فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، پاییز 1392)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • راحله رجبی، سکینه سبزواری*، فریبا برهانی، علی اکبر حقدوست، نسرین بازرگان صفحات 7-15
    مقدمه

    آسم شایع ترین بیماری مزمن دوران کودکی است که بر کیفیت زندگی بیماران و خانواده های آن ها تاثیر می گذارد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر الگوی توانمندسازی خانواده محور بر کیفیت زندگی کودکان سن مدرسه مبتلا به آسم انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که 172 کودک 12-6 ساله مبتلا به آسم به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و بر اساس مراجعه به کلینیک آسم و آلرژی بیمارستان افضلی پور کرمان به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات جمیت شناسی و «پرسشنامه کیفیت زندگی کودکان مبتلا به آسم» “PAQLQ: Pediatric Asthma Quality of Life Questionnaire” بود. روایی محتوای ابزار با نظر سنجی از 10 نفر از صاحب نظران و پایایی با استفاده از ضریب آلفا کرونباخ (80/0) مورد تایید قرار گرفت. الگوی توانمندسازی شامل 4 مرحله (افزایش دانش، خودکارآمدی، عزت نفس و ارزشیابی) از طریق بحث گروهی، نمایش و مشارکت آموزشی برای گروه مداخله اجرا و پرسشنامه ها قبل و بعد از مداخله تکمیل گردیدند. برای تحلیل داده ها از SPSS نسخه 16 استفاده شد.

    یافته ها

    قبل از مداخله دو گروه مداخله و کنترل از نظر متغیرهای جمعیت شناسی و میانگین نمرات کیفیت زندگی همسان شدند. اختلاف معناداری بعد از مداخله از نظر میانگین نمرات کیفیت زندگی مختص آسم بین دو گروه مشاهده گردید (05/0P<). بعلاوه، قبل و بعد از مداخله در گروه مداخله از نظر نمرات کیفیت زندگی تفاوت معناداری (001/0P<) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    اجرای الگوی توانمندسازی خانواده محور در افزایش کیفیت زندگی کودکان سن مدرسه مبتلا به آسم در ابعاد مختلف نشانه های جسمی، محدودیت فعالیت و عملکرد عاطفی موثر بود. لذا پیشنهاد می شود برای سایر بیماری ها نیز اجرا شود.

    کلیدواژگان: الگوی توانمندسازی خانواده محور، کیفیت زندگی، آسم، کودک سن مدرسه
  • محمدعلی حسینی، الهه عظیم زاده صفحات 16-23
    مقدمه
    خودکارآمدی قضاوت فرد در مورد توانایی هایش برای انجام یک عمل می باشد. تجارب تسلط بر امور موثرترین منبع برای ایجاد حس خودکارآمدی قوی در افراد است. شیوه تصمیم گیری افراد در هنگام مواجهه با تعارض می تواند سازنده یا مخرب باشد. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی خودکارآمدی و راهبردهای مدیریت تعارض در پرستاران بیمارستان مرکزی نفت تهران انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی-همبستگی، 91 پرستار به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی پژوهشگر ساخته اطلاعات جمعیت شناسی، «مقیاس خودکارآمدی عمومی شوارتزر و جروسلم» «GSE-10: Generalized Self-Efficacy Scale، Schwarzer & Jerusalem» و «ابزار مدیریت تعارض ارتباط سازمانی پوتنام و ویلسون Wilson» «Organizational Communication Conflict Instrument، Putnam & استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 صورت گرفت.
    یافته ها
    طبق نتایج حاصله، میانگین امتیاز خودکارآمدی پرستاران 82/29 و میانگین نمره راهبردهای مدیریت تعارض به ترتیب میزان کاربرد شامل: راهبرد راه حل گرایی (85/4)، راهبرد عدم مقابله (88/3) و راهبرد کنترل (39/3) بوده است. نتایج حاصل از آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین متغیر خودکارآمدی و راهبرد مدیریت تعارض راه حل گرایی همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد (04/0P=)، اما بین متغیر خودکارآمدی با راهبردهای مدیریت تعارض عدم مقابله و راهبرد کنترل همبستگی آماری معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از انجام این مطالعه نشان داد که بین خودکارآمدی و راهبردهای اثربخش مدیریت تعارض همبستگی وجود دارد. برگزاری کارگاه های آموزشی در زمینه خودکارآمدی و آشنایی با روش های مدیریت تعارض، برای پرستاران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، راهبردهای مدیریت تعارض، پرستاران
  • ابوالفضل فرجی، حمیدرضا خانکه، محمدعلی حسینی، کیانوش عبدی، پوریا رضاسلطانی صفحات 24-29
    مقدمه
    کلید موفقیت در مدیریت تعداد بالای مصدومین با منابع محدود، تریاژ می باشد که بدون آمادگی پرستاران امری ناممکن به نظر می رسد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش به روش شبیه سازی شده بر میزان آمادگی پرستاران در انجام تریاژ حوادث انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی 60 پرستار بیمارستان روانپزشکی رازی که بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شده بودند، به روش تصادفی ساده در دو گروه 30 نفری مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزارهای پژوهشگر ساخته شامل «آزمون دانش تریاژ حوادث» «Knowledge of Disaster Triage Test» دارای 30 سوال چهار گزینه ای و «آزمون دقت تریاژ حوادث» (Accuracy of Disaster Triage Test) شامل 30 سوال چهار گزینه ای بود. روایی آزمون ها به روش روایی صوری و محتوا با نظر خبرگان و پایایی به روش آلفای کرونباخ برای «آزمون دانش تریاژ حوادث» 75/0 و «آزمون دقت تریاژ حوادث» 78/0 بدست آمد. پس از بررسی سطح دانش و دقت تریاژ در دو گروه، کارگاه آموزشی یک روزه به روش شبیه سازی شده تریاژ فقط در گروه مداخله اجرا شد. در نهایت مجددا آزمون ها توسط دو گروه تکمیل و داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بین میانگین نمره آمادگی پرستاران در انجام تریاژ (دانش و دقت)، در گروه مداخله قبل و بعد از مداخله اختلاف معنی دار مشاهده شد (001/0>p). همچنین بین میانگین تفاضل آمادگی پرستاران در انجام تریاژ (دانش و دقت)، بین دو گروه مداخله و کنترل اختلاف معنی دار مشاهده شد (001/0>p).
    نتیجه گیری
    آموزش به روش شبیه سازی بر میزان آمادگی پرستاران در انجام تریاژ حوادث تاثیر مثبت دارد. پیشنهاد می شود جهت آمادگی پرستاران در تریاژ حوادث و فوریت های پزشکی از این روش آموزشی استفاده شود.
    کلیدواژگان: تریاژ حوادث و فوریت های پزشکی، آموزش به روش شبیه سازی، آمادگی، پرستاران
  • حسین ابراهیمی، راحله حسین زاده*، منصوره زاغری تفرشی، صدف حسین زاده، محمد اصغری جعفرآبادی صفحات 30-38
    مقدمه

    توانمندی پرستاران نقش مهمی در تحقق رسالت نظام سلامت ایفا می کند. یکی از مشکلات نظام بهداشت و درمان، میزان توانمندی حرفه ای و مراقبتی پرستاران است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین توانمندی بالینی و روانشناختی پرستاران و همبستگی آن با مشخصات فردی-اجتماعی آن ها انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی است که در آن 170 نفر پرستار با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، از میان پرستاران شاغل در بیمارستان های تامین اجتماعی استان تهران انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه سه قسمتی مشخصات فردی-اجتماعی، «پرسشنامه توانمندی بالینی» Clinical Competency Questionnaire«و پرسشنامه»توانمندی روانشناختی اسپریتزر«Psychological Empowerment Spreitzer» انجام شد. روایی و پایایی پرسشنامه ها در مطالعات قبلی تایید شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از SPSS نسخه 13 صورت گرفت.

    یافته ها

    بالاترین میانگین نمره توانمندی بالینی در بعد توانایی های مدیریتی (8/5±41/44) و کمترین میانگین نمره در بعد اقدامات تشخیصی (84/1±94/13) حاصل شد. در توانمندی روانشناختی بیشترین میانگین نمره متعلق به بعد شایستگی (38/1±4/9) و کمترین میانگین نمره متعلق به بعد استقلال (72/1±37/8) بود. همبستگی معنی داری بین تعداد کارکنان در بخش، سطح تحصیلی پرستاران و برخی ابعاد توانمندی های روانشناختی و بالینی و همچنان بین سابقه کار در بخش فعلی با برخی ابعاد توانمندی بلاینی و سابقه کار بالینی و برخی ابعاد توانمندی روانشناختی بدست آمد (05/0P<).

    نتیجه گیری

    با توجه به بالاتر بودن میزان توانایی های مدیریتی و اقدامات تشخیصی در مقابل موثر بودن و مستقل بودن پرستاران، ارائه برنامه های باز آموزی و آموزش های ضمن خدمت پرستاران، همچنین دادن اختیارات و مسئولیت بیشتر به پرستاران توانمند، می تواند سبب ارتقاء احساس استقلال در پرستاران گردد.

    کلیدواژگان: پرستاری، توانمندی بالینی، توانمندی روان شناختی
  • روح انگیز نوروزی نیا، مریم آقابراری، محمود کهن، مهرداد کریمی صفحات 39-49
    مقدمه
    رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت یکی از معیارهای تعیین کننده سلامت می باشد. از سویی افسردگی، اضطراب و تنش شایعترین مشکلات روانشناختی در میان دانشجویان می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت و همبستگی آن با میزان اضطراب و برخی مشخصات جمعیت شناسی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی البرز انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی-همبستگی بر روی 160 نفر از دانشجویان علوم پزشکی با روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه سه بخشی شامل سوالات جمعیت شناسی، «سیاهه اضطراب اشپیل برگر» (Spielberger Anxiety Inventory) شامل40 عبارت و «نیمرخ سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت»(Health-Promoting Lifestyle Profile II) HPLP-II شامل 52 سوال بود. روایی ابزارها به روش روایی محتوا و پایایی آن ها نیز با استفاده از روش های همسانی درونی و ضریب آلفای کرونباخ برای «سیاهه اضطراب اشپیل برگر» برابر 90/0 و برای «نیمرخ سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت»برابر 92/0 تایید شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماریSPSS نسخه 18 استفاده شد.
    یافته ها
    9/58 درصد دانشجویان مورد مطالعه مضطرب بودند. از میان زیر مجموعه های رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت، رشد معنوی با میانگین و انحراف معیار (56/0±99/2) و شاخص فعالیت فیزیکی با میانگین و انحراف معیار (64/0± 16/2) به ترتیب بیشترین و کمترین امتیاز را به خود اختصاص داده بودند. بین رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت و جنس (0001/0P<) و بومی بودن و مطالعه غیردرسی (001/0P=) همبستگی معنی داری دیده شد. همبستگی بین اضطراب با رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت نیز معکوس و کاهشی بود که قویترین همبستگی اضطراب با رشد معنوی بود (001/0(P<.
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر وجود اضطراب در بیش از نیمی از دانشجویان و همبستگی معکوس رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت با اضطراب، و نیز نامناسب بودن رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت خصوصا در ابعاد فعالیت جسمی و تغذیه در دانشجویان می باشد. انجام مطالعه در سایر دانشگاه ها پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ارتقاء سلامت، اضطراب، دانشجو
  • محمد سلیمی، افسانه حسنی، مهدی رعدآبادی، مسعود طاهری میرقائد، سید هادی حسینی، محمد بختیاری صفحات 50-56
    مقدمه
    در مطالعات اخیر مربوط به سازمان، مفهوم رفتار شهروندی سازمانی توجه مدیران و پژوهشگران زیادی را به خود جلب کرده است. مشارکت شغلی نیز متغیری مهم است که به افزایش اثربخشی سازمان کمک می کند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین همبستگی بین رفتار شهروندی سازمانی و ابعاد آن با مشارکت شغلی در کارکنان دو بیمارستان خصوصی و دولتی شهر تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-همبستگی می باشد که بر روی 300 نفر از کارکنان شاغل در دو بیمارستان دولتی و خصوصی شهر تهران که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند، صورت گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات، شامل سه بخش اطلاعات جمعیت شناسی، پرسشنامه «رفتار شهروندی سازمانی» (Organizational Citizenship Behavior) در 5 بعد وجدان، نوع دوستی، فضیلت مداری، رادمردی و ادب و پرسشنامه «مشارکت شغلی» (Job Involvement) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام گرفت.
    یافته ها
    آزمون آماری پیرسون همبستگی معناداری بین رفتار شهروندی سازمانی و مشارکت شغلی در بین کارکنان دو بیمارستان نشان داد (P<0/000). همچنین در بیمارستان خصوصی بین تمامی ابعاد رفتار شهروندی به غیر از بعد ادب با مشارکت شغلی همبستگی معنی دار وجود داشت. در بیمارستان دولتی تنها بین بعد نوع دوستی با مشارکت شغلی همبستگی معنی دار دیده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج و اهمیت رفتار شهروندی سازمانی در افزایش مشارکت شغلی در کارکنان بیمارستان ها که از حساس ترین موسسات هستند، پیشنهاد می شود، مدیران با راهبردهای صحیح در جهت بهبود رفتار شهروندی سازمانی در کارکنان سازمان خود تلاش کنند.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، مشارکت شغلی، بیمارستان
  • نورالله طاهری، حمید حجتی، سالار کمانگر، سید ضیاء الدین موسوی، ساسان قربانی، سکینه فرهادی، هانیه حجتی، بهمن چراغیان صفحات 57-64
    مقدمه
    پرستاری حرفه ای پر تنش است که فشارهای روانی ناشی از آن می تواند بر سلامت روان فرد تاثیر بگذارد. لذا شیوه های مقابله با تنش برای پرستار بسیار حائز اهمیت می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین سبک های دفاعی به کار گرفته شده در موقعیت های تنش زا توسط پرستاران بیمارستان های دانشکده علوم پزشکی آبادان در سال 1391 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی، تعداد 100 نفر از پرستاران بیمارستان های آبادان و خرمشهر به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه شامل دو بخش اطلاعات جمعیت شناسی و «پرسشنامه سبک های دفاعی-40» (Defensive Styles Questionnaire - 40) با سه بخش سبک دفاعی رشد یافته، نوروتیک و رشد نایافته بود. ضریب آلفای کرونباخ این ابزار 82/0 اعلام شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که 3/67 در صد از پرستاران بیمارستان طالقانی آبادان و 2/67 در صد از پرستاران بیمارستان ولی عصر خرمشهر از سبک دفاعی رشد یافته استفاده می کردند. میانگین و انحراف معیار نمره سبک دفاعی رشد یافته 4/2±55/11 بود که نشان دهنده ی استفاده بیشتر نمونه های مورد پژوهش از این سبک بوده است. حدود یک سوم نمونه ها نیز از سبک های دفاعی روان آزرده و رشد نایافته استفاده می کردند. همچنین بین میزان استفاده از سبک های دفاعی با ویژگی های فردی پرستاران همبستگی معنی دار آماری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بیشتر پرستاران در مواجهه با تنش های شغلی از سبک های دفاعی رشد یافته استفاده می کردند. همچنین حدود یک سوم آن ها نیز سبک های دفاعی روان آزرده و رشد نایافته را به کار می گرفتند. آموزش روش های مقابله با اضطراب و تنش برای پرستاران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پرستاران، سبک های دفاعی، اضطراب
  • زهرا فتوکیان، فرحناز محمدی شاهبلاغی*، مسعود فلاحی خشکناب صفحات 65-76
    مقدمه

    رشد جمعیت سالمندان جهان، منجر به افزایش میزان بیماری های مزمن خواهد شد. مداخلات توانمندسازی برای کاهش هزینه های بهداشتی، کسب استقلال، خودکارآمدی و اخذ تصمیمات مرتبط با سلامتی حیاتی می باشند. هدف از مطالعه حاضر، تحلیل مداخلات توانمندسازی در سالمندان مبتلا به بیماری مزمن است.

    مواد و روش ها

    یک مطالعه مروری از نوع توصیفی جهت بررسی چگونگی توانمندسازی سالمندان مبتلا به بیماری مزمن انجام شد. جستجوی کامپیوتری و کتبی مقالات بدون در نظر گرفتن محدودیت زمانی از پایگاه های اطلاعاتی Pub Med، Ovid، Science Direct، Elsevier، IranMedex انجام شد. پس از جستجو، 20 مقاله براساس معیارهای پژوهش انتخاب شد. این مطالعات براساس چارچوب مرور مقالاتSidani & Braden مورد بررسی و نقد قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل مطالعات، مواردی را نشان داد که شامل عدم استفاده از چارچوب نظری خاص توانمندی، عدم وضوح معیارهای برآیند، عدم توجه به همه ابعاد توانمندسازی، عدم توجه به تاثیر متغیرهای جمعیت شناسی بر توانمندسازی و عدم پیگیری برنامه می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت های تعیین شده در مداخلات توانمندسازی، پیشنهاد می شود که در اجرای مداخلات توانمندسازی در بیماری های مزمن، به همه ابعاد توانمندسازی توجه شود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، سالمندی، بیماری مزمن
|
  • R. Rajabi, S. Sabzevari, F. Borhani, Aa Haghdoost, N. Bazargan Pages 7-15
    Introduction

    Asthma is a common chronic illness in children that effects patients` and their families` quality of life. The aim of this study was to determine the effect of family-centered Empowerment Model on quality of life of school aged children with asthma.

    Materials And Methods

    This study was a quasi-experimental research on 172 children between 6 and12 years old، whom were referred to asthma clinic in Kerman Afzalipoor Hospital. For this purpose، in control and experimental group were selected based on convenience sampling. Data was gathered using «Pediatric Asthma Quality of Life Questionnaire» and was approved with content validity and reliability (α=0. 80). The model has four stages (increase knowledge، self-empowerment، self-steam and evaluation) and was used in discussions، demonstrations and cooperative leanings with experimental group. The participants completed questionnaire before and after intervention. For data analysis SPSS/16 was used.

    Findings

    Results showed that before intervention there was not any significant difference between two groups in quality of life scores. However، after intervention، quality of life scores in experimental and between two groups was different (p<0. 05).

    Conclusion

    Findings showed that the designed model has improved quality of life in children (symptoms، activity limitation، and emotional function). Hence، usage of this model is also suggested for other chronic illness.

    Keywords: Family center empowerment model, Quality of life, Asthma, School age children
  • Ma Hosseini, E. Azimzadeh Pages 16-23
    Introduction
    Self-efficacy is the belief in ability to perform an action. Experiences dominate the most powerful source of self-efficacy. Self-efficacy is effective on behavioral choices، effort، and persistence and track targets and determines how to deal with obstacles and challenges. How people make decisions when faced conflict can be either constructive or destructive. The aim of this study was to determine correlation between self-efficacy and nurses’ conflict management strategies in National Iranian Oil Company (NIOC) central hospital of Tehran
    Materials And Methods
    This is a descriptive-correlation study. The sample involved of 91 nurses which have been selected through random sampling. In this study demographic questionnaire، «Generalized Self-Efficacy Scale» (GSE-10) and «Organizational Communication Conflict Instrument» (OCCI form B) were used to collect data. SPSS/18، were also used to analyze the data.
    Findings
    Based on results، the mean score of nurses’ Self-Efficacy was 29. 82 and the mean score of Conflict Management Strategies including Solution Oriented Strategy، Non-Confrontational Strategy and Control Strategy were 4. 85، 3. 88 and 3. 39 respectively. Pearson’s correlation coefficients showed that there was a positive correlation between Self-Efficacy and Solution Oriented Strategy (P=0. 04). However، there was no significant correlation between Self-Efficacy and Non-Confrontational Strategy or Control Strategy (P>0. 05).
    Conclusion
    Findings showed that self-efficacy has a positive correlation with Solution Oriented Strategy. Implementation of workshop in regard to self-efficacy and dealing with conflict، for nurses is suggested.
    Keywords: Self, Efficacy, Conflict management strategies, Nurses
  • A. Faraji, Hr Khankeh, Ma Hosseini, K. Abdi, P. Rezasoltani Pages 24-29
    Introduction
    The key to successful management of large number of victims with limited resources is triage، which without preparedness of nurses seem to be impossible. The aim of this study was to determine the effect of simulated training course on preparedness of nurses to do pre-hospital triage at Razi psychiatric hospital.
    Materials And Methods
    This is a quasi-experimental study on 60 nurses in Razi psychiatric hospital who according to the inclusion criteria and randomly divided into two experimental and control groups equally by 30. The study tools developed by the researcher included “Knowledge of Disaster Triage Test” that contains 30 questions of four-choice. The “Accuracy of Disaster Triage Test” also contains 30 questions with four-choice. Face validity and content validity has been evaluated. Reliability were evaluated using Cronbach’s alpha for the “Knowledge of Disaster Triage Test” 0. 75 and for the “Accuracy of Disaster Triage Test” 0. 78. A day workshop “Disaster Triage Simulation Method” was arranged for intervention group and two groups were assessed by study tools before and after intervention. Data were analyzed using SPSS/16.
    Findings
    The mean score of nurses preparedness regarding triage training (Knowledge and accuracy) in the intervention group were significantly different before and after the intervention (p<0. 001). The mean difference of nurses preparedness triage training (Knowledge and accuracy) there were significantly different between the two groups respectfully (p<0. 001).
    Conclusion
    The results of the study showed، using the simulation method on triage training improved the nurses preparedness to do disaster triage. Therefore it is recommended to do this training program for nurses’ to improve their preparedness for disaster triage.
    Keywords: Disaster triage, Simulated training course, Preparedness, Nurses
  • H. Ebrahimi, R. Hosseinzadeh, M. Zaghari Tefreshi, S. Hosseinzadeh, M. Asghari Jafarabadi Pages 30-38
    Introduction

    Nurse’s competency plays an important role in achieving health system objectives. One of the problems in health care system in various countries is the level of nurses'' competencies. The aim of this study was to determine clinical competency and psychological empowerment of nurses and their correlation with demographic characteristics.

    Materials And Methods

    In this descriptive-correlational study، 170 subjects were selected through simple random sampling method among the nurses of social security hospitals in Tehran. Data was gathered by the questionnaire with three parts: personal-social characteristics، “Clinical Competency Questionnaire «and» Psychological Empowerment Spreitzer«. Validity and reliability were confirmed in previous studies. Data were analyzed by SPSS/13.

    Findings

    The highest mean score in clinical competency was seen in managerial capabilities dimension (44. 41±5. 8) and the lowest mean score also was seen in diagnostic procedures dimension (13. 94±1. 84). The highest mean score in psychological empowerment was in competency dimension (9. 4±1. 38) and the lowest mean score also was in independence dimension (8. 37±1. 72). In addition، there was a significant correlation between the number of staff in ward، educational status of nurses and some dimensions of clinical competency and psychological empowerment and also between the working experience in current ward and some dimensions of clinical empowerment and clinical work experience and some psychological empowerment dimensions (P<0. 05).

    Conclusion

    Based on the higher rate of managerial capabilities and diagnostic procedures، in opposite of nurses impact and independence، retraining programs، continuing education or in-service education programs for nurses، giving more authority and more responsibility to nurses can promote sense of independence in all nurses

    Keywords: Nursing, Clinical competence, Psychological empowerment
  • R. Norouzinia, M. Aghabarari, M. Kohan, M. Karimi Pages 39-49
    Introduction
    Health promotion behavior is one of the health criteria. On the other hand، depression، anxiety and stress are the most common psychological problems among students. The aim of this study was to determine health promotion behaviors and its relation with anxiety and some students’ demographic factors of Alborz University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this descriptive-correlational study، 160 students of the Alborz university were selected through simple random sampling method. The data collection instruments was a demographic questionnaire، «Spielberger Anxiety Inventory» with 40 items and Health- Promoting Lifestyle Profile II (HPLP-II) questionnaire with 52 questions. The validity of instruments was determined by content validity and the reliability was obtained by internal consistency and alpha Cronbach coefficient for Spielberger Anxiety Inventory (α=0. 90) and for (HPLP-II) questionnaire (α=0. 92). The data was analyzed with SPSS/18.
    Findings
    Anxiety prevalence among students was 58. 9 percent in this study. Among subsets of health promoting behaviors، spiritual growth index with a mean (2. 99±0. 56) and physical activity index with a mean (2. 16±0. 64)، were assigned to the highest and lowest scores، respectively. Between health promoting behaviors and gender (P<0. 0001) and being native and study of non-school related books (P=0. 001) a significant relationship was found. The relation between anxiety and health promoting behavior was decreasing; hence the strongest significant relationship was between anxiety and spiritual development index (-0. 56).
    Conclusion
    The results indicate anxiety among over than half of students، reverse relationship between health promoting behaviors and anxiety and inappropriate health behaviors، especially in the aspects of health promoting physical activity and nutrition among students. Conducting this research in other universities is recommended.
    Keywords: Health promotion, Anxiety, Students
  • M. Salimi, A. Hasani, M. Raadabadi, M. Taheri Mirghaed, Sh Hosseini, M. Bakhtiari Pages 50-56
    Introduction
    In recent studies related to organization، the concept of organizational citizenship behavior has attracted the attention of many researchers and managers. Job Involvement is also an important variable that helps to increase the effectiveness of organization. This study aimed to determine correlation between organizational citizenship behavior and job involvement of staff at two educational and private hospitals.
    Materials And Methods
    This study is a descriptive-correlational study that has taken place among 300 staffs that were selected randomly، in two public and private hospitals in Tehran. The Data gathering instrument was a valid and reliable questionnaire that was consists of three parts: demographic information، «Organizational Citizenship Behavior» questionnaire، in five dimensions: conscience، altruism، virtue-orienting، magnanimity and courtesy and «Job Involvement» questionnaire. Collected data were analyzed by using SPSS/18.
    Findings
    Pearson test showed significant correlation (P<0. 000) between citizenship behavior and job involvement of employees of two hospitals. Also in private hospital، there was a significant correlation between all dimensions of citizenship behavior and job involvement، except the item of courtesy. In public hospital، only between job involvement and altruism were not found significant correlations.
    Conclusion
    According to the results and importance of citizenship behavior in increasing Job involvement of hospitals staff، the most critical institution، it is suggested that managers try to improve organizations citizenship behavior by setting appropriate policies and strategies in their organization staff.
    Keywords: Organizational citizenship behavior, Job involvement, Hospital
  • N. Tahery, H. Hojjati, S. Kamangar, Sz Mousavi, S. Ghorbani, S. Farhadi, H. Hojjati, B. Cheraghian Pages 57-64
    Introduction
    Nursing is a stressful occupation that its related tensions could affect individual spiritual health. Therefore، defense style against stress is very important for nurses. The aim of this study was comparative defense style used by nursing personnel in stressful situations، in Abadan College of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This descriptive study was carried out at the Abadan College of Medical Sciences. The study population consisted of 100 nurses from Abadan and Khorramshahr hospitals'' that was selected by purposive Sampling method. Data were collected by questionnaires include demographic data and «Defensive Styles Questionnaire - 40» that consist of three parts of mature defense style، neurotic and immature. Cronbach alpha of the questionnaire was 0. 82 and data were analyzed using SPSS/18 software. Appropriate statistical analysis such as one way ANOVA، Pearson correlation coefficient and t-test were employed to analyze the collected data.
    Finding
    The results showed that 67. 3% of Taleghani Hospitals and 67. 2% of Vali-e-asr hospitals’ Nurses used mature defense style as defense mechanism. The mean score for mature defense style was 11. 55±2. 4 which illustrates that most nurses used this type of defense style.
    Conclusion
    Although the results of this study showed that most nurses'' in front of occupational exposure to stress used appropriate and mature defense mechanisms but around one – third of them used inappropriate defense mechanism. Teaching defense style to nurses to cope with anxiety and stress is suggested for future study work.
    Keywords: Nurses, Defense styles, Anxiety
  • Z. Fotoukian, F. Mohammadi Shahboulaghi, M. Fallahi Khoshknab Pages 65-76
    Introduction

    The growing number of older people in world، will increase chronic diseases. It is necessary empowerment interventions for reduce health costs، authority and self-efficacy attainment and informed health related decisions-making. The aim of this article was to critically analyze the findings of publish review empowerment interventions studies in older people with chronic diseases.

    Materials And Methods

    This descriptive review was conducted to examine how empowerment is conceptualized across interventions. Computerized and manual searches were conducted of articles regardless of the time limit. Computerized searches of Academic Search Ovid، Science Direct، Elsevier and IranMedex databases were conducted. During this search، 20 studies were found which met the inclusion criteria. These studies were assessed and criticized based on Sidani & Braden (1998) framework

    Findings

    Results showed that some studies did not use the theoretical frame and outcome of criteria were not clear too. In addition، all of empowerment dimensions effects of demographic variables on empowerment were neither considered، nor had a follow-up program.

    Conclusion

    According empowerment interventions and its limitations، it is suggested that all empowerment dimensions should be considered in further research studies.

    Keywords: Empowerment, Aging, Chronic Disease