فهرست مطالب

Rangeland Science - Volume:3 Issue: 1, Aut 2012

Journal of Rangeland Science
Volume:3 Issue: 1, Aut 2012

  • 104 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/06/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید صادقی نیا، محمد جعفری، قوام الدین زاهدی امیری، ناصر باغستانی، علی طویلی صفحه 1
    این پژوهش در مراتع سبزدشت شهرستان بافق واقع در استان یزد به منظور بررسی روابط بین عوامل خاکی و محیطی با پراکنش تیپ های گیاهی منطقه انجام شده است. به این منظور چهار تیپ گیاهی شامل تیپ گیاهی Artemisia sieberi، تیپ گیاهیArtemisia sieberi, Stipa barbata Eurotia ceratoides، تیپ گیاهیDorema ammoniacum, Artemisia sieberi, Eurotia ceratoides و تیپ گیاهی Hammada salicornica در منطقه حفاظت شده انتخاب و سپس با استفاده از روش پلات های تو در تو سطح حداقل مشخص گردید. در مرحله بعد در سطح حداقل فاکتورهای مربوط به پوشش گیاهی اندازه گیری شده و در نهایت در داخل سطح حداقل پنج پروفیل به صورت تصادفی در داخل سطح حداقل حفر شده و در هر یک از پروفیل ها اطلاعات مربوط به عمق صفر تا 10 سانتی متری و 10 تا 80 سانتی متری خاک برداشت گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش تجزیه مولفه های اصلی استفاده گردید. نتایج نشان داد که از بین فاکتورهای مورد بررسی عوامل بافت خاک، پتاسیم، فسفر، هدایت الکتریکی و آهک بیشترین تاثیر را بر روی تغییرات و پراکنش تیپ های گیاهی منطقه داشته است.
    کلیدواژگان: خصوصیات خاک، عوامل محیطی، تجزیه مولفه های اصلی، سطح حداقل، بافق، یزد
  • علی مهدوی، جواد اسحاقی راد، مجتبی جمشیدی فرد صفحه 11
    شناخت تنوع گونه ای گیاهان علفی می تواند بعنوان یک شاخص بسیار مهم در مدیریت مراتع و جنگل ها مورد استفاده قرار گیرد. در منطقه رویشی زاگرس با توجه به حضور دام و دامدار، مطلع بودن از وضعیت تنوع و غنای گونه ای گیاهان به منظور مدیریت و یا در صورت تخریب احیاء پوشش گیاهی ضروری می باشد. در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر جهت دامنه و ارتفاع بر روی تنوع گونه ای گیاهان علفی در منطقه دشت ذهاب استان کرمانشاه (زاگرس مرکزی) تعداد 160 کوادرات 4 متر مربعی به روش تصادفی در منطقه پیاده گردید. در هر کوادرات فهرست گیاهان موجود به همراه فراوانی گونه های علفی، ارتفاع از سطح دریا و جهت دامنه ثبت شد. بعد از آماربرداری میزان تنوع زیستی در سه طبقه ارتفاعی (پائین کمتر از 800 متری، میانی 800 – 1200 متری و فوقانی بیشتر از 1200 متری) و چهار جهت دامنه (شمالی، جنوبی، شرقی و غربی) با استفاده از شاخص های تنوع سیمپسون، شانون – وینر، مارگالف و منهینیک مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصل از آنالیز واریانس یکطرفه نشان داد که جهت دامنه و ارتفاع تاثیر معنی داری روی تنوع و غنای گونه ای گیاهان علفی در سطح 95 درصد اطمینان دارد (05/0P<). به این صورت که در دامنه شمالی و طبقه ارتفاعی میانی (800 – 1200 متری از سطح دریا) بیشترین مقدار تنوع و غنای گونه ای و در دامنه جنوبی و طبقه ارتفاعی پائین (کمتر از 800 متری) کمترین مقدار تنوع و غنای گیاهان علفی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، غنا، جهت دامنه، ارتفاع، کرمانشاه
  • محمدحسن جوری، محمد زارع، دیانا عسگری زاده، مونا فخر قاضی، تینا سالاریان، سوده میاررستمی صفحه 21
    اکوسیستم های شبه آلپی تحت تاثیر عوامل زیستی و محیطی از شکنندگی بالایی برخوردارند. زمین لغزش ها، یکی از تبعات منفی در این اکوسیستم است. از مناطق مستعد در بروز این عامل طبیعی، حوزه آبخیز ماسوله در شمال کشور می باشد. به منظور پهنه بندی خطر زمین لغزش از روش شاخص لغزش و نسبت فراوانی بر اساس 12 عامل موثر که شامل: شیب، جهت شیب، کاربری اراضی، سنگ شناسی، فاصله از گسل، فاصله از جاده، فاصله از رودخانه، بارندگی، وضعیت مرتع، شاخص قدرت رودخانه، شاخص ترکیب توپوگرافی و ارتفاع استفاده شد. برای ارزیابی مدل از روش ROC استفاده گردید. نتایج مدل ها نشان داد عوامل سنگ شناسی، توپوگرافی و وضعیت مرتع نقش موثری در بروز زمین لغزش های منطقه داشته اند. چرای بیش از حد، خارج از فصل، زودتر از موعد، خروج دیرهنگام دام و نیز دام مازاد از عوامل زنده مستقیم تاثیرگذار بر وضعیت پوشش گیاهی، نقش توامان ایجاد خطر زمین لغزش را داشته اند. نتایج ارزیابی مدل ها با استفاده منحنی ROC نشان داد مدل شاخص لغزش (85%) دارای کارایی بالاتری نسبت به مدل نسبت فراوانی (14/82%) بوده است. مدیران و حافظان این منطقه می توانند با کنترل چرای دام و استفاده از ابزارهای مکانیکی در مناطق لغزشی، اقدام به جلوگیری و کنترل زمین لغزش مبادرت ورزند.
    کلیدواژگان: اکوسیستم های شبه آلپی، نسبت فراوانی، شاخص لغزش، GIS، ماسوله
  • عزت الله مرادی، غلامعلی حشمتی، علی حسین بهرامیان صفحه 31
    ارزیابی سلامت مرتع، اطلاعات کیفی در مورد ویژگی های اکوسیستم فراهم می کند. ما تغییرات سلامت مرتع را در مراتع نیمه خشک زاگرس ایران در سایت های ثابت، بین سال های 2001 و 2011، در طول یک دوره 10 ساله بررسی نمودیم. در قطعات مراتع، کیفیت پوشش گیاهی به طور قابل توجهی کاهش یافته و تغییرات در گونه های گیاهی بیشتر فصلی و تا حدودی هم مربوط به میزان بارش بود. در سایت های مورد مطالعه سه شاخص سلامت مرتع (ترکیب، عملکرد و پایداری) به صورت گسترده بر مبنای داده های پوشش گیاهی و چشم انداز استفاده شد. نتایج نشان داد که در اکثر سایت ها مقدار سه شاخص متوسط بوده و سایت های کمی دارای مقادیر خیلی کم یا خیلی زیاد می باشند. شاخص ترکیب و عملکرد با درجه بندی درونی سایت ها در هر یک از دوره های اندازه گیری همبستگی بالایی داشتند. نتایج این مطالعه نشان می دهد آشکار سازی تغییرات پوشش گیاهی در سطوح وسیع اراضی مرتعی و تفکیک اثرات مدیریتی و اقلیمی که به صورت گسترده تغییرات زمانی و مکانی دارند مشکل می باشد. همچنین نتایج نشان داد که کاهش مقاومت سطحی خاک و تخریب الگوی جریان آب از عوامل مهم کاهش سلامت مرتع می باشند. مراتع چالقفا دارای بارش کافی جهت تامین رویشگاه بوده لیکن عملیات انسانی موجب تخریب چشم انداز گردیده است. بهترین ابزار جهت چرای اراضی بدون کاهش فراوانی و تولید زیتوده هر یک از گونه های گیاهی، انجام چرای متوسط می باشد.
    کلیدواژگان: وضعیت مرتع، پایش مرتع، مراتع نیمه خشک زاگرس، چالقفا، مراتع سمیرم، سلامت مرتع
  • لیلا خلاصی اهوازی، محمدعلی زارع چاهوکی، فائزه قربان نژاد صفحه 45
    Eurotia ceratoides (L.) C.A. Mey یکی از مهم ترین گونه های شاخص مناطق خشک و نیمه خشک در ایران است. روش های جدیدی برای تعیین توزیع پراکنش این گونه های گیاهی مورد نیاز است از اینرو توزیع گونه Eurotia ceratoides با کابرد مدل هایی از جمله آنالیز تشخیص چندگانه (MDA)، تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی (ENFA) و رگرسیون لوجستیک (LR) مورد ارزیابی قرار گرفت. منطقه مورد مطالعه در شمال شرق مراتع سمنان در ایران واقع است. نمونه برداری در هر یک از تیپ های پوشش گیاهی با استفاده از روش تصادفی-سیستماتیک انجام شد. اطلاعات پوشش گیاهی و همچنین اطلاعات عوامل محیطی همچون توپوگرافی و خاک تهیه شد. روش های پیش بینی توزیع گیاهی MDA و LR با استفاده از نرم افزار SPSS براساس داده های حضور و غیاب اجرا شدند. مدل ENFA با کابرد تجزیه و تحلیل های آماری در نرم افزار بیومپر تنها براساس داده های حضور اجرا شد. در تقشه بندی توزیع گونه-های گیاهی نقشه های تمام عوامل تاثیرگذار براساس پارامترهای مدل مورد نیاز است. نقشه بندی خصوصیات خاک با استفاده از روش زمین آمار اجرا شد. صحت نقشه های پیش بینی با نقشه واقعی پوشش گیاهی مورد آزمون قرار گرفت. نقشه های پیش بینی گونه E. ceratoides (براساس روش های LR و MDA) با ضریب کاپای 56/0 و 64/0 دارای تطابق خوب با نقشه واقعی پوشش گیاهی تهیه شده در منطقه مورد مطالعه بود. ضریب کاپای نقشه پتانسیل زیستگاه گونه E. ceratoides (براساس روش ENFA) 85/0 بود که دارای تطابق بسیار خوبی است. نتایج کاربرد تمام روش ها نشان داد که توزیع این گیاهی در مراتعی با اسیدیته 8-8/7، هدایت الکتریکی 26/0-17/0، بافت لومی-شنی و ارتفاع 2200-1600 است. همچنین ماده آلی در عمق 80-20 و اسیدیته عمق 20-0 اختلاف معنی داری را نشان ندادند. با کاربرد اینگونه روش ها می توان با حداقل نمونه برداری حضور گونه های گیاهی را در دیگر مکان ها پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: نقشه واقعی پوشش گیاهی، روش زمین آمار، ENFA، ضریب کاپا، MDA، LR
  • محدثه امیری، کریم سلیمانی، رضا تمرتاش، میرحسن میریعقوب زاده صفحه 59
    هجوم های زیستی از یک خطر عمده در تامین محصولات و خدمات اکوسیستم ها ناشی می شوند و می-توانند در طیف وسیعی از وضعیت های زیست اقلیمی بر روی اکوسیستم ها تاثیر بگذارند. بنابراین اغلب پایش سیستماتیک گسترش گونه ها در یک ناحیه وسیع اهمیت دارد. مشخص شده که تکنیک های سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی می توانند در شناسایی گونه های مهاجم سودمند باشند. این مقاله نیز به بررسی کارآیی تصویر لندست TM در شناسایی و طبقه بندی گونه های مهاجم کنگر صحرایی و سنبله نقره ای در مراتع وازرود می پردازد. جهت حصول نتایج بهتر، تصحیح اتمسفری تصویر با مدل Cos (t) انجام و سپس تعدادی از شاخص های گیاهی با استخراج میانگین رقومی پیکسل های مربوط به نمونه های تعلیمی بر روی تصویر تصحیح شده اعمال گردیدند. طبقه بندی با الگوریتم حداقل فاصله از میانگین انجام و با نقشه واقعیت زمینی مورد ارزیابی صحت و دقت قرار گرفت. نتایج نشان داد که شاخص های NDVI، Ratio، RVI، TVI و NRVI برای تشخیص گونه کنگر صحرایی و شاخص های DVI و WDVI برای سنبله نقره ای مناسب ترین شاخص ها بودند. همچنین از میان کلیه شاخص های آنالیز شده، شاخص های DVI و WDVI با درجات متفاوتی از تفکیک قادر به تفکیک این دو گونه از هم بوده اند.
    کلیدواژگان: هجوم زیستی، Cirsium arvense، سنجش از دور، Stachys byzanthina، شاخص گیاهی
  • معصومه ایزدپناه، علی اشرف جعفری صفحه 71
    یونجه (Medicago) یک از قدیمی ترین و مهمترین گیاهان مرتعی بوده و در بسیاری از کشورها مهمترین گیاه علوفه ای محسوب می شود. یونجه های یکساله از جهات مختلفی بر یونجه های چندساله برتری دارند. ویژگی های ظاهری بذر مثل اندازه بذر، خار و غلاف، با مقاومت در برابر چرا و امکان استقرار این گیاه در مناطق آب و هوایی مختلف رابطه دارد. برای بررسی تنوع موجود در ویژگی های مورفولوژیکی پنج گونه یونجه،50 نمونه بذری از گونه های, M. rigidula, M. polymorpha, M. orbicularis M. radiate و M. minima موجود در بانک ژن منابع طبیعی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، در گلدان کشت شده و ویژگی های ظاهری بذر و غلافها ثبت شد. نتایج نشان داد که وزن هزار دانه M. rigidula بیشترین تنوع را داشته است. M. polymorpha بیشترین تنوع را در ارتفاع محل جمع آوری داشت. گونه M. radiate بیشترین تنوع را در درصد سختی بذر نشان داد و همچنین بزرگترین اندازه غلاف را داشت. همبستگی بین وزن هزار دانه و ارتفاع محل جمع آوری در M. polymorpha مثبت و معنی دار و در M. orbicularis منفی و معنی دار بود. بر اساس روش Ward گونه ها در دو کلاستر گروه بندی شدند کلاستر اول شامل M. minima و M. polymorpha و کلاستر دوم شامل M. rigidula M. orbicularis, و M. radiate بود. این نتایج نشان می دهد که امکان هیبریداسیون بین گونه ای در گونه های قرار گرفته در هر کلاستر وجود دارد.
    کلیدواژگان: یونجه یکساله، مشخصات مورفولوژیکی، بذر، غلاف، سختی بذر، مقاومت به چرا
  • حمید ترنج زر، مسلم پورمریدی صفحه 83
    تحقیقات مختلفی در ایران و کشورهای دیگر برای ارزیابی بیابان زایی صورت گرفته که منجر به ارائه مدل های ملی و منطقه ای شده است، که از آن جمله می توان به مدل IMDPA اشاره کرد. این مدل برای یک مطالعه موردی در منطقه طراز ناهید ساوه استفاده شده است. در این بررسی پنج فاکتور اقلیم، خاک، پوشش گیاهی، آبیاری و اقتصادی و اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به شرایط منطقه برای هر معیار چندین شاخص در نظر گرفته شد. بر پایه شاخص های گزینش شده برای هر معیار، از میانگین هندسی شاخص ها در هرمعیار، نقشه کیفی معیار مورد نظر بدست آمد و در پایان از میانگین هندسی معیارها، نقشه شدت بیابانزایی تهیه شد. نقشه نهایی بیابانزایی بدست آمده نشان دهنده کلاس متوسط و شدید روند بیابانزایی در منطقه می باشد. با توجه به ارزیابی های صورت گرفته مشخص شد که شاخص بافت خاک با ارزش عددی 75/3 (کلاس خیلی شدید) و وضعیت پوشش گیاهی با ارزش عددی 9/2 تاثیر بیشتری را در بیانزایی منطقه دارد. همچنین ارزش کمی شدت بیابان زایی برای کل منطقه مورد مطالعه 31/2= DSمحاسبه شد که نشان از کلاس متوسط برای کل منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، ارزیابی بیابان، مدل IMDPA، طراز ناهید
|
  • Majid Sadeghinia, Mohammad Jafari, Ghavamodin Zahedi Amiri, Naser Baghestani Maybodi, Ali Tavili Page 1
    This research was conducted to investigate the relationships between soil (organic matter, potassium, phosphorous, sodium, fine gravel, soil texture, EC, lime, gypsum, nitrogen) and environmental (elevation, slope) factors with distribution of vegetation types in rangelands of Sabzdasht, located in Bafgh, Yazd province at 2012. For this purpose, four vegetation types were selected as follows: Artemisia sieberi; Artemisia sieberi, Stipa barbata, Eurotia ceratoides; Dorema ammoniacum, Artemisia sieberi, Eurotia ceratoides; and Hammada salicornica. Minimal area was determined using nested plots. Afterward, vegetation factors were measured and five soil profiles were dug randomly in minimal area. In each profile, data for depths of 0-10 and 10-80 cm were recorded. Principal component analysis was applied to analyze the data. Results showed that soil texture, potassium, phosphorous, EC and lime had the most impact on variation and distribution of vegetation types.
    Keywords: Soil properties, Environmental factors, Principal component analysis, Minimal area, Bafgh, Yazd
  • Ali Mahdavi, Javad Eshaghi Rad, Mojtaba Jamshidifard Page 11
    Recognizing the herbaceous plant species diversity could use as an important indicator applied for the rangeland and forests management. Considering the presence of vegetation and animal husbandry in Zagros region, Iran, being aware of the diversity and richness of plant species is necessary to management or the destructed vegetation restoration. In order to study the effect of aspect and elevation on species diversity of herbaceous plants 160 four m2 quadrates were sampled via transect method in the Dasht e Zahab in Kermanshah, Iran. In each quadrate a list herbaceous species plants, altitude and aspect were recorded. After the inventory, the plant diversity indices were calculated and compared in three elevation classes (low: <800 m, moderate: 800 to 1200 m and high: >1200 m) and four aspect classes (North, South, East and West) using Shannon-Wiener diversity and Margalef richness indices. One-way ANOVA was used to investigate the effect of independent variables (altitude and aspects) on dependent variable (species diversity and richness). The results showed a significant effect of aspect and altitude on the diversity and richness of herbaceous plants (P<0.05). The maximum and minimum diversity and species richness were observed on the northern aspect coupled with middle elevation and on the southern aspect with low elevation, respectively.
    Keywords: Species diversity, Richness, Aspect, Elevation, Kermanshah
  • Mohammad Hasan Jouri, Mohammad Zare, Diana Askarizadeh, Mona Fakhre Ghazi, Tina Salarian, Soodeh Miarrostami Page 21
    Subalpine ecosystems are highly fragile as compared to biological and environmental factors. Landslide is one of the ruinous upshots of this ecosystem. One of the impressionable areas in the cause of natural factor is Masoleh watershed in western Alborz Mt, (Iran). In order to landslide hazard zonation, landslide index and frequency ratio method based on twelve causative factors such as slope, slope aspect, land use, lithology, distance from faults, distance from road, distance from stream, rainfall, range condition, Stream Power Index (SPI), Component Topographic Index (CTI) and elevation Receiver Operator Characteristic (ROC) curve analysis method was also used to evaluate the model. The results showed that geological, physiographical and grassland conditions have an important role in landslide area. Overgrazing, grazing in forth of season, early grazing, late term egression, and excess livestock are considered as direct affecting factors on vegetation, so that they have simultaneous role to make the landslide risk. The verification results via ROC curve showed that the landslide index model (85%) performed slightly better than the frequency ratio model (82%). It was concluded that managers and protectors of this ecosystem can inhibit and conserve the landslide by decreasing the amount of livestock, and short-term exclosure on critical area, and biomechanical dams in landslide-occurred area.
    Keywords: Subalpine ecosystems, Frequency ratio, Landslide index, GIS, Masoleh, Iran
  • Ezatollah Moradi, Gholam Ali Heshmati, Ali Hosein Bahramian Page 31
    Rangeland health assessment provides qualitative information on ecosystem attributes. We examined changes in rangeland health in the Zagros semi-arid rangelands of Iran at fixed sites between 2001 and 2011, over the 10-year period. The rangeland fragments significantly declines in the quality of the vegetation, and changes in plant species were driven largely by seasonality, and to a lesser extent, amount of rainfall. Three indices of rangelands health (composition, function and stability) developed using site-based vegetation and landscape data. The results indicated that the majority of sites had intermediate values of the three indices, and few sites had either very low or very high values. The indices of composition and function were strongly correlated with the subjective ratings applied to each site at each measurement period. The results of this study highlight the difficulty of detecting change over extensive areas of rangeland, and of separating management induced effects from climatic effects in an environment which experiences wide spatial and temporal variation in rainfall. Results showed that soil surface resistance decrease and water flow pattern degradation were the most important causes in rangeland health decrease. Although, Chalghafa rangelands have enough rain falls to support habitation, humans had degraded the landscape. Moderate grazing is the best way to use the grazing land without severe reduction in abundance and biomass of species.
    Keywords: Range health, Rangeland condition, Rangeland monitoring, Zagros Semi, arid rangeland, Chalghafa, Semirom
  • Lyla Khalasi Ahvazi, Mohammad Ali Zare Chahouki, Faeze Ghorbannezhad Page 45
    Abstract. Eurotia ceratoides (L.) C. A. Mey is an important plant species in semi-arid lands in Iran. New approaches are required to determine the distribution of this plant species. For this reason, geographical distributions of Eurotia ceratoides were assessed using three different models including: Multiple Discriminant Analysis (MDA), Ecological Niche Factor Analysis (ENFA) and Logistic Regression (LR). The study area was located in northeast rangelands of Semnan, Iran. Sampling was performed in each vegetation type using randomized-systematic method. Vegetation data in addition to environmental factor's data such as topography and soil were prepared. The MDA and LR methods were performed with SPSS software as predictive modelling methods based on presence and absence data. The ENFA model was performed by the means of necessary statistical analysis in Biomapper (Version 4.0) software only by presence data. The plant predictive mapping needs the maps of all effective factors based on model parameters. Mapping of soil characteristics was done by geo-statistical method. The accuracy of the predicted map was tested with the actual vegetation map. Predictive maps of E. ceratoides (based on the LR and MDA methods) with Kappa coefficients as 0.56 and 0.64 had a good accordance with actual vegetation map prepared for the study area. Kappa coefficient of potential habitat map (based on ENFA method) of E. ceratoides was 0.85; hence, it had a very good accordance. The results obtained by all methods showed that this species is distributed in the rangeland with pH as 7.8-8, EC as 0.17-0.26 dc/m and silty-sandy texture in 1600-2200 m elevation. Organic matter in the depth of 20-80 cm and pH in the depth of 0-20 cm did not significantly influence the differences. Minimum sampling is needed using these methods which provide worth while data about the presence of the plant species in the other places.
    Keywords: Actual vegetation map, Geo, statistical method, ENFA, Kappa coefficient, LR, MDA
  • Mohadeseh Amiri, Karim Solaimani, Reza Tamartash, Mirhassan Miryaghoubzadeh Page 59
    Biological invasions form a major threat to the provision of ecosystems products and services and can affect ecosystems across a wide spectrum of bioclimatic conditions. Therefore, it is important to systematically monitor the spread of species over broad regions. It has long been recognized that remote sensing and geographical information system could contribute to this capacity. This paper aims to investigate the efficiency of Landsat TM images in identifying and classifying invasive species Cirsium arvense and Stachys byzanthina in Vazroud rangelands of Iran. For optimizing results, the Cos(t) model was used for atmospheric correction on the image. Then multiple vegetation indices, by extracting the digital mean of pixels related to training samples of the corrected image, were calculated. A supervised algorithm using minimum distance of mean was used as a classification technique for evaluation against ground truth map. The results indicated that NDVI, Ratio, RVI, TVI and NRVI were the most suitable indices for the discrimination of Cirsium arvense species. The best indices for the Stachys byzanthina species were DVI, NDVI, PVI 1, PVI 2, RVI and WDVI. Of all the indices analyzed, DVI and WDVI were able to discriminate both species but with varying degrees of separation.
    Keywords: Biological invasion, Cirsium arvense, Remote sensing, Stachys byzanthina, Vegetation index
  • Masoomeh Izadpanah, Ali Ashraf Jafari Page 71
    Medicago spp. is the most important forage crop in many regions of the world. Annual medics have distinct advantages over perennial Medicago. These species have faster growth rate in cultivation year, higher crude protein percentage, tolerance to pests and more vigorous seedlings. Morphological and physical aspects of pod and seeds of annual medics play a major role in the tolerance of the plants to over grazing and establishing in different type of rangelands i.e., plants with small seeds can establish better in heavy grazed rangelands, spiny pods establish better in dense compact clay soil, hard seeds increase seed bank of the soil and maintain the pasture for the next years. In order to study the variation in seeds and pods morphological traits of five annual Medicago spp. seeds of 50 accessions of M. rigidula,M. polymorpha, M. orbicularis, M. radiata and M. minima, provided from natural resources gene bank of Iran, were sown in pots. Data were collected for size of the seeds, spins and pods, number of seeds per pod, levels of hardseededness and elevation of the seed origin. Results showed that M. rigidula 1000-seed weight had the most variation. Largest seeds were 17 times bigger than the smallest one in this species. M. polymorpha showed the most variation in the elevation of seed origin (upper=2280 m, lower=5 m above sea level). M. radiata showed the most variation in the amount of hard seeds. M. rigidula showed the least amount of hard seeds (mean=59.93). M. radiata had the largest pods. M. radiata and M. orbicularis showed the highest variation in pod size. M. polymorpha showed the highest variation of spine length. The correlation between 1000-seed weight and the elevation of seed origin was positive and significant for M. polymorpha and negative and significant for M. orbicularis. Based on Ward clustering method, the five species were grouped into two clusters in a dendrogram. First cluster included M. minima and M. polymorpha and the second cluster included M. rigidula, M. orbicularis, and M. radiata. This result indicated that it may possible of interspecific hybridization between species of the same cluster.
    Keywords: Annual Medicago, Morphological aspects, Seed, Pod, Tolerance to grazing, Hardseededness
  • Hamid Toranjzar, Moslem Poor Page 83
    Several studies have been performed to evaluate the desertification in Iran and other countries which led to present national and regional models. One of them is IMDPA model. This model was used as a case study in Taraz Nahid, Saveh, Iran. In this study, five factors including climate, soil, vegetation, irrigation, and socioeconomic ones were evaluated. According to the region conditions for each criterion, several indices were considered. Based on the selected indices for each criterion, the qualitative maps were developed from geometric mean of indices for each criterion and finally, the desertification intensity map was prepared from the geometric mean. The final desertification map shows the balanced (moderate) and intense (severe) classes of desertification process in the region. According to the performed evaluations, the soil texture index with the average value of 3.75 (very severe class) and vegetation conditions with the average value of 2.9 were more effective indices in the region desertification. Also, the desertification quantitative intensity value (DM=2.31) was calculated for the entire study region that showed the moderate class for this region.
    Keywords: Desertification, Evaluation, IMDPA model, Taraz Nahid