فهرست مطالب

مطالعات شهر ایرانی اسلامی - پیاپی 8 (تابستان 1391)

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 8 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین زمرشیدی صفحه 5
    خط بنایی ساده برای آثار معماری دوره سلجوقی توسط بنایان خداجو و معماران با ایمان ابداع شد. دلپذیری این خط و اصول و قاعده های آن، سبب رونق این خط گردید و در دوره ایلخانی خط بنایی خفته و راسته زینت بخش آثار معماری شد. دوران پر تحول هنرهای وابسته به معماری تیموری، خطوط گوناگونی از خط بنایی به همراه داشت و در آثار معماری ایران بزرگ دوره تیموری به صورتی شگرف مورد استفاده قرار گرفت. در دوره صفویه نیز، شاخه های متعدد، زیبا و با اصول از انواع خط بنایی از سر پنجه بنایان و معماران و حتی کتیبه نویسان خوش نویس، طراحی و در جای جای آثار اسلامی، زینت بخش معماری ایران در جهان گردید. در دوره های افشاریه و زندیه نیز ابداع خط های جدید بنایی ادامه یافت. در دوران طولانی قاجاریه، پدیده خط بنایی و ابداع شاخه هایی از آن در واقع مقابله ای با هنرهای معماری دیگری چون گچ بری، آینه و گچ بری و نقاشی و سایر موارد بود. در دوره پهلوی دوم پدیده هایی نو از خط بنایی برای آثار اسلامی ایران به وجود آمد. دوران انقلاب اسلامی نیز سبب پدیدآمدن هنرهای قدسی به شکل های گوناگون شد و ارزش های فراوانی از انواع خط های متنوع بنایی با چشم نوازی خاص برای آثار اسلامی به وجود آورد و ابداع های خط بنایی هر روز فزونی گرفت.
    کلیدواژگان: خط معقلی، خط بنایی سه رگی، خط شطرنجی لوز، خط چلیپا، خط شش بندی
  • سید محمدعلی کامروا، سید مصطفی جلیلی * صفحه 19

    این مقاله در پی پاسخگویی به این پرسش اساسی مرتبط با مدیریت شهری است: «ضرورت ها و شیوه دست یابی به مدیریت شهری جامع و پویا در ایران چگونه خواهد بود؟» در نتیجه هدف از نگارش این مقاله، تدوین گام هایی برای دست یابی به مدیریت شهری جامع متکی بر شهروندان در ایران است. بخش اول این مقاله به بررسی و تحلیل وضعیت موجود مدیریت شهری از سه زاویه پرداخته است که نتایج آن بدین شرح است: 1. شهرداری ها و شورای اسلامی شهر در حال حاضر نهادهای کارگزار دولت در اداره شهر هستند و نه نهادهای مدیریتی شهر. در واقع، شهرداری ها، در وضع کنونی زیر مجموعه دولت محسوب می شوند و اختیارات مدیریت شهری تقریبا به طور کامل در دولت جمع شده است. بنابراین مدیریت شهری با بحران مشروعیت مواجه است؛ 2. با طرح نظریه بلوغ یافتگی و عدم آن مشخص می گردد که دولت با در اختیار داشتن وظایف متعدد در مقیاس شهر، شهرداری ها و شورای شهر را در بلوغ نیافتگی نگه داشته است، به همین دلیل دولت نیز در وضعیت بلوغ نیافتگی باقی مانده است؛ 3. دیدگاه مسلط بر مدیریت شهری در ایران پس از مشروطیت تاکنون دیدگاه ادغام «شهر» در «دولت» است که باید با مدل سه قطبی دولت، شهر و شهروند باز تعریف گردد. با توجه به ابعاد مطرح شده و یافته های تحقیق سعی شده است گام هایی برای دست یابی به مدیریت شهری جامع متکی بر شهروندان در ایران تدوین گردد. این گام ها عبارتند از: 1. ضرورت برقراری تعادل بین وظیفه و اختیار در مدیریت شهری، 2. جایگزینی رابطه دولت- شهروند به شهروند- مدیریت شهری جامع، 3. تعریف جامع و مانع از اختیارات شهروند، شهرداری، شورای شهر و دولت در مدیریت شهری، 4. تعیین الزامات ساختار مدیریت شهری در ایران و تمایز میان مدل های مدیریتی در شهرهای نیازمند، ترازمند و فرازمند.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، تعادل وظیفه و اختیار، بلوغ یافتگی نهادهای مدیریت شهری
  • محمدحسین سرایی، فریبا بهرامی، شیرین مهره کش صفحه 29
    توسعه پایدار شهری بخش عمده ای از ادبیات برنامه ریزی شهری را به خود اختصاص داده است. از آن جا که شهر زاییده تجمیع محله های شهری است؛ از این رو بحث در مورد پایداری محله ها که در قالب هویت محله ای و توسعه حیات مدنی مطرح می گردد، حائز اهمیت است. هر شهر مجموعه ای از ارزش های مادی و معنوی است که به عنوان سرمایه ای گران بها و اندوخته ای نادر در فضای کالبدی شکل گرفته است، لذا شناسایی این ارزش ها و تبدیل آن ها به عوامل هویت ساز نیازمند برنامه ای یک پارچه و جامع بر مبنای بستر فرهنگی و تاریخی آن شهر است. این مقاله حول مولفه کیفیت سیما و منظر و ادراک ساکنان بافت از لایه های کالبدی تدوین شده است؛ چرا که سیما و منظر بافت در ایجاد هویت بصری مطلوب نقش مهمی ایفا می کند. لذا ناهم خوانی طراحی ها و ساخت و سازهای جدید در مجاورت بافت های تاریخی علاوه بر ایجاد اختلال در سیمای محله و شهر، موجب بحران هویت در محله می گردد. هدف پژوهش ارزیابی مولفه های هویت بخش محله های تاریخی شهر و نمونه مورد بررسی بافت پیرامون مسجد جامع شهر اصفهان است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و به صورت پیمایشی اجرا شده است. تحلیل ارائه شده برمبنای تصویر ذهنی 50 نفر از ساکنان محله مورد مطالعه تدوین گردیده است. با استفاده از دو آزمون «نسبت» و «خی دو» و با استفاده از نرم افزار «spss» آماره ها محاسبه و یافته ها تجزیه و تحلیل شدند. نتیجه به دست آمده حاکی از آن است که 52 درصد از ساکنان به دو عنصر شاخص محله و 46 درصد از آن ها در تصاویر ذهنی به نما اشاره کرده اند؛ بنابراین نظام ارتفاعی در شکل گیری تصویر ذهنی نقش بسزایی دارد، لذا باید از کلیه اقداماتی که منجر به کم شدن اهمیت آن ها یا محوشدن شان از دید ناظران و یا آن چه که به مخدوش شدن سیمای محله دامن می زند، جلوگیری به عمل آید.
    کلیدواژگان: پایداری، هویت، تصویر ذهنی، سیما و منظر، ادراک ساکنان
  • عارف آقاصفری، حسین حاتمی نژاد، احمد پوراحمد، حسین کلانتری خلیل آباد، هانی منصورنژاد، جابر دانش، سعیدرضا ابراهیمی کارگر صفحه 39
    شهر تهران، به عنوان کلان شهر و هم به عنوان مرکز کشور، از عملکردهای گوناگونی برخوردار است. نوسازی و مداخله در بافت مرکزی این شهر، بسیار مخاطره آمیز، زمان بر، پیچیده و حساس است. این موضوع در دو دهه اخیر مورد توجه برنامه ریزان و طراحان شهری قرار گرفته است. مداخله در بافت فرسوده شهر تهران، مسیر بهسازی و نوسازی آن را فراهم می سازد و با اجرای هر پروژه نوسازی یا بهسازی در گوشه ای از این بافت، موجب سرایت امواج نوسازی و بهسازی به سایر قسمت های بافت می شود. در این تحقیق که با روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است، اطلاعات مورد نظر به صورت مشاهده، تصویربرداری، تهیه نقشه های ضروری، تکمیل پرسشنامه های خانوار و کالبدی جمع آوری گردید و برای تحلیل آن ها، از مدل AIDA استفاده شده است. یافته ها و نتایج به دست آمده، بیانگر این مطلب است که مردم در زمینه نوسازی به روش مشارکت مردمی(نوسازی مشارکتی) نقش بیش تری را می توانند نسبت به سایر عوامل داشته باشند. به بیان دیگر، برای تحقق پذیری نوسازی، حضور و نقش مردم را باید مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: نوسازی، بافت فرسوده، تهران، تکنیک AIDA
  • محسن رفیعیان، محمد مویدی، حسن سلمانی، لیلا توانگر صفحه 55
    امنیت به عنوان یکی از نیازهای اساسی شهروندان در ساختارهای شهری به شمار می رود و از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از این رو در مطالعات و پژوهش های مرتبط با شهر و بیان معیارهای کیفیت مطلوب شهری همواره امنیت به عنوان یکی از شاخص های مهم کیفیت زندگی مورد توجه برنامه ریزان و شهرسازان قرار گرفته و در این باره نظریه های گوناگونی نیز ارائه شده است. فضای شهری به عنوان حوزه ای عمومی در صورت ایجاد احساس امنیت علاوه بر آن که آرامش را برای شهروندان به ارمغان می آورد، سطح تعاملات و فعالیت های اجتماعی را افزایش می دهد و در نهایت احساس مطلوبیت و رضایت محیطی را در شهروندان تقویت می نماید. در این مقاله پس از بررسی مطالعات صورت گرفته، مبانی نظری مرتبط با منظر، منظر شهری با تدقیق در سه بعد ادراک، فعالیت و فرم در شکل گیری منظر مطلوب، مولفه های «حس مکان»، «هویت مکان»، «خاطره انگیزی»، «خوانایی و تصویری روشن از محیط»، «ادراک عمومی و لذت بصری» و «فرم و ریخت» به عنوان شاخص هایی برای سنجش احساس امنیت شهروندان با استفاده از شاخص های منظر شهری تعریف شده اند. این تحقیق در حوزه ادبیات نظری، تحقیقی تجربی و در حوزه مطالعات میدانی، دارای روش پیمایشی با ابزار گردآوری داده به صورت پرسشنامه است. در زمینه تحلیل اطلاعات با استفاده از تحلیل کمی روابط بین «احساس امنیت» و «منظر شهری» روش تحقیق علی و همبستگی اتخاذ شده است. در این پژوهش روش تحلیل رگرسیون چند مرتبه ای به کار گرفته شده و در بررسی روایی و پایایی پرسشنامه از تحلیل عاملی و آلفای کرونباخ استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که کلیه معیارهای به کار رفته در سه سطح مدل سنجش احساس امنیت در محدوده مورد مطالعه با متغیر منظر شهری رابطه معناداری دارد (p<0.05). هم چنین بین میانگین احساس امنیت و میانه نظری (عدد3) اختلاف معناداری وجود دارد. احساس امنیت در محدوده مورد مطالعه از دید ساکنان، پایین تر از سطح متوسط ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: منظر شهری، احساس امنیت، تحلیل رگرسیون، خوانایی، ادراک بصری و عمومی
  • کیومرث حبیبی، مجتبی صفدرنژاد، حمیدرضا موسوی صفحه 69
    فضای جمعی شهری از مهم ترین عناصر ساخت فضایی شهر و بستر شکل گیری فعالیت های مختلف فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و مذهبی بوده و همیشه با قلب تاریخ شهر تپیده و سرگذشت آن را روایت کرده است. اقدام ها و برنامه های شهرسازی گذشته، بدون هیچ توجهی زمینه های نابودی این ارزش ها را فراهم آورده اند. از این رو، طراحی فضای عمومی شهری مناسب، فعال، و زنده به عنوان یکی از اهداف راهبردی ارتقای کیفیت محیط درصدر کار برنامه ریزان و طراحان قرار داشته است. میدان دوخاتون در محله «در امام زاده» داخل بافت قدیم واقع شده و عملکرد مذهبی و نقش تجاری بدنه های مجاورآن نه تنها باعث شکل گیری یک فضای جمعی ایرانی – اسلامی گردیده، بلکه با شکل دهی به هسته مرکزی شهری توسعه های شتابان بعدی را موجب شده است. از این رو، در طرح سامان دهی بافت فرسوده شهرکرد توسعه یافته و در ابعادی وسیع تر، طراحی شده است. در این مقاله مطالعه وضعیت موجود و شناخت ویژگی های میدان و تجزیه و تحلیل آن وقیاس با نمونه های موفق دنیا انجام شده تا بتوان ضمن تلفیق کالبد و محتوا، تمهیدات ایجاد فضای شهری سرزنده، پویا و مطلوبی را در محدوده آتی میدان فراهم نماید. لایه های موجود طرح، شامل ساختمان های تاریخی موجود، ساختمان های تجاری موجود یا در دست احداث، معابر منطبق بر گذرهای تاریخی، فعالیت های با زمینه تاریخی، بستر تاریخی و فرهنگی شهرکرد و استان با نمادها و نشان ها، مراسم و آیین ها، فعالیت ها و کاربری های قابل استقرار در فضاهای شهری است. نتایج نشان می دهد تلفیق کالبد فضای شهری با محتوای آن در جهت ایجاد حیات اجتماعی و سرزندگی از طریق سیمای زمین امکان پذیر است؛ تلفیقی از لایه های مختلف فرهنگی به عنوان ایده اصلی سیمای زمین میدان که با هدف یکپارچه کردن فضا و جداره های میدان از طریق سیمای زمین و محتوای فضا و استفاده از اصول تجربه شده در میادین موفق دنیا صورت می گیرد. خروجی این طراحی تلفیقی، طرحی است که بر اساس چشم انداز پروژه، ارائه گردیده است و در صورت اجرای آن میدان را به فضای شهری مطلوبی برای تعاملات اجتماعی ساکنان شهرکرد تبدیل خواهد نمود و آن را به عنوان بخشی از استخوان بندی تاریخی در هسته مرکزی شهر، مرکز اجتماعی و فرهنگی شهر و یکی از دروازه های ورود به آن و عاملی برای جذب گردشگران حفظ خواهد نمود.
    کلیدواژگان: میدان، سیمای شهری، فضای شهری، ارتقاء کیفیت، طراحی شهری
  • یعقوب محمدی فر، علمدار علیان، عادله دینلی صفحه 89
    بدون تردید یکی از دوران موثر بر تاریخ، فرهنگ و تمدن ایران، حکومت ساسانیان است. این سلسله که امپراتوری خود را با تاج گذاری اردشیر بابکان در سال 226 میلادی شروع کرد استوار بر اندیشه، تمدن و فرهنگ پیشینیان پارسی خود بود. با توجه به اهمیت مطالعه نمودهای فرهنگی و هنری هر جامعه در آثار مادی آن، مطالعه آثار و بقایای چهارطاقی های برجای مانده از این دوره از اهمیت خاصی برخوردار است. افزون بر این استان اصفهان به دلیل موقعیت جغرافیایی خود (قرارگیری در مرکز ایران) در طول تاریخ مد نظر حکومت های مختلف قرار داشته است. اما به دلیل تراکم آثار و بناهای دوره اسلامی، کم تر مورد توجه پژوهشگران دوره ساسانی قرار بوده است. این مقاله با دو هدف مطالعه تعداد و گونه های مختلف چهارطاقی موجود در استان اصفهان و ارزیابی چگونگی پراکندگی آن ها در سطح استان تدوین شده است. در مجموع؛ شش چهارطاقی نخلک، قلعه دار، شیرکوه، نطنز، خرمدشت و نیاسر در سطح استان اصفهان در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. این چهارطاقی ها در دو گونه ساده و مرکب تقسیم بندی می شوندکه سه چهارطاقی شیرکوه، قلعه دار و خرمدشت به دلیل وجود ساختارهای معماری دیگری در اطراف خود، در زمره چهارطاقی های مرکب قرار می گیرند و سه چهارطاقی نخلک، نطنز و نیاسر کاملا منفرد هستند و در زمره چهارطاقی های ساده هستند.
    کلیدواژگان: اصفهان، دوره ساسانی، معماری مذهبی، چهار طاقی ها
  • ندا ملک زاده، محمد مسعود، هاشم داداش پور صفحه 101
    بررسی نظریه ها و رویکردهای مختلف مرتبط با توسعه شهری در صد سال اخیر حکایت از نبود جایگاه مشارکت ذی نفعان و ذی نفوذان در توسعه شهر دارد. از این رو، در جهت رفع این مساله، نیاز به برنامه و طرحی است که نظام توسعه را از هرگونه خلا برنامه ریزی مبرا نماید. یکی از انواع برنامه ها و طرح ها که برای توسعه هر شهر یا منطقه شهری الزامی است و مشارکت ذی نفعان و ذی نفوذان را در توسعه شهری ملزوم می نماید، رویکرد راهبرد توسعه شهر است. بررسی مشخصه ها و مفهوم رویکرد راهبرد توسعه شهری نشان می دهد که این رویکرد با تبیین جایگاه و نقش ذی نفعان و ذی نفوذان در توسعه شهر سعی در توسعه همه جانبه شهر یا منطقه شهری دارد. در این پژوهش پس از بهره گیری از مبانی نظری موضوع، میزان مشارکت ذی نفعان و ذی نفوذان در منطقه 22 شهرداری تهران در چارچوب رویکرد راهبرد توسعه شهری بررسی شده است. در چارچوب رویکرد تحقیق، چهار بعد محیطی، اجتماعی، اقتصادی و مدیریتی به عنوان زمینه مشارکت ذی نفعان و ذی نفوذان در این پژوهش مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی است و در آن برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز از روش پیمایش و از ابزار پرسشنامه و برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که میزان مشارکت ذی نفعان و ذی نفوذان در توسعه منطقه 22 در سال های اخیر، رو به رشد بوده است و تمایل سرمایه گذاری اقتصادی (با میانگین 3.15) در منطقه بالا است. ولی به دلیل ناآگاهی اجتماعی و نبود اعتماد میان سازمان های دولتی و شهروندان، تمایل اجتماعی ذی نفعان و ذی نفوذان در منطقه (با میانگین 2.82) پایین است. میزان مشارکت در بعد مدیریتی و محیطی به ترتیب دارای میانگین 3.09 و 3.00 است. در مجموع میزان مشارکت ذی نفعان و ذی نفوذان با میانگین 3.00 متوسط ارزیابی می شود. بنابراین توصیه می شود قبل از هر اقدام اقتصادی، اجتماعی و در منطقه 22، بسترهای لازم برای ارتقای میزان مشارکت ذی نفعان و ذی نفوذان در منطقه ایجاد شود. این تحقیق معتقد است که نظام برنامه ریزی شهری در ایران باید به سمت رویکرد راهبرد توسعه شهری با تاکید بر مشارکت ذی نفعان و ذی نفوذان در تمامی ابعاد توسعه سوق داده شود.
    کلیدواژگان: راهبرد توسعه شهری، مشارکت، ذی نفعان، ذی نفوذان، چشم اندازسازی، منطقه 22 شهرداری تهران
|
  • Hosein Zomarshidi Page 5
    The simple fret was innovated by God-seeking masons and faithful architecture for the architectural works of Saljuk period. The pleasant style of the fret and its principles and rules gave rise to its thriving state. In Ilkhani period، the slept and straight frets decorated architectural works. The high changing periods of arts dependent on Taimuri architecture brought about various types of frets and was immensely in use in the Iranian great architectural works of Taimouri period. In Safavid period، various and beautiful branches of frets، as the outcome of the art of architects، masons and even calligraphers were devised and used in the decorations of Iranian architectural works. In Afshariyeh and Zandiyeh، the innovation of new frets continued. In the long period of Qajar، the phenomenon of frets and innovation of some branches of it was in fact a kind of confrontation with other architectural arts such as plasterworks، mirror works، painting and other cases. In the Second Pahlavi period، new phenomena of frets was created for the Islamic works. Islamic Revolution periods also brought about sacred arts in various forms and crated many values of diverse frets with a specific pleasant image for the Islamic works and the innovation of frets increased day by day.
    Keywords: Moaqali fretwork, Three, Track Frets, Lozenge checkered lines, Cross lines, Hexadic lines
  • Seyyed Mohammadali Kamrava, Seyyed Mostafa Jalili Page 19

    The goal of this research is to explain systematical steps for achieving comprehensive urban management in Iran; to solve a fundamental question pertained to urban management and to attempt to answer this question: «How necessities and ways to achieve comprehensive and dynamic urban management will be in Iran?» The first part of this research is concerned with analyzing present position of urban management from three aspects: 1. Municipalities and urban councils in Iran have lack of authorizes in urban management. In fact، Municipalities in Iran are subdivision of government which holds entire authorities of urban management. 2. Applied Immaturity and maturity Theory in this research shows that both of urban and government management have been in Immaturity mode. 3. Dominant point of view to urban management in Iran since «constitution period» has been merging city in government which has to be redefined by a three-dimension model of city، citizen and government. According to the introduced dimensions and results of the study، it is attempted to specify steps for achieving comprehensive urban management in Iran by citizens'' participation. These steps include: 1. Necessity of keeping balance between task and authority in urban management. 2. Substitution of government-citizen relation with comprehensive urban management-citizen relation. 3. Comprehensive definition of authorities of citizen، municipality، city council and government in urban management. 4. Specifying obligations of urban management structure in Iran and diversity of management among models in «niyazmand»، «tarazmand»، «farazmand» and «Mostamand» cities.

    Keywords: Urban Management, balance between task, authority, maturity of institutional urban management.
  • Mohammad Hosien Saraei , Fariba Bahrami, Shirin Mohrehkesh Page 29
    Urban sustainable development is a major issue in urban planning literature. Since the city is composed of aggregated urban quarters، the discussion of quarter sustainability that quarter identity and civic life seems important. Every city has a collection of material and spiritual values that are introduced as a precious asset in the physical space. So the recognition of these values and converting the instrument to identify factors requires an integrated and comprehensive program based on historical and cultural context of the city. This research has been conducted about the components of quality landscape and resident perception because context landscape play an important role in creating the desired visual identity. So inconsistency between the design and new construction in the vicinity of historical context creates visual pollution in the quarter as well as identity crisis in the urban landscape. Aim of this research is evaluation of the identity components for historic quarter of city and surrounding tissue sample Jame Mosque of Isfahan. Research method in this study is descriptive-analytical and is implemented via a survey. The presented analysis in this research is based on the mental image of 50quarter residents. Statistics were calculated with «chi-square» and «Z» test and the software «spss»، data were analyzed. The results indicate that 52 percent of the image residents to indicator component and 46 percent remaining to front mentioned. So the elevation paly important role in cognitive image formation. It is necessary to avoid actions that cause destruction of Quarter’s landscape. This will contribute to maintaining and enhancing the quarter identity and will lead to a sustainable quarter and city.
    Keywords: Sustainable, identity, cognitive image, landscape, resident perception
  • Aref Aghasafari, Seyyed Hossein Hataminejad, Ahmad Pourahmad, Hosein Kalantari Khalilabad, Hani Mansournejad, Jaber Danesh, Saeed Reza Ebrahimi Kargar Page 39
    Tehran mega city as a capital of country has different functions. The interference in central fabric of this city is very adventurous، long time for doing، complicated and sensitive. This matter was interested for urban planners and urban designers. Interference in eroded fabric of Tehran city brings out the way of rehabilitation and intervention so with carrying out a project of renovation in the corner of this fabric will be diffuse to the other parts of fabric. The information of this research collected by observation، photography، necessary maps، interviews and complete questionnaires and analyze them with descriptive – analytic method and AIDA technique. The results show that the role of the people factors in rehabilitation and renovation - Participative renovation - in eroded fabric is more serious than the other factors in the quarter. In other words، the presence and role of the people must be noted in certainty of renovation.
    Keywords: Renovation, Eroded fabric, Tehran, AIDA Tec
  • Mohsen Rafiean, Mohammad Moayedi, Hassan Salmani, Leyla Tavangar Page 55
    Security and sense of secure as the basic needs of citizens are very important. Urban studies for explain criteria of good environment consider security as one of the quality of life indexes with many theories that support it. Secure urban spaces can supply high calmness، relationship and social activity that can led to satisfaction as a cognitive aspect of quality of life. In this paper after reviewing literature in three dimensions: “perception”، “activity”، “form” that shape urban land scape. Main criteria for measuring sense of security have introduced، those are “sense of place”، “identity”، “interpretative”، “significant image and clarify”، “general perception and visual pleasure”، “form and morphology”. theoretical literature of this research consider “experimental” research Method، and survey analysis by means of “data collecting” from «questionnaire» will be done. Also Data analyzing based on quantitative measure relationship between sense of security and urban land scape have done with hierarchical multiple regression method. Factor analysis and Cronbach''s Alfa method had been used to measure questioner Validity and reliability. Results show that all three levels in the measurement model have a significant relationship (p <0. 05) about case study (Evine neighborhood). Results also show that sense of secure have significant delta with mean (3). It means most of citizens have feel low sense of secure in Evine neighborhood.
    Keywords: landscape, sense of secure, hierarchical multiple regression Method, Evine neighborhood
  • Kyoumars Habibi, Mojtaba Safdar Nejad, Hamid Reza Mosavi Page 69
    Introduction
    The urban public space has been one of the most important elements of spatial structure of city and a context for formation of various cultural، economical، social، religious and other activities which has palpitated as the heart of city through history and narrated it`s story. The old and historical urban fabric، because of its role in unifying body of city and also because of its hidden physical، historical and cultural values، has been the best sign of civic identity. Those values، which old cities had as their own physical specifications، have been expressed inpublic spaces and architectural/urban elements. They are being emanated from culture of citizens. Urban plans،in last five decades، had no consideration to those values and destroyed traditional urban fabric. Therefore thematter of producing، enhancement and developing the suitable، active، dynamic and alive urban public spaces has become anstrategic goal for urban designers to regenerate quality of urban environments. Recognition: Dokhatun square in Shahr-E-Kord city is situated in Darb-E–Emamzadeh neighborhood in old contexture of city. The religious function and commercial role of its adjacent bodies have not only caused forming a Persian- Islamic urban space، but also have formed the central core of city. Such potentials and roles have converted it to a unique urban place. The importance of this square and adjacent shrine is to the extents that all local residents of city believe that they must inevitably bless the beginning of their everyday life with the presence next to it. These features have motivated new plans of development in “Organizing Plan of old fabric of Shahr-E-Kord” for Imamzedeh-Do-Khatun squareto be designed and built in wider dimensions. Since some sections of this square (surrounded between Valiasr Street، new built phase 1 &2 commercial buildings، shrine Dokhatun building and Dar-E Emamzadeh historical public bath) doesn’t have desired public space features (such as lightings، urban furniture، flooring and etc.)، it is necessary to provide an integrated design for its townscape whichcan combine various layers of landscape together and also coverthe new commercial bodies and the existing historical bodies.
    Methodology
    In this article، meanwhile studying existing situation، recognition properties of squares، analyzing these properties and studying written supportive documents، is respected to checking designated urban squares and successful samples of world too in order to both synthesis mess and content and also preparing provisions to create desired، dynamic and vital public space in future limited area of Dokhatun square in form of anurban square (plaza) in context of its landscape. Analysis: Analysis and recognition of existing situation of Dokhatun square in form of a urban square (plaza)، is based on identifying its physical and functional properties. Existing layers or more clearly، existing data of this plan، contain existing historical buildings، new built or under construction commercial buildings، avenues coinciding on historical passages، activities with historical context، historical and cultural context of Shahr-E- Eord and Chahar-Mahal-E- Bakhtiari province with their signs and marks، ceremonies and rituals، activities and uses establish able in public spaces and etc..
    Conclusion
    Results of this article show that despite of bodies as an important physical components of this public space which have been designed and some of them are under construction or some others have been built، but they could combined with content of space and its establish able elements in it and also properties of floor in form of landscape as a component of public space and a bedding for happening activities and social events. More clearly، combination mass of a public space with its contents in order to creat social life and vitality in public space are possible through landscape design; a combination of various layers as main idea of square landscape which is done with aim of integrating space and bodies of square through landscape and content of space and experienced principles in successful squares of world. Output result of this combination designing، is a plan which is provided and represented on basis of perspective defined in project and providing executing it and programming and managing establish able activities and operations، this square will be converted to a desirable public space for social interactions of residents of Shahr-E – Kord city and will retain it as a part of historical structure in central core of cityyet، social and cultural center of city and one of the entrance gates to it and a cause for attracting tourists. This scheme contains activities and operations establish able in square، general and special lightening of square، necessary urban furniture، plants and surfaces of water and flooring.
    Keywords: Square, townscape, Public space, Quality enhancement, urban design
  • Yagub Mohammadifar, Alamdar Alian, Adele Dinlie Page 89
    Sasanians are inevitably one of the most sensational periods of Iranian history، culture and civilization. The Dynasty’s empire started by the time of Ardashir papkan’s Coronation in 226 A. D. The empire was built based on thoughtfulness، civilization and culture of the previous Persian empires. The religious essence of this dynasty is absolutely revealed to everyone، so according to the importance of Culture and artificial aspect perusal of a society in its artworks، the importance of study of artwork and Chahar-taqi remains of the period is indispensible، furthermore، different empires have always considered the significant of this city because of its geographical location (center of Iran) but unfortunately because of insufficient number of artworks and buildings related to Islamic period، it has been undervalued by researchers if this period. So this expedition has been started by two goals; first to study the number and types of different Chahar-taqi in Isfahan and evaluating their sprawl among the city. Six Chahar-taqi which are named; Nakhlak، Qale daar، Shirkooh، Natanz، Khorramdasht، Niaasar Found in this province، have been scrutinized in this article. Some of this Chahar-taqis had been studid before and other ones are being introduced and analyzed for the first time. These Chahar-taqis are devided into two types; Simple and complex which Shirkooh، Qaledaar and Khoramdasht are placed in complex type because of having other architectural structures in their environment. And the other 3، Nakhlak، Natanz، Niaasar are completely single، and belong to Simple Chahar-taqis.
    Keywords: Isfahan, Sasabian period, Religious Architectural, Chahar, taqi
  • Neda Malekzadeh, Hashem Dadashpoor, Mohammad Masoud Page 101
    Review of theories and approaches relevant to urban development in the last hundred years is not indicative of the stakeholders and influential participation in the development of the city. Hence، in order to fix this problem، you need to plan and design the development system will relieve of any planning gaps. One of the plans for the development of a city or urban area is essential and influential stakeholders'' participation in urban development is interdependent، city strategic development approach. Characteristics of the approach by clarifying the notion CDS implies that stakeholders and influential role in the development of the urban area of ​​the city or town is trying to develop all unilaterally. Accordingly، the use of theoretical research on the topic and influential stakeholder participation in district 22 of Tehran Municipality Urban Development Strategy is examined within the framework approach. In the framework of the research approach، four items; environmental، social، economic and administrative stakeholders and influential of participation to the field have been analyzed in this study. Applied research and to collect the required data and a survey questionnaire was used for data analysis from SPSS software. The results indicate that the stakeholders and influential participation in the formation and development of area 22 zone developments in recent years، a growing desire for investing economy (mean 3. 15) in the region is high. But because of social ignorance and lack of trust between government agencies and citizens، stakeholders and influential in the area of ​​social interest (mean 2. 82) is low. Participation in the environmental and management item the averages are 3. 09 and 3. 00. The total average rating of 3. 00 is out of stakeholders and influential participation. Therefore، it is recommended that before any act of economic، social، in the region 22، the contexts to promote stakeholder and influential participation is in the region. This paper argues that the approach of urban planning in the city development strategy with emphasis on stakeholder and influential participation in all aspects of development should be pushed.
    Keywords: city development strategies, participation, stakeholders, influential, collaborative vision building, district 22 of Tehran Municipality