فهرست مطالب

مجله مدیریت بازاریابی
پیاپی 19 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کامبیز حیدرزاده، محمد هاشمی صفحات 1-11
    ارزش ویژه نام و نشان تجاری به عنوان یک شاخص کلیدی، بیانگر میزان موفقیت یک نام و نشان تجاری می باشد. اعتقاد بر این است که پایش نام و نشان تجاری یک مرحله مهم و حساس در مدیریت نام و نشان تجاری است.
    خاستگاه نام و نشان تجاری متغیر دیگری می باشد که بر ادراک مشتری از برندهای آن کشور خاص به عنوان کشوری که آن کالا در آن تولید شده است، تاثیر می گذارد.
    به دلایل گوناگون، برندهای یک کشور در دسترس مصرف کنندگان دیگر کشورها نیز قرار می گیرد. در چنین مواردی، بازاریابان بین المللی بایستی دارای درک مناسبی از منابع ارزش ویژه نام و نشان تجاری محصولات داشته باشند.
    برخی از محققان با درک اهمیت موضوع فوق الذکر خواهان گنجاندن ارزش ویژه نام و نشان تجاری در مطالعات پژوهشی در حوزه مشتریان بین المللی می باشند. به عنوان مثال، اگر مدیران نام و نشان تجاری، خواهان مدیریت و کنترل میزان اثربخشی ارزش ویژه نام و نشان تجاری هستند، اندازه گیری ارزش ویژه نام و نشان تجاری در تمامی مرزهای بین المللی ضرورت دارد.
    هدف از این تحقیق، بررسی اثر تصویر ذهنی کشور مبدا نام و نشان تجاری، بر شکل گیری ارزش ویژه نام و نشان تجاری می باشد.
    برای انجام این مهم، تاثیر«تصویر ذهنی از خاستگاه نام و نشان تجاری» بر «ارزش ویژه نام و نشان تجاری» برای محصول مینی بوس در بازار ایران مورد بررسی قرار گرفته است. چارچوب مفهومی تحقیق، تاثیر «تصویر ذهنی خاستگاه نام و نشان تجاری» بر «ارزش ویژه نام و نشان تجاری» و ابعاد آن، شامل وفاداری به نام تجاری، تداعی (آگاهی از) نام تجاری و تمایز نام و نشان تجاری می باشد. هر یک از این ابعاد به نوبه خود بر ارزش ویژه نام و نشان تجاری تاثیر می گذارند.
    جامعه آماری تحقیق، خریداران مینی بوس هیوندایی از شرکت ایران خودرودیزل می باشد. با استفاده از نمونه برداری طبقه ای، تعداد 420 پرسشنامه بین مراجعه کنندگان به نمایندگی های خدمات پس از فروش شرکت ایران خودرودیزل توزیع شد و تعداد 392 پرسشنامه قابل قبول، برگشت داده شد.
    از مدل معادلات ساختاری در این پژوهش استفاده شده است. نتایج به دست آمده بیانگر این واقعیت می باشد که تصویرذهنی از خاستگاه نام و نشان تجاری، تاثیر مثبت و قابل توجهی برابعاد ارزش ویژه نام و نشان تجاری دارد. همچنین نتایج بیانگر این است که وفاداری به نام و نشان تجاری تاثیر زیادی بر ارزش ویژه نام و نشان تجاری دارد.
    در این راستا پیشنهاد می گردد، تولیدکنندگان خودروهای تجاری، در انتخاب محصول از یک کشور خارجی، به تصویر ذهنی موجود از آن کشوراهمیت داده و علاوه بر آن به ایجاد وفاداری در مشتریان توجه بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: ارزش ویژه نام و نشان تجاری، خاستگاه نام و نشان تجاری، تمایز نام و نشان تجاری وفاداری به نام و نشان تجاری، آگاهی نسبت به نام و نشان تجاری و تداعی نام و نشان تجاری
  • حمید شفیع زاده، سید ایمان سیدی، ایمان قاسمی دلارستاقی صفحات 13-28
    رفتار مشتریان در هنگام خرید از اینترنت همانند مدل رفتار خرید سنتی، ناشی از یک سری عوامل فرهنگی، اجتماعی، فردی، روان شناختی و. .. می باشد. محققان در طی چند سال گذشته رفتار خرید در محیط اینترنت را بررسی و ضمن شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن، مدل های مختلفی را برای رفتار مصرف کننده ی الکترونیکی طراحی نموده اند. هدف اولیه از این مقاله گردآوری و بررسی دیدگاه های مختلف به ظاهر نابرابر و ارائه ی یک مدل مفهومی یکپارچه از رفتار مصرف کننده الکترونیکی می باشد. این مقاله استدلالی بوده و بر پایه تجزیه و تحلیل و ترکیب و تلفیق ادبیات رفتار مصرف کننده استوار می باشد. یافته های این تحقیق نشان می دهد، با وجود طیف وسیع و تکراری تحقیقات و مطالعاتی که به بررسی رفتار مصرف کننده الکترونیکی پرداخته و می پردازند، هنوز هم حوزه هایی همچون، اعتماد، تعاملات الکترونیکی، تصویر ذهنی، عوامل برانگیزاننده، محرک ها و. .. می توانند حوزه هایی ارزشمند برای بررسی رفتار مصرف کننده ی الکترونیکی باشند. این تحقیق با بهره گیری از ادبیات رفتار مصرف کننده ی الکترونیکی و تحقیقات تجربی گذشته و با ارائه ی چندین عامل جدید موثر بر رفتار این نوع مصرف کننده، ضمن کمک به خرده فروشان در فهم رفتار مصرف کننده ی الکترونیکی، یک مدل یکپارچه از رفتار مصرف کننده ی الکترونیکی را نیز ارائه نموده است.
    کلیدواژگان: مصرف کننده الکترونیکی، رفتار مصرف کننده الکترونیکی، خرده فروش الکترونیکی، خرید الکترونیکی
  • فاطمه خواجویی، شهناز نایب زاده صفحات 29-46
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین پنج عامل رضایت، بی تفاوتی، موانع تغیر، اعتماد و تعهد به عنوان متغیر های مستقل با وفاداری به عنوان متغیر وابسته است. این تحقیق تلفن همراه را مورد مطالعه قرار داده است. روش تحقیق حاضر، از نظر هدف، کاربردی بوده و بر حسب روش تحقیقی توصیفی از نوع همبستگی است که با به کارگیری ابزار پرسشنامه و روش پیمایشی داده های مورد نیاز جمع آوری شده است. جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران می باشد و از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم استفاده و تعداد 379 نمونه قابل قبول جمع آوری گردیده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS، برای بررسی تحلیل عاملی و از نرم افزار LISREL، برای بررسی تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که متغیرهای رضایت و بی تفاوتی تاثیر قابل توجهی روی وفاداری می گذارد؛ در حالی که، متغیرهای موانع تغییر، اعتماد و تعهد تاثیری روی وفاداری نداشته است. این پژوهش می تواند در راستای نتایج حاصل از آن، به دلیل ارائه ی اطلاعات مفید در حوزه ی بازاریابی رابطه ای و خدمات، برای محققان و بازاریابان ارزشمند باشد. به علاوه، پیشنهاداتی را جهت بهبود و اثربخشی بیشتر نتایج حاصل از آن ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: وفاداری، رضایت، بی تفاوتی، موانع تغییر، اعتماد، تعهد، تلفن همراه
  • ایمان رادی پور، ولی بریم نژاد صفحات 47-65
    می توان گفت تخم مرغ یکی از منابع مهم تامین پروتئین در سبد کالایی مصرف کنندگان می باشد. با این نگاه مصرف تخم مرغ بهداشتی و دارای کیفیت برای جامعه بیشتر اهمیت پیدا می نماید. تخم مرغ شناسنامه دار به عنوان کالایی که دارای هویت و نشان یا برچسب حاوی اطلاعات تولید کننده، محل تولید، تاریخ تولید، تاریخ مصرف، اطلاعات ترکیبات غذایی و. .. بوده و از دسته محصولات بهداشتی و دارای کیفیت محسوب می شود. این مطالعه سعی دارد تا با جمع آوری داده ها از نوع سری زمانی مقطعی و انجام مطالعات کتابخانه ای، پیمایشی و مصاحبه حضوری و مراجعه به نهادهای ذیربط و سایت ها و نشریات معتبر اقتصاد کشاورزی نسبت به بکارگیری در مدل مورد نظر اقدام نماید. پس از مطالعات و بررسی به عمل آمده کانال های بازار رسانی برای محصول تخم مرغ شناسنامه دار بررسی شده و مسیر غالب بازاریابی مشخص گردید. سپس از طریق الگوی اضافه بهاء حاشیه بازاریابی مبادرت به برآورد متغیرها در دو نوبت صورت گرفت. نتایج حاصله حاکی از پذیرش یکی از فروض تحقیق و موثر بودن قیمت خرده فروشی بر حاشیه کل بازاریابی محصول تخم مرغ شناسنامه دار بود. ضمنا به دلیل معنی دار شدن متغیر هزینه حمل و نقل، این متغیر نیز موثر بر حاشیه بازاریابی تشخیص داده شد. پیشنهاد اعطاء یارانه به تولید کنندگان این کالا جهت ترغیب به افزایش تولید و تعدیل قیمت، افزایش تبلیغات عمومی به منظور تشویق مصرف کنندگان به تهیه تخم مرغ بهداشتی و دارای کیفیت، اطلاع رسانی و آگاهی بخشی صحیح و وسیع، فراهم سازی و به کارگیری شیوه های نوین خرید و فروش در جهت منطقی سازی حاشیه بازاریابی با رویکرد تجارت الکترونیک از سوی نهادها و دستگاه های ذیربط و ذیصلاح با نگاه بخش خصوصی و همچنین مهیا نمودن شرایط خریدهای مدت دار و اعتباری از طریق ارائه تسهیلات و اعتبار به خریداران و خرده فروشان و یا تولید کنندگان شناسایی شده به منظور صرف این نوع اعتبارات در جهت فروش مناسب تر و متعاقبا تضمین برگشت سرمایه تولید کننده حاصل از اعتبارسنجی دقیق در این پژوهش مطرح گردیده است.
    کلیدواژگان: بازاریابی، تخم مرغ شناسنامه دار، الگوی اضافه بهاء، قیمت خرده فروشی، مسیر بازاریابی
  • لیلا محمودی، سید علیرضا داودی، تورج صادقی، آذر کفاش پور، فاطمه یوسف زاده صفحات 67-91
    جایگاه یابی برند بانک صادرات نسبت به برند بانک های اقتصاد نوین، پارسیان، تجارت، سپه، ملت و ملی در جذب مشتریان حقوقی- واحدهای تولیدی با تکنیک نقشه ادراکی هدف این مطالعه است.
    پژوهش حاضر با روش تحقیق آمیخته و بر اساس مدل مفهومی واکر انجام شده است. جامعه آماری، مدیران ارشد و مدیران مالی واحدهای تولیدی می باشد که نظرات آنان با روش سرشماری جمع آوری گردیده است.
    تکنیک گروه کانون و توزیع پرسشنامه برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفته و تحلیل یافته ها، با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی و آزمون اسمیرنوف و کلوموگرو ف، آمارناپارامتریک، آزمون کروسکال والیس و یو من ویتنی انجام شده است.
    نتایج، نشان می دهد: بانک صادرات و بانک ملت در ارائه تسهیلات برای واحدهای تولیدی و فرایند آن، همچنین ارائه ضمانت نامه و ال سی و فرایند آن بهترین جایگاه را دارند و در ویژگی های خدمات مذاکره و مشاوره، ارتباط بین مدیران بانک و مدیران ارشد واحدهای تولیدی بانک صادرات پس از بانک ملت دومین جایگاه را در اذهان مشتریان این بخش از بازار به دست آورده است.
    کلیدواژگان: جایگاه یابی، ویژگی های تعیین کننده، نقشه ادراکی، گروه کانونی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، فرایند ارائه تسهیلات برای واحد تولیدی و ضمانت نامه، ارائه تسهیلات برای واحد تولیدی، ارائه ضمانت نامه و ال سی، مذاکره و مشاوره
  • محمد علی عبدالوند، پرنیا پراخودی مقدم صفحات 93-107
    هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر ارزیابی های شناختی و عاطفی بر تمایلات رفتاری در خدمات لذت بخش می باشد. این خدمات را می توان این گونه تعریف کرد که بر روی تجربه ی مصرفی متمرکز می باشند، بنابراین نیازهای مربوط به لذت، سرگرمی و هیجان را در برمی گیرند. با توجه به این که بازدید کنندگان از فیلم های سینمایی در سطح شهر تهران جامعه آماری این تحقیق را تشکیل می دهند بنابراین تهران را به پنج منطقه شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز تقسیم کرده و سینماها در این مناطق به عنوان قلمرو مکانی در نظر گرفته شده است. تحقیق حاضر، از نظر هدف، کاربردی بوده و بر حسب روش در زمره تحقیقات توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. به این منظور، بر اساس نمونه گیری تصادفی خوشه ایتک مرحله ای نمونه ای از بازدید کننده های سینماها انتخاب و با استفاده از مدل معادلات ساختاری سیزده فرضیه پژوهش مورد آزمون قرار گرفتند. یافته ها تاثیر مستقیم وفاداری بر تمایل به پرداخت بیشتر را نشان می دهد، به عبارتی در مصرف کنندگان خدمات لذت بخش که ارتباط محکم​تری با یک عرضه کننده مشخص دارند تمایل به پرداخت بیشتر، دیده می شود. عدم تایید با هیجانات رابطه مستقیم دارند و در ضمن بر رضایت به طور مستقیم و غیرمستقیم تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، رضایت مصرف کننده، وفاداری مصرف کننده، روانشناسی عاطفی، خدمات لذت بخش
  • سید محمد باقری، فرشته اصغری صفحات 109-125
    در شرایط متغیر و نامطمئن کنونی سازمان ها به منظور این که در مسیر توسعه، حرکت رو به جلو و با شتابی داشته باشد، نه تنها باید منابع ملموس و ناملموس و قابلیت های درونی خود را توسعه و گسترش دهند بلکه باید با توجه بیشتر به محیط به صورت موثرتر به تغییرات محیطی پاسخ دهند، و با افزایش قدرت رقابتی خود، جایگاه خود را در میان رقبا مستحکم کنند.
    این پژوهش در پی آن است تا شرکت های فعال در صنایع غذایی استان مازندران را به صورت موردی مطالعه و بررسی نماید که آیا مراحل مختلف چرخه عمر سازمان (معرفی، رشد، بلوغ، افول) می توانند رابطه بین استراتژی های رقابتی در سطح کسب و کار و بازارگرایی را تحت تاثیر قرار دهند. جهت تعیین مدل مفهومی پژوهش، از نقاط مرجع استراتژیک، میزان کنترل (کم یا شدید) و کانون توجه (داخلی یا خارجی) استفاده شده است. بر این مبنا استراتژی سطح کسب و کار و مراحل مختلف چرخه حیات تعیین شدند و سپس رابطه گونه های مختلف استراتژی های سطح کسب و کار با چرخه حیات سازمان بر بازارگرایی مورد بررسی قرار گرفت. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش و نحوه گرد آوری داده های تحقیق در زمره تحقیقات توصیفی و غیرآزمایشی (پیمایشی) قرار داشته و از سری تحقیقات همبستگی محسوب می گردد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه مدیران، معاونین و کارشناسان ارشد شرکت های فعال در صنایع غذایی در سطح استان مازندران می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق می توان نتیجه گرفت میان استراتژی های رقابتی سطح کسب و کار و بازارگرایی با مراحل چرخه حیات سازمان در شرکت های مورد مطالعه هماهنگی وجود دارد.
    کلیدواژگان: استراتژی سطح کسب و کار، بازارگرایی، نقاط مرجع استراتژیک، چرخه حیات سازمان
|
  • K. Heidarzadeh, M. Hashemi Pages 1-11
    Brand equity is considered a key indicator of the state of health of a brand، and its monitoring is believed to be an essential step in effective brand management. Country of origin is another important variable influencing customer perceptions of brands country of origin is defined as “the country in which the product is made”. Increasingly، and for a variety of reasons، brands from one country are being made available to consumers in other countries. In such instances، international marketers need to understand the sources of the equity of their brands. Some researchers have realized this and advocate extending the international consumer research scope to include brand equity. For example، measurement of brand equity across international boundaries is essential if brand managers are «to manage and control brand equity effectively». The purpose of this research is to explore the effects of brand’s country-of-origin image on the formation of brand equity. To accomplish this، effectiveness of Country of origin image on brand equity of minibus in the Iran market is examined. A conceptual framework of research in which country-of-origin image is postulated the dimensions of brand equity، which is made up of brand loyalty، brand awareness/associations، and brand distinctiveness. These dimensions، in turn، influence brand equity. The data for this study were gathered through questionnaires that were distributed to a cross section of Hyundai mini bus buyers. Using stratified sampling، 420 questionnaires delivered between referred to after sales service agencies of Iran khodro diesel. Among of them، answers of 392 questionnaires were acceptable. Structural Equation Models (SEMS) is used in this research. The Structural Equation Model results show that brand’s country-of-origin image positively and significantly influences dimensions of brand equity. The results also show that brand loyalty positively influences brand equity. Producers of commercial vehicle should put greater emphasis in creating brand loyalty for their products and also at the time of product choosing focus on the good image of brand’s original country.
    Keywords: Brand equity, Country of origin, Brand distinctiveness, Brand loyalty, Brand awareness, Brand association
  • H. Shafizadeh, S. I. Seyedi, I. Ghasemi Dalarsetaghi Pages 13-28
    Consumers'' behavior at the time of shopping on the internet like the traditional model of shopping is the result of some cultural، social، individual، psychological، etc factors. In the recent years researchers have considered shopping behavior in the internet environment and also have designed different models for electronic consumer behavior meanwhile identifying influencing factors. Compilation and review of different perspectives seemingly disparate and an integrated model of consumer behavior presentation is the primary purpose of this article. The article is dialectical and based on analysis، combination and integration of consumer behavior literature. Findings show despite the wide and repeated researches and studies about electronic consumer behavior areas like trust، electronic contracts، prospect، motivators، motives، etc. count to survey the electronic consumer behavior still. The paper using electronic consumer behavior literature and previous empirical researches and by presentation some new influencing factors on the consumer behavior has presented an integrated model of electronic consumer behavior while helping retailers in understanding the electronic consumer behavior.
    Keywords: Electronic consumer, Electronic consumer behavior, Electronic retailer, Electronic shopping
  • F. Khajouei, Sh. Nayebzadeh Pages 29-46
    The purpose of this study was to investigate the effect of five antecedents، satisfaction، inertia، switching barriers، trust and commitment as independent variables on customer loyalty. This research studied on mobile phone industry. The method of this study was applied in terms of aim and correlation in terms of method. A total of 379 valid responses were collected out of the 400 distributed between students of Islamic Azad University of science and research in Tehran، A stratified sampling technique was used; and the samples were randomly drawn from each group. This study employed structural equation modeling to test the hypothesized relationships and used LISREL 8. 30 software; SPSS 12. 0 software was used for the frequency analysis and the reliability test; the results show that satisfaction and inertia have a significant effect on loyalty. While، the effect of switching barriers، trust and commitment were not supported. In line with the results of this study could be due to provide useful information in the field of relationship marketing and services، will be valuable for researchers and marketers; Moreover، The results offered suggestions for more improved and effective in this fields.
    Keywords: Loyalty, Satisfaction, Inertia, Switching barriers, Trust, Commitment, Mobile phone
  • I. Radipour, V. Borimnejad Pages 47-65
    We can contend that the most significant of­ people's nutrition is Protein which consuming the egg as a strategic product,especially,for Iranian people is one of the ways of providing.Given that,consuming healthy and high quality egg become more important.Identified egg has been as a identified good and also the label contains producer information,production area,date of production,date of expiration,ingredients information and so on and also has been as a healthy and high quality products.This study is attempting to proceed for using the above pattern by collecting data of time series,cross-sectional, conducting library study,field work and face to face interview and refering to relevant institutions and reputable sites and issues about agricultural economics.Marketing paths have been examined for identified egg after studying and evaluating and the marketing predominant path was specified.Then, venture to measure variables in two times was done via marginal marketing mark up model.The achieved consequences implied acceptance of one of the hypothesises of investigation and being effective of retail price in the whole marginal marketing about identified egg. Meanwhile, this variable was not denoted due to the variable significant level of freight. The suggestion of conferring the subcidy to suppliers of this good has been posed in this research due to the persuasion for increasing production and decreasing price. Rising public advertisement for encouragement consumer to produce healthy and high quality egg, correct and developped informing and consciousness,providing and using new ways of purchasement and sell for making sense of marginal marketing toward E-commerce approach from institutions and qualified and relevant organization and also providing the condition for credit buying via putting in facilities and credit to the recognized buyers,retailers and producers to spend this kind of credit toward more appropriate sell and also the guarantee for return on investment of producer.
    Keywords: Marketing, Identified egg, Mark, up model, Retail price, Marketing path
  • L. Mahmoodi, S. A. R. Davoodi, T. Sadeghi, A. Kafashpor, F. Yosefzadeh Pages 67-91
    This study aims to study the position of Saderat Bank Brand, Sepah, Mellat, Melli, Parsian, Eghtesad Novin, and Tejarat banks in attracting legal customers – manufacturing units. The study used a mixed/combined methodology. The positioning process and the perceptual map technique were applied. The population included senior managers and financial executives of manufacturing units in Sothern Khorasan Province, for which the data was gathered through surveying their opinions due to their limited number (fewer than 40). The focus group technique and the questionnaires were used at two times to collect the data. Analyses were done by analytic hierarchy process technique and non-parametrical statistics, clomograph and Kruskal-Wallis, and Mann-Whitney tests. The results indicate that Saderat Bank and Mellat Bank have the best position in terms of processes for the provision of manufacturing units with finance, the ease of processes for providing letter of guarantee and LC, and the provision of letter of guarantee and LC. Besides, Saderat Bank enjoyed the second rank – after Mellat Bank – on the minds of customers in this section of the market with regard to the negotiation and consultation services, and interaction between bank's managers and the senior managers of manufacturing units.
    Keywords: Positioning, Determining features, Perceptual map, Focus group, Analytic hierarchy process, The process of providing loans the production unit, issuing letters of guarantee, LC, Loans for production units, Issuing bank letters of guarantee, LC, Consultation, negotiation
  • M. A. Abdolvand, P. Parakhodi Moghaddam Pages 93-107
    The purpose of this research is investigation the effects of cognitive and effective evaluations on behavioral intentions in the hedonic services. These services can be defined that are focused on the consumption experience, Therefore it includes the pleasure, fun and excitement. Given that the visitors of the films in this study constitute the statistical population level in Tehran, so Tehran is divided into five regions: North, South, East, West and center and cinemas in this area is considered as the spatial domain. The present investigation, of the purpose, is action and according to the method is descriptive research of the category survey. For this purpose, based on single-stage cluster random sampling, an example of cinema visitors and using structural equations model were tested thirteen research hypotheses. Results indicate the loyalty direct impact on willing to pay more, In other words, consumers are willing to pay more hedonic services that strengthen the relationship with a supplier. Disconfirmation has a direct relationship with emotions and the satisfaction is directly and indirectly affected.
    Keywords: Consumer behavior, Customer satisfaction, Customer loyalty, Affective psychology, Hedonic services
  • S. M. Baghery, F. Asghary Pages 109-125
    To have a forward and movement towards development in today's changing and uncertain condition, not only should organizations expand their tangible and intangible resources and inner capabilities, but also respond more efficiently to environmental changes with more attention to the environment and strengthen their position among competitors while increasing their competitive power. This study aims to investigate active companies in food industry in Mazandaran Province to determine whether different stages of organizational life cycle (introduction, growth, maturity, and decline) can affect the relationship between competitive strategies in business level and market orientation. To define the conceptual model of the study, strategic reference points including control input (low or high) and focus (internal or external) were considered. On this basis, business level strategies and different stages of life cycles were determined, and the relationship between the two has been evaluated on market orientation. In terms of practical purposes as well as research methods and data collection, the present study is among the non-experimental and descriptive research surveys, and is regarded as correlation research series. According to the results of the study, it can be concluded that there is a correlation between business-level strategies and market orientation with the stages of organizational lifecycle.
    Keywords: Business, level strategy, Market orientation, Strategic reference points, Organizational life cycle