فهرست مطالب

مهار زیستی در گیاه پزشکی - سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

نشریه مهار زیستی در گیاه پزشکی
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده بنت الهدی حسینی امین، شهرام شاهرخی، فرامرز علی نیا، محمد خسروشاهی صفحات 1-11
    شته ی مومی کلم (Brevicoryne brassicae) از آفات مهم گیاهان خانواده ی چلیپاییان از جمله انواع کلم و کلزا می باشد. در این تحقیق، به منظور بررسی میزان تاثیر اسانس های گیاهی در کنترل این شته، اثر اسانس برگ دو گیاه دارویی اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis)وبرگ بو (Laurus nobilis)روی فرم بی بال حشرات کامل شته ی مذکور مورد مطالعه قرار گرفت. برای تعیین LC50، از غلظت های کشنده 80-20 درصد اسانس ها به روش قطره گذاری استفاده شد. برای این منظور، آزمایش زیست سنجی در پنج تکرار در شرایط دمایی 1±25 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی انجام شد. در هر تکرار تعداد 10 حشره ی کامل شته ی مومی کلم روی یک دیسک برگی کلم درون پتری دیش قرار داده شد. نتایج به دست آمده، اثر تماسی اسانس هر دو گیاه را روی حشرات کامل شته ی مومی کلم نشان داد. مقدار LC50 جمعیت شته، برای اسانس های برگ بو و اکالیپتوس به ترتیب 11563 و 16835 پی پی ام به دست آمد که تاثیر بیشتر اسانس برگ بو را نسبت به اسانس اکالیپتوس نشان داد. اسانس این دو گیاه باعث کاهش باروری و طول عمر حشرات کامل شته ی مومی کلم نسبت به تیمار شاهد شدند. اسانس برگ بو در مقایسه با اسانس اکالیپتوس در کاهش صفات مذکور تاثیر بیشتری داشت. اسانس برگ بو، باروری و طول عمر حشرات کامل شته ی مومی کلم را به ترتیب 47/45 و 78/32 درصد نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. همچنین بررسی میزان دورکنندگی اسانس برگ بو و اکالیپتوس با استفاده از دستگاه بویایی سنج نشان داد که با افزایش غلظت، درصد دورکنندگی اسانس هر دو گیاه مذکور روی شته ی مومی کلم افزایش یافت، ولی میزان دورکنندگی اسانس برگ بو بیشتر از اسانس اکالیپتوس بود. به طوری که میزان دورکنندگی اسانس برگ بو 67/86% و اسانس اکالیپتوس 10% به دست آمد. استخراج اسانس دو گیاه دارویی برگ بو و اکالیپتوس به روش تقطیر با آب و شناسایی ترکیبات آن با استفاده از دستگاه گازکروماتوگرافی- مس اسپکترومتری (GC-MS) نیز نشان داد که 1،8-cineole (یکی از ترکیبات دارای خاصیت حشره کشی) بیشترین درصد ترکیبات تشکیل دهنده ی اسانس هر دو گیاه دارویی را تشکیل داده، به طوری که 50/25 درصد از ترکیبات اسانس برگ بو و 14/35 درصد از ترکیبات اسانس اکالیپتوس را به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: زیست سنجی، اسانس، قطره گذاری، LC50، شته ی مومی کلم، گاز کروماتوگرافی، مس اسپکترومتری
  • لاله نراقی، اصغر حیدری، سعید رضایی، محمد رضوی صفحات 13-28
    پژمردگی ورتیسلیومی از مهم ترین بیماری های گیاهان زراعی از قبیل پنبه، گوجه فرنگی، سیب زمینی و خیار گلخانه ای محسوب شده و باعث وارد شدن خسارات فراوان به این محصولات مهم می شود. کنترل بیولوژیک می تواند یکی از مناسب ترین روش ها جهت مدیریت این بیماری باشد. در این پژوهش، برای بررسی مکانیسم های آنتاگونیستی Talaromyces flavus، ابتدا عوامل بیماری زا و قارچ آنتاگونیست T. flavus از مناطق کشت گیاهان فوق به ترتیب توسط محیط کشت های Komada وTF جداسازی شد. سپس، مکانیسم های آنتاگونیستی آن ها از جمله میکوپارازیتیسم، تولید ترکیبات فرار و غیر فرار روی رشد عوامل بیماری زای فوق مطالعه گردید. در این پژوهش، 60 جدایه ی T. flavus استفاده شد که به ترتیب 23، 15، 14 و 8 جدایه به مناطق کشت پنبه، گوجه فرنگی، سیب زمینی و خیار گلخانه ای تعلق داشت. برای پنبه و سیب زمینی با عوامل پژمردگی Verticillium dahliae و Verticillium albo-atrum، بیش ترین میانگین درصد بازدارندگی (51/81 و 93/64) به ترتیب توسط جدایه های TF-Co-G-1 وTF-Po-V-48 به دست آمد و در هر دو جدایه، ترکیبات غیرفرار بیش ترین تاثیر را روی بازدارندگی رشد عامل بیماری زا نشان دادند. درحالی که، برای گوجه فرنگی و خیار گلخانه ای با عامل بیماری زای V. albo-atrum، بیش ترین میانگین درصد بازدارندگی (67/73 و 78/54) به ترتیب توسط جدایه های TF-To-V-31 و TF-Cu-V-60 موجب شد. براساس بررسی های انجام شده، موثرترین مکانیسم بازدارندگی این دو جدایه، تولید ترکیبات فرار بود.
    کلیدواژگان: Talaromyces flavus، مکانیسم های آنتاگونیستی، Verticillium dahliae، Verticillium albo، atrum، پنبه، سیب زمینی، گوجه فرنگی، خیار گلخانه ای
  • لیلا فراهانی، حسن رضا اعتباریان، حدیث محسنی تکلو، حشمت الله امینیان، نوازاله صاحبانی صفحات 29-39
    در حال حاضر اندازه گیری شدت بیماری در مراکز پژوهشی با استفاده از وسایل دستی و یا از طریق مقیاس دهی چشمی بیان می شود. با گسترش چشم گیر علوم رایانه ای در اندازه گیری دقیق و سریع شدت بیماری، پژوهشی به منظور ارزیابی پتانسیل کنترل بیولوژیک دو مخمر Pichia guilliermondii (A6)وCandida membranifaciens (A4)در تلفیق با سیلیکون (Si) در غلظت های 1/0%، 3/0% و 5/0% و ترکیب آن ها در کنترل جدایه های P1 و P2 از قارچ Penicillium expansumدر دمای 20 درجه ی سلسیوس انجام گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که مخمرهای A4 و A6 به طور معنی داری سبب کنترل کپک آبی میوه ی سیب شدند. تلفیق این مخمرها با Si کنترل به مراتب بیشتر بیماری را در پی داشت. استخراج خصوصیات آماری از ناحیه ی بافت آلوده در کانال های قرمز R، سبز G و آبی B تصاویر دیجیتال آن ها نشان داد که میانگین آبی 70/0=R2 بیشترین اهمیت و انحراف معیار سبز با 43/0=R2 کمترین اهمیت را در شناسایی گروه های آماری شدت بیماری داشتند. تحلیل تشخیص خطی با استفاده از صفات میانگین آبی، میانگین سبز، انحراف معیار آبی، انحراف معیار قرمز، ضریب کشیدگی سبز، انحراف معیار سبز سبب شناسایی گروه های آماری شدت بیماری با دقت 80% شد. نتایج کلی این پژوهش نشان می دهد که رنگ توصیف گر قدرتمندی است که می توان از آن برای اندازه گیری شدت بیماری و اندازه گیری میزان کنترل کنندگی بیماری کپک آبی میوه ی سیب (در مقایسه با شاهد) بهره گرفت.
    کلیدواژگان: LDA، Penicillium expansum، Candida membranifaciens، Pichia guilliermondi
  • محبوبه عبداللهی، فرخنده امتی، مسعود ذگر صفحات 41-52
    بیماری پوسیدگی پیتیومی ریشه ی چغندرقند با عامل Pythium aphanidermatum یکی از بیماری های مهم خسارت زای این محصول در ایران می باشد. کنترل شیمیایی این بیماری چندان موفقیت آمیز نبوده است، بنابراین کنترل آن با عوامل بیولوژیک از جمله جدایه های تریکودرما می تواند به عنوان جایگزینی مناسب برای مدیریت این بیماری تلقی گردد. بررسی میزان کارآیی جدایه های تریکودرما در کنترل این بیماری در شرایط گلخانه طی پژوهشی در طول سال های 87–1386 در مرکز تحقیقات کشاورزی شاهرود انجام گرفت. از بین 22 جدایه ی تریکودرمای به دست آمده از مزارع چغندرکاری شهرستان شاهرود، تعداد 7 جدایه متعلق به چهار گونه ی Trichoderma harzianum، T. longibrachatum، T. koningii و T. erinaceum که در روش کشت متقابل و تولید ترکیبات فرار و غیر فرار کارآیی خوبی در بازداری از رشد میسلیومی عامل بیماری از خود نشان داده بودند، جهت بررسی های گلخانه ای انتخاب شدند. از بین آن ها گونه ی T. erinaceum برای میکوفلور ایران جدید می باشد. در آزمایشات گلخانه ای از دو روش اختلاط مایه ی تریکودرما با خاک و آغشته نمودن بذور (بذرمال یا تیماربذر) استفاده شد. نتایج کلی این پژوهش نشان داد که پوشش دادن بذر چغندرقند با قارچ آنتاگونیست تریکودرما یا اضافه کردن آن به خاک تاثیر چشم گیری در کنترل بیماری در مقایسه با شاهد آلوده دارد. براساس نتایج کلی این پژوهش، جدایه ی 2736 - T. harzianum بهترین تاثیر را درکنترل بیماری از خود نشان داد و در هر دو روش به میزان حدود 70 درصد قادر به کنترل بیماری بود.
    کلیدواژگان: چغندر قند، بیوکنترل، Trichoderma، پوسیدگی ریشه، Pythium aphanidermatum
  • فرید بیکی، ابراهیم محمدی گل تپه، حشمت الله رحیمیان، مسعود شمس بخش، علی برزگر، آنتونی بوسکت، جرج لالوکات صفحه 53
    بلاست مرکبات یکی از مهم ترین بیماری های مرکبات در استان های شمالی کشور می باشد که توسط چند گونه از باکتری بیمارگر سودوموناس (Pseudomonas spp.) ایجاد می شود. این بیماری در شرایط اقلیمی مساعد، خسارت های قابل توجهی را به باغات مرکبات وارد می سازد. در این بررسی، سعی شد تا از باغات مرکبات شمال کشور، مخمرهایی جداسازی و معرفی شوند که دارای توان کنترل بیولوژیک قابل قبولی علیه این بیمارگر باشند. ارزیابی در شرایط گلخانه با مایه زنی یک جدایه از باکتری بیماریزایPseudomonas syringae روی رقم نارنج صورت گرفت. پاشش مخمر سه بار و با فاصله های زمانی دو روزه انجام شد و پس از آن، مایه زنی بیمارگر صورت گرفت. تجزیه و تحلیل آماری نتایج آزمایش براساس طرح بلوک های کامل تصادفی و مقایسه ی میانگین ها با استفاده از آزمون چند دامنه ی دانکن اجرا شد. برای شناسایی جدایه های برتر، ناحیه ی ITS آن ها با به کارگیری پرایمرهای ITS1 و ITS4 تکثیر و تعیین توالی شد. با مقایسه ی نتایج در پایگاه اینترنتی NCBI، مخمرهایSporobolomyces ruberrimus، Cryptococcus albidus، C. magnus و Rhodotorula sp.. به عنوان آنتاگونیست های برتر شناسایی شدند. براساس نتایج، S. ruberrimusموثرترین مخمر بوده و بیماری را بهتر از سایر گونه ها کنترل نمود.
    کلیدواژگان: کنترل بیولوژیک، بلاست مرکبات، Cryptococcus، Sporobolomyces، Pseudomonas و Rhodotorula
  • شهرام فرخی، جلال شیرازی، محمدرضا عطاران صفحات 65-79

    زنبورهای تریکوگراما به عنوان پارازیتویید تخم و عامل کنترل بیولوژیک بال پولک داران زیان آور در سطح وسیعی مورد استفاده قرار می گیرند. این زنبورهای هاپلودیپلویید دارای دو شیوه ی تولیدمثلی شامل نرزایی و ماده زایی می باشند که ماده زایی آن ها اغلب به دلیل حضور باکتری Wolbachiaبه صورت هم زیست درون سلولی است. طی سال های اخیر استفاده از زنبورهای ماده زا و جمعیت های تک جنسی به عنوان شیوه ای جهت افزایش کارایی کنترل بیولوژیک مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر این باکتری بر ویژگی های رفتاری و قدرت پراکنش و میزان پارازیتیسم زنبورهای ماده زا، جمعیت های دوجنسی (B) و ماده زای (BW+) زنبور Trichogramma brassicae(اکوتیپ بابلسر) در قالب آزمایش های بویایی سنجی و همچنین رهاسازی روی بوته های ذرت در دمای 25 درجه سلسیوس اتاق حرارت ثابت با یکدیگر مقایسه شدند. نتایجی که با استفاده از بویایی سنج لوله ای Y شکل بدست آمد، نشان داد که باکتری Wolbachia در زنبورهای ماده ی اکوتیپ بابلسر که آلودگی آن به صورت مختلط می باشد، اثر منفی بر قدرت شناسایی و ردیابی رایحه ی ناشی از آب و عسل و تخم میزبان واسط و نیز تولید فرمون جنسی آن ها تحمیل نمی کند. نتایج آزمایش رهاسازی نیز حاکی از آن است که تفاوت معنی داری بین تعداد تخم پارازیت شده به ازای هر زنبور ماده از جمعیت های مورد آزمایش وجود ندارد. اما بر اساس محاسبات، با رهاسازی 100 عدد زنبور (شامل زنبورهای نر در جمعیت دوجنسی)، به طور میانگین تعداد دسته تخم بیشتری به وسیله ی جمعیت ماده زا (01 /6) در مقایسه با جمعیت دوجنسی (88 /2) پارازیته می شود. در مجموع چنین نتیجه گیری می شود که رهاسازی این لاین ماده زای زنبور تریکوگراما در شرایط طبیعی می تواند از کارایی نسبی بیشتری در برنامه های کنترل بیولوژیک برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: Trichogramma brassicae، جمعیت تک جنسی، Wolbachia، بویایی سنج Y شکل، ماده زایی، پراکنش، ذرت
  • مهین صابری، حسن عسکری، ابوالفضل سرپله صفحات 91-101
    پوسیدگی ریشه و زوال بوته با عامل Monosporascus cannonballus و پوسیدگی ذغالی ریشه بر اثر Macrophomina phaseolina از بیماری های مهم خربزه در اکثر مناطق کشت آن در ایران می باشد. در این پژوهش، اثرات ضد قارچی سرکه ی چوب بر رشد این قارچ ها در شرایط آزمایشگاه به همراه تاثیر توام سرکه ی چوب و تی کمپوست، درکنترل M. cannonballus در گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. بررسی متابولیت های سرکه ی چوب با اضافه نمودن قرص های قارچی فعال و جوان به تشتک های حاوی محیط کشت PDA با غلظت های 025 /0، 05 /0، 125 /0، 25 /0، 37 /0، 5 /0، 75 /0 و 0 درصد حجمی سرکه ی چوب انجام شد. نتایج نشان داد که ترکیبات سرکه ی چوب باعث کاهش معنی دار رشد میسیلیومی M. cannonballusو M. phaseolina در سطح %5 شدند. در گلخانه بذور خربزه در خاک گلدان های حاوی %15 حجمی تی کمپوست و آلوده به M. cannonballusکشت گردید. سه غلظت از سرکه ی چوب (125 /0، 25 /0 و 5 /0) که بیشترین کارایی را در بررسی های آزمایشگاهی داشتند، به خاک گلدان ها اضافه شدند. ارزیابی تیمارها نشان داد که هر سه غلظت سرکه ی چوب باعث کاهش معنی دار شدت بیماری نسبت به شاهد شدند. همچنین تلفیق سرکه ی چوب و تی کمپوست، سبب کاهش شدت بیماری به میزان 94 درصد و افزایش وزن ریشه و تاج گیاه به میزان 8 و 25 درصد در مقایسه با شاهد گردید (05 /0=α).
    کلیدواژگان: بیماری های خاکبرد، قارچ ایستایی، مواد با منشا طبیعی، تحریک کننده ی رشد، پیرولیگنیوس اسید
  • گزارش علمی کوتاه
  • حبیب عباسی پور، غلامحسین حسن شاهی، ریجیو جوسیلا صفحات 103-105
    طی نمونه برداری هایی که از باغ های زردآلوی مناطق شمالی استان فارس انجام گرفت یک پارازیتویید لاروی سوسک شاخک بلند روزاسه شناسایی شد. این گونه با نام علمی Dolichomitus kriechbaumeri (Hym.: Ichneumonidae: Pimplinae: Ephialtini) تاکنون از ایران گزارش نشده است و برای اولین بار از ایران از روی این آفت گزارش می گردد.
    کلیدواژگان: سوسک شاخک بلند، Dolichomitus kriechbaumeri، پارازیتویید، ایران
|
  • Seyedeh Bentolhoda Hosseini Amin, Shahram Shahrokhi, Faramarz Alinia, Mahmood Khosroshahli Pages 1-11
    Cabbage aphid, Brevicoryne brassicae is one of the major pests of Cruciferae plants, especially cabbages and canola. In order to investigate the effect of plant essential oils to control of cabbage aphid, the contact effect of essential oils of laurel, Laurus nobilis and eucalyptus, Eucalyptus camaldulensis leaves was evaluated on apterous morph adults of cabbage aphid. Bioassay experiments were carried out with essential oil concentrations causing 20-80% mortality to determine LC50 by Topical application. The experiment was done in a Germinator with 25±1ºC, 60±5% RH and photoperiod of 16:8 (L­:­D) at five replications and 10 aphid adults were placed on cabbage leaf disc in each Petri dish as one replication. According to the results, essential oils derived from the studied plants had contact effect on cabbage aphid. LC50 of laurel andeucalyptus essential oils on cabbage aphid wereestimated as high as 11563 and 16835 ppm, respectively, and so laurel essential oil was more effective than eucalyptus one. Results of the experiments conducted as completely randomized design with five replications also revealed that tested essential oils reduced the aphid's fecundity and longevity in comparison to the control, but laurel essential oil was more effective. Application of laurel essential oil caused up to 45.47% and 32.78% reduction in fecundity and longevity of cabbage aphid, respectively. Repellency activity of essential oils of laurel and eucalyptus was evaluated using an Olfactometer (model RZR). An increased repellency percentage was observed at higher concentration of the studied essential oils. Repellency of laurel’s essential oil was more than that of eucalyptus, so that repellency percentage was 86.67% for laurel and 10% for eucalyptus essential oils in LC50. Plant essential oils were extracted by Distillation method and their compounds were identified by GC-MS. Results showed that 1,8-cineole (a component with insecticidal effect) was the major component in L. nobilis (25.5%) and E. camaldulensis (35.14%) essential oils, respectively.
  • Laleh Naraghi, Asghar Heydari, Saeed Rezaee, Mohammad Razavi Pages 13-28
    Verticillium wilt is one of the most important diseases of cotton, tomato, potato and greenhouse cucumber that causes serious losses in these crops. Biological control could be an effective strategy for controlling this disease. In this study, for the investigation of antagonistic mechanisms of Talaromyces flavus, first, pathogenic agents and antagonistic fungus were isolated from cultivated regions of above-mentioned crops using Komada and TF culture media respectively. In next step, antagonistic mechanisms of T. flavus including mycoparasitism, volatile metabolites production and non-volatile metabolites production were studied separately. In this study, sixty T. flavus isolates were used from which 23, 15, 14 and 8 isolates belonged to cotton, tomato, potato and greenhouse cucumber respectively. For cotton and potato wilt disease caused by V. dahliae and V. albo-atrum respectively, maximum inhibitory percents (81.51 and 64.93%) were mediated by TF-Co-G-1 and TF-Po-V-48 respectively. Non-volatile metabolites played the most important role in their antagonistic activity. However, for tomato and greenhouse cucumber wilt disease caused by V. albo-atrom, maximum inhibitory percents (73.67 and 54.78%) were mediated by TF-To-V-31 and TF-Cu-V-60 respectively. According to the results, the most effective antagonistic mechanisms of these isolates was volatile metabolites production.
  • Leila Farahani, Hasan Reza Etebarian, Hadis Mohseni Takallou, Heshmatolah Aminian, Navazolah Sahebani Pages 29-39
    Plant diseases severity is presently evaluated using manual tools such as ruler, digital ruler or by scaling. Extending the great potential of computer science in accurate and rapid determination of disease severity, this study was conducted to evaluate biological control potential of two yeasts, Pichia guilliermondii (A6) and Candida membranifaciens (A4) in combination with silicon (Si) at 0.1%, 0.3% and 0.5% for controlling Penicillium expansum P1 and P2 at 20 ˚C. The results showed that antagonistic yeasts controlled blue mold of apple significantly. Combination of the yeasts with Si improved the control of blue mold in comparison with yeasts alone. Statistical information obtained from the infected area in RGB channels showed that blue average (R2=0.70) was the most important and green standard deviation (R2=0.43) was the least important factors in recognition of disease severity. Linear discrimination analysis using blue average, green average, blue standard deviation, red standard deviation, green kurtosis and green standard deviation separated the disease severity statistical groups with the accuracy of 80%. The overall results of this study suggest that the color could be a powerful descriptor which could be applied for determination of disease severity in apple blue mold.
  • Mahbobeh Abdollahi, Farkhondeh Ommati, Masood Zaker Pages 41-52
    Pythium root rot of sugar beet caused by Pythium aphanidermatum is an important yield reducing disease in Iran and so far its chemical control has not been achieved successfully, therefore, alternative control measures including biological control might be effective in managing this disease. A green house study was conducted to investigate the efficacy of some native Trichoderma isolates in controlling this disease in Agricultural Research Center, Shahrood, Iran during 2007- 2008. Out of 22 Trichoderma isolates collected from sugar beet fields, seven isolates belonging to four species (Trichoderma harzianum, T. longibrachatum, T. erinaceum and T. koningii), among which T. erinaceum is a new species for Iran mycoflora and had previously performed effective in inhibiting mycelial growth of the pathogen through dual culture and production of volatile and non-volatile metabolites were selected for green house evaluations using seed and soil treatment methods. Results of green house experiments during two years evaluations indicated significant reduction in seedling damping-off in potted plants treated with Trichoderma isolates either as seed or soil treatment (compared with untreated control). Plant growth promotion was also observed in plants treated with Trichoderma isolates in comparison with untreated control. Based on the overall results of this study, T. harzianum 2736 demonstrated the highest disease reduction (70%) in both methods.
  • Farid Beiki, Ebrahim Mohamadi Gholtapeh, Heshmatollah Rahimian, Masood Shamsbakhsh, Ali Barzegar, Antony Busquets Bisbal, Jorj Lalucat Page 53
    Citrus blast caused by Pseudomonas spp. is one of the most important diseases in the northern citrus growing provinces of Iran which causes considerable losses to citrus orchards in conducive climatic conditions. In this study, we tried to isolate and introduce some yeast strains from citrus orchards with acceptable biological control potential against the disease. The evaluations were performed under green house conditions on sour orange seedlings. Yeast cell suspensions were sprayed three times with two-days intervals on seedlings before pathogen inoculation. Statistical analysis of the results was carried out using Randomized Complete Block experimental design and comparison of disease severity means was performed by Duncan's Multiple Range Test. For the identification of the effective yeast strains, ITS regions of their rRNA operon were amplified using universal primers (ITS1 and ITS4) by PCR and the amplified fragments were sequenced. Based on the above procedures and comparison of the sequences with those deposited in the GenBank, the effective yeasts were identified as Sporobolomyces ruberrimus, Cryptococcus albidus, C. magnus and Rhodotorula sp.According to the results, S. ruberrimus, was the most effective yeast and controlled the disease more efficiently than other species.
  • Shahram Farrokhi, Jalal Shirazi, Mohammad Reza Attaran Pages 65-79

    Trichogramma wasps (Hym., Trichogrammatidae) are frequently used as egg parasitoid and biological control agent of lepidopteran pests. These haplodiploid wasps display two reproductive modes, including thelytoky and arrhenotoky. The thelytoky (unisexuality) are often associated with the presence of endosymbiotic Wolbachia bacteria (α-proteobacteria). The use of thelytokous parasitoids has long been considered as a way to enhance the biocontrol efficacy. In this study a series of experiments were conducted to compare the behavioral aspects, dispersal potential and parasitism of thelytokous (BW+) and bisexual (B) Trichogramma brassicae strains (Baboulsar ecotype) at 25◦C in laboratory conditions. By using Y-tube olfactometer, it was observed that the Wolbachia infection in the Baboulsar strain (mixed population) neither affected the wasp's response to volatile odors of honey water solution and factitious host eggs nor did it interfere with female wasp's sex pheromone emission. Greenhouse release tests on corn plants, resulted in non significant differences between the strains taking the number of parasitized eggs per one female wasp into consideration. However, based on releasing 100 wasps (male and female in the case of bisexual), the number of egg masses parasitized by thelytokous T. brassicae (6.01) was significantly higher than B strain (2.88). Therefore, this thelytokous line of Trichogramma might be superior to bisexual conspecifics under more natural conditions and hence have a higher potential in pest control.

  • Mahin Saberi, Hassan Askary, Abolfazl Sarpeleh Pages 91-101
    Root rot and vine decline disease caused by Monosporascus cannonballus and charcoal root rot disease caused by Macrophomina phaseolina are important diseases of melon plants in Iran. In this study, the efficacy of wood vinegar on the mycelial growth of these pathogens as well as the integrated effect of wood vinegar and compost tea were examined on the control of root rot and vine decline disease. To test the antifungal activity of wood vinegar, mycelial disks (3 mm in diameter) of M. cannonballus and M. phaseolina were placed on PDA culture media amended with different concentrations of wood vinegar (0.025, 0.05, 0.37, 0.5, 0.75 v/v). Wood vinegar inhibited the mycelial growth of both pathogens at 0.05 probability level. In green house condition, muskmelon seeds were sown into pot-soil containing 15% v/v of compost tea and infested with M. cannonballus. Three concentrations of wood vinegar (0.125%, 0.25%, 0.5%) which had shown the maximum inhibitory effect on mycelial growth in the laboratory were then drenched into the soil. Results showed that disease severity was significantly reduced in all concentrations used (α= 0.05). The integration of compost tea and wood vinegar reduced the pathogenicity of M. cannonballus up to 94% compared with untreated control. Roots and shoots weights increased by 8% and 25% respectively in the presence of wood vinegar and compost tea (α= 0.05).
  • Habib Abbasipour, Gholamhosein Hasanshahi, Reijo Jussila Pages 103-105
    During sampling of Apricot branches in several locations in Fars province (in Bavanat and Khorram-Bid) (Iran) at February and March 2012, a larval parasitoid of long horned beetle Cerambyx dux (Col.: Cerambycidae) was found. The ichneumonid parasitoid, Dolichomitus kriechbaumeri (syn. subglabratus), was reared from the larvae of Cerambyx dux, which infests the trunks and twigs of apricot in orchards. Cerambyx dux is a new host for D. kriechbaumeri.