فهرست مطالب

نشریه آفات و بیماریهای گیاهی
سال هشتادم شماره 2 (پیاپی 95، اسفند 1391)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/06/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله های فارسی
  • نوشین نظام آبادی، حمید رحیمیان مشهدی، اسکندر زند، حسن محمد علیزاده، محمدرضا نقوی صفحه 103

    آگاهی از تنوع جمعیت های گل جالیز در واکنش به علف کش ها می تواند کمک بزرگی در راستای بهبود مدیریت آن ها باشد. پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل طی سال های 1389 و 1390 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. عامل اول 12 جمعیت گل جالیز مناطق مختلف کشور و عامل دوم سه بار پاشش علف کش گلایفوزیت (41%EC) به مقدار 21 و 41 میلی لیتر ماده موثره در هکتار، علف کش سولفوسولفورون (75%WG 27) و 50 گرم ماده موثره در هکتار و همچنین محلول پاشی بوته های گوجه فرنگی با غلظت های 15، 20 و 30 پی پی ام ماده موثره بنزوتیادیازول، 30، 40 و 50 روز پس از نشاء و قرارگیری بذور آن به مدت 36 ساعت در 15، 20 و 30 پی پی ام بنزوتیادیازول، شاهد با و بدون گل جالیز بودند. درصد کاهش تراکم، وزن خشک گل جالیز نسبت به شاهد آلوده و درصد افت عملکرد گوجه فرنگی نسبت به شاهد بدون آلودگی، محاسبه شد. بهترین تیمار برای کنترل گل جالیز به جز جمعیت ارومیه، تیمار سولفوسولفورون 50 گرم ماده موثره در هکتار با سه بار پاشش بود وفقط جمعیت گل جالیز بهشهر را کاملا کنترل کرد. جمعیت ارومیه با گلایفوزیت 41 میلی لیتر در هکتار بهتر کنترل شد. بنزوتیادیازول بجز تیمار سه بار محلول پاشی با غلظت 30 پی پی ام ماده موثره، کارایی مناسبی در کنترل گل جالیز نداشت.

    کلیدواژگان: جمعیت گل جالیز مصری، تراکم، وزن خشک گل جالیز، گلایفوزیت، سولفوسولفورون
  • ندا شکراللهی، رضا پوررحیم*، شیرین فرزادفر، سعید نظری صفحه 119

    به منظور تعیین پراکنش ویروس ایکس سیب زمینی طی سال های 1389 و 1390، از مناطق کشت اصلی سیب زمینی در استان همدان شامل بهار، رزن و کبودرآهنگ بازدید و مجموعا 456 نمونه برگی (تعداد 132 و 324 نمونه به ترتیب علائم دار و تصادفی) از 9 مزرعه جمع آوری شد. نتایج آزمون الایزا نشان دهنده آلودگی 42 نمونه تصادفی با ویروس ایکس سیب زمینی بود. میزان وقوع آلودگی به این ویروس به ترتیب کاهش در مناطق بهار (18/3%)، رزن (12/5%) و کبودرآهنگ (9/2%) تعیین گردید. جهت بررسی خصوصیات مولکولی، ناحیه ژن پروتئین پوششی دو جدایه ایرانی IRN-HB1 و IRN-HK2 بترتیب از مناطق بهار و کبودرآهنگ بطول حدود 750 جفت باز با استفاده از آغازگرهای اختصاصی تکثیر و توالی نوکلئوتیدی این قطعات تعیین گردید. آنالیز تبارزایی نشان داد که دو جدایه ایرانی مورد مطالعه در گروه اروپا-آسیا (Eurasia) قرار می گیرند و با جدایهPVX نخود فرنگی خویشاوندی نزدیکی داشتند. طول ژن پروتئین پوششی دو جدایه مورد بررسی 714 نوکلئوتید بود که منجر به تولید یک پروتئین فرضی با 237 آمینواسید می گردد. میزان همولوژی توالی نوکلئوتیدی ژن پروتئین پوششی بین 78/7 درصد با جدایه هلندی (رس شمار X88785) از گروه شماره دو تا 99/2 درصد با جدایه ایرانی (رس شمار FJ461343) و برای دو جدایه ایرانی 100 درصد تعیین گردید. هر چند که جدایه های ایرانی مورد مطالعه در این بررسی در گروه اروپا-آسیا قرار گرفتند ولی هنوز مشخص نیست که آنها جدایه های غالب این ویروس در ایران باشند. این اولین گزارش از آنالیز تبارزایی جدایه های سیب زمینی PVX از ایران واقع در منطقه mid-Eurasia می باشد.

    کلیدواژگان: ویروس ایکس سیب زمینی، تبارزایی، ایران
  • مژده کاکویی نژاد، سید باقر محمودی، پیمان نوروزی، جمشید سلطانی صفحه 131

    در سال های 1386 تا 1389 از مناطق عمده کشت چغندرقند در مراحل مختلف رشد محصول نمونه برداری شد. از مجموع 71 نمونه بیمار، 23 جدایه P. aphanidermatum خالص سازی و شناسائی گردید. بررسی تنوع بیماریزائی در مراحل بذر، گیاهچه و گیاه بالغ، نشان داد که جدایه های P. aphanidermatum از نظر بیماریزائی اختلاف معنی داری با یکدیگر دارند. جدایه های مورد بررسی در سه گروه بیماریزای قوی، متوسط و ضعیف گروه بندی شدند. در هر سه مرحله از آزمون بیماریزائی جدایه 8P از استان آذربایجان غربی، بیماریزاترین جدایه در بین جدایه های مورد بررسی بود. همچنین از واکنش زنجیره ای پلی مراز جهت تائید شناسائی جدایه هایP. aphanidermatum استفاده شد. نتایج نشان داد که در جدایه های P. aphanidermatum آغازگر OPA-15 ایجاد یک قطعه تقریبی 200 جفت بازی (bp) و آغازگر OPB-08 ایجاد دو قطعه تقریبی 1000 و 1850 جفت بازی (bp) نمود. این سه قطعه در تمام جدایه های P. aphanidermatum مورد بررسی، تکثیر شد. الگوی بدست آمده در جدایه های P. aphanidermatum با هیچکدام از جدایه های P. ultimum، P. oligandrum، P. deliense،Phytophthora drechsleri، Fusarium solani و Rhizoctonia solani شباهت نداشت. به این ترتیب می توان از دو آغازگر OPA-15 و OPB-08 در شناسایی جدایه های P. aphanidermatumاز گونه های دیگر پی تیوم و سایر قارچ های مسبب پوسیدگی ریشه چغندرقند استفاده نمود.

    کلیدواژگان: چغندرقند، پوسیدگی ریشه، تنوع بیماریزائی، PCR
  • مهدی مین باشی معینی، حمید رحیمیان مشهدی، محمدعلی باغستانی، حسن محمد علیزاده، میرمسعود خیرخواه، سید حسین ناظرکاخکی، احمد دیه جی صفحه 145
    مدیریت علف هرز یولاف وحشی زمستانه در مزارع گندم با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و اطلاعات مربوط به فنولوژی تطبیقی، بر اساس درجه- روز رشد تجمعی مربوط به هر مرحله از رشد، آزمایشی در 4 منطقه از کشور شامل زنجان، کرج، ورامین و آمل در دو سال زراعی 86 - 1385و 87-1386 مورد ارزیابی قرار گرفت. نقشه های مدیریتی علف های هرز با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی برای استان مازندران تهیه شد. با وجود اختلافات زیادی که از لحاظ تقویم زمانی در فنولوژی تطبیقی یولاف وحشی زمستانه با گندم در سال ها و مناطق مختلف وجود داشت، اما از نظر نیاز حرارتی لازم برای رسیدن به مراحل رشدی مشابه، اختلافات فاحشی دیده نشد. زمان شروع و خاتمه کنترل شیمیایی یولاف وحشی زمستانه بصورت پس رویشی در مزارع گندم در اقلیم های مختلف به ترتیب 400 و 1000 درجه- روز رشد (دمای پایه صفر درجه سانتی گراد) در دوره رشدی گندم توصیه می گردد. با استفاده از نقشه های مدیریتی که در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی تهیه شده اند می توان زمان های مناسب شروع مدیریت شیمیایی (پس رویشی)، خاتمه مدیریت شیمیایی (پس رویشی)، مدیریت پیش رویشی یولاف وحشی زمستانه و مصرف کود نیتروژن را جهت کاهش رقابت یولاف وحشی زمستانه با گندم در مناطق مختلف اقلیمی(استان مازندران) پیش بینی و مدیریت نمود.
    کلیدواژگان: درجه روز رشد، فنولوژی تطبیقی، نقشه پیش بینی
  • فائزه فلکی، سید وحید علوی، فرشاد رخشنده رو صفحه 161

    ویروس پسوروز مرکبات (CPV)، عامل یکی از بیماری های خسارت زای مرکبات در جهان است. در سال های اخیر عارضه ای روی درختان تامسون ناول با پایه های نارنج یا سیترنج در شرق استان مازندران مشاهده گردیده که باعث ایجاد علائمی از قبیل نقوش یا لکه های حلقوی روی میوه بالغ، به خصوص در اطراف گلگاه، و لکه های زرد رنگ گسترده و حلقوی بر روی برگ های مسن می گردد. درختان مبتلا دچار ریزش شدید میوه از زمان رنگ اندازی می گردند. به منظور بررسی عامل بیماری فوق نمونه برداری از سرشاخه های بهاره درختان مبتلا صورت پذیرفت. بررسی های سرولوژیک اولیه با انجام الایزای غیر مستقیم و با استفاده از پادتن تک همسانهMA-13C5، موید حضور ویروس پسوروز مرکبات در نمونه های آلوده بود. واکنش زنجیره ای پلیمراز معکوس(RT-PCR) با چهار جفت آغازگر اختصاصی مرتبط با جدایه های ICRSV، CRSV-4، CPV-RNA2 وCPV-CPG روی برگ های جمع آوری شده از سی اصله درخت پرتقال تامسون ناول صورت گرفت. نمونه های مورد بررسی فقط با آغازگر اختصاصی مرتبط با جدایه ویروس لکه حلقوی (CRSV-4) واکنش داده و یک قطعه اختصاصی bp218 تکثیر شد. طول قطعه به دست آمده با قطعه ای که از جدایه های لکه حلقوی ویروس پسوروز مرکبات در سایر مناطق جهان به دست آمده، مشابه بود. هفت جدایه انتخاب شده برای نموده سازی، بر اساس علائم ایجاد شده روی گیا هان محک به دو گروه بیولوژیکی تفکیک شدند. با توجه به نتایج به دست آمده و تشابه علائم ایجاد شده توسط جدایه های مورد مطالعه با سایر جدایه های لکه حلقوی ویروس پسوروز مرکبات گزارش شده از کشور های مختلف، این جدایه ها را می توان در گروه بدون علائم تنه تیپ B ویروس پسوروز مرکبات جای داد.

    کلیدواژگان: ویروس پسوروز مرکبات (CPV)، Ophiovirus، نموده سازی، ویروس لکه حلقوی مرکبات (CRSV)
  • حسین فرازمند صفحه 173
    عارضه آفتاب سوختگی و ترکیدگی میوه انار، یکی از عوامل مهم خسارتزای انار در ایران و سایر کشورهای تولید کننده آن است. این عارضه موجب کاهش کمی و کیفی انار می گردد. در سال 1389، تاثیر ماده طبیعی کائولین فرآوری شده (سپیدان® WP) به صورت محلول پاشی، در دو منطقه ساوه و گرمسار بر روی ارقام ملس و گلوباریک، در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی بررسی شد. این محلول چهار مرتبه به فواصل 4 تا 5 هفته، در دو غلظت 3 و 5 درصد، در فاصله زمانی خرداد تا شهریور ماه روی درختان پاشیده شد. در زمان برداشت میزان شاخص آفتاب سوختگی و ترکیدگی در میوه ها بررسی گردید. میانگین شاخص آفتاب سوختگی میوه های انار در تیمارهای شاهد و محلول پاشی شده با کائولین پنج درصد، به ترتیب، 4/15 و 1/77 بدست آمد. در این به ترتیب، حدود 44/7 و 4/2 درصد میوه ها دارای آفتاب سوختگی شدید شدند. نتایج بیانگر کاهش ترکیدگی میوه به میزان 64 درصد و افزایش میانگین وزن میوه ها به میزان 9 درصد نسبت به شاهد بود. نتایج بررسی میزان کلروفیل برگ و فتوسنتز در درختان شاهد و محلول پاشی شده با کائولین فاقد اختلاف معنی دار بود که نشان دهنده عدم تاثیر سوء کائولین روی درختان انار می باشد. با توجه به نتایج بدست آمده، چهار بار محلول پاشی درختان انار با کائولین فرآوری شده با غلظت پنج درصد، به فواصل 4 تا 5 هفته، می تواند خسارت آفتاب سوختگی میوه های انار را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: انار، آفتاب سوختگی، ترکیدگی میوه، کائولین، کلروفیل، فتوسنتز
  • گزارش های کوتاه علمی
  • امین مقبلی قرایی، مهدی ضیاءالدینی، محمد امین جلالی، حسینعلی لطفعلی زاده صفحه 185
    پسیل آسیایی مرکبات(Diaphorina citri Kuwayama (Hem.: Psyllidae به علت انتقال باکتریCandidatus Liberibacter asiaticus عامل بیماری مهم و مخرب لکه سبز (میوه سبز) مرکبات، ((Huanglongbing (HLB)، از آفات مهم مرکبات در ایران می باشد. طی چندین مرحله نمونه برداری از باغ های مرکبات آلوده به پسیل به منظور جمع آوری و شناسایی گونه ی غالب در شهرستان جیرفت و انجام مطالعات رفتاری روی پارازیتوئید آن، فعالیت یک گونه زنبور از خانواده ی Encyrtidae روی درختان لیموشیرین (Citrus limetta (Rutaceae آلوده، در منطقه ی کوشکمور شهرستان جیرفت واقع در استان کرمان با مشخصات جغرافیایی 28 درجه و 19 دقیقه ی عرض شمالی، 58 درجه و 14 دقیقه ی طول شرقی و با ارتفاع 549 متر از سطح دریا، در اردیبهشت سال های 1389 و 1390، مشاهده گردید. نمونه ها توسط نویسنده ی چهارم به نام Psyllaephagus procerus Mercet، 1921شناسایی گردید که گزارش جدیدی برای فون حشرات این خانواده در ایران محسوب می گردد (1، 2). در حال حاضر این گونه با گونه ی Metaprionomitus procerus Mercet، 1921 مترادف است (3) و از این جنس تاکنون گونه های (P. pistaciae Ferrière، 1961)، P. stenopsyllae (Tachikawa، 1963) و P. zdeneki Noyes & Fallahzadeh، 2005 از ایران گزارش شده اند (1).
    طول بدن در ماده ها 1/3 میلی متر و در نرها 1/1 میلی متر. اولین بند شاخک هم اندازه ی 4-5 بند اول فونیکول، طول بندهای 1 تا 4 فونیکول بلندتر از عرض آن، ولی بندهای 5 و 6 دارای طول و عرض مساوی هستند، پاها به طور کامل زرد رنگ نبوده و ران پای عقب و در برخی از موارد، بخشی از ساق پاهای میانی و عقبی تیره رنگ هستند، کوکساها تیره رنگ، رگبال Marginal نوک تیز شده و تقریبا طول و عرض برابری دارد و از 2/5 برابر رگبال Stigmal کوتاه تر است، سپرچه سبز و یا سبز مایل به آبی است، شکم بلندتر از سینه نبوده و یا بطور جزئی بلندتر از آن است (4).
    تا کنون گیاه Fraxinus sp.. از خانواده ی Oleaceae و Pyrus communis از خانواده ی Rosaceae میزبان های گیاهی مرتبط با این زنبور معرفی شده اند. جمع آوری این زنبور از روی درختان لیمو شیرین آلوده به پسیل آسیایی مرکبات یک ارتباط جدید میزبان گیاهی- گیاه خوار- زنبور پارازیتوئید در دنیا محسوب می گردد. این گونه به عنوان پارازیتوئید اولیه پوره های حشراتی از راسته ی Hemiptera شناخته شده است. میزبان های گزارش شده عبارتند از: Eulecanium ciliatum (Hem.: Coccidae)Cacopsylla sp.،Cacopsylla pyri وPsyllopsis fraxini (Hem.: Psyllidae).
    تا کنون وجود این زنبور از ارمنستان، آذربایجان، اسپانیا، گرجستان، مجارستان، ایتالیا، مولداوی، مغولستان، لهستان، روسیه، ترکیه و اکراین گزارش شده است(3). نمونه هایی از این گونه در آزمایشگاه حشره شناسی دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان و مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی نگهداری می شوند.
  • سمیه صادقی، حسینعلی لطفعلی زاده صفحه 187
    شب پره مینوز صنوبر (Phyllonorycter populifoliella (Treitschke) (Lep.: Gracillariidae یکی از آفات مهم صنوبر می باشد که در تمام مناطق کشور روی انواع صنوبر با درجه ی اهمیت اقتصادی زیاد انتشار دارد. لاروهای شب پره مینوز صنوبر با نفوذ به درون برگ، دالان های گرد و تاولی شکلی روی آن ایجاد می کنند. این حشره یکی از آفات مهم نهالستان های صنوبر در استان آذربایجان غربی محسوب می شود. این آفت دارای دشمنان طبیعی بسیاری است که در کنترل طبیعی جمعیت آن در نقاط مختلف نقش دارند.
    در بررسی که به منظور شناسایی زنبورهای پارازیتوئید این آفت در منطقه شاهین دژ (استان آذربایجان غربی) طی سال 1389 انجام شد نمونه های آلوده به مینوز در محمودآباد شاهین دژ (N 36 43'' 08«و E 46 30'' 55») جمع آوری و در شرایط آزمایشگاهی پرورش داده شد. زنبورهای خارج شده در ظروف پرورش، جداسازی و به شیشه های حاوی الکل انتقال داده شدند. پس از مطالعه زنبورهای موجود در الکل از برخی از مشخصات کلیدی و مهم هر کدام از گونه ها اسلایدهای میکروسکوپی و عکس ها تهیه شد. شناسایی نمونه ها در حد گونه توسط نگارنده ی دوم انجام گرفت که بدین منظور از کلید شناسایی ارائه شده توسط (Bouček (1965 استفاده شد (1).
    زنبور پارازیتویید تحت عنوان (Halticoptera polita (Walker، 1834 از خانواده Pteromalidae شناسایی گردید که برای نخستین بار از روی مینوز صنوبر گزارش می شود. از مهمترین مشخصات مورفولوژیک این گونه می توان به موارد زیر اشاره کرد: اولین بند شاخک هم اندازه طول چشم، نسبت به دیگر بندها بزرگ تر و با فاصله ی زیادی از چشم های مرکب. بندهای فونیکول چهارگوش. در بال جلوئی رگبال کناری طولانی تر از رگبال پس کناری و 3/5- 1/5 برابر طولانی تر از رگبال استیگمال است. در جنس نر پالپ آرواره ی پائین کم و بیش تغییر شکل یافته و متورم و دومین بند آرواره پائین (Stipes) اغلب طویل نیست. موهای انتهای شکم اندازه نامساوی دارند (3).
    زنبور پارازیتویید Halticoptera polita از بسیاری از نقاط دنیا گزارش شده است که از آن جمله می توان به شمال غرب اروپا، سوئد، چکسلواکی سابق، رومانی، آلمان، ترکیه، اروپا، ایرلند شمالی، بلژیک، مجارستان، نیوزلند، چین، سودان و انگلستان اشاره کرد (2، 4) ولی تاکنون از ایران گزارش نشده است. این گونه به عنوان پارازیتوئید چندین خانواده از دوبالان، بال غشائیان و بال پولک داران از بسیاری از نقاط جهان گزارش شده است (4).
    کلیدواژگان: Halticoptera polita
  • نازنین مهرزاد، مرضیه مثنوی پور، شهروز کاشانی صفحه 189
    کنه های خانواده ی Parasitidae با بیش از 400 گونه ی شناخته شده، دارای پراکنش جهانی بوده و شکارگران آزادزی هستند که از تخم و مراحل نابالغ بندپایان خاک زی و نماتدها تغذیه می کنند (1). این خانواده شامل دو زیر خانواده ی Pergamasinae و Parasitinae است که اعضای زیر خانواده ی Pergamasinae اغلب به زیستگاه های نسبتا پایدار مانند لاش برگ کف جنگل ها و چمن زارها، خزه ها و علف های دریایی پوسیده تمایل دارند و روابط هم سفری در بین اعضای این زیر خانواده تا کنون مشاهده نشده است. اعضای زیر خانواده ی Parasitinae در زیستگاه های ناپایا مانند کود، کمپوست، آشیانه ی پستانداران و حشرات کوچک و دئوتونمف آن ها نیز اغلب به صورت هم سفر یا فورتیک (Phoretic) روی حشرات یافت می شوند (4). جنسSaprogamasus Willmann، 1949 با معرفی گونه ی S. ambulacralis Willmann، 1949 با دارا بودن صفحات پیش سینه ای کوچک و اسکلروتینی، صفحه ی سینه ای با حاشیه ی عقبی مستقیم، صفحات پس سینه ای مجزا و بدن کم اسکلروتینی از جنس Trachygamasus Berlese، 1905 جدا معرفی شد که این طبقه بندی توسط عده ای از متخصصان پذیرفته شد، اما اغلب متخصصان معتقد به مترادف بودن این دو جنس هستند که ما نیز از طبقه بندی اخیر پیروی می کنیم (1). از میان گونه های گزارش شده از ایران که متعلق به 11 جنس هستند تنها یک گونه از کنه های این جنس با نام T. gracilis Karg، 1971 از روی لاشه موش از ایران گزارش شده است (2، 3).
    در بررسی های انجام شده روی کنه های میان استیگمای خاک زی در شمال غرب استان کرمان و نیز میان استیگمایان مرتبط با سخت بالپوشان در منطقه ی بم، کنه ی T. ambulacralis از خاک و لاش برگ در منطقه ی مانی (17/1/1391) و همچنین مرتبط با سوسک Oryctes elegans Prell در منطقه ی سه کهور (7/2/1391) جمع آوری و شناسایی شد که گونه ای نزدیک به T. gracilis و گزارشی جدید برای فون کنه های ایران است. این گونه با داشتن بدن بزرگ تر (900-700 میکرومتر)، وجود 18-15 جفت موی اپیستونوتال، شش جفت موی پیش مخرجی روی صفحه ی شکمی و صفحات پیش سینه ای کوچک و ذوزنقه ای شکل از گونه ی نزدیک (T. gracilis) که دارای بدن کوچک تر (475-400 میکرومتر)، 15-14 جفت موی اپیستونوتال، هفت جفت موی پیش مخرجی روی صفحه ی شکمی و صفحات پیش سینه ای بزرگ تر و تقریبا دایره ای شکل می باشد قابل شناسایی است. گونه ی T. ambulacralis جمع آوری شده از ایران با دارا بودن ویژگی های فوق و طول ایدیوزوما 713-688 میکرومتر از گونه ی T. gracilis تفکیک می شود.
    کلیدواژگان: Parasitidae
  • آرش ابراهیمی، حسینعلی لطفعلی زاده صفحه 191
    سپردار واوی سیب Lepidosaphes malicola Borckh از خانواده ی Diaspididae، یکی از آفاتی است که در سال های اخیر در اکثر نقاط میوه خیز ایران طغیان کرده و موجب خسارات فراوان گردیده است. این حشره با مکیدن شیره گیاهی و ایجاد اختلالات فیزیولوژیک باعث ضعف شدید و مرگ درختان میزبان می گردد. درختان آلوده دارای برگ های کوچک و رنگ پریده، میوه های بدشکل و ریز و سرشاخه های خشک می باشند.
    در بررسی که به منظور شناسایی زنبورهای پارازیتویید این آفت در منطقه ی شمالی استان آذربایجان شرقی به عمل آمد طی اردیبهشت و خرداد ماه سال 1389 نمونه های آلوده به سپردار سیب در منطقه کمارسفلی شهرستان جلفا (y = 4291738، x =38s586294) جمع آوری و در شرایط آزمایشگاهی پرورش داده شد. زنبورهای خارج شده در ظروف پرورش، جداسازی و به شیشه های حاوی الکل انتقال داده شدند. پس از مطالعه ی زنبورها و مقایسه آن با کلیدهای شناسایی موجود، توسط نگارنده ی دوم مورد شناسایی قرار گرفتند.
    زنبور پارازیتویید تحت عنوان Thysanus ater Walker، 1840 از خانواده ی Signiphoridae شناسایی گردید. فعالیت زنبور پارازیتویید Thysanus aterدر بسیاری از نقاط دنیا مشاهده شده است که از آن جمله می توان به اروپا، ترکیه و هنداشاره کرد (2) و برای نخستین بار از ایران گزارش می شود. از مهم ترین مشخصات مورفولوژیکی این گونه می توان به موارد زیر اشاره کرد: طول حشره ماده 0/75 میلی متر با رنگ عمومی تیره، بال جلویی در ناحیه نیمه ابتدایی تیره رنگ، مابقی شفاف بال عقب شفاف؛ عرض سر 1/63 برابر عرض فرق جلویی سر، عرض فرق جلویی سر برابر 0/68 طول چماق شاخکی است؛ طول پدیسل شاخک 0/7 طول ناحیه اسکیپ، بندهای F1 تا F3 شاخک باریک و آنلی فرم، F4 چهار گوش و چماق 2/29 برابر طویل تر از طول بند اول شاخک می باشد؛ طول بال جلو حدود سه برابر عرض آن و بال عقب در حدود 8 برابر طویل تر از عرض آن است؛ طول ریشک های حاشیه ای در حدود 2/5 برابر عرض بال است؛ تخم ریز 3/27 برابر طویل تر از ساق پای میانی و 1/98 برابر طویل تر از ساق پای عقبی می باشد (1). این نمونه ها در کلکسیون حشرات مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی نگهداری می شوند.
    کلیدواژگان: Thysanus ater
  • شهروز کاظمی، شیما یزدان پناه صفحه 193
    کنه های جنس Antennoseius Berlese، 1916 شکارگرانی آزادزی متعلق به خانواده Ascidae هستند که با داشتن حدود 60 گونه ی توصیف شده از سراسر جهان به دو زیرجنس Antennoseius (بدون ناخن و آمبولاکروم روی پنجه پای نخست) و زیرجنس Vitzthomia Thor، 1930 (دارای ناخن و آمبولاکروم روی پنجه پای نخست) تقسیم می شوند (1، 4). تا کنون پنج گونه متعلق به این جنس، شامل سه گونه از زیرجنس Antennoseius و دو گونه متعلق به زیرجنس Vitzthomia از ایران گزارش شده که گونه ی A. (Vitzthumia) kamalii Moraza & Kazemi، 2009 برای دنیا جدید بوده است (3، 4). در بررسی کنه های این جنس در استان های تهران و فارس، سه گونه از کنه های زیرجنس Antennoseius از خاک و خاک برگ جمع آوری و شناسایی شد. در نمونه برداری های انجام شده از زمین های کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در تهران (28 آذر 1385)، نمونه های نر و ماده گونه یA. (Antennoseius) hispaniensis Bernhard، 1963 توسط نگارنده نخست و در بررسی کنه های خاکزی جنگل های بلوط منطقه کوهمره سرخی اسان فارس (14 اسفند 1388) توسط نگارنده دوم، نمونه های نر و ماده گونه A. (Antennoseius) bacatus Athias-Henriot، 1961 و نمونه ماده گونهA. (Antennoseius) maltzevi Eidelberg، 1994 جمع آوری و شناسایی شدند. گونه A. (Antennoseius) hispaniensis پیشتر از خاک و خاک برگ از کشورهای اسپانیا، شوروی سابق و ژاپن وA. (Antennoseius) maltzevi تنها از کشورهای اکراین و ایتالیا و از روی سوسک های خانواده Carabidae گزارش شده اند و گزارش آنها برای فون کنه های ایران جدید است (1، 2).
    ویژگی های افتراقی کنه مادهA. (Antennoseius) hispaniensis: طول مجموع صفحات پشتی 650-640 میکرون، صفحه های پشتی دارای نقوش مشبک با برجستگی های غده مانند هستند. صفحه های پودونوتال و اپیستونوتال به ترتیب دارای 20 و 15 جفت مو، صفحه ی اپیستونوتال فاقد موهای منفرد، موهای پشتی کمی پهن و مضرس، موهای j1 از سایر موها پهن تر (31-35 میکرون)، موهای z1 کوتاه ترین موها (19-22 میکرون)، سایر موها تقریبا هم اندازه (حدود 35-30 میکرون)، موهای Z5 بلندترین موهای پشی (حدود 45 میکرون) می باشند (شکل 3). صفحه ی سینه ای دارای دو جفت مو و سه جفت لیریفیشر، موهای اول سینه ای (st1) بین صفحه ی سینه ای و صفحات باریک پیش سینه ای بر روی غشای کوتیکولی واقع شده اند. صفحه ی جنسی اندکی پهن و در انتها محدب است. صفحه ی شکمی-مخرجی دارای دو جفت مو علاوه بر موهای اطراف مخرجی است. صفحات پریترمی و برون پایی ادغام شده، پهن و مقداری تا زیر پیش ران پاهای چهارم ادامه یافته اند. تکتوم اندکی محدب و دارای دندانه های کوچک است (شکل 1). انگشت متحرک کلیسر دارای دو دندانه، انگشت ثابت دارای حدود 15 دندانه ی خیلی کوچک و یک دندانه ی کوچک نیمه انتهایی می باشد. اغلب موهای پاها، به ویژه موهای پشتی پرزدار؛ فاقد موهای ضخیم و تغییر شکل یافته روی بندهای پاها هستند.
    ویژگی های افتراقی کنه مادهAntennoseius maltzevi: طول صفحه های پشتی در مجموع 610-600 میکرون، صفحه ها دارای نقوش مشبک با خطوط اند. صفحه ی پودونوتال دارای 20 و صفحه ی اپیستونوتال دارای 15 جفت مو، فاقد موهای منفرد در صفحه ی اپیستونوتال، موهای ji خار مانند (15-13 میکرون)، z1 کوتاه و سوزنی شکل (15-10 میکرون)، موهای j2-j5، z2-z4 و s4 کوتاه، قطور و در انتها اغلب گرد (حدود 10 میکرون)، سایر موها سوزنی شکل و اندکی ضخیم (42-35 میکرون)، موهای Z5 و S5 و تعدادی از موهای انتهایی اپیستونوتال در نیمه ی انتهایی پرزدار، Z5 بلندترین موها (حدود 60 میکرون) هستند (شکل 4). صفحه ی سینه ای دارای دو جفت مو و سه جفت لیریفیشر، حاشیه ی عقبی صفحه به صورت نامنظم مقعر، موهای st3 و st4 خارج از صفحه و روی غشای کوتیکولی واقع شده اند. صفحه ی جنسی باریک، کشیده و در انتها گرد است. صفحه ی مخرجی تنها دارای سه موی اطراف مخرجی می باشد. صفحه های پریترمی-برون پایی پهن، اما به زیر پیش ران پاهای چهارم نمی رسند. تکتوم کمی محدب و دارای دندانه های خیلی کوچک است (شکل 2). انگشت متحرک کلیسر دارای دو دندانه، انگشت ثابت دارای تعداد زیادی دندانه ی خیلی کوچک می باشد. اغلب موهای پاها صاف، تعدادی از موهای پشتی پی ران، ران، زانو و ساق پای اول ضخیم شده اند.
    کلیدواژگان: Antennoseius
  • سعید رضایی، هادی کیادلیری، کسری شریفی، یزدانفر آهنگران صفحه 197
    شمشاد جنگلی Buxus hyrcana Pojark. یکی از گونه های همیشه سبز حفاظت شده در ذخایر جنگلی است که به صورت توده های متراکم در جنگل های خزر پراکنده است. در بازدیدهای انجام شده طی تابستان 1391 خشکیدگی درختان و ریزش شدید برگ ها در دو توده شمشاد در جنگل های لیره سر و جیسا در ناحیه تنکابن مشاهده شد (کیادلیری، گزارش های منتشر نشده). روی برگ ها لکه های تیره رنگ و در پشت آن ها بار قارچی سفیدرنگ دیده می شد که به سرعت موجب خشکیدگی و ریزش آن ها می شد. در قسمت های مختلف ساقه های در حال خشک شدن لکه های طولی تیره دیده می شد. خشکیدگی در شاخه های پایینی درختان، به ویژه درختچه های جوان شدت بیشتری داشته و برگ های آن ها خزان نموده بود، اگرچه رویش مجدد جوانه ها نیز دیده می شد که بلافاصله آلوده شده بودند. پس از قرار دادن برگ ها و ساقه های آلوده در اتاقک مرطوب در دمای 22-20 درجه سلسیوس قارچ Cylindrocladium sp. جدا شد. برای بررسی های ریخت شناسی کشت تک اسپور روی محیط PDA حاوی 2% عصاره مالت و برگ میخک- آگار در دمای 25 درجه سلسیوس انجام شد (1). رشد پرگنه آهسته بود. رنگ پرگنه در مرکز به قهوه ای نزدیک بود و در اطراف آن ریسه های هوایی پنبه ای شکل به رنگ کرم رشد کرده بودند. روی برگ های میخک پس از 7 روز کنیدی بر های دیواره دار با پایه بی رنگ (180-90 × 3-2 میکرومتر) و انتهای سرنیزه ای شکل (به قطر 11-6 میکرومتر) روی اسپورودوکیوم ها تشکیل شدند که فیالیدها در انتهای انشعابات آن ها قرار داشتند. کنیدی های استوانه ای شکل، راست، بی رنگ با یک دیواره و در هر دو انتها متورم بودند (65-45 × 3-2 میکرومتر). بر اساس مطابقت ویژگی های ریخت شناسی با منابع موجود (1) قارچ مذکور به عنوان. Cylindrocladium buxicola (Henricot & Culham، 2002). syn. Cylindrocladium pseudonaviculatum Crous، Groenewald & Hill 2002; teleomorph Calonectria pseudonaviculata. شناسایی شد. چهار نهال دو ساله شمشاد جنگلی با پاشیدن سوسپانسیون اسپور قارچ (105 اسپور در میلی لیتر) آب مقطر تا خیس شدن کامل مایه زنی و در اتاقک رشد تاریک با دمای 25 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90-80% نگهداری شدند (4). پس از 48 ساعت نهال ها به گلخانه با دمای 22-20 درجه سلسیوس و نور متناوب منتقل شدند. یک هفته پس از مایه زنی اولین علایم مشابه آلودگی طبیعی روی برگ ها مشاهده شد و در آخر هفته دوم ریزش برگ ها نیز شروع شد، در حالی که گیاهان شاهد که آب مقطر استریل روی آن ها پاشیده شده بود علایمی نداشتند. قارچ مایه زنی شده مجددا از برگ ها و ساقه های آلوده جداشد. C. buxicola در اواسط دهه 1990 میلادی روی شمشادهای انگلستان گزارش شد (2) و در سال های اخیر از ترکیه (4) و گرجستان (3) نیز گزارش شده است. بر اساس منابع موجود، به نظر می رسد این اولین گزارش از وجود این بیماری در ایران باشد. با توجه به شرایط آب و هوایی مناسب برای توسعه بیماری در منطقه، این می تواند برای این گونه حفاظت شده یک فاجعه باشد.
    کلیدواژگان: Cylindrocladium buxicola
  • مقاله های انگلیسی
  • بهرام ناصری، جبرائیل رزمجو صفحه 9
    فعالیت پروتئولیتیک و آمیلولیتیک و واکنش تغذیه ای لارو سن پنجم Helicoverpa armigera روی هیبریدهای مختلف ذرت (DC370، SC704، SC700، SC500 وSC260) در قالب غذای مصنوعی تحت شرایط کنترل شده (دمای 1±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی) بررسی شد.بیشترین فعالیت پروتئولیتیک کل در لاروهای پرورش یافته روی (DC370 (U mg-0/1543±7/954 و (SC500 (U mg-0/1171±7/965 بود ولی کمترین فعالیت آنزیمی در لاروهای تغذیه شده با SC704 (0/160±5/878) U mg-1 بود. بیشترین فعالیت آمیلولیتیک نیز روی(DC370 (mU mg-0/1001±0/055 و(SC500 (mU mg-0/1007±0/047 و کمترین فعالیت آنزیمی روی (SC704 (mU mg-0/1001±0/012 بود. وزن لارو سن پنجم H. armigera اختلاف معنی داری روی هیبریدهای مختلف داشت به طوری که روی هیبرید (SC704 (6/16±45/77 میلی گرم بیشترین و روی هیبرید (DC370 (1/61±18/14 میلی گرم کمترین وزن را داشت. بیشترین و کمترین وزن غذای مصرفی به ترتیب روی (SC500 (11/4±219/56 میلی گرم بر لارو و (DC370 (10/3±155/05 میلی گرم بر لارو بود. وزن فضولات H. armigera روی (SC704 (8/2±50/74 میلی گرم بر لارو بیشترین و روی (SC500 (4/21±27/51 میلی گرم بر لارو کمترین مقدار بود. بر اساس یافته های حاصل از این پژوهش، هیبرید DC370 میزبان نامناسبی برای تغذیه لارو سن پنجم H. armigera است.
    کلیدواژگان: آنزیم های گوارشی، واکنش تغذیه ای، Helicoverpa armigera، هیبریدهای ذرت
  • فاطمه باقری، یعقوب فتحی پور، بهرام ناصری صفحه 19
    در این مطالعه، شاخص های تغذیه ای لاروهای کرم غوزه پنبه Helicoverpa armigera روی پنج میزبان گیاهی شامل لوبیا چشم بلبلی، نخود، سویا، لوبیا سفید و ذرت در دمای 1±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی تعیین شد. کمترین میزان نرخ مصرف نسبی (RCR) لاروهای سن سوم روی لوبیا چشم بلبلی 0/512± 3/21 بود. بالاترین میزان کارایی تبدیل غذای خورده شده (ECI) و نرخ رشد نسبی (RGR) روی میزبان چشم بلبلی به ترتیب 0/0014±6/8 و 0/007±0/243 به دست آمد. کمترین میزان کارایی تبدیل غذای خورده شده (ECI) و کارایی تبدیل غذای هضم شده (ECD) (به ترتیب 0/002±2/4 و 0/005±6/9) از لاروهای سن چهارم روی ذرت مشاهده شد. بالاترین ECI و ECD لاروهای سن پنجم (به ترتیب 0/010±23/2 و 0/10±84/5) و ششم (به ترتیب 0/017±26/7 و 0/011±40/5). روی لوبیا چشم بلبلی به دست آمد. میزان شاخص تقریبی هضم شوندگی (AD) مجموع سنین لاروی (از لارو سن سوم تا سن ششم) روی میزبان های گیاهی مختلف از 0/024±28/9 تا 0/015±55 در نوسان بود که کمترین میزان آن روی ذرت و بیشترین میزان آن روی لوبیا چشم بلبلی بود. لاروهایی که از لوبیا چشم بلبلی تغذیه کرده بودند بالاترین مقدار ECI، ECD و RGR را نشان دادند.
    کلیدواژگان: شاخص تغذیه، Helicoverpa armigera، میزبان گیاهی
  • عباس محمدی خرم آبادی، علی اصغر طالبی صفحه 29
    در این تحقیق جنس Orthocentrus Gravenhorst, 1829 (Hymenoptera: Ichneumonidae, Orthocentrinae) در استان های گیلان و تهران مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع 154 نمونه از زنبورهای این جنس توسط تله مالیز در سال 1389 جمع آوری شد. جنس Orthocentrus و هفت گونه و یک زیرگونه مربوط به این جنس شامل O. asper (Gravenhorst, 1829)، O. castellanus Ceballos, 1963، O. hirsutor Aubert, 1969،O. protervus Holmgren, 1858، O. sannio Holmgren, 1858، O. strigatus Holmgren, 1858، O. winnertzii Forster, 1850 و O. winnertzii planator Aubert, 1978 جمع آوری و شناسایی شد که همگی برای اولین بار از ایران گزارش می شوند. فراوانی فصلی، دوره ظهور حشرات کامل، انتشار گونه ها و تغییرات فون گونه های جنس Orthocentrus بر اساس تغییرات ارتفاع در دامنه های شمالی و جنوبی البرز ارائه شده است. کلید شناسایی گونه های جنس Orthocentrus جمع آوری شده از استان های گیلان و تهران برای نرها و ماده ها به تفکیک ارائه شده است.
    کلیدواژگان: Ichneumonidae، Oethocentrus، گزارش جدید، کلید شناسایی، ایران
|
  • N. Nezamabadi, H. Rahimian Mashhadi, E. Zand, H. M. Alizadeh, M. R. Naghavi Page 103

    Knowledge about population diversity of broomrape in response to herbicides can help to better management this parasite. This experiment was carried out in a factorial with randomized complete block design with 3 replications under natural condition. First factor was broomrape populations and second factor was included active ingredient (a.i) of glyphosate (41%EC) at 21 & 41 ml ha-1 and sulfosulfuron (75%WG) at 27 & 50 g a.i ha-1, and 15, 20 and 30 ppm banzotiadiazol (BTH) sprayed 30, 40 & 50 days after transplanting or DAT. Density and dry weight reduction percentages of broomerape and yield loss of tomato were estimated. In all population except Oromieh 50 g a.i ha-1 sulfosulfuron was the best treatment (80% control). But only Behshahr broomrape population was completely controlled. Oromieh broomrape population was controlled 80%with 41 ml a.i ha-1glyphosate. All dosages of banzotiadiazol except 30 ppm a. i. ha-1, couldn’t control broomrape populations.

    Keywords: broomrape population, Density, dry weight of broomerape, sulfosulfuron, glyphosate
  • N. Shokrollahi, R. Pourrahim, Sh. Farzadfar, S. Nazari Page 119

    The main potato growing areas in Hamadan province including Bahar, Razan and Kabodar-Ahang were surveyed during 2010 and 2011 to find distribution of Potato virus X. A total of 426 leaf samples (132 and 324 symptomatic and random, respectively) were collected from 9 potato fields. Totally 42 random samples were showed positive reaction with PVX specific antibodies in ELISA assay. The highest virus incidence was recorded in Bahar (18.3 %), followed by Razan (12.5 %) and Kabodar Ahang (9.2 %). Coat protein gene (CP) of two Iran-HB1 and Iran-HK2 PVX isolates from Bahar and Kabodar-Ahang districts, respectively, were amplified (size about 750 bp) by reverse transcriptase polymerase chain reaction (RT-PCR) using specific primers. Evolutionary relationship demonstrated that Iranian isolates fell into Eurasia group. These two isolates with other Iranian PVX isolate from Pisum sativum are closely related together with high bootstrap support. The complete CP nucleotide sequences of Iranian potato isolates were 714 nucleotides long, encoding an ORF with 237 amino acids as previously reported for isolates belong to Eurasia group. The lowest (% 78.7) and highest (% 99.2) identities were found with Netherland (group II) and Iranian (group I) isolates with accession numbers X88785 and FJ461343, respectively, whereas for two Iranian isolates the identities were 100%. Although Iranian isolates were found in the Eurasia population we do not know yet whether these are dominant isolates in this region or not. However, evolutionary comparisons of a large number of isolates from Asia Minor and mid-Eurasia with representative worldwide isolates are necessary to determine this. The present study to our knowledge shows for the first time, the evolutionary relationships of PVX from potato collected in the mid-Eurasian region of Iran

    Keywords: Potato virus X, Phylogeny, Iran
  • M. Kakuei Nezhad, S. B. Mahmoudi, P. Noroozi, J. Soltani Page 131

    During 2007-2010, diseased samples of sugar beet were collected from fields in major sugar beet production areas of Iran in different growth stages. From 71 diseased samples, 23 isolates of Pythium aphanidermatum were isolated. On the basis of pathogenic variability in seed, seedling and mature stages of sugar beet, the results showed that P. aphanidermaum isolates have significant differences in their pathogenicity. All of the tested isolates were classified in 3 groups with high, moderate and low pathogenicity. 8P isolate from West Azarbaijan province had the highest pathogenicity among investigated isolates in each 3 stages. PCR fingerprinting was used to confirm identification of P. aphanidermatum isolates. The results showed an individual band approximately 200 bp using OPA-15 and two bands (1000 and 1850 bp) using OPB-08 decamer primers. The bands were observed through all P. aphanidermatum isolates. The banding patterns of P. aphanidermatum was not similar to other species including P. ultimum, P. oligandrum, P. deliense, Phytophthora drechsleri, Fusarium solani and Rhizoctonia solani. It seems that OPA-15 and OPB-08 primers are capable to identify P. aphanidermatum from other root rot agents of sugar beet as well as other pythium species.

    Keywords: sugar beet, root rot, pathogenic variability, PCR
  • M. Minbashi Moeini, H. Rahimian Mashhadi, M. A. Baghestani, M. H. Alizadeh, M. M. Kheirkhah, S. H. Nazer Kakhki, A. Diehji Page 145
    For managing the winter wild oat in wheat fields, four field experiments were conducted in four regions of Iran: Zanjan, Karaj, Varamin and Amol during 2006 and 2007. The predictive weed management maps were produced for Mazandaran province using Geographic Information System (GIS). The results showed that despite high variation in phenological stages during growing season at different sites of experiments, these stages were relatively similar when evaluated based on degree days. The starting and terminating time for application of post emergence herbicides for control of winter wild oat in wheat fields were determined 400 and 1000 GDD, respectively. Using prediction map that produced by GIS, the suitable time for starting and terminating post emergence chemical control (post emergence) and the suitable time for nitrogen fertilizer application in order to reduce competitive ability of winter wild oat against wheat in different regions of Mazandaran province could be determined.
    Keywords: Growing Degree Days (GDD), Comparative Phenology, Prediction map
  • F. Falaki, S. V. Alavi, F. Rakhshandehroo Page 161

    Citrus psorosis virus (CPV) is causal agent of one of the important citrus diseases in the world. A disorder was observed on Thomson Navel orange trees on sour orange or citrange rootstocks, with ring spot symptoms on mature fruits, especially around the stylar end. It had often caused expanded yellow ring lesions on mature leaves. Severe fruit abscission was occurred in the infected trees. Leaf samples were collected from spring flashes of the infected trees and tested by TAS-ELISA, using Citrus psorosis virus (CPV) 13C5 monoclonal antibody and CPV infections were confirmed. RT-PCR was done with four pair primers closely related to ICRSV, CRSV-4, CPV-RNA2 and CPVCPG on leaves of thirty infected Thomson Navel orange trees. The samples only amplified by CRSV-4 primers and produced a fragment about 218bp. This fragment length size was similar to the fragment obtained from CPV ring spot isolates from Florida and Argentina. Seven isolates were selected for biological indexing and based on the indicator plants divided into two groups. Based on the serological, molecular and biological results, the isolates can be settled into Citrus psorosis virus, B type group, without bark scaling symptoms.

    Keywords: Citrus psorosis virus (CPV), Ophiovirus, Ring spot isolates, Biological indexing
  • H. Farazmand Page 173
    Sunburn of pomegranate fruits, is one of the most important agent causing losses in Iran and other pomegranate producing countries which reduce the quantity and quality of the product. Application of the kaolin particle film might be an alternative for control of the pomegranate fruit sunburn. To assess the impact of kaolin, trials were conducted in the fields on Malas and Galoobarik varieties of pomegranate during 2009 in Saveh and Garmsar regions (central part of Iran). Two concentrations of kaolin clay (Sepidan® WP) (3 and 5%) were sprayed over the whole canopy and fruits, four times at 4–5-week intervals from early May to early September. Based on the field studies, the rates of fruits sunburn were 4.15 and 1.77 for control and kaolin (5%) treatmentrespectively. Also, the high sunburn of pomegranate fruits were recorded 44.7 and 4.2% for control and kaolin (5%) treatment respectively. The fruit cracking was reduced 64% and fruit weight mean were increased 9% in kaolin treatments in comparison with the control treatment. Spray of kaolin 5% on pomegranate trees was no evil-effect on leaves chlorophyll and photosynthesis.
    Keywords: Pomegranate, fruit sunburn, fruit cracking, kaolin, chlorophyll, photosynthesis
  • Page 185
    The Asian citrus psyllid, Diaphorina citri Kuwayama (Hemiptera: Psyllidae), is one of the most important pests of citrus in Iran, through transmitting Candidatus Liberibacter asiaticus the bacterial pathogenic agent of important and destructive disease known as huanglongbing (HLB) or greening. Several samplings were carried out in infected orchards of sweet lemon trees Citrus limetta (Rutaceae) in May 2011 and 2012 at Koshkmor, Jiroft region of Kerman province (N= 28° 19' 54.32", E= 58° 14' 46.17", 549 m a.s.l.) to collect and identify the dominant parasitoid species for subsequent ethological studies. The reared parasitoid specimens were identified by the fourth author (HL) as Psyllaephagus procerus Mercet, 1921 (Hym.: Encyrtidae), that is a new report from Iran 1, 2). This species is a synonym of Metaprionomitus procerus Mercet, 1921 (3). So far species P. pistaciae Ferrière, P. stenopsyllae (Tachikawa) and P. zdeneki Noyes & Fallahzadeh, have been reported from Iran (1). Body length in females 1.3 mm and in males 1.1 mm; scape 4 to 5 times as long asfunicle segments combined; 1st-4th funicular segments longer than broad, 4th and 5th funicular segments quadrate. Legs at least in part darkened (at least coxae of one pair of legs or hind femur are darkened); mid and hind tibiae darkened; marginal vein punctiform or little longer than broad and not less than 2.5 times shorter than stigmal vein; scutellum green or blue green; gaster not longer or only slightly longer than thorax (4). Fraxinus sp. (Planta: Oleaceae) and Pyrus communis (Planta: Rosaceae) have been reported as host plant for this encyrtid (3). This study let us to add Citrus limetta (Rutaceae) as a new associated host plant for P. procerus. This species is a nymphal parasitoid of Hemiptera. Hosts reported include: Eulecanium ciliatum (Hem.: Coccidae)and Cacopsylla sp., Cacopsylla pyri and Psyllopsis fraxini(Hem.: Psyllidae) (3). This parasitoid has been reported from Armenia, Azerbaijan, Georgia, Hungary, Italy, Moldova, Mongolia, Poland, Russia, Spain, Turkey and Ukraine (3). The specimens were deposited in the collection of Department of Entomology, Vali-e AsrUniversity of Rafsanjan and East-AzarbaijanResearchCenter for Agriculture and Natural Resources.
  • Page 187
    The poplar leaf-miner moth, Phyllonorycter populifoliella (Treitschke) (Lep.: Gracillariidae) is one of the important pests of Populus spp. This pest is widely distributed in Iran with a high economic importance. Larvae of this pest penetrate the leaf and cause different shapes of mines. It is one of the important pests of populus plantations in West-Azarbaijan province and has many natural enemies that vigorously control the pest. In order to study of its parasitoids in Mahmod-Abad (N 36˚ 43' 08", E 46˚ 30' 55") of Shahindezh area (south of the West-Azarbaijan province), during 2010, the leaves infected by leaf-miner moths were collected and reared in laboratory condition. Emerged parasitoids were separated and transferred into vials containing alcohol 75%. Identification was made by second author. Parasitoid wasp was identified under the name of Halticoptera polita (Walker) (Hym.: Pteromalidae), which is reared for the first time on P. populifoliella. The most important morphological characteristics of this species are as follow: Antennal scape as long as the length of compound eyes, scape larger than other segments and located far from the eyes, funicular segments nearly quadrate, male with two terminal segments of maxillary palpi very inflated and subglobose; marginal vein in forewings longer than postmarginal vein and 1.5- 3.5 times the length of stigmal vein; pygostylar bristles subequal in length (3). This species has been reported from northwest of Europe, UK, Sweden and former Czechoslovakia, Romania, Germany, Hungary, New Zealand, China, Sudan, Turkey, United Kingdom, Northern Ireland and England (2, 4), but has not been reported from Iran. It is reported as parasitoid of several families of Diptera, Hymenoptera and Lepidoptera (4).
    Keywords: Halticoptera polita
  • Page 189
    The cosmopolitan mites of the family Parasitidae, including more than 400 identified species, are free-living predators that feed on eggs and immature stages of the other soil inhabiting microarthropodes and nematodes (1). The family includes two subfamilies: Pergamasinae and Parasitinae; Pergamasinae often prefers stable habitats such as forests and grasslands litter, moss and rotting seaweed and so far no phoretic association has been reported between them. Members of the subfamily Parasitinae live in temporal habitats such as dung, compost and nests of small mammals and insects which often disperse during deutonymphal stage usually associated with insects (4). The genus Saprogamasus Willmann, 1949 was established by description of S. ambulacralis Willmann, 1949 as its type species and separated from the genus Trachygamasus Berlese, 1905by presence of two small, sclerotized jugular platelets, sternal shield with posterior transverse margin, distinct metasternal shields and the fairly sclerotized body and this was followed by few authors, but the former genus has been considered as junior synonym of the latter by most authors and we follow it (1). Among species of 11 genera of the family Parasitidae reported from Iran, only one species of the genus Trachygamasus as T. gracilis Karg, 1971 has been recorded from rat carcass (2, 3). During a survey on edaphic Mesostigmata in North Western Kerman Province and also mesostigmatic mites associated with Coleoptera in Bam region, T. ambulacralis was collected and identified in soil and litter in Mani region (5 May 2012) and associated with Oryctes elegans Prell in Sekahour region (26 May 2012). This species is similar to T. gracilis and can be distinguished from it by larger body size (700-900 µm), bearing 15-18 pairs of opisthonotal setae, six pairs of pre-anal setae on ventral shield and jugular platelets small and trapezoidal while T. gracilis has smaller body size (400-475 µm), 14-15 pairs of opisthonotal setae, seven pairs of pre-anal setae present on ventral shield and jugular platelets bigger and semicircular. Iranian specimens of T. ambulacralis differ from T. gracilis by presence of two small and trapezoidal jugular platelets, 18 pairs of opisthonotal satae, six pairs of pre-anal setae and the idiosomal length 688-713 µm.
    Keywords: Parasitidae
  • Page 191
    The hard scale, Lepidosaphes malicola Borckh (Hem.: Diaspididae) is one of serious pests of orchards in Iran. This pest sucking tree's sap causes physiological problem of trees and finally cause it's die. In the study of parasitic wasps of this pest in the northern parts of East-Azarbaijan province in 2010 (May-June), some infested scale insects on apple trees were collected from Komarsofla of Jolfa (y = 4291738, x =38s586294). Rearing of parasitoids were made in laboratory condition. Emerged parasitoids were transferred to vials contained ethanol and were identified by second author (HL). It was identified as Thysanus ater Walker, 1840 (Hym.: Chalcidoidea, Signiphoridae). This species has reported from Europe, Turkey and India (2) but is new for Iranian fauna. Its important morphological characters are as follow: length 0.75mm, body generally dark brown, fore wing in about basal half infuscated, rest hyaline, head 1.3X as broad as frontovertex width, frontovertex width 0.63X of length of antennal clava, antennal pedicel 0.7X of scape length, F1-3 and annelliform, F4 quadrate, clava 2.29X of scape length, fore wing about 3X as long as broad, with marginal fringe about as long as wing width, hind wing about 8X as long as broad, with marginal fringe about 2.5X as long as wing width, ovipositor 3.27X as long as mid tibia, 1.98X longer than hind tibia (1). These specimens were deposited in Insect collection of Department of Plant Protection, Agricultural and Natural Resources Research of East-Azarbaijan, Tabriz, Iran.
    Keywords: Thysanus ater
  • Page 193
    The free-living predatory ascid mites of the genus Antennoseius Berlese, 1916 includes about 60 described species worldwide and divided into two subgenera Antennoseius (without ambulacra and claws on leg I) and Vitzthumia Thor, 1930 (with ambulacra and claws on leg I) (1, 4). So far, five species of the genus have been reported from Iran, two of them belong to the subgenus Antennoseius and three of them to Vitzthumia, of which A. (Vitzthumia) kamalii Moraza & Kazemi, 2009 had been new to science (3, 4). During an investigation on edaphic mites of the genus Antennoseius in Tehran and Fars Provinces, three species of the subgenus Antennoseius were collected from soil and litter and identified. Adult female and male specimens of A. (Antennoseius) hispaniensis Bernhard, 1963 were collected in agricultural fields of Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University in Tehran (19 December 2006) by senior author, and adult female specimens of A. (Antennoseius) bacatus Athias-Henriot, 1961 and A. (Antennoseius) maltzevi Eidelberg, 1994 were collected in oak forests in Koohmare-Sorkhi region, Fars Province (5 March 2010) by junior author. Antennoseius (Antennoseius) hispaniensis has been collected in soil and litter and reported before from Spain, former USSR and Japan and A. (Antennoseius) maltzevi associated with carabid beetles from Italy and Ukraine. These species are considered here as new records for Iran mite fauna (1, 2). Differential diagnosis ofadult female of A. (Antennoseius) hispaniensis: Dorsal shields together 640-650μm long, reticulate-granulate. Podonotal and opisthonotal shields with 20 and 15 pairs of setae, respectively, without unpaired setae on opisthonotal shield, dorsal setae slightly widened and dentate, setae j1 wider (31–35 μm), setae z1 shortest (19–22 μm) and Z5 longest (45 μm), other setae sub-equal (30–35 μm) (Fig. 3). Sternal shield with two pairs of setae (st2-st3) and three pairs of lyrifisures, st1 inserted in soft cuticle anterior to shield. Epigynal shield slightly widened, posteriorly convex. Ventrianal shield bearing two pairs of pre-anal setae and three circum-anal setae. Peritrematal-exopodal shields widened and slightly continued around posterior edge of coxae IV. Tectum finely convex, with small denticles (Fig. 1). Movable digit of chelicerae bidentate, fixed digit with about 15 minute denticles, and a small sub-apical tooth. Most of leg setae, especially dorsal setae, barbed; without thick and modified setae on leg segments. Differential diagnosis ofadult female of A. (Antennoseius) maltzevi:Dorsal shields together 600-610 μm long, reticulate-lineate. Podonotal shield with 20 and opisthonotal shield with 15 pairs of setae, unpaired setae on opisthonotal shield absent, eight pairs of podonotal setae (j2-j5, z2-z4, s4) thick, short and blunt, ca. 10 μm long, setae j1 short (13–15 μm) and spine-like, z1 short (10–15 μm) and setiform, other setae needle-like, sub-equal in length, except Z5 as longest setae (ca. 60 μm), Z5 (Fig. 4), S5 and some posterior opisthonotal setae barbed in distal half. Sternal shield bearing two pairs of setae (st1-st2) and three pairs of lyrifissures, posterior margin of shield irregularly concave, setae st3 and st4 inserted on soft cuticle. Epigynal shield narrow, nearly long and rounded posteriorly. Anal shield with three circum-anal setae. Peritrematal-exopodal shields nearly wide, not continued to posterior area of coxae IV. Tectum slightly convex, with minute denticles (Fig. 2). Movable cheliceral digit bidentate, fixed digit with several minute denticles. Most of leg setae smooth, some dorsal setae on trochanter, femur, genu and tibia I thickened.
    Keywords: Antennoseius
  • Page 197
    Boxwood (Buxus hyrcana Pojark.) is one of the protected evergreen trees species that distributed as compact colonies in the preserved forests of the Caspian Sea region of Iran. During 2012 summer, blight symptoms and severe defoliation of boxwood trees were seen in two colonies in Lirehsar and Jeesa, in the Tonekabon region (Kia-Daliri, unpublished data). The symptoms were characterized by dark spots on leaves with grayish signs of fungus on their back side, followed by rapid death and defoliation. There were also longitudinal dark streaks on different parts of dying stems of twigs. Die-back symptoms were severe in the lower parts of trees, especially in young ones that defoliated, although new leaves appeared but diseased. Diseased leaves and stems were incubated in a moist chamber at 20-22°C and Cylindrocladium sp.was isolated. For morphological characterization, single conidia isolations were made on potato dextrose agar (PDA) amended with 2% malt extract and carnation leaf agar, and incubated at 25°C (4). Colonies grew slowly. The colony reverse was brown in the center surrounded by a creamy mycelial growth. The colony surface was covered by aerial cottony mycelium Fruiting bodies of the fungus developed after seven days. Conidiophores growing on the surface of carnation leaves were examined under the light microscope. Conidia were produced on hyaline macroconidiophores with stipe (90-180×2-3 μm) terminating in a naviculate vesicle (6-11 μm) and penicillate phyalids arrangement. Conidia were cylindrical, hyaline, with 1-septum, rounded at both ends (45-65×2-3 μm). Based on these characteristics confirm the fungus identified as Cylindrocladium buxicola Henricot & Culham, 2002, syn. Cylindrocladium pseudonaviculatum Crous, Groenewald & Hill 2002; teleomorph Calonectria pseudonaviculata. Four potted Buxus hyrcana plants were sprayed with an aqueous conidial suspension (105 conidia/ml) (4)to run off and incubated in growth chamber at 80 to 90% relative humidity in the dark at 25°C for 48 h. Control plants were sprayed with sterile water and incubated in the second tier of the same growth chamber. Thereafter, the plants were transferred to greenhouse at alternating 14 h of light and 10 h of darkness at 20-22°C. A week after inoculation the first lesions symptom appeared, leaf blight developed on all inoculated plants within two weeks, but not the controls. Re-isolations yielded the original pathogen. C. buxicola first reported on boxwood in UK in the mid-1990s (2), also during recent years it was reported as the causal agent of boxwood blight from Turkey (4), and Georgia (3). Based on our knowledge this is the first report of disease in Iran that can be a disaster for the protected species.
    Keywords: Cylindrocladium buxicola
  • B. Naseri, J. Razmjou Page 9
    Digestive proteolytic and amylolytic activities and feeding responses of fifth instar Helicoverpa armigera on different maize hybrids (DC370, SC704, SC700, SC500 and SC260) incorporated into artificial diets were investigated under controlled conditions (25±1°C, 65±5% R.H. and a photoperiod of 16:8 (L:D) h). The highest total proteolytic activity was in the larvae reared on DC370 (7.954±0.543 U mg-1) and SC500 (7.965±0.171 U mg-1), whereas the lowest one was in the larvae fed on SC704 (5.878±0.160 U mg-1). The highest amylolytic activity was detected on DC370 (0.055±0.001 mU mg-1) and SC500 (0.047±0.007 mU mg-1) and the lowest activity was on SC704 (0.012±0.001 mU mg-1). Larval weight of fifth instar H. armigera demonstrated significant difference, being heaviest on SC704 (45.77±6.16 mg) and lightest on DC370 (18.14±1.61 mg). The highest and lowest values of food consumption were on SC500 219.56±11.4 mg/larva) and DC370 (155.05±10.3 mg/larva), respectively. The feces weight of H. armigera was the highest on SC704 50.74±8.2 mg/larva) and lowest on SC500 (27.51±4.21 mg/larva). According to the results, hybrid DC370 is unfavorable host for feeding fifth instar larvae of H. armigera.
    Keywords: Digestive enzymes, Feeding response, Helicoverpa armigera, Maize hybrids
  • F. Baghery, Y. Fathipour, B. Naseri Page 19
    In this study, the nutritional indices of Helicoverpa. armigera larvae on five different host plants including cowpea, chickpea, soybean, navy bean and corn were determined in the laboratory. The lowest relative consumption rate (RCR) of the third instar larvae was on cowpea (3.21±0.512). The efficiency of conversion of ingested food (ECI) and the relative growth rate (RGR) were the highest on cowpea (6.8±0.004 and 0.243±0.007, respectively). The lowest values of efficiency of conversion of ingested food (ECI) and Efficiency of conversion of digested food (ECD) (2.4±0.002 and 6.9 ±0.005, respectively) of the fourth instar larvae were observed on corn.The highest ECI and ECD of the fifth instar larvae (23.2±0.010 and 84.5±0.10, respectively) and the sixth instar larvae (26.7±0.017 and 40.5±0.011, respectively) were obtained on cowpea. The Approximate digestibility (AD) of whole larval instars (the third to sixth instars) on different host plants ranged from 28.9±0.024 to 55±0.015, which was the lowest on corn and highest on cowpea. The larvae fed on cowpea showed the highest values of ECI and ECD (20.1±0.002 and 83.4±0.080, respectively) and RGR (7.59±0.15).
    Keywords: Nutritional indices, Helicoverpa armigera, host plants
  • A. Mohammadi Khoramabadi, A. A. Talebi Page 29
    In this survey, the genus Orthocentrus Gravenhorst, 1829 (Hymenoptera: Ichneumonidae, Orthocentrinae) was studied in Tehran and Gilan provinces of Iran. A total of 154 specimens of the genus were collected using Malaise traps during 2010. The genus Orthocentrus and its seven species and one subspecies are new records for the fauna of Iran: O. asper (Gravenhorst, 1829), O. castellanus Ceballos, 1963, O. hirsutor Aubert, 1969, O. protervus Holmgren, 1858, O. sannio Holmgren, 1858, O. strigatus Holmgren, 1858, O. winnertzii Forster, 1850 and O. winnertzii planator Aubert, 1978. Seasonal abundance, emergence period, distribution and altitudinal changes in Orthocentrus fauna on two slopes of the Alborz Mountains are provided. Keys for identification of Orthocentrus species found in Gilan and Tehran provinces are presented based on males and females.
    Keywords: Ichneumonidae, Orthocentrus, new records, identification key, Iran