فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال نهم شماره 1 (پیاپی 34، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/04
  • تعداد عناوین: 13
|
  • نوشین برزگر مروستی، بیتا آیتی صفحات 1-11
    تولید حجم بالای لجن از جمله مشکلات عمده اکثر تصفیه خانه های فاضلاب می باشد که لزوم ارائه راهکارهای مناسب اقتصادی و زیست محیطی را جهت مدیریت و تصفیه مناسب آن ایجاب می نماید. با توجه به اینکه در فرایند آماده سازی لجن کاربرد ترکیبات طبیعی نسبت به شیمیایی از ارجحیت زیست محیطی و اقتصادی زیادی برخوردار است، متخصصین در تلاش برای یافتن مواد مناسب جهت جایگزینی می باشند. در این تحقیق آماده سازی و آبگیری لجن با سه ترکیب غذائی شامل نشاسته، عصاره لوبیا و پوست انار در مقیاس آزمایشگاهی بصورت ناپیوسته و در طی دو مرحله اصلی تعیین pH و نیز دوز بهینه مواد توسط آزمون های زمان فیلتراسیون، درصد کاهش حجم لجن، درصد رطوبت کیک لجن و حجم آب فیلتر شده (در زمان10 ثانیه) و کدورت آب فیلتر شده صورت پذیرفت. طبق نتایج حاصل، عصاره پوست انار در pH و غلظت بهینه به ترتیب 4 و متوسط ppm 1000 بهترین کارائی را نشان داد. به گونه ای که نسبت به نمونه شاهد، زمان فیلتراسیون و رطوبت کیک لجن به ترتیب حدود 63 درصد و 5/6 درصد کاهش و حجم آب فیلتر شده در 10 ثانیه، 64 درصد افزایش یافت.
    کلیدواژگان: فاضلاب شهری، آماده سازی لجن، آبگیری، pH، غلظت، عصاره پوست انار، نشاسته، عصاره لوبیا
  • سید هادی رضوی، سید محمد هاشم حسینی، سید مهدی اجاق، مسعود رضایی صفحات 13-23
    مطالعه حاضر جهت بررسی اثر پوشش های آنتی میکروبی بر ماندگاری فیله قزل آلای رنگین کمان انجام شد. این پوشش با افزودن اسانس دارچین در پوشش کیتوزانی تهیه شد. ماهی پوشش شده در یخچال ( ̊C1±4) نگهداری شد و ارزیابی میکروبی فیله ماهی مشتمل بر شمارش باکتریایی کل، باکتری های سرما دوست، باکتری های اسید لاکتیک و اینترو باکترها و اندازه گیری بازهای ازته فرار و pH انجام پذیرفت. همچنین ارزیابی حسی نمونه ها برای بافت، بو، رنگ و پذیرش کلی نمونه ها انجام شد. نتایج نشان داد که اسانس دارچین و پوشش کیتوزانی اثر سینرژیستی قابل ملاحظه ای (P < 0.05) در کاهش شمارش باکتریایی کل، باکتری های سرما دوست، باکتری های اسید لاکتیک و اینترو باکترها داشتند. همچنین این دو ترکیب به طور معنی داری (P < 0.05) منجر به کاهش میزان بازهای ازته فرار در نمونه های پوشش دار شدند. بافت، بو، رنگ و پذیرش کلی تنها در نمونه های کنترل به شکل معنی داری(P < 0.05) کاهش یافت.
    کلیدواژگان: اسانس دارچین، پوشش کیتوزانی، فیله قزل آلای رنگین کمان، ماندگاری
  • گیتی کریم صفحات 25-35
    در این مطالعه وضعیت آلودگی مواد غذائی با منشا دامی و آبزیان به فلزات سنگین در کشور مورد مطالعه قرار گرفته است. مطالعات در مورد شیر و فرآورده های آن در این مورد محدود است و نتایج بررسی ها نشان میدهد که آلودگی شیر به سرب کم و لی به کادمیوم نسبتا زیاد است. در مناطق صنعتی کشور آلودگی شیر به آهن زیاد است. میزان مس و سرب در شیر خشک کودک که وارداتی است یش از حد مجاز است. در مورد آبزیان صید شده در سواحل دریای خزر آلودگی به سرب و کادمیوم در برخی مناطق بیش از حد مجاز سازمان جهانی بهداشت است. چنین وضعی در مورد ابزیان آب های جنوب کشورهم در ارتباط با سرب، کادمیوم و نیکل دیده میشود. در سال 1384 در ماهیان سفید صید شده از سواحل مرکزی خزر جنوبی آلودگی از نظر جیوه بیش از حد استاندارد بوده است. نتایج بررسی ها در میگو مبین آلودگی کم این آبزی به فلزات سنگین است و در آبزیان خوراکی دیگر مثل صدف ها آلودگی به نیکل و وانادیوم مشاهده میگردد. در مورد گوشت قرمز تنها یک مطالعه وجود دارد که نشان دهنده آلودگی سرب در تعداد کمی از نمونه ها می باشد.
    کلیدواژگان: مواد غذائی با منشا دامی، آبزیان، فلزات سنگین، ایران
  • حبیب الله میرزایی، اعظم عالمی، زهرا امام جمعه صفحات 37-44
    در این تحقیق تاثیر فشار و دمای تغلیظ بر روی مدت زمان تغلیظ، روند افزایش مواد جامد محلول، ویسکوزیته، دانسیته و مقدار لیکوپن آب هندوانه بررسی شد. برای این منظور از سه فشار اتمسفری، 5/38 و 3/7 کیلوپاسکال و دماهای 100، 75 و 40 درجه سانتیگراد استفاده شد و سرعت تغلیظ، تغییرات pH، دانسیته، ویسکوزیته و محتوای رنگدانه لیکوپن آب هندوانه در طی زمان فرایند تعیین گردید. نتایج حاصله نشان داد که هر چه درجه خلاء بالاتر باشد، سرعت تغلیظ بالاتر است و در فشارهای پایین تر، لیکوپن بهتر حفظ می شود. pH نمونه در فرایند حرارتی، دستخوش هیچ گونه تغییری نشد. تغییر دانسیته با افزایش غلظت رابطه مستقیم خطی دارد. همچنین ویسکوزیته مستقل از فشار-دمای فرایند است و فقط به غلظت نمونه وابسته است.
    کلیدواژگان: هندوانه، تغلیظ حرارتی، لیکوپن
  • وحید سمواتی صفحات 45-51
    در این بررسی به مطالعه اثر نوع و غلظت شیرین کننده های طبیعی و مصنوعی (ساکاروز، گلوکز، فروکتوز، آسپارتام، آسه سولفام K، نئوتام) بر روی خواص رئولوژیکی هیدروکلوئید گوار در یک سیستم مدل شامل مخلوط شیرین کننده ها و هیدروکلوئید گوار پرداخته شده است.
    آزمایشات در 2 سطح غلظت از شیرین کننده ها (10و 20% وزنی-وزنی از ساکاروز، گلوکز و فروکتوز، 1/0و 2/0درصد وزنی-وزنی از آسپارتام و آسه سولفام، 001/0و 002/0 وزنی-وزنی از نئوتام) و صمغ گوار (5/0 و 5/1 % درصد وزنی-وزنی) انجام شد. جهت اندازه گیری خواص رئولوژیکی از دستگاه Oscillatory مدل MCR-300 استفاده شد.
    نتایج نشان داد که انواع شیرین کننده های طبیعی با توجه به نوع و غلظت آنها، اثرات متنوعی را بر روی خواص رئولوژیکی محلول های هیدروکلوئید گوار بوجود می آورند. برای مثال ساکاروز باعث افزایش اندیس ذخیره وکاهش اندیس افت محلول های گوار گردید. همچنین تاثیر شیرین کننده ها در غلظت های بالاتر هیدروکلوئید گوار بیشتر می باشد. بعلاوه، شیرین کننده های سنتزی در غلظت های مورد استفاده بر روی رفتار رئولوژیکی سیستم های هیدروکلوئیدی گوار اثری ندارند.
    کلیدواژگان: هیدروکلوئید، شیرین کننده، رئولوژی، گوار
  • منصور راسخ صفحات 53-63
    به منظور تعیین برخی خواص مکانیکی پیازسیر و سیرچه ی سیر رقم محلی تالش، در سه دوره زمانی انبارداری با فواصل زمانی 70 روزه آزمون فشاری انجام شد. آزمون فشاری روی پیاز کامل سیر، سیرچه ها و نمونه های استوانه ای تهیه شده از بافت سیر در سه سرعت بارگذاری 10، 60 و 110 میلی متر در دقیقه انجام شد. در این آزمون ها مقدار میانگین بیشینه نیروی لازم برای گسیختگی سیرچه، بیشینه نیروی لازم سست کردن پیازسیر و نیز بیشینه نیروی لازم برای گسیختگی نمونه های استوانه ای تهیه شده از بافت سیر و همچنین مقدار ضریب کشسانی ظاهری و حقیقی و چغرمگی برای سیرچه ها و نمونه های استوانه ای در سه دوره انبارداری، سه سرعت بارگذاری و در دو جهت بارگذاری اندازه گیری شد. بنابر نتایج به دست آمده مقدار ضریب کشسانی ظاهری، بیشینه نیروی لازم برای گسیختگی و چغرمگی سیرچه به ترتیب MPa762/2 تاMPa 091/7،N 043/105 تا N27/167 و mJ/mm3 358/62 تا mJ/mm3 44/101 اندازه گیری شد. همچنین مقدار ضریب کشسانی حقیقی، بیشینه نیروی لازم برای گسیختگی و چغرمگی نمونه استوانه ای تهیه شده از بافت سیر به ترتیب MPa368/3 تاMPa 981/6،N 606/12 تا N762/25 و mJ/mm3 173/0 تا mJ/mm3 33/0 اندازه گیری شد. مقدار نیروی لازم برای سست کردن پیاز سیر هنگام بارگذاری در راستای ارتفاع و در راستای عرضی به ترتیب N 023/127 تا N001/228 و N 52/45 تا N97/106 اندازه گیری شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس عامل های دوره انبارداری، جهت بارگذاری و سرعت بارگذاری اثر معنی داری روی مقدار ضریب کشسانی ظاهری، چغرمگی و بیشینه نیروی لازم برای گسیختگی سیرچه کامل داشتند.
    کلیدواژگان: سیر، ضریب کشسانی، دوره انبارداری، سرعت بارگذاری
  • عبدالمحمد عابدیان کناری_علی معتمدزادگان_مهران حبیبی * علی طاهری رضایی صفحات 65-76
    در این تحقیق از روش سطح پاسخ (RSM) جهت بررسی تاثیر شرایط مختلف بر تولید پروتئین آبکافت شده ضایعات کشتارگاه مرغ با استفاده از آنزیم آلکالاز استفاده شد. طرح ترکیبی مرکزی (CCD) با 3 عامل و 5 سطح جهت بهینه سازی روند آبکافت و بررسی تاثیر فردی و متقابل عوامل آزمایش استفاده گردید. عوامل این آزمایش عبارت بودند از زمان (دقیقه)، دما (C ◦) و نسبت آنزیم به سوبسترا (واحد آنسون بر گرم پروتئین)؛ درصد درجه آبکافت نیز به عنوان پاسخ در نظر گرفته شد. مدل ریاضی برازش خوبی با داده های آزمایش داشت زیرا 2R 96/0 نشان داد که 96% از تغییرات درون محدوده آزمایش توسط مدل قابل توضیح است. همچنین نتایج تجزیه واریانس نشان داد که فقدان تناسب مدل معنی دار نیست (05/0◦51/52. بر اساس نتایج تجزیه اسید آمینه و شاخص شیمیایی، متیونین و هیستیدین اسیدهای آمینه محدود کننده بودند. در نتیجه گیری نهایی می توان اظهار داشت که مدل حاصل از توانایی خوبی برای پیش بینی درجه آبکافت پروتئین ضایعات کشتارگاه مرغ برخوردار است و این محصول قابل استفاده در جیره غذایی آبزیان و افزودنی در صنایع غذایی می باشد.
    کلیدواژگان: پروتئین آبکافت شده، آلکالاز، متیونین، هیستیدین، شاخص شیمیایی
  • ویدا مقصودی، جلیل رضوی، نرگس رجبی صفحات 77-83
    توت فرنگی عمر نگهداری بسیار کوتاهی دارد و سریع فاسد می شود که هم مصرف کننده ها وهم فروشنده ها مایلند این زمان افزایش یابد. کیتوسان نوعی پلیمر طبیعی است که دارای خاصیت ضد میکروبی بوده و می توان از آن به عنوان نوعی پوشش خوراکی بر روی میوه ها استفاده کرد. استفاده از کیتوسان به همراه بعضی از اسانسها پوشش مناسبی برای طولانی کردن عمر نگهداری میوه ها و سبزیجات است. در این پروژه از محلول 5/0٪، 3/0٪، ٪ صفر کیتوسان، وانیلین + 3/0٪ کیتوسان، وانیلین+5/0٪ کیتوسان به عنوان پوشش استفاده شد. به توت فرنگی ها نوعی قارچ تلقیح شد که از فساد خود میوه ها و پس از جداسازی و خالص سازی بدست آمده بود. میوه ها را در یخچال در دمای C° 4نگهداری شد. در پایان کار میزان مواد جامد محلول، آسکوربیک اسید (ویتامین C) واسید یته قابل تیتر آنها هم اندازه گرفته شد. برای شمارش اسپورها هم از لام نئوبار استفاده شد. اطلاعات بدست آمده نشان می دهد که استفاده کیتوسان به همراه اسانس وانیلین طول عمر نگهداری میوه ها را به مدت 18 روز افزایش می دهد. این مدت حداکثر زمانی بود که با استفاده از کیتوسان امکان نگهداری در یخچال ممکن بود. (قارچی که مورد استفاده قرار گرفت از فساد میوه توت فرنگی جدا سازی گردید، ولی امکان شناسایی نبود در نتیجه از جنس وگونه آن اشارهای نشده است). لطفا«بعد از خواندن پرانتز را پاک کنید.
    کلیدواژگان: کیتوسان، اسانس وانیلین، طول عمر نگهداری
  • بکارگیری پوشش خوراکی (Edible Coating) حاوی عصاره الکلی مریم گلی (Salvia officinalis) در جلوگیری از رشد قارچ آسپرژیلوس فلاووس روی مغز پسته
    صفحات 85-95
    فعالیت آنتی اکسیدانی بسیاری از عصاره های گیاهی با میزان ترکیبات فنولی آن ها مرتبط است. در این تحقیق ترکیبات فنولی میوه دو واریته ی بلوط Q.branti var persica (Q.b) و Q.castaneifolia var castaneifolia (Q.c) با متانول (80%) استخراج گردید. پس از تغلیظ با تبخیر کننده ی چرخان، عصاره ها توسط خشک کن انجمادی به پودر خشک تبدیل شدند. مقدار ترکیبات فنولی پودر حاصله با روش فولین سیو کالتو اندازه گیری و بر حسب میلی گرم اسید تانیک در گرم عصاره بیان گردید. واریته ی کاستانیفولیا حاوی مقادیر بیشتری از ترکیبات فنولی بود (65/217 میلی گرم در هر گرم عصاره ی پودر شده). فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها در پایداری روغن آفتاب گردان با اندازه گیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید تحت شرایط تسریع شده مورد ارزیابی قرار گرفت و با آنتی اکسیدان های سنتزی مقایسه شد. برای این منظور عصاره ها در سه سطح غلظت (250، 500 و 1000 پی پی ام) و آنتی اکسیدان های سنتزی در دو سطح غلظت (100 و 200 پی پی ام) به روغن افزوده شدند. هر دو عصاره توانستند اکسیداسیون روغن را در دمای c°70 به تاخیر بیاندازند. مقدار اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید نمونه ی شاهد در روز دوازدهم به ترتیب به 88/328 میلی اکی والان پراکسید و 58/0 میلی گرم مالون آلدهید در هر کیلو گرم روغن رسید در حالیکه این مقادیر برای نمونه های روغن حاوی 1000 پی پی ام عصاره ی متانولی Q.c، 36/176 و 332/0 و برای Q.b، 2/183 و 374/0 بود.
    کلیدواژگان: میوه بلوط، روغن آفتاب گردان، عصاره متانولی، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • محمد فاضل، محمدحسین عزیزی، سلیمان عباسی، محسن برزگر صفحات 97-106
    به دلیل معایب متعدد مواد بسته بندی سنتزی از قبیل مهاجرت به مواد غذایی، ایجاد آلودگی زیست محیطی، مشکل بازیافت، گران بودن مواد اولیه و بالا بودن هزینه تولید آنها، همچنین برای بهبود خصوصیات فیلم های بر پایه نشاسته، در این تحقیق برای اولین بار نوعی فیلم خوراکی از مخلوط نشاسته و صمغ ایرانی کتیرا تهیه و خصوصیات آن بررسی گردید. بدین منظور ابتدا فیلم مخلوط نشاسته سیب زمینی، کتیرا (5-1%)، نرم کننده گلیسرول (40-10%) و روغن آفتابگردان (20-0%) حاوی امولسیفایر در غلظت های مختلف فرموله و خصوصیات مکانیکی (مقاومت به کشش و میزان کشش پذیری)، نوری، حلالیت و نفوذپذیری به بخار آب آنها اندازه گیری شدند. بر اساس نتایج حاصله، مقادیر مختلف کتیرا، گلیسرول و روغن بر خصوصیات فیزیکی و مکانیکی فیلم های خوراکی بر پایه نشاسته سیب زمینی موثر بودند. کتیرا مقاومت به کشش را افزایش و میزان رنگ را کاهش داد، درحالیکه گلیسرول باعث کاهش مقاومت به کشش و افزایش میزان کشش پذیری گردید. همچنین روغن آفتابگردان حلالیت و نفوذپذیری به بخار آب را کاهش و میزان کشش پذیری را افزایش داد. در پایان مقدار 2% کتیرا، 30% گلیسرول و 17% روغن آفتابگردان به عنوان نقطه بهینه خصوصیات فیلم خوراکی بر پایه نشاسته تعیین گردید.
    کلیدواژگان: فیلم خوراکی، نشاسته سیب زمینی، صمغ کتیرا، خواص مکانیکی، نفوذ پذیری به بخار آب
  • منصور راسخ صفحات 107-116
    در این تحقیق برخی خواص فیزیکی دو محصول گندم (رقم الوند) و یولاف وحشی و اثر رطوبت بر این خواص مورد بررسی قرار گرفت. تاثیر نوع دانه (گندم و یولاف) و رطوبت (45/9، 12 و 45/14% بر پایه تر) بر ابعاد سه گانه دانه، قطر متوسط هندسی، ضریب کرویت، چگالی توده، چگالی دانه، تخلخل، ضریب اصطکاک استاتیکی و سرعت حد در یک آزمایش فاکتوریل ارزیابی شد. نتایج نشان داد که نوع دانه و سطوح رطوبتی تاثیر معنی داری بر خواص فیزیکی دانه های یولاف و گندم دارد. بین گندم و یولاف تفاوت معنی داری از نظر چگالی دانه، چگالی توده و تخلخل وجود داشت. رطوبت نیز بر چگالی توده در سطح 1 درصد و بر چگالی دانه در سطح 5 درصد اثر معنی دار داشت اما اثر آن بر درصد تخلخل معنی دار نشد. بین سطوح اصطکاکی، نوع دانه و سطوح رطوبت در سطح 1 درصد تفاوت معنی دار وجود داشت. نتایج نشان داد سطح آلومینیوم بیشترین و فولاد کمترین ضریب اصطکاک استاتیکی را داشتند. هم چنین ضریب اصطکاک استاتیکی و سرعت حد با افزایش رطوبت به طور خطی افزایش نشان داد.
    کلیدواژگان: خواص فیزیکی، یولاف وحشی، گندم، رطوبت
  • مریم قادری قهفرخی، مهران اعلمی صفحات 117-127
    فعالیت آنتی اکسیدانی بسیاری از عصاره های گیاهی با میزان ترکیبات فنولی آن ها مرتبط است. در این تحقیق ترکیبات فنولی میوه دو واریته ی بلوط Q.branti var persica (Q.b) و Q.castaneifolia var castaneifolia (Q.c) با متانول (80%) استخراج گردید. پس از تغلیظ با تبخیر کننده ی چرخان، عصاره ها توسط خشک کن انجمادی به پودر خشک تبدیل شدند. مقدار ترکیبات فنولی پودر حاصله با روش فولین سیو کالتو اندازه گیری و بر حسب میلی گرم اسید تانیک در گرم عصاره بیان گردید. واریته ی کاستانیفولیا حاوی مقادیر بیشتری از ترکیبات فنولی بود (65/217 میلی گرم در هر گرم عصاره ی پودر شده). فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها در پایداری روغن آفتاب گردان با اندازه گیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید تحت شرایط تسریع شده مورد ارزیابی قرار گرفت و با آنتی اکسیدان های سنتزی مقایسه شد. برای این منظور عصاره ها در سه سطح غلظت (250، 500 و 1000 پی پی ام) و آنتی اکسیدان های سنتزی در دو سطح غلظت (100 و 200 پی پی ام) به روغن افزوده شدند. هر دو عصاره توانستند اکسیداسیون روغن را در دمای c°70 به تاخیر بیاندازند. مقدار اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید نمونه ی شاهد در روز دوازدهم به ترتیب به 88/328 میلی اکی والان پراکسید و 58/0 میلی گرم مالون آلدهید در هر کیلو گرم روغن رسید در حالیکه این مقادیر برای نمونه های روغن حاوی 1000 پی پی ام عصاره ی متانولی Q.c، 36/176 و 332/0 و برای Q.b، 2/183 و 374/0 بود.
    کلیدواژگان: میوه بلوط، روغن آفتاب گردان، عصاره متانولی، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • صفحات 129-136
    داروهای ضد بیماری های قارچی کاربرد وسیعی در درمان ضایعات قارچی دام ها دارند. ترکیبات خانواده ایمیدازول از مهمترین این ترکیبات هستند که می توانند از طریق تماس موضعی با پستان دام یاجذب پوستی وارد شیر و زنجیره غذایی انسان شوند و با مهار سنتز استروئیدها در بدن انسان و یا بروز آثار گوارشی ناخواسته اثرات سویی در ایمنی و سلامت شیر برجای گذارند.
    در این تحقیق جداسازی و شناسایی باقیمانده داروهای ضد قارچ از خانواده ایمیدازول در تعداد 60 نمونه شیرپاستوریزه از واحد های لبنی با تولید بالا پس از معتبر سازی روش، مورد آزمون قرار گرفت. به این منظور از تکنیک میکرو استخراج مایع- مایع پخشی و دستگاه کروماتوگراف گازی به منظور آنالیز 2 ترکیب ایمیدازولی استفاده شد.در شرایط بهینه استخراج، فاکتور تغلیظ بالا (250- 25 برابر) و حد تشخیصmg/ml 01/0 به دست آمد. نتایج آزمایشگاهی نشان دادند که منحنی های کالیبراسیون گونه های تجزیه ای موردنظر در محدوه mg/ml 1- 01/0 خطی است. درصد انحراف معیار نسبی که نشان دهنده تکرارپذیری قابل قبول روش است، برای کتوکونازول 8/6 – 2/1 و برای کلوتریمازول 3/5 – 3/0 به دست آمد. درصد بازیابی برای داروی کتوکونازول 9/95% و کلوتریمازول 78/101 % به دست آمد که نشان دهنده کارآمد بودن روش است.
    آنالیز انجام شده روی 60 نمونه شیر پاستوریزه در ماه های مختلف سال، آلودگی به ترکیبات کتوکونازول و کلوتریمازول در شیر را با حد تشخیص (01/0 میکروگرم بر میلی لیتر) نشان نداد.
    نتایج آزمایشات انجام شده نشان می دهد باقیمانده داروهای ضد قارچ کتوکونازول وکلوتریمازول در نمونه های شیر پاستوریزه 10 کارخانه بزرگ تولید کننده شیر پاستوریزه از حد تشخیص این روش آنالیز کمتر بوده و باقیمانده این ترکیبات ضد قارچ در نمونه های مورد مطالعه بعنوان یک آلاینده شیمیایی مخاطره آمیز مطرح نمی باشد.
    کلیدواژگان: شیر پاستوریزه، باقیمانده داروهای ضد قارچ، جداسازی، شناسایی، معتبر سازی، کتوکونازول، کلوتریمازول
|
  • Pages 1-11
    Production of high volume of sludge is an important problem in wastewater treatment plants that necessitates approach of a proper economical and environmental management method. Chemical conditioning is used for increasing sludge dewater-ability and its volume reduction. Researchers have shown that use of natural compounds have environmental superiority over chemical ones. Therefore، in this research the effect of three food wastes including starch، white bean and pomegranate skin extract on the sludge dewatering capability in lab scale batch system was investigated. From the results، pomegranate skin extract in optimum pH of 4 and concentration of 1000 ppm gave the best efficiency. In this case، the amount of TTF، sludge cake humidity، volume of filtered water in 10 second، sludge volume reduction and turbidity were 10 seconds، 88. 31 percent، 50 ml، 25. 55 percent and 24 FAU، respectively.
    Keywords: Conditioning, Dewatering, pH, Concentration, pomegranate skin extract, Starch, white bean extract
  • Pages 13-23
    The present study was conducted to evaluate the effect of antimicrobial coating on the shelf-life of trout fillet. Antimicrobial coatings were obtained by incorporating cinnamon oil in coating formulations prepared from chitosan. Coated fish were stored at refrigerated (4±1˚C) and were periodically evaluated for Total viable counts، psychrophilic counts، lactic acid bacteria and Enterobacteriaceae as well as total volatile basic-nitrogen (TVB-N) and pH. Sensory evaluations were performed for Texture، odor، color، overall acceptability. Results showed that cinnamon oil and chitosan coating had synergistic effects (P < 0. 05) in reducing the Total viable counts، psychrophilic counts، lactic acid bacteria and Enterobacteriaceae. Chitosan coated enriched with cinnamon significantly (P < 0. 05) reduced chemical spoilage as reflected in TVB-N. Texture، odor، color، overall acceptability significantly (P < 0. 05) changed only for the control samples.
    Keywords: chitosan coating, cinnamon oil, rainbow trout fillet, Shelf life
  • Pages 25-35
    Status of heavy metal contamination of foods with animal and aquatic animal origin in Iran The status of heavy metals contamination in foods with animal and aquatic animal origin was studied. In spite of limited studies about foods (except fish and edible marine foods)، data shows low contamination of milk with lead but relatively high level of cadmium in this product. Iron contamination was found in high level in milk in the industrial areas. Concentrations of lead and copper were found relatively high in some imported infant milk powder. In some fishing areas in Khazar، the concentrations of lead and cadmium were higher than international standards. The same situation is seen in south sea’s fishery products for lead، cadmium and nickel. In a survey in 2005، mercury level was found higher than permitted level in white fish hunted from central Khazar’s fishing area. Shrimp was found relatively free and safe for heavy metal contamination. Other marine foods such as oyster contamination with nickel and vanadium were observed. The sole study about red meat shows lead contamination in low percentage of studied samples.
    Keywords: Foods with animal origin, Aquatic animal, heavy Metals, Iran
  • Pages 37-44
    Watermelon juice was concentrated by heating at three different temperature-pressure matches (at atmospheric، 38. 5 and 7. 3 kPa) and 100، 75 and 40°c. The effect of operational pressure-temperature on evaporation rate، pH، viscosity، density and lycopene content of watermelon juice versus time of concentration was evaluated. The result was shown that the higher vacuum degree lead to higher evaporation rate and better preservation of lycopene content as well. The pH of samples didn''t change during heating concentration. It was shown there is a linear correlation between density and concentration degree of samples. Also viscosity of samples is independent of operational pressure and it is only depend on concentration degree.
    Keywords: Watermelon, Thermal concentration, Lycopene
  • Pages 45-51
    In this paper، the effect of type and concentration of some sweeteners (sucrose، glucose، fructose، aspartame، acesulfame k and neotame) has been investigated on the reheological properties of guar gum solutions in a model system include sweeteners and hydrocolloid. Two level of sweetener concentrations were used (10، 20% for sucrose، glucose، fructose، and 0. 1، 0. 2% for aspartame، acesulfame k، and 0. 001، 0. 002% for neotame). The rheological properties were measured by oscillatory rheometer (model MCR-300). The results showed that the effect of sweeteners on rheological properties of guar gum depend on type and concentration of sweeteners. In these concentrations، the synthetic sweeteners had no effect on rheological properties of guar gum solution.
    Keywords: Hydrocolloid, Sweetener, Rheology, guar
  • Pages 53-63
    To determine some mechanical properties of garlic bulb and its cloves، some mechanical tests was performed on a variety of Talesh local garlic at three levels of storage period with 70-day intervals. Mechanical tests are performed on three levels of loading speed and three levels of storage period. Compressive tests were performed on bulb، cloves، and on cylindrical samples taken from the tissue of garlic cloves. According to analysis of variance based on factorial experiment in randomized complete block design، the value of module of elasticity، maximum force required to rupture and toughness of cloves were measured respectively 2. 762MPa to 7. 091MPa، 105. 043N to 167. 27N and 62. 358mJ/mm3 to 101. 44mJ/mm3 and also the value of young module of elasticity، the maximum force required to rupture and toughness of cylindrical samples taken from tissue of garlic cloves were measured 3. 368MPa to 6. 981MPa، 12. 606N to 25. 762N and 0. 173mJ/mm3 to 0. 33mJ/mm3 respectively. The ranges of value of force required to loosen the bulb، while loading along the height and width direction، were measured 127. 023N to 228. 001N and 45. 52N to 106. 97N respectively.
    Keywords: Garlic, Module of Elasticity, Storage period, Loading speed
  • Pages 65-76
    In this study Response Surface Methodology (RSM) was employed to investigate the effects of different operating conditions on the hydrolysation process of poultry by-products protein by the alcalase. Central Composite Design (CCD) by 5-level and 3-factor was used for the optimization of the hydrolysate production and to evaluate the effects and interactions of process variables: time (minute)، temperature (C◦) and enzyme to substrate ratio on the response. The response was included degree of hydrolysation (%). The mathematical model showed good fit with the experimental data، since the R2 of 0. 96 indicated that 96% of the variability within the range of values studied could be explained by the model. Furthermore lake of fit of the model was not significant (p<0. 05). The optimum conditions for production of poultry by-products protein hydrolysate by 15. 24% degree of hydrolysis were established as an enzyme activity to substrate ratio 0. 07 AU/g protein; time 127. 69 minute، and temperature 52. 51°C. According to amino acid analysis and chemical score، methionine and histidine was the limiting amino acids in the hydrolysate. The poultry by-products protein hydrolysate tends to be a potential source in balanced fish diets and functional additive in food industries.
    Keywords: hydrolysate, Poultry by, products, alcalase, Histidine, Methionine, Chemical score
  • Pages 77-83
    Strawberry fruit is popular for fresh eating but it has a short shelf and rapidly infected The consumer demanded to prolong its shelf life. Chitosan is a natural biopolymer which has an antimicrobial effect on fresh fruits and vegetables. Some essential oils also have the antimicrobial activity. The combination of these two agents can be applied in order to prolong the shelf life of fresh fruits and vegetables. In this study 0%، 0. 3% and 0. 5% of chitosan solutions، 1 mg/l of vanillin + 0. 3%of chitosan and 1 mg/l of vanillin + 0. 5%of chitosan solutions were used to coat strawberry. Fungi isolated from an infected strawberry fruit، after screening was incubated to the fresh fruit coated with the prepared solutions and kept in refrigerator at 4 o C. The solid soluble materials، ascorbic acid and the titerable acidity were measured before and after the coating. The results showed chitosan plus vanillin can prolong the shelf life of the strawberry up to 18 days at 4 o C.
    Keywords: Chitosan, Vanillin, Strawberry, Fungus, Shelf life
  • Application of edible coatings incorporated Sage (Salvia officinalis) alcoholic extract for inhibition of Aspergillus flavus growth on pistachio kernel
    Pages 85-95
    Antimicrobial packaging is a form of active packaging that could extend the shelf-life of foods and provides microbial safety for consumers. In order to control undesirable microorganisms on food surfaces، volatile and non-volatile antimicrobial agents can be incorporated into polymers. Incorporation of essential oils and other antifungal agents in edible films composition is an antimicrobial packaging that able to inhibit fungal growth on the pistachio and aflatoxins production. The antifungal activity of Sage (Salvia officinalis) extracts against Aspergillus flavus in whey protein concentrate-based coating on pistachio kernels was investigated. The antifungal effect of Sage extracts was investigated in culture media by direct method (well method) and application of whey protein concentrate (WPC) films as discs (disc method) incorporated with different concentrations of extracts. In order to evaluate the antifungal effect of extract in pistachio، kernels coated with different concentrations of extract inoculated with a culture media discs contain 9-day-old growing A. flavus colony and the growth rate of inoculated discs were measured during 1 week. In experimental condition، minimal inhibition concentration was achieved by 155 ppm of ahcoholic extract (30 percent concentration). The results also showed that WPC coating incorporated with 4000 ppm of Salvia officinalis extracts on pistachio kernels inhibited A. flavus growth totally. Paying regard to economical aspects of importance of contamination with toxigenic fungi in pistachio kernel suggest the application of Sage extract incorporated in edible coatings for toxigenic fungi growth and toxin production in foods.
    Keywords: Pistachio, Edible coatings, Sage (Salvia officinalis), Whey protein, Aspergillus flavus
  • Pages 97-106
    Due to disadvantages of synthetic packaging materials such as migration into food، polluting of environment، difficulty of recovery، high costs of raw materials and production، also modifying properties of starch based edible film، in this study different kinds of edible films from starch and tragacanth (Iranian gum) will be formulated and their properties investigated. In this regard، edible films formulated by mixing potato starch، tragacanth (1-5%)، Glycerol plasticizer (10-40%) and sunflower oil (0-20%)، then the film mechanical (tensile strength and elongation)، optical، solubility and water vapor permeability (WVP) properties measured. The results showed that physical and mechanical properties of potato starch-based edible films were affected by the content of tragacanth، glycerol and sunflower oil. The tragacanth gum increased tensile strength and reduced chroma، while glycerol reduced tensile strength and increased elongation at break. Also، the sunflower oil decreased solubility and water vapor permeability and increased elongation. Finally، amounts of 2% tragacanth، 30% glycerol and 17% sunflower oil were determined as optimum points for production of starch based edible films with optimum properties.
    Keywords: Edible film, Potato Starch, Tragacanth Gum, Mechanical properties, Water vapor permeability (WVP)
  • Pages 107-116
    In this study، some physical properties of two wheat (Alvand cultivar) and wild oat and the effect of humidity on these properties was investigated. The effect of Grain type (wheat and oat) and humidity (9. 45، 12 and 14. 45%) on triple grain size، geometric mean diameter، sphericity index، bulk density، particle density، porosity، static coefficient of friction and terminal velocity in the factorial design was evaluated. The results showed that the Grain type and moisture levels، are significant effect on the physical properties of oat and wheat grains. There are exist significant differences between wheat and oat in terms of particle density، Bulk density and porosity. Also the moisture effect on the bulk density at 1 percent and on the particle density at 5 percent but by its effect on the percentage porosity was not significant. There was highly significant differences between the friction surfaces، Graine type and moisture levels. Between surfaces، aluminum، were Maximum and steel the lowest coefficient of friction. The coefficient of static friction and the terminal velocity increases linearly as moisture increased.
    Keywords: Physical properties, Wild oat, Wheat, Moisture
  • Pages 117-127
    Antioxidant properties of plant extracts are apparently related to the content of their phenolic compounds. In this study، phenolic compounds from two acorns varieties namely Q. branti var persica (Q. b) and Q. castaneifolia var castaneifolia (Q. c) were extracted with methanol (80%). After evaporation with rotary evaporator، extracts were dried with freeze drier. The concentrations of phenolic compounds in the extracts were determined according to the Folin-Ciocalteu method، and results were expressed as tannic acid equivalents per gram of dried extract (TAE/g d. e). Castaneifolia variety had the highest phenolic content with 217. 65 (TAE/g d. e). Antioxidant activity of methanolic extracts were studied in sunflower oil and compared with synthetic antioxidants، by measuring their peroxide and thiobarbituric acid values during accelerated storage. Methanolic extracts of acorns at three different concentrations (250،500 and 1000 ppm) and synthetic antioxidant at two concentrations were added to sunflower oil. Both extracts retarded the oxidation of sunflower oil at 70°c more efficiently than BHA and BHT. The peroxide and thiobarbitoric acid values of control samles were raised to 328. 88 (meq peroxide/ kg oil) and 0. 58 (mg malon aldehyde/kg oil) after tewelve days storage while this values were 176. 36 and 0. 332 for oil sample contain 1000 ppm methanilic extract of Q. c and 183. 2 and for Q. b were 0. 374، respectively.
    Keywords: Acorn fruit, Sunflower oil, Methanolic Extract, Antioxidant activity
  • Pages 129-136
    Antifungal drugs have an important role for treatment of fungal skin diseases of livestock and prophylaxis. These compounds belong to the different chemical groups but Imidazole group is one of the most important groups. In this study 60 pasteurized milk samples were analyzed by liquid-liquid microextraction and high performance liquid chromatography. And the efficiency of solid phase extraction and high performance chromatography-UV spectroscopy was evaluated in the extraction and determination of Ketoconazole and Clotrimazole analytes in milk. In this research، after full validation، detection and quantitation limits were 0. 01 μg. ml-1 and 0. 1 μg. mL-1 for Ketoconazole and Clotrimazole. The linear range of calibration was relatively wide (0. 01-100 μg. ml-1). The relative standard deviation was 0. 1-7. 5% for Ketoconazole and 0. 1-8. 5% for Clotrimazole. Monitoring of 60 pasteurized milk in different seasons for Clotrimazole and Ketoconazole residue with 0. 01 ppm detection limit، demonstrated there is no detectable amounts of these antifungal residues in pasteurized milk.
    Keywords: Pasteurized milk, Antifungal residue, Validation, Identification, Separation, Ketoconazole, Clotrimazole