فهرست مطالب

نشریه کودکان استثنایی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهزاد آذر نیوشان، احمد به پژوه، باقر غباری بناب صفحه 5
    هدف

    این پژوهش، به منظور بررسی اثربخشی بازی درمانی با رویکرد شناختی- رفتاری بر مشکلات‌ رفتاری دانش‌آموزان پسر کم‌توان ‌ذهنی در دوره ابتدایی اجرا شده است. 

    روش

    با استفاده از طرح نیمه‌ تجربی از میان دانش ‌آموزان کم‌توان‌ ذهنی آموزش‌ پذیر در دو آموزشگاه ابتدایی دانش‌آموزان با نیازهای ویژه در شهرهای بابل و بابلسر، 30 دانش‌آموز با توجه به دوره تحصیلی، هوش، جنس و مشکلات رفتاری همتا و در دو گروه پانزده نفره آزمایشی و کنترل، قرار گرفتند. قبل و بعد از برگزاری جلسات بازی درمانی با رویکرد شناختی- رفتاری در ده جلسه (هر جلسه 90 دقیقه، سه روز در هفته) که یک روز در میان برای آزمودنی‌های گروه آزمایشی انجام می گرفت، پرسشنامه راتر(فرم معلم) برای دو گروه به منظور پیش‌آزمون و پس‌آزمون اجرا شد. داده‌های به‌دست آمده، با استفاده از آزمون کوواریانس با نرم‌افزار spss تحلیل شد. 

    یافته ها

     نتایج به‌دست آمده نشان داد که استفاده از بازی درمانی با رویکرد شناختی-رفتاری، موجب کاهش معنی‌دار مشکلات رفتاری در دانش آموزان کم توان ذهنی (P<0/05) شد. 

    نتیجه‌گیری

    با توجه به تفاوت معنی دار بین گروه های آزمایشی و کنترل می توان از بازی درمانی به مثابه روش درمانی موثری برای کاهش مشکلات رفتاری در دانش ‌آموزان کم‌ توان ذهنی استفاده کرد. با توجه به نتایج این پژوهش، توصیه می شود، بازی درمانی به ‌صورت درس مستقلی در برنامه هفتگی دانش‌ آموزان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مشکلات رفتاری، کم توان ذهنی، رویکرد شناختی، رفتاری، بازی درمانی
  • آزاده ریاحی، مهدی رصافیانی، نازیلا اکبرفهیمی، مسعود کریملو صفحه 17
    هدف

    تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی سیستم طبقه بندی توانایی دستی (MACS) برای کودکان و نوجوانان فلج مغزی  است. 

    روش

     جهت تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی MACS، بعد از انجام مراحل ترجمه و ترجمه معکوس، روایی محتوا و پایایی تکرار آزمون و پایایی بین ارزیابان در میان والدین و کاردرمانگران، با استفاده از ضریب همبستگی درون خوشه‌ای (ICC) و ضریب کاپای وزنی مورد ارزیابی قرار گرفت. 100 کودک 18-4 سال با میانگین سنی 15/85 بر حسب ماه؛ 37 دختر و 63 پسر با انواع مختلف فلج مغزی، مورد بررسی قرار گرفتند. 

    یافته‌ها

    پایایی بین ارزیابان مناسب بود؛ ضریب همبستگی درون خوشه ای (ICC) بین والدین و کاردرمانگران در نوبت اول (96/0) و در نوبت دوم (95/0)و بالای 9/0 به دست آمد و ضریب کاپای وزنی نیز بالای 75/0 بود که هر دو نشان دهنده میزان توافق عالی است. برای پایایی تکرار آزمون ICC در مورد والدین (97/0) و هم درمانگران (98/0) بالای 9/0 به دست آمد و همچنین ضریب کاپای وزنی نیز بالای 75/0 بود که هر دو بیان کننده میزان همبستگی بالا بوده‌اند. میزان توافق کلی بین دو سیستم طبقه‌بندی توانایی دستی (MACS) و سیستم طبقه ‌بندی عملکرد حرکتی درشت (GMFCS) به دست آمد. 

    نتیجه‌گیری

    نسخه فارسی سیستم طبقه‌بندی توانایی دستی، از روایی و پایایی کافی برخوردار است و می‌توان از آن به مثابه ابزاری مفید و کاربردی در ارزیابی میزان توانایی دستی کودکان فلج مغزی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: فلج مغزی، توانایی دستی، سیستم طبقه بندی
  • مجید ثقفی، مهناز استکی، حسن عشایری صفحه 27
    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف مقایسه انواع کارکردهای اجرایی در دانش‌آموزان با اختلالات یادگیری غیرکلامی و نارساخوان، انجام شد. 

    روش

    پژوهش حاضر، پس رویدادی از نوع علی- مقایسه‌ای است و نمونه مورد بررسی 31 دانش‌آموز با اختلالات یادگیری غیرکلامی و 22 دانش‌آموز نارساخوان است که با روش نمونه‌گیری غربالگری چندمرحله‌ای و به صورت تصادفی از مناطق 19 گانه شهرتهران انتخاب شدند. برای تشخیص اختلال یادگیری غیرکلامی از فرمهای ارزیابی و مقیاس تشخیصی اختلالات یادگیری گلداستین(2002) و برای تشخیص نارساخوانی از آزمون اختلالات خواندن مرادی، کرمی‌نوری (1386) استفاده شد و برای ارزیابی کارکردهای اجرایی (حافظه کاری، برنامه‌ریزی، انعطاف‌پذیری و میزان توجه) به ترتیب از آزمونهای ویسکانسین و سه خرده آزمون وکسلر (حساب، حافظه ارقام و رمز گردانی)‌ استفاده شد. داده‌ها با نرم‌ افزار SPSS و روش های تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

     یافته‌ها

    در مولفه برنامه ریزی بین میانگین خرده آزمونهای تعداد طبقات، در دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در شاخص انعطاف پذیری، انعطاف‌پذیری دانش‌آموزان با اختلالات یادگیری غیرکلامی، بیشتر از دانش‌آموزان نارساخوان است. در مولفه حافظه کاری، خطاهای غیرتکرار در دانش‌آموزان با اختلالات یادگیری غیرکلامی، بیشتر از نارساخوان است؛ همچنین مولفه توجه بین دو گروه تفاوت ندارد. 

    نتیجه گیری

    دانش‌آموزان نارساخوان در کارکردهای اجرایی، در حافظه وضعیت بهتری نسبت به دانش‌آموزان با اختلالات یادگیری غیرکلامی دارند و آسیب در نیمکره راست مغز بیشتر مشاهده شد، اما در انعطاف پذیری دانش آموزان با اختلالات یادگیری غیرکلامی بالاتر از گروه نارساخوان هستند و در دو مولفه دیگر تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، ناتوانی های یادگیری غیرکلامی، نارساخوانی
  • بهشته نیوشا، کامران گنجی، لیلا خادمی عادل صفحه 37
    هدف

     پژوهش حاضر، با هدف بررسی میزان شیوع اختلالهای رفتاری درکودکان پیش دبستانی شهرستان رزن انجام شده است. 

    روش

     روش پژوهش توصیفی- همه گیرشناسی بود. 327 کودک پیش دبستانی (144 دختر و 183پسر) از مدارس ابتدایی دولتی و غیرانتفاعی شهرستان رزن با روش نمونه گیری خوشه ای-تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات با نظام سنجش مبتنی بر تجربه آخنباخ (1997،1991؛  کیامنش و محمداسماعیل،1387) و پرسشنامه پژوهشگر ساخته از مربیان و والدین، گردآوری شد. داده ها با روش های آمار توصیفی، آزمون مجذور کای و همبستگی پیرسون تحلیل شدند. 

    یافته ‌ها

    نتایج نشان داد که 8/9 درصد از کودکان پیش دبستانی شهرستان رزن مبتلا به اختلالهای رفتاری هستند و میزان شیوع اختلالهای رفتاری "اضطرابی"، "جسمی"، "گوشه گیری"، "توجه"، "درون نمود" و "برون نمود" در پسران پیش دبستانی، بیشتر از دختران است؛ همچنین میزان شیوع اختلالهای رفتاری در مناطق روستایی، بالاتر از مناطق شهری است. 

    نتیجه‌ گیری

    درصد نسبتا بالای شیوع اختلالهای رفتاری در کودکان پیش دبستانی بر ضرورت طراحی و اجرای برنامه های آموزشی برای والدین و معلمان و همچنین ارایه خدمات روان شناختی و مشاوره تاکید دارد.

    کلیدواژگان: شیوع، اختلالهای رفتاری، کودکان پیش دبستانی، شهرستان رزن
  • حجت الله راغب صفحه 55
    هدف

     هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی راهبردهای یادگیری بر افزایش علاقه و کنجکاوی در دانش‌آموزان پیش دبستانی کم‌توان ذهنی است. 

    روش

     روش این پژوهش نیمه‌تجربی و از نوع پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل بود که در آن نمونه‌ای شامل 141 نفر (70 نفر گروه آزمایش و 71 نفر گروه گواه) از دانش‌آموزان پیش‌دبستانی کم‌توان ذهنی مراکز آموزشی استثنایی شهر تهران، انتخاب شدند. شیوه نمونه‌گیری به‌صورت تصادفی (خوشه‌ای چندمرحله‌ای) انجام شد و آزمودنیها به‌صورت جایگزینی تصادفی، در دو گروه آزمایش و گواه مورد مطالعه قرار گرفتند. در فرایند طرح، گروه آزمایشی تحت آموزش برنامه مداخله‌ای مبتنی بر راهبردهای یادگیری حیطه رویکردها به یادگیری، با هدف افزایش علاقه و کنجکاوی قرار گرفت و گروه گواه هیچ مداخله‌ای دریافت نکرد. 

    یافته‌ها

    تحلیل نتایج با استفاده از روش آمار استنباطی  مانوا نشان داد که بین عملکرد گروه آزمایش و گروه گواه، در مولفه کنجکاوی و علاقه تفاوت معناداری در سطح (01/0 =α) وجود دارد؛ به دیگر سخن، اجرای برنامه راهبردهای یادگیری حیطه رویکردها به یادگیری، سبب افزایش کنجکاوی و علاقه  دانش‌آموزان کم‌توان ذهنی پیش‌دبستانی شده است؛ همچنین تحلیل یافته‌ها نشان داد که بین دخترها و پسرها، تفاوت معناداری وجود ندارد .

     نتیجه‌گیری

    دانش‌آموزان پیش‌دبستانی کم‌توان ذهنی گروه آزمایش که راهبردهای مداخله‌ای در مورد آنها اجرا شده بود، عملکرد بهتری نسبت به گروه گواه نشان دادند؛ بنابراین اجرای این برنامه مداخله‌ای احتمالا می تواند باعث افزایش عملکرد دانش‌آموزان کم‌توان ذهنی پیش‌دبستانی در مولفه کنجکاوی و علاقه تفسیر شود و آنها را برای ورود به دبستان و درک بهتر مفاهیم آموزشی آماده کند.

    کلیدواژگان: کنجکاوی و علاقه، راهبردهای یادگیری، دانش آموز پیش دبستانی کم توان ذهنی
  • نادر جهانگیری، نرجس منفرد، ابوالقاسم قوام، حمید محیب ازغندی صفحه 69
    هدف

    در این پژوهش، به منظور بررسی آسیب‌شناختی مهارت خواندن دانشجویان نابینای فارسی‌زبان، انواع خطاها و سرعت خواندن بریل فارسی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 

    روش

    آزمون هنجارشده «مهارت خواندن ملی بریل» بر پایه تجربه عملی پیرامون بریل فارسی و مشاهده عملی انواع خطاهای خواندن دانشجویان نابینای فارسی‌زبان، برای فارسی، بومی‌سازی شد و پس از اطمینان از روایی و پایایی آن، روی نمونه آماری 20 دانشجوی نابینای 25-18 ساله شهر مشهد به تفکیک جنسیت که به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای انتخاب شدند، آزمون شد. 

    یافته‌ها

    به‌طورکلی، میزان درصد خطاهای خواندن به ترتیب از بیشتر به کمتر شامل «خطاهای علایم نگارشی»، «خطاهای قواعد نوشتاری» و «خطاهای حرفی و نقطه‌ای» بود. میانگین نمره خواندن 55 به‌دست آمد که پایین‌تر از نمره حدنصاب بود. میانگین سرعت خواندن 70 واژه در دقیقه به‌دست آمد. بین دانشجویان دختر و پسر نابینا، از لحاظ نمره خواندن بریل و سرعت خواندن بریل تفاوت معناداری وجود نداشت. سرعت خواندن بریل در دانشجویان دختر دودست‌خوان، بیشتر از پسر بود، اما معنادار نبود. تاثیر جنسیت بر نمره خواندن نیز معنادار به‌دست آمد و معناداری افزایش نمره خواندن بریل با دو دست تایید شد.

     نتیجه‌گیری

    شایع‌ترین خطای خواندن در نمونه آماری مورد بررسی «خطاهای علایم نگارشی» بود.

    کلیدواژگان: خطاهای خواندن بریل، سرعت خواندن، نظام علائم لمسی بریل، خط بینایی فارسی، دانشجویان نابینا
  • محسن گل پرور، حمید آتش پور، محبوبه هادی پور صفحه 85
    هدف

     این پژوهش، با هدف مقایسه بهزیستی روان‌شناختی دانش‌‌‌‌‌آموزان دختر مدارس تیزهوشان با مدارس عادی اجرا شد. 

    روش

     جامعه آماری پژوهش را دانش‌‌‌‌‌آموزان دخترمدرسه تیزهوشان و دانش‌‌‌‌‌آموزان تیزهوش دختری که در مدارس غیرتیزهوشان مشغول به تحصیل بودند، تشکیل می‌دهند. گروه نمونه دانش‌‌‌‌‌آموزان تیزهوش مدرسه تیزهوشان را 126 نفر تشکیل داد که به شیوه تصادفی ساده، انتخاب شدند و گروه نمونه دانش‌‌‌‌‌آموزان تیزهوش مدارس عادی نیز متشکل از 127 نفر است که به شیوه هدفمند، انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه بهزیستی روان‌شناختی ریف(1995) با 84 سوال و متشکل از شش خرده‌مقیاس رشد شخصی، روابط مثبت با دیگران، خودمختاری، زندگی هدفمند، تسلط بر محیط و پذیرش خود است. داده‌ها با استفاده از آزمون t برای گروه‌های مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیری، مورد تحلیل قرار گرفت.

     یافته‌ها

    نتیجه حاصل از آزمونt  نشان داد که بهزیستی روان‌شناختی کلی دانش‌‌‌‌‌آموزان تیزهوش مدارس عادی، از دانش‌‌‌‌‌آموزان تیزهوش مدرسه تیزهوشان، به‌صورت معناداری(P<0/01) بیشتر است. نتایج حاصل از تحلیل واریانس چندمتغیری نیز نشان داد که رشد شخصی، خودمختاری، زندگی هدفمند، تسلط بر محیط و پذیرش خود دانش‌‌‌‌‌آموزان تیزهوش مدارس عادی از دانش‌‌‌‌‌آموزان تیزهوش مدرسه تیزهوشان به‌صورت معناداری (P<0/05 یا P<0/01) بیشتر است، اما در روابط مثبت با دیگران تفاوت معناداری(P<0/05) بین دو گروه وجود ندارد. 

    نتیجه‌گیری

    لازم است مدارس تیزهوشان در کنار آموزش‌های رسمی در این مدارس به بهزیستی روان‌شناختی دانش‌‌‌‌‌آموزان تیزهوش توجه و تدابیری از طریق مشاوره و راهنمایی، برای تقویت بهزیستی روان‌شناختی این دانش‌‌‌‌‌آموزان به آنها ارایه کنند.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تیزهوشان مدارس تیزهوشان، تیزهوشان مدارس عادی
|
  • Behzad Azarnioshan, Ahmad Beh-Pajooh, Bagher Ghobary Bonab Page 5
    Objective

    This research has been conducted with the aim of studying the effectiveness of play therapy on severity of symptoms of behavioral problems among male students with intellectual disabilities (ID).

    Method

    By considering an experimental design two special schools in Babol and Babolsar were selected. From the population of all students in the two schools, 30 were selected and assigned into the experimental and control groups (15 subjects each). These two groups were matched according to their demographics such as intelligence, gender, student level of education, and level of behavioral problems. At the pre- and post-test stages, before and after 10 sessions which took 30-45 minutes three sessions in a week, Rutter Questionnaires (1976) were applied to both groups. Furthermore, in order to diagnose any change after the therapy. The data were analyzed by SPSS software, using ANCOVA.

    Results

    The play therapy could ameliorate the amount of behavioral problems (all at p<0.05).

    Conclusion

    Considering the significant differences between the experimental and control groups, play therapy may be suggested as an effective method of treatment for children and adolescence with behavioral problems.

    Keywords: Behavioral problems, play therapy, intellectual disabilities, cognitive behavior approach
  • Riyahi Azadeh, Rassafiani Mahdi, Akbarfahimi Nazila, Karimloo Masood Page 17
    Objective

    This study examines the reliability and cross-cultural validation of the Persian translation of the Manual Ability Classification System (MACS) for children with cerebral palsy (CP).

    Method

    To investigate the validity and reliability of the Persian translation, first forward and backward translation was done and then content validity, inter-rater and test–retest reliability was determined using parents and occupational therapists the intra-class correlation coefficient (ICC) and the weighted Kappa coefficient. 100 Children (4 to 18 years old, with the age mean of 85.15 months; 63 boys, 37 girls) with various types of CP were classified according to MACS by both the parents and the therapists. Additional data on the Gross Motor Function Classification System (GMFCS), intellectual delay, visual acuity, auditory acuity and epilepsy were collected.

    Results

    The inter-rater reliability was high, and the ICC was 0.96 (ranged from 0.94 to 0.97) among the occupational therapists and parents. The ICC for the test–retest reliability was high, and the ICC related to parents was 0.97 (it ranged from. 95 to. 98) and the ICC related to occupational therapists was 0.97 (it ranged from. 96 to. 98). There was a total agreement between the GMFCS and the MACS.

    Conclusion

    The Persian version of the MACS is valid and reliable, and accordingly we can suggest it for the Iranian population.

    Keywords: Cerebral palsy, Manual Ability Classification System
  • Majid Saghafi, Mahnaz Esteki, Nhassan Ashayeri Page 27
    Objective

    The present study investigates executive functions in students with Nonverbal Learning Disabilities (NLD) and Students with Dyslexia.

    Method

    Among 2nd, 3rd, and 4th graders referred to learning disorders clinics, 31 students with NLD and 22 students with dyslexia were selected through a multi-stratified random sampling method. Goldstein learning disorders scale (2002) was administered to evaluate NLD. Reading and Dyslexia Test (Koromi Noori et al., 2007) was used to diagnose dyslexia, and to test executive functions (working memory, planning, flexibility, and degree of attention) Wisconsin Card Sorting Test, and three subtests of Wechsler's (mathematics, numeral memory, decoding) were administered respectively.

    Results

    Covariance analysis manifested no significant difference for planning between students with NLD and Dyslexia. In flexibility, students with NLD performed better than dyslexic students. Considering working memory, the number of nonrepeated errors in NLD was more than dyslexic group. In addition, the difference in the degree of attention was not significant between students with NLD and dyslexia.

    Conclusion

    Performance of students with non-verbal learning Disorders in executive functions is lower than dyslexic students.

    Keywords: Executive functions, nonverbal learning disorders, dyslexia
  • Beheshteh Niusha, Kamran Ganji, Leila Khademi Adel Page 37
    Objective

    This study investigates the prevalence of behavioral disorder among preschool children of Razan city.

    Method

    The research method was descriptive-epidemiology. 327 preschool children (144 girls and 183 boys) were selected by random cluster sampling from governmental and private elementary schools. Information were collected by Child Behavior Checklist (CBCL), Caregiver- Teacher Report Form (C-TRF) and questionnaire that made by researcher. Data were analysis by descriptive statistics, Chi square and Pearson correlation coefficient.

    Results

    Analysis revealed that 9/8 % of preschool children had behavioral disorder and the prevalence of behavioral disorders includes anxiety, physical, withdrawal, attention, internalized and externalized disorders in boys were more than girls. Furthermore, the prevalence of behavioral disorders in rural areas was more than urban areas.

    Conclusion

    The relatively high percent of behavioral disorders in preschool children emphasize the necessity of educational planning and implementing for parents and teachers, also present psychological and counseling services.

    Keywords: prevalence, behavioral disorders, preschool children, Razan city
  • Hojatollah Ragheb Page 55
    Objective

    This study examines the effect of Learning strategies on Curiosity and Interest of preschool students with intellectual disabilities (ID).

    Method

    Utilizing a quasi-experimental design, 141 preschool students with ID (70 experimental, 71 control group) by cluster random sampling method, were selected. During the study, the experimental group was exposed to the intervention program and the control group was not.

    Results

    MANOVA analysis revealed a significant difference between the two groups in Curiosity and Interest. No significant difference was observed between boys and girls.

    Conclusion

    Learning strategies of Approaches to Learning Domain had significant impact on Increasing Curiosity and Interest of preschool students with ID.

    Keywords: Learning strategies, curiosity, interest, preschool, intellectual disabilities
  • Nader Jahangiri, Narjes Monfared, Abolghasem Ghavam, Hamid Mohib Azghandi Page 69
    Objective

    In the present research, in order to pathologically assess the reading skill of Persian students with Vision Impairment, various reading errors and reading speed of Persian Braille were analyzed.

    Method

    Based on practical experience of Persian Braille and empirical observation of various reading errors of Persian blind students, the normalized test of “National Braille Reading skill” was localized. After gaining the validity and reliability, the test was conducted on a sample of 20 Mashhad students with Vision Impairment, having the age range of 18-28 years with sex segregation, all of whom were chosen based on stratified sampling.

    Results

    On the whole, the percentage of reading errors, from high to low, includes “punctuation errors”, “orthographic errors”, and “letter and point errors”, respectively. The average score for reading was 55 which was lower than minimum score. Average reading speed was 70 words per minute. There was no significant difference between male and female students in terms of Braille reading scores and reading speed. Braille reading speed in two-handed female students was more than male ones but it was not significant. Gender effect on reading scores was also meaningful and it was approved that reading Braille with two hands was accompanied by an increase in the scores.

    Conclusion

    The most prevalent reading error in the sample was “punctuation error”.

    Keywords: Braille reading errors, reading speed, Braille Touch Signs System, Persian visual alphabet, Students with vision impairments
  • Mohsen Golparvar, Hamid Atashpoor, Mahboobeh Hadipoor Page 85
    Objective

    This research compares the psychological well-being of gifted female students studying at second grade of gifted high school for girls with their gifted peers in regular schools.

    Method

    Statistical population was the gifted students studying at high school for girls with their gifted peers in regular schools. The sample consisted of 126 gifted school students selected through a simple random sampling method, and sample of second group consisted of 127 students selected purposefully from the regular high schools. The research instrument was Ryff’s Psychological Well-being Scale (PWBS, Ryff, 1995) with 84 items including 6 subscales of self acceptance, positive relationship with others, autonomy, purpose in life, personal growth and environmental mastery. Data were analyzed using independent sample t-test and multivariable analysis of variances (MANOVA).

    Results

    Results of t-test revealed that psychological well-being of the gifted students of regular schools was significantly higher than gifted students of gifted high school (p<0.05). Also results of multivariable analysis of variances indicated that acceptance, autonomy, purpose in life, personal growth and environmental mastery of gifted students of regular schools was significantly higher than gifted students of gifted high school (p<0.01 or p<0.05), but there was no significant difference between two groups in positive relationship with others (p>0.05).

    Conclusion

    In gifted high schools it is necessary to offer some procedures for reinforcing the gifted student’s psychological well being along with formal education.

    Keywords: Psychological well, being, Gifted, Girls