فهرست مطالب

تعالی بالینی - پیاپی 2 (تابستان 1392)

مجله تعالی بالینی
پیاپی 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا کاشی، عذرا اخی، شیوا برزویی، عادله بهار * صفحه 1

    انسولین نقش اساسی در کنترل قندخون در تمام بیماران دیابتی بازی می کند و با افزایش شیوع روز افزون دیابت، مصرف انسولین نیز روبه افزایش است. انواع انسولین موجود در بازار شامل انسولین های سریع الاثر، کوتاه اثر، متوسط الاثر، طولانی اثر و مخلوط می باشد. عوارض ناشی از انسولین می تواند منجر به عدم کنترل مناسب قند خون و گاهی قطع مصرف توسط بیمار گردد.از طرفی عوارض ناشی از انسولین گاهی می تواند بسیار جدی و حتی تهدید کننده حیات باشد. لذا شناخت و راه های برخورد با این عوارض از اهمیت بالایی برخوردار است. افت قند خون، افزایش وزن، لیپودیستروفی (آتروفی و هیپرتروفی)، ادم، افت فشارخون وضعیتی، آلرژی نسبت به انسولین و مقاومت به انسولین اگزوژن از موارد عوارض انسولین به شمار می روند. با استفاده از انسولین های مناسب تر و تکنیک های تزریق صحیح و سایر اقدامات می توان از بسیاری از این عوارض پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: انسولین، دیابت، کاهش قند خون، لیپودیستروفی، آلرژی به انسولین
  • مژگان اسدی، قاسمعلی خراسانی صفحه 17
    شیوع دیابت رو به افزایش است و به ویژه در جوانان و افراد چاق هشدار دهنده است. تخمین زده می شود 7 درصد از جمعیت دنیا دیابت دارند و به دلیل افزایش طول عمر این جمعیت، شیوع عوارض ناشی از آن و به خصوص پای دیابتی افزایش می یابد. زخم پا یکی از مهمترین عوارض دیابت است که خطر آن طی سال های حیات بیماران دیابتی 15 درصد می باشد. نوروپاتی محیطی، گردش خون ضعیف و کاهش مقاومت در برابر عفونت سه عامل مهم در پیشرفت پای دیابتی می باشد. در صورت وجود این عوامل، تغییر شکل پا یا ترومای خفیف می تواند منجر به زخم و عفونت شود. زخم، عفونت، نوروپاتی شارکو و بیماری های شریان های محیطی در اندام تحتانی ممکن است باعث گانگرن و آمپوتاسیون اندام مبتلا شوند. زخم پا و عوارض آن ممکن است منجر به بستری شدن بیماران دیابتی در بیمارستان و افزایش هزینه های ناشی از آن و یا در نهایت ناتوانی بیمار شود. درمان مناسب شامل درمان عفونت، در صورت امکان برقراری جریان خون مناسب،کاهش فشار بر روی اندام مبتلا وکمک به بهبود روند ترمیم زخم با روش های جراحی می باشد. گرچه از تمامی عوارض پای دیابتی نمی توان پیشگیری کرد، ولی با اتخاذ رویکرد صحیح در بسیاری از موارد قابل درمان بوده، و متعاقبا، کاهش موارد قطع پا محقق خواهد شد.
    کلیدواژگان: پای دیابتی، دیابت، عفونت، زخم
  • احمد علی نیکی بخش صفحه 35
    ریفلاکس مثانه به حالب از موارد شایع و بسیار مهم در طب کودکان است. ریفلاکس مثانه به حالب می تواند منجر به پیلونفریت، آسیب دائمی به کلیه و اسکار ثانویه به عفونت شود. ریفلاکس به خودی خود منجر به آسیب بافت کلیه نمی شود مگر این که با عفونت یا افزایش فشار داخل مثانه همراه باشد.
    تشخیص به هنگام ریفلاکس می تواند موجب درمان مناسب و در نتیجه پیشگیری از عوارض دائمی آن شود. در حال حاضر روش های تشخیصی متعددی برای ریفلاکس وجود دارد که Voiding Cystourethrography (VCUG) و Direct Radionuclide Cystography (DRC) از متداول ترین آنها می باشند. اگر چه DRC مزایایی ازقبیل حساسیت بیشتر و میزان اشعه کمتری دارد، VCUG همچنان یک ابزار تشخیصی سودمند است که به خوبی هم آناتومی و هم درجه بندی ریفلاکس را مشخص می کند. بسیاری از پزشکان برای تمامی پسران در اولین ارزیابی VCUG و در ارزیابی های بعدی DRC راپیشنهاد می کنند. در حالی که برای بیماران دختر گروهی از پزشکان همان رهیافت پسران را دنبال می کنند، اما بیشتر پزشکان DRC را برای اولین ارزیابی ریفلاکس در دختران پیشنهاد می کنند. هردو روش تشخیصی ذکر شده محدودیت هایی هم دارند: گذاشتن کاتتر ادراری با عوارض و استرس برای بیمار و والدین همراه است. دو روش تشخیصی جدیدتر microwave radiometry و indirect radionuclide cystography بدون نیاز به کاتتر گذاری، به تشخیص ریفلاکس کمک می کنند. این دو روش تشخیصی تاکنون به خوبی استاندارد نشده اند و لذا کمتر از آنها استفاده می شود. محدودیت دیگر روش های فعلی قراردادن کودکان در معرض اشعه حتی به میزان بسیار کم می باشد. MR VCUG و سیستوسونوگرافی حداقل میزان اشعه را دارند. این دو روش نیز نیازمند ارزیابی های بیشتر می باشند.
  • علیرضا رفیعی، ام البنین امجدی صفحه 47
    پزشکی انفرادی به رویکرد جدیدی از طب اطلاق می شود که در آن مداخلات پزشکی بر اساس ویژگی های فردی بیماران بنا می شود که شامل اطلاعات ژنتیکی و فنوتیپی آنهاست. با پیدایش علومی نظیر ژنومیک، پروتومیک، لیپومیک و غیره که باعث شناسایی تفاوت های فردی افراد می گردد، امکان تولید داروها و بیومارکرهای تشخیصی و غربالگری بیماری ها فراهم خواهد شد تا پزشکان بر اساس ویژگی های ژنتیکی و ژنومی هر فرد بتوانند نوع و مقدار دارو را برای هر بیمار به صورت انفرادی تعیین نمایند. با استفاده از آنالیزهای مولکولی می توان واریانت های ژنتیکی مختلف را شناسایی کرد تا به واسطه آنها امکان غربالگری افراد دارای ریسک ابتلا به بیماری خاص فراهم گردد و داروهایی که متناسب با زمینه ژنتیک بیمار است را طراحی و تجویز نمود و از این طریق متناسب ترین روش تشخیص و درمان را برای بیمار انجام داد. در واقع پزشکی انفرادی پلی میان پزشکی فعلی با پزشکی آینده خواهد بود. این مقاله مروری علاوه بر نگاهی کوتاه به تاریخچه پزشکی انفرادی، به ابزارهای مورد نیاز آن، نقش آن در فارماکوژنتیک و هم چنین در تشخیص، پیش آگهی و درمان هدفمند بیماری هایی نظیر سرطان، اعصاب، قلبی و عروقی، آلرژی و عفونی می پردازد.
    کلیدواژگان: پزشکی انفرادی، ژنتیک، فارماکوژنتیک، پلی مورفیسم، تراشه های زیستی
  • نازنین واعظ زاده، سید حمزه حسینی صفحه 70
    افسردگی پس از سکته قلبی یک وضعیت شایع و ناتوان کننده است که وجود آن خطر حوادث قلبی عروقی و مرگ را افزایش می دهد. افسردگی در بیماران بعد از سکته قلبی سه بار بیشتر از جمعیت عمومی رخ داده و زنان در معرض شیوع بیشتری قرار دارند. وجود افسردگی با سکته قلبی بیمار را با وخامت بیشتر وضعیت جسمی و روانی مواجه ساخته او را در معرض کیفیت زندگی پائین، اختلال در رفتارهای مراقبت از خود، عود مجدد و پیش آگهی بدتر قرار می دهد. فقدان حمایت اجتماعی در این بیماران نیز آنها را با افزایش خطر بیماری قلبی مواجه می سازد. تشخیص افسردگی در حضور بیماری قلبی به دلیل هم پوشانی علائم آنها دشوار است. لذا به منظور تشخیص و درمان، ارزیابی پروتکل های درمانی ضرورت داشته و فرصت غربالگری جهت تشخیص و درمان افسردگی در بیماران قلبی نب اید فراموش گردد. مداخلات درمانی داروئی و غیر دارویی، بهبودی در پ یآمد بیماران مبتلا به افسردگی پس از سکته قلبی را به همراه خواهد داشت و درمان های ترکیبی برای پاسخ درمانی بهتر توصیه می گردند.
    کلیدواژگان: سکته قلبی، افسردگی، درمان
  • یدالله جنتی، مریم سهرابی، معصومه باقری نسامی صفحه 84
  • محمد کرمی، ابراهیم حسینی، نقی شهابی مجد، محمد علی ابراهیم زاده، شهربانو عالمی صفحه 98
    حالت وابستگی (اعتیاد) تحمل اکتسابی است که در نتیجه مصرف مکرر دارو، موجب کاسته شدن تدریجی اثرات آن می شود و بعد از مدتی شخص مقادیر سمی دارو را بدون بروز علائم بالینی تحمل می کند. سیکلوهگزان)،) C، (سیکلوهگزان) B، (آروماتیک) A ساختمان مورفین دارای پنج حلقه با مشخصات تتراهیدروفوران) میباشد. تمام مشتقات مورفین که دارای ساختار حلقوی فوق می باشند، استعداد) E، (پیپریدین) D اعتیادآور بالایی دارند که متناسب با اثرات ضد دردی آنها است. از هزاران سال قبل تاکنون از ترکیبات اوپیوئیدی برای برطرف کردن دردهای شدید، ایجاد بی حسی، بی هوشی (مانند فنتانیل)، درمان های جایگزین در درمان معتادان، درمان اسهال (دی فنوکسیلات)، ادم ریوی و سرفه (کدئین) استفاده می شود. از عوارض اصلی مواد مخدر، سرکوب تنفس و کاهش حساسیت به غلظت دی اکسید کربن خون است که می تواند باعث قطع تنفس و در نتیجه مرگ گردد. روش های درمان معتادان متفاوت بوده که از آن جمله به درمان با روش طب سوزنی (الکترواکوپونکتر)، خواب درمانی، کار درمانی، درمان از طریق پلاسبو، سم زدایی با متادون، بوپرنورفین یا آگونسیت های گیرنده آلفا، درمان با کمک آنتاگونیست های مواد مخدر و درمان با گیاهان دارویی می توان اشاره کرد.
    کلیدواژگان: مورفین، اعتیاد، فارماکولوژی، روش های درمان
  • حسین کرمی، حمید محمد جعفری، حامد روحانی زاده*، مهرداد تقی پور صفحه 116

    سندرم ایمرسلوند گراسبک یک بیماری ارثی می باشد که با آنمی مگالوبلاستیک به دنبال سوء جذب انتخابی ویتامین و به همراه پروتئینوری خفیف تظاهر می یابد. این بیماری نادر در صورت تشخیص به راحتی قابل درمان است. در این B12 مقاله دو عضو از یک خانواده که به این سندرم مبتلا می باشند گزارش شده است.

    کلیدواژگان: آنمی مگالوبلاستیک، سندرم ایمرسلوند گراسبک، پروتئینوری
|
  • Zahra Kashi, Ozra Akha, Shiva Borzouei, Adele Bahar Page 1

    Insulin has an important and vital role in control of blood glucose for all diabetic patients. With increasing the prevalence of diabetes mellitus، insulin consumption will be increased too. Different types of insulin are available، i. e short، rapid، intermediate and long acting insulin and also mixed insulins. The side effects of insulin may lead to the lack of a desirable control of blood sugar or discontinuing insulin injection by the patients. On the other hand sometimes the side effects of insulin can be serious and fatal. Therefore، information about these complications and how to deal with them are very important. Hypoglycemia، weight gain، antibody-mediated insulin resistance، lipodystrophy (atrophy or hypertrophy)، edema، postural hypotension and Allergic reactions to insulin are major side effects of insulin therapy.

    Keywords: Insulin, Diabetes mellitus, Hypoglycemia, Lipodystrophy, Allergy to Insulin
  • Mojgan Asadi, Ghasem, Ali Khorasani Page 17
    Nowadays prevalence of diabetes mellitus (DM) is growing considerably، especially among young and obese people. It was estimated that nearly 7% of the people all over the world suffer from DM. Frequency of diabetes related complication such as diabetic foot may be enhanced by increasing longevity of diabetic patients. Foot ulcer is one of the most considerable complications of DM which may involve 15% of these patients during their life. Peripheral neuropathy، poor blood circulation and low resistant against infections are three main predisposing factors in development of diabetic foot. In the presence of these factors، deformity of the foot or any minor trauma may lead to ulceration and infection. Ulcer، infection، Charcot neuropathy and peripheral arterial disease in lower extremity may result in gangrene and amputation of limb. Foot ulcer and its complications associated with admission to hospital، increasing cost of treatment and finally disability of patients. Appropriate treatments for diabetic foot are infection control، reconstruction of blood supply if possible، decrease in pressure on the affected limb and enhancement of ulcer repair with surgical interventions. Although it is impossible to prevent all diabetic foot complications، but with establishment of appropriate therapeutic approaches، most of these complication are curable and also may decrease number of limb amputation.
    Keywords: Diabetic Foot, Diabetes Mellitus, Infection, Ulcer
  • Ahmad Ali Nikibakhsh Page 35
    Vesicoureteral reflux (VUR) is a relatively common and important entity in children. VUR can expose patient to risk of pyelonephritis، permanent renal damage or scar. VUR itself has no deleterious effect on kidney parenchyma until the development of infection or increased intravesical pressure. The diagnosis of VUR could lead to appropriate therapy and prevention of long term complications. There are several diagnostic procedures for diagnosis of VUR، Conventional Voiding Cystourethrography (VCUG) and Direct Radionuclide Cystography (DRC) are most popular of them. Although DRC has advantages such as higher sensitivity and lower radiation، conventional VCUG remain as a helpful diagnostic tool both for excellent anatomical image and quantitave subjective grading system. Most physicians suggest performing VCUG for male patient in first assessment and DRC for later studies. In females، some advice to follow same as male children but most clinicians tends to apply DRC at start of assessment. There are some limitations for two mentioned test despite such advantages. Insertion of urinary catheter had some potential hazards for patient and distress for parents and child. Two special studies microwave radiometry and indirect radionuclide cystography is newer tools that could diagnose VUR without catheterization. These two tests are not standardized yet and remained to be less popular. Another limitation is exposure even low dose to radiation. MR VCUG and Cystosonography are two new procedures that had lowest if any radiation exposure. However these two tests also need further investigation and subjective standardization.
    Keywords: Vesicoureteral reflux, Radionucleocystography, Voiding Cystourethrography, Uninary tract infection
  • Alireza Rafiei, Omolbanin Amjadi Page 47
    Personalized medicine is a new insight of health care in which interventions is informed by each patient''s characteristics; including in genotype and phenotype. Nowadays، rapid advances in genomics، proteomics، and lipomics، which identified individuals differences may lead to produce new drug and diagnostic and screening biomarkers. These allow physicians to determine the type and dosage of drugs based on genetic and genomic characteristics of each patient. Genetic variants that identified by using molecular analysis can be used to screen at risk people on the particular disease، design and administer appropriate medications that are fit to the genetic background، and select the best treatment protocol. Actually، personalized medicine will be the bridge between current medicine and future medicine. In addition to a brief review of history of personalized medicine، this review focused on its required technologies، the role of personalized medicine in pharmacogenetics، prognostic، diagnostic، and target therapy of cancer، neurodegenerative، cardiovascular، allergic and infectious diseases
    Keywords: Individuals medicine, Genetics, Pharmacogenetics, Polymorphism, Biochip
  • Nazanin Vaezzadeh, Seyed Hamzeh Hosseini Page 70
    Depression after myocardial infarction (MI) is a common and debilitating condition that could increase mortality and morbidity in these patients. Depression in MI patients is three times more prevalent than general population and women are more susceptible to this event. Psychosomatic condition of MI patients could worsen with co morbidity of depression and therefore poor quality of life، inappropriate self-care behaviors and increased risk of recurrence and poor outcome. In addition lack of social support could expose them to more severe disease. Diagnosis of depression in MI patients is difficult because there are many overlap in symptoms of depression and cardiovascular disease. Therefore routine depression screening and management in MI patients should become one of the mainstays of their care. Medical and non medical management of depression in MI patients may improve their outcome، although it seems that combination therapy is associated with better response.
    Keywords: Myocardial Infarction, Depression, Treatment
  • Mohammad Karami, Ebrahim Hossini, Naghi Shahabi Majd, Mohammad Ali Ebrahimzadeh, Shahrbano Alemy Page 98
    Dependence (addiction) and tolerance is acquired as a result of repeated drug use، its effects will gradually diminish and so after a while the person will tolerate toxic levels of the drug without causing discomfort. Structure of Morphine have five rings with profile A (Aromatic)، B (Cyclohexane)، C (Cyclohexane)، D (Piperidine) and E (Tetrahydrofuran)، all derivatives of morphine which have these cyclic structures would have addictive potential that were compatible with their analgesic effect. Thousands of years ago، opioid compounds were used for pain relief، analgesia، induction of anesthesia (Fentanyl)، alternative treatments for addiction، treatment of diarrhea (Diphenoxylate)، pulmonary edema and coughs (Codeine). The main side effects of these drugs are suppression of breathing and decreased response to carbon dioxide in the blood that can cause respiratory failure and subsequent death. There are different treatments for addiction including Acupuncture therapy (electro Acupuncture)، Sleep therapy، Ooccupational therapy، the placebo-treated through detoxification، Methadone، Buprenorphine or Alpha agonist receptor detoxification، Opioid antagonist drugs and treatment with herbal drugs
    Keywords: Morphine, Addiction, Pharmacology, Methods of Treatment
  • Hossein Karami, Hamid Mohammadjafari, Hamed Roohanizadeh, Mehrdad Taghipour Page 116

    Imerslund-Gräsbeck Syndrome is an inherited disorder which present as a megaloblastic anemia followed by selective vitamine B12 deficiency and is associated with mild proteineuria. This rare disease is easily treatable if detected. In this paper two members of a family with Imerslund-Gräsbeck Syndrome are reported.

    Keywords: Megaloblastic anemia, Imerslund, Gräsbeck Syndrome, Proteineuria