فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی مومنی، حسن شکری واحد صفحات 90-106
    مجله علوم زراعی ایران. 15(2): 106-90.اطلاع از نحوه توارث تحمل تنش شوری در ارقام مختلف برنج از جمله ضرورت های برنامه های اصلاحی برنج در ایران می باشد. از این رو تحمل تنش شوری در شش ژنوتیپ برنج طارم محلی، غریب، شاه پسند، درفک، سپیدرود و IR28 با واکنش مختلف نسبت به تنش شوری در قالب طرح دی آلل کامل در مراحل رویشی و زایشی در طی سال های87-1385 در موسسه تحقیقات برنج کشور رشت مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان شوری اعمال شده در دو مرحله به ترتیب 8 و 12 دسی زیمنس بر متر بود. تجزیه واریانس صفات حاکی از وجود تفاوت معنی دار برای شاخص تحمل شوری، وزن ماده خشک، محتوای سدیم، تعداد دانه در خوشه، ارتفاع بوته و روز تا 50 درصد گلدهی بود. ترکیب پذیری عمومی(GCA)، خصوصی(SCA) و اثرات سیتوپلاسمی برای شاخص تحمل شوری، وزن ماده خشک، محتوای سدیم، دانه در خوشه، ارتفاع بوته و روز تا 50 درصد گلدهی معنی دار بود که حاکی از اهمیت واریانس های ژنتیکی افزایشی، غیرافزایشی و اثرات سیتوپلاسمی (مادری) در کنترل این صفات بود. رقم طارم دارای بالاترین مقدار ترکیب پذیری عمومی برای صفات شاخص تحمل شوری، کمترین محتوای سدیم و کوتاه ترین دوره تا 50 درصد گلدهی بود و رقم شاه پسند دارای بالاترین میزان ترکیب پذیری عمومی برای شاخص تحمل شوری بعد از طارم بود، ولی از ترکیب پذیری عمومی بالایی برای محتوای سدیم برخوردار بود. برآورد پارامترهای ژنتیکی نشان دهنده اهمیت هر دو اثر افزایشی و غیر افزایشی و نیز اثرات مادری بود. میزان وراثت پذیری خصوصی صفات مورد مطالعه نیز حدود 25 تا 75 درصد بود. براساس نتایج این آزمایش به نظر می رسد که سازوکار تحمل نسبی شوری در رقم طارم به عدم جذب یون سدیم توسط گیاه و در رقم شاه پسند به ذخیره سازی یون سدیم جذب شده در واکوئل های ذخیره ای مربوط است.
    کلیدواژگان: ایران، برنج، تنش شوری، توارث و دی آلل
  • میثم شیخ پور آهندانی، بابک ربیعی*، رضا شیرزادیان خرم آباد صفحات 107-120

    هدف از این تحقیق، شناسایی نشانگرهای ریزماهواره (SSR) و AFLP پیوسته با صفات ارتفاع بوته و زمان رسیدگی در یک جمعیت 188 فردی F2:3 حاصل از تلاقی ارقام برنج بینام و کادوس به منظور استفاده از آنها در برنامه های انتخاب به کمک نشانگر و هرمی نمودن ژن ها (QTL ها) برای کاهش ارتفاع بوته و زمان رسیدگی در نتاج حاصل بود که در سال 1388 در دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان اجرا شد. از بین نشانگرهای SSR و AFLPمورد استفاده در این تحقیق، تعداد 61 نشانگر SSR و 74 نشانگر AFLP، چندشکلی خوبی در بین والدین نشان دادند که برای تهیه نقشه پیوستگی جمعیت مورد استفاده قرار گرفتند. نقشه حاصل، 4/1786 سانتیمورگان از ژنوم برنج را پوشش داد و فاصله متوسط هر دو نشانگر مجاور از یکدیگر 06/14 سانتی مورگان بود. با استفاده از روش مکان یابی فاصله ای مرکب، برای ارتفاع بوته، پنج QTL روی کروموزوم های 3، 7، 9، 10و 11 و برای روز تا رسیدگی کامل نیز دو QTL بر روی کروموزوم های 6 و 7 شناسایی شدند. این QTLها در مجموع به ترتیب 8/62 درصد و 9/23 درصد از تنوع فنوتیپی این دو صفت را پوشش دادند. از میان QTLهای شناسایی شده، qPH-3 (در فاصله بین نشانگرهای P36-M42-3_RM232) و qPH-10 (در فاصله بین نشانگرهای RM147_P77-M62-4) برای ارتفاع بوته و qMD-6 (در فاصله بین نشانگرهای RM314_P51-M74-4) برای روز تا رسیدگی کامل، به ترتیب با فاصله 5/5، 7/19 و 8/0 سانتی مورگان از نزدیک ترین نشانگر و 16/17، 47/15 و 71/15 درصد از تنوع فنوتیپی صفات مربوطه را کنترل کردند و به عنوانQTL های موثر و نسبتا بزرگ اثر ارتفاع بوته و زمان رسیدگی شناسایی شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که می توان از سه QTL فوق برای هرمی کردن ژن ها یا از نشانگرهای پیوسته با آنها برای استفاده در برنامه های انتخاب به کمک نشانگر به منظور انتخاب لاین های پاکوتاه و زودرس در لاین های در حال تفرق برنج مورد مطالعه، استفاده نمود.

    کلیدواژگان: برنج، تجزیه QTL، نشانگر ریزماهواره و نقشه پیوستگی
  • احمد رضا کوچکی، امیر یزدان سپاس، عثمان محمد یوروف صفحات 121-135
    کمبود آب مهم ترین عامل محدود کننده تولید محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک است و به همین علت دستیابی به ارقام گندم متحمل به تنش کم آبی، در برنامه های به نژادی از اولویت خاصی برخوردار می باشد. به منظور ارزیابی تحمل ژنوتیپ های گندم نان به تنش خشکی پس از گلدهی و20 روز بعد از گلدهی در طول سه سال زراعی90 -1387 آزمایش هایی تحت شرایط آبیاری بدون تنش و تنش خشکی با استفاده از 19 ژنوتیپ امید بخش گندم نان زمستانه و بینابین به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی شامل سه عامل رژیم آبیاری به عنوان عامل اصلی و ژنوتیپ های گندم به عنوان عامل فرعی با سه تکرار در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر- کرج اجرا شد. نتایج نشان داد که تنش خشکی علاوه بر عملکرد دانه، شاخص برداشت، محتوای نسبی آب برگ پرچم، افت دمای پوشش گیاهی، محتوای کلروفیل و پایداری غشای سلولی را کاهش داد. ژنوتیپ های با عملکرد بالاتر، از محتوای نسبی آب برگ پرچم، افت دمای پوشش گیاهی و پایداری غشای سلولی بالاتری برخوردار بودند. در شرایط تنش خشکی شدید (قطع آبیاری پس از مرحله گلدهی) (S1) همبستگی مثبت و بسیار معنی داری بین عملکرد دانه و افت دمای پوشش گیاهی و پایداری غشای سلولی وجود داشت. ژنوتیپ شماره 6 از نظر افت دمای پوشش گیاهی و پایداری غشای سلولی بالاترین و ژنوتیپ های شماره 1، 2 و 12 (به ترتیب ارقام شهریار و الوند و لاینBasswood/MV17) کمترین مقدار را در شرایط تنش شدید (S1) به خود اختصاص دادند. با توجه به این همبستگی به نظر می رسد افت دمای پوشش گیاهی و پایداری غشای سلولی می توانند به عنوان شاخص های گزینش ژنوتیپ های متحمل به تنش خشکی درنظر گرفته شوند. ارزیابی ژنوتیپ ها از نظر تحمل خشکی با استفاده از شاخص های تحمل تنش (STI)، حساسیت به تنش (SSI)، تحمل (TOL)، میانگین بهره وری (MP) و میانگین هندسی (GMP) انجام گرفت. در مجموع با در نظرگرفتن شاخص های فیزیولوژیک و شاخص های حساسیت و تحمل خشکی و همچنین عملکرد دانه در دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی، ژنوتیپ شماره 6 که حاصل تلاقی رقم پیشتاز با رقم فرانسوی گاسپارد می باشد (Pishtaz*2/Gaspard)به عنوان برترین و متحمل ترین ژنوتیپ ها به هر دو تنش خشکی ملایم (تنش پس از مرحله شیری دانه) و خشکی شدید (تنش پس از مرحله گلدهی) مشخص گردید و جهت معرفی به کشاورزان در آزمایشات On-farm در شرایط زارعین شرکت داده شدند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، شاخص های حساسیت و تحمل به خشکی، صفات فیزیولوژیک و گندم
  • کاوه لیموچی، سید عطاءالله سیادت، عبدالعلی گیلانی صفحات 136-151
    این پژوهش به منظور بررسی اثر زمان کاشت بر ریخت شناسی برگ پرچم (تعداد روزنه ها در واحد سطح، سطح و قطر روزنه ها، سطح دستجات آوند ی بزرگ، کوچک، چوب و آبکش) در ژنوتیپ های برنج و در شرایط اقلیمی خوزستان به مدت یک سال (89-1388) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور - اهواز به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عامل اصلی زمان کاشت در سه سطح (25 اسفند، 25 فروردین و 5 خرداد) و عامل فرعی شامل ژنوتیپ های برنج؛ گرده زنجان و سه رقم محلی هویزه، حمر و گرده رامهرمز (متحمل به گرما)، چهار ژنوتیپ خارجی (دلار، N22، CR547-1-2-3 و IR1567-228-3-3) و دو لاین 7 و 13 بودند. نتایج نشان داد که ژنوتیپ های حمر در زمان کاشت 5 خرداد و IR1567-228-3-3 در زمان کاشت 25 اسفند به ترتیب با 1366 و 786 تعداد دارای بیشترین و کمترین تعداد روزنه در واحد سطح (میلی متر مربع) بودند. بیشترین و کمترین قطر و سطح روزنه به ترتیب مربوط به ژنوتیپ N22 در زمان کاشت 5 خرداد (قطر3/30 میکرومتر و سطح 5/484 میکرومتر مربع) و ژنوتیپ گرده رامهرمز در زمان کاشت 25 فروردین (قطر6/13 میکرومتر و سطح 9/97 میکرومتر مربع) بود. بیشترین سطح دستجات آوندی بزرگ مربوط به لاین 13 در زمان کاشت دوم با 5/13484 میکرومتر مربع و کمترین سطح مربوط به ژنوتیپ دلار با 6/5267 میکرومتر مربع در زمان کاشت سوم بود. بیشترین و کمترین سطح دستجات آوندی کوچک نیز به ترتیب مربوط به ژنوتیپ هویزه در زمان کاشت 25 اسفند (5/2011 میکرومتر مربع) و ژنوتیپ دلار در زمان کاشت 25 فروردین (2/321 میکرومتر مربع) بود. بالاترین مقدار عملکرد دانه از ژنوتیپ IR1567-228-3-3 (7/2089 کیلوگرم در هکتار) در کشت زمستانه و از ژنوتیپ های هویزه (1/4898 کیلوگرم در هکتار) و حمر (4/4804 کیلوگرم در هکتار) در کشت بهاره بدست آمد.
    کلیدواژگان: برنج، روزنه، ساختار و دستجات آوندی
  • سعید مهرآیین، کبری مقصودی، یحیی امام صفحات 152-165
    به منظور بررسی اثر زمان، شدت و محل برگزدایی بر تسهیم مواد پرورده به دانه های ذرت هیبرید سینگل کراس 704، یک پژوهش مزرعهای دو ساله در ایستگاه تحقیقات زراعی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در سالهای 1387 و1388 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل حذف دو برگ و چهار برگ بالای بلال 10، 20 و 30 روز پس از پیدایش نیمی از کاکل‎‎ها، حذف دو برگ و چهار برگ پایین بلال 10، 20 و 30 روز پس از پیدایش نیمی از کاکلها و شاهد (عدم حذف برگ) بودند. نتایج نشان داد که در هر دو سال، کمترین وزن خشک ساقه در تیمار حذف چهار برگ پایین بلال، 10 روز پس از میانه ابریشمدهی و بیشترین آن در تیمار شاهد بوده است. بیشترین تعداد دانه در ردیف بلال در هر دو سال، از حذف دو برگ بالای بلال 20 روز پس از میانه ابریشمدهی و کمترین آن نیز در شرایط حذف چهار برگ پایین بلال 10 روز پس از میانه ابریشمدهی حاصل شد. در سال اول، بیشترین وزن هزار دانه بدون اختلاف معنی داری، درشرایط حذف چهار برگ بالای بلال 20 روز پس از میانه ابریشمدهی و نیز حذف دو برگ بالای بلال، 20 روز پس از پیدایش کاکلها مشاهده شد. در سال دوم، تیمار حذف چهار برگ بالای بلال 30 روز پس از پیدایش نیمی از ابریشمها، بیشترین میزان وزن هزار دانه را به خود اختصاص داد. همچنین بیشترین عملکرد دانه، در سال اول و دوم به ترتیب 5/12505 و 6/17352 کیلوگرم در هکتار، در تیمار حذف چهار برگ بالای بلال، 20 روز بعد از میانه ابریشمدهی و کمترین آن در سال اول (5/9000 کیلوگرم در هکتار) و دوم (8/13992 کیلوگرم در هکتار) در شرایط حذف چهار برگ پایین بلال، 10 روز پس از میانه ابریشمدهی بدست آمد. نتایج این آزمایش نشان داد که حذف دو یا چهار برگ بالای بوته ذرت، نه تنها باعث کاهش عملکرد دانه نمی شود، بلکه میتواند منجر به افزایش تعداد دانه در بلال و وزن دانه ها و بهبود عملکرد دانه ذرت شود.
    کلیدواژگان: ابریشم دهی، اجزای عملکرد، برگزدایی و ذرت
  • محمدعلی باغستانی، اسکندر زند، فرید لطفی ماوی، ابراهیم ممنوعی، شهرام شریفی زیوه صفحات 166-180
    به منظور ارزیابی امکان اختلاط دو علف کش نیکوسولفورون+ ریمسولفورون و بروموکسینیل+ امسیپیآدر کنترل علف های هرز باریک برگ و پهن برگ ذرت، آزمایشی طی سال زراعی 1389 در مناطق کرج، جیرفت و مغان به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی درچهار تکرار اجرا گردید. عامل اول میزان مصرف علف کش برومایسیدا م آدر چهار مقدار صفر، 5/0، 1 و 5/1 لیتر در هکتار از فرمولاسیون EC 40% و عامل دوم مصرف علف کش اولتیما در چهار مقدار صفر، 125، 150 و 175 گرم در هکتار از فرمولاسیون DF 75% به همراه یک تیمار شاهد (وجین کامل علفهای هرز) بودند. 30 روز پس از اعمال تیمارهای آزمایشی تراکم و وزن خشک علفهای هرز و همچنین میزان خسارت علفکش های مصرف شده برروی ذرت اندازه گیری شد. در زمان برداشت نیز عملکرد و درصد تغییرات عملکرد نسبت به شاهد مورد محاسبه قرار گرفت. نتایج نشان داد که درصد کاهش تراکم و وزن خشک علف های هرز، عملکرد دانه و درصد افزایش عملکرد دانه ذرت نسبت به شاهد بدون سمپاشی، با مصرف علف کش های اولتیما به میزان 125 تا 150 گرم در هکتار به همراه برومایسید ام آبه میزان 5/0 تا یک لیتر در هکتار، نتایج بهتری نسبت به سایر تیمارها داشت و از این جهت برای زراعت ذرت در کشور قابل توصیه میباشد. این تیمارها ضمن کنترل طیف وسیعتری از علف های هرز، سبب افزایش تنوع در تعداد علف کش ها شده و همین موضوع میتواند بروز مقاومت علف های هرز ذرت به این علف کش ها را به تاخیر بیندازد.
    کلیدواژگان: تاجخروس، ذرت، سلمه تره، سوروف، عملکرد دانه و مقاومت به علف کش
  • سید محمد علی مفیدیان، علی مقدم صفحات 181-195
    به منظور گزینش اکوتیپ های برتر یونجه مناطق سردسیری و تعیین پایداری عملکرد، آزمایشی طی سال های 87-1384 در13 ایستگاه تحقیقات کشاورزی با استفاده از 17 اکوتیپ یونجه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد.در این پژوهش از روش امی (AMMI) (تجزیه توام اثرهای افزایشی جمع پذیر و اثرهای متقابل ضرب پذیر) برای تجزیه اثرهای متقابل اکوتیپ× مکان استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده اثرهای متقابل اکوتیپ× مکان معنی دار بودند و بر اساس عملکرد علوفه خشک، دو مولفه اصلی اول 6/65 درصد و بر اساس ارتفاع گیاه دو مولفه اصلی اول 7/67 درصد از مجموع مربعات اثر متقابل اکوتیپ×مکان را تبیین کردند. با ترسیم مولفه اصلی اول در مقابل مولفه اصلی دوم و همچنین محاسبه مقدار پایداری AMMI (ASV) مشخص شد که بر اساس عملکرد علوفه خشک، اکوتیپ صدقیان، پایدارتر بوده و بر اساس میانگین عملکرد علوفه خشک، اکوتیپ های ملک کندی ومهاجران بالاترین عملکرد کل را داشتند. از نظر ارتفاع بوته نیز اکوتیپ قره آغاج پایدارترین اکوتیپ برای تمام مکان های مورد آزمایش و اکوتیپ گله بانی بیشترین میانگین ارتفاع بوته را داشت. اکوتیپ های با عملکرد بالاتر و پایدارتر برای هر منطقه به تفکیک مشخص گردیدند. به طور کلی اکوتیپ مهاجران در مناطق تبریز، خوی، زنجان، سنندج، شهرکرد، گلپایگان و همدان بیشترین میانگین عملکرد علوفه خشک و اکوتیپ گله بانی در مناطق اصفهان، تبریز، خوی، کرج و مشهد بالاترین ارتفاع بوته را داشتند.
    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، پایداری عملکرد، تجزیه AMMI، عملکرد علوفه و یونجه
|
  • Moumenia., H. Shokri Vahed Pages 90-106
    Dissection of genetic architechture of salinity tolerance in different rice cultivars is a prerequisite of a breeding program for salinity stress. Therefore, to dissect genetics of salinity tolerance, 6 diverse rice genotypes such as Tarom mahalli, Gharib, Shahpasand, Dorfak, Sepidroud and IR28 were tested in a full diallel genetic design, 6×6, during 2007-08 at Rice Research Institute of Iran in Rasht, Iran. All cross combinations together with their parentss, totally 36 genotypes, were set in Randomized Complete Block Design with two replications. The plant materials were evaluated for salinity tolerance index, plant dry matter, sodium and potassium concentrations, Na+/K+ ratio at seedling stage and tiller number, grain weight, filled-grain, plant height and days to 50% flowering at reproductive stage in saline conditions with EC 10 and 12 ds/m, respectively. Analysis of variance for traits of interest among parents showed that they were significantly different for salinity tolerance index, plant dry matter, sodium uptake (%), tiller number, filled-grain.panicle-1, plant height and days to 50% flowering. Therefore, analysis of variance for combining ability was performed for this group of traits. Results of dissection of genetic variance to general, specific and cytoplasmic effects showed that for all these traits those components were highly significant. It’s revealed that both additive and non-additive components of genetic variance were important. Estimation of genetic parameters showed that both additive and dominance variances as well as maternal effect were important in controlling of the traits of interest. We also found that broad sense heritability (h2b) was rather high and ranged from 0.25 to 0.75 for different traits. According to results, cultivar Tarom was good combiner for increasing salinity tolerance index, lower sodium concentration and short duration for days to 50% flowering and Shahpasand was the second suitable parent and combiner for salinity tolerance index, but was the best parent for sodium uptake. Therefore, the mechanism of tolerance to salinity could be related to storage of high amount of sodium in the cell vacuoles.
    Keywords: Diallel, Inheritance, Rice, Salinity stress
  • Sheykhpour Ahandanim., B. Rabiei, R. Shirzadian Khoramabad Pages 107-120

    The objective of this study was to determine the microsatellite (SSR) and AFLP markers linked to plant height and maturity time in the 188 F2:3 families derived from the cross between two Iranian rice cultivars, Binam and Kadous for using in marker assisted selection method and pyramiding of genes (QTLs) for decreasing of plant height and maturity time in progenies. Among SSR and AFLP markers that used in this research, 61 SSR and 74 AFLP markers had adequate polymorphism between the parents that were used to construct linkage map of the population. The average distance of adjacent markers was 14.06 cM and covers 1786.4 cM of the rice genome. Using the Composite interval mapping (CIM) method, 5 QTLs were mapped for plant height on the chromosomes 3, 7, 9, 10 and 11, and 2 QTLs for maturity time on the chromosomes 6 and 7. These QTLs totally controlled 62.82 % and 23.96 % of the phenotypic variance of 2 traits, respectively. Among these mapped QTLs, qPH-3 (between P36-M42-3_RM232) and qPH-10 (between RM147_P77-M62-4) for plant height and qMD-6 (between RM314_P51-M74-4) for maturity timewith distance from nearest markers, respectively equal 5.5, 19.7 and 0.8 cM, controlled 17.16 %, 15.47 % and 15.71 % of the phenotypic variance, respectively. These QTLs were identified as effective and relatively major QTLs for plant height and maturity times. Results showed that these three QTLs can be used for pyramiding of genes and their linkage markers can be used in marker assisted selection programs for selection of dwarf and early lines in these segregating populations.

    Keywords: Linkage map, Microsatellite marker, QTL analysis, Rice
  • A. R. Koocheki, A. Yazdansepas, U. Mahmadyorov Pages 121-135
    Drought stress is the most limiting factor for agricultural production in arid and semi-arid regions, therefore development of drought tolerant varieties in wheat breeding programs is in top priority. This experiment was conducted to compare 19 facultative and winter wheat genotypes under normal irrigation and anthesis (S1) and post-anthesis (S2) drought stress conditions, as split plot arrangements in randomized complete blocks design with three replications at Karaj agricultural research station of Iran in 2008-11 cropping seasons. Drought stress affected grain yield, Harvest index (HI), leaf relative water content (RWC), canopy temperature depression (CTD), chlorophyll (CHL) and cell membrane stability (CMS). Results showed that genotypes with high grain yield also had higher leaf relative water content (RWC), canopy temperature depression (CTD) and cell membrane stability (CMS). Under S1 drought stress condition, grain yield had significant positive correlation with cell membrane stability (CMS) and canopy temperature depression (CTD), therefore, cell membrane stability and canopy temperature depression could be used for selection of tolerant genotypes. Among the genotypes, genotype no. 6 had higher cell membrane stability and canopy temperature depression than the others. Tolerance and susceptibility of the genotypes to drought stress were assessed using STI, SSI, TOL, MP and GMP. Considering grain yield, physiological traits and stress susceptibility indices in three conditions, genotype no. 6 (Pishtaz*2/Gaspard) was identified as the most tolerant genotype and was selected for on-farm trials
    Keywords: Drought stress, Physiological traits, Susceptibility, Tolerance indices, Wheat
  • Limochik., S. A. Siadat, A. Gilani Pages 136-151
    To study the effect of planting time on the flag leaf anatomy (stomata number, stomata diameter and surface, large and small vascular bundles surface, xylem, and phloem) of rice genotypes in Khuzestan climate a field experiment was conducted as split plot arrangements in randomized complete blocks design with three replications, in Shavoor agricultural research station 70 km north of Ahvaz, Iran, in 2010-2011. The main plots was planting time in three levels (15 March, 14 April and 26 May 2011) and the sub-plots comprised of rice genotypes; Gerde Zanjan and 3 local genotypes namely Hoveizeh, Hamar, and Gerde Ramhormoz (tolerant to heat), 4 foreign genotyes (Dollar, N22, CR547-1-2-3 and IR1567-228-3-3) and two breeding lines; No. 7 and 13. Results revealed that, for all the evaluated traits, there was a significant effect of planting time, genotype and the interaction of genotype × planting time. Hamar genotype in 26 May and IR1567-228-3-3 in 15 March had the highest and least numbers of stomata with averages of 1366 and 786, respectively. Maximum and minimum stomata diameter and surface were observed for genotype N22 in 26 May (diameter 30.3 μm and surface 484.5 μm²) and Gerde Ramhormoz in 14 April (diameter 13.6 μm and surface 97.7 μm²), respectively. The highest large vascular bundles surface was recorded for line No. 13 in second planting time with average of 1348.5 μm² and the lowest large vascular bundles surface belonged to Dollar with average of 5267.6 μm² in 26 May planting time. Maximum and minimum small vascular bundles surface belonged to Hoveizeh in 15 March with average of 2011.5 μm² and Dollar in 14 April with average of 321.2 μm², respectively. IR1567-228-3-3 (2089.7 kg.ha-1) in had the highest grain yield in 15 March and Hoveizeh (4898.1 kg.ha-1) in 14 April and Hamar genotypes (4804.4 kg.ha-1) in 26 May planting times had the highest grain yields.
    Keywords: Anatomy, Rice, Stomata, Vascular bundles
  • Mehraeen, K. Maghsoudi, Y. Emam Pages 152-165
    To investigate the effect of timing, intensity and position of leaf removal from below and above the ear of maize hybrid SC 704, a field experiment was conductedin 2008 and 2009 in the research filed of the faculty of agriculture of the Shiraz University, Shiraz, Iran. The experimental treatments included: removal of two and four leaves from above and below of the ear 10, 20 and 30 days after mid-silking stage and control (no leaf removal) which were evaluated in randomized complete block design with four replications. Results showed that in both seasons the highest stem dry weight was obtained from control treatment and the lowest stem dry weight was achieved from removal of four leaves below the earin10 days after mid-silking stage. The highestgrain numberrow-1was achieved from the removal of two leaves above the ear in 20 days after mid-silking, while the lowest grain grain number row-1was obtained from the removal of four leaves below the ear in10 days after mid-silking. In the first year, the heavier1000 grain weight were obtained from both four leaves removal above the ear in 20 days after mid-silking as well as two leaves removal above the ear in 30 days after mid-silking treatment. In the second year, four leaves removal above the ear in 20 days after mid-silking resulted inthe heaviest1000 grain weight. Also, the highest grain yield in the first (12505.5 kg.ha-1) and second seasons (17352.6 kg.ha-1)wereachieved from four leaves removal above the ear 20 days after mid-silking. However, the lowest grain yields for the first (9000.50 kg.ha-1) and second (13992.8 kg.ha-1), were obtained from four leaves removal below the ear in10 days after mid-silking. Therefore, removal of two or four leaves above the ear enhanced grain number.ear-1, mean grain weight and led to higher grain yield in maize hybrid SC704.
    Keywords: Leaf removal, Maize, Silking, Yield components
  • Baghestani, M. A., A. Zand, F. Lotfi, Mavi, E. Mamnoee, Sh. Sharifi Zive Pages 166-180
    To investigate the possibility of tank-mix application of two herbicides; nicosulfuron+ rimsulfuron (Ultima) and bromoxynil+MCPA (Bromicide MA) for controlling of narrow and broadleaf weeds in maize an experiment was carried out in 2010 in Karaj, Jiroft, and Moghan Agricultural Research Centers of Iran. The experiment was conducted as factorial arrangement inrandomized complete block design with two-factors and four replications. The first factor was nicofulfuron+rimsulfuron dosage at four levels; 0, 125, 150 and 175 g.ha-1 and the second factor wasbromoxynil +MCPA at 0, 0.5, 1.0 and 1.5 l.ha-1. A hand weeded control was also added to treatments. Results showed that the best combination of tank-mix application of the above mentioned herbicides, considering weed control efficiency, maize grainyield increase (%) and minimal environmental risk, was 0.5 to 1.0 l.ha-1of bromoxynil+MCPA and 125 to 150 g.ha-1 of nicosulfuron+foramsulfuron. These treatments had the best control of weeds and could be used for weed management in maize. The nicosulfuron+rimsulfuronis an ALS-inhibitor herbicide and combination of the two aforementioned herbicides would delay broad leaf weed resistance to both herbicides in maize.
    Keywords: Amaranthus retoflexus, Chenopodium album, Ecinoculua crus, galli, Grain yield, Maize, Herbicide resistance
  • Mofidian S. M. A., A. Moghaddam Pages 181-195
    To study the yield stability and to select superior cold-region alfalfa ecotypes, this study was conducted with 17 ecotypes at 13 research stations in 2005-2008 growing seasons. For each location, a randomized complete block design with three replications was used. For further analysis and undesrtanding an AMMI analysis (additive main effects and the multiplicative interaction effects) was employed. The ecotypelocation interaction was significant. Based on dry forage yield (65.6%) and plant height (67.7%) of the sum of squares of ecotype×location interaction were explained by the first two interaction principal components. Biplot of the two first principal components and AMMI stability value on 17 ecotypes and 13 locations showed that Sadaghian ecotype was the most stable ecotype and Malekandi and Mohajeran had the highest dry forage yield. For plant height, Gharehaghaj ecotype was the most stable and Galebani had the tallest plant height. Ecotypes with high and stable dry forage yield were identified in each location.
    Keywords: Alfalfa, AMMI analysis, Forage yield, Forage yield stability, Plant height