فهرست مطالب

ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها - سال یکم شماره 2 (تابستان 1392)

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال یکم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید متصدی زرندی، محمدرضا مسعودی نژاد، اشرف مظاهری تهرانی، حامد پوری صفحات 63-68
    سابقه و هدف
    حذف گاز آمونیاک از هوا به دلیل آسیب های شدیدی که این ماده سمی به محیط زیست و موجودات زنده می رساند، بسیار حائز اهمیت است. فرایند تصفیه زیستی، یک روش آسان مقرون به صرفه از نظر اقتصادی، ساده و کارآمد و همچنین دوست دار محیط زیست برای تصفیه ترکیبات آلاینده از جریان هوا می باشد. این پژوهش با هدف بررسی کارایی صافی زیستی با استفاده از کمپوست و گوش ماهی به عنوان بستر در تصفیه گاز آمونیاک انجام شده است.
    روش بررسی
    برای حذف گاز آمونیاک با توجه به پژوهش های انجام شده، از ستونی به ارتفاع 45 سانتی متر و قطر داخلی14سانتی متر از جنس Plexiglass شفاف که تا ارتفاع 26 سانتی متر با بستر کمپوست و گوش ماهی به نسبت 4: 1پرشده بود، استفاده شده است. در این مطالعه، کارایی صافی زیستی در ده گذرحجمی مختلف (1، 2، 3، 4، 5، 6، 7، 8، 9و10لیتر بر دقیقه) و 5 بازه مختلف غلظت (20-0، 40-20، 60-40، 80-60، 100-80 جزء در میلیون) در دمای 25 درجه سانتی گراد بررسی شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که با افزایش گذرحجمی و غلظت گاز آمونیاک به دلیل کاهش جمعیت میکروبی، میزان بازدهی کاهش می یابد. بازدهی بین 6/84% تا 2/98%متغیربوده است. بیشترین بازدهی در بار جرمی ورودی g/(m3.h) 19/0، در بازه غلظتی ppm 20-0، گذرحجمی یک لیتر بر دقیقه و زمان ماند بستر خالی 240 ثانیه بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده فرآیندتصفیه زیستی با بستر کمپوست و گوش ماهی برای حذف گاز آمونیاک از هوا کارآمد می-باشد. نتایج این پژوهش می تواند در طراحی و راهبری بهینه سیستم های بیولوژیکی کنترل گازآمونیاک در صنایع مورد استفاده قرارگیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، آمونیاک، فیلتر زیستی
  • منصور رضازاده آذری*، علی چوپانی، محمد جواد جعفری، حمید سوری، سید یونس حسینی صفحات 69-73
    سابقه و هدف
    آلومینیم و به طور مشخص ترکیبات آن، بخش بزرگی از آلاینده های موجود در هوای ریخته گری های آلومینیم را تشکیل می دهند. مطالعات زیادی که در دهه های اخیر بر روی اثرات زیان آور آلومینیم انجام پذیرفته است،آنرا به عنوان یک فلز نوروتوکسیک معرفی نموده-اند.مواجهه مزمن شغلی از طریق تنفس غبارات ریخته گری های آلومینیم، یک مشکل رایج می باشد.هدف از این مطالعه بررسی میزان مواجهه شغلی با آئروسل های آلومینیم در گروه های مختلف شغلی دو کارخانه ریخته-گری آلومینیم می باشد.
    روش بررسی
    به منظور بررسی مواجهه شغلی کارگران ریخته گری باآئروسل های قابل استنشاق(Respirable) آلومینیم، از ناحیه تنفسی 63 کارگر در دو کارخانه ریخته گری جنوب شهر تهران با روش 0600 موسسهNIOSHنمونه برداری شد. سپس نمونه هابا استفاده ازروش بهینه شده 7013 موسسهNIOSHآماده سازی شد و توسط دستگاه جذب اتمی گرافیتی با حساسیت بالا مورد تحلیل قرار گرفتند.داده های جمع آوری شده در نرم-افزار آماریSPSS16با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین آئروسل های قابل استنشاق آلومینیم در کارخانه Aو Bبه ترتیب برابر 33/2±21/3 و 15/2±31/3 میلی گرم بر مترمکعب بود.آزمون های آماری نشان دادندکه در ریخته گری کارخانهA بین میزان مواجهه شغلی گروه های مختلف (Similar Exposure Group) اختلاف معنی داری وجود نداشت (089/0P=)، اما در ریخته گری کارخانهBاختلاف معنی داری در میزان مواجهه شغلی گروه مذاب کار و مونتاژکار مشاهده شد (044/0P=). بررسی کلی گروه های مختلف شغلی در ریخته گری های آلومینیم، اختلاف معنی داری را میان مواجهه گروه مذاب کار و مونتاژکار (005/0P=) و نیز میان گروه سمباده زن و مونتاژکار (02/0P=) نشان داد.
    نتیجه گیری
    بیشتر کارگران ریخته گری آلومینیم، با مقادیری بیش از حدود مجاز مواجهه ی شغلی ارائه شده توسط انجمن دولتی متخصصین بهداشت صنعتی آمریکا (ACGIH) و کشور ایران،در مواجهه می باشند.می توان بالا بودن میزان مواجهه در گروه مذاب کار و سمباده زن را در مقایسه با گروه مونتاژکار، به ماهیت این واحدها در تولید آئروسل نسبت داد.
    کلیدواژگان: مواجهه شغلی، ریخته گری آلومینیم، آئروسل های قابل، استنشاق
  • شیروان خدری، محمود دژکام، الهه عینی، حمید سوری، جلیل فتح آبادی صفحات 74-78
    سابقه و هدف
    در این مطالعه ویژگی های شخصیتی رانندگان متخلف و غیرمتخلف شهر تهران با مدل استاندارد سرشت و منش کلونینجر TCI (treatment and Character Inventory) مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی پس از هماهنگی با پلیس راهنمایی و رانندگی کشور، از بین کلیه رانندگان شهر تهران، 300 راننده، 150 متخلف (بیش از 10 مورد جریمه بر اساس اظهار خود فرد در طی یک سال اخیر داشته است). و 150غیر متخلف (کمتر از 10 مورد جریمه)، بطور تصادفی انتخاب و پرسشنامه استاندارد مدل سرشت و منش کلونینجرTCI توسط پرسشگرانی که نسبت به طرح توجیه شده و در پلیس راه های سه محور ورودی شهر تهران مستقر شده بودند، تکمیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی جامعه مورد بررسی 5/7±6/27 سال بود. در بین گروه مورد بررسی 82 درصد مرد و بقیه زن بودند. بر اساس تست شخصیتی کلونینجر(نوجویی، آسیب پرهیزی، پاداش- وابستگی، خود- راهبری و همکاری 001/ 0, (P<پشتکار 013/ 0 P< در بین دوگروه متخلف و غیر-متخلف تفاوت معنی داری داشت. با افزایش هر یک نمره در نوجویی شانس متخلف بودن چهار و نیم برابر می شود(نسبت شانس 520/4 و 007/ 0P<) و با افزایش هر یک نمره در آسیب پرهیزی شانس متخلف بودن نصف می شود (نسبت شانس 504/0 و 045/ 0P<) و با افزایش هر یک نمره به پاداش- وابستگی شانس متخلف بودن یک چهارم می شود (نسبت شانس 278/0 و 033/ 0P<).
    نتیجه گیری
    خرده مقیاس نوجویی در رانندگان متخلف بالاتر و آسیب پرهیزی و پاداش- وابستگی پائین تر از رانندگان غیر متخلف است.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، متخلف، غیرمتخلف، مدل سرشت و منش کلونینجر TCI
  • حمید سوری_محمود بختیاری_الهه عینی_محمد صالحی_محمد ر ضا مهماندار صفحات 79-85
    سابقه و هدف
    سیستم اطلاعات جغرافیایی می تواند با شناسایی مکانی نقاط حادثه خیز ودر نتیجه شناسایی محل های اصلاح پذیر در کاهش بار مالی و جانی ناشی از سوانح ترافیکی نقش موثری ایفا کند. در این مطالعه توزیع جغرافیایی عوامل خطر انسانی مرتبط با سوانح ترافیکی در کشور با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی ارائه شده است.
    روش بررسی
    با استفاده از اطلاعات ثبت شده سوانح ترافیکی کشور توسط پلیس راهور ناجا، بعد از تفکیک اطلاعات مربوط به سوانح ترافیکی برون شهری از درون شهری، به کمک سیستم اطلاعات جغرافیایی (Geographical Information system= GIS) و با استفاده از نقشه خوشه ها Clustring) Map) و تجزیه وتحلیل نقاط داغ Hot Spot Analysis)) نقاط حادثه خیز شناسایی و توزیع جغرافیایی عوامل خطر انسانی مرتبط با سوانح ترافیکی تعیین شد.
    یافته ها
    میانگین سن افراد حادثه دیده 34 سال و بیشترین گروه سنی آسیب دیده 39-20 سال بود. رخداد فوت و جراحت در مسیرهای برون شهری به ترتیب 6/3 و 4/27 درصد بود. توزیع جغرافیایی عوامل خطر نشان داد که محورهای استان های شمالی گیلان و مازندران، محور قزوین به رشت و قم به تهران در مجموع به عنوان حادثه خیزترین محورهای شناسایی بودند. همچنین بیشترین نسبت فوت به تصادف تصادفات در استان سیستان و بلوچستان (8/4 %) و کمترین تصادفات در استان تهران (1/0 %) رخ داده بودند.
    نتیجه گیری
    استان های شمالی و محورهای منتهی به آن به دلیل حادثه خیز بودن و استان سیستان و بلوچستان به دلیل تصادفات منجر به فوت نیازمند شناسایی علت حادثه در محورهای مذکور و در صورت نیاز اعمال مقررات و تشدید کنترل بیشتر توسط پلیس راهور می باشند.
    کلیدواژگان: سوانح ترافیکی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، حادثه خیز
  • حسام الدین راضی اردکانی، محمدرضا احدی صفحات 86-94
    سابقه و هدف
    استان تهران، پس از استان خراسان رضوی بالاترین تعداد کشته شدگان حوادث رانندگی کشور در سال 1390 را داشته است. با توجه به این که بیشتر پژوهش های انجام شده در حوزه تصادفات به بررسی تصادفات برون شهری پرداخته اند، تحقیق حاضر بر آن است که با به کارگیری مدل های لوجیت و شبکه عصبی مصنوعی به بررسی عوامل دخیل در شدت تصادفات درون شهری (تهران) بپردازد.
    روش بررسی
    در میان انواع تصادفات، تصادفات جلو به جلو به عنوان شدیدترین انواع تصادف مورد بررسی قرار گرفته است و از اطلاعات تصادفات به وقوع پیوسته در شهر تهران استفاده شده است. در فرآیند مدل سازی، متغیر وابسته، شدت تصادفات (جرحی و خسارتی) و متغیرهای مستقل، پارامترهایی چون ویژگی های راننده، زمان وقوع حادثه، مشخصات محیطی و ترافیکی می باشند. در انتها علاوه بر مقایسه دقت پیش بینی دو مدل، کشش متغیرها در مدل لوجیت با تحلیل حساسیت شبکه عصبی مقایسه شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که عواملی چون جنسیت، سن و تحصیلات راننده در افزایش شدت تصادفات موثر بوده است. تصادفات به وقوع پیوسته به دلیل بی توجهی به مقررات، عجله و شتاب بی مورد، انحراف به چپ یا تغییر مسیر ناگهانی وسیله با شدت بیشتری همراه بوده است. همچنین عواملی چون نوع وسیله مقصر، وضعیت روسازی، زمان تصادف و عرض معبر، در افزایش احتمال جرحی بودن تصادف موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    مدل شبکه عصبی مصنوعی همچون مدل های آماری می تواند کارایی مناسبی در تحلیل اثر عوامل دخیل بر شدت تصادفات داشته باشد. با توجه به نتایج به دست آمده، خطاهای انسانی و بی سوادی رانندگان تاثیر بسزایی در افزایش شدت تصادفات داشته اند، از این رو، آموزش رانندگان می تواند از اولین راه کارهای کاهش شدت تصادفات باشد. در این میان باید توجه ویژه ای به گروه سنی رانندگان جوان بشود.
    کلیدواژگان: مدل لوجیت، مدل شبکه عصبی مصنوعی، شدت تصادفات و مدل های آماری
  • عابدین ثقفی پور، مهدی نوروزی، محرم کرمی جوشین صفحات 95-101
    سابقه و هدف
    در مناطق گرمسیری ایران عقرب زدگی در زمره یکی از مهم ترین معضلات پزشکی و بهداشتی محسوب می شود. اطلاع از جنبه های اپیدمیولوژیکی عقرب زدگی باعث اتخاذ روش های موثر پیشگیری خواهد شد. بنابراین مطالعه حاضربا هدف اطلاع از جنبه های اپیدمیولوژیکی آن، در استان قم صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی – مقطعی است که براساس داده های موجود از عقرب زدگی در استان قم طی سال های 90-1380انجام گرفته است و تمام موارد عقرب زدگی را که به تنها بیمارستان موجود، اعزام یا مراجعه می کردند مورد بررسی قرارگرفت و در نهایت پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک، اپیدمیولوژیک و بالینی برای مصدومین تکمیل شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون کای-اسکور مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تعداد 790 مورد عقرب زدگی در طول ماه های مطالعه مراجعه کردند. بیشترین موارد عقرب زدگی در مردان گروه سنی 24-10ساله رخ داده بود که در فصول بهار و تابستان اتفاق افتاده بود. دست ها و پاها بیشتر در معرض عقرب زدگی بوده اند. 7/18درصد از مصدومین به-وسیله عقرب سیاه گزیده شده بودند. 4/74درصد موارد از روستا ها گزارش شدند. 2/77درصد بر روی زمین و بیرون از اتاق سرپوشیده می خوابیدند. 5/20درصد از آسیب دیدگان در اطراف محل زندگی شان مصالح ساختمانی و خار و خاشاک بوده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش، عقرب زدگی در استان قم یک معضل بهداشت عمومی محسوب می شود. بنابراین اجرای برنامه های آموزش بهداشت در خصوص حفاظت فردی برای پیشگیری از مصدومیت احتمالی با عقرب ها، به ویژه در دانش آموزان پسر ساکن مناطق روستایی ضروری به نظر می رسد. همچنین روستائیان برای خوابیدن در بیرون از اتاق سرپوشیده از تخت مناسب استفاده کنند.
    کلیدواژگان: عقرب زدگی، اپیدمیولوژی، قم
|
  • S. Motesaddi Zarandi, Mr Massoudinejad, A. Mazaheri Tehrani, H. Pouri Pages 63-68
    Backgrounds and
    Aims
    Ammonia removal from air to prevent severe damage to the environment and living organisms is very important. Biofiltration is an efficient, easy, cost-effective, and environmentally friendly process for degradation of ammonia from waste air. The aim of this study is to investigate the efficiency of biological filtration using a compost and scallop bed for ammonia removal.
    Materials And Methods
    According to the ammonia removal method a column with 14cm inner diameter and 45cm height made from transparent Plexiglas was used. The column was filled up to 25 cm with compost and scallop (with a scallop: compost ratio of 1:4). In this study, performance of the biofilter was studied under 10 different flow rates (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 and 10 lit/min) and 5 different concentrations (0-20, 20-40, 40-60, 60-80 and 80-100 ppm) at a temperature of 25 degrees Celsius.
    Results
    The results of this study showed that efficiency is decreased when the flow rate or concentration is increased because the microbial population is reduced. The efficiency was reduced by 84.6-98.2 percent. Maximum efficiency occurred at a 0.19g/(m3.h) loading rate. Efficiency was in 0-20 concentration intervals at a flow rate of 1 lit/min and at an Empty Bed Residence Time (EBRT) of 240 seconds.
    Conclusion
    The results show that a biofilter with a compost and scallop bed is efficient for ammonia removal from air. Results can be optimized in the design and operation of biological systems to be used in the industrial control of ammonia gas.
    Keywords: Air Pollution, Ammonia, Biofilter
  • M. Rezazadeh Azari, A. Choupani, Mj Jafari, H. Soori, Sy Hosseini Pages 69-73
    Backgrounds and
    Aims
    Aluminum and in particular its compounds make up a large proportion of the pollutants coming from the aluminum foundry. In several studies conducted on the harmful effects of aluminum in recent decades, it has been identified as a neurotoxic metal. Chronic occupational exposure through inhalation of dust is a common problem in aluminum foundries. Investigation of the exposure of various occupational groups in two aluminum foundry plants to aluminum aerosols.
    Materials And Methods
    To study the occupational exposure of foundry workers to respirable aerosols of aluminum, personal sampling was conducted from the breathing zone of 63 workers at two foundries in the south of Tehran city following NIOSH method No. 0600. Then samples were treated using NIOSH Institute optimized method No. 7013 and analyzed by high sensitivity graphite atomic absorption.Collected data were analyzed with SPSS V.16 statistical software using an independent sample t-test and ANOVA.
    Result
    The average of aluminum respirable aerosols in A and B factories were 3.21±2.33 and 3.31±2.15 mg/m3 respectively. The one-way ANOVA indicated that occupational exposure among various occupational groups (Similar Exposure Group) in Foundry A had no significant difference (p=0.089), but differences between the exposure of melting and assembling groups in Foundry B are significant (p=0.044). In general, in exposure frequency to aerosols in aluminum foundries, a significant difference was observed between melting and assembling groups (p=0.005) as well among abrading and assembling groups (p=0.02).
    Conclusion
    Most of the exposures to aluminum in foundry workers exceeded the current limits given by ACGIH Institute and the Iranian occupational exposure limits. According to the occupational exposure of both foundries and the absence of differences among variables involved in the exposure, the high exposure of melting and abrading groups compared to assembling groups can be attributed to the nature of these units in the production of aluminum aerosols.
    Keywords: Occupational Exposure, Aluminum Foundry, Respirable Aerosols
  • Sh Khedri, M. Dejkam, E. Ainy, H. Soori, J. Fathabadi Pages 74-78
    Backgrounds and
    Aims
    Characteristic property among Tehran offensive and non- offensive drivers using Cloninger, s treatment and Character Inventory questionnaire was studied.
    Materials And Methods
    A cross- sectional study was carried out after coordinating with traffic police. 300 drivers: 150 offensive (drivers with more than ten penalty points and 150 non- offensive drivers with less than ten penalty points in one year prior were selected randomly. Data was collected using Cloninger, s treatment and Character Inventory standard questionnaire by trained experts in three different routes of Tehran.
    Results
    The average age was 20-34 years (82% male, 18% female). Based on Cloninger,s treatment and Character Inventory standard questionnaire, a significant differences was observed in novelty seeking, harm avoidance, reward dependence, self-directive ness, co- operation (p<0.001) and persistence (p<0.013) among offensive and non-offensive drivers. By one score increasing of novelty seeking the chance of to be offencer will be increased 4.5 times (OR= 4.520, p<0.007), in harm avoidance will be half (OR= 0.504, p<0.045) and in reward dependence will be one fourth (OR= 0.278, p<0.033).
    Conclusion
    Novelty seeking sub scale of Cloningers treatment and Character Inventory questionnaire was higher and harm avoidance and reward dependence was lower among offensive drivers.
    Keywords: Characteristic Property, Offensive, Non, Offensive Drivers, Cloninger, s Treatment, Character Inventory
  • H. Soori, M. Bakhtiari, E. Ainy, M. Salehi, Mr Mehmandar Pages 79-85
    Backgrounds and
    Aims
    Using Geographical Information System (GIS) can decreases the burden of road traffic injuries effectively by identification of hot spot to modification in hazardous areas. The aim of the study was determining geographical distribution of human risk factors associated with road traffic injuries by using Geographical Information System (GIS) in Iran.
    Materials And Methods
    The national database of road traffic injuries registered by the Iranian traffic Police (Rahvar NAJA) was used. The human risk factors were investigated by recognition of the hazardous points and geographical distribution of associated risk factors. The Hot Spot Analysis and Map clustering approaches were employed to meet the objectives.
    Results
    The mean age of injured subjects was 34 years and the most affected age group was 20-39 years. Death and injury occurrence within out of cities ways were 0. 3 % and 28% respectively. Geographical distribution of risk factors also showed that roads of Northern provinces i. e. (Gilaan and Mazandaran) were the hazardous rising as well as Qazvin to Rasht and Qom to Tehran roads. Sistan and Balochestan Provinces and Tehran had the highest (4. 8%) and the lowest (0. 1%) rates of road traffic injuries leading to death in the country.
    Conclusions
    Northern provinces and its leading axes by hazardous rising and Sistan and Balochestan province with fatal injuries need to identify the cause of injuries’ and، if necessary، more tighten regulations and more controls by the traffic police must be applied.
    Keywords: Road Traffic Injuries, Geographical Information System GIS, Hazardous
  • H. Ardakani Razi, Mr Ahadi Pages 86-94
    Backgrounds and
    Aims
    The Tehran province was subject to the second highest incidence of fatalities due to traffic accidents in 1390. Most studies in this field examine rural traffic accidents, but this study is based on the use of logit models and artificial neural networks to evaluate the factors that affect the severity of accidents within the city of Tehran.
    Materials And Methods
    Among the various types of crashes, head-on collisions are specified as the most serious type, which is investigated in this study with the use of Tehran’s accident data. In the modeling process, the severity of the accident is the dependent variable and defined as a binary covariate, which are non-injury accidents and injury accidents. The independent variables are parameters such as the characteristics of the driver, time of the accident, traffic and environmental characteristics. In addition to the prediction accuracy comparison of the two models, the elasticity of the logit model is compared with a sensitivity analysis of the neural network.
    Results
    The results show that the proposed model provides a good estimate of an accident''s severity. The explanatory variables that have been determined to be significant in the final models are the driver’s gender, age and education, along with negligence of the traffic rules, inappropriate acceleration, deviation to the left, type of vehicle, pavement conditions, time of the crash and street width.
    Conclusion
    An artificial neural network model can be useful as a statistical model in the analysis of factors that affect the severity of accidents. According to the results, human errors and illiteracy of drivers increase the severity of crashes, and therefore, educating drivers is the main strategy that will reduce accident severity in Iran. Special attention should be given to a driver’s age group, with particular care taken when they are very young.
    Keywords: Logit Model, Artificial Neural Network Model, Accident Severity
  • A. Saghafipour, M. Noroozi, M. Karami Jooshin Pages 95-101
    Backgrounds and
    Aims
    In the tropical regions of Iran, scorpion stings are one of the most important medical and health problems. Knowing about their epidemiologic aspects might lead to the employment of appropriate preventive methods. Therefore, these studies were done in Qom province for this purpose.
    Materials And Methods
    This research is a descriptive cross-sectional study which has been done in all of the urban and rural areas of Qom province from 2001 to 2011, and all the cases which were referred to the only available hospital were assessed, examined, treated and subsequently followed. Finally, a questionnaire including demographic, epidemiologic and clinical data was completed for the patients. Chi square tests were used for the evaluation of the hypothesis.
    Results
    In total, 790 cases of scorpion stings were referred to the hospital during the period of study. Most of the cases were males (60.25%) in the 10-24 age groups. The most cases occurred during spring and summer. Hands and feet were the most common location of scorpion stings. 18.7 % of envenomed cases were due to black scorpions. 74.4 % of cases were from rural regions. 77.2% of the sufferers slept outdoors and on the ground. 20.5% of cases were surrounded by timber, dust and building materials.
    Conclusion
    Based on these findings, scorpion stings are considered a public health problem in Qom province. Consequently, it is necessary to introduce health education programs for personal protection, in order to prevent possible injuries from scorpions, especially for the boy students that reside in rural areas. Also the villagers should use proper beds to sleep in the outdoors.
    Keywords: Scorpion Sting, Epidemiology, Qom