فهرست مطالب

سیاست گذاری اقتصادی - سال پنجم شماره 9 (بهار و تابستان 1392)

مجله سیاست گذاری اقتصادی
سال پنجم شماره 9 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه بزازان، زهرا پورباقر صفحات 1-27
    اثر حذف یارانه انواع حامل های انرژی بر روی سطح عمومی قیمت ها و توزیع درآمد چندی است مورد توجه محققان بوده و مقالات و پژوهش های زیادی در زمینه ابعاد مثبت و منفی آن منتشر شده است، اما بعد زیست محیطی چنین سیاستی کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. هدف این مقاله بررسی بعد محیط زیستی سیاست حذف یارانه های بنزین و گازوئیل بر روی میزان انواع آلاینده های هوا در ایران است. جهت دستیابی به این هدف از روش ادغام مدل های اقتصاد سنجی و داده- ستانده استفاده شده است؛ بدین ترتیب که ابتدا با برآورد توابع تقاضای بنزین و گازوئیل با استفاده از روش State Space در حالت Time varying (تغییر کشش در طول زمان)، اثر حذف یارانه بر روی مصرف بنزین و گازوئیل برآورد و سپس با استفاده از مدل داده- ستانده محیط زیستی ارتباط میان مصرف و آلودگی هوا برقرار شده است. نتایج برآورد مدل نشان می دهد در اثر حذف کل یارانه پرداختی به بنزین و گازوئیل، آلاینده های SO2 و SPM به میزان 25 درصد و 24 درصد، CO و CH به ترتیب 7 و 11 درصد و CO2 به میزان 18 درصد کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: یارانه، بنزین، گازوئیل، آلاینده های هوا، داده ستانده
  • محمد علی متفکرآزاد، غلامحسین رهنمای قراملکی صفحات 29-55
    در این مطالعه به بررسی تاثیر فعالیت های R&D بر ارزش افزوده در واحدهای تحقیق و توسعه ایران، طی دوره زمانی 1385-1375 پرداخته شده است. برای این منظور از فرم تبعی کاب- داگلاس استفاده گردیده و مدل مزبور به روش اقتصاد سنجی داده های تابلویی برآورد شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که طی دوره مزبور، مخارج R&D و شاغلان تحقیقاتی تاثیر مثبت و معنی داری بر ارزش افزوده واحدهای R&D مورد بررسی داشته اند. لذا توصیه های سیاستی این مطالعه، حمایت دولت از فعالیت های R&D واحدهای R&Dو توجه ویژه به کمیت و کیفیت شاغلان تحقیقاتی می باشد.
    کلیدواژگان: مخارج R&D، شاغلان تحقیقاتی، واحدهای R&D ایران، داده های تابلویی
  • مجید احمدیان، نصرت الله عباس زاده صفحات 57-80
    کاهش تعداد خاموشی های برق هر چند که ممکن است اما، اغلب مواقع بسیار هزینه بر است. از طرف دیگر کاهش خاموشی، هزینه های رفاهی مشتریان را کاهش خواهد داد. این مقاله ارزش برق عرضه نشده یا ارزش بار از دست رفته (VoLL) را جهت استفاده در تعیین سطح بهینه قابلیت اطمینان مطالعه می کند. هزینه های خاموشی برای مصرف کنندگان برق در قالب تولید از دست رفته برای بنگاه ها و زمان فراغت از دست رفته برای خانوارها با استفاده از آمار و اطلاعات سال 1389 تخمین زده شد. با استناد به یافته های این مقاله خسارت هر یک کیلووات ساعت برق عرضه نشده به طور متوسط برابر 38378 ریال می باشد. همچنین نتایج حاکی از این است که اختلاف زیادی در هزینه های خاموشی بین بخش های مختلف مصرفی وجود دارد و رفاه از دست رفته خانوارها در اثر خاموشی به همان اندازه ارزش از دست رفته بنگاه ها و بلکه بیشتر حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: ارزش بار از دست رفته (VoLL)، خاموشی های برق، قابلیت اطمینان، رویکرد تابع تولید
  • منصور زراءنژاد، صلاح ابراهیمی، پویان کیانی صفحات 81-109
    این مطالعه به بررسی مهم ترین عوامل موثر بر قاچاق کالا در ایران طی دوره زمانی 88-1353 پرداخته است. در این مطالعه برای برآورد ارزش قاچاق کالا در ایران از روش شاخص های چندگانه و علل چندگانه[1] (MIMIC) استفاده شده است. بر اساس نتایج این مطالعه، حجم قاچاق طی دوره مورد بررسی روند پر فراز و نشیبی داشته است. این میزان در سال 1353 به نسبت 52/36 درصد (حداکثر) از مقدار تولید ناخالص داخلی (به قیمت ثابت سال 1376) و در سال 1361 به نسبت 61/15 درصد (حداقل) از تولید ناخالص داخلی و به طور متوسط معادل با 88/20 درصد از تولید ناخالص داخلی در دوره مورد بررسی بوده است. نتایج این مطالعه همچنین نشان داد که نرخ تورم، آموزش، شاخص باز بودن اقتصاد و اندازه دولت مهم ترین عوامل موثر بر قاچاق کالا در ایران هستند. قاچاق کالا بر روی فرآورده های نفتی و تقاضا برای پول تاثیر گذاشته است، اما تاثیر آن بر فرآورده های نفتی در مجموع بیشتر از اثر آن بر روی تقاضای پول است.
    کلیدواژگان: قاچاق کالا، روشMIMIC، تولید ناخالص داخلی، ایران
  • سید محمدحسن مصطفوی، نادر مهرگان، روح الله رضایی صفحات 111-127
    در این تحقیق با استفاده از مدل انتقال- سهم و به کارگیری آمار سرشماری نفوس و مسکن، به بررسی تحولات صورت گرفته در اشتغال شهرستان بم طی سال های 1375 و 1385 یعنی قبل و بعد از زلزله پرداخته شده است.
    بررسی آمار و ارقام موجود حاکی از آن است که ساختار اقتصادی شهرستان بم طی دوره مورد بررسی، در اثر تحولات صورت گرفته در این شهرستان به خصوص وقوع زلزله تغییرات اساسی داشته است. به طوری که این ساختار از لحاظ تعداد شاغلان به نفع بخش صنعت و به زیان بخش خدمات بوده و در واقع ساختار اقتصادی این شهرستان سمت و سوی صنعتی و کشاورزی داشته است. همچنین بنا به نتایج طی دوره مورد بررسی رشد شاغلان شهرستان بیشتر از سهم شهرستان از رشد ملی بوده است. دلیل این رشد نامتناسب، رشد رقابتی مثبت و بزرگ موجود علی رغم منفی بودن رشد ساختاری است، یعنی طی دوره مذکور با وجود نامناسب بودن ترکیب فعالیت ها در این شهرستان، نسبت به کشور مزایای رقابتی وجود داشته است. به طوری که در مجموع رشد رقابتی بر رشد ساختاری فائق آمده و موجب بیشتر شدن اشتغال شهرستان از سطح مورد انتظار گردیده است.
    کلیدواژگان: اشتغال، انتقال، سهم، بخش های اقتصادی، کرمان، بم
  • محمد سخنور، عباس عصاری، حسین صادقی، کاظم یاوری، نادر مهرگان صفحات 129-168
    تحلیل ساختار شرکت های توزیع برق و عوامل موثر بر کارایی همزمان با جداسازی صنعت برق و استقلال و خصوصی سازی شرکت های توزیع در ایران به موضوع مهمی تبدیل شده است. بدین منظور در این مقاله، تابع فاصله نهاده ترانسلوگ مرزی تصادفی به روش حداکثر راستنمایی تخمین زده می شود و از داده های پانل 36 شرکت توزیع برق ایران در فاصله سال های 1388-1381 استفاده می شود تا اثر اصلاح ساختار بر کارایی این شرکت ها بررسی شود. نتایج نشان می دهد مدل فرامرزی بر مدل مرزی و تصریح تابعی ترانسلوگ بر کاب-داگلاس ارجحیت دارد. با توجه به چگالی مدار، شرکت ها به دو گروه 1 و 2 یعنی به ترتیب دارای چگالی مدار پایین و بالا تقسیم شده اند. در افق کوتاه مدت یا با توجه به مرز گروه ها و در افق بلندمدت یا با توجه به فرامرز برای شرکت های توزیع برق، صرفه های ناشی از تنوع وجود ندارد. افزایش ضریب بار شبکه باعث کاهش کارایی در گروه 1 و در بلندمدت و افزایش کارایی گروه 2 می شود. افزایش سهم مشتریان خانگی از کل مشتریان باعث کاهش کارایی در گروه 2 می شود اما اثر معنی داری بر کارایی با توجه به فرامرز وکارایی با توجه به مرز گروه 1 نداشته است. اثر سهم طول شبکه زیر زمینی از کل طول شبکه تنها بر روی کارایی گروه 1 معنی دار و باعث افزایش کارایی آن می شود. افزایش چگالی مدار باعث افزایش کارایی در کوتاه مدت و بلند مدت می شود که در سطح بالایی معنی دار است. در بلند مدت، بازدهی صعودی نسبت به مقیاس وجود دارد. در کل خصوصی سازی اثر معنی داری برکارایی شرکت ها نداشته است.
    کلیدواژگان: کارایی، تابع فاصله نهاده، فرامرز
  • رسول بخشی دستجردی، داود محمودی نیا صفحات 169-197
    هدف ما از این تحقیق، برآورد و تخمین نرخ طبیعی بهره در اقتصاد ایران طی دوره زمانی 1352-1387 می باشد. بر اساس مبانی نظری بیان شده در دیدگاه متعارف، نرخ طبیعی بهره نرخی است که بر حسب آن نرخ محصول در سطح بالقوه قرار دارد و تورم نیز با ثبات است. اما در این مقاله دیدگاه جدید در مورد نرخ طبیعی بهره ارائه شده است که بر طبق این دیدگاه، نرخ طبیعی بهره فقط ریشه غیر پولی بهره بازاری است و نرخ طبیعی بهره از این منظر، نرخی نیست که بر حسب آن تورم باثبات باشد و محصول هم در سطح بالقوه قرار گیرد. نتایج تجربی این تحقیق نشان می دهد که نرخ طبیعی بهره در اقتصاد ایران، پایین تر از نرخ بهره پولی بوده است که حاکی از بالاتر بودن بیکاری موجود از اندازه طبیعی اش می باشد. برای از بین بردن شکاف بیکاری طبیعی لازم است ازطریق اصلاح سیستم پولی و بانکی کشور، نرخ بهره پولی را به سمت اندازه طبیعی آن سوق داد. لازم است با اقدام مسئولین پولی کشور، عرضه واقعی پول افزایش یابد تا جزء پولی بهره بازار کاهش یابد. همچنین برای کاهش نرخ بهره طبیعی لازم است نرخ ترجیح زمانی ازطریق کاهش نسبت مصرف به سرمایه گذاری توسط بخش دولتی و خانوارها کاهش یابد.
    کلیدواژگان: نرخ طبیعی بهره، الگوریتم کالمن فیلتر، اقتصاد ایران، دیدگاه رقیب
|
  • Fatemeh Bazzazan, Zahra Pourbagher Pages 1-27
    The impact of omittingthe energy subsidy policy on price and income distribution has been studying widely recently. Although many studies have been carried out on the positive and negative aspects of such a policy، its environmental aspect has been paid little attention. The main aim of this paper is to study the environmental impact of omitting energy subsidies for gasoline and diesel fuel. To achieve the aim، we developed integrated econometrics and input-output models. On the econometric side، two demand functions were estimated for gasoline and gas oil by using a state space method in a time-varying mode (change of price elasticity of demand over time). On the input-output model side، an environmental input-output model was implemented and integrated to the econometric model to estimate pollution reduction. The results show that the omission of subsidies for gasoline and diesel fuel in an economy leads to 6/2 and 17/7 percent consumption reduction respectively، which consequently causes a considerable reduction in such pollutants as and (25%، 24%)، and (7% and 11%)، and (18%).
    Keywords: Subsidy, Gasoline, Diesel fuel, Air pollution, Input, output
  • Mohammad Ali Motafakkere Azad, Gholamhosein Rahnomay Garamaleki Pages 29-55
    This study investigates the effect of R&D efforts on the value added in Iranian R&D units over the period of 1996-2006. For this purpose، use is made of a Cobb-Douglas model which is evaluated by applying a panel data approach. The empirical evidence suggests that R&D expenditure and the research employees have a significant positive effect on the value added in Iranian R&D units. Therefore، policy recommendations of this study can be supportive of R&D activities by government and paying attention to the quantity and quality of research employees.
    Keywords: R, D expenditure, Research employees, Iran's R, D units, Panel data
  • Majid Ahmadian, Nosratollah Abbaszadeh Pages 57-80
    Reductions in the number of power outages are possible، but they are often very costly. On the other hand، reduction of power outages decreases the welfare costs of customers. This paper studies the Value of Lost Load (VoLL) in order to determine the socially optimal level of reliability. The costs of outages are estimated for Iranian customers in terms of lost production of firms and lost leisure time of households. The results show that، for Iranians as a whole، the average damage per unit of electricity not delivered due to an interruption is 38378 Rials/kwh. Moreover، large differences in damage are found between sectors، and the welfare losses of households (lost leisure) are as important as the lost value added in firms.
    Keywords: Value of lost load (VoLL), Electricity outages, Reliability, Production function approach
  • Mansour Zarra-Nezhad, Salah Ebrahimi, Puyan Kiani Pages 81-109
    This study investigated the main determinants of smuggling goods in Iran during 1975-2009 using the Multiple Indicators-Multiple Causes (MIMIC) approach. The findings of the research show that the value of smuggling goods has been fluctuating from a maximum of 36. 52% in proportion to Iran''s GDP (at constant prices of 1998) in 1974 to a minimum of 15. 61% in proportion to the GDP in 1982 with an average of 20. 88%. The results also indicate that the rate of inflation، education، economic openness and the size of government were the most important determinants of the value of smuggling in Iran. The value of smuggling goods has affected both oil products and demand for money، but oil products tend to be more affected.
    Keywords: Smuggling, MIMIC approach, GDP, Iran
  • Seyyed Mohammad Hasan Mostafavi, Nader Mehregan, Rohoolah Rezaei* Pages 111-127
    In this paper، the developments in employment have been studied by using a shift-share technique and the statistical census data of housing and population in Bam over the 1375-1385 period، i. e. pre- and post-earthquake. The existing data indicate that the employment structure in Bam has changed dramatically due to the occurrence of an earthquake in the study period، and that the structural change in terms of employees’ number has been industry-oriented and against-services. Indeed، the economic structure of this city has shifted toward industry and agriculture sectors. According to research results، the growth of employees in Bam has been greater than its share of national growth. One reason for this inappropriate growth is the existing large and positive competitive growth despite the negativity of structural growth. In other words، there were competitive advantages in Bam in comparison to the rest of the country despite inappropriateness of the activities combination over the study period، This has led to the fact that the competitive advantage has generally prevailed the structural growth and resulted in increasing employment in Bam more than it has been anticipated.
    Keywords: Employment, Shift, share technique, Economic sectors, Earthquake, Kerman, Bam
  • Muhammad Sokhanvar, Abbas Asari, Hossein Sadeghi, Kazem Yavari, Nader Mehregan Pages 129-168
    Analysis of electricity distribution structure and the forces affecting its efficiency as well as electricity industry decomposition and electricity distribution companies independence and privatization have been very important subjects of study in Iran. In this article، Translog stochastic frontier input distance function estimated by Maximum-Likelihood method and data from 36 electricity distribution companies within 1381-1388 period is used to analyze the structure reformation effect on the efficiency of these companies. The results show that translog function specification is preferred to Cub-Dauglas function specification، and met-afrontier model is preferred to frontier models. In terms of circuit density، companies can be classified into two groups: low-circuit-density (group 1) and high-circuit-density (group 2). In the long-run and short-run horizon of electricity distribution companies، no economic perspective is available. Network load factor increase causes efficiency decrease in the first group and، in the long run، efficiency increase in the second group. Increasing the residential consumer’s share from all consumers lead to an efficiency decrease in group 2 but has an insignificant long -run effect on group 1 efficiency. The share of underground network length only has a significant effect on group 1 efficiency and leads to efficiency increase in this group. Increasing the circuit density leads to an increase of efficiency in the long run and short run، which is highly significant. Generally، in the long run، the return of increase to scale is possible and privatization does not have a significant effect on efficiency.
    Keywords: Efficiency, Input Distance Function, Metafrontier
  • Rasul Bakhshi Dastjerdi, Davoud Mahmoudinia Pages 169-197
    We aim to estimate the natural rate of interest for the Iranian economy during 1352-87. From a conventional point of view، natural rate of interest is a rate in which output is at its potential level and inflation is at a constant rate. However، in this paper، we try to present a new definition for natural rate of interest. From this viewpoint، natural rate of interest is only a non-monetary origin of market rate of interest. By this rate، we have no constant inflation، and it can occur in under-full employment conditions. Our empirical work shows that natural rate of interest، according to the new definition، is lower than money rate of interest. This result confirms that the current unemployment rate is higher than its natural rate. To eliminate the unemployment gap and to increase real money supply، it is necessary to decrease the monetary component of the market rate of interest by reforming the monetary and banking system.
    Keywords: Natural Rate of Interest, Kalman Filter, Rival Viewpoint