فهرست مطالب

Hormozgan Medical Journal
Volume:17 Issue: 4, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/06/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ایرج شهرامیان، مهین بدخش، عباسعلی رمضانی، الهام شرفی، نورمحمد نوری صفحات 283-288
    مقدمه
    تروپونین T به عنوان بهترین مارکر بیولوژیک آسیب های قلبی است و تحت تاثیر سن و جنس و وزن تولد و سن حاملگی قرار نمی گیرد. آسیب های قلبی دوره نوزادی عوامل خطر بیماری قلبی در آینده است. این مطالعه با هدف بررسی آسیبهای قلبی در نوزادان نیازمند ونتیلاتور با استفاده از بیو مارکر تروپونین تی انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه بر روی 60 نوزاد که در بخش NICU بیمارستان حضرت امیرالمومنین علی (ع) شهرستان زابل در دو گروه مورد یعنی نوزادان نیازمند ونتیلاسیون مکانیکی (30 نوزاد) و گروه کنترل که به ونتیلاتور وصل نمی شوند (30 نوزاد) طبقه بندی شدند و برای بررسی آسیب های قلبی از طریق سنجش سطح سرمی تروپونین T وارد مطالعه شدند، انجام شد. نتایج حاصله توسط نرم افزار SPSS وبا استفاده از آزمونهای آماری من ویتنی، ضریب همبستگی پیرسون و کای اسکوئر مورد آنالیز آماری قرار گرفتند و 05/0P< سطح معنی دار در نظر گرفته شد.
    نتایج
    میانگین سطح سرمی تروپونین T بدو ورود و 24 ساعت بعد در گروه مورد و کنترل اختلاف آماری معنی داری را نشان داد. به طور کلی سطح سرمی تروپونین T در گروه بیماران ونتیلاتوری به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده بالاتر بودن سطح تروپونین T در کسانی است که به ونتیلاتور وصل می شوند که نشان دهنده وجود درگیری های کلینیکی و مخفی قلبی در این گروه است و پیشنهادکننده مفید بودن تروپونین T در آسیب های میوکارد در بخش مراقبت ویژه نوزادان می باشد
    کلیدواژگان: تروپونین T - نوزاد، آسیب قلبی
  • ماندانا جعفری، ناصر زنگی آبادی، هاله تاج الدینی، محمد شعبانی، وحید شیبانی، امیرحسین قاسمی، میثم شهیدی صفحات 289-297
    مقدمه
    دیابت قندی اغلب با درد نوروپاتیک مزمن همراه است. بررسی تاثیر آنتی اکسیدانها در تسکین درد نوروپاتیک دیابتی حائز اهمیت است. هدف از انجام این مطالعه مقایسه اثر عصاره آبی خرما و ملاتونین در پیشگیری از هیپرآلژزی نوروپاتیک در موشهای صحرایی نر دیابتی شده با تزریق تک دوز استرپتوزوتوسین(STZ) بود.
    روش کار
    این مطالعه تجربی بر روی موشهای نژاد Spraque dawley در محدوده وزنی 250-200 گرمی انجام شد. موشهای صحرایی به پنج گروه: کنترل، شم (sham)، دیابتی دریافت کننده ملاتونین، عصاره خرما و حلال تقسیم شدند. القای دیابت با تزریق داخل صفاقی mg 45 به ازای هر کیلوگرم وزن بدن استرپتوزوتوسین حل شده در بافر سیترات M 05/0 انجام شد. پس از تایید دیابتی بودن موشها، موشهای گروه دیابتی به مدت 6 هفته ملاتونین (10 mg/kg/day)، عصاره خرما (4 ml/kg/day) و حلال دریافت کردند. در انتهای هفته ششم موشهای کنترل و تیمار شده تحت بررسی آزمونهای Hot Plate و Tail Flick قرار گرفتند. جهت بررسی تفاوت آماری از آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد و 05/0P< به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    نتایج
    در انتهای هفته ششم در آزمون Hot Plate در بررسی زمان پاسخ به هیپرآلژزی حرارتی کاهش معنی داری در گروه حلال نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (01/0P<). تجویز عصاره خرما باعث افزیش زمان پاسخ به هیپرآلژزی حرارتی نسبت به گروه حلال شد (01/0P<). به طوری که زمان پاسخ به درد به گروه کنترل نزدیک شد. در آزمون Hot Plate تجویز ملاتونین هر چند که زمان پاسخ به درد را به گروه کنترل نزدیک کرد اما اختلاف معنی داری بین گروه دریافت کننده ملاتونین با هیچ یک از گروه ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که مصرف عصاره خرما و ملاتونین هر دو به عنوان یک آنتی اکسیدان قادر به کاهش هیپرآلژزی نوروپاتیک در حیوانات مبتلا به دیابت است. اما اثر حفاظتی عصاره خرما در پیشگیری از بروز هایپرآلژزی نوروپاتیک دیابتی قویتر از ملاتونین است
    کلیدواژگان: ملاتونین - دیابت - نوروپاتی، هایپرآلژزی
  • محمد ملکوتیان، علی طولابی، علی جوادی، محمد احمدیان، محمدرضا زند منفرد صفحات 299-305
    مقدمه
    استفاده از نانوذرات اکسید روی به عنوان کاتالیست در حذف باکتری های شاخص آلودگی مدفوعی آب به عنوان یک مدل آلودگی باکتریایی مورد بررسی قرار گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی سمیت و انتخاب شاخص مناسب جهت بررسی سمیت نانوذرات اکسید روی بر روی باکتری های گونه های جنس ویبریو جدا شده ازآبهای بخش ساحلی بندر بوشهر انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی، تعداد 100 نمونه از آب دریای سواحل خلیج فارس در استان بوشهر از مناطق مختلف ساحلی از ابتدا تا پایان سال 1390 برداشت شد. 10 سی سی از هر نمونه بر روی محیط کشت TCBS کشت داده شد. در مرحله بعد آزمایشهای افتراقی بر روی کلنی های اکسیداز مثبت صورت گرفت، سپس غلظتهای مشخصی از نانو ذره تهیه شد و در مرحله بعدی دیسکهای کاغذی را به آن غلظت ها آغشته و پس از آن از هر ایزوله باکتریایی طبق 5/0 مک فارلند سوسپانسیون تهیه شد. سپس در سطح محیط کشت مولر هینتون اگار به صورت انبوه کشت داده شد. پس از انکوبه کردن هاله، عدم رشد بر حسب میلیمتر در هر غلظت گزارش شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 انجام گردید.
    نتایج
    سویه های باکتری تشخیص داده شده حاصل از کشت نمونه ها آب خام شامل ویبریو کلرا، ویبریو پاراهمولیتیکوس، ویبرو میمیکوس و ویبریوولنیفیکوس بود. کمترین و بیشترین تعداد سویه های ویبریو به ترتیب مربوط به ویبریو کلرا و ویبریو پاراهمولیتیکوس بود. میزان حذف سویه های ویبریو کلرا، ویبریو پاراهمولیتیکوس، ویبریو میمیکوس و ویبریوولنیفیکوس در غلظت mg/L 6000 نانوذره اکسید روی به ترتیب 95%، 90%، 75% و 70% بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر معنی دار این نانوذره در حذف جنس های ویبریو، لازم است توجیه اقتصادی و دیگر عوامل دخیل در کادربرد نانوذرات مورد بررسی قرار گیرد تا در صورت امکان از این روش جهت حذف عوامل بیماریزای باکتریایی موجود در صنعت آب استفاده گردد.
    کلیدواژگان: اکسید روی - ویبریو، بوشهر، خلیج فارس
  • محمد منشوری، احمدرضا یزدانبخش، هستی دارایی، محمد نوری سپهر صفحات 307-315
    مقدمه
    سرب از جمله فلزات سنگین بسیار سمی در پسابهای صنعتی می باشد که می تواند بر روی محیط و سلامت انسان تاثیر نامطلوب بگذارد. روش های معمول برای حذف این فلز از فاضلاب اغلب گران قیمت هستند و برای این امر نیاز به یک روش ارزان قیمت و در دسترس برای تصفیه پساب می باشد. هدف از انجام این تحقیق، میزان حذف سرب از محلولهای آبی با استفاده از پر شترمرغ اصلاح شده با پراکسید هیدروژن بود.
    روش کار
    این یک مطالعه توصیفی - کاربردی است که در آن از پر شترمرغ جهت حذف سرب از محلول های شبیه سازی شده استفاده گردید. پر شترمرغ با محلول پراکسید هیدروژن (w/v30%) و آب مقطر 2 بار تقطیر شده به مدت 18 ساعت پاکسازی و اصلاح شد. در این مطالعه تاثیر pH (2 تا 9)، دما (C◦ 40تا20)، زمان (5/0 تا 12 ساعت)، مقدار جاذب (3/0 تا 1 گرم) و غلظت سرب (mg/L 15- 1) در سیستم بسته و با سه بار تکرار بررسی گردید. همچنین نتایج حاصل از آزمایشات بروی مدلهای ایزوترمی فروندلیخ و لانگمیر مورد مطالعه قرار گرفت و از نرم افزار Excel برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که حداکثر جذب سرب در پر اصلاح شده با H2O2 در 5 pH، زمان 8 ساعت، مقدار پر g 7/0 و دمای c◦30 برای غلظتهای 1 تا 15 میلی گرم در لیتر بدست آمد. داده های جذب به طور رضایت بخشی با ایزوترمهای فرندلیش و لانگمیر تبعیت داشتند.
    نتیجه گیری
    بنابراین بر اساس یافته های این مطالعه چنین می توان گفت که پر شترمرغ می تواند به عنوان یک گزینه مناسب و موثر با توجه با ارزان و در دسترس بودن آن برای کاهش میزان سرب از محلولهای آبی در مناطق آلوده کشور به کار رود.
    کلیدواژگان: جذب - پر، سرب
  • حمزه علی جمالی، کاووس دیندارلو اینالو *، حمیدرضا غفاری، زهره خردپیشه، احمد نیک پی صفحات 317-324
    مقدمه

    اغلب سورفاکتانتهای تجاری مورد استفاده در شوینده ها جزء ترکیبات گزنوبیوتیک محسوب می شوند. این ترکیبات و محصولات ناشی از آنها دارای اثرات سمی روی موجودات آبزی هستند. همچنین این مواد با ایجاد اختلال در سیستم هورمونی آنها باعث تغییر در اکوسیستم می گردند. به دلیل اینکه این ترکیبات قابلیت تجزیه بیولوژیکی ضعیفی دارند، روش های متداول تصفیه در تجزیه آنها ناتوان است. به همین دلیل توانائی فرآیند اکسیداسیون پیشرفته با استفاده فنتون با بهینه سازی فاکتورهای موثر بر آن در تصفیه فاضلاب صنایع شوینده مورد مطالعه قرار گرفت.

    روش کار

    این مطالعه یک پژوهش تجربی است که بر روی فاضلاب صنایع شوینده انجام شده است. سطوح pH، مدت زمان، غلظت پراکسید هیدروژن، غلظت سولفات آهن بررسی شد. با استفاده از طرحهای آزمایش یک عاملی، هر عامل به طور جداگانه و به صورت سه بار تکرار (63 نمونه) و با ضریب اطمینان 95% بررسی و سطح بهینه آن تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس و آزمون شفه و با نرم افزار SPSS 11 و Excel صورت گرفت.

    نتایج

    راندمان حذف بار آلودگی در شرایط بهینه برابر با 70% و نسبت BOD5/COD از 2/0 به 6/0 افزایش یافت. تجزیه و تحلیل آماری نشان داد pH زمان واکنش، غلظت سولفات آهن و غلظت پراکسید هیدروژن از عوامل موثر در این فرآیند هستند (001/0P<) که سطح بهینه آنها به ترتیب برابر با 3، 90دقیقه، mg/L 90 و mg/L 70 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    فرآیند تصفیه پیشرفته فنتون که بر پایه تولید رادیکالهای بسیار فعال هیدروکسیل است، به عنوان یک تکنولوژی مناسب در پیش تصفیه فاضلاب صنایع شوینده که حاوی مواد آلی مقاوم به تجزیه بیولوژیکی هستند، راندمان مناسبی دارد.

    کلیدواژگان: فنتون - سورفاکتانت، فاضلاب صنعتی
  • ناصر زنگی آبادی، المیرا شرکاء، علیرضا صابری کاخکی صفحات 325-332
    مقدمه
    تحقیقات در بزرگسالان نشان داده اند که دستورالعمل کانون توجه بیرونی نسبت به دستورالعمل کانون توجه درونی، در یادگیری حرکتی اثربخش تر و خودکاری بالاتری در کنترل حرکات دارد. لذا، هدف این تحقیق، بررسی اثر دستورالعمل های کانون توجه بر یادگیری تکلیفی تعادلی در بیماران پارکینسون بود.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی، جامعه آماری شامل بیماران پارکینسون مراجعه کننده به کلینیک بودند که توسط نورولوژیست، واجد شرایط شرکت در این پژوهش تشخیص داده شدند. 23 نفر به عنوان نمونه (با دامنه سنی 38 تا85 سال) مراحل اجرایی تحقیق را تمام کردند. بیماران به طور تصادفی در سه گروه کنترل، کانون توجه بیرونی و کانون توجه درونی تقسیم شده و از طریق آزمون تعادلی برگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. شرکت کنندگان هر گروه به مدت 5 روز تکلیف تعادلی را تمرین کرده و 72 ساعت بعد از آخرین جلسه، از آنها آزمون یادداری گرفته شد. برای مقایسه نمره تعادل گروه ها از آزمون ANOVA و برای مقایسه آنان در چهار مرحله تحقیق از آزمون ANOVA با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی LSD در سطح معنی داری کمتر از 05/0 استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تعادل شرکت کنندگان در هر سه گروه در مراحل فراگیری و یادداری بهبود پیدا کرد و با اینکه گروه توجه بیرونی بهتر از دو گروه دیگر عمل کرد، اما اختلاف معنی داری بین گروه ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه تاثیر تمرین در بهبود مهارت تعادل در بیماران پارکینسون را تایید نمود، اما مزیتی در خصوص نوع دستورالعمل ارائه شده پیدا نکرد. به نظر می رسد که احتمالا اثرات دستورالعمل های کانون توجه در همه مهارتها و محیط های آموزشی به طور یکسان اتفاق نمی افتد.
    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، فراگیری، نگهداری، تعادل
  • فریده حاتمی صفحات 333-345
    مقدمه
    اصلاح رفتار جزئی جدائی ناپذیر از استراتژی جامع پیشگیری از حوادث در محل کار است. این بررسی به گزارش یک دیدگاه اصلاح رفتار، برای ارزیابی تاثیر مداخله آموزش ایمنی روی کارگران یک صنعت نساجی در شهر بروجرد می پردازد.
    روش کار
    این تحقیق یک مطالعه نیمه تجربی با استفاده از طرح چهار گروهی سالمون می باشد که به صورت یک مداخله قبل و بعد انجام شده است. در مجموع 85 کارگر از کل کارگران شاغل در بخش تولید کارخانه به عنوان نمونه در این مطالعه شرکت داشتند که به طور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. پرسشنامه و چک لیست مشاهده رفتار در این مطالعه بر اساس دیدگاه مشارکتی و با همکاری اساتید، محققین و نیز ارزیابی نیاز آموزشی و بر اساس ترکیبی از مدل پرسید – پروسید و تئوری قصد رفتاری طراحی گردید. به منظور جمع آوری اطلاعات لازم برای طراحی مداخله، از مرحله چهارم الگوی پرسید - پروسید استفاده شد. برنامه این مداخله شامل آموزش، طراحی برنامه مشارکتی با حضور کارگران و استفاده از نظرات و ایده های آنها برای اصلاح و بهبود برنامه، تشویق کلامی، ارائه بازخورد رفتاری به شکل ترسیمی برای کارگران شرکت کننده در مداخله بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Minitab صورت گرفت و برای تحلیل از آمار توصیفی و از آزمون دونمونه ای t و از تحلیل واریانس برای مقایسه بین چند گروه استفاده شد.
    نتایج
    میانگین امتیاز آگاهی و رفتارهای ایمنی، بهبود معنی داری را در تمام گروه ها، یک و سه ماه پس از مداخله نشان داد. گروه 1 و 2 بررسی بالاترین امتیاز آگاهی و رفتار را داشتند. همچنین رفتارهای ایمن به میزان چشمگیری در میان تمامی شرکت کنندگان پس از مشارکت در این مداخله افزایش یافت. یافته های بررسی نشان دهنده انطباق مدل ترکیبی بر روی عملکرد ایمنی و آگاهی در مورد مسائل ایمنی در محیط کار است. این مطالعه ایده استفاده از برنامه مداخله برای ارتقاء رفتارهای ایمن را تایید می کند. پس از اجرای برنامه درصد رفتارهای نا ایمن به میزان قابل توجهی کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد اجرای برنامه مداخله آموزشی مناسب از طریق رویکرد مشارکتی به بهبود رفتارهای ایمن کارگران نساجی منجر می شود و این روش را می توان به گروه های مشابه در دیگر صنایع نیز تعمیم داد.
    کلیدواژگان: مدل پرسید، پروسید - رفتار، کارگران
  • نجمه حمید، مهدی زمستانی صفحات 347-355
    مقدمه
    امروزه در بین متخصصان علوم رفتاری ما شاهد علاقه فزاینده ای نسبت به موضوعات معنوی و ارتباط آن با سایر مولفه های روان شناختی می باشیم. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه میان هوش معنوی و ویژگی های شخصیتی با کیفیت زندگی در دانشجویان پزشکی دختر و پسر بوده است.
    روش کار
    روش مورد بررسی از نوع طرح علی یا پس رویدادی بود. جامعه آماری شامل 160 نفر از دانشجویان پزشکی در سال تحصیلی 89- 1388 می باشند که به صورت خوشه ایتصادفی برگزیده شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه پنج عاملی شخصیت، پرسشنامه هوش معنوی و پرسشنامه کیفیت زندگی بود و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 16 استفاده شد.
    نتایج
    نتایج حاصل آشکار ساخت که میان هوش معنوی و ویژگی های شخصیتی با کیفیت زندگی روابط چندگانه مثبت و معنی داری وجود دارد (001/0P<). هوش معنوی بیشترین رابطه مثبت را با کیفیت زندگی دارد. همچنین روانژندگرایی بیشترین رابطه منفی را با کیفیت زندگی دارد. ویژگی های شخصیتی روان نژندگرایی، دلپذیر بودن و وجدان گرایی به ترتیب بیشترین سهم را در تبیین کیفیت زندگی دارند.
    نتیجه گیری
    میان هوش معنوی و ویژگی های شخصیتی با کیفیت زندگی روابط چندگانه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: هوش، کیفیت زندگی، دانشجویان پزشکی
  • الهام ایمانی، زهرا خادمی، سیمین سوداگر، فاطمه نقی زاده صفحات 357-364
    مقدمه
    دانشجویان نیروهای انسانی برگزیده و سازندگان فردای کشور هستند و سنجش وضعیت سلامت جسمی و روانی آنها و ارائه راهکارهایی در جهت ارتقاء و بهبود آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف از این پژوهش تعیین وضعیت سلامت دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ در سال 1390 می باشد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی است. 95 نفر از دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و وضعیت سلامت آنها با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ مورد بررسی قرار گرفت. این پرسشنامه شامل 28 سوال چهار گزینه ای در چهار بعد علائم جسمانی، علائم اضطراب و اختلالات خواب، اختلال در عملکرد اجتماعی و علائم افسردگی است. داده ها با استفاده از روش های توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    تحلیل داده ها نشان داد که 5/30% نمونه ها مذکر و 8/75% ساکن خوابگاه بودند. میانگین سنی نمونه ها 44/1±12/21 و میانگین معدل کل آنها 02/1±12/16 بود. 8/36% نمونه ها دارای نمره سلامت عمومی بالاتر از نقطه برش بودند که در ابعاد مختلف از نظر علائم جسمانی 6/32%، علائم اضطراب و اختلالات خواب 9/37%، اختلال عملکرد اجتماعی 7/54% و علائم افسردگی 9/17% دچار اختلال در سلامت عمومی بودند. آزمون آماری نشان داد سن با نمره سلامت عمومی ارتباط معنی داری دارد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد نمرات سلامت عمومی و مشکلات آن در بین دانشجویان جوان تر بالاتر است. بررسی وضعیت جسمی و روانی دانشجویان در بدو ورود به دانشگاه و حتی در دوران دبیرستان و برگزاری کلاسهای مشاوره برای آنها می تواند در ارتقاء وضعیت سلامتی جوانان موثر باشد.
    کلیدواژگان: وضعیت سلامتی - پرستاری، دانشجویان
  • فریبرز درتاج، سید حمیدموسوی، پروین رضایی صفحات 365-374
    مقدمه
    اضطراب امتحان، به عنوان یک پدیدهشایع از جمله دغدغه های اصلی نظام آموزش محسوب می شود که بر عملکرد تحصیلی فراگیران تاثیر می گذارد. نظر به اهمیت موضوع، مطالعه حاضر با هدف شناسایی سطح اضطراب امتحان و عوامل مرتبط در دانشجویان جدیدالورود دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان به انجام رسید.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی - تحلیلی بوده که در مهرماه 1391 بر روی 310 دانشجوی جدیدالورود که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای دو بخشی شامل ویژگی های دموگرافیک و مقیاس ساراسون بوده و نمره نهایی کسب شده (37-0) نمره اضطراب امتحان فرد را تعیین می نمود. برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری شامل Chi-square، Mann-Whitneyو kruscal wallis ضریب همبستگی Spirman و نرم افزار آماری 15 SPSS استفاده شد.
    نتایج
    میانگین نمره اضطراب امتحان شرکت کنندگان در پژوهش، 06/6±65/13 بوده، 9/11% از دانشجویان دارای اضطراب امتحان شدید، 3/40%، اضطراب متوسط و 8/47% دارای اضطراب امتحان کم بودند. بین جنس و سطح اضطراب امتحان و نیز سن با اضطراب امتحان، رابطه معنی داری مشاهده شد (05/0P<). اما بین هر کدام از متغیرهای رشته تحصیلی، وضعیت تاهل، شغل و تحصیلات والدین با سطح اضطراب دانشجویان، رابطه ای مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نظر به وجود دانشجویانی با اضطراب بالا و متوسط در این مطالعه و با توجه به تاثیرات مخرب این اضطراب بر عملکرد آموزشی دانشجویان، برنامه ریزی های موثر و مداخلات روانشناختی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اضطراب، دانشجویان پزشکی، امتحان
|
  • I. Shahramian, M. Badakhsh, A.A. Ramazani, E. Sharafi, N.M. Noori Pages 283-288
    Introduction
    Troponin- T is the best biological marker of heart injuries، that isn’t affected by sex، age، birth weight and gestational age. Myocardial damage in infancy is a risk factor eventual cardiac disease. This study carried out for cardiac evaluation of neonates with mechanical ventilation by Troponin T.
    Methods
    This case-control study carried out on 60 infants that were admitted in neonate intensive care unit of Amir Almomenin hospital، Zabol، Iran. Neonates were enrolled in 2 groups: those who were supported with ventilator as cases and those who were not supported with ventilator as control group. We assayed the serum samples from neonates for Troponin T for myocardial injury. Data was analyzed using Pearson correlation، Mann-Whitney and Chi-square tests by SPSS software and significance level of 0. 05.
    Results
    Troponin T levels in case group was significantly different than it in control group at the beginning of the study and 24 hours after that (P<0. 05). Generally، Troponin T level in case group was significantly higher than it in control group.
    Conclusion
    We conclude that evaluation of newborn with mechanical ventilation enhances the possibility of occult and clinically myocardial injury. The results، in this study، suggest that Troponin T is a useful and early marker for myocardial injury.
    Keywords: Troponin T – Newborn_Myocardial Injury
  • M. Jafari, N. Zangiabadi, H. Tajadini, M. Shabani, V. Sheibani, A.H. Ghasemi, M. Shahidi Pages 289-297
    Introduction
    Diabetes mellitus is often associated with chronic neuropathy، a condition which is due to the disturbance in the function of peripheral nervous system. Studying the effects of antioxidants in relieving neuropathy is of a great clinical importance. The aim of this study was to compare the effect of aqua extract of date and Melatonin in preventing neuropathic hyperalgesia in Streptozotocin-induced diabetic rats.
    Methods
    In this experimental study، 40 male Sprague dawley rats weighing 200-250gr were divided into five groups of control، sham، diabetics+ melatonin and diabetics+ date extract and diabetic+solvent. Diabetes was induced by intraperitoneal injection of streptozotocin (45mg/kg B. W) solved in 0. 05M citrate buffer. After confirming diabetes statue، experimental groups received either melatonin (10mg/kg/day)، date extract (4mg/kg/day) or solvent for a duration of 6 weeks. At the end of the 6th week، all groups were investigated using Hot plate and Tail flick tests. Analysis of variance with significance level of P<0. 05 was used for statistical analysis.
    Results
    In Hot plate test، solvent group showed significant decrease in the time of thermal pain response compared to the non diabetic control group (P<0. 01). Date extract group showed an increase in the time of response to thermal pain as compared to the solvent group (P<0. 01) in a way that response time was close to that in the non diabetic control group. Although time of response to pain in melatonin-administered group was close to that in the non diabetic control group، melatonin group had no significant difference with other groups. There was no significant difference among groups based on the results of Tail flick test.
    Conclusion
    The results of this study show that both date aqua extract and Melatonin as antioxidants prevent and decrease neuropathic hyperalgesia in diabetic rats. In addition، the protective effect of date aqua extract in prevention of diabetic hyperalgesia is more than Melatonin
    Keywords: Melatonin – Diabetes – Neuropathy – hyperalgesia
  • M. Malakootian, A. Toolabi, A. Javadi, M. Ahmadian, M.R. Zandmonfared Pages 299-305
    Introduction
    Using zinc oxide nanoparticles، as a catalyst removal of fecal pollution indicator bacteria in water، has been studied as a model of bacterial contamination. This study aims to determine the toxicity and selection of appropriate indicators to evaluate the toxicity of zinc oxide nanoparticles on the isolated bacteria Vibrio species of Bushehr coastal waters.
    Methods
    In this experimental study، 100 samples of sea water off the coast of Persian Gulf in Bushehr coastal areas were selected. 10 centigrade of each sample was cultured on the TCBS medium. In the next step، differential tests were conducted on colonies of positive oxidase. The specific concentrations of nanoparticle were prepared and paper discs were impregnated with the concentrations and then bacterial isolates from the 0. 5 Mc-Farland suspensions was prepared. After incubation، inhibition zone was reported in millimeters at each concentration. Data analysis was performed using by SPSS 16 Software.
    Results
    The strains of bacteria detected by culturing samples of raw water including Vibrio cholerae، Vibrio parahaemolyticus، Vibrio vulnificus and Vibrio mimicus. Minimum and maximum number of Vibrio strains were، Vibrio cholerae and Vibrio parahaemolyticus، respectively. Elimination of Vibrio Cholerae، Vibrio Parahaemolyticus، Vibrio Vulnificus and Vibrio Mimicus strais in concentration of 6000 mg/L zinc oxide nanoparticles were 95%، 90%، 75% and 70%، respectively.
    Conclusion
    Due to significant effect of nanoparticle in removal of genus Vibrios، economic justification and other factors should be considered in application of nanoparticles، in eliminating bacterial pathogens in water industry
    Keywords: Zinc Oxide – Vibrio – Bushehr_Persian Gulf
  • M. Manshouri, A.R. Yazdanbakhsh, H. Daraei, M. Noorisepehr Pages 307-315
    Introduction
    Lead is the major toxicant found in industrial effluent that can adversely affect environment and human health. Conventional methods for the removal of this metal from waste waters are often cost prohibitive. This study was conducted to investigate the effect ostrich feathers modified by hydrogen peroxide on lead removal from waste water.
    Methods
    In this descriptive and practical study، ostrich feathers were used for removal of lead from model solutions. Ostrich feathers were modified with hydrogen peroxide (30% w/v) and distilled water for 18 hr. In this study، effect of pH (2-9)، temperature (20-400C)، contact time (0. 5-12 hr)، sorbent dosage (0. 3-1 gr) and initial concentration (1-15 mg/l) were investigation in batch system. All the experiments were conducted in triplicate. Experimental results were fitted to Langmuir and Freundlich isotherm models and Excel software was used for data analysis.
    Results
    The results show that the maximum lead adsorption by modified feathers reached within pH 5، contact time 8 hr، feather dosage 0. 7 g and temperature 30◦C for concentration range of 1-15 mg/L. Adsorption equilibrium data fit most satisfactorily with the Freundlich and Langmuir isotherms.
    Conclusion
    According to the results، because of its inexpensive and availability، ostrich feathers can be used as a suitable method to reduce the level of Lead from the aqueous solutions in the contaminated places throughout the country
    Keywords: Sorption – Feathers – Lead
  • H.A. Jamali, K. Dindarloo Inaloo, H.R. Ghaffari, Z. Kheradpishe, A. Nikpay Pages 317-324
    Introduction

    Most commercial surfactants used for cleaning (as detergents (are part of xezenbiotic compounds. These compounds and products due to its toxic effects on aquatic organisms may interfere with hormonal system and consequently change the echo system. Since the biodegradation of those compounds are weak، ordinary methods are unable to break down conventional purification. Therefore، the study on the efficiency of Fenton oxidation process and optimization of the effective factors on industrial wastewater treatment detergents was investigated.

    Methods

    This is an experimental study which was carried out on samples of detergent industri waste water. Ph level، duration، concentration of hydrogen peroxide، concentration of Iron sulfate of the samples were investigated. Using one-factor experiment plans، each factor separately with three time repeat and 95% confidence interval. The experiments were conducted based on Standard method book on water and wastewater، the data analysis was done using SPSS 11 and EXEL Software.

    Results

    Results showed that efficacy of contamination removal was 70% and BOD to COD ratio increased from 0. 2 to 0. 6. Statistical analysis showed that PH، contact time، Iron sulfate concentration، and hydrogen peroxide are all effective factors (P<0. 001) and their optimum levels are 3، 90 minutes، 90 mg/L، and 70 mg/L، respectively.

    Conclusion

    The process of advanced Fenton treatment based on production of very active radicals of hydroxyl، as a new emerging technology، can be efficient for industrial wastewater pre-treatment which contains substances resistant to biodegradation.

    Keywords: Fenton – Surfactant, Industrial Wastewater
  • N. Zangiabadi, E. Shoraka, A. Saberi Kakhki Pages 325-332
    Introduction
    Studies with adults have shown that an external focus of attention results in more learning and greater automaticity than an internal focus. Hence، this study was conducted to evaluate the effects of attentional focus instructions on learning of balance skill amongst patients with Parkinson disease.
    Methods
    In this quasi-experimental study، all Parkinson''s disease patients referred to neurology clinic were examined by a neurologist and 23 patients who met the inclusion criteria of this study were evaluated using Berg balance scale. They were randomly assigned to control، external، and internal groups. The participants of each group practiced Berg balance scale for five days and then conducted the retention test، 72 hours after the last session. To compare the results of 4 stages of practice، analysis of variance for repeated data was used and P<0. 05 was considered statistical significant.
    Results
    Using Berg balance scale revealed that the participants'' balance improved in all control، internal and external groups regarding performance and retention. The comparison between the groups also showed that although the external group performed better than the other two groups، there was no significant difference between them regarding performance and retention.
    Conclusion
    The results of this study confirmed the effect of practice on improvement of balance skill amongst patients with Parkinson''s disease. However، external and internal attentional focus instructions had no advantage over one another. Therefore، it seems that attentional focus instructions do not probably act similarly in all types of skills and educational environments
    Keywords: Parkinson Disease – Performance – Retention_Balance
  • F. Hatami Pages 333-345
    Introduction
    Behavioral science is an inseparable part of a comprehensive accident prevention strategy in a work place. This study reports a behavior approach used to evaluate the effects of an occupational safety training intervention on industrial textile workers.
    Methods
    This study is a quasi-experimental based on Solomon 4-group design participatory study، which is conducted as pretest-post-test intervention. A sample of 85 workers of a textile factory participated in this study. A questionnaires and a behavior observation checklist were developed exclusively for this study. The required substantial data for intervention planning were resulted based on findings due to conducting four first phases of precede-proceed model. A combination concept of Precede-Proceed model and theory of Reasoned Action were utilized in planning and implementing the interventions. Our package consisted of training، assigned goal setting، daily verbal praise، and graphic feedback that were provided four times a week. Analysis of data was performed using Minitab software. Descriptive statistics and t-test and analysis of variance were used for comparisons between groups.
    Results
    The mean scores on knowledge and safety practices showed significant improvement among all four groups in one month and three months post intervention; with groups 1 and 2 show the highest improvement. Our findings approved the applicability of combined models on safety practices and knowledge on the safety issues in workplace.
    Conclusion
    Our study acknowledges the idea of applying an occupational safety training intervention package for textile industry workers and implementing health education intervention to promote safety practices in other industries
    Keywords: Precede_Proceed Model – Behavior – Workers
  • N. Hamid, M. Zemestani Pages 347-355
    Introduction
    Spiritual issues and their relationship with other psychological components are of interesting subjects for behavioural sciences experts. The aim of this research was investigating the relationship between spiritual intelligence، personality traits and quality of life in medical students.
    Methods
    In this analytic study، a sample of 160 medical students in 2010-11 academic years was selected randomly by using cluster sampling method. The data collection instruments were spiritual intelligence and quality of life questionnaires. For statistical analysis، SPSS 16 Software was used.
    Results
    The results revealed that there is a significant correlations between personality traits، spiritual intelligence and quality of life (P<0. 001). Spiritual intelligence had the most positive relation with quality of life، whereas neuroticism had the most negative relation with it. It was also revealed that neuroticism، conscientiousness and agreeableness had the highest role in predicting quality of life.
    Conclusion
    The results of this research showed that there were positive and multiple relationships between spirituality intelligence، personality traits and quality of life. Spiritual intelligence had the most positive relation with quality of life، whereas neuroticism has the most negative relation with it
    Keywords: Intelligence, Quality of Life, Medical Students
  • E. Imani, Z. Khademi, S. Soudagar, F. Naghizadeh Pages 357-364
    Introduction
    Physical and mental health of students as future human resources of each country، is of particular importance. The purpose of this survey was to determine the general health status of nursing students in Hormozgan University of Medical Sciences in 2011.
    Methods
    In this cross sectional study، 95 nursing students of Hormozgan University of Medical Sciences were selected with convenience sampling method and their health status was assessed with Goldberg''s general health questionnaire. This questionnaire consisted 28 multiple choice questions in four dimensions of physical functioning disorder، anxiety and sleep disorders، social functioning disorder and depression symptoms. Data were analyzed by descriptive statistics، t-tests and Pearson correlation coefficient.
    Results
    Findings showed that 30. 5% of the samples were male and 75. 8% were residing in the dormitory. The average age of the samples was 21. 12±1. 44 years and their mean of total educational achievement mark was 16. 12±1. 02 out of 20. The findings revealed that 36. 8% of the samples had general health score higher than cut off point. This indicated that the subjects from different dimensions had general health disorders، such as: physical functioning disorder 32. 6%، anxiety and sleep disorders 37. 9%، social functioning disorder 54. 7%، and depression symptoms 17. 9%. Statistical relationship showed that there was a significant relationship between general health score and age.
    Conclusion
    Results showed that general health scores and their health related issues were both higher among the younger students. The assessment of physical and mental health status in the beginning of their entrance to the university and، even in high school period، as well as holding counseling classes could be effective in order to promote the youth health condition.
    Keywords: Health Status – Nursing_Students
  • F. Dortaj, H. Mousavi, P. Resaei Pages 365-374
    Introduction
    Exam anxiety as a common phenomenon is one of the problems of educational systems that affect academic performance. This study was performed to determine exam anxiety and its relationship with demographic factors among new students in Hormozgan University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive- analytical study، 310 new students of Hormozgan University of Medical Sciences were selected by random sampling in 2013 academic year. Data were collected via a two-component questionnaire including demographic information and Sarson scale. Exam anxiety score range was 0-37 in the questionnaire. Data were analyzed by statistical tests such as Chi-square، Mann-Whitney، Kruscall Wallis and Spearman correlation by SPSS 15.
    Results
    The results showed that the mean score for exam anxiety was 13. 65±6. 06. Exam anxiety for 47. 8% of the students was low، for 40. 3% of them was moderate and 11. 9% of the students suffer severely from exam anxiety. Results showed that level of exam anxiety was significantly correlated with sex and age. But there was not a significant relationship between level of exam anxiety score marital status، field of study، job، parents’ education.
    Conclusion
    Considering، level of test anxiety was high & moderate in this research، and it has negative effects on academic performance، effectively planning and psychological interventions is suggested.
    Keywords: Anxiety – Medical Students_Test