فهرست مطالب

علوم باغبانی - سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1392)

نشریه علوم باغبانی
سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • معظم حسن پور اصیل، مهدی دهستانی اردکانی، محمد ربیعی صفحات 95-101
    به منظور بررسی اثر تراکم بذر و فواصل ردیف های کشت بر عملکرد و صفات رویشی گیاه ترب، آزمایشی در موسسه تحقیقات برنج کشور در شهرستان رشت در سال 1387 به صورت کشت دوم پس از برنج و با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام گرفت. تیمارهای اعمال شده شامل فاصله ردیف های کاشت در دو سطح (20 و 30 سانتی متر) و تراکم بذر در سه سطح (5، 10 و 15 کیلوگرم در هکتار) بود. صفات اندازه گیری شده شامل میزان عملکرد کل در هکتار، وزن تک بوته، وزن غده و صفات مورفولوژیکی شامل: وزن شاخه و برگ، ارتفاع بوته، تعداد برگ، طول برگ، طول و قطر غده بود. نتایج نهایی نشان داد که مصرف 5 کیلوگرم در هکتار بذر در فاصله کاشت 20 سانتی متر با عملکرد 38/45 تن در هکتار بیشترین میزان محصول را تولید کرده و برای منطقه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ترب، صفات مورفولوژیک، عملکرد کل، قطر غده، وزن تک بوته
  • مهسا طایفه، محمد معز اردلان، فرید باقری صفحات 102-109
    اسیدیته خاک، یکی از خصوصیات شیمیایی مهم خاک است که در رشد گیاه چای اهمیت خاصی دارد و جذب عناصر غذایی توسط گیاه و قابلیت استفاده از آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مطالعه تاثیر منابع مختلف کلسیم بر برخی از صفات کمی وکیفی گیاه چای، اسیدیته و هدایت الکتریکی خاک باغ چای بررسی شد. چای گیاهی با ریشه های سطحی است، این درختچه به دو شکل وحشی و پرورشی می روید. قسمت مورد استفاده بوته چای، برگ های گیاه می باشد که از نظر اقتصادی دارای اهمیت خاصی است. این آزمایش به صورت فاکتوریل با دو فاکتور نوع کود کلسیم دار و مقادیر مختلف در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. نوع کود کلسیمی شامل: کربنات کلسیم، دولومیت، اکسید کلسیم و کلرید کلسیم بود که در چهار سطح (صفر، 1، 2 و 3 گرم کلسیم بر کیلوگرم خاک) با سه تکرار به خاک اضافه شدند. نتایج تجزیه واریانس داده های مربوط به اثر کود کلسیم دار بر اسیدیته خاک نشان داد که فقط نوع کود کلسیم دار بر اسیدیته خاک در سطح احتمال یک درصد معنی دار می باشد. همچنین نتایج تجزیه واریانس داده های مربوط به اثر کود کلسیم دار بر هدایت الکتریکی خاک نشان داد که نوع کود کلسیم دار، سطح کودی و اثرات متقابل نوع کود و سطح کود بر هدایت الکتریکی خاک در سطح یک درصد معنی دار بوده است. اما اثر منابع مختلف کلسیم بر صفات کمی وکیفی گیاه چای در مدت اجرای آزمون (سه ماهه) اختلاف معنی داری را ایجاد نکرد.
    کلیدواژگان: ترکیبات کلسیم دار، هدایت الکتریکی، اسیدیته، Camellia sinensis
  • عبدالحمید محبی صفحات 110-116
    قارچ های میکوریزا از طریق افزایش سطح جذب سیستم ریشه ای گیاه باعث افزایش رشد و عملکرد گیاه می شوند. با توجه به نقش مثبت قارچ های میکوریز در سایر محصولات، این پژوهش بر روی نهال های حاصل از کشت بافت خرما رقم برحی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل و با دو عامل شامل1- مصرف کود سوپرفسفات تریپل در 5 سطح 0، 5، 10، 15، 20 میلی گرم در کیلو گرم خاک 2- تلقیح با میکوریز و بدون تلقیح با میکوریز در چهار تکرار (بلوک) در اهواز طی سال های 1387 تا 1388 اجرا شد. نتایج نشان داد که بین وزن تر و خشک ریشه و اندام هوائی، نیتروژن، پتاسیم و فسفر اندام هوائی و ریشه در تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری در سطح 5% وجود دارد. بین طول و فسفر ریشه، نیتروژن و روی برگ در تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. در مجموع تیمار تلقیح خاک با میکوریز و مصرف 10 میلی گرم در کیلوگرم فسفر باعث بهبود خصوصیات رویشی نهال خرما شد.
    کلیدواژگان: میکوریزا، جذب عناصر غذائی، رشد رویشی، نخل خرما
  • زهرا محمدی، حمیدرضا روستا*، احمد تاج آبادی پور، حسین حکم آبادی صفحات 117-129

    به منظور بررسی اثر نوع نیتروژن، کود آلی، پتاسیم و آهن بر محصول، کیفیت میوه و غلظت عناصر غذایی برگ درختان پسته (Pistacia vera L.) رقم فندقی با پایه بادامی ریز زرندی، پژوهشی در یکی از باغات پسته واقع در حومه رفسنجان انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل با چهار فاکتور شامل کود آلی (بدون کود آلی و 10 کیلوگرم کود گوسفندی به ازای هر درخت)، نوع نیتروژن (سولفات آمونیوم و نیترات کلسیم)، پتاسیم (بدون کود پتاسیم و 600 گرم سولفات پتاسیم به ازای هر درخت) و کود آهن (بدون کود آهن و 100 گرم سولفات آهن به ازای هر درخت) و طرح پایه بلوک‎های کامل تصادفی با 6 تکرار انجام شد. کودها به صورت چالکود در چاله هایی به عمق 60-40 سانتی متر در دو طرف درخت به خاک اضافه شدند و تاثیر آن‎ها در طی دو سال بررسی شد. نتایج نشان داد که کاربرد آمونیوم عملکرد محصول را در مقایسه با نیترات افزایش داد که احتمالا مربوط به افزایش ذخائر نیتروژنی و آهن در گیاه و رفع کلروز برگ‎ها به علت افزایش میزان کلروفیل می‎باشد. اونس خندانی نیز در ترکیبات کودی شامل نیتروژن آمونیومی و آهن افزایش نشان داد. کاربرد آمونیوم در این تحقیق غلظت عناصر برگ از جمله آهن، روی، نیتروژن و پتاسیم را افزایش و غلظت فسفر، کلسیم و منیزیوم برگ را کاهش داد. بنابراین توصیه می‎شود که در باغ‎های پسته که عمدتا در خاک‎های با pH بالا قرار دارند از کودهای نیتروژنی حاوی آمونیوم به جای نیترات استفاده شود.

    کلیدواژگان: pH، چالکود، تغذیه درختان میوه، عناصر غذایی، Pistacia vera L
  • راحله خطیب زاده، مجید عزیزی، حسین آرویی، محمد فارسی صفحات 130-138
    کشت درون شیشه ای توانسته است گیاهان بااهمیت و نادر را به نحو موثرتری در مقایسه با روش های سنتی ازدیاد رویشی، تکثیر و حفظ نماید. انجدان رومی (Levisticum officinale Koch.) متعلق به تیره Apiaceae گونه مهم، در حال انقراض و فراموش شده ای از گیاهان دارویی ایران است که دارای خواص متعدد دیورتیک، ضداسپاسم و ضدنفخ می باشد. به منظور دستیابی به ماده گیاهی کافی برای ریزازدیادی و مطالعه اثر روش های مختلف ضدعفونی و سطوح متفاوت سرمادهی بر جوانه زنی بذور در کشت درون شیشه ای، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت فاکتوریل، برای استقرار گیاهچه های استریل از کشت بذر ترتیب داده شد. کاربرد پیش سرمای مرطوب به مدت 3 ماه بیشترین درصد جوانه زنی به میزان92 درصد و حداکثر سرعت جوانه زنی را در پی داشت. بهترین تیمار استریلیزاسیون، شستشو با اتانول 70 درصد برای 30 ثانیه، سپس کاربرد هیپوکلریت سدیم 2 درصد به مدت 15 دقیقه و در ادامه 3 بار آبشویی با آب مقطر استریل تعیین شد.
    کلیدواژگان: Levisticum officinale، گیاهان دارویی، جوانه زنی بذر، کشت درون شیشه ای
  • مهدی قبولی، احمدرضا بهرامی، فرج الله شهریاری، جعفر ذوالعلی، علی محمدی صفحات 139-147
    در روش های کلاسیک انتقال ژن به گیاهان، عموما از تکنیک های مختلف کشت بافت گیاهی استفاده می شود. استفاده از فنون کشت بافت، فرایند انتقال ژن به گیاهان را با مشکلات متعددی همچون صرف زمان و هزینه زیاد، نیاز به مهارت، تخصص و تجربه، و بروز تغییرات ژنتیکی ناشی از تنوع سوماتیکی، مواجه ساخته است. از این رو، در سال های اخیر، محققان به ابداع روش های تسهیل شده انتقال ژن اهتمام ورزیده اند که بی نیاز از فرایند کشت بافت بوده و پاسخگوی نیازهای تحقیقات نوین بیولوژی مولکولی باشند. در این بین، روش غوطه وری گل در سوسپانسیون آگروباکتریوم، توجه زیادی را به خود معطوف داشته است. در این تحقیق با هدف بررسی امکان انتقال ژن به گیاهان خانواده چتریان از طریق روش غوطه وری گل، گیاهان یکساله (شوید، رازیانه و گشنیز) و گیاهان دوساله (جعفری، هویج و کرفس) مورد آزمایش قرار گرفتند. گیاه آرابیدوپسیس نیز به عنوان گیاه مدل برای کنترل روش آزمایشی استفاده شد. گل های گیاهان موردنظر در مراحل مختلف نمو گل آذین در سوسپانسیون باکتری آگروباکتریوم حامل پلاسمید ناقل دوگانه PBI121 حاوی ژن گزارشگر گیاهی uidA (gus) و نشانگر گزینشگر گیاهی nptII غوطه ور شدند. اگرچه تولید گیاهچه های آرابیدوپسیس تراریخته و حصول نرخ تراریزش بسیار مطلوب برای این گیاه مبین صحت روش آزمایشی بود، ولی موفقیت چندانی در گیاهان خانواده چتریان حاصل نشد. پس از گزینش و آنالیز بیش از 10000 بذر از شش گونه گیاهی مورد آزمایش، تنها یک گیاهچه کرفس تراریخته شناسایی گردید. با استفاده از واکنش PCR، حضور ژن nptII در تنها گیاهچه کرفس تراریخته حاصل مشخص گردید، اما فعالیت ژن گزارشگر gus در آن تائید نشد. گیاهچه های تراریخته آرابیدوپسیس بیان کننده ژن گزارشگر gus با استفاده از تست هیستوشیمیایی X-Gluc و واکنش PCR تائید شدند.
    کلیدواژگان: غوطه وری گل، انتقال ژن، خانواده چتریان، آرابیدوپسیس، اگروباکتریوم
  • محمدحسن باقری، حمیدرضا روستا صفحات 148-157
    در این پژوهش اثر نوع نیتروژن و سطوح مختلف اکسیژن بر برخی پارامترهای رشد و غلظت برخی عناصر غذایی پرمصرف در کاهو بررسی شد. این بررسی نشان داد که کاربرد آمونیوم (5 میلی مولار) به تنهایی، موجب کاهش وزن تر و خشک بخش هوائی و ریشه کاهو گردید. اما سطوح مختلف اکسیژن (1، 2، 3 و 4 میلی گرم بر لیتر) تاثیر معنی داری بر آنها نداشت. غلظت نیتروژن بخش هوایی گیاه در تیمار آمونیوم نسبت به نیترات بیشتر بود و با افزایش میزان اکسیژن محلول در محیط حاوی آمونیوم مقدار نیتروژن بخش هوایی نیز افزایش یافت، اگرچه در محیط کشت حاوی نیترات این گونه نبود. غلظت فسفر در بخش هوائی گیاه و ریشه تحت تاثیر هیچ یک از تیمارها و اثر متقابل آنها قرار نگرفت. آمونیوم باعث کاهش غلظت پتاسیم در گیاه گردید، اما سطوح مختلف اکسیژن و برهمکنش آن با نوع نیتروژن اثر معنی داری بر آن نداشت. مقدار منیزیوم بخش هوایی نیز در محیط آمونیوم کاهش یافت اگرچه در ریشه این گونه نبود. با افزایش مقدار اکسیژن محلول مقدار منیزیوم در بخش هوایی در محیط کشت حاوی آمونیوم افزایش یافت اما در محیط حاوی نیترات غلظت این عنصر تحت تاثیر سطوح اکسیژن قرار نگرفت. از این آزمایش نتیجه گیری شد که احتمالا کاهش پتاسیم و منیزیوم در گیاهان تغذیه شده با آمونیوم در کاهش رشد گیاه نقش داشته است، و همچنین مشاهده شد که علی رغم افزایش غلظت نیتروژن اندام هوایی و منیزیوم ریشه با افزایش مقدار اکسیژن محلول در تیمار آمونیوم رشد کاهو تحت تاثیر میزان اکسیژن قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: آبکشت، آمونیوم، کاهو، محلول غذایی، نیترات
  • احمد رضا بلندی، حسن حمیدی، رویا بیدختی صفحات 158-165
    به منظور بررسی تاثیر هورمون و فتوپریود بر روی تولید ریزغده، گیاهچه های سالم و عاری از عوامل پاتوژن دو رقم سیب زمینی به نام های سانته و ساوالان که در شرایط درون شیشه ای تولید شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. نتایج نشان داد که اثر رقم، هورمون و فتوپریود بر کلیه صفات مورد مطالعه معنی دار بود. رقم سانته برای همه صفات اندازه گیری شده عملکرد بهتری نسبت به رقم ساوالان نشان داد. در این آزمایش ترکیب دو هورمون D-2،4 و BAP با یکدیگر باعث افزایش تعداد، قطر و وزن ریزغده ها گردید. نتایج مقایسه میانگین ها برای فتوپریود نشان داد که بالاترین عملکرد برای همه صفات از تیمار 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی تا زمان تولید اولین ریزغده و سپس تاریکی کامل (P3) بدست آمد. در این پژوهش بیشترین تعداد ریزغده در هر ارلن (47/9) مربوط به رقم سانته بود که در تیمار هورمونی D-2،4 و فتوپریود P3 بدست آمد. در رقم ساوالان نیز حداکثر عملکرد برای این صفت از تیمار ترکیب دو هورمون با همدیگر و در فتوپریود P3 حاصل شد.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، کشت بافت، ریزغده، فتوپریود، هورمون
  • ابوالمحسن حاجی امیری، هوشمند صفری، محمد گردکانه، مرزبان نجفی صفحات 166-177
    این پژوهش به منظور بررسی قابلیت سازگاری 15 رقم تجارتی زیتون در قالب طرح بلوک کامل تصادفی (RCBD) با سه تکرار به مدت سه سال (1386تا 1388) در ایستگاه تحقیقات زیتون دالاهو واقع در منطقه گرم و خشک سرپل ذهاب اجرا شد. در این آزمایش صفات رویشی و زایشی میوه بر اساس دیسکریپتور (I.O.O.C) اندازه گیری شدند. آغاز ظهور خوشه های گل در ارقام نسبت به سال و رقم به طور معنی داری متفاوت بود. دوره گل دهی حدودا از دهه اول فروردین تا نیمه اول اردیبهشت ماه در هر سال مشاهده شد. کرونیکی رقمی دیررس دارای میوه های خیلی ریز به وزن (59/0 گرم) بود. دارای بیشترین درصد تشکیل میوه (7/10%)، ماده خشک (2/42%) و روغن براساس وزن تر میوه (2/12%) بود. همچنین رقم آمفی سیس نیز دارای (1/ 12%) روغن در وزن تر میوه بود. ماری رقمی زودرس بوده، کمترین درصد ماده خشک (5/27%) و روغن براساس وزن تر میوه (2/5%) را دارا بود. کنسروالیا بیشترین وزن میوه (2/4 گرم)، گوشت و عملکرد میوه در هکتار (6700 کیلوگرم) را داشت. از طرف دیگر، کمترین درصد تشکیل میوه و عملکرد در هکتار در ژنوتیپ گرگان 1 با (720 کیلوگرم) و در رقم روغنی رودبار با (637 کیلوگرم) مشاهده شد. نتایج نشان داد که دما نقش مهمی در به تاخیر انداختن وضعیت فنولوژیکی و تکامل جوانه ها در گلدهی دارد. همچنین درصدروغن در میوه های زیتون کاملا وابسته به شرایط محیطی و ژنتیکی است. به طوری که ارقام کنسروی به ترتیب کنسروالیا، مانزانیلا و سویلانا و همچنین رقم دو منظوره زردزیتون و رقم روغنی آمفی سیس نسبت به سایر ارقام مورد مطالعه در شرایط آب و هوایی سرپل ذهاب بهتر بودند.
    کلیدواژگان: زیتونOlea europaea L، ))، سازگاری، سرپل ذهاب، روغن، عملکرد
  • مهری یوسفی، سید جلال طباطبایی، جعفر حاجیلو، ناصر مهنا صفحات 178-184
    تنش شوری با تغییر در الگوی جذب آب و عناصر غذایی کمیت و کیفیت محصول را تحت تاثیر قرار می دهد. در این آزمایش ریشه های گیاه توت فرنگی به دو قسمت تقسیم شدند و غلظت های مختلف شوری کلرید سدیم به هر طرف ریشه اعمال گردید. تیمارهای آزمایشی شامل NaCl در غلظت های 0:0 (در دو بخش ریشه محلول غذایی بدون تیمار شوری)، 0:30 (در یک بخش ریشه محلول غذایی بدون تیمار شوری و در بخش دیگر محلول غذایی به اضافه 30 میلی مولار NaCl) و به همین ترتیب 0:60، 0:90، 30:30، 60:60 و 90:90 بودند. آزمایش بر روی توت فرنگی رقم کاماروزا، در شرایط هایدروپونیک انجام شد. بعد از اعمال تیمار و در مرحله گلدهی شدت فتوسنتز و کلروفیل گیاه اندازه گیری شد. در پایان آزمایش نیز، کل گیاهان از بستر خارج شده و خصوصیات بیوشیمیایی آنها شامل غلظت عناصر غذایی و پرولین اندازه گیری گردید. شوری یکنواخت فتوستنز را بشدت کاهش داد ولی در تیمارهای 0:30 و 0:60 مقدار آن نسبت به 30:30 و60:60 بیشتر بود. غلظت پرولین در تیمار شاهد کمترین و در تیمارهای 0:30 و 30:30 بیشترین بود. غلظت کلسیم میوه، نیتروژن، فسفر و پتاسیم برگ با افزایش شوری به شدت کاهش یافت و در شوری های غیر یکنواخت مقدار آن افزایش یافت. بیشترین مقدار کلر و سدیم در تیمارهای 60:60 و 90:90 دیده شد. غلظت کلر و سدیم با اعمال شوری غیر یکنواخت بطور معنی داری کاهش یافت بطوریکه در تیمار 0:30 غلظت سدیم نسبت به تیمار 30:30 حدود 20% کاهش نشان داد. بر اساس نتایج این تحقیق می توان اعمال شوری 30 میلی مولار در بخشی از ریشه را برای کشت توت فرنگی در شرایط شوری، پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: توت فرنگی، شوری، سیستم ریشه ای منقسم، فتوسنتز، پرولین
  • جلال جلیلی، خلیل جلیلی*، هرمز سهرابی صفحات 185-192

    کاهش تلفات آب و استفاده بهینه از منابع محدود آن، یکی از راه کارهای اساسی در موفقیت طرح های منابع طبیعی و افزایش بهره وری از منابع آب و خاک است. افزایش دور آبیاری و کاهش هزینه های آبیاری و به حداقل رساندن تنش های وارده به نهال های کاشته شده در اقلیم های خشک و نیمه خشک ایران امری حیاتی است. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر سوپرجاذب (Trawat A200) بر افزایش دور آبیاری و تاثیر آن بر رشد صفات رویشی در نهال گل رز در خاک لومی رسی در قالب طرح آماری بلوک کامل تصادفی با چهار سطح صفر، 40، 90 و 140 گرم سوپرجاذب در 098/0 متر مکعب خاک محیط اطراف ریشه و عامل دور آبیاری نیز با چهار سطح 6، 10، 14 و 18 روز در سه تکرار به مرحله اجرا در آمد. نتایج پژوهش نشان از تاثیر سوپرجاذب بر افزایش دور آبیاری و صفات مختلف رشد در نهال گل رز دارد. ارتفاع شاخه ها در دور آبیاری 10 روز با 40 گرم سوپرجاذب و دور آبیاری 14 روز با 140 گرم سوپرجاذب، قطر یقه و قطر تاج پوشش در دور آبیاری 10 روز با 40 گرم سوپرجاذب، مناسب ترین وضعیت را در متغیرهای پیوسته تحت تیمارهای اعمال شده نسبت به شاهد داشته اند. به عبارتی با مصرف سوپرجاذب، می توان بدون ایجاد افت در رشد نهال های رز، دور آبیاری را افزایش داد.

    کلیدواژگان: پارامتر رشد، تنش رطوبتی، زنده مانی، نهال
  • سهیلا جواهری، حسین زارعی، سید علیرضا موحدی نایینی، قربانعلی روشنی صفحات 193-200
    در این بررسی 7 نوع کود آلی شامل خاک برگ، پوسته ی برنج، کود دامی، کمپوست قارچ، مخلوط خاک برگ، پوسته ی برنج و کمپوست قارچ (مخلوط 1)، مخلوط خاک برگ، پوسته ی برنج و کود دامی (مخلوط 2) هر یک به نسبت 1:1:1 و نیز تیمار شاهد (فاقد کود) همراه با چند سطح فشردگی شامل غلتک با وزن های 36، 56 و 76 کیلوگرم مورد استفاده قرار گرفتند. تیمار ها در پاییز سال 1387 در مزرعه ی تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان به صورت طرح بلوک های نواری با سه تکرار اعمال گردیدند. اثرات تیمار های فوق بر روی میزان کلروفیل چمن، میزان تراکم و سرعت پوشش، میزان ارتفاع و درصد ماده ی خشک گیاه در فصل پاییز مورد ارزیابی قرار گرفت. بر طبق نتایج حاصل تیمار های کمپوست قارچ و پوسته ی برنج در فشردگی اول، تیمار های کود دامی و مخلوط 2 در فشردگی دوم و تیمار کود دامی در فشردگی سوم بیشترین میزان کلروفیل را نشان دادند. بیشترین و کمترین میزان نیتروژن در هر سه سطح فشردگی به ترتیب در تیمار کود دامی و شاهد مشاهده گردید. بالاترین میزان تراکم مربوط به تیمار کود دامی و پایین ترین میزان مربوط به تیمار خاک برگ بود. در هر سه فشردگی بیشترین و کمترین میزان ارتفاع، به ترتیب در تیمار کود دامی و شاهد مشاهده گردید. نتایج به دست آمده از این تحقیق برای مدیریت چمن در ارتباط با استفاده از کود های آلی و میزان فشرده سازی بستر کشت در شرایط شهر گرگان، قابل استفاده خواهد بود.
    کلیدواژگان: چمن، بستر کشت، غلتک، عناصر غذایی، کیفیت ظاهری
  • مرتضی علیزاده، بهمن حسینی صفحات 201-207
    زوفا (Hyssopus officinalis L.)، از مهمترین گیاهان دارویی و ادویه ای متعلق به تیره نعناعیان می باشد که مبدا آن آسیای صغیر است. تکثیر و بهره برداری از پتانسیل بالقوه گیاهان دارویی از اهداف فن آوری های نوین از جمله بیوتکنولوژی و کشت بافت می باشد. در این تحقیق اثر نوع توده و غلظت های مختلف هورمون BAP بر باززایی گیاه زوفا در شرایط کشت درون شیشه ای مطالعه گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل با سه نوع توده (همدان، شیراز و مشهد) و در چهار سطح BAP (0، 2/2، 4/4، 2/13 میکرومولار) و در سه تکرار انجام گردید. نتایج آنالیز داده ها نشان داد که توده های مورد مطالعه از نظر میانگین باززایی دارای اختلاف معنی داری می باشند. در هر سه توده کمترین میانگین باززایی و درصد باززایی در محیط MS بدون هورمون مشاهده شد. در توده همدان بیشترین میانگین شاخساره باززایی شده (86/7) و درصد باززایی (86 درصد) در تیمار 4/4 میکرومولار BAP، بدست آمد. در توده شیراز تیمار 4/4 میکرومولار BAP با میانگین 7 شاخساره باززایی شده و 80 درصد باززایی مناسبترین تیمار هورمونی بود. غلظت 2/2 میکرومولار BAP در توده مشهد با میانگین 9 شاخساره باززایی شده و درصد باززایی 86 درصد بهترین تیمار شناخته شد. کمترین میزان درصد باززایی نیز با صفر درصد در محیط کشت های MS بدون هورمون و حاوی 2/13 میکرومولار BAP مشاهده گردید. اثر غلظت های مختلف IBA بر درصد ریشه زایی در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بوده است و بیشترین درصد ریشه زایی (66/86 درصد) در غلظت 84/9 میکرومولار IBA و کمترین درصد ریشه زایی (صفر درصد) در محیط MS 1/2 بدون هورمون ثبت گردید.
    کلیدواژگان: زوفا، توده، باززایی درون شیشه ای، تیمار هورمونی
  • حسن اکبری بیشه، حمیدرضا بهرامی صفحات 208-216
    به منظور بررسی اثرات فسفات کلسیم (Seniphos) و هرس تابستانه بر افزایش رنگ قرمز پوست و خصوصیات کیفی میوه سیب رقم رد دلیشز آزمایشی در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در منطقه کمه سمیرم به مدت دو سال اجرا گردید. هر بلوک شامل 6 تیمار (1- هرس در 15 مرداد ماه 2- هرس در 30 مرداد ماه 3- شاهد 4- سینفوس با غلظت 8 در هزار 5- سینفوس با غلظت 10 در هزار 6- سینفوس با غلظت 12 در هزار) و هر کرت دارای 3 اصله درخت بود. پس از انجام تیمارهای لازم، در زمان برداشت از هر کرت در هر تکرار مقدار 15 کیلوگرم میوه به طور تصادفی برداشت شد. پس از اندازه گیری صفات مورد نظر (سفتی بافت، میزان رنگ قرمز پوست، اسیدیته، مواد جامد محلول، بازار پسندی، میزان پوسیدگی، میزان لکه تلخی و آردی شدن) میوه های هر تکرار بطور جداگانه به مدت 4 ماه در سردخانه با دمای صفر درجه و رطوبت نسبی 95 درصد نگهداری شدند و در دو نوبت 2 و 4 ماه انبارمانی نمونه هایی از میوه ها تهیه و خصوصیات کیفی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از جدول تجزیه واریانس مرکب دو ساله در زمان برداشت نشان داد که اثر تیمارها درکلیه صفات در سطح 1 درصد معنی دار می باشد. همچنین بین تیمارهای مختلف نسبت به شاهد از نظر میزان رنگ قرمز پوست اختلاف معنی داری مشاهده گردید، به طوری که بیشترین میزان رنگ قرمز پوست مربوط به تیمار 12 در هزار سینفوس بوده است. بعد از 2 ماه انبارمانی از نظر میزان سفتی بافت، بازار پسندی، میزان آردی شدن و لکه تلخی اختلاف معنی داری بین تیمار شاهد با تیمار سینفوس با غلظت های 8، 10 و12 قسمت در هزار و هرس تابستانه 15 مردادماه و30 مردادماه وجود دارد. بعد از چهار ماه انبارمانی بین تیمار سینفوس با غلظت12 قسمت در هزار و سایر تیمارها و همچنین شاهد، اختلاف معنی داری از نظر میزان سفتی بافت، بازار پسندی، میزان پوسیدگی، آردی شدن و لکه تلخی مشاهده شد. همچنین از نظر سفتی بافت و بازار پسندی تیمار سینفوس با غلظت 10 و 12 در هزار در سطح قابل قبول بودند.
    کلیدواژگان: رد دلیشیز، رنگ پوست، فسفات کلسیم، هرس تابستانه
  • علی اکبر شکوهیان، غلامحسین داوری نژاد، علی تهرانی فر، علی رسول زاده صفحات 217-226
    اساس تولید محصول در بادام، تولید جوانه های گل با کمیت و کیفیت مطلوب است. فرآیند تشکیل جوانه بارده نه تنها توسط ریخته ارثی گیاه کنترل می شود، بلکه عوامل داخلی و خارجی متعددی آن را تحت تاثیر قرار می دهند. بدون برقراری رابطه ای مناسب بین این عوامل، دستیابی به محصول اقتصادی و منظم سالیانه دور از انتظار است. این بررسی به منظور ارزیابی نقش ریز موجودات مفید (Effective Microorganism (EM)) بر تشکیل جوانه های گل ژنوتیپ های بادام، تحت تنش آبی در سال 1390در گروه علوم باغبانی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه فاکتور ریز موجودات مفید (صفر و نیم درصد)، تنش آبی (آبیاری کامل، 66 درصد و 33 درصد آب قابل نگهداری خاک) و دو ژنوتیپ بادام (H1 وH2) در 4 تکرار اجرا گردید. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که ریز موجودات مفید در سطح احتمال یک درصد سبب افزایش سطح برگ، کلروفیل، ذخیره پروتئین، ازت، پتاسیم و فسفر برگ شده است. تعداد جوانه ی گل تشکیل شده، تحت تاثیر ژنوتیپ، EM و سطوح تنش، در سطح یک درصد معنی داری بود. رفتارهای مصرف EM، ژنوتیپ H1 و آبیاری کامل، سبب افزایش تعداد جوانه های گل شدند. در صفت تعداد جوانه ی گل تشکیل شده، اثر متقابل معنی داری در سطح یک درصد بین تیمارها مشاهده گردید که بهترین نتیجه با مصرف EM در شرایط آبیاری کامل توسط ژنوتیپH2 حاصل شد.
    کلیدواژگان: پروتئین، سطح برگ، عناصر غذایی، کلروفیل، کم آبیاری
|
  • M. Hassanpour Asil, M. Dehestani Ardakani, M. Rabiee Pages 95-101
    To study the effect of seed density and plant distance on yield and growth parameters of radish، an experiment was conducted in Research of Station Rice at office Rasht in 2008-2009. This study was set in secondary culture after rice by factorial experiment with randomized complete block design with 3 replications. Treatments consisted of factorial arrangement of three seed density levels (5، 10 and 15 Kg/ha) and plant spacing (20 and 30 cm). Measurements comprising of total production in hectare، weight of one shrub، weight of tuber، weight of foliage، shrub height، leaf number، length of leaf، length and diameter of tuber. Results showed that seed density of 5 Kg in hectare in plant distance of 20 cm with yield of 45. 38 ton in hectare was most performance and recommendable for this region.
    Keywords: Radish, Morphological traits, Total yield, Tuber, Density
  • M. Taiefeh, M. Moez Ardalan, F. Baghery Pages 102-109
    Soil pH is one of the important chemical characteristics of soil that plays major role in growing of tea plant and affects on absorbing of food elements by plant and their usability. In this study، the effect of different calcium source was investigated on some of quantifying parameters in tea plant، pH and EC in tea soil. Tea is plant with shallow roots، this shrubs grows two forms wild and farmed. The leaves of plant are the use in tea that is important economically. This study was conducted as a factorial with two factors، calcium fertilizer type and fertilizer levels on the basis Completely Randomized Design (CRD) with three replications. In order to supervise content of calcium component which contains calcium carbonate، dolomite، calcium oxide and calcium chloride with four levels (0، 1، 2، 3) g ca / kg was added to soil with three replications. The result of analysis of variance related to calcium fertilizer on soil pH indicated that only calcium fertilizer type in soil pH is significant at 0. 1%. Also the result of calcium fertilizer on soil EC showed that the type of calicum fertilizer، fertilizer level and interaction effects and level of fertilizer on soil EC is significant at 0. 1%. But the effect of different sources of calcium has not significantly different on parameters of quantity in tea plant during investigation (three months).
    Keywords: Calcium composition, EC, pH, Camellia sinensis
  • A.H. Mohebi Pages 110-116
    Mycorrhizal symbiosis increase nutrient uptake and enhance plant growth by elaborating root system. The positive effects of mycorrhizal symbiosis on the growth، physiology and ecology of various plants have been recognized. The symbiotic relations between mycorrhizal fungi and date palm with regard to nutrient uptake by this plant have not yet been explored and studied in Iran. This project was conducted as a randomized complete block design with four replications (blocks) in a greenhouse at Date Palm and Tropical Fruit Research institute during 2008 to 2009. Factor A such as; five rate of fertilizer superphosphate triple (0، 5، 10، 15، 20 mg/kg soil)، factor B including; with or without mycorrhiza inoculation. Fresh and dry weight of shoots and roots، root length، mycorhizal root length and nutrient concentration in different treatments were measured. The results showed significantly differences between dry weight of roots and shoots، nitrogen، potassium and phosphorus in shoot and roots (P)
    Keywords: Mycorrhiza, Nutrient uptake, Vegetative growth, Date palm
  • Z. Mohammadi, H.R. Roosta, A. Tajabadipour, H. Hokmabadi Pages 117-129

    This research carried out in the Rafsanjan pistachio orchard to investigate the effect of N form، manure، K and Fe on yield، nut quality and leaf mineral nutrients concentrations of Pistacia vera L. cv. Fandoghi grafted on Badami-Riz Zarand rootstock. The experiment was as factorial with four factors including; manure (without manure and 10 kg tree-1 sheep manure)، N form (ammonium sulfate and calcium nitrate)، K (without K and 600 kg K tree-1) and Fe (without Fe and 100 g Fe tree-1) and randomized complete blocks design with 6 replications. Fertilizers were added to the soil in holes with 40-60 cm depth on two sides of trees، and treatments effects was evaluated during two years. The results showed that ammonium application increased the nut yield compared to nitrate fertilizer، this increase in yield is may related to the higher N and Fe in plants and consequently leaf chlorosis alleviation due to the chlorophyll contents elevation by these elements. Combination of ammonium-N and Fe increased split pistachio nuts. In this research، ammonium application increased the concentration of Fe، Zn، N and K and reduced P، Ca and Mg concentrations in leaves. Therefore، it is suggested to use N fertilizer containing ammonium rather than nitrate in pistachio orchards with mainly high soil pH.

    Keywords: Hole fertilization, Nutrient elements, pH, Pistacia vera L., Tree fruit nutrition
  • R. Khatibzadeh, M. Azizi, H. Arouiee, M. Farsi Pages 130-138
    To protect and multiply important and rare plant resources، in vitro culture serves as a more efficient alternative to traditional propagation approaches. Levisticum officinale Koch. a member of Apiaceae is an important، endangered and neglected species in Iran، which has been shown to have diuretic، spasmolytic and carminative effects. In order to supply enough plant materials for micro-propagation of this herb and study effects of different methods of disinfection and stratification on in vitro seed germination، a factorial experiment laid out in a completely randomized design was set out to establish sterile plants out of seed culture. It was concluded that a pre-chilling treatment for 3 months resulted in maximum percent of germination (92%) and the largest germination rate. The best superficial sterilization protocol was proofed to be soaking in 70% (v: v) ethanol for 30 s and then، using of 2% (v: v) dilution of NaOCl for 15 min، followed by 3 rinses in sterile distilled water.
    Keywords: Levisticum officinale, Medicinal plants, Seed germination, In vitro culture
  • M. Ghabouli, A.R. Bahrami, F.A. Shahriari, J. Zolala, A. Mohammadi Pages 139-147
    Plant tissue culture techniques are used as basic requirement of common plant transformation systems. In most cases of plant transformation، a reproducible regeneration protocol is the limiting step due to long time lasting، specialized facilities and well experienced persons. Furthermore، tissue culture procedures induce somaclonal variation among regenerated transgenic plants. Therefore، recently current studies in plant molecular biology prefer plant transformation procedures avoiding tissue culture phase. Various in plant a transformation procedures have been explored، among which the floral dip method is the most reliable in vivo transformation method. In this research، with the aim of evaluating the ability of floral dip method for genetic transformation of some Apiaceae plants، we studied Dill (Anethum graveolens)، Fennel (Foeniculum vulgare)، Coriander (Coriandrum sativum)، Carrot (Daucus carrota)، Parsley (Petrocelium sativum) and Celery (Apium graveolens). Arabidopsis thaliana was used as a model plant of experimental procedure. Flowers، in different stages of inflorescence development، were immersed in different suspension of Agrobacterium tumefaciens carrying the plant binary vector pBI121. This vector carries plant reporter gene uidA (gus) and the plant selectable marker gene npt II. Although، producing transgenic Arabidopsis plants with a high transformation rate of 4% verified the accuracy of experimental procedure، floral dip method was not successful for transformation of Apiaceae plants. Only one transformed celery plantlet، carrying nptII gene with no expression of GUS، was obtained bby screening more than 10000 seeds produced by treated plants from all the species. Transgenic Arabidopsis plants expressing gus reporter gene were confirmed through PCR and histochemical assays.
    Keywords: Floral dip, Plant transformation, Apiaceae, Arabidopsis, Agrobacterium
  • M.H. Bagheri, H.R. Roosta Pages 148-157
    In this study the effect of nitrogen form and different oxygen levels on growth and development and macronutrients concentrations in lettuce plants was investigated. This investigation showed that sole ammonium application caused fresh and dry weight reduction of shoot and root in lettuce plant. But different oxygen levels had no effect on them. Nitrogen concentration of shoot was higher in ammonium treatments compared to nitrate treatment and with increasing of oxygen levels in the presence of ammonium، nitrogen content also increased، although it was not the same in nitrate treatment. Phosphorous concentrations in shoot and root were not affected by any of treatments and their interaction. Ammonium also caused reduction of potassium concentration in shoots، but different oxygen levels and its interaction with nitrogen form had no significant effect on it. Magnesium content of shoot also decreased in the presence of ammonium، although it was not the same in root. With increase of dissolved oxygen level، magnesium content of shoot decreased in ammonium treatment، but in nitrate treatment the concentration of this element was not affected by oxygen levels. It is concluded that probably reduction of potassium and magnesium in ammonium-fed plants has a role in plant growth reduction، and it was also observed that in spite of increase in the concentration of shoot nitrogen and root magnesium with increase of dissolved oxygen level in ammonium treated plants، lettuce growth was not affected by oxygen levels.
    Keywords: Nutrient solution, Ammonium, Hydroponic, Lettuce, Nitrate
  • A.R. Bolandi, H. Hamidi, R. Beidokhti Pages 158-165
    The experiment was conducted to study the effect of photoperiod and hormones on production of microtubers for two potato cultivars (Sante and Savalan)، which were clean and pathogens free. This experiment was performed as a factorial experiment based on randomized design with three replications. The results showed that cultivar، hormone and photoperiod would effect on all studied traits. Sante cultivar indicates more efficiency for all measured traits than in Savalan cultivar. In this experiment by using the combination of two hormones 2، 4-D and BAP would increase number، diameter and weight of microtubers. The means comparison of photoperiod showed that highest efficiency for all traits as treatment of plant for 8 hours in darkness plus 16 hours in light plus utter darkness (P3). In this research، the highest number of microtuber was related to cultivar of Sante (9. 47) is gained with hormone 2، 4-D، as well as photoperiod P3 which this superiority for Savalan cultivar is gained by using the combination of two hormones and P3 photoperiod.
    Keywords: Tissue culture, Potato, Microtuber, Photoperiod, Hormone
  • A. Hadjiamiri, H. Safari, M. Gardakaneh, M. Najafi Pages 166-177
    In order to study adaptation ability of 15 commercial olive cultivars، this experiment was carried out using a randomized complete block design with three replication during the period from 2007 to 2009 in dry-warm climate of Sar-pol-e-Zehab Dallaho olive station of Kermanshah province. In this experiment، vegetative and reproductive traits were measured according to I. O. O. C. descriptors. Flora emergence was significantly different over years and among cultivars and flowering period appeared from end March to early May. Korneiki، as the late ripening cultivar، produced the smallest fruits (0. 59 gr/fruit) among other cultivars. The highest fruit set، dry matter and content of oil accumulation (12. 1%، 12. 2%) in fresh matter were recorded in Amphisis and Korneiki cultivars، respectively. Mary was early ripening cultivar and it had the least dry matter and oil in fresh matter (5. 2%). Conservalla cultivar had the most fruit weight (4. 2 gr/fruit)، flesh and yield per hectare (6700 kg/ha). On the other hand، the least percentage of fruit set and yield was obtained in Gorgan1 genotype (720 kg/ha) and Roghani Roodbar cultivar (637 kg/ha). The results indicated that temperature played a major role in delay of flowering by affecting phonological statue and development of flowers. It also oil content in olive affected by environmental condition and genetic background of cultivars. Finally، Olive Table cultivars (Conservalia، Manznilla and Sivillano)، Zard-e- ziton (Dual-Purpose) and Oil Amphisis cultivar were better than the others for Sar-e-Pol-e- Zehab weather conditions.
    Keywords: Olive (Olea europaea L.), Adaptability, Sar, e, Pol, e, ZehabOil, Yield
  • M. Yusefi, S.J. Tabatabaei, J. Hajilu, N. Mahna Pages 178-184
    Salinity affects the yield and quality of fruits crops as result of modifying water and nutrient uptake. In split root system، it should be possible to reduce the deleterious effect of salinity on the plant growth. Therefore، an experiment was conducted on strawberry with different concentration of NaCl (0، 30، 60 and 90 mM) in a completely randomized blocks design in studding hydroponic greenhouse. The roots were divided into two portions and either even or uneven salinity was applied to the root portions. The treatments consist of 0:0، 0:30، 0:60، 0:90، 30:30، 60:60 and 90:90 with three replications. In general، the increased salinity reduced photosynthesis rate but in uneven salinity the photosynthesis rate was increased. Proline concentration was reduced in 0:0 treatments but increased in 0:30 and 30:30 treatments. Ca، N، P and K concentrations were reduced by increasing salinity، but were increase in uneven salinity. The highest concentrations of Cl and Na were observed in 60:60 and 90:90 salinity treatments. Na and Cl concentrations were reduced in uneven salinity in the root zone so that in 0:30 treatments، the concentration of Na were 20% lower than that in 30:30 treatments. Based on the results of this study the application of uneven salinity in a concentration of 30 mM could be recommended for growing strawberry in salinity stress conditions.
    Keywords: Strawberry, Salinity, Split Root, Photosynthesis, Proline
  • J. Jalili, Kh. Jalili, H. Sohrabi Pages 185-192

    One fundamental strategy for increasing efficiency of plans which aim to develop natural resources is decreasing water loss and using this restricted water optimally. In arid and semi-arid regions such as a large part of Iran، increasing period of irrigation which results in decreasing the irrigation costs، without causing water stress to planted sapling is a vital task. In this research we examined the effect of using super absorbent on increasing irrigation period and growth of Rose''s saplings. The experiment designed in randomized block with two factors (super absorbent in 4 levels 0، 40، 90 and 140 g. and irrigation period in 4 levels 6، 10، 14 and 18 days) and 3 replications. The results indicated that using super absorbent make it possible to increase irrigation period، while surprisingly causes some increases in growth of saplings. Considering height growth of saplings، 10 days irrigation period with 40 g super absorbent and based on collar and crown growth of 14 days with 140 g. were the best treatments. It means that these treatments which implemented the minimum amount of super absorbent lead to decreasing irrigation period while growth of saplings in contract to saplings in control treatment had no significant decrease.

    Keywords: Growth Parameter, Water Stress, Survival Rate, Sapling
  • S. Javahery, H. Zarei, S.A.R. Movahedi Naeini, Gh. Roshani Pages 193-200
    In current study، seven organic fertilizers including; Leaf Mold (LM)، Rice Husk (RH)، Manure، Spent Mushroom Compost (SMC)، mixture of LM، RH and SMC (M 1)، mixture of LM، RH and Manure (M 2) with the ratio of 1:1: 1 and control (no fertilizer) along with some levels of soil compactness comprising roller weights of 36، 56، 76 kilogram were used. Treatments were applied in a strip plot design with three replications، in research farm of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources during fall 2008-2009. Effects of these treatments were investigated on chlorophyll content of lawn، amount of density and cover rate، growth height and percent of plant dry matter in fall season. According to results، SMC and RH treatments in first compactness، manure and M2 treatments in second compactness and manure treatment in third compactness showed the maximum chlorophyll content. The most and the least amount of nitrogen in each three compactness levels were observed in manure and control treatments، respectively. The highest density was related to manure treatment and the lowest one was related to LM treatment. In each three compactness، maximum and minimum height was observed in manure and control treatments، respectively. This project results will be used for lawn management in relation to the use of organic fertilizer and compactness rate of planting bed in Gorgan city conditions.
    Keywords: Lawn, Culture bed, Roller, Nutritional elements, Appearance quality
  • M. Alizadeh, B. Hosseini Pages 201-207
    Hyssop (Hyssopus officinalis L.)، belongs to the family of Lamiaceae which its origin is Asia Minor، and is considered as one of the most important medicinal plant. This experiment was done to study the effects of population and BAP concentrations on hyssop plant regeneration under in vitro culture conditions. This research were performed in factorial experiment with three populations (Hamadan، Shiraz and Mashhad) and four levels of BAP (0، 2. 2، 4. 4، 13. 2 µM)، in three replications. Results showed that there is significant difference between populations. In all three populations، the lowest average and percentage of regeneration was observed in MS medium without any growth regulators. In Hamadan population، the highest average of regenerated shoots (7. 86) and percentage of regeneration (86%) was obtained in BAP (4/4 µM) and in Shiraz population، maximum number of regenerated shoots (7) and 80% regeneration percentage was observed on 4. 4 µM BAP. The minimum regeneration percentage with 0% was obtained in MS medium without plant growth regulators and MS media supplemented with 13. 2 µM concentration of BAP. 2. 2 µM BAP in Mashhad population with an average of 9 regenerated shoots and 86% regeneration percentage was known as the best treatment. ANOVA results showed significant (P < 0. 01) effect of IBA levels on root induction. The highest rooting percentage (86. 66%) was achieved in MS medium supplemented with 9. 84 µM of IBA and the lowest rooting percentage (0%) was observed in 1/2 MS hormone-free medium.
    Keywords: Hyssopus officinalis L., Population, In vitro regeneration, Hormonal treatment
  • H. Akbari-Bishe, H.R. Bahrami Pages 208-216
    A study of two years was carried out on apples، red delicious cv. in Comeh of Semirom region. The objective of this research was to assess the effect of pre-harvest calcium phosphate (Seniphos) spraying and summer pruning on the skin color and quality characteristics of the fruit. Study was carried out using a complete randomized block design with 3 replications. Trees were subjected to pre-harvest spraying of 0. 8، 1% and 1. 2% seniphos (calcium phosphate) and pruning on 6 and 21 of august. A control test also was carried out. Each block contained 3 trees. 15 kilo of fruit was harvested randomly from each block. Firmness، skin color، acidity، TSS، overall acceptability، bitter rot، rotting and farinaceous texture of fruit were assessed after 2 and 4 month storage at 4 ºc and 95% of humidity. ANOVA test based on 2 year study data indicated significant effect of applied treatments (α=1%) on all studied parameters. Skin redness increased significantly comparing to the control sample. The highest redness was observed in the 1. 2% seniphos spraying treatment. After 2 months of storage، firmness farinaceous texture، bitter rot and overall acceptability of fruit in seniphos and summer pruning treatments changed significantly comparing to those of control sample. After 4 months of storage، there was significant difference between 1. 2% seniphos treatment and other treatments including the control in view point of firmness، rotting، farinaceous texture and bitter rot of the fruit. The acceptable firmness and overall acceptability were obtained by using 1% and 1. 2% seniphos spraying treatments.
    Keywords: Red delicious, Skin color, Seniphos, Pruning
  • A.A. Shokouhian, Gh. Davarynejad, A. Tehranifar, A. Imani Pages 217-226
    The base of nut production in almond is flower buds set with best quality and quantity. Although the process of flower buds set is controlled by genetic characteristics، however it affected with inside and outside diverse factors. To understand relationship between these factors for achieve to annual and regular nut production economically. An experiment was conducted in order to evaluate effects of effective microorganisms (EM) under water stress conditions on bud flower formation in two genotypes of almond trees in Department of Horticultural Science، Faculty of Agriculture، Ferdowsi University of Mashhad، in 2011. In this research effects of two different concentrations (0 and 5%) of EM and three levels of aridity stress treatments (100، 66، and 33% of FC) on number of flower buds in two genotypes (H1and H2) of almond was evaluated. This experiment was arranged as a factorial experiments based on a randomized complete blocks design with four replications. Results showed that the EM increased amount of leaf area، chlorophyll، storage protein، N، K and P in leaves. In this research، effects of different genotypes، EM and irrigation levels on number of flower bud set were significantly different at the %1 level. Number of flower bud formation increased by treatments of EM application، H1 genotype and irrigation level of FC% 100. There was significant interaction between treatments for this trait at %1 level. The best result was obtained from interaction between H2 genotype and irrigation using level of FC% 100 and EM application.
    Keywords: Chlorophyll, Deficient irrigation, Leaf area, Protein, Nutrition elements