فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 41 (بهار 1390)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 41 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر شهلایی صفحات 11-42
    یادگیری، مزیت رقابتی سازمان ها برای پیشی گرفتن بر رقبا است و سازمان یادگیرنده، سازمانی است که از یادگیری مستمر همه افراد سازمان، برای ایجاد، کسب، تقسیم و به کارگیری دانش استفاده می کند تا نسبت به تغییرات محیطی، واکنش مناسب نشان دهد. برخی از مهم ترین خصوصیاتی که صاحب نظران برای سازمان یادگیرنده بیان نموده اند، عبارتند از: قابلیت های شخصی، الگوهای ذهنی، چشم انداز مشترک، یادگیری تیمی، تفکر نظام مند، رهبری، فرهنگ سازمانی، ساختار و مدیریت دانش و هر یک از این معیارها، با چند شاخص قابل ارزیابی هستند. هدف کلی این تحقیق، ارائه الگوی مناسب شکل گیری سازمان های یاد گیرنده در ارتش جمهوری اسلامی ایران است. تحقیق حاضر، از نوع کاربردی و به روش موردی زمینه ای است. در این تحقیق ابتدا معیارهای 9 گانه تشخیص سازمان یادگیرنده و شاخص هر یک از معیارها ارائه شد و سپس استادانی که در دانشگاه های آجا مدیریت تدریس می نمایند، مورد پرسش قرار گرفتند و این معیارها تایید شدند؛ آنگاه یگان های آجا با این شاخص ها مورد سنجش قرار گرفتند و مشخص شد که ارتش می تواند سازمان یاد گیرنده باشد و یگان های ارتش، معیارهای سازمان یادگیرنده را (با بالاترین درصد) بدین شرح دارا هستند: رهبری، تفکر نظام مند، فرهنگ سازمانی، قابلیت شخصی، الگوهای ذهنی، یادگیری تیمی، چشم انداز مشترک، ساختار و مدیریت دانش.
    کلیدواژگان: ارتش، یادگیری، سازمان یادگیرنده، مدیریت دانش، چشم انداز مشترک، قابلیت شخصی، فرهنگ سازمانی، الگوهای ذهنی، تفکر نظام مند، رهبری
  • جهانبخش صادقی صفحات 43-66
    پژوهش حاضر به منظور تفکیک انگیزه ها و عوامل رقابت جویی به روش روان سنجی، صورت گرفته است. آزمودنی های پژوهش شامل 400 دانش آموز دختر و پسر (سن 18-14) دبیرستان های دولتی شهر تهران به تعداد مساوی از هر دو جنس به روش تصادفی انتخاب شدند. نتایج حاصل از اجرای پرسشنامه رقابت جویی فرانکن (1995) در هر دو گروه، به صورت مجزا مورد تحلیل عاملی قرار گرفت. در استخراج عامل ها از روش مولفه های اصلی، و در چرخش عامل ها از روش های متعامد و متمایل استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی مجزا، به استخراج و چرخش هفت عامل با ارزش ویژه بزرگ تر از 1 در گروه پسران، و شش عامل در گروه دختران منجر شد. در گروه پسران سه عامل، و در گروه دختران چهار عامل، قابل تفسیر و معنادار تشخیص داده شدند. دو گروه در دو عامل از عامل های به دست آمده مشترک و مشابه اند، که این عامل ها تحت عناوین «اشتیاق به برنده شدن» و «انگیزش برای تلاش و کوشش در رقابت» نام گذاری شده اند. بین عامل اخیر و پیشرفت تحصیلی، در هر دو گروه، همبستگی مثبت معنادار (پسران 01/0P< و دختران 05/0P<) وجود داشت. اما، بین عامل مربوط به «اشتیاق به برنده شدن» و پیشرفت تحصیلی رابطه معناداری وجود نداشت. در گروه پسران عامل دیگری با نام «خشنودی ناشی از عمل کردن به نحو احسن»، و در گروه دختران دو عامل دیگر تحت عناوین «خشنودی ناشی از حصول بهبود در عملکرد» و «ترجیح دادن تکالیف دشوار» به دست آمد. بنابراین، از نظر تشکیل عوامل رقابت جویی، بین دو گروه برخی تفاوت ها و شباهت ها مشاهده شد. در مجموع، نتایج به دست آمده موید یافته های پژوهش های گذشته در مورد عوامل رقابت جویی است.
    کلیدواژگان: رقابت جویی، انگیزه، عامل، تحلیل عاملی، پیشرفت تحصیلی
  • جواد فقیهی پور، سید حسین آتشی، سمیه فقیهی پور صفحات 67-90
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین هوش هیجانی فرماندهان و سه متغیر، تحمل فشار روانی، عزت نفس و مسئولیت پذیری است. این پژوهش از حیث هدف، پژوهش کاربردی، از نقطه نظر زمان گردآوری، از نوع پیمایشی و از نظر روش های جمع آوری داده ها و اطلاعات، از نوع میدانی به شمار می آید. پرسشنامه هوش هیجانی شات برای 32 نفر از فرماندهان و تعداد 507 نفر از دانشجویان (آنان که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند)، توزیع گردید. داده ها، توسط نرم افزار SPSS و به کمک روش های آماری همبستگی پیرسون و روش رگرسیون خطی تحلیل شدند. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان دادند که بین هوش هیجانی فرماندهان گروهان و تحمل فشار روانی، عزت نفس و مسئولیت پذیری آنان رابطه ای مثبت (به ترتیب 353/0r =، 317/0r = و 586/0r =) وجود دارد که در سطح 05/0، این روابط معنادار است. همچنین نتایج حاصل، نشانگر آن است که بین ابعاد ارزیابی و ابراز هیجان و نیز تنظیم و مدیریت هیجان فرماندهان با تحمل فشار روانی، عزت نفس و مسئولیت پذیری آنان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و این در حالی است که بین بعد بهره برداری از هیجان فرماندهان با متغیرهای سه گانه پژوهش، رابطه معناداری حاصل نگردید. مقدار ضریب تعیین تعدیل شده (R2adj)، برای تحمل فشار روانی، عزت نفس و مسئولیت پذیری، به ترتیب برابر 096/0، 071/0 و 322/0 گزارش شده است؛ این بدان معنی است که ابعاد هوش هیجانی (ارزیابی و ابراز هیجان، تنظیم و مدیریت هیجان، بهره برداری از هیجان)، به ترتیب10%، 7% و 32% از کل واریانس متغیرهای وابسته (تحمل فشار روانی، عزت نفس و مسئولیت پذیری) را تبیین می کنند. همچنین نتایج نشان دادند که بین هوش هیجانی فرماندهان گروهان با تحمل فشار روانی و عزت نفس دانشجویان و افراد تحت امر آنان، رابطه ای مثبت (به ترتیب 054/0r =، 008/0=r) و بین هوش هیجانی فرماندهان گروهان با مسئولیت پذیری دانشجویان رابطه ای منفی(057/0r =-) وجود دارد، لیکن این رابطه، از نظر آماری معنادار نیست.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تحمل فشار روانی، عزت نفس، مسئولیت پذیری
  • محمد جمال رازقی، حسین شیرازی، مهران خوش نصیب صفحات 91-110
    امروزه یکی از مشکلات کلیدی تمامی سازمان ها و کسب و کارهای جهانی، مدیریت منابع فن آوری اطلاعات و توسعه آن ها در جهت تحقق اهداف کلان سازمان است. هم سو با روند تکامل کسب وکارها در جهان و توسعه ی فن آوری اطلاعات، نگرش ها و راه حل های مدیریتی و سازمانی مختلفی ظهور یافته اند که هدف اصلی تمامی آنان، مدیریت موثر و کارآمد فن آوری اطلاعات در راستای موفقیت و بقای کسب وکار است. «کتابخانه زیرساخت فن آوری اطلاعات» چارچوبی جامع و جا افتاده در زمینه مدیریت خدمات فن آوری اطلاعات است که بر اساس گردآوری بهترین تجربیات جهانی تدوین شده است. این الگو، کاملا فرآیندی بوده و در دو بخش کلی «ارائه خدمات» و «پشتیبانی خدمات» (در کنار مدیریت نرم افزارهای کاربردی، مدیریت زیرساخت، مدیریت امنیت و دیدگاه کسب و کار) شکل می گیرد و در واقع یک چارچوب راهنما برای مدیران فن آوری اطلاعات در مدیریت و بهینه سازی زیرساخت های فن آوری اطلاعات است و این امکان را برای آنان فراهم می سازد تا از سطح خدمات ارائه شده در سازمان، اطمینان حاصل نموده و بتوانند زیرساخت های مورد نیاز را بر طبق یک برنامه از پیش تعیین شده تامین نمایند.
    طراحی مدل بلوغ سازمان مدیریت خدمات فن آوری اطلاعات، بر اساس الگوی بین المللی و ارائه خدمات با کیفیت و مستمر، از نیازهای ضروری مدیریت ارشد سازمان ها به حساب می آید؛ لذا در این تحقیق سعی بر آن است تا با نگرش فرآیندی و با مرور الگوی مطرح و رایج در خدمات فن آوری اطلاعات و اطلاع از کم و کیفیت آن، طرح مناسبی را (که شامل مدل بلوغ سازمان است)، برای مدیریت خدمات فن آوری اطلاعات تهیه و ارائه نمود.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات، مدیریت خدمات فن آوری اطلاعات، پشتیبانی
  • یحیی حسینایی، محمدرضا ایروانی صفحات 111-134
    شاهنامه سراسر پند و حکمت است. بدون شک ویژگی های اخلاقی، کردار و رفتار (منش پهلوانی) در نتیجه جنگ ها تعیین کننده است. گزینش و انتخاب درست فرماندهان برای مسئولیت های گوناگون در پیشبرد اهداف سازمان و موفقیت یا عدم موفقیت فرماندهان یا مدیران نقش اساسی دارد. فردوسی در داستان فرود سیاوشان برخی از صفات نیک و بد فرماندهان و پهلوانان را بیان می کند؛ از سویی این صفات باعث بروز عکس العمل های متفاوتی می شود که نتیجه جنگ را رقم می زند و نشان دهنده ارتباط آن با صدور دستورات نظامی است. این پژوهش به صورت توصیفی و از نوع کیفی است و هدف از آن بیان جنبه های اخلاقی شخصیت های پهلوانان در موقعیت های گوناگون و ارتباط آن با رفتار و اخلاق فرماندهان است. در این مقاله پس از ذکر خلاصه داستان، برخی از این گونه برخوردها و رفتارها را در داستانی از شاهنامه فردوسی و در قالب چند نکته آموزنده مدیریتی بیان می کنیم.
    کلیدواژگان: اخلاق، رفتار، منش فرماندهی، توس، فرود، شاهنامه
  • فریدون عبدی صفحات 135-150
    به دنبال بروز تحولات گسترده در سطح جهان و افزایش هزینه های مادی و معنوی به کارگیری جنگ سخت، امروزه گرایش به بهره گیری از جنگ نرم، در دایره توجهات قرار گرفته است. لذا پرداختن به موضوع جنگ نرم از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع یکی از عوامل مهم در رسیدن به اقتدار و امنیت و حفظ و استمرار آن، به میزان آگاهی و بهره مندی از دانشجویان (به عنوان افسران عصر جنگ نرم) نسبت به ماهیت و ابعاد مختلف جنگ نرم بستگی دارد؛ چرا که مشکل عدم آگاهی، از مشکلات خطر آفرینی است که سبب تهاجم افکار بیگانگان و دشمنان به حوزه اندیشه، باور و ایمان نیروهای مسلح می گردد. لذا این پژوهش که با هدف بررسی میزان آگاهی و باور دانشجویان دانشگاه افسری امام علی(ع) نسبت به ماهیت و ابعاد مختلف جنگ نرم صورت گرفته است از نظر ماهیت، اهداف و روش جمع آوری داده ها، جزء تحقیقات «توصیفی پیمایشی» محسوب می شود؛ و برای گرد آوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای و پرسشنامه ای استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در وضعیت کلی «میزان آگاهی و باور دانشجویان دانشگاه افسری امام علی(ع) نسبت به ماهیت و ابعاد مختلف جنگ نرم» در حد خوبی است. به نحوی که 6/60 درصد از پاسخ دهندگان در حد زیاد و خیلی زیاد با ماهیت و ابعاد جنگ نرم آشنایی دارند. «الگوگیری از قرآن و سیره ائمه»، «ولایت مداری و تبعیت از ولایت فقیه»، «بصیرت دهی وبصیرت یابی» و «ایمان و اخلاق» بیشترین تاثیر را در مقابله با جنگ نرم دشمن به خود اختصاص می دهند. تلویزیون بیشرین تاثیر و کتابخانه و بهره برداری از منابع نوشتاری و مراکز اطلاع رسانی دانشگاه، کمترین نقش را در آگاهی دهی به پاسخ دهندگان، به خود اختصاص داده اند. در این رابطه، مهم ترین رفتاری که از دانشجویان دانشگاه افسری امام علی(ع) انتظار می رود آن است که با استمرار بخشی و بهره گیری هر چه بیشتراز اصول اساسی اسلام و قرآن و الگو قرار دادن پیامبر و ائمه اطهار و تبعیت از ولایت فقیه و همچنین با افزایش سطح دانش، بصیرت، ایمان و اخلاق در جهت مقابله با جنگ نرم و خنثی کردن تلاش های دشمن، همواره تلاش نموده و سطح آگاهی و باور خود را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، ماهیت، ابعاد، آگاهی، دانشجویان، دانشگاه افسری
  • جلال ترکاشوند، بهرام مرادی صفحات 151-198
    نظام بین الملل، نظامی است که همه کشورها در آن خواستار افزایش قدرتند و یک کشور نمی تواند قدرتش را افزایش داده و بر همگان غلبه کند. بر اساس منطق حاکم بر نظام بین الملل، قدرت های بزرگ به عنوان صحنه آرای اصلی نمایشنامه های بین المللی، هنجارها و قواعد بازی را می نویسند، به صحنه می آورند و اجرا می کنند و اگر برخلاف منافع ملی آنها باشد، آن را نادیده می گیرند. جوهره اصلی استدلال نوواقع گرایان این است که دستیابی به قدرت هسته ای از سوی کشورهای کوچک خطرآفرین نیست، بلکه خطر اصلی از ناحیه قدرت های دیرین است که نظام بین الملل را تهدید می کنند. لذا جهان امروز شاهد رفتار دوگانه قدرت های بزرگ با فعالیت های هسته ای ایران و رژیم صهیونیستی است. ایران را از دستیابی به فناوری صلح آمیز هسته ای باز می دارند و رژیم صهیونیستی را در تجهیز به سلاح هسته ای حمایت می کنند. این روند، به ویژه با حمایت آمریکا و مشارکت دیگر قدرت های مطرح، در حال اجرا است. مقاله پیش رو با تمرکز بر این موضوع، تلاش می کند علت این نحوه برخورد را با نگرش به ماهیت نظام بین الملل کنونی بررسی نماید و معتقد است، در بطن نظام بین الملل موجود، کشورهای برتر، افزایش و نمایش قدرت امریکا را به عنوان چالش در مقابل اهداف حیاتی خود تصور نمی کنند؛ بلکه آن را در قالب هنجارها و ارزش هایی می یابند که در بستر آن منافع خود را تامین شده می بینند.
    کلیدواژگان: بافت و ماهیت نظام بین الملل کنونی، هژمونیک گرایی آمریکا، قدرت های بزرگ، رژیم صهیونیستی و ایران، قدرت هسته ای
|
  • Naser Shahlaei Pages 11-42
    Learning is taken as a competitive advantage of organizations to win over their rivals, and learner organization is the one which takes the advantages of continuous learning of all its staff members in order to create, share and apply knowledge so that it can suitably react to the environmental changes. Authorities characterize a learner organization as follows: personal capacities intellectual models, joint perspective, team-based learning, a disciplined thinking, leadership, organization culture and knowledge structure and management each of which is measurable based on a set of criteria Generally this study aims at proposing an appropriate model for the establishment of learner organization in the Army of the I.R. of Iran. As an applied and case study, it first offers the nine-fold criteria of identifying learner organization along with the scales of each criterion. Then, the professors offering courses in the Army universities were questioned as to verifying the criteria. Subsequently the Army units were evaluated based on these validated criteria. The findings sustain that the Army can be considered as a learning organization and the affiliated units are characterized by the highest percentage of learner organization in terms of the following criteria: leadership, disciplined thinking, organizational culture, personal capacity, intellectual model, team-based learning, Joint perspective, and knowledge structure and management.
    Keywords: Learner Organization, Knowledge Management, Personal Capacity, Organizational Culture, Intellectual Models, Disciplined Thinking
  • Jahanbakhsh Sadeghi Pages 43-66
    The purpose of this study was to distinguish and define psychometrically different factors and underling motives contributing to competition. 400 Subjects, male and female high school students (aged 14-18), were randomly selected. Franken’s Competitive Mastery Questionnaire was administered to two groups. Factor analysis of separate male and female data using Principal Components Analysis with Varimax and Oblimin rotations resulted in extraction of seven factors with an eigen value greater than 1 for males and six factors for females. Two factors named "desire to win" and "motivation to put forth effort in competitive situations" are more common in both groups. However the latter was significantly correlated with academic achievement; but no significant correlation existed between academic achievement and the former one. Another factor named "satisfaction resulting from performing well" loaded more on males, and two other factors named "preference for difficult tasks" and "satisfaction resulting from improving one’s performance" enjoyed higher loadings with females. Thus, it is concluded that males and females are similar in some of the competitiveness factors but different in some others. Generally speaking, results of this study confirm the previous researches in competitiveness factors.
    Keywords: Competitiveness, Motive, Factor, Factor Analysis, Academic Achievement
  • Javad Faghihipour, Sayyed Hossein Ateshi, Sommayeh Faghihipour Pages 67-90
    This study aimed to investigate relationship between the mentioned variables. This study is an applied in purpose, survey in design and field study in terms of data collection procedure.To conduct this study, shad’s emotional intelligence inventory was distributed among 32 commanders and 507 cadets selected based on stratified random sampling. The data was analyzed through SPSS thereby Pearson product correlational analysis and linear regression analysis were run. The findings revealed positive correction among the variables (r=0.58, r=0.31, and r=0.35) indicating significant at p<0.5. Meanwhile, positive and significant correlation was explored between the evaluation parameters and emotional expression as well as between the regulation and management of emotion and tolerance of stress, self-esteem and accountability.On the contrary, no significant correlation was revealed between exploiting emotion and the three other variables. The squared correlation rate (R2adj) for tolerance of stress, self-esteem, and accountability were 0.096, 0.071 and 0.32, respectively. It means that emotional intelligence parameters (i.e. evaluation, emotion expression, regulation and management of emotion and emotion exploitation) explain %10, %7 and %32 of the total variance of the dependent variables. The findings also showed positive relationship between EI of the company commanders with their cadet’s tolerance of stress and self-esteem (r=0.054 and r=0.008) respectively. However, the relationship between the commanders’ EI and the cadets’ accountability was negative (r=0.057), though non-significant statistically.
    Keywords: Emotional Intelligence, Tolerance of Stress, Self, esteem, Accountability
  • Mohammad, Javad Razeghi, Hussein Shirazi, Mehran Khoshnasib Pages 91-110
    One of the key problems a head of world organizations and business enterprises refers to management of IT resources and their development in line with realizing organization’s macro plans. Parallel to business and IT developments at global scale, various attitudes and managerial and organizational approaches have emerged mainly aiming at measures with respect to business promotion and survival. IT infrastructure library is taken as a comprehensive and institutionalized framework in IT service management which has been established on the basis of collecting the best world experiences. It is totally a process-oriented model established in the form of two aspects service rendering and service support (along with managing applied soft wares, infrastructure management, security and business vision) it is, in fact, a guide framework for IT managers involved in IT infrastructure management and improvement. It enables them to make sure of the level of services in the organization and provide the required infrastructures based on an already planned framework.Designing the model, an inevitable need for senior management, is identified as an indication of the organizational growth in IT service management based on international model rendering high quality and sustainable services,. Holding a process-oriented approach, reviewing the current model in IT service management and gaining knowledge on its nature, this study aims at suggesting a sound plan (including organization growth model) for IT service management.
    Keywords: IT, IT Service Management, IT Service Support, IT Infrastructure Library
  • Yahya Hosseinaei, Mohammad, Reza Iravani Pages 111-134
    Shahnameh is rich in terms of advice and wisdom. Without doubt, ethical, behavioral and performance characteristics (heroic behavior) are determining factors in the result of wars. Rational selection and appointment of commanders for various responsibilities play an important role in the promotion of organizational objectives or failure of commanders or managers. In the epic of Siavosh’s arrival, Firdausi cites certain evil and omen characteristics of the commanders and heroes. The characteristics arouse various reactions which determine the result of war and indicate relationship between them and military commands. As a descriptive and qualitative in nature, this study aimed to elaborate on ethical aspects of the hero’s personalities under various situations and their relation to commanders’ behavior and ethic. Having summed up the story, this study presents some of the examples extracted from one of the sample stories as management teaching points.
    Keywords: Ethics, Behavior, Command, Toos, Shahnameh
  • Feridoon Abdi Pages 135-150
    Following the drastic developments at global levels and increase in the material and spiritual expenses of resorting to hard war, tendency to soft war, has gained momentum. In fact, one of the main factors contributing to authority and security and protecting and sustaining them is the extend to which the cadets (as the officers of soft war) possess the knowledge of the nature and various dimensions of hard war. Lack of the knowledge is hazardous in that it encourages the invasion of foreigners and enemies beliefs against the belief and thought system of our military forces. To this end, this study as a "descriptive-field" study in nature, objectives and methodology, aims too investigate extent of the knowledge and perceptions of the cadets as to the nature and various dimensions of soft war. Both questionnaire and library resources were used. The findings reveal that the cadets enjoy a very good level of the knowledge and perception such that 60.6 percent of respondents are at the very highest level of awareness. Factors such as "observation of Quranic and shiat Imam's models" "belief in Velayat and binding to it" giving insight and seeking for insight" "faith and ethic have had the highest frequency in struggling the enemy's soft war. Meanwhile, TV has produced the highest effect while library and exploiting written resources and information centers of the university have played the least effective role in raising knowledge and awareness. In this regard, what is more expected from the cadets is that while sustaining and taking the advantages of the Islamic principles, Quran, following the holy prophet and innocent Imams and Obeying Velayat, as well as through improving their knowledge insight, faith and ethic in a bid to fight soft war and neutralize the enemy's efforts, they can always try and increase their knowledge and strength
    Keywords: Soft War, Nature, Dimensions, Knowledge, Cadets
  • Jalal Torkashvand, Bahram Moradi Pages 151-198
    International system is of the nature in which all states are seeking for increased power and no single state can do it and dominate over all states. Based on the logic governing the international system, great powers are the major players of the international plays; they compose the rules of the game, bring them to the sense, and then perform. The rules can be ignored if they are contrary to their national interests. Gist of the argument of the neo-realists is that access of small powers to nuke is dangerous, while the real threat is from those traditional powers which threaten the international system.Then, the world is witness to double standards exerted by the great powers in dealing with the nuke activities of Iran and Zionist occupier regime. They prevent Iran from gaining access to peaceful nuke while equipping Zionist occupier regime with nuclear weapons. This strategy, being underway, is specially supported by the USA and participation of certain great powers. Focusing on this issue, the present study attempts to address this double-standard given the current nature of the international system. Accordingly, it is held that presently great powers do not look at the USA increasing power and its display as a challenge for their vital objectives rather they evaluate them based on norms and values which guarantee their interests.
    Keywords: Texture, Nature of Current International system, USA hegemonic policy, Great powers, Zionist occupier regime, Iran, Nuclear powers