فهرست مطالب

مجله جهانی رسانه - نسخه فارسی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات داوری شده
  • محمد فرجی ها*، بهاره همت پور صفحه 1
    پژوهش حاضر به این مساله می پردازد که بازنمایی بزه دیدگی زنان در روزنامه های ایرانی با سایر گروه ها متفاوت است. از این رو، در این پژوهش محتوای اخبار بزه دیدگی زنان را در چهار روزنامه همشهری، ایران، مردم سالاری و اعتماد در فاصله زمانی 1 اردیبهشت 1388 تا 31 دی 1388 مورد تجزیه و تحلیل کیفی قرار دادیم. فرض بر این است که زن بودن و زنانگی از عواملی است که سبب ایجاد مساله مذکور می شود. بنابراین پرسش اساسی در این پژوهش این است که چگونه رسانه های نوشتاری، بزه دیدگی زنان را ترسیم می کنند. در این پژوهش با مرور نظریات استوارت هال، کانل و با تکیه بر نظریه فورسیچ به مطالعه نحوه بازنمایی زنان در این چهار روزنامه به شیوه کیفی پرداختیم. یافته های پژوهش نشان می دهند که زنان همواره در نقش قربانی و مردان در نقش معترض ظاهر شده اند. همچنین رسانه ها به دو صورت به بازنمایی زنانی که قربانی جرم هستند، می پردازند؛ نخست زنان بزه دیده ایده آل، که ناخواسته و نا آگاه قربانی جرم شده اند؛ مانند زنانی که سوار مسافربرهای شخصی شده اند. دوم، زنانی که خود به مکان خطرناک رفته و یا با غریبه خطرناک ارتباط داشتند. یافته های پژوهش نشان می دهند که این اخبار دیدگاه زن بزه دیده را بازنمایی نکرده اند. هم چنین لازم به ذکر است که در مطبوعات با بزه دیده همدردی نمی شود. این اخبار مردانگی را محوریت قرار داده و زنان و زنانگی را به حاشیه می رانند.
    کلیدواژگان: بازنمایی، زنان بزه دیده، همشهری، اعتماد، ایران، مردم سالاری
  • بیژن خواجه نوری*، زهرا ریاحی صفحه 21
    مقاله ی حاضر رابطه ی بین جهانی شدن و میزان دنیاگرایی در بین زنان را در شهر های تهران، شیراز و استهبان مورد مطالعه قرار داده است. چارچوب نظری پژوهش برگرفته از آرای رابرتسون و گیدنز درباره فرایند جهانی شدن و هویت می باشد. برای آزمون فرضیه ها 2200 نفر بین سنین 16 تا 45 سال به شیوه نمونه گیری تصادفی در این سه شهر انتخاب شده اند. روش تحقیق این مطالعه، پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه است. نتایج به دست آمده در سطح تحلیل رگرسیونی نشان داده اند که متغیر هویت اجتماعی مدرن، نوگرایی و نگرش نقش جنسیتی تساوی گرایانه بر روی هم نزدیک به 33 درصد از کل رفتار دنیاگرایانه ی زنان را در سه شهر مورد مطالعه، تبیین می کنند. این پژوهش نشان می دهد که تقویت ارزش های دینی و بالا بردن آگاهی زنان از تغییرات و فرایند جهانی شدن نیازمند برنامه ریزی و پژوهش برای تبدیل تهدید های جهانی شدن به فرصت و ظرفیت برای زنان جامعه می باشد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، زنان، فنآوری های نوین اطلاعات و ارتباطات، دنیاگرایی، هویت
  • ناصر ملکی*، مریم نویدی صفحه 48
    این مقاله با توجه به قدمت و محبوبیت نمایشنامه اتللو بر آن است تا به این مسئله بپردازد که چگونه لایه های مختلف اجتماع از این نمایشنامه متاثر می شوند. برای این منظور، با استفاده از روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف، کنش های ارتباطی و فرهنگی در نمایشنامه ی معروف شکسپیر با عنوان اتللو را تحلیل کرده است. بر اساس نظر فرکلاف که زبان همواره با کنش های اجتماعی در ارتباط بوده، آثار شکسپیر نیز همواره دارای نشانه هایی از کنش های ارتباطی و فرهنگی گفتمان بوده، و تحلیل گفتمان آنها، مانند هر اثر ادبی دیگر، نیازمند تحلیل لایه ها و ساختارهای مختلف جامعه است. نتایج این مطالعه نشان می دهند که موضوع ارتباط در این نمایشنامه باعث به وجود آمدن فرهنگ میزبان و فرهنگ مهمان شده و تقابل این دو فرهنگ برای به وجودآمدن ارتباط، کنش هایی بین دو فرهنگ ایجاد کرده است که در پیشرفت موضوع نمایشنامه حضور بارزی دارند.
    کلیدواژگان: ارتباط، فرهنگ، اتللو، تاثیر، جامعه
  • سید محمد مهدی زاده*، عبدالرضا زندی صفحه 69
    مسئله این پژوهش، چگونگی بازنمایی عملکرد اجتماعی زنان در سینمای پس از انقلاب اسلامی ایران است. برای این منظور با استفاده از روش کیفی تلفیقی نشانه شناسی، بازنمایی ارزش های زن در سینمای بعد از انقلاب مورد مقایسه قرار گرفته است. در چارچوب نظری این تحقیق نظریه نمایش جنسیت و کنش متقابل گافمن و ایده آل تایپ ماکس وبر استفاده شده اند و بدین ترتیب الگوهای تفسیری و تفسیر ارزش های اجتماعی بازنمایی شده در خصوص زنان در سینمای بعد از انقلاب ساخته شده اند. نمونه های انتخاب شده در دو سطح تحلیل (الگوی روایت بارت، الگوی سلبی و کادوری) مورد مطالعه قرار گرفته اند. با مشاهده و تحلیل فیلم ها طبق الگوهای بیان شده، یافته های تحقیق در دو الگوی تفسیری بیان شده اند. مدل «تحول سوژگی؛ دگرگونی در تفسیر» بیانگر برساختگی «صبر و تحمل» و «دگرگونی در اندیشه و تفسیر زن» و مدل «دروغ، چندچهرگی؛ فریب ساختار» بیانگر برساختگی «دروغگویی» به عنوان عملکرد اجتماعی تکرارشونده و ارزش اجتماعی زن در سینمای ایران پس از انقلاب هستند.
    کلیدواژگان: بازنمایی، ارزش های اجتماعی، جنسیت، نشانه شناسی
  • زهرا رهبر نیا*، مریم خیری صفحه 92
    این پژوهش به تحلیل هنر تعاملی و تطبیق آن با نظریه های رولان بارت در زمینه ی مرگ مولف و متن پرداخته است. چارچوب نظری با استفاده از نظریه های رولان بارت و خصیصه های هنر تعاملی تدوین شده است. به منظور کاربرد این چارچوب نظری، یک مطالعه موردی از اثری انجام شده که در بیینال ونیز در سال 2011 نمایش داده شده است. در این پژوهش ابزار تحلیل، نظریه ی مرگ مولف و توجه به جهان متنی رولان بارت بوده است. روش مورد استفاده توصیفی تحلیلی و گردآوری مطالب نیز کتابخانه ای و با استفاده از منابع اینترنتی بوده است. نتایج بیانگر هم خوانی نظریات مورد بحث با اثر تعاملی مورد مطالعه هستند و نشان می دهند که در فرآیند تعاملی شدن، انتخاب رسانه، تعامل و مشارکت مخاطبین در خلق اثر، باعث تبدیل اثر به متن هنری و همین طور کمرنگ شدن هنرمند به عنوان مولف شده است.
    کلیدواژگان: هنر تعاملی، رولان بارت، نورما جین، متن، مرگ مولف
  • اعظم راودراد*، آیدا حسینی فر صفحه 114
    هدف اصلی این مقاله، شناسایی شیوه ها و راهبردهای متنی شده بازنمایی ایدئولوژی در سه گانه اخراجی هاست تا پاسخ این پرسش را بیابد که چگونه این سه گانه به انتقال ایدئولوژی می پردازند. از این جهت، دغدغه اصلی مقاله پاسخ به این پرسشها است که سه گانه اخراجی ها به عنوان هنر عامه پسند چگونه ایده های طبقه مسلط را بازتاب می دهند؟ چگونه ایدئولوژی آنها را انتقال می دهند؟ و برای بیان آن از چه روش ها و راهبرد هایی استفاده می کنند؟ تحلیل این سه گانه با استفاده از چارچوب نظری متشکل از مفهوم ایدئولوژی در نظریه تحلیل انتقادی گفتمان ون دایک و روش شناسی تحلیل متنی تامپسون صورت گرفته است و نشان می دهد که بیشترین تلاش این سه گانه ایجاد «وحدت ملی» است. البته در اخراجی های 1 و 2، بستری که این مسئله در آن به چالش کشیده می شود همانا دوران جنگ است در حالیکه در اخراجی های 3، این بستر به دوران حساس انتخابات ریاست جمهوری سال 1388 مربوط می شود.
    نتایج تحلیل حاکی از آن است که فیلم به عنوان یکی از صور نمادین که قابلیت ویژه ای در روایت یک ایدئولوژی دارد، علاوه بر انتقال آن، می تواند به عنوان یکی از اشکال بازتولید قدرت، در جهت بازنمایی مفاهیم خاصی که مقصود سازنده می باشد، عمل کند. همچنین فیلم با سکوت درباره سایر معانی، آنها را به حاشیه رانده و معانی و مفاهیم ایده آل خود را برجسته کرده و از این رو در راستای حفظ اولویت های فرهنگ مسلط حرکت می کند.
    کلیدواژگان: اخراجی ها، ایدئولوژی، جنگ، صور نمادین
  • مقالات دانشجویی
  • مهدی صباغیان بیدگلی، مهدی هوشیار صفحه 139
    هدف این مقاله، مطالعه کارکرد اخبار در ایجاد و ادامه جنگ نرم است. بدین ترتیب، این مطالعه اهمیت خبر، به عنوان کالایی که هر روز از طریق رسانه های وابسته به قدرت های بزرگ با اهداف مختلف تولید و در اختیار مردم گذاشته می شود را نشان می دهد. جنگ نرم، به عنوان یکی از مهمترین فرآیندهای اقناع بشر در قرن حاضر است. در سال های اخیر این جنگ به صورت کاملا جدی، مورد استفاده قدرت های بزرگ و رسانه های وابسته به آنها قرار گرفته است. رسانه های وابسته به قدرت های جهانی، تمام توان خود را به کار گرفته اند تا از مقوله جنگ نرم بهترین استفاده را ببرند. جنگ نرم از طرق مختلف فرهنگی، سیاسی، علمی و ایدئولوژیک جهت تغییر ساختار های گوناگون یک جامعه، بدون درگیری و خشونت، اعمال می شود. یکی از موثرترین شیوه هایی که قدرت ها می توانند از طریق آن بر افراد بشری تاثیر فراوان بگذارند و قدرت های رقیب را به زانو در بیاورند، خبر می باشد. در این راستا، برنامه ریزان خبری، با فردی کردن خبر، که یکی از مهمترین اصول نرم کردن خبر است، مخاطبان خود را به پذیرش اخبار ارائه شده از سوی خود ترغیب می کنند. در این راستا، با استفاده از شیوه های مختلف، نظیر تولید خبر، ارائه اخبار گزینشی و... افکار عمومی جامعه را تحت کنترل و اختیار خود در می آورند، به صورتی که بدون کمترین هزینه بتوانند تصمیمات و اهداف خود را با رضایت و پذیرش آحاد مردم، به مرحله عمل برسانند.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، تاکتیک های جنگ نرم، خبر، تحلیل گفتمان، مصر، بحرین
|
  • Mohammad Farajiha*, Bahareh Hemmatpour Page 1
    This paper will analyze the news contents of the press to show how women’s victimization is being represented. In order to do so, a sample of four newspapers that were published during the period of April 21, 2009 and January 20, 2010, namely Hamshahri, Iran, Mardom-Salari, and Etemad were selected and studied. Since there is a difference between women victimization as opposed to other groups, the primary question we attempted to address here was how does the print media depict victimization of women? By drawing on ideas proposed by Stewart Hall and Connell, as well as Forsich’s theory, we conducted a qualitative analysis of the aforementioned four newspapers as they claimed to have been representing women’s cases of victimization. Some of the findings indicate that women have always been depicted as victims while men have been shown to be perpetrators. In addition, the press media generally adopt two approaches to represent women’s victimization: (1) the normal and unaware women who became subject to victimization and fell victim unknowingly and with no previous awareness of the danger (e.g. women who take unregistered and authorized cabs); (2) women who go to the dangerous places or have relations to dangerous strangers. The findings also suggest that such newspapers do not reflect views of the victimized women as they focus mostly on statements of defendants who attempt to place responsibility on the victimized women. It should also be noted that the press try to show that victims’ own actions leads to such crimes, rather than providing sympathy for the victims. In all such news, the focus is on masculinity while femininity is marginalized.
    Keywords: Representation, Victimized Women, Hamshahri, Etemad, Iran, Mardom Salari
  • Bijan Khajenoori*, Zahra Reyahi Page 21
    The paper is an attempt to examine the relationship between Globalization and the extent of religiosity among the women in cities of Tehran, Shiraz and Estahban. The theoretical framework of the study is based on Giddens’s ideas on the process of modernity and how modern institutions play a role in Identity-formation. In order to test such claims, I launched a survey on 2200 samples whose age ranged between 16 and 45. The samples were selected randomly in the three cities that I considered them the units of analysis. As for the data collection procedure, I used a survey-based research using questionnaires containing questions that operationalized my theoretical claims. Some of the findings indicate that variables such as the modern social identity, modernism and the egalitarian attitude towards gender roles, on the whole, explain some 33 percent of the total secular behavior of the women in selected cities. The study also revealed that reinforcing religious values and improving the women's awareness about the changes and the process of globalization require participatory planning and far more numerous research projects. Taking such measures will divert the potential threats of globalizations and can turn it into opportunities for women.
    Keywords: Globalization process, Women, Modern Information, Communication Technologies, Secularism, Identity
  • Maryam Navidi, Naser Maleki* Page 48
    Using Fairclough’s analytical theory of critical discourse, this paper intends to analyze the communicative actions in Shakespeare’s play Othello. The paper also will show how the play affects various layers of any given society especially where it has been produced. Our approach is based on the historical fact that human beings have constantly struggled to gain their identity under the shadow of social relationships. Accordingly, one can expect to see different societies developing various cultural communicative theories alongside literary works. Considering that Fairclough’s theory attempts to explain the relation between language and social actions, Shakespeare’s works can also be taken to bear the signs of discourse in communicative and cultural actions. By the same token, a discourse analysis of Shakespeare’s works, similar to other literary works, requires us to analyze various layers and structures of the society in which the literary works have been produced. Meanwhile, the question of communication creates cultural interactions between both the host and the guest cultures. And the encounter of the two cultures should pave the way for the very communication per se, something that can result in further interactions between the two. We believe such signs of interaction are present in Shakespeare’s play Othello. The concluding parts of the play indicate that the cultural and social actions exist not only in society but also in literary texts; even if it refers to centuries back when such theories like communicative actions had not been produced yet.
    Keywords: Communication, Culture, Othello, Affect, Society
  • Seyed Mohammad Mahdizadeh*, Abdol, Reza Zandi Page 69
    This paper explores the question of how post- revolutionary Iranian cinema represents woman’s social values. We used Goffman’s gender display theory and his interaction theory to make up our theoretical framework for such study, and added Max Weber’s concept of ideal type to address the issue in a more plausible way. The latter section of our theoretical approach was used with the intention to make interpretive patterns of the represented social values of women in post revolutionary Iranian cinema.Methodologically speaking, this study employed semiotics study that falls in the category of qualitative methods. To meet the requirement of such approach we selected a number of non-probabilistic samples as units of observation from among movies that matched the necessities of our theoretical approach. The samples were analyzed at two different levels 1- Barthes’ narration model, 2- Keith Seleby & Ron Kowdery models.The findings are presented here based on two following descriptive patterns: 1) “transformation of subjectivity; i.e., a change in interpretation”. This pattern indicates that values such as “patience and tolerance” are constructed; and 2) “a lying, multi-faced and deceptive figure” that indicates the precedence of a constructivist model of lying. This type of female identity is represented as a socially repetitive behavior and a value that represents how women are depicted in cinema.
    Keywords: representation, social values, sex, semiotics
  • Zahra Rahbarnia*, Maryam Kheiry Page 92
    This paper presents an analysis of Interactive Art and compares it to Roland Barthe's theories regarding “The Death of the Author” and “Text” to indicate whether one is following the other. At the theoretical level the paper offers Roland Barthes’ theories as opposed to interactive art’s characteristics, and uses a case study on Venice Biannual interactive art work presented by Norma Jeane to claim Barthe's theories are compatible with Jean's work. We used a descriptive-analytical method to put such claim to test. We also used documentary and internet sources as our necessary data to examine our claim. Some of the findings indicated that there is a harmony between Barthe's theories and this piece of work. It also indicates that there is an interacting process of producing through which the choice of media selection, interaction and participation of the audience in creation of the work, cooperate hand-in-hand so to give rise to transformation of the art piece into art text. The same process results in the fading away of the artist who is the creator of the work.
    Keywords: Interactive Art, Roland Barthes, Norma Jeane, text, death of the author
  • Ayda Hosseinifar, Azam Ravadrad* Page 114
    The main purpose of this article is to identify how an ideology is textualized in the trilogy of the movie “outcasts” (Ekhrajiha). The question here is how these best-selling movies in the history of Iranian cinema, transfer ideology in the sense that Thompson puts it as the “symbolic forms”. Accordingly, the main interest of this article is to see how a popular art work such as that of “the trilogy can reflect ideas of the dominating class and convey its ideology and to see what methods and strategies are used for such function.Using the concept of ideology and the methodology of Thompson’s textual analysis, some of the findings indicate that the most important goal of this trilogy has been to transfer the message of “national unity”. The findings also indicate that in the two first movies, the context in which such an issue discovered was related to the war period but in the third one it was related to the 2009 (1388 Iranian Calendar) presidential election.Moreover, the paper managed to embark on a theoretical finding which emphasizes that “movie” operates as a kind of symbolic form that has this specific potential to narrate an ideology. It is also the means of power reproduction that can act as a means of representing such special concepts as the producer intends to deliver to its audience. At the same time, it can push other concepts into margins by overlooking them and replacing them by its own ideal meanings and concepts.
    Keywords: The Outcasts (Ekhrajiha), ideology, war, symbolic forms