فهرست مطالب

نشریه انسان و محیط زیست
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/11/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ارایه الگوی مدیریت توسعه پایدار کوهستان در ارتفاعات شمال غربی تهران
    مجید عباسپور، ناصر محرم نژاد، ا.نصیری، ر. دیانت صفحه 1
    در این تحقیق به منظور توصیف ساختار مدیریت توسعه پایدار در ارتفاعات بالا دست شهر تهران، ارتفاعات 1400 تا 1800 منطقه 22 شهرداری تهران به عنوان مطالعه موضوعی انتخاب شده اند. توسعه پایدار کوهستان وابسته به شبکه های بنیادی و تبدیل مطمئن دانش است. بنابراین جنبه های چند وجهی محیط زیستی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی تعیین شده اند و شاخص های توسعه پایدار کوهستان، که توسط سازمان ملل تعیین شده اند، تبیین شده است. داده های موجود از طریق سازمان های مختلف و همچنین مشاهده میدانی و مصاحبه با مردم محلی جمع آوری گردیده و با این شاخص ها مقایسه شده است. با انجام تجزیه و تحلیل SWOT استراتژی های توسعه پایدار برای منطقه مورد نظر تعیین گردیده است. داده ها به سیستم GIS وارد شدند و براساس الگوهای موجود آمایش سرزمین نقشه های کاربری های مناسب زمین به دست آمد. با مطالعه قوانین موجود و سازمان های ذیربط چارچوب کلی برای مدیریت استراتژی های به دست آمده و هدایت آن ها بر مبنای کاربری های زمین تعیین شده است.
    این مطالعه موضوعی بیان می کند که تنها با همکاری بین بخشی و چند وجهی بین ادارات دولتی مختلف در کنار تصمیم گیری جمعیت محلی این توسعه شکل می گیرد. آن چه دریافت شده این است که منطقه مورد نظر برای توسعه شهری و صنعت مناسب نمی باشد. اقدام اساسی مورد نیاز عبارت است از کاهش آلودگی آب و جلوگیری از فرسایش خاک است. به بیان دیگر محیط زیست در این منطقه بر جنبه های اجتماعی و اقتصادی اولویت دارد. نتایج به دست آمده از این تحقیق می تواند برای مدیریت ارتفاعات در مناطق 2، 5 و 1 شهر تهران که در دامنه البرز واقع شده اند و همچنین برای دیگر شهرهای کوهپایه ای کشور مفید باشد.
    کلیدواژگان: تهران، البرز، مدیریت، ایران، شهرداری، GIS، SWOT
  • بررسی منافع اقتصادی و اثرات محیط زیستی حاصل از عملکرد سیاست های به کارگیری انرژی های جایگزین در بخش صنعت
    مهدی صادقی، زهرا عابدی، فریده عتابی، آزاده فروزان فر صفحه 2
    استفاده از سوخت های جایگزین در چند سال اخیر مطرح شده و جایگاه ویژه ای به خود اختصاص داده است. در این میان گیترش مصرف گاز طبیعی و جایگزینی آن با فرآورده های نفتی توسط سازمان های ذیربط مورد مطالعه قرار گرفته و سیاست های دولت جمهوری اسلامی ایران نیز مبتنی براستفاده هر چه بیشتر از انرژی گاز و به کارگیری آن به عنوان سوخت در کشور به سرعت گسترش یافته است. در این تحقیق با استفاده از شاخص های جایگزینی انرژی در سال پایه و تعمیم آن ها به سال های دوره مطالعه (82-1373)، میزان جایگزینی براساس واحد انرژی و ارزش سیاست های جایگزینی برحسب واحدهای پولی و همچنین آلاینده های محیط زیستی و گازهای گلخانه ای محاسبه گردیده است. میزان جایگزینی گاز طبیعی به جای فرآورده های نفتی از 31،51 میلیون بشکه معادل نفت خام در سال 1374 به 60،89 میلیون بشکه معادل نفت خام در سال 1382 می باش. نتایج نشان می دهد، کل منفعت اقتصادی حاصل از جایگزینی معادل 8305،98 میلیون دلار بوده است. میزان کل صرفه جویی انرژی در اثر جایگزینی گاز طبیعی به جای فرآورده های نفتی 15،71 میلیون بشکه معادل نفت خام و میزان خالص کاهش انتشارات CO2 در اثر سیاست های جایگزینی در بخش صنعت 32،28 میلیون تن و میزان خالص کاهش انتشارات NOx، 1،04 میلیون تن است. با توجه به منافع اقتصادی و اثرات محیط زیستی سیاست های جایگزینی در بخش صنعت، ضروری است که زمینه لازم برای اجرای بهینه این سیاست ها فراهم شود.
    کلیدواژگان: سیاست های جایگزینی انرژی، اثرات محیط زیستی، بخش صنعت، فرآورده های نفتی، منافع اقتصادی، انتشار آلاینده ها
  • بررسی روند مصرف سموم در منطقه ورامین و تدوین مدیریت کاهش مصرف آن
    ناصر محرم نژاد، سپیده عبداللهی صفحه 3
    هدف از این مطالعه بررسی روند مصرف سموم درمنطقه ورامین و در نهایت ارایه راهکارهای مدیریتی جهت کاهش مصرف سموم در این شهرستان می باشد. با توجه به ارایه آمارهای مختلف از سوی ارگان های ذیربط در خصوص سموم شیمیایی مصرفی شهرستان ورامین، آماری که بیشتر به واقعیت نزدیک بود انتخاب شد. با رسم نمودار روند مصرف سموم در منطقه مشاهده گردید که نمودار دارای سیر صعودی است. در واقع عوامل مختلفی در کاهش مصرف سموم شیمیایی چه به صورت کیفی و یا کمی در منطقه ورامین دخالت دارند. برخی از این عوامل فرصت هایی هستند که به درستی از آنها استفاده نمی شود مانند آموزش و ترویج، نظارت بر باقی مانده سموم در محصولات کشاورزی و تولید زنبور تریکوگراما در انسکتاریوم شهرستان ورامین؛ برخی دیگر از عوامل تهدیدهایی از قبیل: طولانی بودن گردش کار خرید سموم توسط کشاورزان، عدم حمایت از برنامه های IPM، حمایت های دولتی در امر مبارزه شیمیایی با آفات و استفاده از سموم مجاز خطرناک در شهرستان ورامین هستند که در صورت امکان باید حذف شوند. دراین مقاله راهکارهایی از قبیل استفاده از ارگان های فعال در امر آموزش مانند نهضت سواد آموزی یا NGO های فعال درامر محیط زیست برای کمک به بخش آموزش و ترویج کاهش مصرف سموم، واگذاری حواله نویسی، نسخه نویسی و نحوه تحویل سم به بخش خصوصی به منظور کوتاه کردن روند گردش کار خرید سموم توسط کشاورزان، به کارگیری سیاست های بازدارنده نظیر حذف محصولاتی که حاوی باقی مانده بیش از حد مجاز سموم هستند، افتتاح محل عرضه میوه و سبزی که بدون آفت کش تولید شده اند یا دارای باقی مانده سموم نیستند، اجرای طرح مبارزه بیولوژیک در خصوص سایر محصولات کشت شده در شهرستان ورامین با توجه به استقبال خوب انارکاران، واگذاری کامل تولید کنترل کننده های بیولوژیک به بخش خصوصی جهت ایجاد رقابت در به دست آوردن بازارفروش، حذف حشره کش های مصرفی ممنوع شده توسط EPA، WHO، FAO
    کلیدواژگان: سموم آفت کش، مدیریت محیط زیست، کاهش مصرف سموم
  • منظر سازی، موانع صوتی، آلودگی، فضای سبز
    مسعود منوری، نسرین فتحعلی زاده سهرابی صفحه 4
    راه ها به منزله مهم ترین سیستم ارتباطی و حمل و نقل نقش مهمی در پیدایش و توسعه تمدن ها ایفا نموده اند. لذا، به دلیل ویژگی های خاص خود در شکل های مختلف، از بیش ترین اهمیت در دست یابی جوامع انسانی به استانداردهای بالای زیستی برخوردار می باشند.بزرگراه تهران- پردیس در استان تهران واقع شده و در مرحله احداث می باشد. به دلیل اهمیت این بزرگراه و تردد میلیون ها سرنشین وسیله نقلیه از آن، نیاز به بهسازی منظر آن می باشد. روش کار در این تحقیق تحلیلی- توصیفی بوده که پس از جمع آوری اطلاعات درخصوص مبانی نظری تحقیق اقدام به شناسایی محدوده مورد مطالعه و تهیه نقشه های پایه شده است، سپس با تحلیل و بررسی آن ها و توجه به اصول و معیارهای محیط زیستی اقدام به طراحی فضای سبز با کارکردهای مختلف گردید.
    کلیدواژگان: کاربرد فضای سبز در منظر سازی بزرگراه ها (مطالعه موردی: بزرگراه تهران، پردیس)
  • ارزیابی ریسک در واحد تولید و احیای کارخانه آلومینیوم المهدی (عج) بندرعباس به روش تجزیه و تحلیل حالات شکست و اثرات آن در فرآیند تولید محصول (PFMEA)
    سیدعلی جوزی، سحر رضایان، ساناز محمودی صفحه 5
    ارزیابی ریسک فرآیند تخمین میزان ریسک و تصمیم گیری در خصوص قابل پذیرش بودن آن می باش. تحقیق پیش روی با هدف ارزیابی ریسک واحد تولید و احیای کارخانه آلومینیوم المهدی از تاریخ 1/7/1384 لغایت 30/8/1385 به انجام رسیده است. با توجه به گستردی و تنوع فعالیت های کارخانه المهدی در این تحقیق ارزیابی ریسک در واحد تولید و احیای کارخانه به انجام رسید. به این منظور پس از شناسایی فعالیت ها و فرآیندهای مختلف کارخانه، عوامل بالقوه آسیب رسان شناسایی و سپس با توجه به احتمال وقوع و شدت اثر آن ها بر انسان، تجهیزات و سرمایه طبقه بندی گردیدند. در فرآیند ارزیابی ریسک از
    روش
    «تجزیه و تحلیل حالات شکست و اثرات آن» بهره گیری شد از مقایسه اعداد اولویت ریسک محاسبه شده در واحد تحت مطالعه کارخانه نتیجه شد که اولویت ریسک در فعالیت های عایق الکتریکی با نمره 162 در رتبه اول و پس از آن فعالیت های باز کردن بیرینگ چرخ ها، بالابرهای مکانیکی، جرثقیل پنج تن و سیستم Earthing با نمرات 144، 140، 140 و 108 در رتبه های دوم تا پنجم قرار دارند. پیش بینی می شود فعالیت های پل های کرین و بالابر (آسانسور) با نمرات 20 و 36 واجد کمترین عدد اولویت ریسک باشند. نتایج اجرای این مطالعه در واحد تولید و احیای کارخانه نشان از کاهش نسبی حوادث ناشی از کار در طول زمان اجرای این تحقیق و پس از آن دارد. با افزایش نسبی تعداد شاغلین واحد تحت بررسی در سال 1385 نسبت به سال 1384، ضریب شدت، تکرار حوادث و تعدد آن در هر دو بخش شاغلین و پیمانکاران به طور متوسط 40 درص کاهش نشان داده است. در همین حال تعداد روزهای کاری از دست رفته به علت حوادث ناشی از محیط کار و نیز هزینه های درمانی نیز در طی سال های یاد شده حداقل 35 درصد کمتر شده است.
    کلیدواژگان: واحد تولید و احیای کارخانه آلومینیوم، ارزیابی ریسک، تجزیه و تحلیل حالات شکست و اثرات آن، عدد اولویت ریسک
  • ارایه الگوهای مناسب طراحی محیط اطراف ساختمان ها با هدف کاهش مصرف انرژی
    حسنعلی لقایی، فریده عتابی*، مجتبی انصاری، شیرین بهار صفحه 6

    حدود 34% از انرژی کل مصرفی کشور به ساختمان ها و سرمایش، گرمایش و روشنایی مربوط به آن ها اختصاص دارد. اگر چه مصرف انرژی در بخش ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری کشور به ازای هر متر مربع 2 الی 3 برابر استانداردهای جهانی است، اما شرایط آسایش حرارتی در داخل ساختمان ها محقق نشده است. عدم توجه به صرفه جویی مصرف انرژی، آسیب های جدی از جهت تامین آن به منابع ملی و منطقه ای تحمیل نموده و منجر به تولید بیش از حد دی اکسید کربن و انواع آلاینده های هوا می شود. روش های مختلفی به منظور کاهش مصرف انرژی در ساختمان وجود دارد، اما با طراحی مناسب محیط نیز می توان بازدهی انرژی را بیش از پیش افزایش داد. از آن جا که یکی از اولویت ها و سیاست های کشور کاهش انرژی مصرفی در بخش ساختمان و مسکن است، بنابراین انجام تحقیقات و مطالعات جامع و همه جانبه در این زمینه ضروری است. در این تحقیق با هدف طراحی محیط اطراف ساختمان ها به منظور کاهش مصرف انرژی، عوامل اقلیمی نظیر تابش آفتاب و موقعیت خورشید در آسمان در فصول مختلف، اثرات تابش و روش های کنترل آن توسط درختان و درختچه ها و گیاهان رونده، عامل باد و اثرات آن و روش های به کارگیری درختان و پوشش گیاهی برای ایجاد بادشکن و کانال های هدایت نسیم و بادهای مطلوب مورد بررسی قرار گرفته و ضوابط و معیارهای حاصل از مطالعات به صورت تطبیقی- کاربردی در طراحی محیط اطراف یک ساختمان نمونه واقع در منطقه 22 شهر تهران به کار گرفته شده است، به این ترتیب که ابتدا مشخصات جغرافیایی و اقلیمی منطقه 22 و سایت انتخابی به طور کامل آنالیز و بررسی شده و پس از ارزیابی اطلاعات، کلیه عوامل فوق منطبق با شرایط اقلیمی و موقعیت شهری طی طراحی های مفهومی کنترل تابش و اثرات باد، پلان و پرسپکتیو ساختمان و محیط اطراف آن ارایه گردیده است که پیش بینی می گردد با اعمال تدابیر فوق حدود 20 الی 25% از انرژی مصرفی در ساختمان صرفه جویی شود. در نهایت کلیه ضوابط به کار گرفته شده در ساختمان نمونه، به صورت یک دستور العمل پیشنهاد گردیده است.

    کلیدواژگان: طراحی محیط، صرفه جویی انرژی، ساختمان، اقلیم، پوشش گیاهی
  • بررسی روش های حذف فنل سولفونیک اسید از پساب صنایع آب کاری
    علی ترابیان، امیرحسام حسنی*، اسماعیل اسماعیلی صفحه 7

    گسترش صنعت ورق های اندود موجب ایجاد پساب هایی با محتویات متنوعی گردیده اند که فنل سولفونیک اسید (PSA) یکی از آن ها بوده که به عنوان الکترولیت در این صنایع به کار گرفته می شود و به علت خاصیت اسیدی و دارا بودن حلقه فنلی به عنوان الکترولیت در این صنایع به کار گرفته می شود و به علت خاصیت اسیدی و دارا بودن حلقه فنلی به عنوان یکی از آلاینده های محیط زیست شناخته شده است. در این تحقیق جهت تصفیه فاضلاب حاوی این ترکیب از سه روش انعقاد و لخته سازی، جذب سطحی (بهره گیری از GAC) و اسمزمعکوس، جهت تصفیه و حذف PSA از فاضلاب بهره گرفته شد. در روش انعقاد و لخته سازی از سه منعقد کننده آلوم، سولفات فرو و کلرور فریک به همراه آهک (کمک منعقد کننده) استفاده گردید. مواد نام برده در بهترین شرایط به ترتیب راندمان های 36% 4/34% و 7/32% در حذف PSA از خود نشان دادند. در روش دوم تصفیه پذیری PSA توسط سیستم جذب سطحی (استفاده از GAC) در غلظت های مختلفی از PSA مورد بررسی قرار گرفت، مطالعات بعدی مقدار بهینه کربن فعال را جهت تصفیه فاضلاب مورد نظر lit/kgr 163 نشان داد که در کل متوسط راندمان حاصله 90% به دست آمد. در روش تصفیه پذیری PSA توسط سیستمR.O از دو غلظت مختلف این ماده یعنی mg/lit 25 و mg/lit200 استفاده شد که در یک حالت بهره برداری پیوسته، به ترتیب راندمان های 100% و 9/99% به دست آمد

    کلیدواژگان: جذب سطحی، اسمزمعکوس، انعقاد و لخته سازی، ورق قلع اندود
  • ارزیابی مقدماتی زیستگاه شنگ (Lutra lutra) به روش های اوتینو و آلبایراک در رودخانه جاجرود
    روح الله میرزایی، محمود کرمی، افشین دانه کار، اصغر عبدلی صفحه 8
    شنگ (Lutra lutra) پستانداری نیمه آبزی از خانواده Mustelidae است که در راس هرم غذایی قرار دار. برای بررسی وضعیت پراکنش شنگ در منطقه مورد مطالعه با پیروی از روش استاندارد، 16 ایستگاه مطالعاتی در امتاد رودخانه و در فواصل حدود 5 کیلومتری انتخاب و در امتاد 600 متر نمایه های شنگ، برخی ویژگی های زیستگاهی مانند پوشش گیاهی، عرض رودخانه و ماهیان رودخانه بررسی شد و به منظور ارزیابی مقدماتی زیستگاه از روش های اتینو و همکارانش، و روش توزون و آلبایراک استفاده شد و کارایی روش ها با توجه به ویژگی منطقه ارزیابی گردید. مطابق نتایج به دست آمده، فقط در 6 ایستگاه نمایه های شنگ مشاهده و سه هسته مرکزی برای این گونه در رودخانه جاجرود شناسایی شد. براساس این ارزیابی مشخص شد که ایستگاه های بالادست سد لتیان دارای کیفیت مطلوبی نیستند و منطبق با روش اوتینو تنها ایستگاه 12 و طبق روش توزون ایستگاه های 12 و 14 مطلوب ترین ایستگاه ها بودند. مقایسه دو روش با فراوانی نمایه های منطقه نشان داد که انطباق روش آلبایراک با ویژگی منطقه بهتر از روش اوتینو است.
    کلیدواژگان: شنگ، ارزیابی زیستگاه، روش اوتینو، روش آلبایراک، رودخانه جاجرود
  • ضرورت ارایه مدل های بهره برداری منطقه ای جهت استفاده منابع آب تجدید پذیر در کشاورزی
    پیام نجفی صفحه 9
    کمبود منابع آب شیرین و فقر کیفی خاک های کشاورزی در ایران، ضرورت توجه به منابع آب تجدید پذیر را گوش زد می کند. این منابع شامل پساب های خانگی و انسانی، پساب های صنعتی ناشی از کارخانه های بزرگ تا کارگاه های کوچک، شیرابه های ناشی از پسماندهای شهری و صنعتی، زهاب های ناشی از بارش در مناطق شهری و صنعتی و زهکشی از اراضی تحت کشت می باش. این منابع با توجه به گسترش زندگی شهری و تجمع و تراکم جمعیت، صنعت و کشاورزی در اطراف شهرهای بزرگ در نقاط مشخصی متراکم شده است و رهاسازی بون کنترل این منابع منجر به آلودگی محیط زیست شده و سلامت ساکنان این نقاط را به خطر انداخته است. براساس بسیاری از یافته ها، بهترین شیوه دفع پساب ها و زهاب ها استفاده مجدد از آن در کشاورزی و فضای سبز است. البته این استفاده باید به نحوی باشد که خود منجر به مشکلات زیست محیطی، بهداشتی و کیفی برای محصولات و مصرف کنندگان محصولات کشاورزی در کوتاه مدت و بلند مدت نگردد. در حال حاضر برای کاربرد چندباره منابع تجدید پذیر استانداردهایی توسط دستگاه های ذیربط ارایه شده است. ولی آنچه مسلم است این استانداردها انعطاف لازم در جهت برخورد با شرایط و عوامل مختلف طبیعی و مصنوعی به وجود آمده و شیوه های مدیریتی امروز را ندارند و قابلیت تعمیم به همه شرایط را ندارند. در این مقاله به عواملی که در طراحی یک مدل منطقه ای برای بهره برداری آب با کیفیت پایین می توان در جهت بهره برداری در کشاورزی به کار برد، پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: منابع غیر متعالف آب، تجدید پذیر، مدل، محیط زیست، آبیاری
|
  • Mountain Sustainable Development Pattern in Tehran's North-West Altitudes
    Majid Abbaspour, Naser Moharramnezhad, A.Nasuru, R.Dianat Page 1
    In this research in order to describe structure of mountain sustainable development management in Tehran، altitude of 1400 to 1800 in district 22 of Tehran municipality has been chosen as case study. Mountain sustainable development is depended on institutional network and confident interchange of knowledge. So intersectional environmental، social، economic and cultural aspects have been determined and indicators of mountain sustainable development، which was declared by United Nations، have been mentioned. Existing data، gathered from different departments and throw observation and interview with local people have been compared with these indicators. SWOT analysis was used to determine the strategies of sustainable development for the mentioned area. Data was entered in to GIS system and land use maps were derived based on existing patterns. A general frame work for strategic management، according to determined land use، was developed by studding existing laws and related organizations. This case study illustrates that only with intersectional and interrelated cooperation between various governmental departments along with local population decision making the development could take place. It is founded that the area is not suitable for urban and industrial development. Essential act is to reduce water pollution and prevent land erosion. In other words environment has priority to other social and economic aspects in this area. Results of this research can be useful for mountain management in district 2، 1 and 5 of Tehran municipality which are situated at foothill of Alborz and also other mountains cities.
    Keywords: Tehran, Management, Iran, Municipality, GIS, SWOT
  • Evaluation of Substituted Energies Policies in Industry Sector with Economic & Environmental Considerations
    Mehdi Sadeghi, Zahra Abedi, Farideh Atabi, Azadeh Forouzanfar Page 2
    In recent years substitution of fuels has found a special place. Responsible organizations have considered development of natural gas uses and oil products substitution by natural gas. The policies of Islamic Republic of Iran has developed to use the large quantities of natural gas and its use as a fuel in the country. This paper has used energy substitution indicators measure in base year (1373) and has generalized them to case study years (1382-1373). So this paper explains the rate of substitution based on energy unit and value of substitution polices according to monetary units and environmental pollutants and green house gases. The rate of substitution has increased from 31. 51 million barrel equivalent crude oil in 1374 to 60. 89 million barrel equivalent crude oil in 1382. The total economic advantages of substitution has been 8305. 98 million dollar and total quantity of energy providence due to substitution is 15. 71 million barrel equivalent oil. Reducing carbon dioxide (CO2) emissions as a result of substitution is 32. 28 million ton. Reducing (NOx) emissions as a result of substitution is 1. 04 million ton. According to economic advantages and environmental impacts of substitution polices in industry sector، it is necessary to provide essential conditions for substitution policies.
    Keywords: Energy substitution policies, Environmental impacts, Industry, Oil products, Economic advantages, Pollutants emission
  • Management of Reduction Pesticides Consumption in Varamin
    Nasser Moharam Nejad, Sepideh Abdollahi Page 3
    The purpose of this study is to investigate the pesticide use trend in Varmin، to propose the managerial techniques for the pesticide reduction in this area. Among the statistics proposed by related organization about chemical pesticide use in Varamin، the most precise one was diagramed which indicates the rising pesticide use trend. There different factors contributing to decrease the chemical pesticide use in respect of quantity and quality in the region. Some of these factors are opportunities، which are not correctly utilized، such as: training and extension، having control on the pesticides residue in agricultural products and production of Tricogramma spp. In Vermin''s Insectarium. Some other threats، which should be possibility omitted، are as follow: long process of pesticide providing by farmers، not supporting the IPM program، governmental supports of chemical pesticides and forbidden pesticide utilization in Varamin. Through this article there are some techniques to enforce the opportunities or omit the threats related to decrease chemical pesticides use which is mentioned here: using active training organizations such as literacy movement or nongovernmental organization for environmental training to help training and extension section in decreasing pesticides use. Privatization of draft and copy writing and even delivery of pesticides to shorten the process of purchasing it by farmers. To use avoiding policies like omitting the products which contain pesticides residue more than standard level. Opening some centers including fruits and vegetables which are produced without use pesticides or contain no pesticides residue. Implementation of biological figh project for other planted products in Varamin considering pomegranate planters glad hand. Perfect privatization of biological controllers for making competition to gain the purchase markets. Omitting the forbidden pesticides by EPA، WHO and FAO in Varamin and introducing the substitutes with low-risk to the farmers of this region.
    Keywords: Pesticide, Environmental management, reduction of pesticides consumption
  • Application of green space for highway landscaping (Case study: Tehran- pardis highway)
    Masoud Monavari, Nasrin Fathalizade Sohrabi Page 4
    Roads are the most important transportation system that have important role in development of cultures. Because of the specific characteristics of roads, they have the most important in achieving human societies to environmental standards. Tehran- pardis highway is located in Tehran province and it is under construction. Because of traveling millions of traveler and vehicles in this highway each year, there is necessity of restoration and environmental designing of its landscape. The methodology of this study was descriptive analytical. After collecting information about theoretical basis of this research, the geographical and environmental situation of the study area was identified. Indeed, providing base maps with ARC- GIS was required for analyzing environmental criteria to green spaces designing with different functions.
    Keywords: landscaping, noise Barriers, pollution, green space
  • Risk Assessment and Production Unit of Bandarabbas Al-Mahdi Aluminum Factory Using Process Failure Mode & Effect Analysis Method (PFMEA)
    Seyed Ali Jozi, Sahar Rezaian, Sanaz Mahmoodi Page 5
    This study Assessment the risk of the overall process of estimating the rate of risk and decision making concerning its acceptability. The research making concerning its acceptability. The research has been carried out to evaluate the environmental risk of Al-Mahdi Factory between the dates: 2006/02/20 to 2007/04/21. For this purpose, the potentially harming factors of the factory were identified after the environment of the region under the influence and various activities and processes had been identified. Then, they were classified according to their possible occurrence and the intensity of their effects on human, environment and capital. Due to the vastness and variety of the activities performed in Al-Mahdi Factory, the evaluation of the environmental risk was concerned in the producing and regenerating unit. Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) has been applied. A comparison between the rate of RPN factors (risk Priority) in this unit shows that the Risk Priority Number in Electrical detent activity with 162 degree in the first level, and then in opening of ball bearing wheels, mechanic elevators, 5 tons crane and Earthing system activities with 140, 144, 140, and 108 degrees in second to fifth levels. Also crane keepers and elevator activities with 20 and 36 degrees have the lowest RPN rate. This study shows that in producing and regenerating Unit, accidents in the work place has been reduced during and after the period of this research. With relative raise of members of employers in this unit in 2006 in compare with the year before, severity, occurrence and number of accidents in both parts employers and contractors shows %40 reduction on the average. Also numbers of lost days due to accidents and medical costs in these mentioned years at least %35 has been decreased.
    Keywords: Reduction, Production Unit of Aluminum Factory, Risk Assessment, Failure Mode, Effect Analysis, Risk Priority Number
  • Appropriate Landscaping Design of Bulding Surroundings for Energy Saving
    Hassanali Laghai, Farideh Atabi, Mojtaba Ansari, Shirin Bahar Page 6

    Nearly %34 of total energy consumption of our country is used by buildings، their lighting، heating and cooling systems. Despite the fact that energy consumption in residential، commercial and administration buildings in Iran for each square meter is 2 to 3 times the international standards، temperature comfort condition international standards، temperature comfort condition inside the buildings is not yet available. Because of not considering energy saving، national and regional sources have faced serious problems in providing required energy and too much Carbon Dioxide and other air pollutants are generated. There are different ways to decrease energy consumption in a building، However landscaping design، increase energy efficiency. As one of the country priorities and policies is to reduce energy conducting brief studies and thorough investigations seems necessary. In order to decrease energy consumption by landscaping design of buildings، climatic factors such as solar radiation and the position of the sun in the sky in different seasons; effects of solar radiation and techniques of controlling these effects by means of trees and shrubs and plants; wind factor and its effects and using trees and shrubs and vegetation type to create wind break and wind channels to lead breeze and desirable winds were investigated in this research، and the result factors and regulations of the investigation was used as comparative- operational rules in landscaping designing of a prototype building located in district 22 of city of the municipality of Tehran. It means that first all geographic and climatic specifications of district 22 and the selected site were completely analyzed and investigated and after data assessment، all the above mentioned factors were submitted in accordance to climate conditions and urban location through conceptual designing of solar radiation and wind effect control; building plan; perspectives; and building landscape. It is estimated that applying these measures will result to 20 to 25 percent of energy saving in the building are recommended as an instruction.

    Keywords: Landscaping design, Energy saving, Building, Climate, Vegetation type
  • Study of the methods of removal phenol sulfonic acid from the wastewater of plating industries
    Ali Torabian, Amir Hesam Hassani, Esmaeil Esmaeili Page 7

    Development of electroplated coated sheets، such as tin coat، has resulted in the formation of effluents with various contents، one of which is phenol sulfonic acid (PSA)، which is as electrolyte in these industries and، because of its acidity and having a phenolic cycle، has been identified as a well-known environmental pollutant. In this research، to treating the sewage containing this combination، three methods of coagulation and flocculation، absorption (using GAC) ad reverse osmosis were used. In the coagulation and flocculation method، three coagulants، i. e. alum، ferrous sulfate and chloroferric along with lime (as coagulant) were used. In the best conditions، the material mentioned above shows the efficiencies of %43. 4، %36 and %32. 7، respectively. In the second method، PSA treat ability by the absorption system (using GAC) was examined in different PSA concentrations. Subsequent studies indicated optimum activated carbon quantity for the treating in question to be 163 lit/kg، in total yielding the efficiency of %90. In the PSA treat ability method، two different concentrations of this material، i. e. 200 mg/lit and 25 mg/lit were used by the R. O. system and، in one continuous exploitation mode، efficiencies of %99. 9 and %100 were obtained، respectively.

    Keywords: Absorption, Reverse Osmosis, Coagulation, flocculation, Tin plated Industries
  • Primaary Habitat Assessment of otter (Lutra lutra) using Ottino and Albayrak methods in Jajrood River
    Roohollah Mirzaei, Mahmood Karimi, Afshin Daneh Kar, Asghar Abdoli Page 8
    The Eurasian otter (Lutra lutra) is a semi-aquatic mammal from Mustelidae family and is recognized as one of the top predators in freshwater systems. To study distribution standard method was used. This method is a systematic sample survey for field signs of otters. 16 survey sites at about 5 km intervals were selected and Otter signs، habitat parameters such as vegetation cover، river width and fish of river were recorded for each 600 m stretch by walking the entire it (both banks) of all river، wading in the river wherever posstyible. For primary habitat assessment، Paola Ottino et al. methods، Ulhami T. Z.، Urfan Albayrak method، were used. Efficiency of these methods was assessed according to field surveys. Otter spraints were found in 6 of the 16 sites of river Surveyed and in the study area، three core areas could be identified. Results on assessment showed that upper sites of the Jajrood River (Above Latian Dam) had poor quality. According to Paola Ottino et al. method and Ulhami T. Z. N، Urfan Albayrak method، site 12 and sites 12 and 14 had the best quality respectively. Comparison of the results shows that Ulhami T. Z. N، Urfan Albayrak method was the better methods.
    Keywords: otter, Lutra lutra, Habitat Evaluation, Paola Ottion et al. method, Ulhami T.Z.N, Urfan, Albayrak method, Jajrood River
  • Essentiality of model design for regional using of Wastewater in agriculture
    Payam Najafi Page 9
    Water scarcity and poor quality of agricultural soil in Iran; remind the necessity of marginal quality water consideration. Marginal quality water consideration. Marginal quality water is including municipal wastewater، industrial wastewater، waste leachate from metropolitan، runoff of rainfall on city area and drainage of agricultural lands. Because of developing metropolitan area، increasing population، developing industrial and agricultural area in around of cites; marginal water quality increase in certain area. Uncontrolled reuses of these resources cause environmental problems. The best way of disposal wastewater and drain water، reuse in agricultural ad landscapes when it''s doing with consideration to environmental and healthy impact، crops quality and plants sensitivity in long term. At the present time، there are many different standards for wastewater reuse. But these are inflexible for varying natural and artificial environment condition. Therefore designing models with flexibility for various conditions is necessary. In this research، the main input and output factors which can be used for designing a regional model of low quality water reuse in irrigation was presented.
    Keywords: Marginal quality water, model, environment, irrigation