فهرست مطالب

مطالعات ادبیات کودک - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1392)

مجله مطالعات ادبیات کودک
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا اسلام*، زینب نوروزی، فاطمه نظری صفحات 1-20
    جنسیت، یکی از مهمترین بخشهای هویت آدمی است که از طریق فرایند جامعهپذیری به ویژه در دورهی کودکی در انسان شکل میگیرد. این فرایند، به شیوه های گوناگونی از جمله مطالعه آثار ادبیات داستانی امکانپذیر میشود. از این رو، محتوای این آثار مانند نحوهی معرفی نقشهای زن و مرد، تعامل شخصیتها با یکدیگر، خلق موقعیتها، کاربست نمادها و نظایر آن دارای اهمیت ویژهای است؛ این فرایند و شیوهی تکوین و تحول آن، در این مقاله، در داستان «نامه هایی به آقاغوله» اثر محمدرضا یوسفی از منظری جامعهشناختی با تکیه بر نظریهی کنش متقابل نمادین و با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان میدهد که داستان فوق سرشار از سوگیری هایی جنسیتی است که بسیاری از آنها در واقعیت اجتماعی خارج از داستان به شکل تبعیض آمیز رواج دارد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی ادبیات، ادبیات کودکان، جنسیت، جامعهپذیری جنسیتی، نظریهی کنش متقابل نمادین
  • منوچهر جوکار*، بهمن ساکی صفحات 21-48
    به نظر بسیاری از پژوهندگان آموزش و پرورش، بنیانهای فکری، فرهنگی، ملی و مذهبی هر نسلی در روزگار کودکی و نوجوانی نهاده می شود؛ شکلگیری و برآمدن بخش مهمی از این بنیان ها نیز بر عهده ی نظام آموزش و پرورش هر کشور است و تالیف کتابهای درسی مناسب از مهمترین ابزارهای این بنیان سازی ها به شمار می رود. در کتابهای فارسی دوره ی راهنمایی تحصیلی، مجموعا حدود 45 شعر مستقل یا آمیخته به نثر از شاعران مختلف گذشته و معاصر در موضوعات گوناگون آمده است. تعداد این شعرها از 9 شعر در کتاب سال اول به حدود 19 شعر در کتاب سال سوم راهنمایی افزایش یافته است و با توجه به اهمیت آموزش مسایل مربوط به هویت ملی و دینی در این دوره ی تحصیلی، مسایل و موضوعات حوزه ی دین و میهن نیز از دغدغه های مولفان این کتاب ها بوده است. با این همه برابر پژوهش حاضر میزان شعرهای دینی در این کتاب ها بسیار بیشتر از شعرهای میهنی است حال آن که لازم است به جهت اهمیت مسایل دینی و میهنی به عنوان دو مولفه ی اصلی هویت ساز میان این دو، تناسب لازم برقرار شود. ما در این مقاله، شعرهای این آثار را از چشم انداز عناصر و مضامین دینی و میهنی بررسی کرده و حجم و میزان تناسب این دو موضوع را با هم و با گروه سنی نوجوان در متون یاد شده نشان دادهایم.
    کلیدواژگان: فارسی اول، دوم و سوم راهنمایی، نوجوان، شعر، عناصر دینی و میهنی
  • علی حیدری صفحات 49-68
    قصه؛ بخش مهمی از میراث فرهنگی هر قوم به شمار میرود. بر عکس تصور امروزی از قصه، که بیشتر در ذهن افراد علمی دنیای مدرن، مفهومی غیر علمی دارد، در دنیای قدیم از اساسیترین مفاهیم بشری قلمداد می شده است. به نظر میرسد تفکرات ذهنی بشر قدیم چه در خودآگاه و چه در ناخودآگاه، بی تاثیر از قصه نبوده است. قصه ها در خودآگاه و بیشتر در ناخودآگاه کودک جای میگیرند و بسیاری از دردها و آلام او را تسکین میدهند. کودک به کمک قصه میتواند بر نومیدی های ناشی از خودشیفتگی، تصمیم های دشوار ادیپی، رقابتهای خواهر و برادری و... چیره شود. یکی از مهمترین اهداف اصلی قصه ها؛ آماده کردن کودک برای فهم تدریجی مسائل زناشوئی است. قصه؛ ورود صحیح کودک را به دنیای بلوغ جنسی، آن هم از طریق کنایه که بیشترین تاثیر را در رشد صحیح کودک به همراه دارد، فراهم میکند. در این مقاله سعی شده است یک قصه ی رایج در گویش لکی بر مبنای روانشناسی یونگ، تجزیه و تحلیل شود. در این مقاله نشان داده شده است که چگونه مفاهیمی همچون: «آنیما» و «آنیموس» در ذهن گذشتگان ما وجود داشته است.
    کلیدواژگان: قصه ی لکی، شهوت، قصه، آنیما، آنیموس
  • زهرا دهقان دهنوی*، یدالله جلالی پندری صفحات 69-90
    مهدی آذریزدی(1388-1300ه.ش) نویسنده و باز نویس توانای حوزه ی ادبیات کودک و نوجوان است که آثار منثور او شهرت و قبول عام یافته اند. سروده های وی برای مخاطبان کودک و نوجوان از دیدگاه تقدم زمانی و استفاده از ساده نویسی قابل بررسی اند. وی در خلق آثار خود به مفاهیم اندرزی و آموزشی توجه داشته و مفاهیم مورد نظر خود را با زبان ساده ی شعر به مخاطب عرضه کرده است.
    در بررسی کتاب هشت بهشت که حاوی هشت منظومه از آذریزدی است، با زبانی سالم و به دور از اشکالات و اشتباه های زبانی مواجه می شویم؛ هرچند در میان برخی شعرها گاه به کلمات و عباراتی برمیخوریم که ممکن است مناسب فهم کودکان و نوجوانان نباشد. استفاده از ضرب المثل ها و واژه های عامیانه باعث صمیمی شدن لحن شعرهای آذر یزدی شده است و اوزان اشعار مزبور هرچند از میان اوزان نشاط انگیز انتخاب نشده اند، اما در دسته ی اوزان پر کاربرد شعر کودک و نوجوان قرار دارند. در این اشعار صنایع ادبی چندانی به کار نرفته و درمجموع می توان گفت که آذریزدی در اشعار خود بیشتر به ابلاغ پیام های اندرزی توجه داشته و کمتر به زیبایی های ادبی و هنری پرداخته است.
    کلیدواژگان: مهدی آذر یزدی، هشت بهشت، شعرکودکان، زبان شعر
  • راضیه سهرابی*، محبوبه البرزی، فریبا خوشبخت صفحات 91-112
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی افسانه های ایرانی، کتاب های داستانی- تصویری ایرانی و کتاب های داستانی- تصویری خارجی بر مبنای مولفه های تفکر فلسفی بوده است. داستان های مورد بررسی در این پژوهش، شامل 10 افسانه ی ایرانی، 10 کتاب داستانی- تصویری ایرانی و 10 کتاب داستانی- تصویری خارجی بودند که به صورت تصادفی انتخاب شدند و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی قیاسی و بر اساس مولفه های تفکر فلسفی «فیلیپ کم» مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که میان کتاب های داستانی- تصویری ایرانی و افسانه های ایرانی بر مبنای مولفه های تفکر فلسفی تفاوت قابل ملاحظه ای وجود ندارد اما میان داستان های ایرانی و خارجی بر این مبنا تفاوت وجود دارد. کتاب های داستانی- تصویری ایرانی و افسانه های ایرانی از مولفه های تفکر فلسفی بیشتری نسبت به کتاب های داستانی- تصویری خارجی برخوردار هستند. هم چنین مولفه هایی که به میزان بیشتری در داستان های ایرانی نسبت به داستان های خارجی موجود بودند، مربوط به مهارت های کاوشگری هستند.
    کلیدواژگان: مولفه های تفکر فلسفی، افسانه های ایرانی، کتاب های داستانی، تصویری ایرانی، کتاب های داستانی، تصویری خارجی
  • فاطمه فرنیا*، فریده پورگیو صفحات 113-136
    احمد اکبرپور(1349) با سبک و شیوه ی روایتی پست مدرنش در داستان های کودک و نوجوانان خود، تحول عظیمی را در ادبیات کودک معاصر کشورمان ایجاد کرده است. در داستان های او معمولا رابطه ی جالبی میان نویسنده، شخصیت ها به خصوص قهرمان داستان و حتی خواننده وجود دارد که باعث متمایز شدن کارهای او شده است. مفهوم قدرت در تمامی عرصه های زندگی اهمیت بسیاری دارد و در ادبیات کودک نیز به وضوح بیش تری یافت می شود؛ چون نویسندگان ادبیات کودک اغلب بزرگسال هستند. اما گاهی نویسندگان ادبیات کودک در آثار خود روابط قدرت سلسله مراتبی را می شکنند و به این ترتیب، به خوانندگان قدرت و امید بیش تری می دهند. این نویسندگان اغلب به صورت ناخودآگاه از تکنیک ها و روش های توانمندسازی بهره می گیرند. این مقاله سعی دارد نویسندگان ادبیات کودک را با این تکنیک ها آشنا کند تا آن ها بتوانند آگاهانه در توانمندسازی خوانندگانشان سهمی داشته باشند. با استفاده از تئوری توانمندسازی برگرفته از الیشوا سادان (2004) و مناسب کردن این تئوری برای ادبیات کودک، نگارندگان این مقاله داستان های من نوکر بابا نیستم، غول و دوچرخه، و رویاهای جنوبی اکبرپور را از دیدگاه توانمندسازی بررسی می کنند. در پایان شگردهای توانمندسازی که اکبرپور از آن ها بهره گرفته است، معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: احمد اکبرپور، ادبیات کودک، مفهوم توانمندسازی، توانمندسازی در ادبیات کودک
  • محمد یوسف نیری، پروین مرتضایی صفحات 137-159
    شخصیتسازی و شخصیتپردازی یکی از عناصر مهم در آثار داستانی کودک و نوجوان است و به دلیل اهمیت فراوان آن، نویسندگان همواره در گزینش و عملکرد شخصیتهای داستانی آثار خود دقت کردهاند. در آثار ادبی اقتباسی از متون کهن نیز شخصیتپردازی از جایگاه مهمی برخوردار است؛ به گونهای که شخصیتها ابزار بیان اندیشه و پیام نویسنده قرارگرفتهاند. شخصیتهای آثار اقتباسی از مثنوی بهترین نمونه برای اثبات این ادعا هستند. در این مقاله، نخست انواع شخصیت در 35 اثر اقتباسی از مثنوی، از جمله خاله خودپسند، راز و پرنده سخنگو، برای کودکان و نوجوانان، معرفی و دسته بندی شده است، در ادامه مهمترین ویژگی های شخصیتهای این آثار معرفی شده و میزان دخل و تصرف نویسندگان در شخصیتپردازی آثار اقتباسی روشن شده است. آثار مورد نظر به چند دلیل از بین 128 اثر اقتباسی از مثنوی انتخاب شده است؛ دلیل اول آن که این آثار غالبا تک روایتی بوده و مجموعه های داستانی به دلیل طولانی بودن آنها، از حوزهی این پژوهش خارج شده اند و دیگر آن که این پژوهش، فقط آثار اقتباسی بازآفرینی و بازنویسی را بررسی کرده و دیگر انواع اقتباس، از حوزهی بررسی خارج شده اند. هدف از بررسی شخصیتها در آثار اقتباسی از مثنوی این است که انواع شخصیتها مشخص و دسته بندی شده و شیوه های پردازش آنها بررسی شود. دسته بندی شخصیتها، بررسی جنبه های نمادین آنها و کشف نوآوری ها در شخصیتسازی این آثار از جمله، ورود شخصیتهای کودکونوجوان و شخصیتهای مونث، از مهمترین یافته های پژوهش حاضر است.
    کلیدواژگان: ادبیات کودک و نوجوان، توصیف، شخصیت، شخصیتپردازی، گفتوگو، مثنوی مولوی
|
  • A.R. Eslam *, Z. Nowrouzi, F. Nazari Pages 1-20
    Gender is one of the most important parts of human identity that is formed in human beings by the process of socialization, especially in childhood. This process is realized in some ways including reading fiction books so children are exposed to this process from very early in life. This process and the mechanisms of its formation and development are investigated in this article in the story of Name-haee be Aqa-Ghoole (Letters to Mister Giant) written by Mohammad-Reza Yusofi, based on the symbolic interactionism, a relevant sociological theory. Findings show that the story is full of gender bias many of which are commonly discriminatory in the social real world out of the story.
    Keywords: Sociology of Literature, Children Literature, Gender, Gender Socialization, Symbolic Interaction Theory
  • M. Jokar*, B. Saki Pages 21-48
    Many educational researchers believe that the intellectual, cultural, national and religious foundations of any generation are established during childhood and adolescence. The educational system of each country has an important role in forming and shaping these foundations; writing proper textbooks is one the most important tools in establishing these foundations. There are about 45 poems or prose poems from various ancient and contemporary poets on various topics presented in the Farsi books for the guidance schools. The number of these poems has increased from 9 in the first grade book to 19 in the third grade book. Due to the importance of teaching subjects such as national and religious identity in this educational period, such issues have been of concern to the textbook authors. Based on this study, the number of religious poems is much more than the patriotic ones, while it is necessary for both to be equally proportioned as they are the main items for creating the identity. In this study, the poems are studied from the prospective of the religious and patriotic themes and elements, and their frequency of occurrence.
    Keywords: Farsi book of the first, second, third grade of guidance school, adolescence, poetry, religious, patriotic elements
  • A.Heidari Pages 49-68
    Stories are an important part of the cultural heritage of any nation. Contrary to modern scientific notion of the story as being non-scientific, it was considered as one of the most essential human concept in ancient times. It seems that ancient human’s mental thoughts, whether unconscious or conscious, were affected by stories. Stories are usually stored more in the unconscious but also in the conscious of a child and help alleviate many pains and sufferings; with the help of story a child can prevail over hopelessness resulting from narcissism, sibling competitions and oedipal complexes. One of the most important goals of a story is to prepare the child to understand sexual matters gradually. A story can provide suitable awareness in a child into the world of sexual matters through metaphors that are most effective in the child’s growth. In this essay a popular story in Lak dialect is analyzed based on the psychology of Jung. In this essay it has shown how concepts like Anima and Animus have been present in our ancestors’ minds.
    Keywords: Lak tales, lust, Story, Anima, Animus
  • Z. Dehghan Dehnavi *, Y. Jalali Pandari Pages 69-90
    Mahdi Azar Yazdi (1300-1388) is a famous writer in the field of children`s literature. He is one of the early writers for children so his poetry is analyzed to evaluate his use of language. In writing his poetry he has focused on education and didactic topics presenting his ideas in a simple language. In his Hasht Behesht (Eight Heavens) which consists of eight poems, one is faced with a simple language with no literary complexities. However, he uses some words and expressions which might be difficult for a child to understand. Azar Yazdi's use of idioms and vernacular language has made him popular amongst his readers, both young and old, though this poems lack both an energetic rhythm and a variety of literary elements. Azar Yazdi does not use a complex figurative language; instead his main focus has been more on instruction and less on the beauty and the artful use of language.
    Keywords: Mahdi Azar Yazdi
  • R. Sohrabi*, M. Alborzi, F. Khoshbakht Pages 91-112
    The main goal of this research was a comparison between Iranian folktales, Iranian picture-story books and English picture-story books based on philosophical thinking components. The stories in this study consist of 10 Iranian folktales, 10 Iranian picture-story books and 10 English picture-story books that were picked by chance and using the method of deductive content analysis were investigated according to the Philip Cam’s philosophical thinking components. The findings showed that, there is no remarkable difference between Iranian picture-story books and Iranian folktales, but there are some variations between Iranian and English stories. Iranian picture-story books and Iranian folktales contain more philosophical thinking components than English stories; therefore the former stories are richer in content than the latter ones. Also, the component of exploring skills is more in Iranian stories than English stories.
    Keywords: Philosophical thinking components, Iranian folktales, Iranian picture, story books, English picture, story books
  • F. Farnia*, F. Pourgiv Pages 113-136
    Ahmad Akbarpour (1970) is an Iranian writer of children’s and young adults’ fiction who has been highly influential in the domain of Iranian modern children’s literature due to his postmodern narrative style. He has published many novels in which there always exists an interesting relationship between the writer and the characters. The issues of power and empowerment play a very important role in everyday life. The adults are likely to impose their dominancy over the children using all their power either by punishment or other familiar ways. The writers of children's literature-mostly being adults themselves-include these issues in their works. However, there are some writers who sometimes try to break the hierarchical power relationship between adults and children in order to empower the children. In this paper, the researchers have used Elisheva Sadan's theory of empowerment mentioned in her, Empowerment and Community Planning: Theory and Practice (2004), and have applied this theory to Akbarpour’s three works: I Am Not Dad’s Servant (Man Nokar-e Baba Nistam), Ghoul and the Bicycle (Ghul va Docharkhe) and The Southern Dreams (Royahaye Jonubi). Finally, the paper introduces some empowering tactics that Akbarpour has employed.
    Keywords: Children's literature, Theory of empowerment, Theory of empowerment in children's literature, Ahmad Akbarpour
  • M. Y. Nayyeri, P. Mortezaei Pages 137-159
    Characterization and personification are two important components in the fictional works for children and young adults and due to their prime importance, writers pay much attention to the selection and performance of fictional characters of their works. They are also of great importance in the adaptation of ancient literary texts so that the characters are the means of expressing the writers’ thoughts and messages. The characters of adapted works of Molavi best represent this subject. In this paper different types of characters in 35 adapted works of Masnavi for children and young adults, namely the self-willed aunt, the secret of the talking bird, are introduced and categorized. The most important characteristics of these works are presented and it is argued how the writers have made changes in characterization. The works are selected from among 128 adaptations due to several reasons; the first one is that these works are often single- narrative works; collections of stories were not considered because of their length. This research is dedicated just to the investigation of recreated and rewritten adaptation works. The aim of studying characters in the adaptation works of Masnavi is that all types of characters can be clarified and categorized and also their symbolic aspects discussed.
    Keywords: childrens, young adult's literature, description, character, personification, conversation, Masnavi of Molavi