فهرست مطالب

فصلنامه حیات
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا نگارنده صفحات 1-2
    طی چندین سال همکاری با مجلات علمی کشور به عنوان داور، عضو هی ات تحریریه و سردبیر با رفتارهای متعدد غیراخلاقی در نشر روبه رو شده ام اما آن چه در روزهای اخیر بکرات رخ می دهد ارسال هم زمان یک مقاله به دو یا چند مجله است. نظر به رشد روزافزون اقداماتی از این دست که با اخلاق نشر مغایرت دارد لازم دیدم در این مقاله سردبیری به بررسی ابعاد و تبعات آن بپردازیم. اگر یک نشری ه» در ماده 1 فصل ششم راهنمای کشوری اخلاق در انتشار آثار پژوهشی علوم پزشکی به صراحت آمده است چاپی یا الکترونیک دس تنوشته ای را پیش از این منتشر کرده باشد یا در حال بررسی برای انتشار آن باشد، ارسال همان دست نوشته این مورد به قدری حایز اهمیت است که در راهنمای نویسندگان تمامی مجلات به «. به نشریه دیگر یا انتشار مجدد آن نادرست است آن تاکید می شود. با این حال شاید آن چه دلیل بی پروایی نویسندگان و به خصوص نویسندگان مبتدی در ارسال هم زمان مقالات خود به چندین مجله می شود الزامات موسسه ای برای چاپ مقاله جهت اخذ مجوز دفاع از پایان نامه، ترفیع سالانه و یا ارتقای مرتبه دانشگاهی باشد. انتشار مجدد مقاله هزینه های زیادی را به مجلات علمی تحمیل می کند، بی آن که ارزش افزوده ای داشته باشد. این که یک مقاله در دو یا چند مجله و خصوصا به یک زبان چاپ شود ب یتردید هدر دادن زمان، هزینه و تلاش های مجموعه علمی و اجرایی مجلات است. آثار منفی این اقدام زمانی بیشتر نمایان می شود که به نقش مجلات علمی حوزه سلامت در ارتقای کیفیت مراقبت های بهداشتی از طریق انتشار تازه ها و شواهد علمی معتبر توجه کنیم و این نکته که علی اصول ظرفیت بررسی و چاپ مقالات در این مجلات محدود بوده و انتشار مجدد یک مقاله فرصت پذیرش و چاپ را از مقاله دیگری سلب می کند.
  • مجید محمدشاهی، مهرنوش ذاکرزاده، سمیرا هاشمی، فاطمه حیدری صفحات 3-15
    زمینه و هدف
    اطلاعات موجود در زمینه ارتباط الگوی غذایی مادر و شاخص های تن سنجی نوزاد بسیار محدود می باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط الگوهای غذایی مادر در بارداری و شاخص های تن سنجی هنگام تولد نوزاد انجام یافته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 94 زن باردار (هفته 40-37) مراجعه کننده به بیمارستان رازی اهواز در پاییز و زمستان سال 1390 به روش آسان انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات تن سنجی با استفاده از پرسشنامه فردی و اطلاعات غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک جمع آوری شد. جهت شناسایی الگوهای غذایی از تحلیل عاملی استفاده شد. تحلیل آماری در نرم افزار SPSS انجام یافت.
    یافته ها
    در این تحقیق، 3 الگوی غذایی غالب شناسایی شد: الگوی غذایی «سالم»، «سنتی» و «غربی». ارتباط الگوهای غذایی و شاخص های تن سنجی هنگام تولد نوزاد پس از تعدیل متغیرهای مخدوشگر (سن، فعالیت، انرژی دریافتی، میزان وزن گیری در طی بارداری و جنس نوزاد) در 3 مدل ارایه گردید. الگوی غذایی سالم ارتباط مثبت معناداری با قد، دور سر و وزن تولد نوزاد در هر 3 مدل داشت (05/0 p <). الگوی غذایی غربی در مدل 1و2 ارتباط منفی معناداری با دور سر نوزاد و در مدل 1 با وزن تولد داشت (05/0 p <). الگوی غذایی سنتی و شاخص های تن سنجی هنگام تولد نوزاد در هیچ یک از مدل ها ارتباط معناداری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر وجود ارتباط معنادار بین الگوهای غذایی مادر و شاخص های تن سنجی هنگام تولد نوزاد را نشان داد. برای تایید این یافته، انجام مطالعات آینده نگر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: الگوی غذایی، بارداری، شاخص های تن سنجی، تحلیل عاملی
  • علی محمدپور، عاطفه دهنوعلیان، سیدجواد مجتبوی صفحات 16-28
    زمینه و هدف
    حوادث عروقی- مغزی سومین علت مرگ و میر در جهان و از علل عمده ناتوانی انسان ها می باشد. اقدامات درمانی دارویی و غیردارویی مختلفی جهت این بیماران اعمال می شود. ماساژ بازتابی پا یکی از روش های غیردارویی پیشنهادی می باشد. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر این روش بر فشارخون سیستولیک و دیاستولیک در مبتلایان به سکته مغزی است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی است که در آن 68 بیمار مبتلا به سکته مغزی مراجعه کننده به بیمارستان های 22 بهمن شهر گناباد و 22 بهمن و حکیم شهر نیشابور از 1/3/91 تا 1/7/91، به روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمون (34 نفر) و شاهد (34 نفر) تقسیم شدند. در گروه آزمون ماساژ بازتابی پا به مدت 30 دقیقه برای هر بیمار انجام یافت. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش عبارت بود از: پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و فرم ثبت فشارخون. داده ها در نرم افزار SPSS v.20 با استفاده از آزمون های تی مستقل و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    براساس یافته ها میانگین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک بیماران در دو گروه شاهد و آزمون قبل از مداخله اختلاف معناداری نداشت ولی مقادیر حاصل پس از ماساژ بازتابی پا نسبت به قبل از آن در گروه آزمون به طور معناداری کاهش یافت (05/0> p). همچنین بین میانگین فشارخون سیستولیک بین دو گروه 10 و 30 دقیقه بعد از مداخله و فشارخون دیاستولیک در تمام مراحل اندازه گیری تفاوت معناداری وجود داشت (05/0> p).
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان دهنده تاثیر مثبت ماساژ بازتابی پا در کاهش فشارخون بیماران مبتلا به سکته مغزی می باشد. بنابراین می توان این روش را به عنوان روشی مکمل در مبتلایان به سکته مغزی توصیه نمود.
    کلیدواژگان: ماساژ بازتابی پا، سکته مغزی، فشارخون
  • فاطمه جوزی، طاهره هاشمی فرد، محمدعلی مروتی شریف آباد، زینب بشیر صفحات 29-40
    زمینه و هدف
    سرطان دهانه رحم در ایران چهارمین سرطان از سرطان های شایع در بین زنان است. آزمایش پاپ اسمیر از جمله آزمون هایی است که برای غربالگری بیماری های دهانه رحم مورد استفاده قرار می گیرد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل مرتبط با انجام آزمایش پاپ اسمیر در زنان 49-15 ساله براساس نظریه انگیزش محافظت انجام یافته است.
    روش بررسی
    در این پژوهش تحلیلی مقطعی تعداد 220 نفر از زنان 49-15 ساله همسردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان لامرد در فصل بهار 1390 مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات به وسیله پرسشنامه ای که براساس نظریه انگیزش محافظت طراحی شده بود و با روش مصاحبه اختصاصی با افراد مورد مطالعه جمع آوری شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS v.16 و آزمون های من ویتنی، کروسکال والیس و کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    سن افراد مورد مطالعه 49-15 و سطح تحصیلات اغلب آنان دیپلم (9/40%) و شغل بیشتر افراد (70%) خانه دار بود. 6/65% از افراد مورد مطالعه حداقل یک بار آزمایش پاپ اسمیر را انجام داده بودند. رابطه معنادار آماری بین انجام آزمایش پاپ اسمیر با انگیزش محافظت در برابر خطر سرطان سرویکس (001/0 p<)، خودکارآمدی (002/0= p)، کارآ یی پاسخ (007/0= p) و هزینه های درک شده (001/0 p<) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که انجام آزمایش پاپ اسمیر با بیشتر سازه های نظریه انگیزش محافظت رابطه معنادار آماری داشت، بنابراین طراحی برنامه های آموزشی در چهارچوب این نظریه جهت ارتقای انجام آزمایش پاپ اسمیر در زنان 49-15 ساله همسردار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آزمایش پاپ اسمیر، نظریه انگیزش محافظت
  • فرزانه پورافضل، نعیمه سیدفاطمی مهرنوش اینانلو، حمید حقانی صفحات 41-52
    زمینه و هدف
    اثرات استرس بر سلامت دانشجویان، به توانایی مقابله آن ها بستگی دارد. یکی از راهبردهای مقابله ای برای روبه رو شدن با شرایط استرس زا تاب آوری است. با توجه به این که دانشجویان پرستاری تحت تاثیر عوامل استرس زای متعددی قرار دارند و از سوی دیگر در برخی از مطالعات تاب آوری به عنوان عاملی در سازگاری موفق با تغییرات، توانایی مقاومت در برابر مشکلات و عامل موفقیت در محیط آموزشی مطرح شده است، این مطالعه به منظور بررسی همبستگی استرس درک شده و تاب آوری در دانشجویان کارشناسی پرستاری انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع همبستگی توصیفی است. جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان کارشناسی پرستاری سال اول تا چهارم دانشکده پرستاری - مامایی تهران در سال تحصیلی 92-1391 تشکیل می دادند. حجم نمونه 309 نفر برآورد گردید. نمونه های مورد پژوهش به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استرس درک شده و تاب آوری می باشد. از آزمون های آماری تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS v.14 برای تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تقریبا همه دانشجویان کارشناسی پرستاری (3/99%) سطح استرس درک شده را در حد متوسط و بالاتر گزارش کرده اند. یافته ها نشان داد بین استرس درک شده و تاب آوری همبستگی آماری معنادار و معکوس وجود دارد (38/0-= r و 001/0 p £).
    نتیجه گیری
    با توجه به همبستگی معنادار و معکوس استرس درک شده با تاب آوری در دانشجویان کارشناسی پرستاری، آموزش راهبردهای مدیریت استرس از جمله افزایش تاب آوری در طول برنامه 4 ساله به شکل کارگاه های آموزشی و ایفای نقش و سایر روش های نوین آموزشی برای آماده کردن آن ها جهت ورود به عرصه کار و خدمت در نظام سلامت ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: استرس درک شده، تاب آوری، دانشجویان پرستاری
  • رضا نگارنده، شادان پدرام رازی، محمد خسروی نژاد * صفحات 53-64
    زمینه و هدف

    مساله مهمی که همواره در ارایه مراقبت ها مورد توجه قرار می گیرد، دستیابی به کیفیت مطلوب ارایه مراقبت ها می باشد. بررسی ایمنی و رضایتمندی بیماران یکی از روش های سنجش و ارزشیابی کیفیت مراقبتی محسوب می شود. از طرفی، شایستگی پرستاران عاملی موثر در تضمین کیفیت مراقبت ها معرفی شده است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر استفاده از خدمات پرستاران دارای شایستگی بالینی بر ایمنی و رضایتمندی بیماران بستری در اورژانس از خدمات پرستاری انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع مداخله ای با گروه شاهد غیر هم ارز می باشد. 120 بیمار بستری در بخش اورژانس بیمارستان امام خمینی (ره) شهر خمین در سال 1391 به روش در دسترس انتخاب شدند. گروه آزمون (40 نفر) مراقبت مورد نیاز خود را از پرستاران دارای شایستگی بالا دریافت کردند و گروه شاهد (80 نفر) توسط ترکیب معمول پرستاران بخش اورژانس مراقبت شدند. داده ها با استفاده از ابزار محقق ساخته سنجش ایمنی بیماران اورژانس و پرسشنامه رضایت بیماران از کیفیت مراقبت های پرستاری (PSNCQ) جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی در نرم افزار SPSS v.16 انجام یافت. سطح معناداری در کلیه آزمون های آماری 05/0 p< در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سن گروه آزمون 5/12 ± 1/48 و گروه شاهد 7/16 ± 5/40 بود (018/0= p). همچنین دو گروه از نظر نوع اشتغال نیز اختلاف معنادار داشتند (009/0= p). اما دو گروه از نظر بقیه متغیرها نظیر جنس، وضعیت تاهل، تحصیلات، برخورداری از بیمه، سابقه بستری و علت مراجعه همگن بودند. نتایج پژوهش نشان داد سطح ایمنی و رضایتمندی از خدمات پرستاری در دو گروه آزمون و شاهد تفاوت معناداری داشته است (001/0 p<). آزمون رگرسیون نیز برای حذف اثر متغیرهای سن و شغل به کار رفت که نتایج حاکی از تاثیر مداخله بر رضایت و ایمنی بود.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان می دهد که استفاده از خدمات پرستاران شایسته، ایمنی و رضایتمندی بیماران از خدمات پرستاری را ارتقا می دهد، بنابراین تربیت پرستاران شایسته و توجه به سطح شایستگی پرستاران در طراحی تیم های مراقبت پرستاری و چینش آنان در بخش ها و نوبت های کاری مختلف برای افزایش ایمنی و رضایتمندی بیماران و به تبع آن کیفیت مراقبت ها ضروری است.

    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، رضایتمندی از مراقبت های پرستاری، شایستگی بالینی، اورژانس
  • زهره مریمی، مریم مدرس، سیمین تعاونی، عباس رحیمی فروشانی صفحات 65-75
    زمینه و هدف
    هیسترکتومی یکی از شایع ترین جراحی های ژنیکولوژیک در زنان است که منجر به نگرانی های زیادی در بیماران می شود. به همین دلیل، این پژوهش با هدف تعیین تاثیر ماساژ پا بر اضطراب قبل و بعد از هیسترکتومی انجام گرفته است.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی دو گروهی، 60 بیمار تحت عمل هیسترکتومی بستری در بیمارستان های ولی عصر (عج) و شریعتی تهران در سال 1391 به روش نمونه گیری آسان انتخاب و به طور تصادفی در یکی از 2 گروه مداخله و یا شاهد توزیع شدند. بیماران گروه مداخله ماساژ پا را در 3 جلسه در طی 3 روز متوالی (هر جلسه 20 دقیقه) دریافت کردند. در بیماران گروه کنترل پژوهشگر به مدت 20 دقیقه در کنار بیماران حضور یافت. سنجش اضطراب در 7 مرحله در 2 گروه، قبل و 30 دقیقه بعد از مداخله در هر روز و همچنین یک هفته بعد از عمل به کمک پرسشنامه اضطراب آشکار اشپیل برگر انجام گرفت. داده ها با استفاده از آزمون واریانس با اندازه گیری تکراری و تی مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    مقایسه نمرات اضطراب آشکار یک روز قبل از مداخله در دو گروه تفاوت معناداری نشان نداد. اما تغییرات میانگین نمره اضطراب قبل و بعد از هر بار مداخله در دو گروه حاکی از اختلاف معنادار بود. مقایسه میانگین نمره اضطراب دو گروه یک هفته بعد اختلاف آماری معنادار نشان داد (001/0 p<).
    نتیجه گیری
    به کارگیری ماساژ پا می تواند اضطراب بیماران قبل و بعد از هیسترکتومی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: ماساژ پا، اضطراب، هیسترکتومی
  • بهاره رفیعی، مرضیه اکبرزاده، نسرین اسدی، نجف زارع صفحات 76-88
    زمینه و هدف
    کاهش اضطراب مادر در دوران حاملگی نقش مهمی در سلامت روانی- فیزیکی مادر و جنین دارد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر آموزش دلبستگی و آرام سازی بر اضطراب سه ماهه سوم حاملگی و افسردگی پس از زایمان در زنان نخست باردار انجام یافته است.
    روش بررسی
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی است که در آن 126 زن نخست باردار طی سال 1391 در بیمارستان های حافظ و شوشتری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز شرکت کرده و به روش تصادفی در سه گروه 42 نفری آرام سازی، دلبستگی و شاهد قرار گرفتند. قبل و بعد از مداخله پرسشنامه اضطراب اسپیل برگر و افسردگی بک تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری آنالیز واریانس یک طرفه، LSD و مجذور کای صورت گرفت.
    یافته ها
    قبل از مداخله هر سه گروه از لحاظ میانگین نمره کلی و ابعاد شخصیتی و موقعیتی اضطراب و همچنین نمره افسردگی همگن بودند. آزمون آماری آنالیز واریانس نشان داد که یک ماه پس از مداخله، میانگین نمره اضطراب زنان در هر سه گروه اختلاف آماری معنادار (03/0= p) داشته است. آزمون آماری LSD (01/0 p<) نشان داد که اختلاف میانگین نمره اضطراب بین گروه دلبستگی با گروه شاهد و همچنین بین گروه آرام سازی با گروه شاهد (001/0> p) معنادار بوده است. ولی بین گروه های دلبستگی و آرام سازی (2/0= p) اختلاف معناداری مشاهده نشد. آزمون آماری آنالیز واریانس، نشان داد که پس از مداخله در گروه های آزمون و شاهد اختلاف معناداری (04/0= p) در میانگین نمره اضطراب موقعیتی وجود داشته است. آزمون LSD نشان داد که میانگین نمرات اضطراب موقعیتی در گروه دلبستگی (02/0= p) و آرام سازی (01/0 p<) نسبت به گروه شاهد به طور معنادار کاهش یافته است. آزمون آماری آنالیز واریانس نشان داد که پس از مداخله اختلاف معناداری (2/0= p) از لحاظ جنبه شخصیتی اضطراب در سه گروه مطالعه دیده نشده است. همچنین سه گروه از لحاظ میانگین نمرات افسردگی پس از زایمان اختلاف معناداری داشتند (002/0= p). آزمون تعقیبی LSD نشان داد که میانگین نمرات افسردگی پس از زایمان در گروه دلبستگی و شاهد (01/0= p) و آرام سازی و شاهد (01/0= p) اختلاف معنادار داشته است.
    نتیجه گیری
    اجرای برنامه آموزش دلبستگی و مهارت های آرام سازی در بارداری سبب کاهش اضطراب دوران حاملگی و افسردگی پس از زایمان گردید. از این رو توصیه می شود که در برنامه معمول مراقبت های دوران بارداری فرآیندهای فوق گنجانده شود.
    کلیدواژگان: دلبستگی مادر و جنین، آرام سازی، اضطراب سه ماهه سوم، افسردگی پس از زایمان
|
  • Reza Negarandeh Pages 1-2
    During several years of cooperation with scientific journals in Iran as referee، member of editorial boards and editor in chief، I have faced with multiple non-ethical behaviors in publication. These days، I am witnessed to submitting articles to two or more journal simultaneously. Due to the growing pattern of this illegal action، this editorial will assess its dimensions and consequences. The Article 1، Chapter VI of the National guidelines on Ethics of Publishing Medical Research has clearly stated: «If a manuscript is published or is being considered for publication in print or electronically، re-publishing in or submitting to other journals is not allowed. This statement is so important that the editors of the scientific journals have mentioned it in the author guidelines of the journals. However، what make authors، especially beginners، to submit their articles to more than one journal are perhaps requirements of the Institutes for defending a thesis، annual and/or academic ranks promotions. Republishing articles in scientific journals، especially in the same language، result in spending cost and taking time of the scientific and executive teams of the Journals and has no added value. The negative effects of this action are more highlighted when the role of scientific journals in promoting health care quality through publishing new and valid scientific evidences and limited spaces of the journals are noticed.
  • Majid Mohammadshahi, Mehrnoush Zakerzadeh, Samira Hashemi, Fatemeh Haidari Pages 3-15
    Background and Aim
    There is little information regarding relationship between maternal dietary pattern and infant anthropometric parameters at birth. This study was carried out to determine relationship between dietary patterns in pregnancy with infants'' anthropometric parameters. Methods & Materials: In this cross-sectional study، 94 pregnant women (GA: 37-40 weeks) referred to Ahvaz Razi hospital were selected. Anthropometric parameters were measured. The dietary intakes were assessed using a semi-quantitative food frequency questionnaire. Factor analysis was used to identify dietary patterns. Statistical analysis was done in the SPSS.
    Results
    In this study، three major dietary patterns including «healthy»، «traditional» and «western» dietary patterns were identified. After adjusting of confounders (age، physical activity، energy intake، pregnancy weight gain and infant sex)، the relationship between dietary patterns with birth weight، height and head circumference were exhibited in three models. The relationship between healthy dietary pattern and infant weight، height and head circumference at birth was significantly positive in all models (P<0. 05). Western dietary pattern had significant negative relationship with head circumference in the model 1 and 2. Moreover، it had negative relationship with birth weight in the model 1 (P<0. 05). Traditional dietary pattern did not show any significant relationship with anthropometric parameters at birth.
    Conclusion
    The present study found significant relationship between maternal dietary patterns with anthropometric parameters at birth. Further prospective studies are suggested to confirm the findings.
    Keywords: dietary pattern, pregnancy, anthropometric parameters, factor analysis
  • Ali Mohammadpour, Atefeh Dehnoalian, Javad Mojtabavi Pages 16-28
    Background and Aim
    Vascular events and strokes are third leading causes of death worldwide. There are also major causes of human morbidity. Various pharmacological and non-pharmacological treatments are proposed to patients with stroke. The purpose of this study was to determine effect of foot reflexology، as a non-pharmacological procedure، on systolic and diastolic blood pressures in patients with stroke. Methods & Materials: In this clinical trial، 68 patients with stroke were selected and divided randomly into two experiment (n=34) and control (n=34) groups. Each patient in the experiment group received foot reflexology for 30 minutes. Data were recorded in the demographic and blood pressure record form. Data were analyzed using t-tests and ANOVAs in the SPSS-20.
    Results
    There were no significant differences between the mean systolic and diastolic blood pressures of patients in experiment and control groups at baseline. The blood pressure was significantly reduced among the experiment group after receiving the foot reflexology (P<0. 05). The mean systolic blood pressure was significantly reduced in the experiment group after 10 and 30 minutes of massage; and the diastolic blood pressure was reduced significantly in all measured times (P<0. 05).
    Conclusion
    Results showed positive effects of foot reflexology on reducing blood pressure in patients with stroke. Foot reflexology should be recommended as a supplement treatment in patients with stroke.
    Keywords: reflexology, stroke, blood pressure
  • Fatemeh Jowzi, Tahereh Hashemifard, Mohammadali Morowatisharifabad, Zeinab Bashir Pages 29-40
    Background and Aim
    Cervical cancer is the fourth common cancer worldwide. Pap smear is a usual t est to screen cervical cancer. The aim of the present study was to determine factors associated with Pap smear screening among married women aged 15-49 years in Lamerd health centers based on the Protection Motivation Theory. Methods & Materials: In this cross-sectional study، 220 married women aged 15-49 years were selected. Data were gathered using a questionnaire designed based on the Protection Motivation Theory. The questionnaires were completed via individual interviews with the participants. Validity and reliability of the questionnaire were approved. Data were analysed using the Kruskal-Wallis، U-Man Whitney test and c 2 in the SPSS-16.
    Results
    Most of the participants (40%) had a high school diploma and 70% of them were housewives. Most of the participants (65. 6%) had used the test once at least. There were statistically significant relationships between the use of Pap smear with the protection motivation against cervical cancer (P<0. 001)، perceived self-efficacy (P =0. 002)، perceived response efficacy (P =0. 007) and perceived costs (P <0. 001).
    Conclusion
    Regarding the statistically significant relationships between the constructs of the Protection Motivation Theory and the use of Pap smear screening test among women، it is recommended to design educational programs based on the Protection Motivation Theory to encourage married women for using Pap smear screening test.
    Keywords: Pap smear screening test, Protection Motivation Theory
  • Farzaneh Pourafzal, Naiemeh Seyedfatemi, Mehrnoosh Inanloo, Hamid Haghani Pages 41-52
    Background and Aim
    The effect of perceived stress on students’ health depends on their coping abilities. Resilience is a coping strategy for dealing with the stress. The aim of this study was to determine the relationship between the perceived stress with resilience in undergraduate nursing students. Methods & Materials: In this cross-sectional study، 309 undergraduate nursing students of Tehran University of Medical Sciences were selected during the first semester of 2012-2013 using the stratified sampling method. Data were collected using the Perceived stress scale and the Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC). The data were analyzed using descriptive and inferential statistics in the SPSS-14.
    Results
    Findings revealed that most of the students (99. 3%) had a moderate or high perceived stress. There was a statistically significant relationship between the perceived stress with the resilience (P £ 0. 001، r=-0. 38).
    Conclusion
    The school of nursing should provide facilities and opportunities for students in their 4-year educational program to learn stress management strategies including increasing resilience ability.
    Keywords: perceived, stress, resilience, nursing students
  • Reza Negarandeh, Shadan Pedram Razi, Mohammad Khosravinezhad Pages 53-64
    Background and Aim

    Access to quality care is important in delivering health services. Patients'' safety and satisfaction are indicators of quality of care evaluation. Competent nurses may deliver quality care. This study aimed to investigate the impact of using competent nurses on patients’ safety and satisfaction. Methods & Materials: In t his interventional study with non-equivalent control group، we selected 120 patients admitted to the emergency department of Imam Khomeini hospital in 2012 using convenience sampling method. Nursing care for the experimental group (n=40) was provided by nurses who had high competency scores and in the control group (n=80)، nursing care was provided by usual emergency department nurses. Data were collected using the patient satisfaction with nursing care quality (PSNCQ)، and patient safety inventory. Data were analyzed in the SPSS v. 16 using descriptive and inferential statistics. The significance level for all statistical tests was considered at P<0. 05.

    Results

    Mean age of the intervention and control groups were 48. 1 (±12. 5) and 40. 5 (±16. 7)، respectively (P<0. 018). There was a significant difference between the two groups in terms of employment (P<0. 009). The two groups were similar in terms of other variables such as gender، marital status، level of education، having health insurance، and the reasons for seeking admission. The results showed that there were significant differences between the two groups in patients’ safety and satisfaction with nursing care (P<0. 001). Regression test was used to eliminate the effects of age and job satisfaction; the results showed effect of intervention on the patients’ safety and satisfaction with nursing care.

    Conclusion

    These findings indicated that using competent nurses in providing nursing care promotes patients’ safety and satisfaction with nursing care. Training nurses focusing on the level of competency is required in scheduling، staffing، and implementing nursing care to enhance safety، patient satisfaction، and quality of care.

    Keywords: patient safety, patient satisfaction with nursing care, clinical competency, emergency department
  • Zohre Maryami, Maryam Modarres, Simin Taavoni, Abbas Rahimi Foroushani Pages 65-75
    Background and Aim
    Hysterectomy is a common gynecologic surgery leading to great concerns in women. This study aimed to determine the effect of foot massage on anxiety level after hysterectomy. Methods & Materials: In this double-group randomized clinical trial، 60 women undergone hysterectomy were selected using convenience sampling method and were randomly allocated into two intervention or control groups. Patients in the intervention group received foot massage three sessions during three consecutive days (every session lasted 20 minutes). In the control group، the researcher was only beside the women for 20 minutes. The Spilberger anxiety questionnaire was used to measure the anxiety level. Data were analyzed using repeated measures ANOVA and independent t-test.
    Results
    The mean of the anxiety score was not significantly different between the two groups before the intervention (P=0. 21). After the intervention، there was significant difference between the two groups in the anxiety scores (P<0. 001). There was also significant difference between the two groups in the anxiety scores one week after the surgery (P<0. 001).
    Conclusion
    Foot massage can reduce anxiety in patients who underwent hysterectomy.
    Keywords: foot massage, anxiety, hysterectomy
  • Bahare Rafiee, Marzieh Akbarzade, Nasrin Asadi, Najaf Zare Pages 76-88
    Background and Aim
    Reducing maternal anxiety has a critical role in maternal and fetal mental and physical health. This study aimed to assess the effect of two anxiety reducing techniques including relaxation and maternal-fetal attachment training on anxiety in third trimester and postpartum depression among primipara women. Methods & Materials: In this clinical trial، 126 pregnant women were randomly selected and divided into three groups including relaxation training، maternal-fetal attachment skills training، and control group. The participants completed a demographic questionnaire، the Spillberger and Beck questionnaires and written consents at baseline. The participants completed the questionnaires after the intervention too. The one way ANOVA and paired t-test were used to analyze the data.
    Results
    At baseline، the mean total anxiety، state and trait anxiety and depression scores were not significantly different between the groups. The ANOVA showed differences in the mean score of anxiety after the intervention (P=0. 03) in the intervention groups. There were statistically significant differences between the attachment and control groups (P=0. 01); and the relaxation and control groups (P<0. 001) in terms of the mean score of state anxiety. The ANOVA showed a reduction in the mean score of state anxiety after intervention in the attachment (P=0. 02) and relaxation groups (P=0. 01). There was significant difference after the intervention in the mean score of maternal depression (P=0. 002) between the attachment and relaxation groups with the control group (P=0. 01، P=0. 01; respectively).
    Conclusion
    A ttachment and relaxation trainings can reduce maternal anxiety and post-partum depression. Pregnancy visit is an important opportunity to screen maternal anxiety and prevent post-partum depression using simple and non-expensive training programs.
    Keywords: maternal, fetal attachment, relaxation, anxiety, post partum depression