فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال دهم شماره 1 (پیاپی 44، بهار 1392)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال دهم شماره 1 (پیاپی 44، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی بشیری، محمد خدایی صفحات 11-46
    کیفیت و تعالی سازمانی یکی از جنبه های حیاتی ارتقای هر سازمان است. توجه به این مهم باعث می شود که، ضمن دست یابی به بهبودهای مقطعی کیفیت، اهداف تعالی نیز دنبال شود. در این مقاله، ضمن ذکر ضرورت توجه به کیفیت و تعالی در خدمات نیروی انتظامی، به معرفی الگوی طراحی شده مکنا می پردازیم. همچنین درباره عناصر مد نظر در الگو، سطوح ممیزی مکنا و ویژگی های الگو در این مقاله بحث می کنیم. در ادامه نیز مقایسه ای تطبیقی با برخی از الگوهای مدیریت کیفیت و تعالی سازمانی صورت گرفته است و نتیجه آن را به صورت مقایسه ای نشان می دهیم. 65 درصد از پلیس کشورهای تحت بررسی این مقاله از استاندارد ایزو 9000 و 31 درصد از الگوی تعالی ای. اف. کیو. ام. (EFQM) به مثابه الگوی مدیریت کیفیت استفاده کرده اند و هیچ یک از پلیس های بررسی شده الگوی بومی طراحی نکرده اند. همچنین نتایج بررسی ها نشان می دهد که الگوی مکنا در سی درصد از مولفه ها به استاندارد ایزو 9000 شباهت دارد، در 26 درصد از مولفه ها متاثر از الگوی اروپایی تعالی ای. اف. کیو. ام. است و در 44 درصد از مولفه ها منحصر به فرد بوده است؛ با توجه به مولفه های منحصر به فرد الگوی مکنا، اجرای آن می تواند به ایجاد تحول سازمانی و ارتقای کیفیت در خدمات نیروی انتظامی منجر شود.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، تعالی سازمانی، الگوی مکنا، سطوح ممیزی، جوایز و نشان ها
  • سید حسین حسینی، محمود حضرتی * صفحات 47-65

    همان قدر که تقویت رفتارهای شهروندی سازمانی می تواند نقشی مثبت، سازنده و تاثیرگذار بر عملکرد سازمان داشته باشد، رفتارهای ضد شهروندی نیز می تواند عملکرد سازمان را مخدوش کند. این در حالی است که، با وجود اهمیت و حساسیت این موضوع، در زمینه مفاهیم مرتبط، عوامل تاثیرگذار و پیامدهای رفتارهای ضد شهروندی در سازمان های عمومی تحقیقات بسیار کمی صورت گرفته است. از این رو در این مقاله، با استفاده از روش تحقیق توصیفی و با روش الگوسازی معادلات ساختاری، به شناسایی و تبیین متغیرهای تاثیرگذار در بروز رفتارهای شهروندی سازمانی می پردازیم. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان و مدیران یک واحد ستادی سازمان نظامی در تهران است. یافته های پژوهش نشان دهنده آن است که متغیرهای فشار روانی و تنش شغلی و تعارض کار و زندگی به صورت مستقیم و متغیرهای احساس بی عدالتی، بی تناسبی سازمانی، رقابت مخرب و متغیرهای میزان تحصیلات، سن و وضعیت استخدامی به صورت غیر مستقیم بر بروز رفتارهای ضد شهروندی تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: رفتارهای ضد شهروندی، رفتارهای شهروندی سازمانی، احساس بی عدالتی، فشار روانی و تنش شغلی
  • احمد باصری، حمیدرضا حاتمی صفحات 67-86
    نیروی انتظامی زمانی مقتدر است که، به مثابه اصلی ترین نهاد مسئول ایجاد نظم و امنیت در جامعه، بتواند بدون توسل به ابزارهای قدرت فیزیکی اعمال حاکمیت نماید. اقتدار پلیس عبارت است از سلطه اطلاعاتی و روانی بر مجرمان و محیط های جرم خیز، به گونه ای که مجرمان همیشه حضور پلیس را احساس کنند و چنین احساسی به مانع مهمی در اعمال مجرمانه تبدیل گردد. در این پژوهش به دنبال پاسخ گویی به این سوال هستیم که «میزان و نوع اقتدار پلیس از دیدگاه نخبگان دانشگاهی و کارکنان نیروی انتظامی چقدر است؟». برای این منظور، ابعاد پنج گانه اقتدار فرهمند، سنتی، قانونمند، زورمندانه و نخبگان ارزیابی شد. این پژوهش بر اساس روش توصیفی پیمایشی با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته، که اعتبار و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته بود، صورت گرفت. جامعه آماری تحقیق دو گروه نخبگان و کارکنان نیروی انتظامی در تهران بزرگ بودند؛ در گروه نمونه نخبگان 64 نفر به صورت تصادفی از بین استادان دانشگاه های مستقر در تهران و به طور خاص استادان دانشگاه های علوم انتظامی و امام حسین (علیه السلام) و مدیران و دانشجویان دکترای دانشگاه عالی دفاع ملی و در گروه نمونه کارکنان نیروی انتظامی 388 نفر به صورت تصادفی از بین کارکنان شاغل در کلانتری، مناطق راهنمایی و رانندگی و پلیس آگاهی در تهران بزرگ انتخاب شدند و از آنان تحقیق به عمل آمد. نتایج تحقیق نشان داد که شاخص های اقتدار قانونمند (73)، سنتی (69)، فرهمند (67)، نخبگان (64) و زورمندانه (53) به ترتیب دارای بیشترین نمره است.
  • مصطفی نوحی صفحات 87-104
    استقرار اثربخش نظام مدیریت دانش نیازمند هماهنگی و ارتباط اثربخش میان مولفه های ساختار و تشکیلات، فرهنگ سازمانی، منابع انسانی، رهبری، فناوری و همچنین فرایندهای دانش محور در سازمان است. هدف اصلی این پژوهش اولویت بندی هر یک از این مولفه ها بر اساس آزمون فریدمن است. این تحقیق از نوع کاربردی و ابزار جمع آوری اطلاعات نیز پرسش نامه است. جامعه آماری تحقیق شامل کارکنان شاغل ستادی پلیس در تهران است، که 115 نفر به عنوان نمونه بررسی شدند. با رتبه بندی میزان اهمیت مولفه های استقرار نظام مدیریت دانش، سرانجام، شاخص منابع انسانی در اولویت اول و شاخص های فرهنگ سازمانی، رهبری، فرایندها، فناوری و ساختار و تشکیلات در اولویت های بعدی اهمیت قرار گرفت.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مولفه های موفقیت مدیریت دانش، استقرار اثربخش، پلیس جمهوری اسلامی ایران
  • مهدی نخعی نژاد صفحات 105-126
    در این مقاله به معرفی روش شناسی ای به منظور ارزیابی و سنجش میزان نوآوری در واحدهای نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران بر اساس روشی ابتکاری بر پایه روش های تاپسیس و میانگین وزنی می پردازیم. این روش شناسی امکان رتبه بندی واحدها، مقایسه بین واحدها و الگو قرار گرفتن واحد برتر را نیز فراهم می آورد. بدین منظور، با توجه به اهمیت «پلیس راهنمایی و رانندگی،» روش شناسی پیشنهادی در این واحد به صورت آزمایشی اجرا شد تا چگونگی استفاده از روش شناسی پیشنهادی مشخص و از طرف دیگر نواقص احتمالی آن شناسایی و رفع شود. با توزیع پرسش نامه (برگه های خودارزیابی) در پلیس راهنمایی و رانندگی، میزان نوآوری و شکوفایی در هر یک از واحدهای راهنمایی و رانندگی، با استفاده از روش شناسی مطرح شده در این گزارش، اندازه گیری و نتایج حاصل از آن تجزیه و تحلیل شده است. همان طور که نتایج حاصل از اجرای روش شناسی پیشنهادی نشان می دهد، روش شناسی معرفی شده از عملکرد مناسبی برای اجرا برخوردار است. در پایان، روش شناسی پیشنهادی اصلاح و با عنوان روش شناسی نهایی برای سنجش نوآوری در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران عرضه شده است.
    کلیدواژگان: نوآوری، تصمیم گیری با معیارهای چندگانه، تاپسیس، میانگین وزنی، پلیس جمهوری اسلامی ایران
  • مهدی محمد علی تبار بایی، مهدی باستان، زهرا شایگان فرد صفحات 127-140
    سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی از آخرین ابزارهای مدیریتی است که می تواند اطلاعات موجود در سازمان را با استفاده از فناوری اطلاعات در تمام حوزه های فعالیت سازمان به طور منسجم و یکپارچه جمع آوری کند و نتایج آن را در اختیار استفاده کنندگان سطوح مختلف سازمان قرار دهد؛ در بسیاری از موارد نیز موجب بهبود اثربخشی سازمان می شود. با توجه به اینکه اجرای موفق این سیستم ها کار پیچیده و هزینه بری است و منافعی زیاد برای سازمان ها دارد، پرداختن به آن بدون داشتن آمادگی های لازم می تواند سازمان را به نابودی بکشاند. روش تحقیق این پژوهش از نوع تحلیلی از انواع تحقیقات توصیفی است. از نظر نوع هدف، تحقیق کاربردی محسوب می شود؛ همچنین این تحقیق دارای ماهیت میدانی است؛ بدین معنا که بخش عمده ای از اطلاعات را خبرگان از طریق مصاحبه و تکمیل پرسش نامه گردآوری کرده اند. با توجه به اهمیت موضوع اجرای موفق سیستم های برنامه ریزی منابع انسانی، در این تحقیق سعی شده است الگویی عرضه شود که باعث کمک به سازمان ها باشد. از این رو، با بررسی تحقیقات مشابه و استفاده از دیدگاه های خبرگان و متخصصان، عوامل موثر بر استقرار و اجرای موفق برنامه ریزی منابع سازمانی در سازمان ها شناسایی و، پس از وزن دهی عوامل، الگویی پیشنهادی برای اجرای موفق برنامه ریزی منابع سازمانی به منظور اثربخشی بیشتر در سازمان ها عرضه شده است. عوامل شناسایی شده در نتیجه تحقیق عبارت است از عوامل مدیریتی، فرایندی، مرتبط با فناوری و عوامل انسانی.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی منابع سازمانی، ارزیابی عوامل، الگو، موانع اجرای برنامه ریزی منابع سازمانی
  • جان ترپ سترا، دورین چایپ ترجمه: حسن مومنی صفحات 141-164
    فرض این است که فرهنگ پلیس سنتی استرس های درونی و بیرونی فرهنگ پلیس را شکل می دهد؛ این فرهنگ منشا شکل گیری روش های خاص کار پلیسی است. این الگو، با بررسی نمونه گیری از ماموران پلیس در هلند، آزموده شده است. فرهنگ خیابانی پلیس هلند دارای برخی از عناصر مشترک با آن چیزی است که ما در تحقیقات آنگلوساکسون سراغ داریم؛ اما تفاوت های مهمی هم وجود دارد. سلسله مراتب نظامی هلند کمتر محافظه کار است؛ عنصر برتری جویی کم رنگ تر است و بی اعتمادی اساسی به غریبه ها آنچنان گسترده نیست. یافته های این تحقیق به طور کلی با روابط علی این الگو سازگار است. جالب است که هیچ رابطه ای بین سبک حرفه ای پلیس و عناصر فرهنگی در سازمان پلیس یافت نشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، پلیس، سبک های پلیسی، استرس، هلند
|
  • Mahdi Bashiri, Mohammad Khodaee Pages 11-46
    Quality and organization excellence are critical dimensions for promotion of any organization. Attention to it leads to continuons improvement in quality and also excellence targets are pursued. In this article in addition to reminding the necessity of attention to quality and excellence in Iran police service، the designed excellence model in Iran police (MAKNA) is introduced. Also the perceived elements in model، MAKNA auditing levels and the model characteristics are discussed and studied. Then a cross sectional comparison with some organization excellence and quality management models are done and the compared results are displayed. 65% of the countries under study of this article have used ISO 9000 as quality management model and 30% have used the EFQM as model. None of police under study have designed a local model. Also the study results indicated that MAKNA model in 30% is similar to standard ISO 9000 and in 26% is influenced by European model of EFQM and 44% of its characteristics are unique. Therefore regarding the unique characteristics of MAKNA model، its execution can transform organization and improve quality level in police services.
    Keywords: Quality Management, Organization Excellence, MAKNA Model, Auditing Levels, Quality Signs, Rewards
  • Seyyed Hossain Hossaini, Mahmod Hazrati Pages 47-65

    As reinforcement of organizational- citizenship behaviors can play influencing، constructive and positive role on organization performance، anti citizenship behaviors can undermine organization performance too. While this matter is very important and critical، very little investigation is done in relevant concepts، influencing factors and consequences of anti citizenship behaviors in public organizations. Therefore in this article using descriptive research method and Structural Equation Modeling method، influencing factors on emerging anti organizational- citizenship behaviors identified and explained. Statistical population of this research is consisted of personnel and managers of a military organization staff unit in Tehran. Research findings indicated that psychological stress factors، job tension and conflict between life and work directly and feeling inequity factors، organizational incongruence، destructive competition and employment status، age and education factors indirectly affect the emerging anti citizenship behaviors.

    Keywords: Anti Citizenship Behaviors, Organizational, Citizenship Behaviors, Feeling Inequity, Psychological Stress, Job Tension
  • Ahmad Baseri, Hamid Reza Hatami Pages 67-86
    Police force as the most basic organ responsible for order and security in society is powerful when it can exercise authority without using physical power tools. Police authority is consisted of psychological and information dominance over criminals and crime-friendly environments to the extent that criminals always feel the presence of police and such feeling has become a significant deterrent in criminal acts. In this research it is attempted to answer the extent and type of police authority from elites and police personnel point of view. Therefore five type of charismatic، traditional، legal، coercive and elite authorities were appraised. The research is metric- descriptive and the researcher self made questionnaire which its reliability and validity confirmed was used. Research statistical population was consisted of two groups of elites and police personnel in Tehran. In elites group about 64 people randomly from among university professors in Tehran and especially from professors in Police University and imam Hossain University and managers and doctorate students in national defense higher university were randomly selected and from police personnel sample about 388 people from among employment personnel in police stations from intelligence and traffic police were randomly selected and studied. Research results indicated that legitimized indexes authority (73) traditional (69) charismatic (67) elites (64) and coercive (53) received the most credits respectively.
    Keywords: Authority, Police, Charismatic Authority, Traditional Authority, Legitimized Authority, Coercive Authority
  • Mustafa Nohi Pages 87-104
    Knowledge management system effective deployment requires coordination and effective relation among structure constituents، organization، and organization culture، human resource، leadership، technology and also knowledge oriented process in organization. The main purpose of this research is to prioritize each constituent based on freedman test. This is an applied research and questionnaire is used for data collection. Research statistical population consisted of police staff employed personnel in Tehran among whom 150 people were studied as sample. By rating significance of knowledge management system deployment constituents finally human resource index occupied first priority and organization culture، leadership، process، technology، structure and organization indexes occupied the next priorities respectively.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Management Success Constituents, Effective Deployment, Iran Islamic Republic Police
  • Mahdi Nakhaee Nejad Pages 105-126
    In this article a methodology is introduced to appraise and measure innovation in Iran police units using innovative method of TOPSIS and weighted average. This method can provide rating for units، comparison among units and set superior unit as model. Therefore regarding the significance of traffic police the suggested methodology is carried out in this unit as pilot so that the way it is used and the possible defects identified and solved. By distribution of questionnaires (self appraisal) among traffic police personnel، the extent of innovation and prosperity in each of traffic police units measured and the results were analyzed. The results indicated that the introduced methodology provides suitable performance in execution. Finally the introduced methodology amended and introduced as final methodology for measurement of innovation in Iran police.
    Keywords: Innovation, Multi Criteria Decision Making, TOPSIS, Weighted Average, Iran Islamic Republic Police
  • Mahdi Mohammad Ali Tabar Baee, Mahdi Bastan, Zahra Shayekan Fard Pages 127-140
    Organization resource planning systems is the latest management tools that can collect available information in organization using information technology in all organization activities domains in a unified and integrative manner and provide the results for organization different levels users and in many cases resulted in organization effectiveness improvement. Since the successful execution of these systems are complex and expensive and provide many benefits for organization، initiation of them without necessary readiness can destroy organization. The research method is analytical from descriptive types. It is an applied research. It is also field centered namely major part of information is collected from experts through interview and questionnaires. Since the successful execution of human resource planning is significance، a model is introduced to help organizations. Therefore by studying similar researches and using specialists and experts’ views، effective factors in establishment and successful execution of organization resource planning in organization identified and after weighing the factors، a model is suggested to execute successfully organization resource planning to enhance effectiveness in organization. The identified factors in this research are management factors، process factors and factors related to human resource and technology.
    Keywords: Organization Resource Planning, Factors Appraisal, Model, Organization Resource Planning Execution Obstacles
  • Jan Terpstra, Dorian Schaap, Translated By Hasan Momeni Pages 141-164
    The standard model of police culture assumes that internal and external stress shapes police culture and that this culture promotes certain styles of policing. This model has been tested using a survey of police officers in the Netherlands. The street-level culture of the Dutch police has some elements in common with what we know from Anglo-Saxon studies، but there are also important differences. Dutch rank-and-file police are less conservative، the machismo element is less dominant and the fundamental mistrust of strangers is not as widespread. The findings of this study generally correspond with the causal relations of the model. Remarkably، no relationship was found between the professional police style and cultural elements in the police.
    Keywords: Culture, Police, Police Styles, Stress, The Netherlands