فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/12
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحات 1-11
    به منظور مطالعه تاثیر سیستم های تغذیه آلی، شیمیایی، تلفیقی و باکتری های افزاینده رشد بر عملکرد دانه، میزان روغن و ترکیب اسید های چرب رقم آلستار آفتابگردان، آزمایشی در سال 1386 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در راستای کاهش مصرف کود های شیمیایی، اصلاح خاک و بهبود وضعیت تغذیه گیاه اجرا گردید. عامل اصلی در 5 سطح کودی شامل 100 درصد آلی(F1)، 25 درصد شیمیایی و 75 درصد آلی (F2)، 50 درصد شیمیایی و50 درصد آلی (F3)، 75 درصد شیمیایی و 25 درصد آلی (F4) و 100 درصد شیمیایی(F5) و عامل فرعی در 2 سطح تلقیح شامل (I1) بذور تلقیح شده به ازتوباکتر و آزوسپریلیوم و(I0) بذور تلقیح نشده با استفاده از طرح های کرت های خرد شده در چارچوب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بررسی گردید. نتایج بیانگر آن است عملکرد دانه به طور معنی داری در سیستم تلفیقی بیشتر از سایر سیستم های شیمیایی و آلی بود (F3›F4›F2›F5›F1). بیشترین و کمترین درصد روغن به ترتیب در تیمارF1 (100درصد آلی) و تیمار F3(50 درصد آلی +50 درصد شیمیایی) به دست آمد. اسیدهای چرب اشباع (اسید پالمیتیک و اسید استئاریک) در پاسخ به افزایش کود آلی به طور معنی داری در سیستم های تغذیه کاهش یافته در حالیکه اسیدهای چرب غیر اشباع (اسید اولئیک و اسید لینولئیک) افزایش یافتند. بیشترین میزان اسید لینولئیک و اسید اولئیک بترتیب در سیستم 100 درصد کود آلی(F1) و سیستم تغذیه تلفیقی (F3)ایجاد شد. نتایج نشان داد تلقیح بذرها با باکتری های افزاینده رشد موجب بهبود خصوصیات کیفی و کمی آفتابگردان گردید. بطوریکه سبب افزایش معنی دار عملکرد دانه، میزان روغن و اسید های چرب غیر اشباع و کاهش اسید های چرب اشباع روغن در مقایسه با تیمار کنترل گردید.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، باکتری های افزاینده رشد، سیستم تغذیه، عملکرد دانه، روغن و اسید چرب
  • صفحات 11-20
    به منظور تولید ماکارونی با کیفیت مطلوب، معمولا آرد سمولینا که از گندم دوروم بدست می آید به کار می رود. از آنجا که آرد سمولینا جهت مصرف در کلیه کارخانجات ماکارونی در کشور در دسترس نمی باشد. لذا اکثر کارخانجات ماکارونی از آرد نول که از گندم نانوایی بدست می آید (فارینا) جهت تهیه ماکارونی استفاده می کنند. در نتیجه ماکارونی حاصل کیفیت مطلوبی نداشته و خصوصا جهت صادرات مناسب نمی باشد. اهداف این تحقیق بهبود کیفیت خمیر و اسپاگتی تهیه شده از آرد نول با استفاده از هیدروکلوئید هیدروکسی پروپیل سلولز (HPC) به میزان 5/0 درصد وزنی/ وزنی بود. پس از تهیه خمیر با رطوبت 5/31% خصوصیات رئولوژیکی آن توسط دستگاه فارینوگراف مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزودن HPC، زمان رسیدن خمیر به بالاترین قوام و پایداری آن نسبت به نمونه شاهد افزایش می یافت. نتایج آزمون کریپ (با استفاده از دستگاه بافت سنج) نشان داد که با افزایش HPC، الاستیسیته بیشتر و ویسکوزیته کمتر می شد. نتایج حاصل از پخت اسپاگتی تازه در آب مقطر و آب نمک 2% نشان داد نمونه HPC دارای زمان مناسب پخت بالاتری بود. جذب آب نمونه حاوی HPC در هر دو شرایط پخت نسبت به نمونه شاهد بیشتر و افت پخت آنها کمتر بود. افزودن HPC باعث بهبود بافت اسپاگتی از طریق تعدیل سفتی و کاهش چسبندگی آن گردید. افزودن نمک به آب پخت باعث افزایش جذب آب و افت پخت نمونه ها گردید.
    کلیدواژگان: اسپاگتی، آرد نول، هیدروکسی پروپیل سلولز، ماکارونی تازه، خمیرماکارونی
  • صفحات 21-32
    امروزه ژلاتین حاصل از پوست ماهی به عنوان گزینه ای مناسب برای جایگزینی ژلاتین پوست پستانداران مطرح است. اما ژلاتین ماهی دمای تشکیل ژل و ذوب پایینی دارد که کاربرد صنعتی آنرا محدود می سازد. در این تحقیق بهینه سازی برخی از خواص کاربردی ژلاتین پوست کاریچون ماهی (نقطه ذوب، دمای شروع تشکیل ژل و میزان قدرت ژلی) با افزودن سولفات منیزیم 1 /0 و 5/0 مولار، گلیسرول 15%، نیترات آمونیوم 5 %، صمغ کتیرا 5/0% و2/1 % و ساکاروز 5% و محلول ژلاتین بدون افزودنی به عنوان شاهد، در سه pH) 4، 5 و 6 با سه تکرار(مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصله تاثیر انفرادی و متقابل مواد و pH در نقطه ذوب ژلاتین نشان از اختلاف معنی دار (05/0p<) در تیمارهای مختلف داشت. این اختلافات در مورد میزان قدرت ژلی نیز دیده شد اما در مورد دمای شروع تشکیل ژل بین غلظت های مختلف کتیرا و ساکاروز و همچنین غلظت های مختلف سولفات منیزیم و نیترات آمونیوم اختلافات معنی دار نبود. تمامی تیمارها اختلاف معنی داری را نسبت به شاهد نشان دادند. در تمامی تیمار ها میزان pH 6 > 5> 4 در متغیر ها تاثیر داشت که به دلیل نزدیکی pH محلول ژلاتین به pH ایزوالکتریک می باشد. بر اساس نتایج، استفاده از گلیسرول، کتیرای 5/0% و ساکاروز بیشترین تاثیر را در بهبود خواص کاربردی ژلاتین پوست کاریچون ماهی داشت و استفاده از کتیرا به دلیل طبیعی بودن و استفاده حداقل توجیه بیشتری داشت. این امر به دلیل ایجاد پیوند های هیدروژنی است و این مواد در مجاورت ژلاتین به گونه ای در آب عمل می کنند که در زمان انحلال مجزای قند یا ژلاتین در آب چنین ساختاری دیده نمی شود و باعث افزایش پایداری ساختار ژلاتین در محیط آبی می شوند. نتایج حاصل از این تحقیق در اداره ثبت اختراع ایران به شماره48947 به عنوان نوآوری به ثبت رسیده است.
    کلیدواژگان: کلید واژگان: ژلاتین، بهینه سازی، کاریچون ماهی، کتیرا، قدرت ژلی
  • صفحات 33-40
    در این پژوهش از تخمیر لاکتیکی برای بهبود خصوصیات نان حجیم (باگت) استفاده شد. به این منظور لاکتوباسیلوس پلانتاروم در محیطی شامل آرد و آب کشت شد و از خمیر ترش حاصل در مراحل تهیه خمیر در چهار سطح (صفر، 5، 10 و 15 درصد) استفاده گردید. پس از پخت نان، میزان بیاتی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی (pH و اسیدیته) و ارگانولپتیکی (خصوصیات پوسته، و عطر و طعم) محصول تعیین گردید. نتایج نشان داد با افزایش درصد خمیرترش در فرمول خمیر، اسیدیته نان افزایش یافت به طوری که در نمونه حاوی 15 درصد خمیرترش به 5/6 درصد و pH آن به 87/4 رسید.نتایج نشان داد میزان بیاتی در نان حاوی 15 درصد خمیرترش کمتر از سایر نمونه ها بود. این نمونه در طول دوره نگهداری کمترین میزان تغییرات را از خود بروز داد. نتایج آزمون حسی نشان داد بیشترین امتیاز طعم به نان حاوی 5 درصد خمیر ترش تعلق گرفت اما از لحاظ بو و عطر و خصوصیات پوسته، نان حاوی 15 درصد خمیرترش بالاترین امتیاز را کسب کرد.
    کلیدواژگان: نان باگت، خمیرترش، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، بیاتی، ویژگی های حسی، ماندگاری
  • صفحات 41-49
    در این پژوهش اثر ترکیب NaFeEDTA با سطوح مختلف بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی بیسکویت پتی بور مورد ارزیابی قرار گرفت. NaFeEDTA در مقادیر 576، 720، 864، 1008 و 1152 میلی گرم در کیلوگرم به فرمولاسیون بیسکویت افزوده شد، به طوری که 100 گرم بیسکویت در هر فرمول به ترتیب حاوی 2/7، 9، 8/10، 6/12 و 4/14 میلی گرم آهن باشد. بیسکویت های غنی شده در بسته بندی پلی اتیلنی به مدت 2 ماه در دمای محیط (°C20-17) و دور از نور نگهداری شدند. غنی سازی با NaFeEDTA تاثیر معنی داری بر روی مقادیر pH، خاکستر و رطوبت بیسکویت های غنی شده نسبت به کنترل نداشت. نتایج بدست آمده از دستگاه جذب اتمی نشان داد که مقدار آهن در بین بیسکویت های غنی شده و کنترل به طور معنی داری اختلاف دارد(05/0>P). درصد افت آهن در نمونه های غنی شده به ترتیب 63/2، 33/0، 64/0، 53/2 و 18/1 درصد محاسبه شد. عدد پراکسید در تمام نمونه ها در طول مدت نگهداری (60 روز) افزایش یافت، اما در بیسکویت های غنی شده افزایش عدد پراکسید خصوصا از روز 28 به بعد، بیشتر از نمونه کنترل بود. افزودن NaFeEDTA با سطوح مختلف تاثیر معنی داری بر شکنندگی بیسکویت های غنی شده نداشت. نتایج حاصل از ارزیابی حسی نشان داد که افزودن NaFeEDTA به فرمولاسیون تاثیر معنی داری بر رنگ، طعم و بافت بیسکویت پتی بور دارد (05/0>P). با توجه به نتایج و همچنین مقدار توصیه شدهء NaFeEDTA برای غنی سازی (حداکثر 10 میلی گرم آهن و 67 میلی گرم EDTA به طور روزانه)، مقدار 720 میلی گرم در کیلوگرم از این ترکیب (معادل با 9 میلی گرم آهن در 100 گرم) به عنوان مقدار مناسب برای غنی سازی بیسکویت پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: غنی سازی، بیسکویت، NaFeEDTA، عدد پراکسید، شکنندگی، آهن
  • صفحات 51-59
    دی استات سدیم از گروه مواد نگهدارنده شیمیایی و ایمن بوده و به عنوان بازدارنده کپک و مخمر و برخی باکتری هامعرفی شده است.. در این تحقیق اثر ضد میکروبی دی استات سدیم در جلوگیری از رشد برخی از میکروارگانیسم های عامل فساد نوشابه های گاز دار در محیط کشت با استفاده از روش حساسیت رقت های مایع مورد بررسی قرار گرفته است. در مورد مخمر Saccharomycess cerevisiae در تعداد 10، 102، 103،105 مخمر در هر میلی لیتربه ترتیب غلظت های ppm 5000،1250،313،156 دی استات سدیم به عنوان MIC شناخته شد.در مورد مخمر Candida krusei در تعداد10، 102، 103،105 مخمردر هر میلی لیتر به ترتیب غلظت های ppm 5000،2500،1250،625 دی استات سدیم به عنوان MIC شناخته شد. در مورد باکتری Leuconostoc mesenteroides در تعداد 102، 104باکتری در هر میلی لیتربه ترتیب غلظت های ppm5000،2500 دی استات سدیم به عنوان MIC شناخته شد. در مورد باکتری Lactobacillus delbrukiiدرتعداد102باکتری در هر میلی لیتر غلظت ppm2500 دی استات سدیم به عنوان MIC شناخته شد. در مورد کپک Aspergillus niger در کلیه رقت های تهیه شده از سوسپانسیون هاگ کپک ودر حضورغلظت های مختلف از دی استات سدیم رشد مشاهده شد. در نتیجه هیچ غلظتی به عنوانMIC انتخاب نشد. نتایج نشان داد که دی استات سدیم دارای خواص بازدارندگی برروی مخمرها و باکتری های مورد بررسی بوده و فاقد تاثیر بازدارندگی بر روی کپک Aspergillus niger است.
    کلیدواژگان: دی استات سدیم، حداقل غلظت بازدارندگی، نگهدارنده، نوشابه های گاز دار
  • صفحات 62-73
    تفاله چغندرقند به عنوان یکی از محصولات جانبی کارحانه های تولید شکر، دارای ترکیبات مهم از جمله پکتین، سلولز و همی سلولز می باشد. در این پژوهش ابتدا سلولز در طی چند مرحله، از تفاله چغندرقند استخراج شد و بوسیله فرآیند اتری شدن در دمای 70 درجه سانتیگراد به کربوکسی متیل سلولز تبدیل شد. کربوکسی متیل سلولز تولید شده دارای خصوصیاتی همچون درجه استخلاف 52/0 و درجه خلوص یا درصد کربوکسی متیل سلولز 94/53 و درصد رطوبت 7 بود. برای بررسی خواص عملکردی آن در مقایسه با دیگر قوام دهنده ها مانند کربوکسی متیل سلولز تجاری(مرک)، کتیرا و نوعی قوام دهنده مصرفی در کارخانه ها (نوعی ثعلب)، مواد مذکور در سس کچاپ در غلظت 1 درصد بکار برده شد. سپس سس های دارای مواد قوام دهنده و نمونه های شاهد از نظر خصوصیاتی مانند pH، میزان خاکستر، بریکس، خواص رئولوژیک، پدیده آب انداختن و خصوصیات حسی(عطر و طعم، بافت، رنگ وپذیرش کلی) مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کربوکسی متیل سلولز تولیدی تغییرات معنی داری) 05/0(P< را در خصوصیات شیمیایی سس ها بوجود نمی آورد. از نظر خصوصیات رئولوژیک نیز گرچه نسبت به سایر قوام دهنده های مورد بررسی، ویسکوزیته کمتری را پدید می آورد اما نسبت به نمونه های شاهد گرانروی بسیار بالاتری را در محصول بوجود می آورد. در ماه نخست نگهداری در سس های حاوی کربوکسی متیل سلولز تولیدی پدیده آب انداختن ملاحظه گردید، لاکن این مسئله در حد بسیار کم بود و پس از بروز پدیده مذکور، در ماه های بعدی نگهداری، افزایش نداشت. در بررسی خصوصیات حسی سس های محتوی کربوکسی متیل سلولز تولیدی نیز آزمون کنندگان سس های مذکور را در مقایسه با سس های حاوی سایر قوام دهنده ها مناسب ارزیابی کردند. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که کربوکسی متیل سلولز تولیدی علیرغم پایین بودن درجه خلوص و درجه استخلاف،نسبت به نمونه تجاری، در محیط های غذایی مانند سس کچاپ عملکرد قابل قبولی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کربوکسی متیل سلولز، تفاله چغندرقند، سس کچاپ، قوام دهنده، خصوصیات عملکردی
  • صفحات 75-86
    کپور نمک سود- خشک شده یکی از فرآورده های ماهی است که به طور سنتی در ایران مصرف می شود. بنابراین، مطالعه ای جهت درک بهتر تغییرات فیزیکوشیمیایی، باکتریایی و خواص حسی فرآورده نمک سود-خشک شده کپور انجام گردید. نمونه های فیله و شکم خالی کپور در دمای 4 درجه سانتیگراد به مدت 10 روز شور شدند و سپس خشک و نگهداری گردیدند. نتایج نشان داد که مقادیر پروتئین و رطوبت طی مراحل مختلف فرآوری کاهش یافت (05/0>p). کاهش رطوبت با افزایش مقدار نمک همراه بود. میزان چربی طی مراحل مختلف فرآوری ثابت باقی ماند. pH ماهی خام از 10/0±86/6 به ترتیب در کپور فیله شده و شکم خالی طی مرحله نمک سود خشک به 32/0±32/5 و 41/0±65/5 کاهش (05/0>p) و سپس در مراحل بعدی مجددا افزایش یافت (05/0>p). TVBN پس از نمک سود خشک کاهش و در مراحل خشک و نگهداری افزایش گردید (05/0>p). میزان TBA کپور خام در تمام مراحل تولید افزایش یافت (05/0>p). در نمونه های نمک سود شده شکم خالی مقادیر پروتئین، رطوبت،pH، TVBN و TBA به جز نمک بیشتر از ماهی فیله شده بود. بو، مزه و رنگ کپور فیله شده و شکم خالی به جز در مورد مزه ماهی شکم خالی طی مراحل مختلف فرآوری مشابه بود (05/0p).
    کلیدواژگان: کپور معمولی Cyprinus carpio، تغییرات فیزیکوشیمیایی، شمارش باکتری، خواص حسی، نمک سود خشک
  • صفحات 87-98
    امروزه کنسانتره کشمش در دنیا یک محصول باارزش در تهیه شربت ها، نوشیدنی ها، صنایع قنادی، پخت و به عنوان جایگزینی طبیعی برای شکر مطرح است. یکی از فرآورده های مهم حاصل از کشمش تهیه عصاره غلیظ شده یا کنسانتره کشمش است. از آنجا که کنسانتره کشمش دارای خواص وویژگی های زیادی می باشد، ودر صنایع مختلف بکار برده می شود به منظور استحصال آن، آزمایشات در سه سطح دمای استخراج (40، 60 و80 درجه سانتیگراد) وسه سطح نسبت حلال (1:1، 2:1 و3:1) ودر سه سطح دمای تغلیظ (65، 75 و85 درجه سانتیگراد) انجام شد. در نهایت خواص فیزیکوشیمیایی کنسانتره بدست آمده (رنگ، ویسکوزیته، درصد قند احیاء، وزن کنسانتره وراندمان تولید) مورد بررسی قرار گرفت و ازمایشات میکروبی (کپک ومخمروشمارش کلی) انجام گردید. داده های بدست آمده مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفته ومیزان همبستگی هر یک از صفات مورد بررسی نیز محاسبه شدند. نتایج حاصله نشان داد که تیمارهایی که در دمای استخراج 80 درجه ودمای تغلیظ 75 درجه ونسبت های حلال 2:1 و 3:1 استخراج شده بودند با توجه به درصد ماده استخراج شده وتغلیظ درشرایط دمایی مناسب که نشان تولید بهتر محصول است توصیه میگردد.
    کلیدواژگان: کشمش، تولید کنسانتره کشمش، خمیر کشمش، خواص فیزیکو شیمیایی کنسانتره کشمش
  • صفحات 99-108
    در این پژوهش تولید کنسانتره آب گوجه فرنگی درخط تولید نکتار میوه جات با استفاده از امکانات موجود مورد مطالعه قرار گرفت. ابتدا آب گوجه فرنگی تولید و سپس به صورت آزمایشگاهی تحت خلا بالا در دمای زیر 50 درجه سانتی گراد تا بریکس 25/20 تغلیظ گردید. به منظور مطالعه خصوصیات کیفی کنسانتره و آب گوجه فرنگی، فراورده کنسانتره بازسازی و آزمایش های فیزیکی و حسی شامل رنگ،ظاهر،قوام وطعم بر روی آن ها انجام گرفت. نمونه ها پس از یک و سه ماه نگهداری در دماهای 4و25و35 درجه سانتی گرادبررسی شدند.نتایج نشان داد که خط تولید نکتار میوه جات اثر معنی داری بر رنگ و محتوای ویتامین ث آب گوجه فرنگی دارد. اما با اضافه نمودن برخی تجهیزات، تولیدکنسانتره و آب گوجه فرنگی با کیفیت بالا در این خط مقدور است. هم چنین مشخص شد که تغلیظ آب گوجه فرنگی اثر معنی داری بر کیفیت فراورده بازسازی شده ندارد و 97 درصد محتوای ویتامین ث آن بدون تغییر باقی می ماند.
    کلیدواژگان: آب گوجه فرنگی، کنسانتره آب گوجه فرنگی، تغلیظ، تولید
  • صفحات 109-116
    در این تحقیق اثر دمای هوا، سرعت خشک کردن و ضخامت ورقه های نازک پرتقال بر انرژی مصرفی با استفاده از یک خشک کن آزمایشگاهی به دست آمد. 165 گرم ورقه نازک پرتقال رقم تامسون با سه ضخامت 2، 4 و 6 میلی متر در یک بستر مسطح با پنج دمای40، 50، 60، 70 و80 درجه سلسیوس و سه سرعت هوای 5/0، 1 و 2 متر بر ثانیه خشک شد. مقدار انرژی مصرفی برای خشک کردن ورقه های نازک پرتقال در دماها و سرعت های مختلف هوای خشک کن و ضخامت های مختلف محاسبه شد و داده ها به وسیله طرح آزمایشی فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفی در سه تکرار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که کمترین و بیشترین مقدار انرژی مصرفی دستگاه خشک کن به ترتیب مربوط به ضخامت 2 میلی متر و دمای 40 درجه سلسیوس با مقدار انرژی 3349 وات - ساعت و ضخامت 6 میلی متر و دمای 70 درجه سلسیوس با مقدار انرژی 15202 وات- ساعت بودند.
    کلیدواژگان: خشک کردن، انرژی مصرفی، ورقه نازک پرتقال، ضخامت، شرایط خشک کردن
  • صفحات 117-125
    امولسان امولسیون کننده ای است که توسط باکتری Acinetobacter calcoaceticus RAG-1 ATCC-31012 تولید می شود و در حال حاضر کاربردهای زیادی درصنایع غذایی (تهیه پنیرهای نرم وانواع بستنی) دارد. در این تحقیق توانایی تولید این امولسیون کننده با باکتری ذکر شده در دمای o C 30 با استفاده از طرح رویه پاسخ مورد ارزیابی قرار گرفته است. نفت خام و سولفات آمونیوم به عنوان منبع کربن و منبع نیتروژن در مقادیر مختلف مورد استفاده قرار گرفتند. بهینه محیط کشت برای تولید امولسان برابر با (v/v)4% منبع کربن، g/l 3 منبع نیتروژن و (v/v) 7% میزان درصد تلقیح بدست آمده است که در این شرایط بیشترین تولید توده سلولی و بیشترین کاهش کشش سطحی بترتیب g/l 9/2 و mN/m 30 می باشد. ضریب همبستگی مدل محاسباتی یا R2 (adj) برای مقدار توده سلولی تولیدی و میزان کاهش کشش سطحی بترتیب برابر13/97% و 52/95% بدست آمده است.
    کلیدواژگان: امولسیون کننده، امولسان، کشش سطحی، توده سلولی
  • صفحات 127-142
    سس مایونز به عنوان یک امولسیون روغن در آب با pH کمتر از 1/4 یکی از قدیمی ترین امولسیون های ساخت بشر بوده و هم اکنون از پر مصرف ترین سس ها در جهان و در ایران است. امروزه از صمغ ها بطور وسیع جهت پایداری وتغییر ویژگی های رئولوژیک مایونز استفاده می شود. کتیرا صمغ مترشحه گیاهی بوده وبومی ایران است و در شرایط اسیدی ویسکوزیته بالایی را نشان می دهد. با وجود این مشخص شده است صمغ های بدست آمده از گونه های مختلف گون ویژگی های فیزیکوشیمیایی کاملا متفاوتی دارند.تا کنون تحقیق جامعی درخصوص تاثیر گونه های مختلف صمغ کتیرا بر ویژگی های رئولوژیک مایونز صورت نگرفته است. در این پژوهش تلاش می شود اثر صمغ کتیرای مترشحه از دو گونه گون (Astragalus gossypinus) Ag و (rahensis Astragalus)Ar بر خصوصیات رئولوژیک پایا و نوسانی سس مایونز بررسی شده و اثر گونه و غلظت صمغ و نیز دما بر ویژگی های مذکور تعیین شود و در نهایت نتایج بدست آمده با ویژگی های سس مایونز تجاری تهیه شده با مخلوط صمغ های وارداتی مقایسه می شود.
    اختلاط با استفاده از مخلوط کن رومیزی آزمایشگاهی (1000 دور در دقیقه) طی مدت زمان 11 دقیقه انجام شد. آزمون های pH و پایداری تعلیق برای نمونه های مایونز های تهیه شده با غلظت های مختلف از صمغ های مذکور انجام شد. مقایسه ریز ساختار سس مایونز تولیدی حاوی غلظت های مختلف از دوگونه صمغ کتیرا با یکدیگرو با مایونز تجاری با استفاده از میکروسکپ نوری مجهز به دوربین عکس برداری انجام شد. کلیه آزمون های رئولوژیک با استفاده از دستگاه رئومتر انجام گرفت و پارامتر های توصیف کننده رفتار جریان و خصوصیات ویسکو الاستیک تعیین شدند.
    مشخص شد تیمار های مورد مطالعه شامل نوع صمغ و غلظت آن بر ویژگی های رئولوژیک بدست آمده از آزمون های نوسانی (روبش کرنش و روبش فرکانس) اثر معنی دار دارند. در خصوص آزمون های رئولوژیک پایا پس از تعیین مدل هرشل بالکلی به عنوان مدل مناسب (R2بالا و SD پایین) برای داده های تجربی مشخص شد که تیمار های مذکور بر برخی پارامترهای مدل و نیز بر ویسکوزیته ظاهری مایونزدر نرخ برش معین اثر معنی دار دارند. مقایسه مایونز های تهیه شده با دو گونه صمغ کتیرا در شرایط مختلف با مایونز تجاری نشان داد هریک از فاکتورهای مورد مطالعه و در هر سطح معین تنها می تواند باعث نزدیکی برخی صفات مایونز تولیدی به مایونز تجاری شود. بنابراین مطالعه در خصوص اثر مخلوط گونه های کتیرا با هم و یا با دیگر صمغ ها بر کیفیت سس مایونز پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سس مایونز، صمغ کتیرا، رفتار جریانی، ویژگی های ویسکوالاستیک، پایداری
|
  • Pages 1-11
    In order to study the effects of different nutrition systems (organic, chemical, integrated) and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on on the grain yield, seed oil content and fatty acid composition in Sunflower (Helianthus annuus L.. cv. Alestar) an experiment was conducted using Alestar cultivar at the research farm of college of agriculture, Tarbiat modares university of in 2007. Five levels of nutrition systems including F1(100% organic), F2(75% organic+25% chemical), F3(50% organic+50% chemical), F4(25% organic+75% chemicaL), F5(100% chemical) in main plot and two levels of biofertilizer I1(inoculation) and I0 (control) as subplot were used in a split plot arranged in a randomized complete block design with three replications. Results showed that the integrated fertilizer system had higher grain yield than the other fertilizer systems (F3›F4›F2›F5›F1). Maximum and minimum oil content were obtained with the F3 treatment and F1 respectively. The oil saturated fatty acids(acid palmitic and acid stearic) decreased significantly, while insaturated fatty acids(linoleic acid and oleic acid) increased significantly in response to raising the FYM-rate. The highest linolenic acid and oleic acid were observed in F3 and F1 treatments respectively. The results revealed that PGPR improved plant productivity and quality in sunflower seed. The inoculation of PGPR (I1) increased, grain yield, oil content and unsaturated fatty acids and decreased saturated fatty acids compared with untreated plants I0.
    Keywords: sunflower, plant growth promoting rhizobacteria, nutrition systems, Yield, oil, fatty acid
  • Pages 11-20
    Department of Food Science and Technology, School of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, I. R. Iran In order to produce high quality pasta, semolina; the durum wheat flour, is generally used. However, semolina is not available for every pasta factories in Iran. Hence, many of these factories use bread wheat flour (farina) to produce pasta. Consequently, the pasta may be of low quality and not suitable for export. The objectives of this study is to improve the quality of dough and the resultant spaghetti produced from farina using 0.5% (w/w, flour basis) hydroxypropyl cellulose (HPC). After preparation of dough with moisture content of 31.5%, the rheological properties of the dough were tested using Brabender Farinograph. The results showed that addition of HPC increased the dough development and stability times. The results of creep test (using Texture Analyser) revealed that addition of HPC increased the elasticity of the dough while its viscosity decreased. The results of cooking tests in distilled and salted water (2% w/w) showed that the HPC sample had longer optimum cooking time. Moreover, the HPC sample had higher water absorption and lower cooking loss than the control. Addition of HPC could improve the texture of the cooked spaghetti. Addition of salt to the cooking water increased both water absorption and cooking loss of the samples.
    Keywords: Spaghetti, Farina, Hydroxypropyl cellulose, Fresh pasta, Pasta dough
  • Pages 21-32
    Fish skin gelatin could be substitutes for mammalian gelatins. But fish gelatins have low gelling and melting temperatures. In this research improvement of functional properties of lizard fish skin gelatin (melting point، gelling point and bloom) evaluated by mgso4 (0/1 and 0/5 M)، glycerol (15%)، NH4NO3 (5%)، Katira (0/5 and 1/2%) and sucrose in three pH (4، 5، 6). All materials have significant different (p<0/05) to the control. Based on results glycerol، katira (0/5%) and sucrose have maximum effect on improvement of functional properties and pH 6 > 5 > 4 had enhancer effects on the variables. This improvement of gel properties is due to the fact that this materials stabilizes hydrogen bonding and in higher pH the gelatin pH is closer to the Isoelecteric point of the protein. Katira is a natural material and due to minimum usage، has the best effect. Results of this research registerd in the Iran Invention Office (number 48947).
    Keywords: Gelatin, Lizard fish, Isoelectric point, Functional properties, Katira, Glycerol
  • Pages 33-40
    In this study، lactic fermentation was used in order to improve the quality of loaf bread (baggett). Lactobacillus plantarium was cultivated in a medium composed of wheat flour and water and added in bread dough formulation at 0، 5، 10 and 15% concentrations. After baking، Staling، physicochemical (pH and acidity) and organoleptic properties (crust characteristics، taste and odor) were evaluated. Results showed that bread acidity as the concentration of sourdough increased in dough formulation. Acidity and pH of sample bread that contained 15% sourdough was 6. 5 and 4. 87 respectively. Also، in this sample staling and quality changes during storage were at least. Highest score of taste were belonged to sample contained 5% sourdough. Sample contained 15% sourdough gained highest score of odor and crust properties.
    Keywords: Baggett, Sourdough, Lactobacillus plantarium, Staling, Organoleptic properties, Shelf life
  • Pages 41-49
    The influence of different levels of NaFeEDTA compound on the physicochemical and sensory properties of Petit Beurre biscuit was evaluated. NaFeEDTA was added to biscuit formulation in levels of 576، 720، 864، 1008 and 1152 mg/kg so that 100 gram of fortified biscuits to be contained 7. 2، 9، 10. 8، 12. 6 and 14. 4 mg iron/100 g respectively. Fortified biscuits were stored in polyethylene pouches for 60 days under ambient temperature condition (17-20°c) and far from light. Fortification with NaFeEDTA had not significant effect on pH، moisture and ash content of fortified comparing to the control. The data measured an Atomic Absorption instrument showed that iron content was significantly different between the fortified and control samples (P<0. 05). The percent of iron loss for fortified samples ranged between 2. 63%، 0. 33%، 0. 64%، 2. 53% and 1. 18% respectively. The peroxide value was increased in all samples during a 60-day storage period; however this increase was higher in the fortified biscuits as compared to control especially after 28 days. NaFeEDTA compound at different levels had not significant effect on breaking strength of fortified biscuits. Sensory evaluations were showed that the addition of NaFeEDTA to the biscuit formula have significant effect (P<0. 05) on the color، texture، and flavor of fortified biscuits. With regard to the results and also the use of NaFeEDTA in the proposed fortification range (10 mg iron، 67 mg EDTA/person per day)، 720 mg/kg (9 mg iron/100 g) level of NaFeEDTA as an optimum level for biscuit fortification was suggested.
    Keywords: Fortification, Biscuit, NaFeEDTA, Peroxide value, Breaking strength, Fe (Iron)
  • Pages 51-59
    Sodium diacetate is a safe chemical presevative which is used as an inhibitor against mould، yeast and some bacteria. In this study anti-microbial effect of sodium diacetate on preventing the growth of some spoilage microorganisms in carbonated beverages was investigated by broth diulation suceptibility test in medium. At the concentrations of 101، 102، 103 and 105 cells of Saccharomycess cerevisiae per ml 156، 313، 1250 and 5000 ppm of sodium diacetate were respectively determined as the minimum inhibitory concentrations (MIC) preventing growth of the yeast. As for Candida krusei، 625، 1250، 2500 and 5000 ppm of sodium diacetate were MIC inhibiting the growth of the yeast at concentrations of respectively 101، 102، 103 and 105 cells/ml. 2500 and 5000 ppm of sodium diacetate were determined as MIC inhibiting the growth of Leuconostac mesenteroides at the concentrations of respectively 102، 104 bacteria/ml، and for 102 bacteria/ml of Lactobacillus delbrukii was prevented by adding 2500 ppm sodium diacetate. No inhibitory effects of different concentrations of sodium diacetate observed at none of the prepared spore suspension of Aspergilus niger، so no concentrations of sodium diacetate were determined as MIC for this species of mould. The results show that sodium diacetate has inhibitory effects on the above selected yeast and bacteria but no inhibitory effects on the mould of Aspergilus niger.
    Keywords: Carbonated beverages, Minimum inhibitory concentration (MIC), Preservative, Sodium diacetate
  • Pages 62-73
    Sugar-beet pulp، one of the byproducts of sugar industries، contains several important components such as pectin، cellulose and hemicellulose. In this study، firstly cellulose was extracted from sugar-beet pulp. The extracted cellulose was then converted to carboxymethyl cellulose (CMC) by an etherification process preformed at 70 oC. Degree of substitution، purity and moisture content of the CMC were، 0. 52، 53% and 7%، respectively. The properties of the produced CMC was compared with other thickeners (i e. commercial CMC (Merck)، tragacanth gum and a formulated commercial gum (available in the market). All four hydrocolloids were used in the formulation of tomato ketchup at 1% level. The chemical composition، rheological properties، syneresis and sensory evaluation tests were performed. There was no significant difference between the samples in terms of chemical composition. The viscosity of the ketchup samples with beet pulp CMC was much greater than the control without gum، but lower than the samples containing other gums. A slight syneresis was also seen in the samples with beet pulp CMC after one month of storage. Sensory scores of the samples with beet pulp CMC was greater than other samples. Overall، in despite of low purity and DS of the produced CMC، beet pulp CMC has a good potential to be used in food products as a thickener.
    Keywords: Carboxymethyl cellulose, Sugar, beet pulp, Ketchup sauce, Thickener, Functional properties
  • Pages 75-86
    Salting-drying carp is a fish products traditionally consumed in Iran. So، a study was conducted to obtain a better understanding of various physicochemical contents، bacterial and sensory properties salting-drying carp. Samples of fillet and gutted carp were salted at 4° C for 10 days، which was followed by sun drying and storage. The results obtained showed that protein and moisture contents decreased during different stages processing (p<0/05). The loss of moisture was accompanied by an increase in salt. The fat content remained constant during different stages of processing. The pH of raw fish decreased (p<0/05) from 6/86±0/10 to 5/32±0/32 and 5/65±0/41 in fillet and gutted carp respectively during pickled salting and then increased (p<0/05) during the later stages. TVBN decreased after pickle salting and then increased in sun drying and storage stages (p<0/05). The TBA content of raw carp increased during all stages of processing (p<0/05). In gutted samples of salting the protein، moisture، pH، TVBN and TBA contents except salt was more than in fillets. Organoleptic properties in fillet and gutted carp except in taste gutted fish were similar during different stages of processing (p>0/05). Mesophilic and halophile bacterial counts increased significantly during process، but psychrophilic bacteria counts decreased during different stages of processing (p<0/05).
    Keywords: common carp Cyprinus carpio, changes physicochemical, bacterial count, Organoleptic properties, pickle salting
  • Pages 87-98
    Now adays around the world، raisin concentrate is considered as a valuable material for producing nectars، raisin paste، raisin juice and confectionary industries as well as a natural alternative for sugar، there are numerous raisin production which condensed concentrate is of great importance It has variable properties and industrial utilizations. In order to extract it، tests were conducted in three levels of extraction temperatures (40°C، 60°C، 80°C)، These levels of solvent propertion (1:1، 2:1 and 3:1) and three levels of condensation temperature. (65°C، 75°C، 85°C). At the end the chemo- physical characteristics (color، viscosity، freed sugar concentrate weight and production efficiency) were studied carefully، then microbial tasts (mould، fermentation and total counting) were carried on. After the statistical analysis، those extracted at the extraction temperature 80centigrade degrees and 75 centigrade degrees condensation temperature، and solvent proportion 2:1، 3:1 leading to better result are suggested، considering higher extracted. as well as condensation in thermul conditions.
    Keywords: Raisin, Raisin Concentrate, Raisin
  • Pages 99-108
    In this research the production of tomato juice concentrate in the fruit nectar production plant and using existing equipments have been studied. Tomato juice was produced and then concentrated under high vacuum condition at temperature lower than 50 oc up to 20. 25 Brix in the laboratory scale. In order to study the quality specifications of the tomato concentrate and juice، the concentrated juice was recombined and physical and organoleptical tests including color، appearance، consistency and flavor were performed. The samples kept for one and three months at temperatures 4،25and 35˚C were studied. Results showed that fruit nectar production line has significant effects on color and vitamin C content of tomato juice. However with additional equipments it is possible to produce a high quality tomato juice concentrate. Moreover it was found that the concentration of tomato juice، had no significant effect on the quality of recombined product and 97 % of vitamin C content was remained unchanged.
    Keywords: Tomato juice, Tomato juice concentrate, Concentration, Production
  • Pages 109-116
    A laboratory dryer used for a thin layer of 165 g Thompson orange slices with three thickness levels of 2، 4 and 6 mm، five different temperatures of 40، 50، 60، 70 and 80 °C and three air speed levels of 0. 5، 1 and 2 m/s were employed to find the best dried and minimum energy consumption. This experiment was done in a complete randomized block design with the factorial treatments performed in three replicates. The energy consumption for drying thin slices of orange was calculated accordingly. The analysis of results showed that the lowest and highest drying energy consumption were 3. 35 kWh (for 2 mm slice thickness and 40 °C) and 15. 2 kWh (for 6 mm slice thickness and 70 °C)، respectively.
    Keywords: Drying, Energy Consumption, thin orange slice, thickness, drying conditions
  • Pages 117-125
    Emulsan compound produced by Acinetobacter calcoaceticus RAG-1 ATCC-31012. At present، this bioemulsifier show potential applications many sectors of food industry (soft cheese and ice creams). The ability of a bacterial to grow and produce emulsan by response surface methodology under shaking incubator conditions at 30°C was studied. Crude oil and ammonium sulfate at different levels use as a carbon and nitrogen source respectively. The medium culture optimum for emulsan production was occurred 4% (v/v) carbon source، 3gr/lit ammonium sulfate and 7% (v/v) inoculum’s size. At optimum levels of these parameters، 2. 9 gr/lit biomass at end of fermentation was obtained. Production of emulsan by this bacterial culture resulted in surface tension reduction to 30 mN/m. Coefficients of determination، R2، of fitted regression models for biomass production and surface tension are equal to 97. 13% and 95. 52%، respectively.
    Keywords: bioemulsifier, emulsan, surface tension, Biomass
  • Pages 127-142
    Mayonnaise as an oil in water emulsion with pH<4. 1 is one of the oldest man-made emulsions that one of the most widely used sauces in Iran and in the world. Nowadays، gums are widely used to increase stability and also changing the rheological properties of mayonnaise. Gum tragacanth as a plant exudation is an Iranian native gum that it indicates a high viscosity in acidic conditions. Though، it is proved that the gum obtained from different species of Astragalus have an absolutely different physico-chemical properties. So far no comprehensive research has ever been done on the effect of different species of gum tragacanth on the rheological properties of mayonnaise sauce. In this research it was attempted to study the effect of gum tragacanth obtained from two different species of Astragalus gossypinus or Ag and Astragalus rahensis or Ar on the flow and oscillatory rheological properties of mayonnaise and was determined the effect of gum concentration and temperature on the mentioned properties. Finally، it was compared with the commercial sauce prepared by using imported gums. The mixture was stirred for 11 min by a rotary mixer at 1000 Rpm. pH and stability tests were done. A comparison of microstructure of the mayonnaise sauce produced with different concentrations of two species of Gum tragacanth was conducted with a light microscopy equipped by a camera. Steady flow and viscoelastic properties were determined by using a controlled shear rate Rhometer. It was shown that all treatments (type of gum and its concentration) had significant on oscillatory rheological properties. After determining the Herschel Bulklley model to describe experimental data''s steady rheological tests. It was shown that the mentioned rheological factors had a significant on some of these parameters and apparent viscosity of mayonnaise sauce. A comparison of prepared mayonnaise sauce with two species of Gum tragacanth in different conditions with commercial mayonnaise sauce showed that all factors in every specific level just can make close some characteristic of produced mayonnaise to commercial sample. So the study about the effect of using mixture of different species of Gum Tragacanth with each other or with the other gums on quality of mayonnaise sauce is suggested.
    Keywords: Mayonnaise, Gum tragacanth, Flow behavior, Viscoelastic properties, Stability