فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال پنجم شماره 15 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن رستگارپور، فریدون یار یاری، حمیده نظری صفحه 1
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر چند رسانه ای، صدا و رنگ بر عملکرد امواج مغزی دانشجویان پسر دوره کارشناسی صورت گرفت. روش پژوهش در چار چوب تحقیقات آزمایشی/ آزمایشگاهی و از نوع تحقیق درون آزمودنی است. جامعه آماری شامل دانشجویان کارشناسی پسر دانشگاه تربیت معلم تهران است. براساس نمونه گیری تصادفی تعداد 14 نمونه در دسترس که همگی مذکر بودند، برای این پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات به عنوان ابزار سنجش و ثبت امواج مغزی از دستگاه الکتروآنسفالوگرام دیجیتالی SD-C24 استفاده شد.
    نتایج پژوهش نشان داد که چندرسانه ای بر انواع امواج مغزی تاثیر گذار است، گرچه بین صدا و چندرسانه ای ها در امواج آلفا و بتا تفاوت معنی داری وجود نداشت. رنگ نیز در مقایسه با دو متغیر دیگر تاثیر گذار بود. لذا در طراحی نرم افزار ها، فیلم های آموزشی و امور تبلیغاتی نقش هر یک از موارد ذکر شده باید در نظرگرفته شود. چون یادگیری پس از تغییر رفتار نمایان می شود و این ها تغییرات فیزیکی است که در نتیجه یادگیری در مغز انسان به وجود می آیند.
    کلیدواژگان: چند رسانه ای، صدا، رنگ، امواج مغزی، الکترو انسفالوگرافی
  • زهرا کمیجانی، ژانت هاشمی آذر صفحه 19
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر بازی درمانی بر کاهش اختلالات رفتاری دانش آموزان آزاردیده جسمانی- هیجانی12-9 ساله شهر تهران و به صورت نیمه آزمایشگاهی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شده، پرداخته است. به این منظور از بین کلیه دانش آموزان آزار دیده جسمانی- هیجانی12-9 ساله ساکن در موسسه های حمایتی مربوط شهر تهران با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس24 دانش آموز به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (12n=) و کنترل (12n=) جایگزین شدند و سپس گروه آزمایش به مدت 10 جلسه برنامه بازی درمانی را به صورت هفته ای دو جلسه 45 دقیقه ای دریافت نمودند که 5 جلسه آن به صورت انفرادی و 5 جلسه به شکل گروهی انجام گرفت. پس از پایان برنامه بازی درمانی از هر دو گروه، پس آزمون به عمل آمد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه اختلال رفتاری آخنباخ فرم سیاهه رفتاری کودک (CBCL) بود و به علت برقرار نبودن مفروضه مبتنی بر نرمال بودن توزیع، برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار ناپارامتریک U من ویتنی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که بازی درمانی اضطراب/ افسردگی دانش آموزان آزار دیده جسمانی- هیجانی را کاهش می دهد. اما اختلالات رفتاری، پرخاشگری، گوشه گیری/ افسردگی و مشکلات توجه دانش آموزان آزاردیده جسمانی- هیجانی را کاهش نمی دهد و با اینکه بازی درمانی تاثیرگذار بوده است و درون گروه باعث کاهش این اختلالات شده است اما این تاثیر به اندازه ای نبوده که تفاوت بین گروه ها از لحاظ آماری معنادار شود
    کلیدواژگان: بازی درمانی، اختلالات رفتاری، دانش آموزان آزاردیده جسمانی، هیجانی
  • حسین اسکندری، هاشم فردانش، سید مهدی سجادی صفحه 33
    چند دهه اخیر شاهد رخدادهای مهمی در زمینه دانش و فناوری بوده است؛ علاوه بر این نقد جهان منظم نیوتونی و ترسیم پدیده های جهان بر اساس پارادایم معرفت شناختی پیچیدگی، در حال پی گیری است. این رخدادها حوزه تعلیم و تربیت را با چالش ها و مطالبات جدیدی روبرو کرده است. در راستای پاسخ به شرایط جدید الگوها و نظریه های گوناگونی توسعه یافته اند. هدف این مقاله بررسی و تحلیل یکی از نظریه های جدید یادگیری تحت عنوان ارتباط گرایی است که در چند سال اخیر مورد اقبال پژوهشگران قرار گرفته است. برای این منظور پژوهشگر با استفاده از روش های توصیفی- تحلیلی به گردآوری شواهد متنی، و تجزیه و تحلیل آنها مبادرت کرده تا به سوالاتی درباره این نظریه پاسخ دهد: آیا ارتباط گرایی می تواند یک نظریه یادگیری باشد؟ چه نقدهایی بر آن وارد است؟ آیا اساسا یک نظریه نوبنیاد است یا بر داشته های نظریه های قبلی استوار شده است؟ تحلیل مبانی نظری (و معرفت شناختی) این نظریه نشان می دهد که با توجه به برخی معیارها و تطبیق آن با دیگر نظریه های موجود، ارتباط گرایی را می توان به عنوان یک نظریه یادگیری به شمار آورد. اتکای این نظریه به دانش ارتباطی(یا دانش توزیع شده)، آن را در قیاس با رفتارگرایی، شناخت گرایی و سازنده گرایی از مبنای معرفت شناختی جداگانه ای برخوردار کرده است. با این وجود این نظریه، هنوز از پشتوانه های تجربی کافی برخوردار نیست، بنابراین بکارگیری آن به ویژه در حوزه طراحی آموزشی نیاز به پژوهش بیشتر دارد. در مجموع این نظریه می تواند به عنوان همکار جدید نظریه های یادگیری نه جایگزین آنها، رهنمودها و کاربردهای زیادی، به ویژه برای یادگیری الکترونیکی در فضای وب 2.0 به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: ارتباط گرایی، دانش ارتباطی، دانش توزیع شده، نظریه های یادگیری
  • مائده مالکی، خدیجه علی آبادی صفحه 65
    آموزش مبتنی بر وب که یکی از اشکال آموزش الکترونیکی است در آموزش عالی رویکردی جدید است و نزدیک به 3 میلیون یادگیرنده در حال حاضر این دوره ها را می گذرانند. اما اینکه در طراحی آموزش های مبتنی بروب چه نظریه ها والگوهایی باید مورد استفاده قرار گیرد تحقیق جامعی در این رابطه به عمل نیامده است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر الگوهای طراحی آموزشی گانیه و پنج مرحله ای بایبی در آموزش مبتنی برشبکه بر یادگیری و یادداری دانشجویان است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد، واریانس، نمودار) وآمار استنباطی به منظور آزمون فرضیه های تحقیق و به عبارتی تعمیم نتایج بدست آمده از نمونه به جامعه آماری تحقیق، از، تحلیل کوواریانس، اندازه گیری مکرر طرح یک بین- یک درون و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. ابزارهای پژوهش شامل پیش آزمون، پس آزمون یادگیری وآزمون یادداری بود که توسط محقق ساخته شده بود. جامعه پژوهش کلیه دانشجویان کارشناسی رشته تکنولوژی آموزشی دانشگاه علامه طباطبائی در سال تحصیلی 89-88 بودند که از میان آنها 32 دانشجو با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، و پس از اجرای پیش آزمون یادگیری بر روی هر 32 نفر، به طور تصادفی آنها به دوگروه تقسیم شدند والگوی طراحی آموزشی گانیه بر روی یک گروه و الگوی پنج مرحله ای بایبی نیز بر روی گروه دیگر اجرا شد؛ وسپس پس آزمون یادگیری بر روی هر دوگروه اعمال شد ودر نهایت بعد از سه هفته پس آزمون یادگیری به عنوان آزمون یادداری عینا بر روی هر دو گروه تکرار شد. یافته های تحقیق نشان داد که 1. بین یادگیری دانشجویانی که با الگوی طراحی آموزشی بایبی آموزش دیده اند و دانشجویانی که با الگوی طراحی آموزشی گانیه آموزش دیده اند تفاوت معناداری وجود دارد. و یادگیری دانشجویانی که با الگوی طراحی آموزشی بایبی آموزش دیده اند نسبت به دانشجویانی که با الگوی گانیه آموزش دیده اند بیشتر است. 2. بین یادداری دانشجویانی که با الگوی طراحی آموزشی بایبی آموزش دیده اند ودانشجویانی که با الگوی طراحی آموزشی گانیه آموزش دیده اند تفاوت معناداری وجود دارد. و یادداری دانشجویانی که با الگوی طراحی آموزشی بایبی آموزش دیده اند نسبت به دانشجویانی که با الگوی گانیه آموزش دیده اند بیشتر است.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، طراحی آموزشی، یادگیری، یادداری
  • یدالله خرم آبادی، علی دلاور صفحه 87
    پژوهش حاضر تاثیر ترکیبی بکارگیری روش های مختلف سنجش جایگزین (عملکردی و کارپوشه) بر نگرش و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را مورد بررسی قرار داد. نمونه پژوهش را 40 دانش آموز پسر پیش دانشگاهی در رشته علوم تجربی منطقه 2 خرم آباد تشکیل دادند که در دو کلاس متفاوت به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری مورد استفاده در این پژوهش عبارت بود از: 1- پرسشنامه تجدیدنظر شده سنجش نگرش نسبت به مدرسه (SAAS-R)، 2- آزمون پیشرفت تحصیلی شیمی، 3- آزمون های عملکردی شیمی، 4-کارپوشه. برای تحلیل داده ها از روش های آماری تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA)،و تحلیل کوواریانس یک متغیری (ANCOVA) استفاده شد. نتایج نشان داد دانش آموزانی که عملکردشان با استفاده از روش های سنجش جایگزین مورد آزمون قرار می گیرند در مقایسه با دانش آموزانی که عملکردشان با روش های سنتی اندازه گیری می شوند: 1- نگرش مثبت تری نسبت به مدرسه دارند، 2- به پیشرفت تحصیلی بالاتری در حیطه روانی- حرکتی و شناختی دست می یابند
    کلیدواژگان: سنجش جایگزین، سنجش سنتی، نگرش، پیشرفت تحصیلی، کارپوشه، آزمون های عملکردی
  • مهران سرداری پور، حسن احدی، مهدی نمازی زاده صفحه 109
    هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی نقش اضطراب شناختی و جسمی در عملکرد ورزشی است. نمونه آماری شامل 60 نفر از فوتبالیست های شرکت کننده در مسابقات فوتسال سازمان تامین اجتماعی در شهر تهران بین سال های 1389-1388 و با روش تصادفی می باشد. در این مطالعه، اضطراب شناختی و اضطراب جسمی متغیرهای پیش گویی کننده و عملکرد ورزشی متغیر ملاک است. برای جمع آوری اطلاعات، از اندازه گیری فشار خون و ضربان قلب، پرسشنامه اضطراب حالتی رقابتی (CSAI-2) و پرسشنامه عملکرد بازیکنان استفاده شد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات، همبستگی پیرسون و رگرسیون دو متغیر به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که بین اضطراب شناختی و جسمی با عملکرد ورزشی در ورزشکاران ارتباط منفی معنی داری وجود دارد. همچنین اضطراب شناختی و جسمی هر کدام حدود 12 درصد از عملکرد ورزشی را تبیین می کند. بر اساس این مطالعه، اضطراب در سطح متوسط بهترین عملکرد ورزشی را در پی دارد ولی اضطراب بالا و پایین منجر به تخریب عملکرد ورزشی می شود.
    کلیدواژگان: اضطراب شناختی، اضطراب جسمی، عملکرد ورزشی، فوتسال و CSAI، 2
  • طیبه دهقانی فیروزآبادی، سیده خدیجه آرین صفحه 127
    این پژوهش به منظور، بررسی اثربخشی خودگوئی های درونی مثبت بر افزایش میزان باورهای خودکارآمدی عمومی زنان انجام گرفته است. ابزاری که در این پژوهش مورد استفاده قرارگرفته است، مقیاس خودکارآمدی عمومی (GSE) شرر و همکاران (1982) است که ضریب پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ برای خرده مقیاسهای خودکارآمدی عمومی و اجتماعی به ترتیب 86/0 و 71/0 گزارش شده است. جامعه آماری پژوهش، زنان متاهل مراجعه کننده به مرکز آموزش خانواده کمیته امداد امام خمینی(ره) غرب استان تهران بودند. از بین مراجعه کنندگانی که پس از فراخوان مرکز در تیرماه 86، داوطلب شرکت در دوره آموزشی شدند، پس از مصاحبه اولیه وکسب اطمینان از علاقه و تعهد آنها نسبت به شرکت در تمام جلسات، 24 نفر به طور تصادفی انتخاب شدند که در دو گروه 12نفر کنترل و آزمایش به صورت تصادفی جایگزین شدند. سپس، اعضای دو گروه به پرسشنامه خود کارآمدی عمومی پاسخ دادند. آنگاه گروه کنترل در نوبت انتظار قرار گرفته و گروه آزمایش طی 8 جلسه یک ساعت و نیمی در برنامه آموزش خودگوئی های درونی مثبت برمبنای مفاهیم مکتب شناخت درمانی شرکت کردند. پس از آن، از هردوگروه پس آزمون به عمل آمد و داده های حاصله توسط آزمون t برای مقایسه میانگین های دو گروه مستقل مورد تجزیه و تحلیل واقع گردید. نتیجه پژوهش نشان داد که آموزش خودگویی های مثبت در افزایش میزان باورهای خودکارآمدی عمومی زنان مورد نظر موثر بوده است.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی، خودگوئی های درونی مثبت، باورهای خود کارآمدی عمومی
|
  • Hassan Rastegarpour, Fraidonyaryari, Hamideh Nazari Page 1
    The purpose of this study was to investigate the effect of multimedia, sound and color on the brain waves of male undergraduate students. Population of the study was male students at the TarbiatMoallem University of Tehran. The sample consisted of 14 male students. The instrument of the study was EEG (SD-C24). The results indicated that:(a) the use of multimedia had a significant effect on brainwaves at p<0.01 when eyes were open, (b) the use of sound had a significant effect on brainwaves at p<0.05 when eyes were shut, (c) there was no significant difference between sound and multimedia on brainwaves at p<0.05, and (d) there was a significant difference between sound, multimedia and colors on brainwaves at p<0.05.This investigation showed that multimedia affects the brainwaves. However, there was no significant difference between effects of sound and multimedia. Color in comparison to other two variables had a meaningful effect on the brainwaves. Therefore, in designing and developing the media, these factors must be considered. Since learning is the outcome of change of the behavior, it is reflected on the brainwaves.
    Keywords: Multimedia, Sound, Color, Brainwaves, undergraduate students
  • Zahra Koumijani , Janet Hashemiazar Page 19
    The purpose of this research was to study the effectiveness of play therapy on decreasing behavioral disorders of physically- emotionally abused students of 9 -12 years old inTehran city. From the population, of all the physically- emotionally abused students inhabiting supportive institutes of Tehran, an available sample of 24 people were selectedand assigned into two groups of experiment (n=12) and control (n=12). The experiment group had10, 45 minute sessions of play therapy twice a week with 5 individual sessions and 5 group sessions. After finishing play therapy program, both groups were given post-test. Data collecting instrument used here was Achenbach Children Behavioral Check List (CBCL). Since we lack the assumption of having a normal distribution, we analyzed data using non-parametric test of Umann-whitney. Findings demonstrated that play therapy decreases the degree of anxiety/depression in physically-emotionally abused students but it doesn’t decrease the degree of behavioral disorders,aggression, withdrawn, depression, and attention problem in physically-emotionally abused students. Although play therapy was effective within groups and has decreased the degree of these disorders, it was not however significantly effective enough to statistically differentiate the groups.
    Keywords: play therapy, behavioral disorders, abused students
  • Hossein Eskandari , Hashem Fardanesh , Seyyed Mahdi Sajjadi Page 33
    Many important events have occurred in recent decades; more over criticism of ordered Newtonian world according complexity paradigm has been continued. These occurrences have challenged education with new needs and problems. For replying to this new condition, many models and theories have been developed. The aim of this article is to explore one of this new theories-named connectivism that has been under consideration of many researchers in recent years. For this aim, researcher has gathered text documents and analyzed them to answer questions about this theory by descriptive-analytic
    Methods
    can connectivism be a theory? What criticisms challenge it? Is it essentially a new-build theory or has been built over previous theories? Analyzing of theoretical (and epistemological) bases of this theory according some criteria shows that connectivism can be seen as a theory. In comparison to behaviorism, cognitivism and constructivism, reliance of this theory on connective knowledge (or distributed knowledge) has been given a different epistemological base to it. However this theory still has no enough experimental support. So, applying it especially in the field of instructional design needs more research. Consequently, this theory can act as new coworker of existing learning theories not as their rival and especially can help to develop and direct e-learning in new spaces such as web 2.0.
    Keywords: Connectivism, education, learning theories
  • Maedeh Malek, Khadije Aliabadi Page 65
    The purpose of this research was to examine the influence of Gagne's and five leveled Bybeesinstructional design models on the learning and retention of students in web-based instruction. The research population was all BCS students of Instructional Technology from AllamehTabatabaiUniversity inthe academic year of 1388-89 and 32 students were chosen by available sampling. After pretest, these 32 students were randomly divided into two groups. Gagnesinstructional design model on one group and Bybeeinstructional design model on another group was performed; and then post-test was given to both groups.After three weeks learning post-test as a retention test was exactly repeated for two groups. According to the research questions, the results showed that (a) there was a significant difference between the learning of students that were instructed by Bybeesinstructional design model and those of Gagnesinstructional design model and the learning of students taught by Bybeesinstructional design model was more than students trained by Gagnesinstructional design model;(b) there was a significant difference between retention of students that were taught by Bybeesinstructional design model and those that were instructed by Gagnesinstructional design model and the retention of students taught by Bybeesinstructional design modelwas more than students trained by Gagnesinstructional design model.
    Keywords: Electronicþlearning, Instructional design, learning, retention
  • Yadollah Khorramabadi, Ali Delavar Page 87
    This research investigated the effect of component alternative assessment methods (performance and portfolio) onpre-university student's attitude and academic achievement in Khorramabad city.40male students were selected by cluster sampling.The School Attitude Assessment Survey-Revised (SAAS-R),chemic academic achievement test, chemic performance test and portfolio were used for gathering data. Data were analyzed by MANCOVA and ANCOVA. Results indicated that, students whose performances were assessed with alternative assessment did better in academic achievement on psychomotor and cognitive domains than those assessed with traditional methods. They had also more positive attitude than other ones toward school.
    Keywords: Alternative assessment, Academic achievement, Portfolio, Performance test, Attitude. Traditional assessment
  • Mehran Sardaripour , Hassan Ahadi Page 109
    The objective of the present study was to review the role of cognitive and somatic anxiety in athletic performance. The statistical sample comprised a group of 60 indoor football players participating in the footsal matches of the Social Security Organization in Tehran in 2009-2010 using a random method. In this study, the cognitive and somatic anxieties are the predicting variables and athletic pressure and heartbeat, Competitive State Anxiety Inventory-2 (CSAI-2) and player's performance questionnaire were used. In order to analyze the data, the Pearson correlation and regression were used as two variables employing Enter method and SPSS software. The results showed that, there is a meaningful negative relation between the cognitive and somatic anxiety and the athletic performance of the players. The cognitive and somatic anxiety also define each about 12% of the athletic performance; whereas, 32% of the athletic performance of the players is defined by self-confidence.According to this study, anxiety at an average level results in the best athletic performance, whereas anxiety at low or high level is detrimental to athletic performance
    Keywords: Cognitive anxiety, somatic anxiety, athletic performance, Indoor football
  • Mehran Sardaripour , Hassan Ahadi Page 127
    The objective of the present study was to review the role of cognitive and somatic anxiety in athletic performance. The statistical sample comprised a group of 60 indoor football players participating in the footsal matches of the Social Security Organization in Tehran in 2009-2010 using a random method. In this study, the cognitive and somatic anxieties are the predicting variables and athletic pressure and heartbeat, Competitive State Anxiety Inventory-2 (CSAI-2) and player's performance questionnaire were used. In order to analyze the data, the Pearson correlation and regression were used as two variables employing Enter method and SPSS software. The results showed that, there is a meaningful negative relation between the cognitive and somatic anxiety and the athletic performance of the players. The cognitive and somatic anxiety also define each about 12% of the athletic performance; whereas, 32% of the athletic performance of the players is defined by self-confidence.According to this study, anxiety at an average level results in the best athletic performance, whereas anxiety at low or high level is detrimental to athletic performance.Keywords:Cognitive anxiety, somatic anxiety, athletic performance, Indoor footballInvestigating the effectiveness of positive self-talk on increasing the women’s general self-efficacy beliefsTayebeh Dehghani FiroozAbadi (MA)Sayedeh Khadijeh Aryan(PhD)AbstractThe purpose of this study is to investigate the effectiveness of positive self-talk training on increasing the women’s general self-efficacy beliefs. In this study, Sherer’s General Self-Efficacy scale (GSE, 1982) was used, the reliability of which from Cronbach’s coefficient Alpha is 0.86 and 0.71 for general and social self-efficacy subscales respectively.Subjects were married women who referred to family training center of Imam Khomeini Relief Committee in west of Tehran Province. Volunteers for training sessions were interviewed and 24 persons were randomly selected and assigned into 2 groups each with 12 persons. All answered to the self-efficacy questionnaire. The control group didn’t receive any treatment. The experimental group received training for 8 sessions of 1.5 hours based on techniques of cognitive therapy and positive self-talk. At the end, both groups answered again the GSE scale and the data were analyzed with t-test for means of the 2 independent groups. Results indicated that this training was effective on increasing the women’s general self-efficacy beliefs.
    Keywords: cognitivetherapy, positive self, talk, Self, Efficacy, women