فهرست مطالب

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریده حمیدی، مجید ابراهیم دماوندی، الهام دهنوی صفحات 5-26
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی ارتباط هوش فرهنگی و سواد کامپیوتری دانشجومعلمان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی با سبک مدیریت کلاسی آنان انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجومعلمان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی بوده که در زمان اجرای پژوهش تعداد آنها حدود 800 نفر بوده و از این میان به روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از قاعده حجم نمونه کلاین (2005)، تعداد 330 نفر (153 مرد و 177 زن) به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گرد آوری داده ها از سه پرسش نامه هوش فرهنگی، سبک های مدیریت کلاسی و سنجش سواد کامپیوتری استفاده شده است. پایایی پرسش نامه ها به ترتیب 97/0، 85/0 و 98/0 به دست آمده است. روش های آماری مورد استفاده، شامل آمار توصیفی (میانگین، درصد، فراوانی) و آمار استنباطی (رگرسیون لوجستیک) بوده است. یافته ها نشان داد که: بین فراشناخت و رفتار فرهنگی معلمان با سبک مدیریت کلاسی معلم محوری آنها ارتباط معکوس و معنادار وجود دارد. بین سواد کامپیوتری و سبک مدیریت کلاسی دانش آموز محوری معلمان ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد. فراشناخت فرهنگی، رفتار فرهنگی و سواد کامپیوتری پیش بینی کننده سبک مدیریت کلاسی تعاملی معلمان می باشد.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، سبک مدیریت کلاسی مداخله ای (معلم محوری)، مدیریت کلاسی غیرمداخله ای (دانش آموز محوری)، سواد کامپیوتری
  • حسین دایی زاده، فرشیده ضامنی، سیدعلی حسینی روکش صفحات 27-43
    در عصر اطلاعات و ارتباطات و با ورود فن آوری های نوین در حوزه آموزش و پرورش، فراگیران با مخاطرات و ریسک های بیشتری برخورد می کنند و نسبت به نسل های قبل، نیاز به یادگیری دانش و مهارت های جامع تر و جدید تری خواهند داشت. پژوهش حاضر، با هدف بررسی تاثیر کاربرد نرم افزارهای آموزشی در ارتقاء یادگیری مهارت های اساسی درس هنر دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی در مدارس شهرستان آمل و در سال 1390 اجرا گردید. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی بود. جامعه تحقیق 150 کلاس درس پنجم ابتدایی بود. از میان آنها به روش تصادفی ساده دو کلاس 25 نفره انتخاب و دانش آموزان آن به دو گروه آزمایش و شاهد تقسیم شدند. ابزار گرد آوری داده ها، پرسش نامه (به صورت چک لیست رفتار) بود که مطابق استانداردهای آموزشی دفتر برنامه ریزی وزارت آموزش و پرورش تنظیم شده بود که به صورت پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی از آزمون t گروه های مستقل استفاده شد. مقایسه میانگین نمرات پیش آزمون نشان داد که دو گروه از نظر سطح مهارت ها، همگن بوده اند. مقایسه میانگین نمرات پس آزمون بین دو گروه نشان داد که بین عملکرد دو گروه آزمایش و شاهد از نظر آماری تفاوت معناداری وجود داشت. بدین معنی که استفاده از نرم افزارهای آموزشی در ارتقاء مهارت های اساسی هنر شامل مهارت های حسی، گفتاری، حرکتی، قابلیت های تفکر و مهارت های اجتماعی دانش آموزان پایه پنجم به طور قابل ملاحظه ای موثر بوده است.
    کلیدواژگان: نرم افزار آموزشی، مهارت حسی، مهارت گفتاری، مهارت حرکتی، قابلیت های تفکر، مهارت اجتماعی
  • کامیان خزایی، کیمیا عشورنژاد صفحات 45-61
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه به کارگیری مهارت های فن آوری اطلاعات و ارتباطات با خودراهبری در یادگیری دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس، انجام شده است. این پژوهش، از لحاظ ماهیت و هدف، از نوع کاربردی و از لحاظ روش تحقیق، از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری آن عبارت از دانشجویان کارشناسی ارشد رشته های برنامه ریزی درسی، مدیریت مالی، حقوق، ادبیات فارسی، علوم دام و علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس در سال تحصیلی 91- 1390 بوده است. با استفاده از روش تصادفی طبقه ای 200 نفر از اعضای جامعه به عنوان نمونه انتخاب شدند و پرسش نامه بر روی آنان اجرا شد. به منظور گردآوری داده ها از پرسش نامه استاندارد خودراهبری در یادگیری و پرسش نامه محقق ساخته فن آوری اطلاعات و ارتباطات با ضریب پایایی 775/0، استفاده شده است. داده های آماری با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که صددرصد از تغییرات خودراهبری در یادگیری توسط مولفه های فن آوری اطلاعات و ارتباطات قابل تبیین است. هم چنین با نتایج مطالعه در قالب آزمون همبستگی پیرسون، در سطح خطاپذیری (05/0) می توان اذعان نمود که بین آشنایی با سخت افزار و رغبت در یادگیری همبستگی معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: مهارت فن آوری اطلاعات و ارتباطات، خودراهبری در یادگیری، رغبت در یادگیری، خودکنترلی، خودمدیریتی
  • زهره معتمدی نیا، عبدالحمید پاپزن، حسین مهدی زاده صفحات 63-78
    گسترش و توسعه روز افزون فن آوری اطلاعات و ارتباطات به همراه آثار و پیامدهای متعدد آن موجب شده که عصر کنونی، عصر اطلاعات و ارتباطات نام گیرد. هدف این مطالعه توصیفی- همبستگی شناسایی عوامل موثر بر کاربرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات در شرکت های کوچک و متوسط با استفاده از روش مدل سازی معادله ساختاری بود. جامعه آماری تحقیق، مالکان و مدیران شرکت های کوچک و متوسط کشاورزی استان های کرمانشاه و ایلام بودند. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری طبقه ای استفاده شد (202n=). جهت گردآوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته و نسخه سواد دیجیتالی دانشگاه واشنگتن استفاده گردید. به منظور بررسی روایی محتوایی از نظرات متخصصان و افراد صاحب نظر در زمینه فن آوری اطلاعات و ارتباطات استفاده شد. برای سنجش پایایی ابزار تحقیق از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که میانگین آن برای متغیرهای مطالعه 87/0 بود. یافته ها نشان داد که ادراک مفید بودن کاربرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات، پذیرش فن آوری اطلاعات و ارتباطات، دانش دیجیتالی و قصد کاربرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات بیشترین واریانس را در سطح کاربرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات تبیین نموده اند.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات و ارتباطات، شرکت های کوچک و متوسط، مدل سازی معادله ساختاری
  • مرضیه رضایی کلانتری، محمد صالحی، مژگان رضایی صفحات 79-94
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر در استقرار دوره های آموزش ضمن خدمت به صورت مجازی از دیدگاه فرهنگیان شهر ساری در سال 1390 می باشد که به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق، 5 کارشناس فن آوری، 35 مدرس ضمن خدمت و 220 دبیر می باشد. نمونه گیری، به روش تصادفی طبقه ای و حجم نمونه برای بخش فن آوری با توجه به تعداد حجم نمونه، به شیوه سرشماری انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته می باشد. جهت سنجش روایی پرسش نامه، از نظر متخصصان مربوطه استفاده گردید و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ، 80/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل با نرم افزار SPSS در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل آزمون های t تک نمونه ای، t گروه های مستقل و آزمون تحلیل رگرسیون انجام شده است. نتایج پژوهش، نشان داد که هر سه عامل: سخت افزاری، نرم افزاری و انسانی در استقرار دوره های مجازی ضمن خدمت موثر است. هم چنین، از منظر نمونه های آماری با وجود این که عوامل نرم افزاری سهم بیشتری در استقرار دوره های آموزشی ضمن خدمت بازی می کنند، بین نظرات دبیران و مدرسان ضمن خدمت تفاوت وجود داشت.
    کلیدواژگان: دوره های آموزشی ضمن خدمت مجازی، عوامل سخت افزاری، عوامل نرم افزاری، عوامل انسانی
  • رمضان حسن زاده، عاطفه بیدختی، عباس رضایی، فاطمه رهایی صفحات 95-107
    دسترسی به اینترنت، پدیده ای رو به گسترش است. هم زمان با دسترسی روز افزون و گسترده مردم به اینترنت، شاهد نوعی وابستگی در جوانان هستیم. به این دلیل، این پژوهش به منظور بررسی رابطه اعتیاد به اینترنت با ویژگی های شخصیتی و پیشرفت تحصیلی فراگیران انجام پذیرفت. روش پژوهش حاضر، از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 91-1390 در استان سمنان بود که بر اساس جدول کرجسی و مورگان، تعداد 800 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه سنجش اعتیاد به اینترنت یانگ و ویژگی های شخصیتی نئو جمع آوری و با استفاده از آزمون تی و ضریب همبستگی پیرسون و با نرم افزار SPSS تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین اعتیاد به اینترنت و پیشرفت تحصیلی همبستگی معنادار و منفی وجود دارد. بین دانش آموزان دختر و پسر از نظر میزان استفاده از اینترنت تفاوت معنادار وجود دارد و میانگین استفاده از اینترنت در پسران بالاتر از دختران است. هم چنین، همبستگی میان اعتیاد به اینترنت با خرده مقیاس های روان رنجورخویی و موافق بودن معنادار و مثبت و باوجدان بودن و برون گرایی معنادار و منفی است. بین اعتیاد به اینترنت و خرده مقیاس گشودگی رابطه معنادار وجود نداشت. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که ویژگی شخصیتی از عوامل موثر و پیش بینی کننده در استفاده از اینترنت است.
    کلیدواژگان: اعتیاد، اینترنت، ویژگی شخصیتی، فراگیران
  • مرضیه نیاز آذری، سیده زهرا حسینی درونکلایی صفحات 109-129
    مطالعه حاضر، با هدف بررسی تاثیر به کارگیری فن آوری اطلاعات در افزایش یادگیری دانش آموزان دوره راهنمایی در دروس ریاضی و زبان انگلیسی انجام گرفت. روش تحقیق، نیمه تجربی و جامعه آماری، شامل دانش آموزان مدارس دخترانه دوره راهنمایی شهر بابل در سال تحصیلی 91 -1390 به تعداد 3828 نفر که در 16 مدرسه مشغول به تحصیل بوده اند، می باشد. از این جامعه، دو کلاس درس زبان انگلیسی و دو کلاس درس ریاضی پایه دوم (از میان مدارسی که مجهز به فن آوری اطلاعات بودند)، به صورت تصادفی ساده انتخاب گردیده و به عنوان گروه های آزمایش و گواه مورد بررسی قرار گرفتند. داده های حاصل از آزمون مرجع پیشرفت تحصیلی، با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بن فرونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که فن آوری اطلاعات در افزایش یادگیری دانش آموزان دوره راهنمایی شهر بابل در دروس ریاضی و زبان انگلیسی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات، یادگیری، درس ریاضی، درس زبان انگلیسی، مدارس راهنمایی
  • علی سعیدی، علی اکبر سیف، حسن اسدزاده، صغری ابراهیمی قوام صفحات 131-143
    پژوهش حاضر، به منظور مقایسه اثربخشی شیوه مطالعه، با استفاده از نقشه های مفهومی و شیوه سنتی مطالعه، بر درک مطلب انجام گرفت. روش پژوهش، آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون بود. آزمودنی های این پژوهش، عبارت بودند از: 38 نفر از دانش آموزان سال سوم متوسطه که از بین دانش آموزان سال سوم متوسطه شهرستان تربت حیدریه در سال تحصیلی 91-1390، به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. این افراد در گروه آزمایش و گروه کنترل به صورت تصادفی گمارده شدند. ابزارهای مورد استفاده، عبارت بودند از: 1. متون آزمایشی، 2. آزمون درک مطلب، و 3. نقشه های مفهومی محقق ساخته. برای اجرای این پژوهش، ابتدا از هر دو گروه، پیش آزمون درک مطلب از متون آزمایشی به عمل آمد، سپس، گروه آزمایش همراه با متون آزمایشی، نقشه های مفهومی از قبل آماده را مطالعه کردند. گروه کنترل نیز متون آزمایشی را بدون تهیه یا ارایه نقشه مفهومی مطالعه نمودند. بعد از اجرای پس آزمون درک مطلب، اطلاعات حاصل با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل شد. یافته ها نشان دادند که ارایه نقشه های مفهومی از قبل آماده نسبت به مطالعه متن ها بدون نقشه مفهومی، درک مطلب آزمودنی ها را به طور معناداری افزایش می دهد. پیشنهاد اصلی حاصل از نتایج این پژوهش، این است که برای افزایش درک مطلب، همراه نمودن نقشه های مفهومی از قبل آماده با متون مورد مطالعه توسط دانش آموزان مفید می باشد.
    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، درک مطلب، مطالعه، یادگیری معنادار
|
  • Pages 5-26
    The present research aimed to study the relationship between cultural intelligence and computer literacy with classroom management style among Shahid Rajaee teacher training university students. Statistical population was all teacher students of Shahid Rajaee teacher training university (800 people). According to Klein (2005)، sample size concluded 330 teachers (153 male and 177 female)، who were selected through simple random sampling method. Three questionnaires included Cultural Intelligence (CQ)، Computer Literacy Self Assessment Scale (CLSAS) and classroom management styles were applied. The reliability of these questionnaires has been 0/97، 0/98 and 0/85 respectively. The statistical method، in order to analizing data، included descriptive statistic (mean، percent، frequency) and inferential statistic (logistic regression). Results showed that there was a significant negative relationship between strategic and behavioral cultural intelligence and teacher-centered classroom management style. A positive significant relationship between computer literacy and student-centered classroom management style. Strategic and behavioral cultural intelligence and computer literacy predicts teachers interactional classroom management style in.
    Keywords: Cultural Intelligence, Interventional Classroom Management (Teacher, Centered), Non, Interventional Classroom Management (Student, Centered), Computer literacy
  • Pages 27-43
    In the era of information and communication technology with all available new technologies in the field of education، students are subject to more challenges and risks comparing to the previous generations and they do need to learn new fields of knowledge and must have more comprehensive skills than before. The main objective of this study was to study the impact of educational software in improving the basic learning skills of students in the arts curriculum. The study has been conducted on fifth-graders of elementary schools in Amol (2011). In this quasi-experimental research، the sample classes were randomly selected out of approximately 150 classes of fifth grade elementary school students. The samples consisting of two classes with almost 50 students، were divided into two groups: experiment and control. The data collection instrument was a questionnaire for pre-test and post-test data. To analyze the results of pre-test and post-test scores، the descriptive statistics including mean and standard deviation and also the inferential statistics (t test) was used for independent groups. By comparing the pre-test scores of two groups، it was observed that the two groups had no significant difference in the skills. Whereas comparing the scores of post test، it was observed that the performance of groups was significantly different when using the educational software i. e. the use of educational software can improve the basic skills of students for arts curriculum at fifth grade elementary school level.
    Keywords: Educational Software, Sensory Skill, Speaking Skill, Motor Skill, Thinking Ability, Social Skill
  • Pages 45-61
    The present research aimed at studying the relationship between the use of ICT skills with self-directed components in students’ learning processes in Islamic Azad University، Chalus Branch. Considering the nature and purpose، it was an applied research، but it was a descriptive correlational in terms of method. The statistical population included MA level students in the major of curriculum planning، financial management، law، Persian literature and political science in 2011-2012 academic year. Among them، 200 subjects were selected through random stratified method as the sample. A researcher-made questionnaire with a reliability index of 0/775 along with a standard one relating to self-directed learning were used for data collection. Pearson correlation and regression were used to analyze the collected data. The findings showed that self-directed variations in learning can be explained by ICT components. There was also a significant correlation between familiarity with soft-ware and interest in learning among students.
    Keywords: ICT Skill, Self, Directed Learning, Interest in Learning, Self Control, Self Management
  • Pages 63-78
    The present age has been called the age of information and communication because of the expansion and development of information and communication technology and its various consequences. The goal of this research was to determine the factors effective on using ICT in small and medium-sized enterprises through structural equation modeling. The research method was a descriptive-correlational one. The statistical population of the study included the owners and managers of small and medium-sized agricultural enterprises in Kermanshah and Ilam provinces. A stratified sampling method was used to select the statistical sample (n=202). A researcher-made questionnaire along with a version of digital literacy of Washington university were used to collect data. The content validity of the questionnaire was confirmed by a panel of ICT experts’ views. Its reliability was estimated 0/87 through Chronbach Alpha coefficient. The findings revealed that understanding the usefullness of using ICT، acceptance of ICT application، digital literacy and the intention to use ICT، explain a large proportion of variance of ICT application.
    Keywords: Usefullness of Using ICT, Acceptance of ICT, Digital Literacy, Intention to use ICT
  • Pages 79-94
    The aim of the study was to examine the effective factors in stabilizing virtual in service training courses from teachers view point in Sari in 2011. The research method was a survey one. The statistical population included 5 IT experts، 35 teaching in-service instructors and 220 teachers. Statistical sample were selected through stratified random sampling method based on Morgan table. A researcher-made questionnaire was used as a data gathering tool. The validity of questionnaire was confirmed by the experts and its reliability was calculated 0/80 through Cronbach Alpha Coefficient. Data analysis was done by SPSS software using both descriptive and inferential statistic including one sample t test، t independent group and regression analysis test. The results indicated that the three factors، namely، software، hardware and human resource were significantly effective in stabilizing virtual in-service training courses. In addition، although software factors were more effective in stabilizing in-service training، there were significant differences between teachers and instructors viewpoints.
    Keywords: Virtual In, Service Training Courses, Hardware Factors, Software Factors, Human
  • Pages 95-107
    This study was designed to study the relationship between Internet addiction and academic achievement and personality characteristics of learners. The research method was a descriptive - correlational one. The statistical population included all high school students in Semnan province in 2011-2012 academic year. Based on Krejcie and Morgan table، 800 subjects were selected through stratified random sampling method. Data were gathered using young Internet addiction questionnaire and NEO personality survey. The data were analyzed through SPSS 16 software. The results showed that there was significant difference between boy and girl students in using internet. In addition، the average of using internet by boys is more than that of girls. The correlation between Internet addiction and Neuroticism and Agreement was significant and positive، however there was a significant reverse correlation between Internet addiction and extrovertism and conscientious characteristics. There was no significant relationship between Internet addiction and openness. The results also showed that personality characteristics were effective and predictive factors in using Internet.
    Keywords: Addiction, Internet, Personality Characteristics, Learners
  • Pages 109-129
    This research was performed to study the application of information technology on improving secondary students learning in math and English courses. The research method was a semi-experimental and the statistical population of the research included 3828 students from 16 schools، that is، all the secondary girl students in Bablo in 2011-2012 academic year. From among the schools equipped with ICT in statistical population، two math classes and two English classes of second grade were chosen as experimental and control groups through simple random sampling method and performed per-test and post-test on them. The data were gathered using achievement tests that confirmed by related educational groups. The gathering data were analyzed through Co-Variance analysis test and Bonferroni’s post hoc test. The results revealed that the application of information technology had positive impact on the learning of secondary students in math and English courses in Babol city.
    Keywords: Information Technology, Learning, english course, Math course, Secondary Schools
  • Pages 131-143
    The present research was performed to compare the effectiveness of studying through conceptual map with traditional method on reading comprehension. The research method was experimental with a pre-test and a post-test. Thirty-eight third-year high school students were selected among all third-year students in Torbate-Heydarie in 2011-2012 academic year through random clustering method in experimental and control group. The research instruments included experimental texts، comprehension test and a researcher-made conceptual map. Both groups participated in comprehension pre-test of experimental texts. Then، the experimental group studied the pre-planned conceptual maps along with experimental texts. The control group also studied the experimental texts without using conceptual map. After performing the comprehension post-test، resulting data were analyzed using co-variance analysis test. The findings showed that presenting subjects with pre-planned conceptual maps (experimental group) significantly improved their comprehension compared to control group. In addition، to improve students comprehension، it is useful for them to study the texts along with the pre-planned conceptual maps.
    Keywords: Concept Map, Comprehension, Study, Meaningful Learning