فهرست مطالب

نشریه کودکان استثنایی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 42، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هادی زرافشان*، حمید علیزاده، فرنگیس کاظمی، مهرناز سعادت، علی محمد گودرزی صفحه 309
    هدف

     هدف این تحقیق، بررسی اثربخشی روش ارتباطی مبادله تصویر (پکس) بر بهبود مهارتهای ارتباطی کودکان درخودمانده است. 

    روش

    در این پژوهش، از طرح تک‌شرکت‌کننده چندخط پایه‌ای استفاده شد. نمونه مورد بررسی سه کودک شامل دو  پسر 9 سال و 6 ماهه و 8 سال و 9 ماهه و یک دختر 8 ساله درخودمانده بودند که از طریق نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. در این تحقیق، از روش تک‌شرکت‌کننده و از میان طرحهای تک‌شرکت‌کننده طرح چندخط پایه‌ای بین شرکت‌کننده‌ها مورد استفاده قرار گرفت. جلسه‌های آموزشی چهار روز در هفته و هر کدام بسته به همکاری کودک بین 15 تا 20 دقیقه به طول می‌انجامید. در این تحقیق جمع‌آوری داده‌ها از طریق فیلم‌برداری جلسات آموزشی و نمره‌گذاری فیلمها صورت گرفت. 

    یافته‌ها

    یافته‌های پژوهش حاضر نشان‌داد که آموزش روش ارتباطی مبادله تصویر، باعث افزایش تعداد لغات مورد استفاده هیچ یک از شرکت کنندگان نمی‌شود. تنها یکی از شرکت‌کنندگان بر چهار مرحله مسلط شد و دو شرکت‌کننده دیگر بر دو مرحله اول روش ارتباطی مبادله تصویر تسلط یافتند. هر سه شرکت کننده مهارتهای تسلط‌یافته را به فرد جدید تعمیم دادند.

    نتیجه‌گیری

    براساس این تحقیق، نتیجه‌گیری می‌شود که روش ارتباطی مبادله تصویر می‌تواند به عنوان روشی برای بهبود مهارتهای ارتباطی کودکان درخودمانده مورد استفاده قرار گیرد. اما میزان اثربخشی این روش در میان افراد مختلف، با توجه به ویژگیهایی مانند سطح عملکرد شناختی، میزان توجه و همکاری متفاوت است.

    کلیدواژگان: درخودماندگی، مهارتهای ارتباطی، روشهای ارتباطی مکمل و جایگزین، روش ارتباطی مبادله تصویر
  • سمیه جمالی پاقلعه*، احمد عابدی، الهام آقایی صفحه 321
    هدف

    با توجه به اهمیت مداخلات مورد استفاده در درمان اختلال ADHD هدف پژوهش حاضر عبارت از فراتحلیل تحقیقات انجام شده پیرامون مداخلات روان‌شناختی در زمینه اختلال نارسایی توجه بیش‌فعالی است. 

    روش

    این پژوهش با استفاده از تکنیک فراتحلیل با یکپارچه کردن نتایج حاصل از انجام،تحقیقات مختلف، میزان اندازه اثر درمانهای روان‌شناختی را مشخص می‌کند. بدین منظور 17پژوهش که از لحاظ روش‌شناختی مورد قبول بود، انتخاب و فراتحلیل بر روی آنها انجام گرفت. ابزار پژوهش چک لیست فراتحلیل بود.

     یافته‌ها

    یافته‌های پژوهش نشان داد میزان اندازه اثر مداخلات روان‌شناختی بر کاهش نشانه‌های اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی 54/0 است (0/001≥P) .

     نتیجه‌گیری

    نتیجه فراتحلیل نشان داد که میزان اندازه اثر مطابق جدول کوهن در حد بالاتر از متوسط قرار دارد.

    کلیدواژگان: فرا تحلیل، اختلال بیش فعالی، نارسایی توجه، مداخلات روان شناختی
  • گیتا موللی، غلامعلی افروز، سعید حسن زاده، بهرام ملکوتی، مهدی عبدالله زاده رافی* صفحه 335
    هدف

     پژوهش حاضر، بر آن است که تاثیر استفاده از گفتار نشانه‌ای فارسی را بر توانایی ادراک گفتار کودکان با آسیب شنوایی دبستانی شهر تهران ارزیابی کند. 

    روش

     این مطالعه به شیوه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای مرحله‌ای 16 کودک به عنوان نمونه از بین دانش‌آموزان 9 تا 12 ساله با آسیب شنوایی عمیق شهر تهران انتخاب شدند.  8 کودک به عنوان گروه آزمایش در یک دوره آموزشی فشرده گفتار نشانه‌ای 5 ماهه، هر روزه قرار گرفتند. این گروه  با 8 کودک با آسیب شنوایی عمیق دیگر به عنوان گروه کنترل همتاسازی شدند. آزمون ادراک شنیداری(APT-HI)  برای هر دو گروه در پیش‌آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری، مورد استفاده قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از طرح اندازه‌گیری مکرر استفاده شد.

     یافته‌ها

    نتایج حاکی از آن است که استفاده از گفتار نشانه‌ای سبب بهبود چشمگیر ادراک گفتاری گروه آزمایش شده است (05/0<p). اما تفاوت معناداری بین میانگین نمرات درک گفتاری گروه کنترل در سه موقعیت پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری مشاهده نشد (05/0>p).

    نتیجه‌گیری

    نتایج پژوهش حاکی از تاثیر استفاده از گفتار نشانه‌ای فارسی بر بهبود توانایی ادراک گفتار کودکان با آسیب شنوایی است.

    کلیدواژگان: با آسیب شنوایی، گفتار نشانه ای، ادراک گفتاری
  • احمد علی پور*، طیبه کریمی ترکده، بهمن زندی، مهناز یزدان فر صفحه 343
    هدف

     هدف پژوهش حاضر، این بود که مشخص کند آموزش آگاهی واج‌شناختی کدام‌یک از مهارتهای خواندن پسران نارساخوان را بیشتر افزایش می‌دهد؟ 

    روش

     از بین کلیه دانش‌آموزان پسر مشکوک به نارساخوانی پایه دوم مقطع ابتدایی شهر ری که در سال تحصیلی 89-88 مشغول به تحصیل بودند، تعداد 30 دانش‌آموز به‌صورت هدفمند انتخاب و تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هرگروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزار جمع‌آوری اطلاعات آزمونهای آگاهی واج‌شناختی، آزمونهای کلامی هوش وکسلر، آزمون خواندن کلمه و آزمون خواندن ناکلمه بودند. از هر دو گروه پیش‌آزمون و پس‌آزمون به عمل آمد و گروه آزمایش، آموزش آگاهی واج‌شناختی را به مدت 3 ماه دریافت نمودند. یافته‌های حاصل با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته‌ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش واج‌شناختی، مهارتهای آگاهی واج شناختی پسران نارساخوان را افزایش می‌دهد (0.001<P) و باعث افزایش توانایی سرعت خواندن کلمات دانش‌آموزان نارساخوان می‌شود (0.001<P)، همچنین مهارت خواندن ناکلمات دانش‌آموزان نارساخوان نیز افزایش می‌یابد (0.001<P).

     نتیجه‌گیری

    از یافته‌های به‌دست آمده می‌توان نتیجه گرفت که آموزش آگاهی واج‌شناختی تاثیر مثبتی در بهبود توانایی خواندن دانش‌‌آموزان نارساخوان به ویژه سرعت خواندن آنها دارد.

    کلیدواژگان: آگاهی واج شناختی، نارساخوانی و توانایی خواندن
  • وحید نجاتی*، عباس ذبیح زاده، قیصر ملکی صفحه 353
    هدف

     از مطالعه حاضر تعیین تفاوت کیفیت زندگی کم توانان ذهنی شدید مراقبت شده در منزل و مراکز نگهداری می باشد.

    روش

     بدین منظور 225 نفر از کم توانان ذهنی شدید استان تهران به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. در گروه نگهداری شده در منزل یکی از والدین و در گروه نگهداری شده در  مراکز نگهداری مراقب آنان به عنوان نایب به تکمیل پرسشنامه کیفیت زندگی کامینز پرداختند. 

    یافته‌ها

    آزمون غیر پارامتری من ویتنی نشان داد که کیفیت زندگی دختران و پسران کم توان ذهنی شدید در منزل از گروه نگهداری شده در مراکز نگهداری، به نحو معناداری بهتر است. 

    نتیجه‌گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، سرپرستی کودکان کم توان ذهنی شدید در خانواده، یکی از عوامل عمده در ارتقای سطح کیفیت زندگی آن ها می باشد.

    کلیدواژگان: کم توانی ذهنی، کیفیت زندگی، نگهدای در منزل، مراکز نگهداری
  • اکبر رضایی، علیرضا حافظی صفحه 363
    هدف

    در این پژوهش، هدف مقایسه مهارتهای اجتماعی دانش‌آموزان با نارساییهای ویژه در یادگیری، کم‌توان ذهنی، اوتیسم و عادی بود.

    روش

    روش این پژوهش از نوع زمینه‌ای بود. در این پژوهش تعداد 225 نفر از دانش‌آموزان ابتدایی شامل 67 دانش‌آموز با نارسایی ویژه یادگیری، 62 دانش‌آموز کم‌توان ذهنی، 30 دانش‌آموز دچار اختلال اوتیسم و 65 دانش‌آموز عادی به شیوه تصادفی به‌عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. مهارتهای اجتماعی در پنج مولفه مورد اندازه‌گیری قرار گرفت: مهارتهای اجتماعی مناسب، رفتار غیر اجتماعی، پرخاشگری و رفتار تکانشگری، برتری‌طلبی و اطمینان زیاد به خود و رابطه با همسالان. داده‌های به‌دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) و تحلیل واریانس یک‌طرفه تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    نتایج نشان دادند که (1) دانش‌آموزان کم‌توان ذهنی و اوتیسم با دانش‌آموزان عادی در مولفه مهارتهای اجتماعی مناسب تفاوت معنا‌دار دارند. (2) در زمینه مولفه پرخاشگری و رفتارهای تکانشگری فقط دانش‌آموزان دارای نارسایی ویژه در یادگیری با دانش‌آموزان عادی، تفاوت معنا‌دار داشتند. (3) در مولفه برتری‌طلبی و اطمینان زیاد به خود داشتن و همچنین رابطه با همسالان، فقط در بین دانش‌آموزان اوتیسم با دانش‌آموزان عادی تفاوت معنا‌دار مشاهده شد.

    نتیجه‌گیری

    براساس نتایج این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که دانش‌آموزان با نارساییهای ویژه در یادگیری، کم‌توان ذهنی، اوتیسم و عادی در مولفه‌های مختلف مهارتهای اجتماعی باهم تفاوت دارند؛ بنابراین در آموزش مهارتهای اجتماعی به این گروه ها بایستی این مولفه‌ها را در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: مهارتهای اجتماعی، کم توان ذهنی، اوتیسم، نارسایی های ویژه در یادگیری، دانش آموزان عادی
  • فرزانه میکائیلی منیع* صفحه 375
    هدف

    هدف این مطالعه، بررسی سطح آگاهی واج‌شناختی دانش‌آموزان کم‌توان‌ذهنی آموزش‌پذیر دوزبانه در زبان آموزشی در قیاس  با گروه های همتای سن عقلی و تقویمی بود. 

    روش

    ‌ نمونه از میان جامعه دانش‌آموزان استثنایی دوزبانه (آذری-فارسی‌زبان) شهرهای تبریز و ارومیه انتخاب شدند (75= n). آگاهی واج‌شناختی با بهره‌گیری از آزمونهای محقق ‌ساخته که مهارتهای تشخیص واج آغازین، تقطیع واج، ترکیب واج و تشخیص قافیه را اندازه می‌گرفتند سنجیده شدند. 

    یافته‌ها

    نتایج نشان دادند که بین کودکان کم‌‌توان ذهنی و همتایان سن تقویمی‌آنان، در همه مولفه‌های آگاهی واج‌شناختی تفاوت معنی‌دار آماری وجود داشته و شرکت‌کنندگان گروه دوم، بهتر عمل می‌کنند. مقایسه عملکرد کم‌‌توانان ذهنی با همتایان سن عقلی، نشان داد غیر از مولفه تشخیص واج آغازین، در سه مولفه دیگر، کودکان عادی عملکرد بهتری دارند. 

    نتیجه‌گیری

    کودکان کم‌‌توان ذهنی در قیاس با همتایان سن تقویمی و عقلی خود، در تکالیف آگاهی واج‌شناختی ضعیف‌تر عمل می‌کنند که علت این امر را احتمالا می‌توان از یک‌سو به تفاوت ماهیتی در عملکرد شناختی  و از سوی دیگر به لنگش رشدی در این گروه نسبت داد.

    کلیدواژگان: کم توانی ذهنی، آگاهی واج شناختی، خواندن
|
  • Hadi Zarafshan*, Hamid Alizadeh, Farangis Kazemi, Mehrnaz Saadat, Ali Mohammad Goodarzi Page 309
    Objective

    This study examined the impact of Picture Exchange Communication System (PECS) training on communication problems in children with autism.

    Method

    Utilizing a multiple-baseline design, three children with autism (two boys ageing 9.6 and 8.9, and one girl ageing 8) were recruited through an intact method. The participants were trained for four 15-20 minute sessions per week. The sessions were captured, and scored.

    Results

    The findings revealed. One of the participants could master on fourth stage and the other two participants mastered on first stage. Three of them could achieve on generalization. No vocabulary increase was significantly observed.

    Conclusion

    Accordingly, this study concludes that PECS may be used in order to enhance communication problems in children with autism.

    Keywords: Autism, PECS, Augmentative, Alternative Communication System, Communication Disorders
  • Somaye Jamali Paghale*, Ahmad Abedi, Elham Aghaie Page 321
    Objective

    This study aims to integrate the results of different psychological treatments studies for Attention-Deficit/ Hyperactivity disorder (ADHD), and to determine the effect size.

    Method

    Seventeen studies with appropriate methodology were selected and meta-analysis was done on it. The research tool was meta-analysis checklist.

    Results

    Data analysis showed that rate of effect size of psychological intervention on reducing ADHD symptoms were 0/54.(P≤0/001).

    Conclusion

    This rate of effective size according to Cohen table was higher than average.

    Keywords: Meta, analysis, Attention, Deficit, Hyperactivity disorder, Psychological intervention
  • Guita Movallali, Gholam Ali Afrooz, Saeed Hassanzadeh, Bahram Malakooti, Mahdi Abdollahzadeh Rafi* Page 335
    Objective

    This study was designed to investigate the effect of Cued Speech (CS) on speech perception abilities of elementary school students with hearing impairment in Tehran.

    Method

    In this experimental design study, with pretest, post-test and control group, participants were 16 students having profoundly hearing impairment ageing 9-12, whom were selected from Tehran special schools for hearing impaired students. Eight children were taught Cued Speech for five months in an everyday 45-60 minutes sessions program. They were matched with 8 hearing impaired children as the control group. Both control and experimental groups were presented with Auditory Perception test (APT-HI) as pretest, post-test and follow-up. Mixed Repeated Measurement was used to analyze the data.

    Results

    CS substantially improved performance of the experimental group (p<0.05) but there was no significantly important difference between pre-test, post-test and following scores of the control group (p<0.05).

    Conclusion

    This study supports the use of Persian CS for improving auditory perception abilities in the hearing-impaired children.

    Keywords: Hearing impairment, Cued Speech, speech perception
  • Ahmad Alipour*, Tayebeh Karimi Torkadah, Bahman Zandi, Mahnaz Yazdanfar Page 343
    Objective

    The aim of this study was to detect effect of phonological awareness training on the learning skills in boys with dyslexia.

    Method

    In this semiexperimental research, the students suspected for having dyslexia in the second grade of elementary school of Shahr-e-Rey were chosen, and assigned randomly into two experimental and control groups (each group consisted 15 students). The research instruments were Phonological Awareness Test, Wechsler’s Intelligence Scale for Children Disorder (WISC-R), Word Reading Test, and Unmeaningful Word Reading Test that were used before and after training, and experimental group learned the phonological awareness during 3 months. The data were analyzed by ANCOVA Test.

    Results

    The results revealed that the phonological training could enhance the phonological awareness skills, correct spelling, the speed of reading and unmeaningful word reading skills in dyslexic students (P<0.001).

    Conclusion

    These findings suggest that training phonological awareness could improve reading abilities and speed of reading in Dyslexic students.

    Keywords: Phonological Awareness, Dyslexic, Reading Ability
  • Vahid Nejati*, Abbas Zabihzadeh, Gheysar Maleki Page 353
    Objective

    The purpose of present study is comparing quality of life in severely mental retardeds lived in home and residential center.

    Method

    In this cross sectional study 225 severely mental retardeds in Tehran providence selected as random- clustered sampleling method. One of parents or care giver answers to Cumines quality of life questionnaire in both groups.

    Results

    Non parametric Mann Whitney U test showed that quality of life of severely mental retarded in home significantly is better than residential centers.

    Conclusion

    Based on our findings caring mentally retarded in family caused promotion of their quality of life.

    Keywords: mental retard handicap, quality of life, home care, residential center
  • Akbar Rezaei, Alireza Hafezi Page 363
    Objective

    The purpose of present study was to examine social skills in students with intellectual disabilities, autism, learning disabilities and normal students.

    Methods

    Method of this study was survey research. In this research 225 elementary students including 67 students with learning disabilities, 62 students with intellectual disabilities, 30 students with autism and 65 normal students were randomly selected the sample. Social skills were measured into 5 components: appropriate social skills, inappropriate behaviors, aggressiveeness and impulsive behaviors, overconfident and relativity to peers. MANOVA and ANOVA were used to analyze the data.

    Results

    The result showed that: (1) students with retardation and autism had a significant difference with normal students on the component of appropriate social skills, (2) on the component of inappropriate behavior, aggressiveness and impulsive behaviors only students with learning disabilities had a significant difference with normal students, (3) on the component of overconfident and also peers, only students with autism had a significant difference with normal students.

    Conclusion

    Accordingly, we can conclude that student with intellectual disabilities, autism, learning disabilities and normal students had significant difference in different social skill components.

    Keywords: Social skills, Intellectual disabilities, Autism, Learning disabilities
  • Farzaneh Michaeli Manee* Page 375
    Objective

    The purpose of this research was to survey the phonological awareness skills level among the bilingual students with educable intellectual disabilities and their peers with chronological and mental age groups.

    Method

    The sample was selected from the bilingual (Azari- Farsi) students with intellectual disabilities (ID) in Tabriz and Urmia. The final sample included 25 people from every group (n: 75). Four tasks were administered to evaluate phonological awareness skills: initial phoneme, phoneme dissecting, and phoneme synthesis and rhyme recognition tests.

    Results

    The results revealed that concerning all phonological awareness skills, there were meaningful statistical differences among the intellectually disabled students and their matched chronological group, and that, the participants in the second group had done better. The comparison between the functions of intellectually disabled, with their mental age matched group, indicated that; except for the initial phoneme recognition indicator, concerning the three other skills, the normal students had done better.

    Conclusion

    The total results suggest that the intellectually disabled students, in comparison with matched chronological and mental age groups had done their phonological awareness skills weaker, that the reason for this difference can be probably related, form one way, to the natural difference in recognition function, and from the other way, can be related to the lameness and postponed growth in this group.

    Keywords: Phonological Awareness, Intellectual Disabilities, Bilingual Students