فهرست مطالب

Modern Rehabilitation - Volume:7 Issue: 3, 2013

Journal of Modern Rehabilitation
Volume:7 Issue: 3, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/06/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • یاسمن جلیلیان، محمدرحیم شاهبداغی*، زهرا سلیمانی، شهره جلایی صفحات 1-5
    زمینه و هدف

    ارزیابی شدت لکنت و همچنین پیش بینی مزمن و غیر مزمن بودن لکنت در کودکان لکنتی که برای ارزیابی و برنامه ی درمانی به مراکز مختلف مراجعه می کنند بسیار حائز اهمیت می باشد و نیاز به ابزاری معتبر با کاربرد آسان بسیار به چشم می خورد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف اعتبارسنجی نسخه فارسی آزمون پیش بینی لکنت در کودکان 3 تا 8 ساله لکنتی و تعیین روایی آن صورت گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی در ابتدا با استفاده از پروتکل ترجمه و معادل سازی International Quality of Life Assessment Project (IQOLA) درجه دشواری و کیفیت ترجمه اولیه آزمون پیش بینی لکنت (Stuttering Prediction Instrument: SPI) مورد بررسی قرار گرفت. سپس به منظور معادل سازی فرهنگی سوال های پرسشنامه نظر 8 متخصص با استفاده از روش کمی تعیین روایی محتوایی لاواشه گرفته شد. همزمان 13 آسیب شناس گفتار و10 نفر از والدین کودکان لکنتی درباره روان و قابل فهم بودن سوال های پرسشنامه بر طبق چک لیست ارزیابی روایی صوری قضاوت کردند. در ادامه با اجرای یک مطالعه آزمایشی بر روی 10 کودک 3 تا 8 ساله ی لکنتی روایی صوری، ثبات درونی و پایایی آزمون SPI بررسی شد. بعد از این مرحله از 52 کودک لکنتی آزمون SPI و همچنین آزمون سنجش شدت لکنت3 (Stuttering Severity Instrument3:SSI3) و چک لیست کوپر(Cooper Chronicity Checklist)، به منظور بررسی روایی همزمان، گرفته شد. در پایان نسخه فارسی آزمون SPI بر روی 15 کودک لکنتی در دو بار به فاصله 7 تا 10 روز به منظور بررسی ثبات آزمون – باز آزمون تکمیل گردید.

    یافته ها

    از مجموع 15 آیتم مربوط به ترجمه اولیه آزمون«پیش بینی لکنت» جمعا 10مورد(84درصد) ترجمه آسان و کیفیت ترجمه مطلوب داشتند. تحلیل داده-های موجود نشان می دهد که آزمون دارای روایی می باشد. میان نمرات آزمون SPI و SSI3 همبستگی 93/0 و همچنین میان چک لیست کوپر و آزمون SPI همبستگی معنی داری (001/0) وجود دارد. به منظور کسب اطمینان از آنکه سوالات هر بخش، ساختهای مرتبط را بررسی می کنند، آلفای کرونباخ برای هر 4 بخش آزمون در دو مرحله انجام آزمون گرفته شد که از 77/0 تا 98/0 بود و ضریب آلفای کرونباخ برای کل آزمون 97/0 بود که نشان از سطح بالای ثبات درونی دارد. میان نمرات آزمون SPI و SSI3 و همچنین میان نمرات آزمون SPI و چک لیست کوپر در 15 کودک لکنتی مورد مطالعه در مرحله دوم انجام آزمون همبستگی قوی 94/0 در سطح معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    از مجموع نتایج بدست آمده از تحقیق حاضر می توان به طورکلی به آسانی و کیفیت مطلوب ترجمه و حفظ همگنی در آیتم های نسخه اصلی پی برد و از این جنبه می توان امیدوار بود که ابزار به دست آمده با ابزار اصلی مطابقت دارد. به منظور بررسی بخش های آزمون SPI از دیدگاه متخصصین ایرانی با هدف قابلیت کاربرد آزمون در سطح جامعه ایران، مراحل مختلفی انجام گرفت که در نهایت با انجام تغییرات لازم آزمون مطلوبی تهیه گردید. همچنین وجود همبستگی قوی و معنی دار بین مقیاس SSI3 و بخش های مختلف آزمون SPI و همچنین همبستگی معنی دار بین چک لیست پیش بینی مزمن بودن کوپر و آزمون SPI نمایانگر روایی همگرای خوب هر بخش در SPI می باشد. به طور کلی نتایج این مطالعه گویای این مهم است که آزمون SPI از همخوانی درونی و تکرارپذیری و درکل از پایایی مطلوبی نیز برخوردار است. در پایان، این تحلیل ها ثابت کرد که تمام بخش های آزمون از پایایی و روایی مناسبی برخوردار هستند و بعد از هنجاریابی آن درکل کشور می توان از این ابزار در کاربردهای بالینی و پژوهشی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: لکنت، روایی، پایایی، مزمن بودن
  • حسین باقری، محمدرضا هادیان، شیوا موسوی، فرناز رضوی، شهره جلایی، سپیده نفیسی صفحات 6-10
    زمینه و هدف
    یکی از عوارض درمان سرطان پستان لنف ادم اندام فوقانی همان سمت است. لنف ادم ثانویه یک بیماری مزمن بوده که منجر به کاهش عملکرد عضو و از بین رفتن زیبایی می شود. هدف این مطالعه بررسی تاثیر تکنیک های فیزیوتراپی ضد احتقانی بر کاهش حجم لنف ادم بیماران مبتلا به لنف ادم ثانویه اندام فوقانی ناشی از درمان های سرطان پستان می باشد.
    روش بررسی
    30 نفر بیمار زن مبتلا به لنف ادم ثانویه اندام فوقانی با دامنه سنی 70-29 سال با معرفی متخصصین جراح عمومی و سرطان براساس معیارهای ورود و خروج در مطالعه حاضر شرکت نمودند و تحت درمان تکنیک های فیزیوتراپی ضد احتقانی قرار گرفتند. این تکنیک ها شامل تخلیه دستی لنف، بانداژ، تمرین درمانی و مراقبت های پوستی و ناخنی بود. بیماران به مدت 4 هفته و 5 روز در هفته و 1 نوبت در روز تحت درمان قرار گرفتند. حجم و محیط اندام درگیر قبل و بعد از درمان ارزیابی شد.
    یافته ها
    به دنبال 4 هفته درمان با استفاده از روش فیزیوتراپی ضد احتقانی فاکتورهای حجم و محیط اندام درگیر در تمام نفاط ارزیابی شده بعد از درمان کاهش معنادار از لحاظ آماری در مقایسه با قبل از درمان نشان دادند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که استفاده از فیزیوتراپی ضد احتفانی می تواند حجم لنف ادم اندام فوقانی را کاهش دهد
    کلیدواژگان: لنف ادم، اندام فوقانی، فیزیوتراپی ضد احتقانی، حجم لنف ادم
  • حسین صفاخیل، غلامرضا علیایی*، مهدی عبدالوهاب، پروین راجی، بهروز صفحات 11-17
    زمینه و هدف

    تقویت عوامل موثر در حفظ تعادل می تواند به عنوان یک راهبرد اساسی در درمان مشکلات تعادلی سالمندان باشد و تحریک گیرنده های لمس و فشاری پوست، عضلات و کپسول می تواند به بهبود حس عمقی مفصلی و در نتیجه به ثبات عملکردی مفصل کمک کند، هدف مطالعه ی حاضر بررسی نحوه ی تاثیر گذاری یک دوره ی طولانی مدت تمرینات کششی و ماساژ بر روی تعادل سالمندان می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه ی کارآزمایی بالینی بصورت تصادفی انجام گردید. پس از غربالگری 205 سالمند مرد سالم ساکن جامعه، نمونه ها به روش غیراحتمالی آسان در دسترس انتخاب گردیدند. گروه مورد متشکل از 18 نفر با میانگین سنی (45/5 ±6/74) سال و گروه شاهد متشکل از 17 نفر با میانگین سنی (27/4 ± 8/75) سال بودند. تمرینات کششی و ماساژ، 15 جلسه ی یک ساعته و در مدت 5 هفته (3 جلسه در هفته) توسط درمانگر انجام گردید. برای ارزیابی نتایج از مقیاس تعادلی برگ(Berg Balance Scale: BBS) و آزمون زمان دار برخاستن و برگشتن (Timed Up and Go: TUG) استفاده شد.

    یافته ها

    جهت تجزیه و تحلیل آماری از برنامه ی 19 SPSS- استفاده شد. برای بررسی میزان تغییر نمره ی تست های BBS و TUG، قبل و بعد از مداخله، از تست t زوجی وتست t مستقل استفاده گردید. اختلاف میانگین تغییرات تست های تعادلی BBS و TUG در دو گروه مداخله و کنترل دارای تفاوت معناداری بود (001/0 > p).

    نتیجه گیری

    مداخلات انجام شده در گروه مداخله باعث بهبود معنادار مهارتهای تعادلی سالمندان گردیده است.

    کلیدواژگان: تعادل، کشش دستی، سالمند، ماساژ
  • معصومه ردایی، آذر مهری، مهدی دستجردی کاظمی، شهره جلایی صفحات 18-23
    زمینه و هدف
    آزمون معنایی «هرم ها و درخت های نخل»(Pyramids and Palm Trees test:PPT) برای ارزیابی سیستم معنایی و شناخت در اختلالات مغزی، دمانس معنایی، آلزایمر وآفازی استفاده می شود. این آزمون در سال 1992 توسط Howard و Patterson معرفی گردید و شامل دو نسخه تصویری و کلمه ای می باشد که از روایی و پایایی برخوردار است. هدف از انجام این تحقیق بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی آزمون تصویری معنایی «هرم ها و درخت های نخل» و مقایسه آن در افراد زبان پریش و سالم می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحلیلی – مقطعی، 45 نفر شامل 30 فرد سالم و 15 فرد زبان پریش به ترتیب با میانگین سنی و انحراف معیار53(77/7)، 53(91/7) سال شرکت نمودند که از لحاظ سن و جنس و تحصیلات و دوزبانگی با هم همگن بودند. ابتدا نسخه تصویری آزمون معنایی «هرم ها و درخت های نخل» به منظور تعیین روایی محتوایی و صوری در اختیار14 صاحبنظر(11 گفتاردرمانگر و 3 زبان شناس) قرار گرفت، و با توجه به نظرات آنها تصاویری که بسیار دور از فرهنگ فارسی بودند با تصاویر متناسب با فرهنگ فارسی جایگزین شدند. سپس پایایی آزمون، به وسیله ی اجرای آزمون اصلی طی دو مرحله و با فاصله زمانی 7-5 روز برای کل افراد زبان پریش بررسی شد. همچنین جهت مقایسه نتایج آزمون در افراد سالم و زبان پریش، آزمون بر روی افراد سالم نیز اجرا شد. در پایان اطلاعات کسب شده توسط نرم افزار 18 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت برآورد میزان روایی آزمون از شاخص آماری ضریب همبستگی لاواشه و جهت محاسبه پایایی آزمون از آزمون آماری ICC استفاده شد و مقایسه میانگین نمرات آزمون تصویری معنایی بین افراد زبان پریش و سالم توسط آزمون Tمستقل محاسبه گردید.
    یافته ها
    دامنه ICC برای پایایی 93/0 – 88/0 می باشد که از لحاظ آماری معنادار است(00/0=P). یعنی آزمون دارای پایایی می باشد. تفاوت میانگین نمرات نسخه تصویری آزمون معنایی هرم ودرخت نخل در بین افراد زبان پریش و سالم از نظر آماری معنادار می باشد(00/0=P).
    نتیجه گیری
    آزمون معنایی «هرم ها و درخت های نخل» دارای روایی و پایایی است و این پژوهش، اختلال معنایی در بیماران زبان پریش در مقایسه با افراد سالم را نشان داد.
    کلیدواژگان: آزمون تصویری معنایی
  • سمیه محمودی اقدم، خسرو خادمی کلانتری *، علیرضا اکبرزاده باغبان، مهدی رضایی، عباس رحیمی، صدیقه سادات نعیمی صفحات 24-31
    زمینه و هدف

    استئوآرتریت شایع ترین بیماری مفصلی بزرگسالان سرتاسر جهان است و سهم زیادی در ایجاد ناتوانی در سالمندان دارد. بیماران مبتلا به استئوآرتریت پیشرفته زانو معمولا از درد و ناتوانی شدید عملکردی شکایت دارند. در این بیماران درمان های محافظه کارانه اغلب با نتایج ضعیفی در کاهش درد و بهبود عملکرد همراه می باشد. در این پژوهش، اثرات کشش مکانیکی مفصلی بر میزان درد، تورم، دامنه حرکتی و توانایی عملکردی بیماران مبتلا به استئوآرتریت پیشرفته زانو مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی، 40 بیمار زن مبتلا به استئوآرتریت درجه 3و 4 کلگرن و لارنس بطور تصادفی در دو گروه درمان رایج فیزیوتراپی با و بدون اعمال کشش مفصلی انتخاب و تحت درمان قرار گرفتند. ظرفیت عملکردی و درد به ترتیب بوسیله آزمون مسافت راه رفتن شش دقیقه ای و Visual Analog Scale مورد ارزیابی قرار گرفت. از گونیامتر برای اندازه گیری دامنه حرکتی استفاده شد. ادم زانو نیز به وسیله متر نواری اندازه گیری شد.

    یافته ها

    درمان رایج همراه با اعمال کشش نسبت به درمان رایج فیزیوتراپی به طور معنی داری سبب کاهش بیشتر درد(01/0>P) وافزایش بیشتر توانایی عملکردی بیماران (05/0>p) گردید.

    نتیجه گیری

    درمان رایج همراه با اعمال کشش اثرات بهتری نسبت به درمان رایج فیزیوتراپی دارد.

    کلیدواژگان: زانو، استئوآرتریت، کشش، درد
  • ندا صادقی نایینی، محمدعلی نظری*، مهدی علیزاده زارعی، محمد کمالی صفحات 32-39
    زمینه و هدف

    اختلال خواندن جز اختلالات عصبی-رشدی با نقایصی در مهارت های شناختی و حرکتی است. بر اساس مطالعات موجود، ساختار مغز این کودکان سالم اما عملکرد مغز آنها به صورت غیر طبیعی می باشد. لذا، نوروفیدبک به عنوان یک روش درمانی جدید، از طریق تنظیم ناهنجاری های موجود در نوار مغزی این کودکان می تواند به بهبود عملکرد مغز آنها کمک کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر پروتکل تعادلی نوروفیدبک (کاهش فرکانس 7-4 هرتز و تقویت فرکانس 18-15 هرتز در O1 و O2)روی نوار مغزی و عملکرد تعادلی این کودکان است.

    روش بررسی

    این پژوهش در چهارچوب یک طرح تک آزمودنی طی 20 جلسه روی 4 کودک (1 دختر و 3 پسر) 12-8 ساله با اختلال خواندن اجرا شد و تعداد جلسات درمانی در این مطالعه 12 جلسه (30 دقیقه ای) بود. برای جمع آوری اطلاعات طی فاز خط پایه و درمان برای ارزیابی عملکرد تعادلی از خرده آزمون 2 آزمون برونینکز اوزرتسکی و برای ارزیابی امواج مغزی از الکتروانسفالوگراف استفاده شد. همچنین بعد از قطع درمان 4 جلسه پیگیری نیز صورت گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج بدست آمده، اندازه ی اثر درمان در عملکرد تعادلی برای تمام آزمودنی ها بالا (8/0.

    نتیجه گیری

    نتایج بیان می کند که پروتکل تعادلی نوروفیدبک موجب بهبود عملکرد تعادلی کودکان مبتلا به اختلال خواندن می شود اما برای رسیدن به تغییرات عمده در زمینه امواج مغزی احتمالا به تعداد جلسات بیشتر نیاز است.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، اختلال خواندن، تعادل، الکتروانسفالوگرافی
  • نسرین جلیلی، مهرنوش گودرزی، مهدی رصافیانی *، حجت الله حق گو، حمید دالوند، مرجان فرضی صفحات 40-47
    زمینه و هدف

    فلج مغزی شایع ترین ناتوانی حرکتی مزمن در کودکان است که می تواند تاثیر منفی بر کیفیت زندگی مادران داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی مادران کودکان مبتلا به فلج مغزی با ناتوانی شدید حرکتی انجام شده است.

    روش بررسی

    در مطالعه مقطعی حاضر، 70 مادر کودک فلج مغزی 12-4 ساله مراجعه کننده به مراکز توانبخشی شهر تهران در سال 1391-1390، به روش در دسترس انتخاب شدند. کیفیت زندگی مادران با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی36-SF، میزان استرس مادران با پرسشنامه منابع و استرس و شدت فلج مغزی با سیستم طبقه بندی عملکرد حرکتی درشت مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات جمع آوری شده با شاخص های مرکزی و پراکندگی و با استفاده از آزمون آماری رگرسیون لجستیک تحلیل گردید.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سن مادران مورد مطالعه به ترتیب 41/34 و 72/5 بود. میانگین نمره کیفیت زندگی مادران کودکان مبتلا به فلج مغزی 74/53 به دست آمد. تمامی ابعاد کیفیت زندگی به جز بعد روانی، عملکرد اجتماعی و محدودیت ایفای نقش به دلایل عاطفی ارتباط معناداری (05/0>P) با سطح عملکرد حرکتی درشت داشت. هم چنین، ارتباط معناداری (000/0=P) بین ابعاد سلامت جسمانی، سلامت روانی و نمره کل کیفیت زندگی با میزان استرس مادران کودکان فلج مغزی وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج فوق، کیفیت زندگی مادران کودکان فلج مغزی در سطح متوسط است. هم چنین شدت فلج مغزی و استرس بر کیفیت زندگی آنان تاثیر منفی دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، فلج مغزی، مراقبین
  • اکرم آزاد، محسن عدالت خواه، قربان تقی زاده صفحات 48-53
    زمینه و هدف
    یکی از رایجترین نواقص مشاهده شده بعد از سکته مغزی نقص در کنترل تنه و تعادل می باشدکه می تواند منجر به ناتوانی یا وابستگی در بسیاری از فعالیت های عملکردی زندگی می شود. رویکردهای درمانی متنوعی در توان بخشی افراد سکته مغزی به کار رفته اما هنوز هیچ رویکرد پذیرفته شده منحصر به فردی برای توان بخشی افراد سکته مغزی وجود ندارد، با این حال شواهد بسیاری مبنی بر اینکه تمرینات تکلیف محور می-تواند به عنوان یک درمان عصبی- حرکتی در توان بخشی موثر باشد وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تمرینات شدید تعادلی تکلیف محور بر تعادل و تحرک عملکردی در افراد سکته مغزی مزمن بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش مداخله ای-نیمه تجربی بر روی 13 مراجع سکته مغزی مزمن(4 زن و 9 مرد با میانگین سنی 41/8 ±07/55) با داشتن معیارهای ورود به مطالعه انجام شد. مداخله شامل 10 روز تمرین فشرده، که طی 2 هفته و در هر هفته به صورت 5 روز متوالی و روزانه 3 ساعت انجام شد. قبل و بعد از مداخله ارزیابی های «مقیاس تعادلی برگ (Berg Balance Scale: BBS)» و «آزمون زمان دار برخاستن و برگشتن (Time Up Go: TUG)» انجام گرفت.
    یافته ها
    تمرینات شدید تعادلی تکلیف محور در افراد سکته مغزی مزمن به طور معناداری، تعادل عملکردی را افزایش(005/0(p=، و نیز زمان تحرک عملکردی را کاهش داد(001/0p=).
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد که تمرینات شدید تعادلی تکلیف محور می تواند باعث بهبود تعادل عملکردی و تحرک عملکردی شود. با توجه به اینکه این تمرینات فقط بر روی یک گروه انجام شد نیاز به انجام تحقیقات دیگر با داشتن گروه کنترل مناسب به نظر می رسد.همچنین برای بررسی ماندگاری اثر تمرینات، پیگیری نتایج پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، تعادل عملکردی، تحرک عملکردی، رویکرد تکلیف محور، تمرینات شدید
  • ملیحه هادی زاده، احسان صداقت نژاد، سیدجواد موسوی، سعید طالبیان، محمد پرنیان پور صفحات 54-61
    زمینه و هدف
    کنترل دقیق حرکت از جمله عوامل متعدد مطرح شده در اجرای حرکتی ماهرانه است که ممکن است در اثر بیماری دچار آسیب شود. آزمون های ردگیری، اثرات درمان های طراحی شده برای بهبود کنترل حرکت را کمی کرده و از این رو به عنوان یک پروتکل ایده آل برای بهبود کنترل حرکتی مطرح شده اند. هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان تکرارپذیری خطای کنترلی طی آزمون های ردگیری هدف در ناحیه تنه در صفحه گشتاوری فلکشن، اکستنشن و چرخش محوری در افراد سالم می باشد
    روش بررسی
    9 فرد سالم (4 زن و 5 مرد)، به صورت تصادفی آزمون های ردگیری هدف در 12 جهت مختلف (زوایای 0، 30، 60،... و 330 درجه)، در سطح 0 تا 80 درصد حداکثر تلاش ارادی را دو بار در وضعیت ایستاده مستقیم انجام دادند. در این آزمون ها، هدف به صورت دایره ای متحرک تعریف شده بود که روی یک خط مستقیم در جهت مشخص شده و با سرعت 6 درصد حداکثر تلاش ارادی بر ثانیه حرکت می کرد. جهت فعالیت ایزومتریک تنه به صورت به هنگام و از طریق مانیتوری که مقابل شرکت کنندگان قرار داشت، به آن ها نشان داده شد. میزان کنترل پذیری تنه با اندازه گیری متوسط خطاهای کنترلی (قدر مطلق خطا از هدف (Absolute Value Error from the Target: AVET)، خطا از مسیر هدف (Error from the Target Path: ETP) و خطا از هدف در مسیر هدف (Error from the Target in the Target Path: ETTP)) طی هر آزمون برای هر شرکت کننده محاسبه گردید. تکرارپذیری نسبی(Intraclass Correlation Coefficient: ICC) میزان خطای کنترلی در هر جهت تعیین شد. همچنین تکرارپذیری مطلق و کم ترین تغییر قابل تشخیص با 95 درصد اطمینان محاسبه گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که دامنه ICC برای متغیرهای AVET، ETP و ETTP به ترتیب 99/0 – 81/0، 98/0 – 71/0 و 99/0 – 7/0 بود. همچنین دامنه خطای معیار اندازه گیری برای این متغیرها به ترتیب 013/0- 003/0، 009/0- 001/0 و 011/0- 003/0 و دامنه کم ترین تغییر قابل تشخیص با 95 درصد اطمینان برای AVET، 036/0- 008/0، برای ETP، 025/0- 003/0 و برای ETTP، 03/0- 008/0 گزارش شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان دهنده تکرارپذیری بالا و بسیار بالای خطای کنترلی حین انجام آزمون های ردگیری هدف در ناحیه تنه در صفحه گشتاوری فلکشن، اکستنشن و چرخش محوری در افراد سالم می باشد. بنابراین این فعالیت می تواند به عنوان یک آزمون جهت بررسی کنترل پذیری تنه مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تکرار پذیری، آزمون های ردگیری هدف، خطای کنترلی فعالیت ایزومتریک تنه
  • سیدخلیل موسوی، حیدر صادقی*، سیدفرهاد طباطبایی قمشه ای صفحات 62-68
    زمینه و هدف

    از آنجائی که استفاده از الگوهای متفاوت در انجام حرکات ارادی، عملکرد انسان را تحت تاثیر قرار می دهد، هدف از مطالعه حاضر مقایسه عملکردی پارامترهای فضایی- زمانی منتخب شروع راه رفتن ارادی و غیرارادی در مردان فعال 25-20 سال بود.

    روش بررسی

    در این تحقیق نیمه تجربی تعداد 13 مرد فعال جوان با میانگین و انحراف استاندارد سنی 1/3±3/23 سال، قد 13/0±75/1متر، وزن 7±9/68 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 8/1±4/22 کیلوگرم بر مترمربع شروع راه رفتن را در شش کوشش (به صورت ارادی و غیرارادی) اجرا کردند. از دستگاه آنالیز حرکت برای ثبت حرکت استفاده شد. آزمون آماری کلموگروف- اسمیرنوف برای اطمینان از طبیعی بودن توزیع داده ها و t همبسته برای مقایسه مقادیر به دست آمده استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند اغتشاش منجر به شروع حرکت باعث افزایش مسافت(00/0p=) و سرعت(00/0p=) و کاهش زمان شروع راه رفتن(00/0p=)، زمان نوسان(00/0p=)، زمان استقرار(00/0p=) و زمان حمایت دوطرفه(00/0p=)، افزایش مقدار فلکشن هیپ(00/0p=)، فلکشن زانو(00/0p=) و کاهش دورسی فلکشن مچ پا(00/0p=) می شود. ضمن اینکه جابه جایی مرکز ثقل در صفحه داخلی- خارجی با کاهش(00/0p=) و در صفحه عمودی با افزایش(01/0p=) همراه بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان می دهد که اغتشاش منجر به شروع حرکت می تواند تغییرات معنادار در اکثر پارامترهای فضایی- زمانی شروع راه رفتن ایجاد کند. از نتایج و اطلاعات این تحقیق می توان به عنوان اطلاعات پایه در زمینه شروع راه رفتن و همچنین در زمینه تشخیص با گروه های غیر طبیعی در حوزه بالینی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شروع راه رفتن، اغتشاش، بیومکانیک، پارامترهای فضایی، زمانی
|
  • Yasaman Jalilian, Mohammad Rahim Shahbodaghi, Zahra Soleymani, Shohreh Jalaei Pages 1-5
    Background And Aim

    The current research was performed to investigate validity measurement of Persian version of stuttering prediction instrument (SPI) in children among 3-8 years old who stutter and determination of its reliability.

    Materials And Methods

    Translation of the SPI Test was examined by using IQOLA''s translation protocol and equalization. Then for determination of it''s logical validity، expertise views were collected by means of the method of Lawasche content validity. 52 children who stutter were examined by SPI test and also SSI3 test and the cooper stuttering chronicity prediction checklist for determination of construct and concurrent validity. Internal stability was examined by using alpha ration and finally at the end، Persian version of SPI was completed by twice examination of 15 stutterer children with duration of 7-10 days concerning examination of reliability of test-retest. */1-+

    Conclusion

    Existing strong and meaningful correlation between SSI3 and SPI test and also between cooper chronicity prediction checklist and SPI test are indicative of good convergence of each part in SPI test. Finally، these analyses verify that all parts of the test are benefiting from proper reliability and validity.

    Keywords: stuttering, validity, reliability, chronicity
  • Hossein Bagheri, Mohammad Reza Hadian, Shiva Mousavi, Farnaz Razavi, Shohreh Jalaei, Sepideh Nafissi Pages 6-10
    Background And Aims
    Oneimportant complicationof breast cancer treatment is ipsilateral upper extremity lymphedema. Secondary lymphedema is a chronic condition that leads to loss of function and cosmetic problems. The aim of this study was to evaluate the effects of Complex Decongestive Physiotherapy (CDP) on volume of lymphedema in patients with secondary lymphedema after breast cancer treatments.
    Material And Methods
    A total of 30 women with lymphedema after breast cancer treatments and according to inclusion and exclusion criteria were chosen. They were treated with complex decongestive physiotherapy. This protocol involved manual lymphatic drainage (MLD)، Compression garments، remedial exercise and skin care. The women were taken 4-week therapy program once per day، 5 days per week. Absolute volume of the lymphedema and circumference of the limb were evaluated before and after treatment.
    Results
    After 4 weeks treatment، lymphedema volume، circumference in all of the evaluated points and severity of the pain are decreased after treatment.
    Conclusion
    In upper extremity lymphedema، the use of complex decongestive physiotherapy (CDP) can decrease edema.
    Keywords: Upper extremity lymphedema, Complex decongestive physiotherapy, Volume of lymphedema
  • Hossein Safakheil, Gholam Reza Olyaei Mehdi Abdolvahab, Parvin Raji, Behrooz Attarbashi, Ahmad Reza Baghestani, Seyed Ali Molaee Pages 11-17
    Background And Aim

    Improving the affecting factors of balance could be a critical procedure in managing the elderly''s balance dysfunction. The goal of this study is to find out how and to which amount a prolonged period of stretch and massage impact on elderly''s balance.

    Materials And Methods

    In this RCT study with a simple randomized case selection، 205 normal subjects screened and after that، 18 subject (74. 6 5. 45 Years) for intervention group and 17 (75. 8± 4. 27 Years) subjects for control group contributed for the study. The procedure was 15 sessions in 5 weeks (3 sessions per week). Each session last about 1 hour. Berg Balance Scale (BBS) and Timed Up and Go (TUG) were used for evaluation of balance.

    Results

    Using by SPSS-19 software and after independent T-test، significant differences in balance scales were found between the intervention and the control groups (p<0. 05).

    Conclusion

    According to present evidence، stretch and massage are significantly effective on elderly''s balance function.

    Keywords: Balance, Manual stretch, Elderly, Massage
  • Masoumeh Radaei, Azar Mehri, Mehdi Dastjerdikazemi, Shohreh Jalaei Pages 18-23
    Background And Aim
    Semantic test «Pyramid and Palm Trees» (PPT) Test was used for assessing cognition and semantic system in brain disorders، semantic dementia، Alzheimer disease and aphasia. This test was designed in 1992 by Howard and Patterson and includes both versions picture and word. It has validity and reliability. The aim of this study is to determine of validity and reliability of Persian picture version «Pyramids and Palm Trees» Test and compare with aphasia and normal adults.
    Materials And Methods
    In this cross - sectional study، 45 subjects included 15 Aphasia and 30 normal adults respectively the mean age and standard deviation of 53 (7. 77)، 53 (7. 91) years participated. All of participants were matched in the age and sex، and education and bilingualism. In the first stage، the picture version PPT had given to 14 expert (11 Speech and language pathologists، 3 Linguists) in order to determine content and face validity. According to their comments، pictures that were very far from Persian culture were replaced with proportional pictures with Persian culture. Then the reliability was calculated by performance of PPT during an interval of 5-7 days in two stages for all of aphasia patients. In order to compare of results، PPT was performed on normal adults. Then، the results were analyzed by SPSS18 software. The statistic tests were included of lavashh correlation for validity، Intra-class correlation coefficients (ICC) for reliability and independent T-Test for comparison of scores mean of picture version PPT between aphasia and normal adults.
    Results
    ICC ranges for reliability were 0. 88 – 0. 93. Also difference of scores mean of picture version PPT between aphasia and normal adults were significant (p<0. 05).
    Conclusion
    The Persian version PPT have validity and reliability. This study showed semantic disorder in aphasia patients in compared with normal adults.
    Keywords: Picture version PPT test, Validity, Reliability, Aphasia, Persian language
  • Somayeh Mahmoodi Aghdam, Khosro Khademi Kalantari, Ali Reza Akbarzadeh Baghban, Mehdi Rezayi, Abbas Rahimi, Sedigheh Sadat Naimee Pages 24-31
    Background And Aim

    Osteoarthritis is the most common joint disease in adults around the world and plays a great role in inducing disability in elderly. Patients suffering from severe knee osteoarthritis usually complain of pain and severe functional disability. For these patients، conservative treatments are often induces least remedy for pain and improvement of functional ability. This study evaluates the effects of knee mechanical traction on pain، edema، range of movement and functional ability in patients with severe knee osteoarthritis.

    Materials And Methods

    In this clinical trial، forty women with severe knee OA (grade 3 & 4 on the Kellgren-Lawrence grading scale) were recruited and randomly divided into two groups with different treatment protocols (common physiotherapy treatment and common physiotherapy treatment accompanied by knee traction). Functional capacity and level of pain were assessed by 6-minute walking test and visual analog scale respectively. A goniometer was used to measure knee range of movement and edema was also evaluated by use of measuring tape.

    Results

    Common physiotherapy treatment accompanied by knee traction compared to common physiotherapy treatment leads to significant decrease in pain (P<0. 01) and increase in functional capacity (P<0. 05).

    Conclusion

    Common physiotherapy treatment accompanied by knee traction is a more effective treatment than common physiotherapy procedure in patients with severe knee osteoarthritis.

    Keywords: knee, osteoarthritis, traction, pain
  • Neda Sadeghi, Mohammad Ali Nazari, Mehdi Alizade, Mohammad Kamali Pages 32-39
    Background And Aim

    Reading disorder is a neurodevelopmental disorder with deficits in cognition and motor skills. According to available studies، the brain structure in thesechildren is intact، but the brain function is abnormal. So، neurofeedback as a new treatment، can improve brain function in this disorder through regulating abnormalities of electroencephalogram (EEG). The purpose of this study was to investigate the effectiveness of neurofeedback balance protocol (to inhibit 4-7 Hz while reinforcing 15-18 Hz at electrode sites O1 and O2) on EEG and balance performance in children with reading disorder.

    Materials And Methods

    The study was conducted in a single subject design in 20 sessions. Participants were 4 children (1girl and 3 boys) aged between 8-12 years old who completed twelve 30-min neurofeedback sessions. Repeated measurements were performed during the baseline، treatment and follow-up by means of 2nd subtest of BOTMP for balance performance and EEG for brain waves changes.

    Results

    The results showed that the effect of treatment on balance performance was high (Cohen’d > 0. 8) in all subjects but there were no significant changes in absolute power of brain waves.

    Conclusion

    The results of this study indicated that neurofeedback balance protocol can improve balance in children with reading disorder and may be more treatment sessions are needed for significant brain waves changes.

    Keywords: Neurofeedback, Reading Disorder, Balance, EEG
  • Nasrin Jalili, Mehrnoosh Godarzi, Mehdi Rassafiani, Hojjatollah Haghgoo, Hamid Dalvand, Marjan Farzi Pages 40-47
    Background And Aim

    Cerebral palsy is the most common chronic physical disability in childhood which may have negative effects on quality of lifeof parents. The aim of this research was to study the quality of life in mothers of children with severe cerebral palsy.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study، 70 children (aged 4 to 12) and their mothers referring to rehabilitation centers in Tehran in 2012 were selected by convenience sampling method. SF-36 was used to assess mother`s quality of life. Mother’s stress and their children gross motor function were assessed using the Resource and Stress Questionnaire and Gross Motor Function Classification System (GMFCS) respectively. Descriptive statistics and logistic regression tests were used for analyzing the data.

    Results

    The mothers’ mean age was 34. 41 years (SD=5. 72). The total mean score on health survey was 53. 74. There was a statistically significant relationship between all dimensions of quality of life measures except mental health، social functioning and role limitations from emotional health problems with GMFCS level (p<0. 05). Also، it was found that there is a significant relationship between mothers’ mental health، physical health and their total score of quality of life with their level of stress (p=0. 000).

    Conclusion

    Considering the above results، parents of children with cerebral palsy describe their quality of life as moderate. Also، cerebral palsy severity and stress can negatively impact on a mothers’ life.

    Keywords: Quality of life, Cerebral palsy, Caregiver
  • Akram Azad, Mohsen Edalatkhah, Ghorban Taghizadehgh Pages 48-53
    Background And Aim
    One of the most common defects after stroke is deficit in trunk control and balance which can lead to disability or dependency in many functional activities in life. Many therapeutic approacheswere used in the stroke rehabilitation، but there is not any unique accepted approach in this field yet. However there are many evidences that show task-oriented practice for neuro-movement rehabilitation can be efficient. The purpose of this study was to examine the effect of intensive task-oriented balance practices on functional balance and mobility in patients with chronic stroke.
    Materials And Methods
    This was an interventional - quasi-experimental study on 13 patients (4 women، 9 men، mean age 55. 07 ± 8. 41) with chronic stroke which were selected according to inclusion criteria. The intervention included 10 days of intensive practice during 2 weeks، 5 days per week and 3 hours a day. The assessments (Berg Balance Scale، Time Up-Go) were performed before and after the intervention.
    Results
    Intensive task-oriented balance training in patients with chronic stroke significantly increased the functional balance (p=0. 005) and reduced the time of functional mobility (p=0. 001)
    Conclusion
    The results showed that intensive task-oriented balance training can improve functional balance and functional mobility. Because this study was done only in one group، conducting more studies with appropriate control group is suggested. it is recommended to follow up the long lasting effects of training.
    Keywords: stroke, Functional balance, Functional mobility, task, oriented approach, intensive practice
  • Maliheh Hadizadeh, Ehsan Sedaghat Nejad, Seyed Javad Mousavi, Saeed Talebian, Mohammad Parnian Pour Pages 54-61
    Background And Aim
    Accurate control of movement is one of the multiple components in skillful motor performance that can be impaired by disease. Trackingtests quantify the effects oftreatments designed toimprovecontrol of movement and they are considered as anideal protocol forimproving motor control. The purpose of the present study was to examine reliability of the control error during target tracking tasks in trunk region in sagittal transverse torque plane in healthy subjects.
    Materials And Methods
    Nine healthy subjects (4 females and 5 males) randomly performed target tracking tasks at levels of 0% to 80% Maximum Voluntary Exertions (MVE) and twelve different directions (0 ̊، 30 ̊، 60 ̊، …، 330 ̊) twice in upright standing posture. In this study، the tracking system included a moving target circle، which moved on a straight line in specific direction from 0 to 80% of individual MVE with speed of 6% MVE/S. The direction of isometric trunk exertion was presented to participants in the online visual feedback by a computer monitor positioned in front of them. Trunk controllability was determined by computing the control errors (Absolute Value Error from the Target [AVET]، Error from the Target Path [ETP] and Error from the Target in the Target Path [ETTP]) during each performance. Relative reliability (Intra-class Correlation Coefficient [ICC]) of the control error in each direction was determined. Also absolute reliability (Standard Error of Measurement [SEM]) and Minimal Detected Change (MDC95) were computed.
    Results
    The results have shown that ICC for AVET، ETP and ETTP ranged from 0. 81 to 0. 99، 0. 71 to 0. 98 and 0. 7 to 0. 99، respectively. Also SEM for these variables ranged between 0. 003- 0. 013، 0. 001- 0. 009 and 0. 003- 0. 011، respectively and finally MDC95 ranged between 0. 008 to 0. 036 for AVET، 0. 003 to 0. 025 for ETP and 0. 008 to 0. 03 for ETTP.
    Conclusion
    The study showed high and very high reliability for control error measures during target tracking tasks in sagittal transverse torque plane in asymptomatic subjects. Therefore this performance may be used as a test in trunk controllability assessment.
    Keywords: Reliability, Target tracking tests, Control error, Isometric trunk exertion
  • Seyed Khalil Mousavi, Heidar Sadeghi, Seyed Farhad Tabatabaiighomsheh Pages 62-68
    Background And Aim

    Since utilization of different patterns to perform voluntary movements influence human function، the aim of this study was to compare the selected kinematic parameters of active males in voluntary and involuntary gait initiation.

    Materials And Methods

    In this quazi-experimental study 13 young male subjects with age (23. 3±3. 1) years، height (1. 75±. 13) m، weight (68. 9±7) kg and body mass index (22. 4±1. 8) k/m2، performed initiation of gait in 6 trials included three voluntary and three involuntary. Kinematic parameters measured by motion analysis system. K-S test was used to ensure the normal distribution of data and dependent T- test to compare within group variable at P0. 05 level.

    Result

    The results showed that use of perturbation that leads to the initiation of motion، increased distance (p: 0. 00) and velocity (p: 0. 00) and reduced the time of gait initiation (p: 0. 00)، swing time (p: 0. 00)، stance time (p: 0. 00) and double support time (p: 0. 00)، increased the amount of hip (p: 0. 00) and knee flexion (p: 0. 00) and decreased the amount of ankle dorsiflexion (p: 0. 00). In addition، the displacement of the center of mass in the medio-lateral and vertical directions was decreased (p=0. 03) and increased (p=0. 01) respectively.

    Conclusion

    The results indicate significant changes in most of the spatio-temporal parameters of gait initiation as a result of using Perturbation that leads to the initiation of motion. The results of this study can be recommended to be used in the field of gait initiation studies as well as in clinical cases to diagnose the normal and abnormality.

    Keywords: Gait Initiation, Perturbation, Biomechanics, Spatio, temporal parameters