فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت
سال نهم شماره 3 (خرداد 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله مروری
  • رضا غیاثوند، میترا حریری*، فهیمه حقیقت دوست، لیلا درویشی صفحات 211-221
    مقدمه

    گرلین (Ghrelin) تنها هورمون شناخته شده موثر در افزایش اشتها در انسان می باشد و ممکن است به عنوان عامل موثری در افزایش اشتها و دریافت غذا پس از کاهش وزن عمل کند. کشف راه حل هایی برای کاهش گرلین و کاهش اشتها جهت حفظ کاهش وزن مورد نیاز است. آگاهی در مورد رابطه بین ورزش و اشتها هم برای ورزشکاران و هم برای افرادی که علاقه مند به حفظ وزن مناسب هستند، اهمیت دارد. هدف از این مقاله مروری، بررسی شواهد موجود در مورد رابطه بین گرلین و عوامل مربوط به شیوه زندگی و همچنین ارایه پیشنهادهایی برای کنترل وزن بود.

    روش ها

    مطالعه حاضر، یک مطالعه مروری بود. با استفاده از بانک های اطلاعاتی و موتورهای جستجوی علمی مانند PubMed و Elsevier و کلید واژه های ورزش، اشتها، گرلین، چاقی و کنترل وزن مقالات با طرح های کارآزمایی بالینی انتخاب شدند. بازه زمانی مقالات مورد استفاده از سال 2000 تا سال 2012 میلادی بود.

    یافته ها

    مطالعات نشان دادند، ورزش های طولانی مدت باعث افزایش جزیی در دریافت انرژی می شود که شاید به علت تغییر در میزان هورمون های تنظیم کننده اشتها باشد. شواهد موجود نشان می دهد که ورزش های شدید باعث بی اشتهایی کوتاه مدت بعد از ورزش می گردد و تحت عنوان بی اشتهایی بعد از ورزش (Exercise-induced anorexia) نامیده می شود، ولی مکانیسم این تاثیر هنوز شناخته نشده است.

    نتیجه گیری

    جهت کاهش وزن مطلوب، ورزش در دوره پس از سرو غذا (Postprandial period) ممکن است اثر سیری غذا را برای مدت زمان بیشتری تداوم بخشد. ورزش های طولانی مدت ممکن است باعث افزایش جزیی در دریافت انرژی به علت افزایش هورمون گرلین شوند، اما در تمام شواهد ذکر شده نیاز به تحقیقات بیشتری جهت تایید قطعی آن ها می باشد.

    کلیدواژگان: ورزش، اشتها، گرلین، چاقی، کنترل وزن
  • مرجان تابش، مریم تابش، لیلا آزادبخت صفحات 222-232
    مقدمه
    اگرچه بسیاری از مطالعات حیوانی نشان داده اند که لینولئیک اسید کنژوگه می تواند در جلوگیری از سندرم متابولیک نقش مهمی ایفا کند، اما مطالعات انسانی در این زمینه بسیار کم و نتایج حاصل از آن ها بسیار متناقض است. این مطالعه با هدف خلاصه کردن اطلاعات مربوط به مطالعات حیوانی و کارآزمایی بالینی در رابطه با تاثیر ایزومرهای مختلف لینولئیک اسید کنژوگه بر اجزای سندرم متابولیک انجام گردید.
    روش ها
    پایگاه اطلاعاتی PubMed و ISI از ژانویه سال 2000 تا فوریه سال 2012 مورد جستجو قرار گرفت. مقالات کارآزمایی بالینی و آزمایشگاهی که به بررسی تاثیر لینولئیک اسید کنژوگه ترکیبی و یا هر کدام از ایزومرهای لینولئیک اسید کنژوگه بر مقاومت به انسولین، چاقی، دیس لیپیدمی و فشار خون پرداخته بودند، انتخاب شدند. از 320 مطالعه یافت شده در این زمینه، 24 مطالعه که دارای شرایط ورود بودند انتخاب شدند.
    یافته ها
    مطالعات حیوانی نشان داده اند که لینولئیک اسید کنژوگه خصوصا ایزومر 9 سیس 11 ترانس، می تواند سبب بهبود مقاومت به انسولین، کاهش کلسترول و تری گلیسیرید سرم گردد. در حالی که مطالعات کارآزمایی بالینی نتوانستند تاثیر لینولئیک اسید کنژوگه را بر مقاومت به انسولین و سطح لیپیدهای سرم در انسان را نشان دهند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی ایزومرهای مختلف لینولئیک اسید کنژوگه دارای اثرات متفاوتی می باشند و می توان اثرات کاهش مقاومت به انسولین و کاهش چربی بدن را به ایزومر 9 سیس 11 ترانس و کاهش فشار خون را به ایزومر 10 ترانس 12 سیس لینولئیک اسید کنژوگه نسبت داد.
    کلیدواژگان: لینولئیک اسید کنژوگه، سندروم متابولیک، دیس لیپیدمی، چاقی، فشار خون
  • رضا غیاثوند، فهیمه حقیقت دوست، میترا حریری صفحات 233-342
    مقدمه
    چاقی یک بیماری مزمن چند علیتی پیچیده است که شایع ترین اختلال متابولیسم چربی در انسان می باشد و ناشی از تعامل عوامل ژنتیکی و محیطی است. با توجه به روند سریع رو به رشد چاقی، به نظر عوامل محیطی نقش مهم تری نسبت به عوامل ژنتیکی دارند. از بین عوامل محیطی می توان به دریافت ها و عادات غذایی، سطح فعالیت بدنی و الگو و مدت زمان خواب افراد اشاره کرد. مطالعاتی که تاکنون انجام شده اند، بیشتر به بررسی انرژی دریافتی افراد و سطح فعالیت بدنی افراد و تعادل بین آن دو پرداخته اند. با این حال الگو و مدت زمان خواب افراد از دیگر عوامل تاثیرگذار بر سیستم های فیزیولوژیکی است که کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. در مطالعه مروری حاضر، به بررسی یافته های مطالعاتی که ارتباط مدت زمان خواب و وزن بدن را در بین بزرگسالان و نوجوانان بررسی کرده اند، به تفکیک خواهیم پرداخت.
    روش ها
    با استفاده از سیستم موتور جستجوی Pubmed مطالعاتی با طراحی های مختلف (مقطعی و Cohort) که در بین سال های 2012-1990 چاپ شده بودند، بررسی شدند.
    یافته ها
    خطر ابتلا به چاقی در بزرگسالانی که کمتر از 6 ساعت می خوابند بیشتر بود. همچنین اکثر مطالعات مقطعی در کودکان نیز نشان داده اند که کم خوابی با افزایش خطر ابتلا به چاقی همراه است. مطالعاتی که نشان داده اند کم خوابی با کاهش وزن همراه است بیشتر در بزرگسالان مسن تر انجام شده اند. محدودیت اصلی که در تمام این مطالعات به چشم می خورد، نامشخص بودن علت کم خوابی است که ممکن است به علت وقت ناکافی و یا اختلالات خواب باشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد کم خوابی با افزایش وزن همراه باشد که این رابطه در بزرگسالان جوان و کودکان بیشتر مشهود می باشد.
    کلیدواژگان: کم خوابی، مدت زمان خواب، چاقی، چاقی شکمی، وزن بدن، نمایه توده بدنی
  • زهره کدخدایی، حسین حاجیان فر * صفحات 243-258
    مقدمه

    یکی از عوامل موثر در ایجاد آرامش، ایمان و اخلاق نیکو و شایسته است؛ زیرا احساس شاد ی به انسان دست داده و باعث نشاط و سلامت روانی می شود و به دنبال آن سلامت فیزیکی تامین و انسان را به فعالیت های صحیح زندگی وادار می کند. یکی از والاترین اهداف دین اسلام، تکامل مکارم اخلاقی است، تا آنجا که پیامبر اکرم(ص) می فرمایند: «انی بعثت لا تتمم مکارم الاخلاق». اخلاق پسندیده با زدودن کینه ها و جذب قلب ها، زمینه روابط اجتماعی مناسب و آرامش را فراهم می آورد. حضرت امام علی(ع) می فرمایند: «هر کس اخلاقش نیکو باشد، راه های زندگی برایش هموار می گردد.» لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اخلاق بر سلامت روان از دیدگاه امام علی (ع) انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه کتابخانه ای است که نقش اخلاق پسندیده بر سلامت روان در کلام امام علی (ع) بررسی شده است و در آن سعی شده از قرآن و نهج البلاغه وغررالحکم استتفاده گردد. در ابتدا اخلاق تعریف و سپس صفات پسندیده اخلاقی در کلام امام علی (ع)ذکر شده و آثار هر کدام بر سلامت روان بیان گردیده است.

    یافته ها

    دراین مطاله، نقش اخلاق بر سلامت روان از دیدگاه امام علی (ع) مورد بررسی قرار گرفت و یافته های تحقیق نشان داد حسن خلق از موارد مهم اثر گزار بر سلامت روان است و صفات پسنذیده در ارتقای آن موثر است.

    بحث و نتیجه گیری

    اخلاق عبارت است از یک سلسله خصلتها و سجایا و ملکات اکتسابی که بشر آن را به عنوان اصول اخلاق می پذیرد.با یاد خدا و اخلاق نیکو، انسان به آرامش و سلامت روان دست می یابد. پیامبر اکرم (ص) محبوب ترین فرد نزد خداوند را خوش خلق ترین مردم می دانند و حضرت علی (ع) حسن خلق را سرلوحه ویژگی های مومن می دانند. حسن خلق، تواضع، بردباری و شرح صدر، عفو و گذشت و مدارا کردن، خوش گمانی، صله رحم، تغافل، رازداری و انصاف از جمله صفات مناسب اخلاقی است که به بهبود روابط اجتمایی و سلامت روان کمک می کند.

  • مهدی فروغی، لیلا آزادبخت صفحات 259-268
    مقدمه
    اسیدهای چرب امگا 3 دارای اثرات مفید ثابت شده ای برای بیماری های قلبی- عروقی و چربی خون بالا (Hyperlipidemia) است. به همین دلیل استفاده از مکمل امگا 3 برای بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی پیشنهاد شده است. هدف از این مطالعه، مرور مطالعاتی بودند که ارتباط بین مصرف امگا 3 و کبد چرب غیر الکلی را بررسی کرده اند.
    روش ها
    در مطالعه حاضر در پایگاه اطلاعاتی PubMed واژه های کبد چرب غیر الکلی، اسیدهای چرب امگا 3، دوکوزاهگزانوئیک اسید و ایکوزاپنتانوئیک اسید جستجو شد. در این جستجو 15 مطالعه در مورد کبد چرب غیر الکلی و امگا 3 انجام شده بود. در بین این 15 مطالعه، 4 مطالعه به طور کامل در دسترس قرار نداشت و سه مطالعه نیز از نظر طراحی قوی نبود و در پایان 8 مطالعه انتخاب شد.
    یافته ها
    امگا3 یک تنظیم کننده بیان ژن در کبد است. مطالعات اثبات کردند که مصرف امگا 3 باعث کاهش استئاتوزیس کبدی، بهبود حساسیت انسولینی و کاهش مارکرهای التهاب می شود. کارآزمایی های بالینی دیگری باید برای تایید این یافته ها انجام شود.
    نتیجه گیری
    مصرف امگا 3 باعث بهبود علایم مربوط به کبد چرب غیر الکلی می گردد، اما مطالعات بیشتری باید در این زمینه انجام شود.
    کلیدواژگان: کبد چرب غیر الکلی، اسیدهای چرب امگا 3، دوکوزاهگزانوئیک اسید، ایکوزاپنتانوئیک اسید
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • محسن رضاییان، محمد اسدپور، مریم هادوی صفحات 269-276
    مقدمه
    تولیدات علمی به ویژه مقالات پژوهشی اهمیت بسزایی در توسعه علمی کشورها دارند. مطالعه حاضر با هدف، تعیین عوامل بازدارنده انجام پژوهش از دیدگاه اعضای هیات علمی و ارایه طرحی برای مقابله با این عوامل در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد.
    روش ها
    مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر در سال 1388 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه طراحی شده دو قسمتی شامل سوالات دموگرافیک و سوالاتی در خصوص موانع انجام تحقیق بر اساس پنج محور اقتصادی و مالی، سازمانی و اداری، شخصی و اجتماعی، حرفه ای و تخصصی، وسایل و امکانات بود. اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 61 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه پرسش نامه ها را تکمیل نمودند (میزان پاسخگویی 5/53 درصد). حداقل و حداکثر سن شرکت کنندگان به ترتیب 27 و 57 سال و میانگین سنی آنان 85/6 ± 24/40 سال بود. 41 نفر از شرکت کنندگان (49/69 درصد) را مردان تشکیل می دادند. موانع سازمانی و اداری، شخصی و اجتماعی و اقتصادی و مالی به ترتیب مهم ترین موانع تحقیق ذکر شده بودند.
    نتیجه گیری
    به منظور رفع موانع مورد نظر اعضای هیات علمی، باید درخواست های آنان را در سه سطح دانشگاه و وزارتخانه، امور پژوهشی دانشگاه و دانشکده ها و درخواست های ویژه مورد پیگیری قرار داد.
    کلیدواژگان: موانع پژوهش، اعضای هیات علمی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
  • نعیمه سادات اثماریان، امیر کاوسی، مسعود صالحی، بهزاد مهکی صفحات 277-285
    مقدمه
    نقشه بندی میزان رویداد یک بیماری یا مرگ و میر ناشی از بیماری های مختلف بر روی نقشه جغرافیایی یکی از موضوعات مورد علاقه متخصصان و برنامه ریزان امور بهداشتی به ویژه اپیدمیولوژیست ها می باشد. از جمله روش های برآورد پارامتر، نقشه روش بیز تجربی و روش پواسن کریگینگ نقطه ای می باشد. این مطالعه به منظور به کارگیری این دو روش در نقشه بندی میزان بروز سرطان گوارش در ایران و مقایسه دقت (واریانس) آن ها انجام شد.
    روش ها
    در مطالعه حاضر که از نوع کاربردی/ بوم شناسی بود از داده های ثبت شده توسط اداره سرطان مرکز مدیریت بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی استفاده شد. داده هایی که در سطح 336 شهرستان و در طول سال های 86-1382 جمع آوری شده بود، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نرم افزارهای Open Bugsو Space Stat برای برآورد پارامترها و نرم افزار ArcGIS 9.3 برای نمایش برآوردها بر روی نقشه به کار گرفته شدند.
    یافته ها
    میانگین میزان بروز بر اساس روش بیز تجربی 99/12 و با روش پواسن کریگینگ نقطه ای، 64/12 برآورد شدند. میانگین واریانس میزان بروز با روش بیز تجربی 83/2 و با روش پواسن کریگینگ نقطه ای، 85/3 به دست آمد. بیشترین میزان بروز بر اساس روش بیز تجربی 23/42 با واریانس 16/2 مربوط به شهرستان ساری و کمترین میزان بروز 48/0 با واریانس 08/0 مربوط به شهرستان سرباز و بیشترین برآورد میزان بروز با روش پواسن کریگینگ 35/40 با واریانس 79/0 مربوط به شهرستان ساری و کمترین میزان بروز 30/0 با واریانس 54/2 مربوط به شهرستان سرباز محاسبه شدند. روش پواسن کریگینگ نقطه ای با دامنه واریانس کمتری پارامترها را برآورد می کند.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود از روش پواسن کریگینگ نقطه ای در برآورد پارامترهای نقشه بندی بیماری استفاده شود؛ چرا که از هموار سازی کمتر و دقت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: نقشه بندی بیماری، بیز تجربی، پواسن کریگینگ، سرطان گوارش
  • علیرضا زمانیان، زهرا زمانیان، جعفر حسن زاده صفحات 286-293
    مقدمه
    صوت ناخواسته به عنوان یکی از مهم ترین عوامل فیزیکی محیط های کار در اکثر واحدهای تولیدی مطرح است و مشکلات بسیار زیادی را برای کارگران صنایع ایجاد می نماید. صدا را می توان به عنوان یکی از عوامل محیطی دانست که دارای اثرات جسمی و روانی بر انسان می باشد. این مطالعه با هدف، تعیین اثرات مواجهه با صدا بر عملکرد جسمی و تلفیق آن با عملکرد ذهنی انسان انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر در فشار صوت های 70، 90 و 110 دسی بل A و ایجاد صدای سفید با دو عامل مشخصات فیزیکی و ایجاد حالات مختلف منبع فشار صوت، تاثیر صدا را بر عملکرد 50 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز (25 مرد و 25 زن) با انجام آزمون هماهنگی دو دست سنجید.
    یافته ها
    در این مطالعه نشان داده شد که جنسیت (مرد و زن) و حالت های ایجاد منبع فشار صوت در زمان عملکرد اختلاف معنی داری از نظر آماری ندارند (05/0 < P) و زمان عملکرد با افزایش فشار صوت افزایش پیدا می کند که به دنبال آن عملکرد کاهش می یابد و از نظر آماری عملکرد بین 70 و 90 دسی بل اختلاف معنی داری را نشان نمی دهند. عملکرد در 110 دسی بل با عملکرد در هر یک از فشار صوت های 70 (05/0 > P) و 90 دسی بل (001/0 > P) اختلاف معنی داری دارد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی عملکرد با افزایش فشار صوت کاهش می یابد و به دنبال آن خطای فرد افزایش چشمگیری را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: عوامل فیزیکی، آزمون هماهنگی دو دست، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
  • مریم صابر، هادی طهرانی، داود شجاعی زاده، زهرا ملکی، رویا اسفندیارپور صفحات 294-300
    مقدمه
    استرس های روانی محیط کار و زندگی بر سلامت روانی پرستاران تاثیر می گذارد و می تواند به کارکرد شغلی و ایمنی آنان و کاربران مراکز ارایه خدمات بهداشتی آسیب وارد کند. از این رو مطالعه حاضر با هدف، بررسی وضعیت سلامت روان و میزان مواجهه با رویدادهای استرس زای زندگی در پرستاران شاغل در خدمات اورژانس تهران انجام شد.
    روش ها
    مطالعه مقطعی– توصیفی حاضر بر روی 200 نفر از پرستاران شاغل در خدمات اورژانس تهران که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده بودند، انجام شد. برای سنجش سلامت روان از پرسش نامه سلامت عمومی (General health questionnaire یا GHQ) و جهت سنجش رویدادهای زندگی از پرسش نامه رویداد زندگی Pickle (Pickle''s life event questionnaire) استفاده شد. پس از تکمیل پرسش نامه ها، اطلاعات این مطالعه به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون 2c و در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    رویدادهای زندگی با سلامت روان ارتباط معنی داری داشت (001/0 > P). بر اساس یافته های پژوهش، افراد دارای مدرک کارشناسی پرستاری نسبت به تکنسین های اتاق عمل و هوشبری از سلامت روان بهتری برخوردار بودند (001/0 > P) و رویدادهای استرس زای کمتری تجربه کرده بودند (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود برنامه های منظم و مدون آموزشی و مشاوره روان شناسی برای این افراد انجام شود و با گسترش حمایت های اجتماعی و خانوادگی سطح سلامت این قشر را افزایش داد تا از این طریق ارایه خدمات به مددجویان نیز ارتقا یابد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، پرستار، رویدادهای زندگی، اورژانس
  • محمود کریمی، شمس الدین نیکنامی، علیرضا حیدرنیا، ابراهیم حاجی زاده، محسن شمسی صفحات 301-311
    مقدمه
    نوجوانی زمان شروع مصرف سیگار است و شناسایی پیشگویی کننده های مصرف برای اجرای برنامه های کنترل مصرف دخانیات ضروری می باشد. مطالعه حاضر با هدف، تعیین پیشگویی کننده های مصرف سیگار در نوجوانان و با ارزیابی نقش هویت خود سیگار کشیدن در نظریه رفتار برنامه ریزی شده انجام گرفت.
    روش ها
    در مطالعه مقطعی حاضر، 250 دانش آموز پسر دبیرستانی شهرستان زرندیه با میانگین سنی 21/16 سال و انحراف معیار 45/1 به روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات یک پرسش نامه بی نام و طراحی شده بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده و هویت خود سیگار کشیدن بود که به روش خودگزارشی توسط نوجوانان تکمیل شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار Lisrel نسخه 8/8 و SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نظریه رفتار برنامه ریزی شده [معیار اطلاعات Akaike (Akaike information criterion یا AIC) 87/31، شاخص پراش بازدوگان 57/97 و شاخص مورد انتظار برای بررسی روایی 08/0) از برازش بهتری نسبت به نسخه نظریه رفتار برنامه ریزی شده توسعه یافته با هویت خود (معیار اطلاعات Akaike 42/54، شاخص پراش بازدوگان 77/176 و شاخص مورد انتظار برای بررسی روایی 15/0) برخودار بود. همچنین 52 درصد از واریانس قصد و 37 درصد از واریانس رفتار توسط نظریه رفتار برنامه ریزی شده توسعه یافته با هویت خود تبیین می شد که این میزان در نظریه رفتار برنامه ریزی شده به ترتیب 52 و 35 درصد بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه از اضافه کردن سازه هویت خود به نظریه رفتار برنامه ریزی شده در رفتار مصرف سیگار حمایت نکرد. به علاوه در پیشگویی قصد رفتاری، کنترل رفتاری درک شده نقش مهم تری از سایر اجزای نظریه رفتار برنامه ریزی شده بازی می کند. در طراحی مداخلات مناسب سازی شده برای پیشگیری از مصرف دخانیات این موضوع باید مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مصرف سیگار، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، هویت خود
  • فاضل زینت مطلق، تورج احمدی جویباری، فرزاد جلیلیان، مهدی میرزایی علویجه، عباس آقایی، کامبیز کریم زاده شیرازی صفحات 312-319
    مقدمه
    رفتار پرخاشگرانه دوران نوجوانی می تواند به عنوان یک عامل پیش بینی کننده برای بزهکاری، سوء مصرف مواد، افسردگی و افت تحصیلی باشد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع و عوامل مرتبط با پرخاشگری در بین نوجوانان انجام شد.
    روش ها
    پژوهش حاظر یک مطالعه توصیفی- مقطعی بود که در بین نوجوانان شهر یاسوج در سال 1389 صورت گرفت. آزمودنی های مطالعه به روش نمونه گیری تصادفی ساده از میادین اصلی در سطح شهر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه ای شامل دو بخش اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه استاندارد پرخاشگری Boss و Perry بود، که به صورت خودگزارش دهی توسط شرکت کنندگان تکمیل گردید. اطلاعات به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    شیوع پرخاشگری در بین نوجوانان 2/32 درصد بود. مصرف مواد مخدر، مصرف مشروبات الکلی، رابطه جنسی پرخطر، مصرف مواد مخدر در دوستان و طلاق والدین دارای رابطه آماری معنی دار با بروز پرخاشگری در نوجوانان بود (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای پرخاشگری، ارایه برنامه های آموزشی در خصوص ارتقای مهارت های کنترل خشم و پیشگیری از پرخاشگری در نوجوانان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نوجوانان، رفتارهای پرخطر، پرخاشگری
  • علیرضا پورسعید، رویا اشراقی سامانی، افراسیاب فتحی، محسن شریفی راد صفحات 320-331
    مقدمه
    کشاورزی ارگانیک در میان تمام شیوه های مختلف، یکی از روش هایی است که از محیط زیست محافظت می کند. با توجه به نقش مهم کارشناسان کشاورزی در زمینه ترویج روش های کشاورزی ارگانیک و اهمیت میزان دانش کارشناسان نسبت به کشاورزی ارگانیک، تحقیق حاضر با هدف بررسی دانش کارشناسان ستادی وزارت جهاد کشاورزی نسبت به کشاورزی ارگانیک در سال 1390 انجام گردید.
    روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- همبستگی به روش مقطعی بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای که حجم آن با استفاده از جدول Cochran 154 نفر به دست آمد بر روی کارشناسان شاغل در وزارت جهاد کشاورزی انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده گردید که روایی ظاهری و محتوایی و پایایی پرسش نامه مورد تایید قرار گرفت و اطلاعات به دست آمده به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی کارشناسان 44 سال که جوان ترین آن ها 30 سال و مسن ترین آن ها 60 ساله بود. کارشناسان در مجموع در مورد مفهوم و اهداف کشاورزی ارگانیک، دانشی در حد متوسط و نسبت به اصول کشاورزی ارگانیک و اصل سلامت، دانشی در حد بالا داشته اند. بین دانش کارشناسان و تعداد دوره های آموزش ضمن خدمت همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر دانش متوسط کارشناسان نسبت به کشاورزی ارگانیک می باشد. یافته ها نشان می دهند که کارشناسان پیرامون مقوله های عام، دارای دانش بالاتری نسبت به مقوله های خاص و تخصصی تر هستند. این می تواند زمینه ای برای برنامه ریزی های آموزشی هرچه بهتر دست اندرکاران این موضوع باشد. با توجه به یافته های بررسی همبستگی، دوره های آموزشی ضمن خدمت سبب افزایش سطح دانش کارشناسان نسبت به کشاورزی ارگانیک می شود و این نیز در امر برنامه ریزی های آموزشی بایستی لحاظ گردد.
    کلیدواژگان: کشاورزی ارگانیک، دانش، وزارت کشاورزی
|
  • Reza Ghiasvand, Mitra Hariri, Fahimeh Haghighatdoost, Leila Darvishi Pages 211-221
    Background

    Ghrelin، the only known appetite stimulating hormone in humans، may be one factor involved in increased appetite، cravings and food intake following weight loss. Innovative strategies for suppressing ghrelin and decreasing appetite during weight loss maintenance are needed. Knowledge about the relationship between exercise and appetite is important both for athletes wishing to optimize performance and for those interested in maintaining a healthy body weight. The purpose of the current review was to describe the current status of evidence about ghrelin and lifestyle factors and to discuss implications for obesity treatment.

    Methods

    This study was a narrative review in which papers of clinical trial designs were selected using data bases and scientific search engines such as PubMed and Elsevier with the keywords ghrelin، appetite، exercise، weight، and obesity. All the papers were published from 2000 to 2012.

    Findings

    Evidence suggested that chronic exercise training typically causes a partial compensation in energy intake perhaps due to changes in appetite regulating hormones. Many studies have demonstrated that acute exercise transiently suppresse appetite and this has been termed ‘exercise induced anorexia’. From a practical standpoint athletes should not feel concerned that exercise will cause overeating as there is limited evidence to support this.

    Conclusion

    For desiring weight loss there may be some merit in performing exercise in the postprandial period as a means of enhancing the satiating effect of a meal. Chronic exercise training typically causes a partial compensation in energy intake perhaps due to changes in ghrelin hormone. Additional evidence is required to confirm the effectiveness of this strategy.

    Keywords: Ghrelin, Appetite, Exercise, Weight, Obesity
  • Marjan Tabesh, Maryam Tabesh, Leila Azadbakht Pages 222-232
    Background
    Although، most of the experimental studies demonstrated that conjugated linoleic acid has effects on metabolic syndrome، but the number of human studies in this area are limited and the result of these studies are controversial. This systematic review was conducted to summarize the literature from clinical trials and experimental studies regarding the effect of each conjugated linoleic acid (CLA) isomers on component of metabolic syndrome.
    Methods
    Relevant studies were identified by searching scientific databases of PubMed and ISI during 2000 until 2012. Clinical trials and experimental studies regarding the effect of 9 cis، 11 trans and 10 trans، 12 cis and mixed CLA on component of metabolic syndrome including insulin resistance، obesity، dyslipidemia and hypertension were included in this systematic review. From 320 articles that were found in this area، 24 articles that had the inclusion criteria were selected.
    Findings
    Most of the experimental studies have shown that conjugated linoleic acid can improve insulin resistance and lipid profile in animals، whereas clinical trials could not demonstrate this effects of CLA on humans.
    Conclusion
    Each isomers of CLA have different effects، that is، 9 cis، 11 trans have role in reducing insulin resistance and improving lipid profile and 10 trans، 12 cis isomers have role in improving hypertension.
    Keywords: Conjugated Linoleic Acid, Metabolic Syndrome, Dyslipidemia, Obesity, Hypertension
  • Reza Ghiasvand, Fahimeh Haghighatdoost, Mitra Hariri Pages 233-342
    Background
    Obesity is a chronic and multidimensional disorder which is related to adipose tissue. It is well agreed that environmental factors are more important than genetic factors in the etiology of obesity. Some important environmental factors include dietary habits، food intake، physical activity، and sleep duration. Most of the available studies have focused on energy intake and physical activity. However، there are limited data regarding the association between sleep duration and body weight. Hence، in this review article، the association of sleep duration and body weight among adolescent and adults was assessed.
    Methods
    Using search motor of PubMed، papers with various methodological designs (cohort and cross sectional) which were published during 1990 and 2012 were detected.
    Findings
    It was found that adults who sleep less than 6 hours a day are more likely to be obese. Moreover، the inverse association between sleep duration and body weight was shown among adolescents. Nevertheless، the positive association between short sleep duration and body weight was found among older adults. The most important limitation of the available studies is the lack of information regarding the causes of short sleep duration.
    Conclusion
    It seems that short sleep duration is associated with obesity and overweight especially among younger adults and children.
    Keywords: Short Sleep Duration, Sleep Duration, Obesity, Central Obesity, Body Weight, Body Mass Index
  • Zohreh Katkhodaei, Hossein Hajianfar Pages 243-258

    One of the factors leading to peace is faith and good and worthy morals. For that the human feels the sense of joy and results in vitality and mental health. Consequently it leads to physical health and impel human to right activities in life. One of the biggest goals of Islam is evolving the moral minds، as so the holy Prophit (SAW) said: “I came to do with the most ethics”. Desirable ethics by eliminating hatred and capturing the hearts will provide grounds for good social relations and comfort. Imam Ali (AS) said “everybody has a nice ethic، will level up the way of life for him”. Thus this research aimed to evaluate the role of ethic on the moral mind from the view point of Imam Ali (AS). This study was a librarian research with the aim to investigate the role of desirable ethics in the moral mind and in the words from Quran، Nahj al-Balagha، and Gherrarol Hekam. First the ethic was described and then desirable ethical characteristics in the words of Imam Ali (AS) were mentioned، and each of their effects on mental health was discussed. In this study the role of ethic on the moral health from Imam Ali (AS) view was assessed. The results indicated that desirable morals are important factors influencing mental health، and desirable traits are effective in promoting it. Ethics is a set of traits، characteristics، and acquired morals which are recognized as ethics principles by humans. By remembrance of God and good morals، man achieves peace of mind and mental health. The holy Prophet (SAW) introduced the best good moral the most popular kind of person and Imam Ali (AS) mentioned good moral as a frontispiece feature of faith. Good moral، humility، tolerance، fairness of good moral character، forgiveness، let off، good conjecture، family visiting، forgetting the people errors، security، and equity are some of the ethics characteristics which helps to improve mental health and social relationships.

    Keywords: Ethics, Nahj al Balagha, Community, Mental Health
  • Mehdi Foroughi, Leila Azadbakht Pages 259-268
    Background
    Omega-3 fatty acids have established beneficial effects for cardiovascular disease. The use of omega-3 supplements for patients with non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) was proposed. The purpose of this study was to review the relationship between omega-3 fatty acids intake and NAFLD.
    Methods
    In this study، the terms such as NAFLD، omega-3 fatty acids، docosahexanoic acid، and eicosapentanoic acid were searched in PubMed search engine. 15 studies on NAFLD and omega-3 were found. Four of these studies were not fully available. Three studies were not strong in terms of design. Therefore، 8 studies were chosen.
    Findings
    The results showed that omega-3 is a regulator of gene expression in the liver. Human studies have established that consumption of omega-3 have a role in reducing the hepatic steatosis، improving insulin sensitivity and decrease the inflammatory marker. More clinical trials should be conducted to confirm these findings.
    Conclusion
    Omega-3 fatty acids may improve symptoms associated with NAFLD، but more studies should be done in this area.
    Keywords: NAFLD, Omega, 3 Fatty Acids, Docosahexanoic Acid, Eicosapentanoic Acid
  • Mohsen Rezaeian, Mohammad Asadpour, Maryam Hadavi Pages 269-276
    Background
    Research productions especially in the forms of research articles have an important role in the scientific developments of the countries. The aim of the present study was to determine the research barriers from the point of view of academic members of Rafsanjan University of Medical Sciences، Iran.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out in the year 2009. The tool of gathering data was a two parts designed questionnaire. In the first part demographic characteristics and in the second part research barriers were asked. Research barriers were categorized in five sections including economical and financial، organizational، social and personal، professional and facilities.
    Findings
    In total 61 academic members filled in the questionnaires (the response rate was 53. 5%). The minimum and maximum of respondents'' age were 27 and 57 years، respectively and the mean age was 40. 2 ± 6. 8. Forty one of the respondents (69. 5%) were male. Organizational، social and personal plus economical and financial barriers were considered as the most important ones.
    Conclusion
    In order to remove the research barriers expressed by academic members، their demands must be dealt with in three levels including university and ministry authorities، university and faculties'' research authorities، and especial demands.
    Keywords: Research Barriers, Academic Members, Rafsanjan University of Medical Science
  • Naemeh Sadat Asmarian, Amir Kavousi, Masoud Salehi, Behzad Mahaki Pages 277-285
    Background
    Disease or mortality rate map، geographically is desired for public health officials and epidemiologists. Point Poisson Kriging and Empirical Bayesian methods are used in estimating the map parameters. The aim of this study was to compare the precision of the methods in mapping of gastrointestinal cancer incidence in Iran.
    Methods
    This study was application/ecology. The methodology was illustrated using gastrointestinal cancer data recorded in the ministry of health and medical education (in the non-infectious diseases management center) of Iran in years 2003-2007 from 336 counties. Poisson Kriging model was used to estimate the parameters of the map. Spacestat، OpenBUGS and ArcGIS9. 3 softwares were used for analysing the data and drawing maps.
    Findings
    Mean incidence rate according to Empirical Bayesian method was 12. 99 and based on Point Poisson Kriging method was estimated 12. 64. Mean incidence rate variance using the Empirical Bayesian method was 2. 83 and based on Point Poisson Kriging method was estimated 3. 85. Maximum incidence rate according to Empirical Bayesian method was 42. 23 with variance of 2. 16 related to Sari county and minimum incidence rate was 0. 48 with variance of 0. 08 related to Sarbaz County. Maximum incidence rate using the Point Poisson Kriging method was estimated 40. 35 with variance of 0. 79 related to Sari county and minimum incidence rate of 0. 30 with variance of 2. 54 related to Sarbaz County. Poisson Kriging estimation method yields smaller standard error compared to Empirical Bayesian model.
    Conclusion
    The Poisson Kriging method was recommended for estimation of disease mapping parameters since it generates less smoothing and yields smaller standard error.
    Keywords: Disease Mapping, Empirical Bayesian, Poisson Kiriging, Gastrointestinal Cancer
  • Alireza Zamanian, Zahra Zamanian, Jafar Hassanzadeh Pages 286-293
    Background
    Sound is one of the environmental factors which can cause physical as well as psychological damages and also affect the individuals’ performance and productivity. The present study aimed to determine the effect of noise exposure on human performance.
    Methods
    The present study assessed the effect of noise on the performance of 50 students of Shiraz University of Medical Sciences، Iran، (25 males and 25 females) at the sound pressures of 70، 90، and 110 dB by using two factors of physical features and the creation of different conditions of sound pressure source as well as applying Two-Arm Coordination Test.
    Findings
    The results of the present study revealed no significant difference between male and female subjects as well as different conditions of creating sound pressure regarding the length of performance (P > 0. 05). In addition، as the sound pressure increased، the length of performance increased as well. According to the results، no significant difference was found between the performance at 70 and 90 dB. On the other hand، the performance at 110 dB was significantly different from the performance at 70 and 90 dB (P < 0. 05 and P < 0. 001).
    Conclusion
    In general، as the sound pressure increases، the performance decreases which results in a considerable increase in the individuals’ rate of error.
    Keywords: Physical Factors, Two, Arm Coordination Test, Shiraz University of Medical Scien
  • Maryam Saber, Hadi Tehrani, Davoud Shojaeizadeh, Zahra Maleki, Roya Esfandiyarpoor Pages 294-300
    Background
    Work place stress affects the mental health، performance and safety of nurses and their patients in health care centers. Accordingly، this study aimed to assess the mental health and stressful life events of nurses working in Tehran Emergency Medical Service، Iran.
    Methods
    This was a descriptive correlational study. Two hundred nurses working in 115 Tehran Emergency Center were randomly selected. Data was collected using General Health Questionnaire (GHQ)، scaling of life events and were analyzed using SPSS software version 16.
    Findings
    There was a statistically significant relationship between mental health and stressful life events (P < 0. 001). Mental health status of bachelor nurses was better than operating room and anesthetic technicians (P < 0. 001); and they had experienced less stressful events (P < 0. 001).
    Conclusion
    To select the right people for the job، it is recommended that psychological tests such as personality traits be performed at the beginning of employment. Regular education programs and psychological counseling for these individuals is also recommended.
    Keywords: Mental Health, Nurse, Life Events, Emergency
  • Mahmood Karimi, Shamsedin Niknami, Ali Reza Heydarnia, Ebrahim Hajizdeh, Mohsen Shamsi Pages 301-311
    Background
    Adolescence is the key period for smoking initiation، and identifying predictors of smoking is critical to tobacco control programs. This study tested the role of smoking self-identity in the theory of planned behavior (TPB) model to predict the adolescents'' smoking behavior.
    Methods
    The data were derived from a cross sectional study among 250 male high school students (mean age of 16. 21 ± 1. 45) at the Zarandieh، Iran. A multiple-stage randomized sampling protocol was used. The participants completed an anonymous، voluntary، self-report questionnaire designed based on TPB model and smoking self-identity. Data were analyzed by SPSS16، and Lisrel8. 8 software.
    Findings
    The results indicated that the original version of TPB، has a better fitness (AIC = 31. 87، CAIC = 95. 57، ECVI = 0. 088) compared to the TPB developed by the smoking self-identity (AIC = 54. 42، CAIC = 176. 77، ECVI = 0. 15). The TPB constructs with smoking self-identity accounted for 52% of intention and 37% of smoking behavior variance. The TPB model covered 52% of intention and 35% of smoking behavior variance.
    Conclusion
    The findings did not provide empirical support to the idea that the TPB might benefit from being extended with self-identity in predicting intentions and behavior. In addition، the results indicated that PBC play a more crucial role than the other TPB components in intentions to try smoking. Indeed PBC should be considered when developing tailored interventions for the prevention of smoking among adolescents.
    Keywords: Smoking, Self, Identity, Theory of Planned Behavior
  • Fazel Zinat Motlagh, Touraj Ahmadi Jouybari, Farzad Jalilian, Mehdi Mirzaei Alavijeh, Abbas Aghaei, Kambiz Karimzadeh Shirazi Pages 312-319
    Background
    Aggressive behavior in adolescence can be expressed as a predictor for crime، substance abuse، depression and academic failure. This study was performed with the aim to determine the prevalence and factors associated with aggression among adolescents.
    Methods
    The present study was a cross sectional research that was performed among adolescents of Yasuj، Iran in 2010. Subjects were selected by random sampling method from the city’s main squares. Data collection tool was a questionnaire including two parts: demographic and Boss and Perry aggression questionnaire، which was completed by self-report of the participants. Data were analyzed by SPSS software version 18.
    Findings
    Prevalence of aggression was 32. 2 percent. Drug abuse، alcohol consumption، unprotected sex، drug abuse in friends، and parental divorce had a statistically significant relationship with the incidence of aggressive in adolescents (P < 0. 05).
    Conclusion
    Prevalence of aggression was 32. 2 percent. Drug abuse، alcohol consumption، unprotected sex، drug abuse in friends، and parental divorce had a statistically significant relationship with the incidence of aggressive in adolescents (P < 0. 05).
    Keywords: Adolescent, Risky Behavior, Aggression
  • Alireza Poursaeed, Roya Eshragi Samani, Afrasiab Fathi, Mohsen Sharifirad Pages 320-331
    Background
    Among all methods، organic agriculture is one of the ways that protects the environment. Given the important role of agriculture experts in promoting organic agriculture، and the importance of the experts’ knowledge in this field، the present study aimed to assess the knowledge of experts of the ministry of agriculture on organic agriculture in 2011.
    Methods
    This was a descriptive correlational study. The study population was experts who worked at agricultural ministry and the method of sampling was stratified sampling. The size of statistical sample was calculated 154 persons by Cochran table. Researcher made questionnaire was used to collect data. Validity and reliability were confirmed. SPSS19 software was used for data analyzing.
    Findings
    The mean age of experts was 44 years and the youngest and oldest persons were 30 and 60 years old. Overall، the experts had an average knowledge about organic agriculture goals but they had a high knowledge about organic agriculture principles particularly about health principle. There was a significant positive correlation between experts’ knowledge and the number of training courses.
    Conclusion
    The results showed an average knowledge of the experts regarding organic agriculture. They had more knowledge about common categories than specialized categories. This can be grounds for better training programs. Regarding the findings of the correlation، the training courses increase the experts’ knowledge on organic agriculture and it should be considered in the educational programs.
    Keywords: Organic Agriculture, Knowledge, Agricultural Ministry