منظور برآوردن نیازهای مراقبت بهداشتی است که به نظر اکثر صاحب نظران مفهوم پرستاری مبتنی بر شواهد را تداعی می کند. این مطالعه با هدف آنالیز تاثیر آموزش پرستاری مبتنی بر شواهد بر مراحل پنجگانه فرآیند پرستاری در دانشجویان پرستاری انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش نیمه تجربی بر روی 48 دانشجوی ترم 3 پرستاری دانشکده پرستاری ارومیه در سال تحصیلی 1392-1391 انجام گردید. نمونه گیری به صورت در دسترس انجام گرفت و به طور تصادفی به دو گروه کنترل (24) و مداخله (24) تقسیم شدند. دانشجویان گروه مداخله تحت آموزش پرستاری مبتنی بر شواهد قرار گرفتند. نحوه نگارش فرآیند پرستاری توسط دانشجویان گروه کنترل و مداخله با چک لیست مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و آزمون آماری کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد در ارزیابی کلی فرآیند پرستاری بر اساس آموزش پرستاری مبتنی بر شواهد در پنج حیطه، در بررسی و شناخت 9/61 درصد، در اولویت بندی اهداف 9/66 درصد، در برنامه ریزی 2/72 درصد، در اجرا 3/77 درصد و در ارزشیابی 4/68 درصد عملکرد مثبت نسبت به گروه کنترل داشته است، که از لحاظ آماری معنی دار بوده است (05/0>P).
    نتیجه نهایی: آموزش پرستاری مبتنی بر شواهد بیش از روش مرسوم منجر به ارتقای مهارت اجرای فرآیند پرستاری در دانشجویان پرستاری می شود. بنابراین پیشنهاد می شود از این روش در آموزش بالینی استفاده شود.
    کلیدواژگان: آموزش، پرستاری مبتنی بر شواهد، فرآیند پرستاری
|
  • T. Ashktorab, S. Yadollahi, Z. Safavi Bayat, F. Zayery Page 5
    Background

    Epileptic patients'' self-management behaviors are essential for optimal disease management. Although Self-management behaviors had positive effects on drug adherence of patients with chronic illnesses، its effect on epileptic patients'' is not yet clear. Therefore، this study was conducted to find the effects of self-management behaviors on drug adherence of epileptic patients.

    Methods

    In this analytic-descriptive study، considering inclusion criteria، 120 epileptic members of Iran Epilepsy Association were selected by purposive sampling method. Data gathering devices were demographic questionnaire، epilepsy self management behavior questionnaire and Morisky’s modified drug adherence questionnaire.

    Results

    The results of study showed a statistically significant relationship (p <0. 05) between the mean scores of self-management behaviors and its all dimensions (information، safety، medicine، lifestyle and seizures management) and drug adherence. Correlation coefficient between scores of self-management behaviors and drug adherence was r =-0/50 (p <0. 001).

    Conclusion

    Findings of the study suggest a correlation between self-management behaviors and drug adherence in epileptic patients; therefore emphasizing self-management behaviors in epileptic ones may increase their drug adherence and consequently reduce the number of epileptic seizures، something that may improve their quality of life.

    Keywords: Drug adherence, Epilepsy, Self, management behaviors
  • S. Pournamdarian, B. Birashk, A.A. Asgharnejad Farid Page 12
    Background
    This study، based on Well’s meta cognitive overview (1991)، is aimed to determine the role of meta cognitive belifes in developing the symptoms of depression، anxiety and stress.
    Methods
    In this descriptive analytical study، 120 nurses working in Be’sat hospital in Hamadan were selected based on convenience sampling. The participants were surveyed using a short meta cognitive questionnaire (MCQ30) and a short form of depression، anxiety and stress questionnaire (DASS21).
    Results
    The results of study showed that there is a significant relationship between metacognitive belifes and developing the symptoms of depression، anxiety and stress (p<0. 05). Results of the correlation analysis showed that there is a positive relationship between depression and uncontrollability، cognitive confidence and self-confidence (p<0. 05) but there wasn’t seen any meaningful relationship between depression and positive beliefs and need to control the thoughts (p>0. 05). The results also demonstrated that there are significant relationships both between stress and the whole dimensions of meta cognitive belifes (positive beliefs، uncontrollability، Cognitive confidence، the need to control the thoughts and self-consciousness) (p<0. 05) and between anxiety and the mentioned dimensions of meta cognitive beliefs (p<0. 05).
    Conclusion
    Based on the results of this study، positive and negative metacognitive beliefs play roles in developing the symptoms of depression، anxiety and stress and the total score of meta-cognitive beliefs is really crucial in predicting the development of the symptoms of depression، anxiety and stress.
    Keywords: anxiety, depression, Meta cognitive beliefs, nurses, stress
  • Keramat, Sz.Masoumi, F.Shobeiri, M.Andarzgoo, R.Babazadeh Page 21
    Background

    Today، mothers affected by different factors has lost their tendency to breastfeeding and started artificial feeding which imposes lots of problems to the society، family and children. The purpose of this study was to determine the efficacy of educational program based on theory of planned behavior on feeding methods selected by mothers referred to the health centers of Shahrood city.

    Methods

    This interventional study was done on 60 pregnant women who had referred to health centers of Shahrood city in 1390. After doing the initial test by the use of a questionnaire، education of intervention group was started. One month later، another test was performed on both groups.

    Result

    The findings of study indicated that after the educational intervention، there were significant differences between the mean scores of intervention and control group members in their knowledge، evaluation of outcomes، perceived behavior control and approach، subjective norms and behavioral intention (P<0/05).

    Conclusion

    This study demonstrated that educating pregnant women based on theory of planned behavior was effective in encouraging them to breastfeeding، thus it is recommended to use this educational method to persuade mothers to breastfeeding.

    Keywords: Breast feeding, Health education, pregnant women, Theory of planned behavior
  • E. Ahmadnia, A. Maleki, N. Mosavinasa Page 28
    Background
    Lifestyle in adolescence has the most important role in the prevention from osteoporosis in adulthood. Therefore this study was done to investigate the lifestyle preventive from osteoprosis among Zanjanian girl students.
    Methods
    In this descriptive – analytical study، 864 students were selected from guidance schools and high schools of Zanjan city based on Multi-stage random sampling. Data collection device was a questionnaire with two parts; the first part was related to demographic information and the second part was about different aspects of lifestyle including anthropometric index، nutrition، physical activity، exercise، and habits. Data was analyzed using statistical methods، t-test، chi-square and frequency table with a confidence level of 95%.
    Results
    Findings of the study showed that more than 80 percent of students had a desirable body mass index، 46 percent of them had a good physical activity، and approximately 32 percent of them had enough sun exposure. More than a third of them were exposed to second hand smoke، and less than 4 percent had nutritionally desirable lifestyle.
    Conclusions
    Considering the fact that most of the students’ lifestyles were incorrect، it seems necessary to provide community and school level education to improve their lifestyle، correct their diet and finally make them interested in physical activities.
    Keywords: lifestyle, osteoporosis, prevention, students
  • M. Sajadi Hazaveyee, M. Shamsi Page 37
    Background
    Febrile convulsion is the most common seizure in children under 5 years. Therefore this study carried out to determine the effects of education based on Health Belief Model (HBM) on mothers’ behavior preventing from febrile convulsion in their children.
    Methods
    This is a pre-post Clinical trial، in which one hundred women referred to health centers of Arak city were participated. The subjects were randomly divided to case and control groups. Data gathering device is a questionnaire developed based on Health Belief Model (HBM). The questionnaire was filled for the members of the groups both before and three months after the educational intervention، then the gathered data was analyzed.
    Results
    Findings of the study showed that before educational intervention the mothers’ perceived susceptibility and severity from febrile convulsion in their children were less than average and their perceived barriers was more than average. After the educational intervention mothers’ perceived barriers to prevent from seizures decreased and their performance in this area increased (p< 0/05).
    Conclusion
    Finding of this research confirmed that education based on
    Keywords: Febrile of Convulsion, Health Belief Model, Mothers
  • Gh.H.Falahinia, M. Vali Kian, F. Shamsaei, M. Salavati, A.R. Soltanian Page 47
    Background
    Critically ill brain-spinal cord injured patients are at high risk for pressure ulcers. The aim of this study was to investigate risk factors of developing pressure ulcers in critically ill patients with brain-spinal cord injuries.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 62 home care patients with brain-spinal cord injuries in Hamadan city in 2012. For three weeks، every 48 to 72 hours، patients were monitored for pressure ulcer risk factors by the use of Braden Scale and a checklist of background factors. Data was analyzed by the use of logistic regression and gamma correlation coefficient.
    Results
    From among 60 patients studied، 51. 7% were male، 83. 3% suffered from stroke، 6. 7% had head trauma and10% had spinal cord injuries. The incidence of pressure ulcers among them was 25%. There were seen significant relationships both between The incidence of pressure ulcers and the level of hemoglobin (p=0. 05) and between the incidence of pressure ulcers and the Braden scale (p<0. 001).
    Conclusion
    Based on this study decreased sensory perception، increased bed’s moisture، poor nutrition، decreased mobility، increased friction and wear، low level of hemoglobin and low score of Braden Scale are risk factors for developing pressure ulcers in home care patients with brain-spinal cord injuries. Some of these risk factors can be prevented and treated.
    Keywords: Braden Scale, brain, spinal cord injury, pressure ulcers, risk factor
  • A.Bikmoradi, Sh.Kazemi, Gh.Falahinia, F.Rahimibashar Page 56

    Introduction &

    Objective

    passive respiratory exercises are used to prevent from accumulation of secretions، lung collapse and the incidence of ventilator-associated pneumonia in ICUs. This study is aimed to compare the effects of manual percussion and mechanical vibrations on cardiopulmonary functions of mechanically ventilated patients.

    Materials and Methods

    This randomized crossover clinical study was conducted on 21 mechanically ventilated patients hospitalized in intensive care units who were selected based on convenience sampling. Both methods of manual percussion and mechanical vibrations were applied for the patients. Cardiopulmonary function parameters were assessed before and four times after the intervention. Data was analyzed by Stata software version 11، descriptive and analytical statistics and paired t-test.

    Results

    There was no significant difference between the effects of manual percussion and mechanical vibration on heart rate، systolic and diastolic blood pressure، mean arterial pressure، airway resistance and arterial oxygen saturation. However، there was a significant difference between the effects of manual percussion and mechanical vibration on pulmonary compliance at minute 15 after intervention (P = 0. 044) that is، manual percussion increased pulmonary compliance more than mechanical vibrations.

    Conclusions

    Both manual percussion and mechanical vibration improve cardiopulmonary function and do not cause complications for the patients. Both methods can be used according to the patient''s condition and possibilities of units. However، mechanical vibration cannot substitute for because of manual percussion its failure in increasing pulmonary compliance.

    Keywords: cardiopulmonary function, manual percussion, mechanical vibration, passive respiratory exercises
  • Analysis of evidence-based nursing education on the five stages of the nursing process
    H. Habib Zadeh , N. Khajeali, Hr. Khalkhali , Y. Mohammadpour Page 67
    Background
    Nursing process is a thoughtful approach to identify and solve health problems in order to meet health care needs; an approach that according to the majority of scholars associates with the concept of evidence-based nursing. This study was done to analyze the impact of evidence-based nursing education on five scopes of nursing process among nursing students.
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 48 third semester nursing students in Orumie nursing faculty in the academic year 2012-2013. Subjects were collected based on convenience sampling and then randomly divided to intervention and control groups (24 members in each group). Intervention group received evidence-based nursing education. Using a checklist، we evaluated both groups’ styles in writing nursing process. Data was analyzed by SPSS software and chi-square test.
    Results
    The results of study showed that after the intervention there was a statistically significant difference between the groups. Members of intervention group had better performance in all five scopes of nursing process in comparison with control group members (The percentages of their better performances are as follows: in assessment scope 61/9%، in the priority scope66/9%، in the planning scope 72/2%، in implementation77/3%، and in the evaluation 68/4%).
    Conclusion
    Evidence-based nursing education improves the skills of nursing process more than traditional method، therefore it is recommended to use this method in clinical educations.
    Keywords: education, evidence, based nursing, nursing process