فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 44 (زمستان 1390)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 44 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منصور خیرگو، حسن دانایی فرد صفحات 11-46
    سیاستگذاران و مدیران دولتی در فرایند تدوین خط مشی ها، طرح ها، برنامه ها و اقدامات ملی خود بر اساس دو دیدگاه کلی عمل می کنند. در دیدگاه نخست، طرح ها و برنامه ها بر اساس ایده های داخلی و بومی تدوین شده و مبتنی بر جهاد علمی- مدیریتی، نظریه پردازی بومی صورت می گیرد. ولی در دیدگاه دوم، برای ارتقای استراتژی های رقابتی کشور در عرصه بین المللی به آنچه در کشورهای دیگر رخ می دهد، توجه می شود و که بر اثر این فرایند پدیده درس آموزی مدیریتی ملی اتفاق می افتد. در این پژوهش سعی بر آن است که شرایط علی و عوامل تاثیرگذار بر این فرایند شناسایی و مورد آزمون قرار گیرند. هدف از انجام پژوهش حاضر طراحی و آزمون مدلی است که بر اساس آن درس آموزی مدیریتی ملی توسط خط مشی گذاران دولتی ایران تئوریزه و تبیین می شود. روش پژوهش نیز مبتنی بر پژوهش ترکیبی است که در آن از رویکرد اکتشافی و مدل تدوین نظریه و گونه شناسی این پژوهش ها استفاده می شود. در مرحله اول که به صورت «کیفی» انجام می شود، داده ها از طریق انجام مصاحبه های ساختاریافته با مسئولان و مدیران نظام اداری ایران گردآوری می شوند. در مرحله دوم «تم های کلیدی» استخراج شده و به مدل مربوط تبدیل می شوند. در مرحله آخر نیز «آزمون مدل» استخراج شده صورت می گیرد که این مرحله به صورت کمی انجام می شود. نتایج حاصل مبین آن است که بر اساس دیدگاه دوم، خط مشی گذاران بخش دولتی در ایران بر اثر فشار حل مسائل و پاسخگویی به آنها در سریع ترین زمان ممکن به درس آموزی مدیریتی از سایر کشورهای خارجی پرداخته اند. تبیین وضع موجود نظام اداری ایران در قالب چنین مدل هایی می تواند در ارتقای توان نظریه پردازی در جهت حل مسائل آتی مدیریت دولتی کشور کمک شایانی نماید.
    کلیدواژگان: درس آموزی مدیریتی ملی، چالش های مدیریت دولتی، خط مشی گذاری عمومی
  • بهروز بهرام آبادی، مجتبی یمانی صفحات 47-68
    از جمله محورهای اساسی که در قانون برنامه چهارم بر آن تاکید شده، موضوع امنیت ملی و توسعه پدافند غیرعامل است. این موضوع در تعیین منطقه دفاع عامل و غیرعامل یگان های نظامی به عنوان یکی از مهم ترین مراحل تصمیم گیری و طرح ریزی فرماندهان در یک منطقه محسوب می شود. به طوری که این انتخاب می تواند امنیت، تهدیدات، توان رزم نیروها را تحت تاثیر قرار دهد. علم ژئومورفولوژی در قلمرو علوم نظامی با بررسی شیب زمین، خاک شناسی، زمین شناسی، ژئومورفولوژی و شبکه زهکشی در این طرح ریزی دخالت می نماید. هدف از این تحقیق مکان یابی مناطق پدافندی نیروهای نظامی و شناسایی قابلیت های بالقوه منطقه به منظور تعمیم به سایر مناطق کشور با شناخت محدودیت ها و چالش های که این عوامل برای نیروها به وجود می آورند است. روش تحقیق پهنه بندی دشت مسئله و محدوده آن با اتکا به کار میدانی، داده های تجربی و تصاویر ماهواره ایGoogle earth، Aster، نقشه های توپوگرافی1:50000، زمین شناسی و خاک شناسی 1:250000 و استفاده از مدل پهنه بندی و نرم افزار Arc/GISانجام شده است. نتایج حاکی از این است که با بررسی عوامل ژئومورفولوژیکی مناطق و با به کارگیری راهبردهای تاکتیکی و تکنیکی، انتخاب مناطق پدافندی یگان ها و تامین امنیت آن ها در محدوده های پایکوهی و سطوح نیمه مرتفع محدوده مطالعاتی با دقت قابل اجرا است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، ژئومورفولوژی نظامی، دشت مسئله، دفاع عامل و غیر عامل
  • مهدی خیراندیش، کاظم دوستکام، یحیی حسینایی صفحات 69-88
    با ورود به عصر دانایی، موفقیت مدیریت دانش به وجود پیش نیازهای ساختاری، فرهنگی، فناورانه و انسانی ویژه ای نیاز دارد. هدف این پژوهش، شناسایی ابعاد فناورانه مورد نیاز برای موفقیت مدیریت دانش در سازمان است. سوال اساسی پژوهش عبارت است از اینکه ابعاد فناورانه مورد نیاز برای موفقیت مدیریت دانش در سازمان کدام است؟ وضعیت جامعه آماری در خصوص ابعاد و مولفه های مورد نظر چگونه است و نیز آن که چه رابطه ای بین ابعاد پیش گفته و موفقیت مدیریت دانش وجود دارد؟ جامعه آماری پژوهش دانشگاه هوایی شهید ستاری است؛ نمونه آماری پژوهش نیز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعیین شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه حضوری بوده و از روش تحقیق توصیفی- میدانی استفاده شده است. نتایج حاصل از به کارگیری روش های آماری حاکی از رابطه معنا دار مولفه های فناورانه با مدیریت دانش، تفاوت معنادار بین وضعیت موجود مولفه ها با وضعیت مطلوب مولفه ها و اولویت متفاوت مولفه ها در تاثیرگذاری بر مدیریت دانش است. در پایان با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهادهایی به جامعه علمی و سازمانی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، ابعاد فرهنگی، دانشگاه هوایی شهید ستاری
  • شعبان مرادی آیدیشه، پیمان جهان بیگلری، احمد بارانی، رسول کریمی طاهر صفحات 89-122
    پژوهش حاضر با اذعان به اهمیت ارتباطات در سازمان به بررسی و تبیین فرهنگ سازمانی به عنوان یکی از عوامل موثر در عملکرد ارتباطی سازمان می پردازد. ادبیات نظری این تحقیق به تشریح مولفه های فرهنگ شامل فرهنگ سازمانی سلسله مراتبی، توسعه گرا و گروهی و عملکرد ارتباطی سازمان با شاخص های ارتباطات برون سازمانی، ارتباطات درون سازمانی و ارتباطات بین فردی پرداخته است. جامعه آماری این تحقیق شامل مدیران میانی نیروی هوایی ارتش ج.ا.ا است. در این پژوهش با توجه به محدودیت جامعه آماری کلیه افراد جامعه مورد تحقیق قرار گرفته و از روش سرشماری استفاده شده است. روش گردآوری داده ها پرسش نامه حضوری بوده و روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است. برای تحلیل داده از آزمون های آمار استنباطی از جمله ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رتبه ای فریدمن استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل های آماری حاکی از تایید دو فرضیه از سه فرضیه پژوهش است. همچنین اهمیت بالای فرهنگ گروهی در بین مولفه های فرهنگ سازمانی از یافته های جانبی این تحقیق است. در پایان با توجه به یافته های تحقیق، پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سلسله مراتبی، فرهنگ توسعه مدار، فرهنگ گروهی، عملکرد ارتباطی
  • اصغر محمدی فاتح، علی جوکار صفحات 123-158
    در بیشتر پژوهش هایی که عوامل بحرانی موفقیت مدیریت دانش را بررسی کرده اند، مجموعه عواملی به صورت عمومی، به عنوان عوامل کلیدی موفقیت مدیریت دانش معرفی شده اند. با وجود این، هر سازمانی عوامل کلیدی خاص خود را دارد. دغدغه سازمان ها این است که این عوامل را شناسایی و به آن ها توجه کنند تا در موفقیت مدیریت دانش پیش قدم باشند. بر مبنای تجارب سازمان های پیشرو درباره پیاده سازی مدیریت دانش در صنعت هوافضا، عوامل کلیدی توفیق در این مقاله به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفته، به علاوه این که دو مورد کاوی از سازمان های نظامی کشورهای دیگر آورده شده است.
    روش تحقیق در این مطالعه ترکیبی است. یعنی هم از روش کیفی و هم کمی بهره گیری شده و جامعه آماری تحقیق 250 نفر از مدیران و کارشناسان صنایع هوافضا است که به روش نمونه گیری تصادفی و بر اساس جدول گرجسی ومورگان تعداد 152 نفر از بین آن ها به عنوان حجم نمونه انتخاب و جهت جمع آوری داده ها، پرسش نامه بین آن ها توزیع گردید. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که 7 عامل توسعه منابع انسانی، جهت گیری راهبردی دانایی محور، زیر ساخت سیستم های اطلاعاتی، ارزیابی و انتقال دانش، الگوگیری، درگیری فردی و فرهنگ مشارکتی عواملی کلیدی موفقیت در پیاده سازی مدیریت دانش در صنایع هوافضا به شمار می روند. همچنین نتایج مطالعه تطبیقی نشان داد که نقش هر سه مولفه انسان، فناوری و فرآیند(ساختار) در هرسه مطالعه مشهود است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، معماری مدیریت دانش، عوامل کلیدی توفیق، تحلیل عاملی، تحلیل اکتشافی
  • جواد فقیهی پور، سمیه فقیهی پور، عبد الحسین فرهودی، احسان علی اکبری صفحات 159-192
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین متغیرهای وظیفه شناسی، عزت نفس و نظم و ترتیب دانشجویان و ابعاد پرورش نظامی(دین داری، همبستگی یگانی و اعتماد یگانی) بود. این پژوهش از حیث هدف، پژوهش کاربردی، از نقطه نظر زمان گردآوری، از نوع پیمایشی و از نظر روش های جمع آوری داده ها و اطلاعات، میدانی است. پرسش نامه ای محقق ساخته بین 269 نفر از دانشجویان دا.اف، به روش تصادفی طبقه ای، توزیع گردید. داده ها، توسط نرم افزار SPSS و به کمک روش های آماری همبستگی پیرسون و روش رگرسیون خطی چند متغیره تحلیل گردیدند. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان دادند که در بین متغیرهای مستقل پژوهش، به ترتیب متغیر نظم و ترتیب، عزت نفس و وظیفه شناسی و در بین ابعاد منتسب به پرورش نظامی به ترتیب متغیر دین داری، همبستگی و اعتماد یگانی، دارای بیشترین میانگین در بین دانشجویان دا.اف می باشند.
    کلیدواژگان: وظیفه شناسی، عزت نفس، نظم و ترتیب، پرورش نظامی
|
  • Mansoor Kheirgoo, Hassan Danaeifard Pages 11-46
    n the course of developing guidelines, plans, programs and national measures, public policy-makers and managers follow two macro approaches: locally customized ideas based on scientificadministration endeavor and international trend for the purpose of enhancing competitive strategies whereby national administration education is carried out. To this end, this study attempted to explore any variables affecting this trend. In order to test a model based on which national administration education is theorized and elaborated. As a mixed-approach research, the study was done both qualitatively and quantitatively. Data were collected trough a structured interview with the pertinent authorities and then “common themes” were identified and ultimately converted into a model. Quantitatively, the model was tested, the findings revealed that Iranian policy-makers at public administration sector resort to gain education from foreign sources in the light of the presenters exercised on them. Elaborating the status quo of Iranian administration system in the framework of similar models can contribute a lot to theorizing to salve the prospective problems.
    Keywords: national administration education, challenges of public administration, public policy, making
  • Behrouz Bahram, Abadi, Mojtaba Yamani Pages 47-68
    National security and development of passive defense are among the major objectives focused in the Iranian Fourth Development plan, which plays a crucial role in site-selection for military active an passive defense identified as among the stages of decision-making and planning by military commanders in an area. The matter is so crucial that it can affect the security, sources of threat and combat power of the forces. Investigating land slope, pedology, geology, geomorphology and drainage network in such a planning, military geomorphology intervenes in this process. To this end, this study aimed at site-selection in military defense areas and exploration of potentialities in order to generalize the findings into other dry lands given the limitations and challenges ahead. As a field study in design, the study was conducted based on experimental data, pictures obtained from Aster and Google Earth satellite sources, 1:50000 topography maps, geology and 1:250000 pedology-along with employing zoning model and Arc/GIS software. The findings revealed feasibility of the site-selection through studying the geo-morphological parameters, employing tactical and technical strategies in low lands and semi-high areas.
    Keywords: Zoning, military Geomorphology, Masile desert, Active, passive Defense
  • Mehdi Kheirandish , Kazem Doostkam, Yahya Hosseinaei Pages 69-88
    Successful implementation of knowledge management (KM) in the era of knowing requires certain structural, cultural, technological and human requirements among which this study tried to address the technological dimension. Randomly selected sample participants from Shahid Sattari Air Force University responded a questionnaire in descriptive-field study. The findings revealed statistically significant relationship between technological factors and KM, between the status quo of the variables and the desirable status and also various priority of the factors in affecting KM. The study entailed a number of implications as well.
    Keywords: Organizational culture, KM, cultural factors, Shahid Sattari Air Force University
  • Shaaban Moradi Aydisheh, Peyman Jahan, Beiglary, Samad Barani, Rasool Karimi, Taher Pages 89-122
    Acknowledging the significance of communication in an organization, this study was an attempt to investigate and explain organizational culture as an effective varibale in the communicative performance of an organization. To this end, a comprehensive literature review was carried out, then middle managers from Iranian Air Force responded a questionnaire. The data were analyzed through pearson-product correlation and Freedman ordinal ranking scale. The results sustained two of the hypotheses indicating that group culture enjoyed the highest priority among the other variables.
    Keywords: Hirachical culture, Developmental culture, Group culture, communicative performance
  • Asghar Mohammadi Fateh, Ali Jokar Pages 123-158
    A number of general factors affect successful implementation of Knowledge management, but each organization is characterized by a particular set of factors. Organizations are mainly concerned with identifying such factors facilitating their accomplishment in this trend. This study was an attempt to focus on aerospace organizations in terms of such factors through a comparative analysis with a number of foreign military organizations. As a mixed method in design, the study collected its data from 152 participants (i.e. manegers and experts) from the Iranian Aerospace organization based on random-sampling, who answered a questionnaire. Factor analysis results revealed seven factors including development of human resources, strategy and objective, information systems, knowledge evaluation and transfer, modeling, individual involvement, and cultural participation enjoyed the lightest loadings among the factors affecting KM. Results of the comparative analysis supported key roles for human, technology and structure as the most effective parameters.
    Keywords: KM, KM Architecture, Key factors of Success, Factor analysis, Exploratory Factor Analysis
  • Javad Faghihipour, Somayyeh Faghihipour, Abdul, Hossein Farhoody, Moghaddam, Ehsan Aliakbari Pages 159-192
    This study aimed at studying the relationship between three distinct variables including dutifulness, self-esteem, discipline and dimensions of military education (i.e. religiousness, organizational integrity and trust). As an applied research in purpose and field study in design and methodology, the study involved participation of 269 cadets selected based on stratified random sampling who attempted a questionnaire. The data were analyzed through pearson-product correlation and multi-variable linear regression techniques. The results revealed statistically significant correlation among discipline, self-esteem and dutifulness on one hand and religiousness, organizational integrity and trust on the other
    Keywords: Dutifulness, self, esteem, Discipline, Military Education