فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 55 (تابستان 1391)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 55 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حجت الله عبدالملکی صفحه 5
    مقام معظم رهبری سال 1390 را که سومین سال از دهه چهارم انقلاب (دهه پیشرفت و عدالت) است جهاد اقتصادی نامگذاری کردند. هدف این نوشتار، بررسی این سوال است که چه ارتباطی میان دهه پیشرفت و عدالت و شعار جهاد اقتصادی وجود دارد. پاسخ به سوال مزبور با عنایت به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص دهه پیشرفت و عدالت و جهاد اقتصادی و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی است. سعی شده است این رابطه با توجه به مولفه های جهاد اقتصادی و الزامات تحقق پیشرفت و عدالت (الزامات تحقق عدالت، الزامات تحقق پیشرفت و الزامات تحقق توامان پیشرفت و عدالت) بررسی شود.
    یافته های این تحقیق نشان می دهد که مولفه های جهاد اقتصادی ارتباط تنگاتنگی با الزامات تحقق شعار دهه چهارم انقلاب اسلامی؛ یعنی پیشرفت و عدالت دارند. لذا می توان نتیجه گرفت که جهاد اقتصادی، یکی از اصلی ترین الزامات و نیازمندی های تحقق شعار دهه چهارم از منظر رهبر معظم انقلاب است. بر این اساس و با توجه به برخی از مولفه های جهاد اقتصادی، همچون استمرار و همه جانبگی آن، می توان تمامی سالهای دهه چهارم را سالهای جهاد اقتصادی نیز دانست. لذا در این سالها بایستی روحیه جهادی و تلاش جهادگونه به عنوان یکی از رویکردهای مسئولان و مردم باشد.
    کلیدواژگان: جهاد اقتصادی، عدالت، پیشرفت، دهه پیشرفت و عدالت
  • مهدی احمدی صفحه 39
    مقام معظم رهبری به عنوان عالی ترین مدیر نظام جمهوری اسلامی ایران، به منظور راهبری و مدیریت کلان کشور، به صورت عمده از دو روش رسمی و ابلاغی و نیز روش غیر رسمی و گفتمان سازی استفاده می کنند. یکی از شیوه های مورد استفاده ایشان در گفتمان سازی، تعیین شعار سال است؛ بدین صورت که ابتدای هر سال شمسی، موضوعی را به عنوان شعار سال برای تعیین رویکرد کلان کشور در آن سال، انتخاب و اعلام می فرمایند. بر همین اساس، سال 1390 از سوی ایشان سال «جهاد اقتصادی» نامگذاری شد. به منظور عمل در این راستا و کمک به تحقق آن، ضروری است زوایا و جوانب مختلف این موضوع تبیین شود. واضح است که بهترین منبع برای شناخت این موضوع، بیانات و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب در این خصوص است که در زمانها و مکانهای مختلف و در مجامع گوناگون به فراخور بحث بدان پرداخته اند.
    روش کار، استفاده از روش تبیین سیستمی رهنمودهای معظم له در خصوص جهاد اقتصادی است؛ چرا که فرض پایه ای این نوشتار این است که بیانات ایشان در خصوص جهاد اقتصادی را می توان به عنوان یک سیستم پویا و کامل در نظر گرفت که علاوه بر دارا بودن تمامی بخشها و اجزای یک سیستم، دارای تعاملات و تاثیر و تاثرهای مهم و فراوان با سیستم های دیگر است. به همین منظور، مطالب بیان شده ذیل عناوین و اجزای سیستم پیشنهادی جهاد اقتصادی در قالب ورودی ها، خروجی ها، فرایند پردازش و عمل، شاخصه بازخورگیری و محیط سیستم جهاد اقتصادی ارائه شده است
    کلیدواژگان: جهاد اقتصادی، رویکرد سیستمی، سیستم جهاد اقتصادی
  • فاطمه غفوری مروت صفحه 73
    اتخاذ و اعلام سیاستهای کلی و کلان اداره کشور از وظایف و اختیارات رهبری در قانون اساسی است. رهبر معظم انقلاب از سالهای نخست رهبری خود، هر سال را به یک نام مسما کرده و یک شعار محوری برای آن سال انتخاب و اعلام می کنند. بر این اساس، ایشان سال 1391 را به عنوان سال «تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی» نامگذاری کردند. این نامگذاری و تعیین شعار در هر سال، متاثر از شرایط و اقتضائات داخل کشور و نیز فضای منطقه و بین الملل است.یکی از این عوامل تاثیرگذار، گفتمانها و راهبردهای کلانی است که پیش تر از سوی رهبر معظم انقلاب بیان شده است؛ زیرا گفتمانهای جدیدی که از سوی ایشان بیان می شود، در خلا نبوده و متاثر از گفتمانهای قبلی ایشان که همچنان موضوعیت دارند، است. لذا سوال اصلی و محوری مقاله این است که کدام یک از گفتمانهای مقام معظم رهبری در نامگذاری سال 1391 موثر بوده اند و ارتباط هر یک از آنها با این شعار چیست؟
    برای تحلیل این گفتمانها و نیز تبیین رابطه هر یک از آنها با شعار تولید ملی، از روش تحلیل گفتمان، که یکی از روش های کیفی و تقریبا جدید در حوزه علوم انسانی است، استفاده شد. نتیجه اینکه، شعار تولید ملی به دنبال تحقق دو هدف رشد و شکوفایی اقتصادی و نیز مقابله با توطئه های اقتصادی دشمنان است که به لحاظ هدف اول، با گفتمانهای دهه پیشرفت و عدالت و نیز اسناد بالادستی نظام در عرصه اقتصادی و از نظر هدف دوم، با گفتمان مقابله با جنگ نرم ارتباط دارد. علاوه بر اینها، هر دو هدف مذکور با گفتمان اقتصاد مقاومتی ارتباط دارد؛ به نحوی که هسته مرکزی گفتمان اقتصاد مقاومتی، تقویت تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی است.
    کلیدواژگان: تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی، دهه پیشرفت و عدالت، جنگ نرم، اقتصاد مقاومتی
  • شعبانعلی رمضانیان صفحه 111
    «نهاد» در حوزه نظری، در برابر «سازمان» آمده و ساختاری است با هدف افزایش بازدهی و کارایی، انطباق پذیر و با بعد ارزشی بسیار قوی، که نه تنها به خاطر خدمات و کالاهایی که ارائه می کند دارای شخصیت ممتاز و ارزشمندی است، بلکه اعضای آن زندگی خود را متکی به آن می دانند و هر گونه تغییر در آن یا از میان رفتن آن، اثراتی بر روی اعضای نهاد و کل جامعه دارد.
    مقام معظم رهبری با احاطه کامل بر شرایط جامعه و آگاهی از قابلیتهای سپاه و گذشته آن، تاکید دارند که «مسئله نهادی بودن سپاه را بیش از سازمانی بودن آن ببینید... و این حالت را حفظ کنید». حفظ ماهیت نهادی سپاه نیازمند مطالعات و اقدامات زیادی است. آنچه در این مطالعه بررسی شده، نقش بسیج به عنوان یک نهاد برآمده از انقلاب و مرتبط با سپاه، در حفظ و تقویت ماهیت نهادی سپاه است.
    برای پاسخگویی به مسئله، با روش توصیفی- تبیینی و استفاده از اسناد، مطالعات تخصصی و کتابخانه ای، اطلاعات مورد نیاز گردآوری و به شیوه تحلیل کیفی، بررسی و تجزیه و تحلیل شد. بدین منظور بر اساس رهنمودهای امام راحل(ره)و مقام معظم رهبری درباره سپاه و شاخصهای ده گانه دین محوری، ولایت مداری، ارزش مداری، مردم گرایی، خودباوری، پویایی، نوگرایی، استمرار، انعطاف پذیری و فرهنگ خاص سازمانی، ماهیت نهادی سپاه تعریف و سپس مطابق نیازمندی های سپاه برای حفظ و تقویت آن، نقش بسیج در سه زمینه اعتقادی، فرهنگی، ساختاری و مدیریتی تبیین شده است.
    کلیدواژگان: نهاد، ماهیت، ماهیت نهادی، سپاه، بسیج، نقش و نقش بسیج
  • حسین احمدی، حیدر احمدی، ابراهیم نجفی صفحه 135
    این تحقیق با هدف بررسی مقایسه ای آثار و عوارض فرهنگی- تربیتی ورود به فضاهای مجازی در بین دانشجویان بسیجی و غیر بسیجی و به طور موردی در منطقه هشت دانشگاه آزاد اسلامی انجام شده است. روش تحقیق زمینه یابی(پیمایشی) بوده و جامعه آماری آن، شامل هفت واحد دانشگاهی از مجموع واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در شهر تهران بوده است. از این جامعه، بر اساس جدول مورگان، تعداد 591 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای (با توجه به میزان جمعیت هر واحد) انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از چهار پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ، پرسشنامه سازگاری، پرسشنامه سلامت عمومی و یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در بین دو گروه دانشجویان بسیجی و غیر بسیجی، از لحاظ سازگاری با اینترنت، میزان چت کردن، میزان استفاده از اینترنت، اختلاف معنادار (P<0.01) وجود دارد. همچنین در زمینه میزان اعتیاد به اینترنت و روابط خانوادگی، میزان استفاده از بازی های برخط در اینترنت و میزان مشاهده یا دریافت عکس، فیلم یا کلیپ غیر اخلاقی در اینترنت، اختلاف معنادار (P<0.05) بین دو گروه وجود دارد.
    کلیدواژگان: عوارض فرهنگی، تربیتی، اینترنت، دانشجویان، دانشگاه آزاد اسلامی
  • محمود جعفرپور صفحه 149
    پژوهش حاضر با هدف تدوین راهبرد اشتغال و کارآفرینی بسیج، با استفاده از رویکرد تجزیه و تحلیل محیطی انجام شده است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش از نظر هدف، توصیفی؛ از نظر نتیجه، کاربردی و از نظر نوع داده، کمی بوده است. جامعه آماری تحقیق، متشکل از تمام مدیران، کارشناسان و خبرگان صاحب نظر در زمینه اشتغال، کارآفرینی و موضوعات مربوط به آن در سازمان بسیج است که تعداد آنها بالغ بر 70 نفر برآورد و نظرات جامعه به صورت تمام شماری مطالعه و بررسی شد. همچنین با توجه به اینکه در پژوهش، تحلیل موقعیت راهبردی سازمان بسیج در حوزه اشتغال و کارآفرینی مد نظر بوده است، لذا برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش SWOT بهره برده شد و در نهایت، نمودار تعیین موقعیت و اقدام راهبردی (SPACE) ترسیم شد.
    بر اساس نتایج پژوهش، منطقه فعلی عملکردی بسیج در حوزه اشتغال و کارآفرینی، «محافظه کارانه» و در آینده، «تهاجمی» خواهد بود. همچنین شاخص «فراهم آوردن زمینه های اشتغال برای جوانان کشور» با کسب میانگین 33/8 به عنوان مهم ترین فرصت و شاخص «امکان تامین منابع مالی مورد نیاز برای ایجاد شغل از طریق موسسه مالی و اعتباری مهر» با کسب میانگین 11/8 به عنوان مهم ترین قوت شناسایی شد.
    کلیدواژگان: اشتغال، کارآفرینی، راهبرد، تجزیه و تحلیل محیطی
|
  • H. Abdolmaleki Page 5
    The great leader of the Islamic revolution has nominated the year 1390(2011), the 3rd year of the 4th decade of the revolution (the decade of growth and justice), as the year of Economic Jihad. This paper tries to find an answer to the question about the relation between the decade of growth and justice and the slogan of Jihad, using the qualitative content analysis considering the indicators of Economic Jihad and requirements of realization of growth and justice concurrently. Our findings reveal a proved relation the indicators of Economic Jihad and requirements of realizing the slogan of this decade. Hence it can be said that on the basis of the great leader’s pint of view, Economic Jihad is one of the most principal requirements of realizing the slogan of the decade. Therefore we can assume that all years of this decade are also the years of Economic Jihad, which require a Jihadi spirit and effort by both the officials and the people of Iran.
    Keywords: Economic Jihad, justice, growth, the decade of the growth, justice
  • H. Ahmadi Page 39
    This survey was carried out to compare the effects and implications (both cultural and behavioral) of entering virtual spaces among students (members of baseej and others) in the district 8 of Azad Islamic University. This was a survey and the studied population included students from 7 branches of the university in Tehran. According to Morgan’s table, 591 of this group were selected by classified random sampling (considering the population of each branch). Data gathering was performed through four questionnaires (young’s internet addiction, compatibility, general health, and one developed by researcher). The results show that there is a significant difference (p<0.01) between members of Baseej and others in compatibility with internet, rate of using chat apps and rate of using internet, there is also a significant difference (p<0.05) in addiction to internet, rate of using online games on the web, and rate of watching or downloading illegal and immoral pics, films and clips from the web between these two groups.
    Keywords: Cultural, behavioral implications, internet, students, Azad Islamic University
  • F. Ghafoori Morovat Page 73
    Adapting and declaring the general and macro policies of the country is a responsibility and an authority given to the leader by the constitution. The great leader of the Islamic Revolution, since the early years of his leadership, has nominated each year by a specific name and delineates the main axis of duties for all. The year 1391 (2012) was named the year of national production, supporting the Iranian work and capital. This phenomenon is a response to national conditions and requirements as well as regional and international environment. One of these factors is previously stated discourses and strategies by the great leader, since new statements by his Excellency, are not in void and are based on previously stated ones. The main question of this paper is which one of those statements has had the most significant impact on nominating the year 1391, and what is the relation between each of those with the current slogan? To analyze this statements and explaining their relation with the slogan of»nation production «, discourse analysis approach, a relatively new and quantitative method in humanities, was used. The result was that this slogan aims two main effects: economic growth and flourishment, countering the enemy’s plots. It relates with the statement if the decade of growth and justice, as well as macroeconomic policies of the nation, in terms of the first goal, and with the statement of countering the soft war imposed by the enemy, in terms of the second goal. In addition both are related to the statement of» resistance economy«, so that the core element of resistant economy in strengthening the national production and supporting Iranian work and capital.
  • S. Ramezanian Page 111
    Theoretically, institution comes to mean different from organization. It is a structure aimed to increase performance and efficiency, with high flexibility and very strong value- based aspect that is highly respected not only for what it offers but also because its members consider its existence a vital need and any change or defect in it has various impacts in its members and the society as a hole.The highly esteemed leader of Iran- with a comprehensive knowledge of the current conditions of society and also IRGC’s potential and its history- emphasizes on this point: regard Sepah more an institution than an organization ….and mention this view.Maintaining the above mentioned status require various measures and studies. What is discussed here relates to the role of Baseej as a revolution- based institution affiliated with IRSC, in this regard.To provide a descriptive- analytical answer, based on documents and specific studies, the required data were gathered and qualitatively analyzed. At first by the ten basic indicators (including: religion, Velayat, values, people, self- esteem, dynamics, creativity, endurance, flexibility, and specific organizational culture) and on the basis of Imam Khomeini (RA) and his sayings about IRGC, the institutional nature of Sepah was defined and then according to IRGC’s requirements in three defined areas of ideology and culture, structure and management, the role of Baseej in each area was explained.
    Keywords: Institution, nature, institutional nature, Sepah, Baseej, role, Role of Baseej
  • H. Ahmadi, H. Ahmadi, E. Najafi Page 135
    This survey was carried out to compare the effects and implications (both cultural and behavioral) of entering virtual spaces among students (members of baseej and others) in the district 8 of Azad Islamic University. This was a survey and the studied population included students from 7 branches of the university in Tehran. According to Morgan’s table, 591 of this group were selected by classified random sampling (considering the population of each branch). Data gathering was performed through four questionnaires (young’s internet addiction, compatibility, general health, and one developed by researcher). The results show that there is a significant difference (p<0.01) between members of Baseej and others in compatibility with internet, rate of using chat apps and rate of using internet, there is also a significant difference (p<0.05) in addiction to internet, rate of using online games on the web, and rate of watching or downloading illegal and immoral pics, films and clips from the web between these two groups.
    Keywords: Cultural, behavioral implications, internet, students, Azad Islamic University
  • M. Jaafarpoor Page 149
    The present study was aimed to help in developing a strategy for employment and entrepreneurship of Baseej using the environmental analysis method. The research methodology was, in terms of goal, descriptive, in terms of result, implicational and in terms of data, quantitative. The studied population included all managers and experts in employment, entrepreneurship and related issues in Baseej organization (nearly 70 people) whose opinion were totally counted. Also, since the aim of this study was to analyze the strategic status of Baseej organization in employment and entrepreneurship, we used SWOT method to analyze the data in order to achieve a SPACE graph as the final result. The results revealed that the current functional status of Baseej in this area was»conservative. «Although, it will be» invasive «in the future, the most important threat was» paling of values in Baseej «. With an average of 8. 11 points; the most significant weakness was» lack of data bank of job seeking Baseej members «with an average of 8 points; the most important opportunity was» paving the ground for employment of the youth «with an average of 8. 33 points, and the most significant strength was» possibility of providing financial resources for creating new jobs through Mehr financial and credit institute«with an average of 8. 11 points.
    Keywords: Employment, entrepreneurship, strategy, environmental analysis