فهرست مطالب

مجله زبانشناسی و گویش های خراسان
پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد حسینی معصوم صفحه 1
    پیوند مطالعات تحلیل گفتمان با زبانشناسی پیکره، زمینه های جدیدی را در مطالعات زبانی فراهم آورده است که قبلا کمتر مورد توجه قرار می گرفت. یکی از این زمینه های جدید، مطالعه طنین معنایی حاصل از همنشینی های مکرر یک واژه با مجموعه ای از واژه های دیگر است. طنین معنایی به بار مثبت، منفی و یا خنثایی اشاره می کند که یک واژه به ظاهر خنثی پس از هم نشینی مکرر با کلمات مثبت، منفی یا خنثی به خود می گیرد. این مفهوم یکی از مفاهیم بسیار مهم در زبانشناسی پیکره است که اخیرا مورد علاقه زبان شناسان واقع و به آن پرداخته شده است. این مقاله، برای نخستین بار به معرفی طنین معنایی در زبان فارسی، بیان تعاریف و کاربردهای آن و نیز ارائه مثال هایی در یک پیکره از متون فارسی می پردازد. چارچوب نظری این پژوهش، مبتنی بر دیدگاه های سینکلر (1987) و بیل لو (1993) است. بر این اساس با جست و-جوی تعدادی از ترکیب های فعلی در محیط اینترنت، پیکره ای از جمله های فارسی حاوی این ترکیب ها به همراه همایند های آنها استخراج گردید. نتایج این بررسی به لحاظ آماری نشان می دهد که واژه ها و عبارت-های مترادف در زبان فارسی می توانند طنین معنایی متفاوتی داشته باشند.
    کلیدواژگان: طنین معنایی، زبانشناسی پیکره، تحلیل گفتمان، هم نشینی، معنای ضمنی
  • والی رضایی صفحه 23
    فعل در دستور زبان به عنوان هسته گروه فعلی و عنصر عمده و اصلی است. این مقوله دستوری در زبان های مختلف دارای ویژگی های نحوی و معنایی خاصی است. در برخی نظریه های دستوری مانند دستور نقش و ارجاع، افعال را به طبقاتی تقسیم نموده اند. در این نظریه، افعال به پنج طبقه شامل ایستا، کنشی، پایا، لحظه ای و کنشی-پایا طبقه بندی شده اند. هدف ما در این تحقیق بررسی افعال ایستا در زبان فارسی است. افعال ایستا افعالی هستند که بیانگر کنش نبوده و بر خلاف فعل هایی که هنگام انجام گرفتن در هر مرحله نیازمند گذر زمان هستند، به مطلق زمان مربوط می شوند. این فعل ها از لحاظ زمانی نامحدود هستند، به عبارت دیگر نمود پایانی ندارند. با وجود اینکه این دسته از افعال لحظه ای نیستند و برای به انجام رسیدن، نیازمند گذر زمان هستند، قابلیت استمرار ندارند؛ چون یک فعل ایستا دارای مراحلی نیست که یکی پس از دیگری انجام گیرد. در این مقاله طبقه بندی افعال بر اساس نظام دستور نقش و ارجاع صورت می پذیرد و با استفاده از آزمون های نحوی و معنایی خاصی افعال ایستا از دیگر طبقات فعل متمایز شود و ویژگی های خاص این دسته از فعل های زبان فارسی را مشخص می شود و رفتار دستوری متفاوت این دسته از افعال با توجه به ویژگی های طبقه ای توجیه می شود.
    کلیدواژگان: دستور نقش و ارجاع، نمود، ایستا، کنشی، پایا، لحظه ای، کنشی، پایا
  • شهلا شریفی، مجتبی نامور فرگی صفحه 39
    در مطالعات گوناگون زبانشناختی، اغلب تنها از یک نوع با هم آیی سخن به میان آمده است و در تقسیم بندی انواع باهم آیی، تنها به ویژگی های صوری و دستوری واژگان همنشین پرداخته شده است. در این پژوهش برای نخستین بار، هشت معیار برای تعیین باهم آیی ها در زبان فارسی ارایه می گردد که از آن جمله می توان به واژه محوری، سرایت ویژگی و جدایی پذیری اشاره کرد. همچنین باهم آیی های زبان فارسی از منظرهای متفاوت مانند: همجواری، تعداد و نوع واژگان، ویژگی های متنی و فرامتنی واژگان همنشین، در دسته های مختلفی از قبیل باهم آیی های بافاصله و بی فاصله، باهم آیی های ساده و چندگانه، باهم آیی های معنایی، بافتی و...دسته بندی شده اند. با توجه به معیارهای متعددی که در این مقاله معرفی شده است و نیز با توجه به حجم پیکره زبانی به کار رفته با بیش از 200 هزار واژه، نتایج این پژوهش می تواند در بررسی های مختلف در باب باهم آیی های زبان فارسی و شیوه های مختلف همنشینی واژگان مورد استفاده قرار گیرد. همچنین از یافته های این پژوهش می توان در فرهنگ نگاری و آموزش باهم آیی های خاص زبان فارسی به زبان آموزان خارجی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: باهم آیی، واژه محوری، واژه همنشین، سرایت ویژگی، ویژگی های فرامتنی
  • اعظم استاجی، سهیلا نوربخش بیدختی صفحه 63
    هندسه مشخصه ها مبحثی در واج شناسی می باشد که مشخصه های توصیف کننده آواها را عناصری بدون ساختار و درهم ریخته نمی داند، بلکه برای آنها ساختار هندسی مشخصی قائل است که در آن، مشخصه ها به گونه ای منظم و سلسله مراتبی درون ساختار واج قرار گرفته اند. تاکنون انگاره های مختلفی در چارچوب هندسه مشخصه ها ارائه گردیده که هر کدام بر شواهدی در زبان های مختلف بنا شده اند. در این مقاله با بررسی داده های واجی زبان فارسی و ارائه شواهدی بر اساس آنها، سعی شده است که بهترین مدل هندسه مشخصه ها که در چارچوب آن بتوان ویژگی های واجی زبان فارسی را توصیف نمود، ارائه گردد.
    کلیدواژگان: مشخصه های واجی، تولیدگرها، هندسه مشخصه ها، هجا، هماهنگی واکه ای
  • امیر کریمی پور، محمود الیاسی صفحه 87
    افراد دوزبانه درصد بالایی از جمعیت جهان را تشکیل می دهند؛ در عین حال، این گویشوران در بسیاری از کشورها ازجمله ایران با مشکلات زبانی فراوانی روبه رو هستند. این امر در به کارگیری نقش ارتباطی زبان آشکارتر است؛ به بیان دیگر، دانش آموزان دوزبانه در تعاملات زبانی (به ویژه در زبان دوم(با اطرافیان احساس ضعف می کنند. در این پژوهش برخی از جنبه های ارتباطی مربوط به تولید زبانی تعدادی از دانش آموزان دوزبانه کردی زبان-فارسی زبان شهرایلام از طریق مهارت قصه گویی که دارای کاربردی کاملا دوسویه و به تبع آن مهارتی ارتباطی است، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که این دانش آموزان در به کارگیری بسیاری از جنبه های ارتباطی در زبان فارسی، به عنوان زبان دوم، با مشکلات کلامی عدیده ای روبه رو هستند و با گذشت دو سال در مدرسه، پیشرفت چشمگیری در آنان مشاهده نمی شود. یکی از علل اصلی این عدم پیشرفت را شاید بتوان به نظام آموزش دوزبانه رایج در ایران، یعنی روش موسوم به”غوطه وری با هدف همگون سازی“نسبت داد.
    کلیدواژگان: دوزبانگی، زبان کردی، زبان ارتباطی، آموزش دوزبانه، روش غوطه وری با هدف همگون، سازی
  • مهرزاد منصوری صفحه 109
    نگارش متون فارسی به کمک رایانه یکی از رایج ترین اموری است که کاربران ایرانی در همه سطوح با آن سر و کار دارند. به نظر می رسد که نحوه قرار گرفتن کلیدهای صفحه کلید رایانه ها متناسب با میزان کاربرد آنها تنظیم نشده باشد. در توزیع حروف بر صفحه کلید رایانه ها ترتیب الفبایی و تشابه شکلی حروف بیشتر مدنظر قرار گرفته است. این پژوهش ضمن بررسی میزان بسامدحروف الفبای فارسی در پیکره ای بیش از یک میلیون و دویست هزار نویسه، مناسبت قرار گرفتن این حروف بر صفحه کلیدها را مورد بررسی قرار داده است. این پژوهش نشان می دهد که رابطه معناداری بین ترتیب الفبایی و رتبه بسامدی این نویسه ها وجود ندارد. در این بررسی بسامد حروف به صورت سه ردیف و هر ردیف به صورت یک نمودار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. این پژوهش نشان می دهد که توزیع حروف الفبای فارسی بر صفحه کلید رایانه ها متناسب با میزان کاربرد آنها تنظیم نشده است و برخی از حروف پر بسامد و برخی از حروف کم بسامد در جایگاه نسبتا یکسان و کنار هم قرار گرفته اند. در این پژوهش همچنین صفحه کلیدی متناسب با بسامد نویسه ها و بسامد انگشت گذاری به صورت آزمایشی و بر اساس داده های محدود پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: صفحه کلید، زبان شناسی رایانه ای، الفبا، زبان شناسی پیکره ای، زبان فارسی
|
  • Seyed Mohammad Hosseini, Maasoum Page 1
    The link between studies in discourse analysis and corpus linguistics has created new fields of research previously unattended. One of these areas is the study of semantic prosody produced through frequent collocation of a lexical item with a collection of words. Semantic prosody is the positive، negative or neutral shade of meaning which a seemingly neutral word adopts after frequent collocation with positive، negative or neutral words. This is an important concept in corpus linguistics which has recently interested the linguists and attracted their attention. The present paper introduces this concept in Persian for the first time، reviews its applications and provides examples in a corpus of Persian texts. The theoretical framework of this study is based on the contributions of Sinclair (1987) and Louw (1993) and later studies following these two. A number of verbal complexes were searched in the internet in order to compile a corpus of Persian sentences containing these verbs and their collocating words. The results indicated that statistically significant differences can be observed in the semantic prosody of these sample verbs، hence the realisation of semantic prosody patterns in Persian collocations
  • Vali Rezaee Page 23
    The category of Verb as the nucleus of sentence has a significant importance in grammar. This grammatical category has specific semantic and syntactic characteristics in different languages. In Role and Reference Grammar as a functional grammar، predicates are classified into five classes including states، activities، achievements، accomplishments and active-accomplishments. These five classes are distinguished from each other on the basis of their temporal properties. States are non-dynamic and temporally unbounded; activities are dynamic and temporally unbounded; achievements are temporally bounded instantaneous changes، while accomplishments are temporally extended. Active accomplishments are activity predicates with an end point. This paper explores syntactic and semantic behavior of static verbs in Persian. First، I will establish some diagnostic tests for verb classification in Persian. Afterwards، the characteristics of static verbs will be demonstrated. It will be shown that static verbs are not used in progressive aspect. Moreover، two-place static verbs have no passive form since the object of such verbs is not considered as a prototypical object.
  • Shahla Sharifi, Mojtaba Namvar Faragi Page 39
    In different linguistic studies, usually only one type of collocations has been investigated and in the classifications that have been introduced for different types of collocations, just formal and grammatical properties of the words within collocations have been mentioned. This study, for the first time, introduces eight criteria such as Pivot word, Feature percolation and separability for defining Persian collocations. Persian collocations are also classified from different points of view such as adjacency, number and type of words and textual and contextual properties of collocating words, in different classes of collocations such as adjacent and nonadjacent collocations, simple and complex collocations, semantic collocations, contextual collocations etc. Regarding different criteria introduced in this paper and considering the size of the linguistic corpus with more than 200 thousand words, the results of this study can be used in different studies on Persian collocations and different types of word combinations. It is also possible to use the achievements of this study in lexicography and teaching special Persian collocations to foreigners learning Persian.
  • Azam Estaji, Soheila Noorbakhsh Beidokhti Page 63
    Feature geometry، which is a basic assumption in current phonology، is concerned with the notion that the features are not an unstructured set، but are arranged hierarchically into a constituent structure tree. According to evidences in different languages، various models have been set forth on feature geometry framework. Exploring Persian phonological data and digging up evidences accordingly، this article tries to ascertain the model of feature geometry which would best characterize Persian phonological system.
  • Amir Karimipour, Mahmoud Elyasi Page 87
    Bilinguals make up a high proportion of the world population. However, these speakers are facing miscellaneous language learning difficulties throughout the world. The situation would be exacerbated when the communicative role of language is considered. In other words, bilinguals usually feel discouraged once they are involved in a conversation in their second language with others. In this study, some communicative aspects of Kurdish-Persian-speaking students will be analyzed through assessing their narrative production by means of narrating a wordless picture book known as The Frog Story. Results show that these students face various difficulties in narrating the events in the story in Persian. It would also be worth mentioning that many of these problems remain unsolved for some years. These shortcomings might be attributed to the bilingual education system employed in the Iranian educational system, known as the "Submersion Method".
  • Mehrzad Mansouri Page 109
    Standardizing Persian alphabet letters in PCs، note books and cell phones is an important issue in Persian writing. Diversity of letters assigned to a given key as well as inappropriateness of the assigned letters to keys in relation to the frequency of letters are the most important issues for the Iranians using Persian keyboards. Although the standard Persian keyboard has been organized in a way that all similar letters stand side by side and they have almost been organized alphabetically، the most and the least frequent letters are not the most and the least accessible ones. To assign letters to keys، the researcher calculated the frequency of Persian letters in a corpus of about 1،270،000 letters. The results showed that there is no significant relationship between the frequency of the letters and the accessibility of the keys assigned to them. The study analyzed the keys organized in each of three rows on the Persian keyboards based on the frequency of letters assigned to them. It was found out that the letters with a high degree of frequency stand close to the letters with low frequency. The researcher designed a keyboard layout based on relative frequency of letters and fingering frequency.