فهرست مطالب

پژوهش نامه ایرانی سیاست بین الملل - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1391)

پژوهش نامه ایرانی سیاست بین الملل
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمدعلی تقوی صفحه 1
  • هادی اعظمی، سید هادی زرقانی، علی اکبر دبیری * صفحات 2-25

    از آنجایی که منطقه گرایی به معنای بذل توجه ویژه به یک منطقه جغرافیایی مشخص است، کشورها برای عضویت و شکل دهی به سازمان های منطقه ای و تحقق منافع و ایده آل هایشان به مناطقی توجه می کنند که بیشترین وابستگی اقتصادی، سیاسی- امنیتی و فرهنگی را به آن داشته باشند. در واقع، دولت ها سازمان های منطقه ای را براساس اولویت های منطقه ای و دیدگاه های ژئوپلیتیک خود بر می گزینند. در این پژوهش با استفاده از ساختار فضائی نظریه سیستم ژئوپلیتیک جهانی، به بررسی جایگاه کشورهای سازمان همکاری شانگهای و نیز ایران در قلمرو ژئواستراتژیک و مناطق ژئوپلیتیک پرداخته شده و زمینه های جغرافیایی و اولویت های منطقه ای اعضای آن مشخص گردیده است. در نهایت دیدگاه های ژئوپلیتیک چین و روسیه به عنوان دو قدرت اصلی این سازمان و ایران به عنوان عضو ناظر مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است نشان می دهد که بر خلاف روسیه و چین که شکل دهی و عضویت در این سازمان بر اساس اولویت های منطقه ای و دیدگاه های ژئوپلیتیک آن ها صورت پذیرفته است، عضویت ایران در این سازمان انطباق چندانی با اولویت منطقه ای و هویت ژئوپلیتیک آن ندارد.

    کلیدواژگان: منطقه گرایی، اولویت منطقه ای، دیدگاه ژئوپلیتیک، جمهوری اسلامی ایران، سازمان همکاری شانگهای
  • محمدرضا حافظ نیا، زهرا احمدی پور، چمران بویه صفحات 26-49
    رفتار سیاسی یک کشور در عرصه فرامرزی و جهانی برگرفته از «ژئوپلیتیک» و اهداف معطوف به آن است. شناخت ماهیت ژئوپلیتیک یک کشور به درک و تحلیل نوع رفتار و کنش های ژئوپلیتیک آن کمک خواهد کرد. مقاله حاضر ویژگی ها و خصوصیات ژئوپلیتیک جمهوری اسلامی ایران را مورد مداقه قرار داده و به دنبال پاسخ به این پرسش است که عوامل موثر در شکل گیری قلمروهای ژئوپلیتیک ایران کدامند؟ در پاسخ، این فرضیه را مطرح کرده ایم که شکل گیری قلمروهای ژئوپلیتیک ایران متاثر از مولفه هایی چون «موقعیت جغرافیایی»، «ایدئولوژی»، «منافع اقتصادی» و «فرهنگ سیاسی» است که نمود عینی آن ها در اسناد بالادستی و رسمی همچون قانون اساسی و منابع غیر رسمی تبلور یافته است. در این خصوص پرسش نامه ای طرح و یک صد نفر از کارشناسان و صاحب نظران رشته جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک در مورد میزان تاثیر این مولفه ها نظر داده اند. یافته های تحقیق نشان می دهد که در شکل گیری قلمروهای ژئوپلیتیک ایران عامل «ایدئولوژی» بیشترین تاثیر و عامل «منافع اقتصادی» کمترین تاثیر را داشته است. همچنین یافته ها نشان می دهد که جمهوری اسلامی ایران 14 قلمرو شامل 1) جهان اسلام، 2) قلمرو شیعی، 3) قلمرو فرهنگ و تمدن ایران، 4) قلمرو خاورمیانه، 5) قلمرو خلیج فارس، 6) قلمرو کشورهای رقیب و معارض با آمریکا، 7) قلمروهای متخاصم با اسرائیل، 8) قلمرو مستضعفان جهان 9) قلمرو جنبش های آزادی بخش جهان، 10) قلمرو آسیای مرکزی، 11) قلمرو کاسپین، 12) قلمرو قفقاز، 13) قلمرو آسیای جنوبی و 14) قلمرو آمریکای لاتین است که در این میان از نظر ژئوپلیتیک، قلمرو شیعی بیشترین و قلمرو کاسپین کم ترین اهمیت را در استراتژی ها و کنش های ژئوپلیتیک ایران دارد.
    کلیدواژگان: قلمروهای ژئوپلیتیک ایران، ایدئولوژی، فرهنگ سیاسی، موقعیت جغرافیایی، منافع اقتصادی
  • سعید خالوزاده صفحات 50-67
    فعالیت های هسته ای ایران یکی از مهم ترین چالش هایی است که بر روابط جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپایی سایه افکنده و علاوه بر مناسبات سیاسی، جنبه های دیگر روابط ایران و اروپا را هم تحت الشعاع قرار داده است. ارزیابی روابط جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپایی نشان می دهد که اختلافات دو طرف طی سال های اخیر پررنگ تر و منجر به رادیکال شدن موضع اتحادیه اروپا در قبال ایران شده است. در این مقاله، به بررسی تاثیر چالش های ناشی از فعالیت های هسته ای ایران بر روابط جمهوری اسلامی و اتحایه اروپا می پردازیم. پرسش اصلی این نوشتار عبارت است از این که چرا اتحادیه اروپا در برخورد با فعالیت های هسته ای ایران از گزینه آمریکا یعنی «کاربرد زور» حمایت و با آن همراهی نکرده است. فرضیه اصلی مقاله آن است که اتحادیه اروپا با رد گزینه توسل به زور، دیپلماسی تحریم شدید ایران را جایگزین کرده و آمریکا را با خود همراه ساخته است. در این راستا، اعمال فشار، مجازات های اقتصادی و تحریم های فراگیر و حمایت از صدور قطعنامه های ضد ایرانی توسط «شورای امنیت»، در هماهنگی کامل با آمریکا مورد توجه اتحادیه اروپایی است. مقطع مورد نظر این مقاله، عمدتا ده سال اخیر و به خصوص بعد از روی کار آمدن دولت نهم در ایران است. همچنین به نقش برجسته آمریکا در این رابطه، اشاره می شود.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپایی، فعالیت های هسته ای ایران، آمریکا، آژانس بین المللی انرژی اتمی، دیپلماسی تحریم ایران
  • سیدمحمدکاظم سجادپور، مهرداد پهلوانی صفحات 68-93
    روابط بین الملل آکنده از افسانه و واقعیت است. در مورد روابط هند و آمریکا و جایگاه ایران در روابط این دو کشور هم در چند سال اخیر افسانه‎ های فراوانی ساخته شده است. برخی افسانه ها هند را نیازمند برقراری رابطه با آمریکا می دانند و بر این اساس، تصمیمات سیاست خارجی هند تابع آمریکا تلقی می شود. در مقابل، برخی افسانه ها با توجه به اوضاع اقتصادی آمریکا و آغاز بحران اقتصادی در غرب، این کشور را در تلاش برای یافتن بازارهای جدید و تقویت همکاری با قدرت های در حال ظهوری همچون هند دانسته اند و برای نمونه به سفر اوباما به هندوستان در سال 2010 اشاره می کنند. در هر یک از این، افسانه ها جایگاهی متفاوت برای ایران در روابط هند و آمریکا ترسیم شده است. آن دسته از افسانه ها که هند را تابع آمریکا می دانند، معتقدند سیاست هند در قبال ایران تابعی از روابط ایران و آمریکا است. اما دسته دیگری از افسانه ها معتقد به سیاست خارجی مستقل برای هند در قبال ایران است. در این مقاله تلاش شده است تا ضمن بررسی دیدگاه های مختلف در مورد روابط هند و آمریکا و جایگاه ایران در این رابطه، موقعیت واقعی ایران در مناسبات هند و آمریکا تبیین شود. در حقیقت با توجه به منافع ملی هندوستان و رویکرد منفعت – محور نخبگان این کشور و نیز با توجه به مزیت های اقتصادی، امنیتی و استراتژیک ایران، جایگاه این کشور در در سیاست خارجی هند تثبیت شده است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، سیاست خارجی هند، ایالات متحده، منافع ملی، نخبگان
  • الهه کولایی، محمد صداقت صفحات 94-114
    «سازمان کشورهای مستقل هم سود» در دسامبر 1991م به وسیله روسیه سفید، روسیه و اوکراین در «مینسک» (مرکز روسیه سفید) پایه گذاری شد. اهداف تشکیل این سازمان عبارت بود از: گسترش روابط دوستانه بین اعضا، حسن هم جواری و افزایش همکاری کشورهای عضو و درک و اعتماد متقابل. «سازمان کشورهای مستقل هم سود» یکی از مهم ترین سازمان های منطقه ای در آسیای مرکزی و قفقاز تلقی می شود. با تشکیل این سازمان، نشست ها و گردهمایی های بسیاری برگزار شد و توافق نامه های زیادی به امضا رسید، ولی اهدافی که این سازمان برای تحقق آن ها تاسیس شده است، محقق نشد. هدف این نوشتار بررسی چهار عوامل ناکامی این سازمان در مسیر هم گرایی اعضاء است. چهار عامل عبارتند از: نگرانی کشورهای تازه استقلال یافته از احیای نفوذ روسیه، جریان های تجزیه طلب و اختلاف های مرزی، اختلاف اعضای این سازمان و نیز رقابت آمریکا و روسیه در «خارج نزدیک». نویسندگان با استفاده از روش «توصیفی- تحلیلی» داده های این پژوهش را مورد آزمون قرار داده اند تا روشن شود چه عواملی سبب شکل نگرفتن هم گرایی در سازمان «کشورهای مستقل هم سود» شده است.
    کلیدواژگان: هم گرایی، سازمان کشورهای مستقل هم سود، خارج نزدیک، روسیه، آمریکا
  • سیداصغر کیوان حسینی، معصومه زارعی هدک صفحات 115-136
    پیروزی انقلاب اسلامی از مهمترین تحولاتی است که در طول سه دهه گذشته رفتار خارجی اسرائیل و سیاست های لابی مدافع آن (در آمریکا) را دست خوش تحول ساخته؛ تغییری که از یک سو باعث شد متغیر «تهدید ایران» در روابط میان این رژیم با آمریکا جایگاه ویژه ای یابد و از سوی دیگر، این تهدید به زمینه ای خاص برای تلاش های لابی یهود در مسیر تاثیرگذاری بر سیاست خاورمیانه ای واشنگتن تبدیل گردد. در این نوشتار سعی شده که بر مبنای مبحث نظری «امنیت هستی شناختی»، سه دوره تاریخی «پیروزی انقلاب اسلامی»، «دهه نود» و «مقطع پس از یازدهم سپتامبر» مورد بررسی قرار گیرد. در این بازخوانی برداشتی که در هر دوره نسبت به تهدید ناشی از ایران شکل گرفته، و عملکرد رژیم اسراییل و لابی حامی آن در آمریکا در مسیر مقابله با تهدید مزبور، مورد نظر بوده است. در این میان، بررسی ابعاد چند وجهی این رویکرد مقابله گرا در بستر مبارزه با تروریسم، بخش محوری این مقاله است.
    کلیدواژگان: تهدید ایران، اسرائیل، لابی یهود، مهار دو جانبه، تغییر رژیم، تحریم، تهاجم نظامی
|
  • Hadi Azami, Seyyed Hadi Zarghani, Ali Akbar Dabiri Pages 2-25

    Regionalism is regarded as paying special attention to a defined geographicalregion. Therefore, for the membership and formation of regional organizations,countries should consider regions to which they have the most important economic,political, security and cultural connections. Governments, in fact, choose regionalorganizations on the basis of their regional preferences and geopolitical views. Inthis study, applying the spatial structure of the theory of the world geopoliticalsystem, the place of Iran and Shanghai Cooperation Organization member states inthe geo-strategic realm and the geopolitics of regions is explored, and theirgeographical features and regional preferences are identified. Using analytical–descriptive methods, this study also evaluates the geopolitical views of China andRussia, as the two main powers in the organization, as well as those of Iran. It isconcluded that while for Russia and China, the formation and membership in thisorganization is in accord with their regional preferences and geopolitical views,Iran’s membership is not in conformity with its regional preferences andgeopolitical identity.

    Keywords: regionalism, regional preferences, geopolitical view, Islamic Republic
  • Mohammad Reza Hafeznia, Zahra Ahmadipour, Chamran Buyeh Pages 26-49
    Foreign policy of a country is usually derived from its geopolitics. Therefore, studying geopolitical characteristics of a country enables us to understand and analyse the country’s behavior in the international arena. This article explores the nature and characteristics of Iran’s geopolitics, and its main question is what factors shape the country’s geopolitics and its realms. It is argued that four factors have formed the geopolitical realms of the Islamic Republic of Iran, namely, ideology, geographical location, economic interests and political culture. This can be seen in official documents such as the Constitution as well as nonofficial ones. For this research, a hundred experts and scholars are asked to fill in a questionnaire on the relative significance of the above factors. The results indicate that ideology is regarded as the most important factor and economic interests as the least one. The study also shows that geopolitical realms of the Islamic republic of Iran are the following: 1- the Islamic world, 2- the Shi’ite community, 3-the Iranian civilization and culture, 4- the Middle East, 5- the Persian Gulf, 6-Anti-American nations, 7- Anti-Zionist nations, 8- world liberation movements, 9- world’s oppressed, 10- Caspian Sea countries, 11- the Central Asia, 12- The Caucasus, 13- the South Asia, 14- the Latin America. Among these realms, the Shi’ite community is regarded as the most important and the Caspian Sea countries as the less important realms in determining Iran’s strategy and geopolitical actions.
    Keywords: Iran, geopolitics, ideology, political culture, geographic location, economic
  • Saeed Khaloozadeh Pages 50-67
    Iran’s nuclear programme is one of the most important challenges affecting the relationships between the Islamic Republic of Iran and the European Union. It has overshadowed not only political issues but also other, non-political, subjects. An evaluation of Iran-EU relationships shows that the differences between the two parties have become significant during recent years, and as a result, the EU has taken a radical stances concerning Iran’s nuclear programme. The purpose of this paper is to study challenges arising from Iran’s nuclear activities to its relations with the EU. The main question of this study is: why did not the EU support US coercive diplomacy against Iran? The author argues that the EU, by rejecting US and Israeli coercive diplomacy, has preferred to impose tough sanctions against Iran, and for this purpose, has persuaded the US to accompany it. In complete accordance with the US, the EU has used pressure, economic penalties, expanded sanctions and Security Councils resolutions as key tools in its diplomacy towards Iran over its nuclear program. This research covers the last ten years, particularly Mahmoud Ahmadinejad’s tenure.
    Keywords: EU, Iran's nuclear programme, US, IAEA, Sanction diplomacy
  • Seyyed Kazem Sajjad, Pour, Mehrdad Pahlavni Pages 68-93
    There exists a set of myths and realities on the impact of Indo-US relations on India’s behavior towards Iran. One of such myths is that India coordinates its policy vis-à-vis Iran with Washington, and America-India axis is damaging Indo-Iranian relationship, known for its deep rooted history of friendship and cooperation. What is reality about the involvement of the US factor in contemporary interactions between India and Iran? This is the key question for the current research, which begins with the demystification of the dominant perception of the US role in the triangle of the US–India–Iranian relationship. Then, it identifies the determining factors shaping India’s foreign policy, at large, and its policy toward Iran, in particular. It is argued that India’s approach towards Iran is determined by its foreign policymaker elite’s perception of India in the international system, its national interests as well as the emergence of new foreign policy elites. Therefore, US foreign policy is not the sole factor shaping New Delhi-Tehran interactions.
    Keywords: Iran, India's foreign policy, US, Elite, National interests
  • Elaheh Koolaee, Momammad Sedaghat Pages 94-114
    The Commonwealth of Independent States (CIS) was established by the Russian Federation, Ukraine and Belorussia in December 1991. The goals of this organization are the expansion of friendly relationship and cooperation among member states, good neighbourliness as well as mutual understanding and trust. This organization is one of the most important regional organizations in the Central Asia and the Caucasus. It has arranged many gatherings and conferences in the region, and many agreements and documents have been signed by the leaders of member states. However, its goals have not yet been achieved. The aim of the authors in this article is to examine the impediment to integration among CIS members. For this purpose, four factors are analysed, namely, the newly independent states’ fear of the revival of Russian influence, separatist trends, territorial disputes, and Russia-US rivalry in the region. The authors employ a descriptive-analytical approach to show which factors have prevented integration among the members of this organization.
    Keywords: Commonwealth of independent states organization (CIS), Integration, Russia
  • Seyyed Asghar Kaivan Hosseini, Masoumeh Zarei Hadak Pages 115-136
    The Islamic Revolution in Iran has been the most important development affecting Israeli foreign policy as well as the behavior of its lobby in the US, in last three decades. As a consequence, the so-called “Iranian threat” factor has become important in the US–Israeli relationship, and provided a fertile ground for the Jewish lobby to influence US Middle Eastern policy. In this research three historical periods, namely, between the 1979 Islamic Revolution of Iran to the end of the Cold War, the 1990s and, after 11 September 2001 are explored. In each period, on the basis of the existential security theory, the existing perception of the o-called Iranian threat and measures taken, by the US and Israel, to confront it are discussed.
    Keywords: Iranian threat, Israel lobby, Dual–containment, Regime change, Sanction