فهرست مطالب

پژوهش های تولید گیاهی - سال بیستم شماره 2 (تابستان 1392)

فصلنامه پژوهش های تولید گیاهی
سال بیستم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/05
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد حسنی، ذبیح الله زمانی*، غلام رضا ثواقبی، سید ضیاالدین طباطبایی صفحات 1-18
    به منظور بررسی تاثیر اوره و کود دامی بر عملکرد و برخی ویژگی های کمی و کیفی میوه انار رقم ملس ترش ساوه و محتوای عناصر موجود در برگ های آن، آزمایشی در طی سال های 1389 و 1390 روی درختان انار انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 15 تیمار و سه تکرار به مرحله اجرا درآمد. اوره در سطوح صفر، 100، 200، 300 و 400 گرم و کود دامی در سطوح صفر، 8 و 16 کیلوگرم برای هر درخت به صورت چالکود در سال اول استفاده شد و اندازه گیری ها در هر دو سال صورت گرفت. نتایج نشان داد که اوره به طور معنی داری اکثر صفات مورد بررسی به خصوص عملکرد، تعداد میوه در هر درخت و میانگین وزن میوه را در طی هر دو سال آزمایش تحت تاثیر قرار داد. کود دامی در سال اول، از لحاظ آماری تاثیر معنی داری روی هیچ کدام از ویژگی ها نداشت ولی در سال دوم مواد جامد محلول و میزان آنتوسیانین آب میوه را به طور معنی داری افزایش داد. در سال اول و دوم آزمایش، اثر متقابل اوره و کود دامی بر ویژگی های مورد بررسی تاثیری نداشت. همچنین در سال اول سطوح 300 و 400 گرم اوره برای هر درخت، غلظت نیتروژن و سطح 300 گرم برای هر درخت، غلظت منگنز را در برگ ها به طور معنی داری افزایش داد. کود دامی بر غلظت عناصر معدنی موجود در برگ در طی این آزمایش تاثیر معنی-داری نداشت.
    کلیدواژگان: تعداد میوه، اندازه میوه، میانگین وزن میوه، مواد جامد محلول
  • علی محدثی، سعید بخشی پور*، ابوذر عباسیان، مجید ستاری، مسعود محمد صالحی صفحات 19-36
    در این آزمایش به منظور تعیین سازگاری عملکرد و ارزیابی صفات زراعی و کیفیت دانه، هشت ژنوتیپ برنج با فاصله کاشت 25×25 سانتی متر در دو منطقه از استان مازندران (آمل و تنکابن) در سال های 1383، 1384 و 1385 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار مقایسه شدند. هیجده صفت زراعی و کیفی به روش ارزیابی استاندارد موسسه تحقیقات بین المللی برنج اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس ساده و مرکب انجام و اثرات ساده سال، مکان، ژنوتیپ و اثرات متقابل ژنوتیپ × سال، ژنوتیپ × مکان، سال × مکان و اثر متقابل سه گانه ژنوتیپ × سال × مکان مورد آزمون قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس های ساده و مرکب حاکی از وجود تفاوت های معنی دار بین ژنوتیپ ها بود. بر اساس شاخص پایداری لین و بینز مشخص گردید که ژنوتیپ های 7 و 4 به ترتیب دارای کمترین مقدار واریانس و ضریب تغییرات درون مکانی بوده و به عنوان ژنوتیپ های پایدار شناخته شدند. همچنین لاین شماره 4 با شجره 137 [(37632A) 2-6- 22-67015 IR ×(Amol3*Ramzanalitarom)] با متوسط عملکرد حدود 6300 کیلوگرم در هکتار دارای سازگاری عمومی خوبی بود. با توجه به این که اصلاح و معرفی ارقام کیفی یکی از مهم ترین اهداف به نژادی برنج در ایران است، برای ارزیابی کیفیت پخت برنج از شاخص هایی مانند مقدار آمیلوز، درجه حرارت ژلاتینی شدن و قوام ژل استفاده شد. نتایج به دست آمده حاکی از طیف (30-25 درصد)، (کلاس 7-6) و (70-40 میلی متر) به ترتیب برای میزان آمیلوز، دمای ژلاتینه-شدن و قوام ژل بود. در نتیجه امکان گزینش برای بهبود صفات مذکور به منظور اصلاح برای کیفیت برنج در ژنوتیپ های مورد مطالعه وجود دارد.
    کلیدواژگان: برنج، پایداری، دمای ژلاتینی شدن، عملکرد، قوام ژل و میزان آمیلوز
  • مژگان ملکی نارگ موسی*، حمیدرضا بلوچی صفحات 37-57
    به منظور بررسی کاربرد کودهای شیمیایی (نیتروژن و فسفر) و زیستی نیتروکسین (حاوی آزوسپریلیوم، ازتوباکتر و باکتری حل کننده ی فسفات از جنس سودوموناس) و فسفات بارور 2 (حاوی 2سویه باکتری 5 pو 13p) در ذرت شیرین، رقم پشن، آزمایشی در سال 90-1389 در مزرعه ی تحقیقاتی مرکز آموزش کشاورزی گچساران، به صورت آزمایش فاکتوریل اسپلیت در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. عامل اصلی شامل سطوح 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و دو سطح صفر و 1 لیتر در هکتار نیتروکسین به صورت فاکتوریل و عامل فرعی شامل 4 ترکیب از سوپر فسفات تریپل و فسفات بارور 2 (75 و 150 کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل بدون کاربرد کود فسفات بارور 2، 100 گرم در هکتار فسفات بارور 2 به همراه 75 و صفر کیلوگرم در هکتار کود سوپر فسفات تریپل) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که عملکرد دانه، تعداد ردیف در بلال، تعداد دانه در ردیف، وزن هزار دانه، پروتئین و فسفر موجود در دانه در تیمار 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و 75 کیلوگرم فسفر در هکتار با کاربرد کود زیستی نیتروکسین و فسفات بارور 2 بیشترین افزایش را دارا بودند. همچنین در شاخص برداشت دانه کنسروی نیز 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار با کاربرد کود زیستی نیتروکسین و 100 گرم فسفات بارور 2 در هکتار دارای بیشترین تاثیر بود.
    کلیدواژگان: باکتری های حل کننده ی فسفات، ذرت شیرین، عملکرد دانه، کشاورزی پایدار، نیتروژن
  • جواد فتاحی مقدم*، معصومه کیا اشکوریان صفحات 59-72
    پوشش ها نه تنها مانع تبخیر آب درون میوه و نفوذ عوامل قارچی می شوند بلکه به میوه ظاهر بازارپسندی نیز می دهند. اثر پوشش ها روی ترکیبات درونی میوه که تعیین کننده ارزش غذایی و طعم و مزه میوه هستند کمتر مطالعه شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر پوشش واکس روی کیفیت میوه های برداشت شده مرکبات شامل پرتقال های رقم تامسون، مورو، سیاورز و نارنگی پیج انجام شد. میوه ها پس از برداشت بر اساس یکنواختی در اندازه و عاری بودن از هرگونه ضایعات، گروه بندی شدند. تیمارها شامل تیمار شاهد (بدون پوشش)، تیمار واکس (نوع رایج و مورد استفاده تولیدکنندگان منطقه) و مدت انبارداری (صفر، 1، 2 و 3 ماه) بود. میوه های هر رقم پس از تیماردهی، در دمای 5 درجه سانتی گراد به مدت 90 روز درون سردخانه قرار گرفته و با نمونه برداری در روزهای صفر، 30، 60 و 90 خصوصیات فیزیکوشیمیایی گوشت میوه ها ارزیابی شد. نتایج حاصل نشان داد که به طورکلی میزان آسکوربیک اسید میوه هر چهار رقم طی انبارداری کاهش یافت ولی این کاهش در تامسون و پیج بیشتر بود. روند کلی میزان فنل بعد از برداشت کاهشی بود ولی در هر مرحله نمونه گیری از انبار محتوای فنل میوه های بدون واکس بالاتر از واکس زده ها بود. به طورکلی کلیه ارقام واکس زده و نزده از نظر درصد مهار رادیکال های DPPH تفاوت معنی داری نداشتند. میزان مهار رادیکال های ABTS توسط عصاره ی گوشت از روز 60 تا پایان انبارداری، در نمونه های بدون واکس غالب ارقام بالاتر از واکس دارها بود.
    کلیدواژگان: ترکیبات بیواکتیو، مرکبات، کیفیت، انبار، واکس
  • بنیامین ترابی*، افشین سلطانی، رالله گالشی، براهیم زینلی صفحات 73-93
    در مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر رژیم آبیاری در ایجاد خلا عملکرد مزارع گندم در گرگان رشد و عملکرد گندم با مدل CropSyst تحت سناریوهای مختلف رژیم آبیاری در طول 40 سال شبیه سازی شد. رژیم های آبیاری شامل B، F، A، BF، BA، FA، BFA (B، آبیاری قبل از گلدهی؛ F، آبیاری در گلدهی و A، آبیاری بعد از گلدهی) و عدم آبیاری (N) بودند. نتایج نشان داد بالاترین و پایین ترین عملکرد برابر 94/4 و 05/4 تن در هکتار بودند که به ترتیب در رژیم های آبیاری BFA و N به دست آمدند. کم ترین و بیشترین خلا عملکرد (اختلاف بین عملکرد در رژیم آبیاری BFA با سایر رژیم های آبیاری) در طول 40 سال شبیه سازی برابر صفر و 73/1 تن در هکتار بود و به ترتیب مربوط به رژیم های آبیاری BF و N بودند. مطالعات پیمایشی در مزارع گندم در سال 1386 و 1387 نشان داد میزان عملکرد واقعی بین 5/2 تا 3/6 تن در هکتار متغیر بود و تنها 10 درصد از کشاورزان در سال 1386 از رژیم آبیاری BFA استفاده کرده بودند. نتایج نشان داد که میزان خلا بین عملکرد رژیم آبیاری BFA و عملکرد واقعی کشاورزان تحت رژیم های مختلف آبیاری در مجموع هر دو سال بین 36/1- تا 44/2 تن در هکتار بود. با توجه به نتایج شبیه سازی استنباط شد حداکثر تا 73/1 تن در هکتار آن مربوط به استفاده نامناسب از رژیم آبیاری در مزارع بوده است و بقیه آن مربوط به نامناسب بودن سایر عملیات زراعی می باشد.
    کلیدواژگان: گندم، خلا عملکرد، شبیه سازی، مطالعات پیمایشی
  • راویه حیدری، عاطفه صبوری*، حسین صبوری، حسین علی فلاحی صفحات 95-119
    مشکل تنش غرقابی، تقریبا یک میلیون هکتار از اراضی زیر کشت ایران را تهدید می کند و جو (Hordeum vulgare L.) به عنوان چهارمین غله مهم دنیا علی رغم تحمل نسبتا مطلوب آن به تنش خشکی و شوری، نسبت به تنش غرقابی حساس بوده و به ویژه در مناطقی با بارندگی نسبتا زیاد، شرایط غرقابی می تواند خسارت جدی به محصول وارد سازد. به طور کلی یکی از سازو کارهای مهم در شرایط تنش های محیطی انتخاب ارقام سازگار به تنش می باشد. بنابراین آزمایشی با هدف شناسایی ژنوتیپ های متحمل تر به تنش غرقابی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا گردید. در این آزمایش، تنش غرقابی به عنوان فاکتور اصلی در سه سطح (شاهد، 10 روز و 20 روز) و 77 ژنوتیپ به عنوان فاکتور فرعی مورد بررسی قرا گرفتند. بین ژنوتیپ ها از لحاظ کلیه صفات ریشه و وزن خشک اندام هوایی اختلاف معنی داری وجود داشت. پس از انجام مقایسه میانگین کلیه صفات، با استفاده از رتبه بندی ژنوتیپ-ها به روش آروناچالام و شاخص های تحمل TOL، YI و GMP متحمل ترین ژنوتیپ های جو از لحاظ تنش غرقابی شناسایی شدند. در مطابقت با این تجزیه ها، تجزیه خوشه اینیز ژنوتیپ ها را به دو گروه اصلی تفکیک نمود که با توجه به این که گروه دوم از لحاظ خصوصیات مورد مطالعه بالاتر از میانگین کل بودند، لذا می توان این گروه را گروه متحمل تر معرفی نمود. نتایج کلی بررسی حاضر نشان داد ژنوتیپ های متحمل شناسایی شده در صورت تایید نتایج آزمایش در سایر محیط ها، می توانند برای کشت در مناطق مستعد غرقابی در کشور معرفی گردند.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تنش غرقابی، جو، شاخص های تحمل
  • لیلا عشقی، بهنام کامکار*، مجید پوریوسف صفحات 121-143
    نخستین گام در کمی سازی فنولوژی، برآورد دقیق پارامترهای تاثیر گذار بر فنولوژی گیاه است که این پارامترها به طور عمده در ارتباط با دما و فتوپریود می باشد. برای بررسی نحوه واکنش گندم رقم زاگرس به دما و طول روز آزمایشی با 7 تاریخ کاشت در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. به منظور کمی کردن واکنش سرعت ساقه روی گندم نسبت به دما و طول روز و برآورد پارامترهای موثر برآن از 8 تابع دمایی شامل تابع مسطح، تابع لجستیک، تابع دندان مانند، تابع دو تکه ای، تابع منحنی، تابع درجه دوم، تابع درجه سوم و تابع بتا در ترکیب با 3 تابع طول روز شامل توابع درجه دوم، نمایی منفی و دوتکه ای 24 مدل برای توصیف تغییرات سرعت ساقه روی در مقابل دما و طول روز استفاده شد. برای انتخاب مدل برتر از میان مدل های مختلف از جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) ضریب تبیین (R2) و ضرایب رگرسیون (a وb) بین تعداد روز از سبز-شدن تا ساقه روی مشاهده شده در برابر تعدا روز از سبز شدن تا ساقه روی پیش بینی شده استفاده شد. هم چنین از داده های به دست آمده از یک آزمایش مستقل برای ارزیابی مستقل مدل استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که بهترین مدل برای توصیف سرعت رابطه سرعت ساقه رفتن رقم زاگرس مدل درجه دوم–درجه دوم است. براساس این مدل مقدار دمای پایه گندم برای ورود به فاز زایشی 06/7 درجه سانتی گراد بود. مقدار طول روز بحرانی و ضریب حساسیت به طول روز به ترتیب 19/14 و 02/0 ساعت برآورد شد. بررسی اثرات دما و طول روز بر مرحله ساقه روی (مرحله گذر از فاز رویشی به زایشی) نشان داد که واکنش این رقم به طول روز از نوع روز بلند اختیاری است. همچنین با استفاده از مدل برتر درجه دوم– درجه دوم، تعداد روز بیولوژیک مورد نیاز از سبز شدن تا ساقه روی و سبز شدن تا رسیدگی فیزیولوژیک به ترتیب 67/13 و 93/66 روز بیولوژیک برآورد شد.
    کلیدواژگان: گندم، ساقه روی، دما، طول روز، روز بیولوژیک
  • ایرج الله دادی*، علی معماری، غلامعباس اکبری، امید لطفی فر، علی شمس صفحات 145-160
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مقادیر متفاوت کمپوست زباله شهری بر خصوصیات رشد و عملکرد گیاه زراعی ماش و مقدار موجودی سه عنصر نیتروژن، پتاسیم و فسفر و میزان ماده آلی خاک انجام گردید. در این آزمایش پنج تیمار کودی (شامل صفر، 15، 30، 45 و 60 تن کمپوست در هکتار) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران بررسی شد. نتایج حاکی از اثر معنی دار کمپوست بر وزن خشک اندام هوایی، ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، تعداد دانه در غلاف، عملکرد پروتئین و عملکرد دانه ماش و مقدار نیتروژن، پتاسیم و فسفر در خاک بود. بر اساس نتایج تیمار 60 تن کمپوست خشک در هکتار، که بالاترین میزان کمپوست در آن استفاده شده بود، بالاترین وزن خشک اندام هوایی، ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، تعداد غلاف در بوته و عملکرد دانه را به خود اختصاص داد. بیشترین میزان پروتئین نیز در دو تیمار 45 و 60 تن در هکتار دیده شد. با توجه به تاثیر مثبت افزایش میزان کمپوست در افزایش میزان نیتروژن، پتاسیم و فسفر در خاک می توان یکی از دلایل بالا رفتن عملکرد و اجزاء عملکرد گیاه ماش را به بهبود شرایط تغذیه ای گیاه و بهبود خصوصیات فیزیکی خاک نسبت داد.
    کلیدواژگان: پروتئین، عملکرد، ماده آلی، کمپوست زباله شهری و ماش
  • احمد کریمی*، مهدی تاج بخش، رضا امیر نیا، علیرضا عیوضی صفحات 161-177
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی مواد محرک رشد گیاهی بر عملکرد و اجزاء عملکرد در ذرت دابل کراس 704، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی تحت شرایط مزرعه ای با 8 تکرار و 6 تیمار از مواد محرک رشد گیاهی: مارمارین، 2 اچ بی _101، 3 اکسین، سایکوسل، اتفون و شاهد اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که صفات طول ساقه، وزن تر و خشک ساقه و برگ، طول و قطر بلال، تعداد ردیف دانه، دانه در ردیف، تعداد دانه در بلال، وزن دانه در بلال، وزن هزار دانه، وزن چوب بلال، عملکرد دانه و شاخص برداشت در سطح احتمال 5 درصد نسبت به تیمار شاهد معنی دار بود. تیمار مارمارین و اچ بی _101 و اکسین یا ایندول استیک اسید موجب افزایش تعداد ردیف دانه، دانه در ردیف، دانه در بلال، وزن دانه در بلال، وزن هزار دانه، وزن چوب بلال، عملکرد دانه و شاخص برداشت شدند به طوری که بیشترین مقدار مربوط به تیمار مارمارین و اچ بی _101 و اکسین در رتبه بعدی قرار داشتند. همچنین سایکوسل به جز کاهش وزن هزار دانه در بقیه موارد تاثیر معنی داری بر اجزاء عملکرد و عملکرد دانه در ذرت نشان نداد. اتفون سبب کاهش تعداد دانه در ردیف، تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه و وزن چوب بلال شد اما تاثیر آن بر عملکرد، اختلاف آماری معنی داری را نشان نداد.
    کلیدواژگان: عملکرد، مواد محرک رشد گیاهی و ذرت
  • بیتا منصوری، محمدعلی ابوطالبیان* صفحات 179-196
    به منظور بررسی اثر پرایمینگ بذر در مزرعه و آبیاری تکمیلی بر سرعت سبز شدن و عملکرد دو رقم نخود زراعی، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در همدان انجام شد. تیمارهای آبیاری تکمیلی (آبیاری در مرحله گل دهی، آبیاری در مراحل گل دهی و غلاف دهی و تیمار بدون آبیاری تکمیلی)، در کرت های اصلی و ترکیب دو عامل رقم نخود (آزاد و هاشم) و پرایمینگ (پرایم شده با آب و پرایم نشده) در کرت های فرعی قرار گرفتند. البته در مورد سرعت سبز شدن طرح به صورت فاکتوریل (رقم و پرایمینگ) تجزیه گردید (سبز شدن در شرایط بدون آبیاری انجام شد). نتایج نشان داد که اعمال تیمار پرایمینگ در مزرعه سرعت سبز شدن را در هر دو رقم نخود حدود 31 درصد افزایش داد. در سایر صفات مورد بررسی (درصد سبز شدن، تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در متر مربع، وزن صد دانه، عملکرد بیولوژیک و اقتصادی) نیز به جز شاخص برداشت، پرایم کردن سبب افزایش قابل توجهی در آن ها گردید که در مورد عملکرد اقتصادی این افزایش نسبت به تیمار پرایم نشده به 5/13 درصد رسید. هم چنین آبیاری تکمیلی به ویژه در مراحل گل دهی و غلاف دهی صفات مذکور را به طور معنی داری بهبود بخشید و در مقایسه میان ارقام رقم آزاد واکنش بهتری نسبت به آبیاری تکمیلی نشان داد.
    کلیدواژگان: پرایمینگ در مزرعه، آبیاری تکمیلی، سرعت سبزشدن، عملکرد، نخود
  • رامتین جولایی*، حمیدرضا یوسف زاده فرد جهرمی، فرهاد شیرانی بیدآبادی صفحات 197-216
    تولید هر محصولی در کشور باید علاوه بر سودآوری برای تولیدکنندگان آن، برای کشور نیز دارای سودآوری باشد و به عبارت دیگر هزینه ای که در کشور صرف تولید یک محصول می شود باید کمتر از هزینه مصروف برای واردات آن باشد که اگر چنین باشد کشور در کالای مذکور دارای سودآوری اجتماعی و مزیت نسبی است. در این مطالعه از روش ماتریس تحلیل سیاستی (PAM) و شاخص هزینه منابع داخلی (DRC) برای محاسبه مزیت نسبی استفاده شده است. برای بررسی سیاست های حمایتی از محصول برنج و پنبه استان گلستان از شاخص های محاسباتی ماتریس تحلیل سیاستی بهره گرفته شده است. نتایج این تحقیق وضعیت مناسبی را از نظر مزیت نسبی و توان تولیدکنندگان برنج و پنبه دیم در استان گلستان نشان می دهد. از منظر مزیت نسبی بیشترین مزیت نسبی مربوط به برنج دانه متوسط پر محصول (67/0(DRC= و پس از آن به ترتیب مربوط به دانه متوسط مرغوب (72/0(DRC=، پنبه دیم (72/0(DRC=، دانه بلند پر محصول (73/0(DRC= و دانه بلند مرغوب (75/0(DRC= می باشد. پنبه آبی استان گلستان با (61/1(DRC= فاقد مزیت نسبی است. همان طور که نشان داده شد در زمینه درآمدی و نهاده ای نیز به محصول برنج و پنبه آبی یارانه پرداخت شده و برآیند سیاست های داخلی در جهت حمایت از این محصولات بوده است. این در حالی است که برآیند سیاست های داخلی حکایت از عدم حمایت دولت در زمینه درآمدی و نهاده ای از محصول پنبه دیم استان گلستان دارد.
    کلیدواژگان: مزیت نسبی، نرخ حمایت موثر، هزینه منابع داخلی، ماتریس تحلیل سیاستی
  • ابوالفضل فرجی* صفحات 217-233
    در کلزا (Brassica napus L.)، عملکرد دانه تابعی از اجزای تشکیل دهنده آن، شامل تعداد بوته در متر مربع، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن دانه می باشد. به منظور کمی سازی نقش اجزای عملکرد در تشکیل عملکرد دانه در کلزا، از داده های 12 آزمایش انجام شده طی سال های 1386-1379 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد استفاده شد. نتایج نشان داد که در هیچ کدام از ژنوتیپ های آزاد گرده افشان و هیبرید، عملکرد دانه تحت تاثیر تراکم بوته در واحد سطح و وزن دانه قرار نگرفت. اگرچه بین تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف با عملکرد دانه روابط مثبت و معنی داری وجود داشت، ولی زمانی که سه جزء تعداد بوته در متر مربع، تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف در قالب تعداد دانه در متر مربع با یکدیگر ترکیب شدند رابطه رگرسیونی خطی معنی داری بین عملکرد دانه با تعداد دانه در متر مربع مشاهده شد. میانگین تعداد دانه در غلاف در ژنوتیپ های آزاد گرده افشان و هیبرید به ترتیب برابر 1/18 و 8/19 عدد و دامنه تغییرات آن به ترتیب برابر 27-4 و 26-6 عدد بود. نتایج این مطالعه نشان داد که از بین اجزای عملکرد، تعداد دانه در واحد سطح جزء اصلی تعیین کننده عملکرد در کلزا بود. به ازای افزایش هر دانه در متر مربع، عملکرد دانه در ژنوتیپ های آزاد گرده افشان و هیبرید کلزا معادل 02/0 کیلوگرم در هکتار افزایش یافت، که نشان دهنده واکنش مشابه و مثبت عملکرد دانه هر دو گروه از ژنوتیپ ها به افزایش تعداد دانه در متر مربع است. وجود روابط رگرسیونی بین عملکرد و تعداد دانه در متر مربع در ژنوتیپ ها و شرایط محیطی مختلف، نشان داد که تعداد دانه در متر مربع جزء اصلی تعیین کننده عملکرد دانه در کلزا بوده و عملکرد کلزا را می توان از طریق افزایش این جزء از عملکرد افزایش داد.
    کلیدواژگان: تراکم بوته، تعداد غلاف، تعداد دانه، وزن دانه
  • امیر حجارپور*، افشین سلطانی، ابراهیم زینلی، فرامرز سیدی صفحات 235-252
    تغییر اقلیم ناشی از افزایش CO2 و سایر گازهای گلخانه ای در آینده می تواند اثرات قابل توجهی بر تولید محصولات زراعی داشته باشد. هدف از این تحقیق، بررسی اثر تغییر اقلیم آینده بر رشد، عملکرد و مصرف آب نخود (Cicer arietinum L.) تحت شرایط دیم و آبی کرمانشاه بود. سناریوهای مورد بررسی عبارت بودند از افزایش 2 برابری غلظت CO2، افزایش 4 درجه ای دما و کاهش 2 درصدی بارندگی به صورت تنها و ترکیب با یکدیگر. شبیه سازی ها با استفاده از مدل SSM-Chickpea برای هر سناریو و همچنین برای اثر ترکیبی آن ها انجام شد. نتایج شبیه سازی نشان داد که تغییر اقلیم موجب افزایش 89 درصدی عملکرد دانه در شرایط دیم و کاهش 33 درصدی آن در شرایط آبی خواهد شد. اگرچه افزایش غلظت CO2 محیط به صورت مستقیم اثرات مثبتی بر عملکرد نخود می گذارد اما به نظر می رسد عامل تعیین کننده ی عملکرد این گیاه در آینده اثرات غیرمستقیم آن به ویژه افزایش دما باشد. از دیگر نتایج به دست آمده می توان به افزایش 81 درصدی کارایی مصرف آب در شرایط دیم و کاهش 25 درصدی آن در شرایط آبی اشاره کرد. همچنین در آینده به علت افزایش درجه حرارت، طول دوره ی رشد گیاه کاهش خواهد یافت. بر اساس نتایج شبیه سازی، پیش بینی می شود در آینده میزان آب آبیاری مورد نیاز برای کشت آبی نخود کاهش یابد اما با توجه به محدودیت های موجود در بخش آب های کشاورزی، و با توجه به عملکرد قابل قبول زراعت دیم نخود، به نظر می رسد سودآوری نسبی زراعت آبی این گیاه برای کشاورزان منطقه کاهش یابد. اگرچه در حال حاضر هم سطح زیر کشت زراعت آبی این گیاه در مقایسه با سطح زیر کشت دیم آن خیلی کم است.
    کلیدواژگان: مدل SSM، Chickpea، عملکرد، مصرف آب، دی اکسید کربن
  • اصغر استاجی*، علی عبادی، محمدرضا فتاحی مقدم، مصطفی عالی فر صفحات 253-270
    به منظور ارزیابی تنوع مرفولوژیکی برخی از ژنوتیپ های بادام حاصل از تلاقی برخی ژنوتیپ های مطلوب داخلی (ژنوتیپ های شماره 121 و 4) و رقم خارجی تونو، 22 صفت رویشی و زایشی از جمله صفات مربوط به مغز، میوه و درخت در 50 ژنوتیپ بادام مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها نشان داد ژنوتیپ های مورد بررسی از نظر کلیه صفات مورد مطالعه با یکدیگر تفاوت معنی داری داشتند. بیشترین تنوع در صفاتی از جمله طعم مغز، متوسط وزن میوه، اندازه هسته و میزان سختی آندوکارپ (پوسته چوبی) مشاهده شد. براساس نتایج تجزیه به عامل ها خصوصیاتی از جمله اندازه هسته، میزان چین و چروک روی مغز، طول مغز، میزان سختی پوسته چوبی، نقوش روی پوسته چوبی و ضخامت مغز بیشترین سهم را در تفاوت بین ژنوتیپ ها نشان دادند. نتایج تجزیه کلاستر براساس صفات اندازه-گیری شده ژنوتیپ ها را در فاصله اقلیدوسی 5، به چهار گروه اصلی تقسیم کرد. از عوامل مهم تفکیک کلاستر های اصلی صفاتی از جمله متوسط وزن میوه، میزان سختی پوسته چوبی، میزان نقوش و شکاف روی پوسته چوبی و اندازه هسته بودند. در نهایت پس از ارزیابی صفات مورد مطالعه، ژنوتیپ های شماره 6، 15، 20، 25 و 46 از نظر صفاتی از جمله متوسط وزن میوه و مغز نسبت به بقیه ژنوتیپ ها برتری نسبی نشان دادند. ژنوتیپ شماره 6 علاوه بر داشتن صفات خوب وزن میوه و مغز، خودسازگار نیز بود.
    کلیدواژگان: بادام، صفات کمی وکیفی، ضریب تغییرات، تجزیه عامل ها، تجزیه کلاستر و همبستگی صفات
|
  • M. Hasani, Z. Zamani*, Gh.R. Savaghebi, S.Z. Tabatabaee Pages 1-18
    Effect of urea and cow manure on the fruit yield and some quantity and quality characteristics and also leaf mineral composition of pomegranate (Punica granatum cv. Malas e Torsh e Saveh) was assessed during 2010 and 2011. The experiment was laid out as factorial on the base of completely randomized block design, with three replications. Treatments were consisted of various urea rates (0, 100, 200, 300 and 400 g/tree) and three cow manure rates (0, 8 and 16 kg/tree) as deep fertilizer placement, applied in the first year and measurements were carried out in two years. According to results, urea had a positive significant effect on most studied characteristics, specially yield, number of fruits/tree and average fruit weight at both years. The effect of cow manure in the first year was not statistically significant on any of the characteristics, however, it had a significant effect on total soluble solids and anthocyanin content of juice in the second year after application. In both years, interaction between urea and cow manure was not significant. In the first year, 300 and 400 g/tree of urea significantly increased nitrogen concentration and also 300 g/tree of urea increased manganese concentration in the leaves. Cow manure had no significant effect on the concentration of mineral elements in the leaves during this study.
    Keywords: Number of fruits, Fruit size, Average Fruit Weight, Total soluble solids
  • A. Mohaddesi, S. Bakhshipour*, A. Abbasian, M. Sattari, M. Mohammad Salehi Pages 19-36
    This experiment was carried out to determine the morphological and qualitative traits and yield adaptability of 8 genotypes with hill spacing of 25cm×25cm with experimental design randomized complete block with 4 replications in two locations of Mazandaran province (Amol and Tonekabon) during 2004-2006. The eighteen traits were measured based on standard evaluation system for rice. The simple and combined analysis of variance were done for grain yield and the effect of year, location and genotype, genotype × year, genotype × location, year × location and the three way interaction of year × location × genotypes were calculated. Simple and combined analysis of variances showed that there were significant different between genotypes. Results showed genotypes 7 and 4 were the most stable, respectively on using Lin and Binns method, because of having less variance within location and less coefficient of variance. Development and release of high quality rice cultivars is one of the major objectives in rice breeding programs in Iran. Amylose content (AC), gelatinization temperature (GT) and gel consistency (GC) are very important characteristics determining end-use and cooking quality in rice. Results also indicated that (25-30%), (6-7 class) and (40-70 mm) for AC, GT, and GC, respectively. Consequently, appropriate breeding schemes based on hybridization and selection for these traits may bring about an improvement of cooking quality in rice.
    Keywords: Rice, Stability, Gelatinization temperature, Yield, Gel consistency, amylose content
  • M. Maleki Narg Mousa*, H.R. Balouchi Pages 37-57
    In order to effect of application chemical fertilizers (nitrogen and phosphorus), Nitroxin biofertilizer (containing Azospirillum, Azetobacter and phosphate solubilizing bacteria from Pseudomonas genus) and Phosphate Barvar 2 (containing 2 strains of bacteria, 5 p and bacteria 13p) in Pashen sweet corn variety, an experiment was conducted as factorial base on randomized complete block design with three replications in Gachsaran Agriculture Research Center Farm, in 2010- 11. Experimental treatments were contained of 50, 100 and 150 kg/ha of nitrogen, without the use of biological fertilizers and using 1 liter ha-1 Nitroxin as the first factors and 75 and 150 kg ha-1 triple super phosphate, without application of biofertilizers and the application of 100 g ha-1 phosphate Barvar2 with 75 kg ha-1 phosphorus and without application chemical fertilizer as the second factors. Traits were included yield components (cob number per plant, number of rows per cob, grain number per row, number of grains per cob and thousand grain weight), fresh cob yield, biological yield and grain yield of canned, sweet corn cob harvest index and grains. Finally, application of 150 kg nitrogen and 75 kg ha-1 phosphorus with application phosphate Barvar 2 and Nitroxin biofertilizer had the greatest increase in yield and yield components, grain protein and phosphorus content. In grain harvest index, 150 kg ha-1 nitrogen with Nitroxin biofertilizer and 100 g/ha of phosphate barvar2 application have had the most influence.
    Keywords: Grain yield, Nitrogen, Phosphate solubilizing bacteria, Sustainable agriculture, Sweet corn
  • J. Fattahi Moghadam*, M. Kiaeshkevarian Pages 59-72
    Coating not only prevents the evaporation of water inside the fruit and fungus infections but also reduces the appearance marketing. The effects of coating on inner composition which determines the nutritional value and taste of fruit juice has been less studied. To this aim, the experiment was conducted on harvested citrus fruits including ‘Thomson’, ‘Siavaraz’ (a local variety), ‘Moro’, and ‘Page’ mandarin. Fruits with uniform size and free of any disorders were harvested, and divided into different groups. Used treatments were included control (no coating), wax coating (a type commonly used by growers) and storage period. Treated fruits of each variety were stored at 5°C for 90 days and some physicochemical properties of pulp were evaluated on samples taken from 0, 30, 60 and 90 days after beginning of storage. Overall, ascorbic acid content of four varieties decreased during storage especially in ‘Thomson’ and ‘Page’ varieties. The total phenol decreased after harvesting, but at each stage of sampling, phenol content of control fruits was higher than waxed fruits. All treatments had not significant effect to inhibit DPPH radicals. Inversely, uncoated fruits typically inhibited from ABTS radicals than coated fruits especially during the late month of storage.
    Keywords: Bioactive compounds, Citrus, Quality, Storage, Wax
  • B. Torabi*, A. Soltani, S. Galeshi, E. Zeinali Pages 73-93
    In the present study for assessing effect of irrigation regime on yield gap of wheat farms in Gorgan region, growth and yield of wheat was simulated using CropSyst model under different scenarios of irrigation regime over a period of 40 years. The irrigation regimes included were B, F, A, BF, BA, FA, BFA (B, irrigation before flowering stage; F, irrigation at flowering stage; A, irrigation after flowering stage) and no irrigation (N). The results showed that the maximum and minimum yield were 4.94 and 4.05 t ha-1 obtained in BFA and N, respectively. Maximum and minimum yield gap (difference between yield in BFA regime and others) over a 40-year simulation span were 0 and 1.73 t ha-1 that related to BF and N, respectively. On-farm assessment in both 2007 and 2008 showed that actual yield ranged from 2.5 to 6.3 t ha-1 and BFA regime was only used in 10% of farms in 2007. However, amount of gap between yield of BFA regime and actual yields under different irrigation regimes ranged from -1.36 to 2.44 t ha-1 in 2007 and 2008. According to the results of simulation, it was concluded that up to 1.73 t ha-1 of yield gap on farms was related to unsuitable irrigation regime and the rest was due to other unsuitable crop management practices.
    Keywords: Wheat, Yield gap, Simulation, Survey studies
  • R. Heydari, A. Sabouri*, H. Sabouri, H.A. Fallahi Pages 95-119
    Flooding stress problem threats about a million hectares of Iran fields and barley (Hordeum vulgare L.) as the world's fourth most important cereal, despite of relatively desired tolerance to salinity and drought stress but specially in prone provinces of rain the flooding damage can be serious. Therefore an experiment was designed according to split-plot form with using a randomized complete blocks design in order to identify of more tolerant genotypes to flooding stress. Flooding stress was the main factor with three levels (Control, 10 and 20 days of stress) and 77 barley genotypes were the subplot. There were significant differences between genotypes for all traits in terms of root and shoot dryweight. After compare of means for all trait most tolerant barley genotypes were identified using the ranking of genotypes based on the results of the method of Arunachalam and tolerance index of TOL, YI and GMP. In agreement with these analysis, Cluster analysis of genotypes divided genotypes into two main groups too, that considering to second group for studied traits were higher than total mean therefore can introduce this group as more tolerant group. The overall results revealed identified tolerant genotypes if be confirmed at other environments can be introduced for cultivation in prone areas to water logging stress of country.
    Keywords: Cluster analysis, Flooding stress, Barley, Tolerant indices
  • L. Eshghi, B. Kamkar*, M. Pour Yousef Pages 121-143
    The first step to quantify crop phenology is precise estimation of the parameters, which affect it. These parameters are mainly temperature and photoperiod. This study was conducted with seven sowing dates to quantify response of stem elongation rate (SER) to temperature and photoperiod in wheat (Zagros Cultivar). The regression models fitted to SER against temperature were flat, logistic, quadratic, cubic, dent-like, segmented, beta and curve models. Meanwhile, quadratic, negative exponential and segmented models fitted to SER against photoperiod (these models were used as 24 combined models to describe SER as a function of photothermal day). Root mean square of errors (RMSE), coefficients of determination and regression coefficients of predicted values versus observed ones were used to find the most appropriate model. Also, the phenological data obtained from an independent experiment were used for independent model evaluation. The results showed that quadratic-quadratic function was the best model to describe SER as a function of both temperature and photoperiod. Using this function, the base temperatures, critical photoperiod and photoperiod sensitivity coefficient were estimated as 7.06 °C, 14.19 h and 0.02, respectively. Study the effects of temperature and photoperiod on stem elongation phase indicated that Zagros cultivar has a quantitative or facultative long-day (LDP) response to photoperiod. Biological days required to pass from emergence to stem elongation and emergence to physiological maturity were estimated as 19.57 and 66.93, respectively.
    Keywords: Wheat, Stem elongation, Temperature, Photoperiod, Biological day
  • I. Allahdadi*, A. Memari, G. Abas Akbari, O. Lotfifar, A. Shams Pages 145-160
    This study was conducted to examine the effect of different amounts application of urban compost on the growth and yield characteristics of vetch plants and rate of nitrogen, potassium, phosphorous and also organic matter in soil. In this experiment, five treatment of various amounts of compost (0, 15, 30, 45, 60 ton/ha) in the base of complete randomized blocks design with 3 replication in the research field of Abureyhan campus, University of Tehran. Results showed that the compost amount had a meaningful effect on the shoots dry weight, plant height, 1000-grain weight, the number of seeds in pod, protein and seed yields of Mungbean plant and rate of soil nitrogen, potassium and phosphorous. Based on the results between treatments, application of 60 tones of dry compost, which is the highest applied rate, resulted in the highest dry-weight in the shoots, plant height, 1000-grain weight, the number of seed in pod. The highest rate of protein yields was obtained in two 45 tons/ha and 60 tons/ha treatments respectively. Considering the fact that the increase in the amount of compost affects the rate of nitrogen, potassium and phosphorous in soil positively, one of the reasons for increase of yields and yield components in mungbean can be attributed to the improvement of nutritional conditions and increase in the soil physicochemical properties.
    Keywords: Mungbean, Organic Mater, Protein, Urban Compost, Yield
  • A. Karimi*, M. Tajbakhsh, R. Amirniya, A. Eivazi Pages 161-177
    For evaluating the effect of some plant growth inducers on yield and yield components of double-cross 704 corn, an experiment was conducted under field conditions in complete randomized blocks plan with 8 replications and 6 treatment of inducing plant growth matters: MARMARIN, HB_101, EXIN (INDOLE acetic acid), CYCOCEL, ETHEPHON, and control case. ANOVA results showed that the traits of stem height, dry and wet weight stem and leave, maiz diameter and height, the number of rows of grain, number of grains per row, number of grains per maize, grain weight per maize, weight of 1000 grains, cob weight, grain Yield and Harvest Index were significant at least in probability value of 5 percent (=%5). The Marmaryn, HB-101 and auxin treatment led to increase in the number of rows of grain, number of grains per row, number of grains per maize, grain weight per maize, weight of 1000 grains, cob weight, grain Yield and Harvest Index. So that the greatest value was related to Marmarine treatment, then HB_101 treatment and eventually auxin treatment. Also, Cycocel did not indicate any significant effect on the Yield and Yield components of corn except for reducing the weight of 1000 grains. Ethephon decreased grain number per row, number of grains per maize, weight of 1000 grains and cob weight, but its impact on the yield was not statistically significant.
    Keywords: Plant Growth inducers, Yield components, Corn
  • B. Mansouri, M.A. Aboutalebian* Pages 179-196
    In order to investigate the effect of on-farm seed priming and supplementary irrigation on the emergence rate and yield of two chickpea cultivars, a field experiment was conducted in Hamedan as split plot factorial, in the randomized complete block design of three replications. Main plots were representative of three supplementary irrigation treatments (irrigation at flowering stage and irrigation at flowering and podding stages) and without irrigatiion treatment (rainfed), while subplots included combinations of chickpea cultivars (Azad and Hashem) and priming treatments (primed with water and no-primed). Of course the emergence rate was analyzed as factorial because of no-irrigation treatments. Results showed that emergence rate was increased about 31% in two chickpea cultivars under on-farm seed priming treatment. In other investigated traits (emergence percentage, number of seed per pod, number of pod per area, hundred grains weight, biological yield and grain yield) except harvest index, priming caused an considerable increase and the economic yield was increased about 13.5% in comparison to no-primed plots. Also supplementary irrigation especially at flowering and pudding stages improved most of the traits. In comparison of two cultivars, Azad had better reaction to supplementary irrigation. It seems that on-farm seed priming by improving chickpea stand establishment and yield components plus supplementary irrigation at reproductive stages could increase considerable rainfed chickpea production.
    Keywords: On, farm seed priming, Supplementary irrigation, Emergence rate, Yield, Chickpea
  • R. Joolaie, H. Yousefzadeh Fard Jahromi*, F. Shirani Bidabadi Pages 197-216
    Production of any commodity should be profitable not only for producers but also for the country as a whole. In other words, production cost of a commodity should be less than income earnedfrom its export or cost of import of that commodity. If these conditions fulfilled one can say that the country enjoys social profitability and comparative advantage in production of commodity under consideration.This study used Policy Analyses Matrix (PAM) and Domestic Resource Cost (DRC) for calculating the comparative advantage. To investigate support policies of rice and cotton in Golestan province indices of policy analysis matrix (PAM) has been used. Results of this research shows diesirable condition of comparative advantage and ability of rice producers and unirrigated cotton in Golestan province. From the view point of comparative advantage, greatest comparative advantage is belonged to high-yield medium grain rice (DRC=. 67), qualified medium grain rice (DRC=.72), unirrigated cotton (DRC=.72), high-yield long grain rice (DRC=.73), qualified long grain rice (DRC=.75), respectively. Irrigated cotton don’t have comparative advantage (DRC=1.61). As presented in this research work, producers of irrigated cotton and rice receive income and input subsidies. While aggregate domestic policy tells us stories of no government support in term of income and inputs in respects to unirrigated cotton.
    Keywords: Comparative Advantage, Effective Protection Coefficient, Domestic Resource Cost, Rice, Cotton, Golestan
  • A. Faraji * Pages 217-233
    In canola (Brassica napus L) seed yield (SY) is a function of plant number per square meter (PNSM), pod number per plant (PNP), seed number per pod (SNP) and seed weight (SW). To quantify the role of yield components in determining SY, 12 field experiments were conducted at Agricultural Research Station of Gonbad, during 2000-7. The results showed that in both groups of open pollinate (OP) and hybrid genotypes, SY were not affected by PNSM and SW. With a density of 100 plant per square meter, SY was different from 100 to 4800 kg/ha. Although there were positive and significant relationships between SY and PNP, and between SY and SNP, but when 3 components of PNSM, PNP and SNP were combined in seed number per square meter (SNSM), there was a significant relationship between SY and SNSM. With an each number increase in SNSM, SY of OP and hybrid genotypes increased 0.02 kg/ha, respectively, showing the similar and positive reaction of SY in both groups of genotypes to increase in PNSM. The existence of very strong relationship between SY and SNSM in different genotypes and environmental conditions showed that SNSM was the main components of canola SY, so canola SY can be increased by increasing SNSM.
    Keywords: Plant density, Pod number, Seed number, Seed weight
  • A. Hajarpour*, A. Soltani, E. Zeinali, F. Sayyedi Pages 235-252
    Climate change as a result of increase in atmospheric CO2 concentration and other greenhouse gases may have major effects on productivity of crops in future. The objective of this study was to evaluate the effect of climate change on growth, yield and water consumption of chickpea under rainfed and irrigated conditions of Kermanshah. The studied scenarios were (1) doubling CO2 concentration (i.e., 700 ppm), (2) 4°C increase in temperature, (3) 2% reduction in the amount of precipitation, and (4) a combination of 700 ppm CO2, 4°C increase in temperature and 2% reduction in precipitation. Simulations were done using SSM-Chickpea model for the mentioned scenarios. Simulation results showed that climate change will cause 89% increase in grain yield under rainfed condition and a 33% decrease under irrigated condition. Although increasing concentration of atmospheric CO2 had directly positive effects on yield of chickpea, but it was found that increased temperature was more important. Water use efficiency enhanced by 81% under rainfed condition, but decreased by 25% under irrigated conditions. In addition, crop life cycle is shortened due to increase in temperature. According to the simulation results, the amount of required water for irrigated chickpea is reduced in the future. It was concluded that due to limitation of agriculture water, irrigated chickpea will be less profitable in the future; although area under irrigated chickpea is very low now.
    Keywords: SSM, Chickpea model, Yield, Water consumption, Carbon dioxide
  • A. Estaji*, A. Ebadi, M.R. Fattahi Moghadam, M. Alifar Pages 253-270
    J. of Plant Production, Vol. 20 (2), 2013http://jopp.gau.ac.irEvaluation of fifty almond genotypes characteristics obtained fromcrossing between some superior Iranian genotypes and ‘tuono’ cultivar*A. Estaji1, A. Ebadi2, M.R. Fattahi Moghadam3 and M. Alifar41,4M.Sc student, Dept. of Horticulture, Tehran University, 2Professor, Dept. of Horticulture,Tehran University, 3Associate Prof. Dept. of Horticulture, Tehran UniversityReceived: 2013-09-20; Accepted: 2013-03-03AbstractTo evaluate morphological diversity of some almond genotypes obtained fromcrossing between some superior self-incompatible local genotypes and ‘tuono’.Twenty-two vegetative as well as nut characteristics were evaluated in fifty almondgenotypes. Analysis of variance and means comparisons indicated that allcharacteristics were significantly different among examined genotypes. Highvariability was observed for some characteristics such as: taste of kernel, averagenut weight, nut size, shell thickness. The evaluated traits were categorized withineight factors, accounted for 74.54 of total variance. Within each factor, characterswith coefficient values more than 0.52 were considered significant. Factor analysisshowed that characteristics such as: kernel wrinkles, nut size, nut length, shellthickness, shell pattern and nut diameter had highest effect on genotypes diversity.Cluster analysis divided genotypes onto four main groups in Eudidean distance offive, divided them into four main groups. Characteristics such as: average nutweight, shell thickness, shell pattern, shell suture opening as well as nut size weremain factors which separated clusters. Finally, genotypes 6, 15, 20, 25 and 45 wereintroduced as superior ones on the basis of their nut weight and kernelcharacteristics. Genotypes no. 6 was self-incompatible in addition of having goodfruit and nut characteristics.Keywords: Almond, Quantitative and Qualitative traits, Factor analysis, Clusteranalysis, Correlationa_estaji@ut.ac.irTo evaluate morphological diversity of some almond genotypes obtained fromcrossing between some superior self-incompatible local genotypes and ‘tuono’.Twenty-two vegetative as well as nut characteristics were evaluated in fifty almondgenotypes. Analysis of variance and means comparisons indicated that allcharacteristics were significantly different among examined genotypes. Highvariability was observed for some characteristics such as: taste of kernel, averagenut weight, nut size, shell thickness. The evaluated traits were categorized withineight factors, accounted for 74.54 of total variance. Within each factor, characterswith coefficient values more than 0.52 were considered significant. Factor analysisshowed that characteristics such as: kernel wrinkles, nut size, nut length, shellthickness, shell pattern and nut diameter had highest effect on genotypes diversity.Cluster analysis divided genotypes onto four main groups in Eudidean distance offive, divided them into four main groups. Characteristics such as: average nutweight, shell thickness, shell pattern, shell suture opening as well as nut size weremain factors which separated clusters. Finally, genotypes 6, 15, 20, 25 and 45 wereintroduced as superior ones on the basis of their nut weight and kernelcharacteristics. Genotypes no. 6 was self-incompatible in addition of having goodfruit and nut characteristics.
    Keywords: Almond, Quantitative, Qualitative traits, Factor analysis, Cluster analysis, Correlation