فهرست مطالب

پژوهش های تجربی حسابداری - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، زمستان 1391)

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی رحمانی، زهره عارف منش صفحات 1-18
    هدف این پژوهش اندازه گیری سرمایه فکری و بررسی رابطه ارزش افزوده سرمایه فکری و اجزای آن یعنی سرمایه های انسانی، ساختاری و سرمایه فیزیکی با هزینه حقوق صاحبان سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. اجزای سرمایه فکری با استفاده از مدل پولیک در دوره زمانی 1384 تا 1389 محاسبه و با رگرسیون چند متغیره رابطه آن با هزینه حقوق صاحبان سهام سنجیده شد. بر اساس یافته ها، ارزش افزوده سرمایه فکری با هزینه حقوق صاحبان سهام رابطه منفی و معنی دار دارد. همچنین ارزش افزوده سرمایه انسانی رابطه منفی و معنی دار با هزینه حقوق صاحبان سهام دارد؛ به عبارت دیگر، موجب کاهش هزینه سرمایه می شود. اما ارزش افزوده سرمایه فیزیکی به کار گرفته شده و ارزش افزوده سرمایه ساختاری با هزینه حقوق صاحبان سهام رابطه معنی دار نداشت.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه فیزیکی، هزینه حقوق صاحبان سهام
  • احمد احمدپور، مهرداد ابراهیمی صفحات 19-32
    براساس نظریه نمایندگی مدیران دنبال حداکثر کردن منافع خود هستند. سازوکارهای مناسب نظام راهبری شرکتی می تواند مانع این رفتار فرصت طلبانه شود. از طرف دیگر، محافظه کاری به عنوان راهکاری معرفی می شود که هزینه های نمایندگی را کاهش می دهد. در این تحقیق متغیر های اثر گذار بر محافظه کاری، به خصوص سازو کار های نظام راهبری شرکتی از دیدگاه جانشینی (مکمل بودن) بررسی شده است. برای سنجش محافظه کاری از معیارهای باسو(1997) و مدل سال – شرکت خان و واتز(2007 و 2009) استفاده شده است. متغیرهای مستقل شامل سازوکارهای نظام راهبری شرکتی(درصد مالکیت مدیران، درصد مالکیت نهادی، درصد مدیران غیر موظف، نقش دوگانه مدیر عامل) و سایر متغیر های اثر گذار بر محافظه کاری(سن شرکت (فاصله از اولین عرضه عمومی)، چرخه سرمایه گذاری، نوسان های بازده سهام، کیفیت (اندازه) حسابرس مستقل) می باشد.
    نتایج تحقیق با بررسی داده های72 شرکت به صورت ترکیبی طی سال های 84 الی 88، حاکی از این است که محافظه کاری با متغیر های درصد مالکیت مدیران، نوسان های بازده سهام، رابطه مثبت و با درصد مالکیت نهادی،سن شرکت، اندازه حسابرس مستقل رابطه منفی دارد. در خصوص متغیرهای چرخه سرمایه گذاری، درصد مدیران غیر موظف و نقش دوگانه مدیر عامل رابطه معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، سازوکارهای نظام راهبری شرکتی، دیدگاه جانشینی
  • محمود یحیی زاده فر، سعیده لرستانی صفحات 33-48
    یکی از چالش برانگیزترین مشاهدات در بازارهای مالی این است که بازده سهام عادی برخلاف فرضیه بازار کارا در بازه های زمانی مختلف دارای رفتار خاصی می باشد. یکی از این رفتارهای نابهنجار، تاثیر استراتژی شتاب و معکوس می باشد.
    هدف از تحقیق حاضر بررسی بازدهی استراتژی های شتاب و معکوس با توجه به حجم معامله در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. جامعه آماری این تحقیق، شامل 108 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که سهام آنها از ابتدای سال 82 تا پایان سال 90 مورد معامله قرار گرفته است. آزمون فرضیه تحقیق، با استفاده از آزمون مقایسه میانگین ها و تحلیل واریانس و آزمون توکی انجام گرفته است. نتایج نشان می دهد که استراتژی شتاب در بورس اوراق بهادار تهران در حجم معامله بالا و متوسط در بازه زمانی 3 ماهه سودآور است. همچنین با افزایش حجم معامله، بازده شتاب افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: مالی رفتاری، استراتژی شتاب، استراتژی معکوس، حجم معامله
  • صابر شعری، الهام حمیدی صفحات 49-64
    در این مقاله، انگیزه های معاملات با اشخاص وابسته با استفاده از مدل مسکاریلو (2010) مورد بررسی قرار می گیرد. برای تشریح دلایل انجام معاملات با اشخاص وابسته دو تئوری متضاد (تئوری تضاد منافع در مقابل فرضیه معاملات کارا) وجود دارد. تاکنون شواهد تجربی برای ارائه تصویری روشن از انگیزه معاملات با اشخاص وابسته در ایران ارائه نشده است. در صورت وجود رفتار فرصت طلبانه در معاملات، انتظار می رود که میزان معاملات با اشخاص وابسته با متغیرهای بازار شامل سطح تمرکز مالکیت و نسبت ارزش بازار واحد تجاری به ارزش دفتری خالص دارایی ها و متغیرهای راهبری شرکتی شامل اندازه هیات مدیره، نسبت مدیران غیرموظف، یکی بودن مدیرعامل و رئیس هیات مدیره و اهرم مالی مشاهده شود. نمونه شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سالهای 1385 تا 1389 می باشد. آزمون فرضیه ها نشان می دهد بین میزان معاملات با اشخاص وابسته و متغیرهای سطح تمرکز مالکیت، نسبت مدیران غیرموظف و اهرم مالی رابطه معنادار مورد انتظار وجود دارد. یافته های ما نشان می دهد فرضیه وجود رفتار فرصت طلبانه در معاملات با اشخاص وابسته رد نمی شود و نشانه هایی از فرصت طلبانه بودن این معاملات در محیط کسب و کار ایران قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: معاملات با اشخاص وابسته، تضاد منافع، فرضیه معاملات کارا، افشا
  • محمد علی باقرپور ولاشانی، محمد جواد ساعی، سید اسماعیل شعنی صفحات 65-94
    هدف اصلی این تحقیق، بررسی عوامل موثر بر رضایت شغلی حسابرسان می باشد. بدین منظور پرسشنامه ای توسط پژوهشگران تهیه و بین حسابرسان شاغل در موسسات عضو جامعه ی حسابداران رسمی ایران، توزیع گردید. در تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس، T استیودنت و ضریب همبستگی اسپیرمن، استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که هشت عامل سازمانی شامل«دستمزد»، «ارتقاء»، «مشارکت در تصمیم گیری»، «قدردانی»، «تخصصی کردن فعالیت های حسابرسی»، «ارزیابی عملکرد به شیوه مناسب»، «پیشرفت شخصی» و «فعالیت در موسسات حسابرسی بزرگ» و شش عامل ماهیتی شامل«تنوع کاری»،«آزادی عمل در کار حسابرسی»،«آگاهی از نتیجه حاصل از انجام فعالیت حسابرسی»، «چالشی بودن شغل حسابرسی»، «انعطاف پذیری در حین فعالیت حسابرسی» و«احساس مفید بودن»، و سه عامل محیطی شامل «سرپرستی»، «روابط اجتماعی مناسب همکاران» و «امنیت شغلی» در موسسات حسابرسی موجب افزایش و «ابهام در شغل حسابرسی»، موجب کاهش رضایت شغلی حسابرسان می-شود. همچنین، میزان تاثیر عوامل «فرصت مشارکت در تصمیم گیری» و «قدردانی از حسابرسان» بر رضایت شغلی با افزایش سن و تجربه حسابرسان افزایش می یابد. در نهایت، دیدگاه حسابرسان نسبت به عوامل موثر بر رضایت شغلی در مناطق و سطوح تحصیلی گوناگون، متفاوت بوده و حسابرسان زن و مرد در خصوص عوامل موثر بر رضایت شغلی دیدگاه یکسانی دارند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، حسابرسان، عوامل سازمانی، عوامل محیطی، ماهیت کار
  • مهناز ملانظری، لیلا زراعتی فرد صفحات 95-110
    در سال های اخیر بسیاری از سازمان های ایرانی اقدام به پیاده سازی سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان1 کرده اند. این مقاله از منظر تئوری انتشار نوآوری و تئوری سیستم های اطلاعاتی، عوامل اثرگذار بر اجرای موفق برنامه ریزی منابع سازمان را بررسی می کند. نمونه آماری این پژوهش شرکت های استفاده کننده از برنامه ریزی منابع سازمان می باشند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون های مدل معادلات ساختاری انجام شده است. نتایج نشان می دهد فشار رقابتی هم بر رضایت کاربر و هم بر بهبود عملکرد سازمان تاثیر با اهمیتی دارد. از آنجا که هدف اصلی هر شرکت دستیابی به مزایای رقابتی است، در نتیجه تحمل فشار رقابتی می تواند به عنوان یک هدف هم بر رضایت کاربر و هم بر بهبود عملکرد سازمان نقش مثبت داشته باشد. از طرف دیگر، تاثیر رضایت کاربر بر بهبود عملکرد سازمان نیز چشم گیر است. علیرغم اینکه آموزش، درک پیچیدگی وحمایت مدیریت ارشد تاثیر با اهمیتی بر رضایت مدیران عملیاتی در استفاده از سیستم جدید دارد، با این وجود در بهبود عملکرد سازمان نقشی ندارند. به نظر می رسد این عوامل به طور مستقیم باعث افزایش رضایت کاربر شده و از طریق آن بر بهبود عملکرد سازمان تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: سیستم برنامه ریزی سازمان، عوامل کلیدی موفقیت، تئوری انتشار نوآوری، بهبود عملکرد سازمان
  • مهدی صالحی، زهره امینی فرد صفحات 111-130
    از آنجا که پیش بینی سود نقدی شرکت ها یکی از منابع اطلاعاتی با ارزش برای سرمایه گذاران و دیگر افراد ذینفع است، پژوهش حاضر تلاش می کند مدل هایی برای پیش بینی متغیرهای تاثیرگذار بر سود نقدی سهام پیشنهاد کند. برای این کار از اطلاعات شرکت های شیمیایی پذیرفته شده در بورس تهران بین سال های 1385 تا 1389 استفاده شده است. متغیرهای مستقل این تحقیق نسبت های حسابداری و متغیر وابسته سود نقدی سهام است. چارچوب مدل، ترکیبی از الگوریتم های PSO-SVR و PSO-LARS است. الگوریتم PSO، ترکیب بهینه ای از متغیرها که بر پیش بینی سود نقدی تاثیر گذارند را شناسایی می کند. سپس داده های مربوط به متغیرهای انتخاب شده توسط PSO به طور جداگانه به الگوریتم های SVR و LARS وارد می شوند و این الگوریتم ها را آموزش می دهند. در ادامه الگوریتم های SVR و LARS با داده های ارزیابی آزموده می شوند و به این ترتیب می توان خطای پیش بینی را اندازه گیری و روش ها را با هم مقایسه کرد. نتایج این پژوهش نشان می دهد ترکیب الگوریتم PSO با الگوریتم SVR یا ترکیب PSO-LARS در مقایسه با استفاده از الگوریتم های LARS و SVR به تنهایی می تواند پیش بینی بهتری از عوامل تاثیرگذار مورد نظر داشته باشد. ضمن این که در مقایسه دو روش ترکیبی PSO-LARS و PSO-SVR، خطای پیش بینی PSO-SVR کمتر است.
    کلیدواژگان: الگوریتم PSO، الگوریتم LARS، الگوریتم SVR، انتخاب مولفه، سود سهام
  • منیژه حقیقی نسب، معصومه معصومی صفحات 131-147
    سیستم های اطلاعاتی به ویژه سیستم های مالی راه حل های کلان سازمانی برای چالش ها و مشکلات ایجاد شده درمحیط کسب وکار می باشند. با توجه به اهمیت کیفیت سیستم های اطلاعاتی در موفقیت و پیش برد اهداف سازمان و همچنین استفاده روز افزون سازمان های ایرانی از این سیستم ها، در این پژوهش با مبنا قرار دادن مدل ISO/IEC 9126 که توسط سازمان جهانی استاندارد ارائه شده است، 21 معیار کیفیت سیستم های اطلاعاتی موجود از دیدگاه کاربران و تولید کنندگان سیستم های اطلاعاتی بررسی و دیدگاه این دو گروه با یکدیگر مقایسه شده است. با توجه به ماهیت مقایسه ای پژوهش، از هر دو جامعه آماری تولید کنندگان سیستم های اطلاعاتی و کاربران این سیستم ها به صورت تصادفی 200 نمونه انتخاب شد و داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. نتایج بدست آمده از این پژوهش حاکی از وجود شکاف قابل توجهی میان دیدگاه کاربران و دیدگاه تولیدکنندگان سیستم های اطلاعاتی در رابطه با وضعیت معیارهای کیفیت در سیستم های اطلاعاتی تولید شده می باشد.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعاتی، کیفیت نرم افزار، مدل کیفیت ISO، IEC 9126
|
  • Ali Rahmani, Zohreh Arefmanesh Pages 1-18
    This research is aimed to measure the intellectual capital and study the relation between value added intellectual capital and its components، which are human capital value added، structural capital value added and physical capital value added، and the cost of equity in the firms listed in Tehran Stock Exchange. For the purposes of the research، the component of IC was calculated based on Pulic model (1997) and its relation with cost of equity was examined by multivariate regression analysis model from 2005 to 2011. According to the research findings، there is a negative and meaningful relation between the value added intellectual capital and the cost of equity. Also، there is a negative and meaningful relation between the human capital value added and the cost of equity، in other words، it declines the cost of capital. But، structural capital value added and Physical capital value added have no meaningful relation with cost of equity.
    Keywords: Value Added Intellectual Capital, Human Capital Value Added, Structural Capital Value Added, Physical Capital Value Added, Cost of Equity
  • Ahmad Ahmadpoor, Mehrdad Ebrahimi Pages 19-32
    According to Agency Theory، managers are going to maximize their interests. Appropriate Corporate Governance Mechanisms can prohibit the opportunistic behavior. On the other hand، Conservatism can be regarded as a Mechanism that reduces Agency Cost. This study has examined the variables effective on conservatism، especially Corporate Governance Mechanisms، based on Substitutive Perspective. In order to measure conservatism، Khan and Watts firm-year model (2007 and 2009) and Basu model (1997) are used. Independent variables are Corporate governance mechanisms including: dual role of a CEO، the percentage of non-executive board members، the percentage of institutional ownership and percentage of shares held by insiders (i. e.، managers and directors)، and the other effective variables are: company age (the number of years after initial public offering)، investment cycle، volatility، and external auditor size. Examination of data from 72 firms in years 1384-1388، indicated that there is a positive relation between conservatism and the percentage of shares held by insiders (i. e.، managers and directors) as well as volatility، and a negative relation between conservatism and the percentage of institutional ownership، age of the company، and external auditor size. There was no meaningful relation between conservatism and investment cycle، percentage of nonexecutive board members and dual role of a CEO.
    Keywords: Conservatism, Corporation Governance Mechanism, Substitutive Perspective
  • Mahmood Yahyazadehfar, Saeedeh Lorestani Pages 33-48
    One of the most challenging observations in financial markets is that the common stock return، In contrast with the efficient market hypothesis، has special behaviors in various time intervals. One of these abnormal behaviors is as a result of momentum and contrarian strategies. This study investigates the effect of trading volume on contrarian and momentum strategies performance using a sample of 108 listed firms'' data in Tehran Stock Exchange during 2003-2011. The sample data were collected from Tadbir Pardaz and Rahavard Nouvin software. The research hypothesis was tested using mean comparison، ANOVA and Tokay tests. The results showed that the momentum strategy in high and medium trading volume is profitable quarterly. Also the momentum return will increase when the trading volume is increased.
    Keywords: Momentum Strategy, Contrarian Strategy, Trading Volume
  • Saber Sheri, Elham Hamidi Pages 49-64
    This article investigates motives of Related Party Transactions using the Moscariello model. There are two contrasting theories، conflict of interests vs. efficient transactions hypothesis، describing the reasons behind RPTs. Up to now، there are no empirical evidence to show a definite picture of motives for related party transactions. If there is an opportunistic behavior، there should be special relations between the extent of RPTs and market variables including ownership concentration level، market value to book value ratio، and corporate governance variables including board size، percentage of nonexecutive board members، Duality، and leverage. The sample is a number of firms listed in Tehran Stock Exchange over the years of 2006 to 2010. Test of hypothesis shows that there are meaningful expected relations between the extent of RPT and ownership concentration level، percentage of nonexecutive board members، and leverage. The findings approve the hypothesis that an opportunistic behavior exists in related party transactions in Iranian business environment.
    Keywords: Related Party Transactions, conflict of interests, efficient transactions hypothesis
  • Mohammad Ali Bagherpour Valashani, Mohammad Javad Saei, Seyed Esmaeel Shaani Pages 65-94
    The main objective of this study is to investigate the factors affecting auditors’ job satisfaction. To do so، a questionnaire was prepared and distributed among the auditors being employed in audit firms، and a member of Iranian Association of Certified Public Accountants (IACPA). The collected data was analyzed by using Pearson correlation test، ANOVA، Student T test، and Spearman correlation coefficient test. The results show that eight organization factors including “salaries”، “promotion”، “participation in decision making”، “acknowledgment”، “specialized auditing activities”، “proper performance evaluation”، “personal development”، and“working in large accounting firms “and the six nature (work itself) factors including “variety in work “، “latitude on audit work”، “knowing the result of the work”، “challenge of the audit work”، “flexibility in doing audit activities “and “meaningful of the job “، and three environmental factors include “supervision”، “social good co-workers”، and “job security” increase and role ambiguity decreases auditors'' job satisfaction. The findings also show that the effects of “participation in decision making” and “acknowledgment” on auditors'' job satisfaction increase as age and experience of auditors increase. In addition، the opinion of auditors about the factors affecting job satisfaction is dissimilar in different areas and educational levels. Finally، there is no difference between male and female auditors'' opinions about the factors affecting job satisfaction.
    Keywords: job satisfaction, auditors, organizational factors, job nature factors, environmental factors
  • Mahnaz Mollanazari, Leila Zeraati Fard Pages 95-110
    Recently، many Iranian organizations have adopted Enterprise Resource Planning (ERP) systems. This study examines the effective variables on ERP implementation success from the view point of Diffusion of Innovation (DOI) theory and Information System (IS) theory. The sample has included firms using ERP and Data has been collected by a questionnaire. Data Analysis has performed with Anova Test، T Test، CFA and SEM. Results show that competitive pressure are positively related to user satisfaction and organizational performance. As the main objective of a firm is achieving competitive advantages، endurance of competitive pressure، as an aim، can affect user satisfaction as well as performance improvement. On the other hand، user satisfaction has significant effects on improvement of organizational performance. While perceived complexity، training and top management support are positively related with satisfaction of operational managers، they don’t have any role in improving organizational performance. It seems that these variables just lead to increase of user satisfaction and then improvement of organizational performance.
    Keywords: Enterprise Resource Planning, DOI Theory, Information system success, Organizational performance, User satisfaction
  • Mahdi Salehi, Zohreh Aminifard Pages 111-130
    Since one of the most important sources of information for investors and other beneficial is dividends forecast، this study tries to find models for predicting variables effective on dividend. To do this، information from chemical companies listed in Tehran Stock Exchange during the years 2006 to 2010 are used. The independent variables are accounting ratios and the dependent variable is dividend. The model framework is a combination of PSO-SVR and PSO-LARS algorithms. PSO algorithm identifies optimal combination of variables that influence the anticipated dividends. Then the data related to the variables selected by PSO are entered in to the SVR and LARS algorithms separately and train the algorithms. Then the algorithms are tested with evaluation data. Thus the prediction errors can be measured and the methods be compared. The research results show that combining PSO algorithm with LARS or SVR algorithm، as compared to using only SVR and LARS، can provide a better predict of considered affecting factors. Comparing the two combination methods، PSO-LARS and PSO-SVR، PSO-SVR shows that prediction error is less.
    Keywords: SVR algorithm, PSO algorithm, LARS algorithm, selecting factors, stock dividend
  • Manizheh Haghighi Nasab, Maasumeh Maasumi Pages 131-147
    Information systems، especially financial systems، are main solutions for organizational challenges and problems in the business environment. Considering the importance of information systems quality in organizational success and increasing use of these systems in Iranian organizations، this study reviews and compares opinion of both developers and users of information systems on 21 quality criteria of these systems، based on the quality model of ISO/IEC 9126 provided by Global Standard Organization. Due to comparative nature of this study، data was collected through questionnaires from two samples of 200 developers and 200 users. The findings showed a meaningful gap between the attitudes of developers and users in regard with existing quality criteria in information systems.
    Keywords: Information systems, Quality model of ISO, IEC9126, Information System Developers